Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 24 hari yang lalu
izdham: 33 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 43 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Time Is Relative


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Time Is Relative

Please Mendaftar To Post


Oleh Time Is Relative

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 10:01


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Saya ada persoalan yang ingin berkongsi sama, iaitu apakah takrifan 'Time Is Relatif' ataupun 'Masa Itu Relatif'?

Relatif kepada apa dan bagaimana?

Mari kita kongsi bersama.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 10:16


Masa adalah relatif - sura Al -Kahf - Al Quran

18:11 Maka Kami tutup telinga mereka beberapa tahun dalam gua itu,

18:12 kemudian Kami bangunkan mereka, agar Kami mengetahui manakah di antara kedua golongan itu yang lebih tepat dalam menghitung berapa lamanya mereka tinggal (dalam gua itu).

18:19 "Dan demikianlah Kami bangunkan mereka agar mereka saling bertanya di antara mereka sendiri. Berkatalah salah seorang di antara mereka: ""Sudah berapa lamakah kamu berada (di sini?)"". Mereka menjawab: ""Kita berada (di sini) sehari atau setengah hari"". Berkata (yang lain lagi): ""Tuhan kamu lebih mengetahui berapa lamanya kamu berada (di sini). Maka suruhlah salah seorang di antara kamu pergi ke kota dengan membawa uang perakmu ini, dan hendaklah dia lihat manakah makanan yang lebih baik, maka hendaklah dia membawa makanan itu untukmu, dan hendaklah dia berlaku lemah lembut dan janganlah sekali-kali menceritakan halmu kepada seseorang pun."

(sura Al-Kahf)

23:112 "Allah bertanya: ""Berapa tahunkah lamanya kamu tinggal di bumi?"""
23:113 "Mereka menjawab: ""Kami tinggal (di bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyakanlah kepada orang-orang yang menghitung."""
23:114 "Allah berfirman: ""Kamu tidak tinggal (di bumi) melainkan sebentar saja, kalau kamu sesungguhnya mengetahui."""

(sura Al-Mu'minun)


22:47 Dan mereka meminta kepadamu agar azab itu disegerakan, padahal Allah sekali-kali tidak akan menyalahi janji-Nya. Sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu adalah seperti seribu tahun menurut perhitunganmu.
(sura Al-Hajj)

32:5 Dia mengatur urusan dari langit ke bumi, kemudian (urusan) itu naik kepada-Nya dalam satu hari yang kadarnya (lamanya) adalah seribu tahun menurut perhitunganmu.
(sura As-Sajda)

70:4 Malaikat-malaikat dan Jibril naik (menghadap) kepada Tuhan dalam sehari yang kadarnya lima puluh ribu tahun.
(sura Al-Maarij)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-11-08 10:22


Assalamualaikum
perbincangan mudah terlebih dahulu...
ada yang rasa 24 jam tu sekejap sangat..
ada yang rasa sejam tu lama sangat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 10:29


List muka-muka / nickname-nickname normal, common, kerap,
frequent, muka-muka tegar dalam topic-topic PENGETAHUAN AM
(Ampun pembuka topic, nak mencelah jaap... Maaf off-topic).
Pinjam gelak ibnu_musa. Ngeh3X...


1. Daeng_Jati         (Subuh-subuh daah datang office)
2. sayatetapsaya            (kadang-kadang busy di site)
3. trouver_99         (Setiap hari depan PC tapi jarang online ukhwah)
4. amira_aqilah         (Tak dikenali sama ada status ataupun pekerjaannya)
5. Rashdin            (Kita kan sebaya)
6. hafeezzul         (kadang-kadang busy di site)
7. Howling_wolf         (Daah lama tak nampak, namun antara ahli ukhwah yang
    posting harcore)
8. izdham            (kadang-kadang busy di site juga rasanya)


- Penagih PENGETAHUAN AM yang tegar. Ngeh3X... -

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 10:53


Gini agaknya contoh masa itu relatif,

Katakan si ayahnya seorang angkasawan berumur linkungan 40an, dia ditugaskan ke planet yang jauh bertahun2 cahaya jauhnya, menggunakan kapal angkasa berkelajuan cahaya..masa dia nak bertolak tu, anaknya baru lahir..

Setelah 40 tahun (pusingan masa bumi), si ayah kembali ke bumi dr ekspedisinya..ayahnya akan mendapati, si anak sekarang telah berumur 40 tahun, tetapi ayahnya tidak berumur 80 tahun..maybe dalam lingkungan 50an (barangkali??)..kerana apabila bergerak laju, masa menjadi semakin perlahan..so, maybe ini satu bukti masa itu relatif..betul ke sahabat-sahabat?tolong betulkan..sebab saya bukan student sains, tetapi minat isu ini.hehe

Antara buku yang boleh dirujuk untuk isu ini ialah, "Keabadian Masa dan Hakikat Takdir"- tulisan Harun Yahya..yang membuktikan masa itu relatif dari sudut sains..saya ada buku tu, banyak kali juga baca..kadang faham, kadang tak faham.hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 12:04


!!! QUOTE !!!

3. trouver_99         (Setiap hari depan PC tapi jarang online ukhwah)


aik............bukan setiap hari depan PC lah.tapi kekadang saja sekarang ni.maklum lah dah start new sem..kekadang main Red Alert 3.kekadang buat benda lain.mana lah nak sempat...hehehe.. :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 13:29


Time goes more slowly in higher gravitational fields.

Adakah ini benar? Ataupun cuma andaian? Ia turut mempunyai kaitan dengan konsep
relativity oleh Albert Einstein... Adakah apabila tarikan graviti dari pusat
semakin kuat, time goes more slowly??? Para saintis memang telah mengkaji
ticking of moving clocks... Memang ada tempat-tempat tertentu ticking jam-jam
tersebut menjadi perlahan ataupun laju... Jam-jam ini telah dimalarkan, bermaksud
kuasa detikan yang sama, bateri yang sama, saiz yang sama dan semuanya sama...
Tak ke pelik? Jadi, bagaimanakah dengan standard untuk menyukat unsur-unsur
seperti velocity dan lain-lain?



p/s: Cuma yang saya tidak pasti, kaitan relativiti ini dengan teori Quantum Physics.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 13:36


Absolute, true, and mathematical time, in and of itself and of its own nature, without reference to anything external, flows uniformly and by another name is called duration. Relative, apparent, and common time is any sensible and external measure (precise or imprecise) of duration by means of motion; such a measure - for example, an hour, a day, a month, a year - is commonly used instead of true time



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-11-08 15:10


Adakah kita perasan masa semakin cepat? Kenapa 10-20 tahun yang lalu dirasakan masa 24jam begitu lama untuk dihabiskan? Walhal sekarang ianya berlalu begitu pantas?

Betulkah teori masa semakin cepat or masa adalah sama tapi kita yang semakin sibuk dengan pelbagai urusan.?

Which one is true?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 11:43


Oleh sebab topik ini turut melibatkan spacetime relativity, maka inginlah saya
menimbulkan persoalan ini. EERR... Kiranya dilihat dalam mass-energy equivalence
formula iaitu E=mc(kuasa dua), di mana c adalah speed of light in a vacuum.
Saya terfikir Kenapa kelajuan cahaya mesti dipertimbangkan di dalam vacuum?
Adakah kelajuannya berbeza kalau dalam medium yang berlainan dan tidak vacuum?
Adakah kelajuan cahaya di Earth lain, Mars lain, Jupiter lain? Is it? Lain ke?
Can light being affected by the gravity?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-11-08 16:42


Assalamualaikum
apa yang azemi sebut tu pernah saya baca..ada dalam Ensiklopedia Tanya Jawab saya di rumah..dah lama tak buka tapi tetap sayang..dari situlah belajar minat tentang semua yang ada di dunia ini..best..

tentang konsep relativiti masa tu, memang sama apa yang diceritakan, bilamana seorang ayah menaiki kapal angkasa dan pergi ke satu bintang yang jauh, dan balik semula 20 tahun kemudian hanya untuk melihat, anaknya yang masa ditinggalkan dahulu itu masih bayi, namun apabila pulang, usia mereka sama!!!

tapi hakikatnya, saya tak tahu bagaimana ini nak diterangkan..

cuma antara perbadingan lain yang boleh diberi,
1 hari di bumi bersamaan dengan 24 jam namun, satu hari di matahari bersamaan dengan 24 hari!!
(1 hari = masa yang diambil untuk suatu jasad berputar pada paksinya)

"Allahlah yang menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas 'Arsy.."
(Surah as-Sajdah:4)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 08:17


ERRKK!! TT, satu hari di matahari bersamaan dengan 24 hari di bumi??!!
ADEEHH... Cuba bayangkan kita hidup begitu, siang hingga berbelas-belas hari
tanpa malam. ADDUUI.... Seksanya... Kalau cuaca seperti di London tak apa.
Cuba kalau sentiasa panas saja... PEERGHH!! Memang masak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 18:27


terima kasih kalian kerana berkongsi pendapat dan idea. Secara kasarnya saya faham konsep ini tapi tak dapat dibayangkan pula... masih blur2 saja.
Ada pendapat yang mengatakan bila manusia bergerak dengan kelajuan cahaya, umur manusia akan bertambah selama sehari. Adakah ini konsep Kerelatifan masa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 20:56


Pada 25-11-08 10:29 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

4. amira_aqilah         (Tak dikenali sama ada status ataupun pekerjaannya)
laaaaa...baru gue perasan nama gue ada disini...errrrr...status-bujang..:sopan:

time is tissue...

____________
pujian hanya pada Allah, keberkatan untuk kami....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 21:11


Pada 06-12-08 20:56 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-11-08 10:29 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

4. amira_aqilah         (Tak dikenali sama ada status ataupun pekerjaannya)
laaaaa...baru gue perasan nama gue ada disini...errrrr...status-bujang..:sopan:

time is tissue...

eh, macam ku kenailah ayat ini 'Time is tissue'? teman sebenornye tak paham apa yang dimaksudkan Masa itu tisu. Ianya ditakrifkan dalam konsep biologi ataupun fizik? mungkin orang yang menerbitkan frasa 'Masa itu tisu' ini dari kalangan pengamal perubatan dan biologi. siapa boleh jelaskan....

Teman dengar frasa kata ini dalam cerita kat tv... ehehe.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 07:04


time is tissue...mungkin ianya berkait rapat dengan sifat2 tissue...
tissue dalam badan, tissue muka, toilet tissue dan pelbagai jenis tissue lagi..semuanya sensitif, mudah koyak dan etc..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 07:59


time is tissue ni.. tak pasti lah apa maknanya.

saya rasa, maksud time is tissue ni berkaitan dengan tissue dalam badan dan kaitannya dengan masa. contohnya jika seseorang manusia terkena virus yang bahaya dan merebak dalam badan manusia, dari satu bahagian ke bahagian yang lain (dari satu tissue ke tissue yang lain) yang mana ia berkadar terus dengan masa, maka, di sini kita dapat lihat kepentingan masa dalam nak menghalang sesuatu virus tu daripada merebak. lagi lama masa yang kita biarkan, lagi banyak tissue yang terjejas dengan virus tu. so, that's why they say "Time is Tissue".

lagi satu, saya rasa.. orang kata Time is Tissue ni sebab tissue ni kita selalu main guna jeq banyak-banyak macam ia tak berharga. kemudian bila tissue dan habis, mula lah susah (kertas tisu penting ye dalam masa2 kecemasan seperti kalau air kopi tertumpah atas meja ke, ada tahi cicak kat atas karpet ke dan lain-lain so kita kena guna kertas tisu untuk bersihkan apa-apa). bila ada banyak tisu, kita tak hargai tapi bila dah habis tisu atau tak ada tisu, baru kita tau susah. so, tambahan kepada frasa kata "Save Time", orang saja buat frasa baru untuk tambah sedap lah kut, jadi "Save time. Save tissue." so since they think that tissue is as valuable as time, so that's why they say "Time is Tissue".

huhuhu. boleh pakai ke? saya rasa pendapat yang pertama tu lebih meyakinkan lah hehe.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 07-12-08 08:12


Pada 07-12-08 07:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

time is tissue ni.. tak pasti lah apa maknanya.

saya rasa, maksud time is tissue ni berkaitan dengan tissue dalam badan dan kaitannya dengan masa. contohnya jika seseorang manusia terkena virus yang bahaya dan merebak dalam badan manusia, dari satu bahagian ke bahagian yang lain (dari satu tissue ke tissue yang lain) yang mana ia berkadar terus dengan masa, maka, di sini kita dapat lihat kepentingan masa dalam nak menghalang sesuatu virus tu daripada merebak. lagi lama masa yang kita biarkan, lagi banyak tissue yang terjejas dengan virus tu. so, that's why they say "Time is Tissue".

lagi satu, saya rasa.. orang kata Time is Tissue ni sebab tissue ni kita selalu main guna jeq banyak-banyak macam ia tak berharga. kemudian bila tissue dan habis, mula lah susah (kertas tisu penting ye dalam masa2 kecemasan seperti kalau air kopi tertumpah atas meja ke, ada tahi cicak kat atas karpet ke dan lain-lain so kita kena guna kertas tisu untuk bersihkan apa-apa). bila ada banyak tisu, kita tak hargai tapi bila dah habis tisu atau tak ada tisu, baru kita tau susah. so, tambahan kepada frasa kata "Save Time", orang saja buat frasa baru untuk tambah sedap lah kut, jadi "Save time. Save tissue." so since they think that tissue is as valuable as time, so that's why they say "Time is Tissue".

huhuhu. boleh pakai ke? saya rasa pendapat yang pertama tu lebih meyakinkan lah hehe.



salam..

aduh, nak tergelak pun ada saya baca 'time is tissue'..kak shye serius ke atau just melawak saja kat atas ni? :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 13:20


Pada 27-11-08 11:43 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

mass-energy equivalence
formula iaitu E=mc(kuasa dua), di mana c adalah speed of light in a vacuum.


Saya masih kurang faham apa sebenarnya kegunaan formula ni...Seingat saya formula ni saya belajar masa ambil subjek fizik dekat sekolah dulu... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:51


Contoh yang cuba dibawa dari sebuah buku yang bertajuk “The Enigma of Time” yang mengumpamakan matahari, itu sekadar rujukan kepada perubahan pada kerangka masa yang kita sendiri bentuk. Tetapi, hakikat yang harus kita akui, masa itu wujud. Tetapi, apa itu masa?

Masa ciptaan kita berdasarkan matahari? Jika tiada matahari, apakah magnitud ukuran kita? Sekiranya kita berada di angkasa lepas yang menjauhi matahari, bagaimanakah kita mencerapnya (masa)?

Aduh, sesungguhnya diriku ini dalam kepeningan...

Masa itu relatif...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:44


Sains telah mengakui bahawa masa adalah relatif..fakta ini secara automatik meruntuhkan fahaman kebendaan (materialis) yang mengatakan bahawa benda-benda di dunia ini adalah keberadaan mutlak (tidak berawal dan tidak berakhir)..sains ciptaan mereka sendiri yang membuktikan mereka sesat..sedangkan sains dalam al-Quran telah lama membuktikannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 07:18


terima kasih azemi, teman pun nak kongsi pendapat;

berbicara tentang mazhab materialism ni, memang betul.. ada saintis abad dulu dan kini yang masih berpegang dengan prinsip setiap sesuatu yang ada di dunia ini terjadi dengan sendiri dan sentiasa berkembang dan bergerak. Fenomena ini lebih jelas bila nak menjelaskan 'Big Bang'. macam-macam pendapat yang ada untuk menafikan kuasa Allah SWT ni. Teman tak ingat apa dia pendapat2nya tapi yang jelas, mereka menafikan.

Saintis buat masa ini masih tak dapat menghuraikan fenomena sebelum letupan besar ini. Segala rumus yang dirangka semacam tidak relevan.

p/s

Malam tadi teman ada baca buku tentang masa ni, tapi tak salin pula maklumatnye. erm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 13:12


time is money.... 8-)

kadangkala kita pun hairan mengapa dirasakan masa kita terlalu cepat.sedar tak sedar sudah malam,sedar tak sedar sudah seminggu,sebulan,setahun,kahwin,jaga anak,cucu...dan akhirnya kemungkinan kita menunggu masa ajal dah tua.....

apakah kita berpuas hati dengan masa kita tanpa cuba menerobosi dengan lebih mendalam.

tokoh Imam mazhab,tabi'in serta para sahabat mempunyai masa 24 jam sama seperti kita.
Sultan Salahuddin Al-Ayubi mempunyai masa 24 jam sama seperti kita.
Sultan Muhammad Fatih mempunyai masa 24 jam sama seperti kita.
Ibnu Sina serta ramai lagi ilmuwan dan tokoh Islam juga mempunyai masa 24 jam seperti kita.

lantas, mengapa mereka terdahulu mampu melakukan sesuatu yang berharga kepada umat Islam dengan masa yang 24 jam sama seperti kita sekarang.

cuba kita perhatikan waktu yang disusun oleh Allah dalam setiap waktu solat kita.apakah masa kita akan terasa lebih panjang atau singkat sekiranya kita berusaha untuk bersembahyang tepat pada waktunya....

kalau berjemaah lagi bagus...insyaAllah...renungkanlah dan hayatilah setiap perkara yang kita jalankan seharian untuk menyembah Allah Yang Maha Esa.

Allah juga telah berfirman di atas nama masa,"Demi masa" yang menunjukkan masa bukannya satu perkara yang boleh dipandang remeh kerana tercatat didalam Al-Quran serta dikhaskan satu Surah untuknya.yang lain seperti mana lemochi_adachi posting dan seperti mana pendapat sahabat ukhwah di sini.

wallahu'alam

*mungkin umar_khalil,mohammad atau azrul86 boleh menambah kerana company mereka menjual ensiklopedia Islam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 14:32


terima kasih Trover99 sebab sudi berkongsi pendapat. Dalam Al-Quran dah jelas menerangkan tentang masa. Sungguh hebat Masa pada manusia....

dalam perspektif sains, masa di dunia dipengaruhi oleh graviti seperti posting Owl di atas. Dan masa di angkasalepas berbeza pula kiraannye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 18:23


Pada 31-12-08 14:32 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

dalam perspektif sains, masa di dunia dipengaruhi oleh graviti seperti posting Owl di atas. Dan masa di angkasalepas berbeza pula kiraannye.
tempoh masa untuk 'dunia' dan 'akhirat' juga adalah berbeza..tak begitu..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 21:33


adoi..klakor pun ada...tadi time is relatif..ni dah masuk tissue pula...hahaha..apa-apa pun..semuanya bolela agaknya...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

lading21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.03.2008
Ahli No: 32849
Posting: 125

blank  


posticon Posting pada: 17-01-09 12:28


Kerelatifan Masa.....Adalah sesuatu yang bukan setakat huraian dengan kata-kata or bahasa sahaja..tapi ia juga memerlukan penjelasan dr sudut matematika juga...kedua-duanya amat berkait rapat kerana ia adalah suatu bidang yang melibatkan Pengukuran Sesuatu Peristiwa yang berlaku....Sekadar memberi pendapat :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lading21Profil   Hantar PM kepada lading21   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 13:34


Masa tu adalah makhluk ciptaan Allah. Masa sebagai relatif adalah untuk perbandingan makhluk sebab makhluk tertakluk kepada masa. Allah berkuasa menjadikan masa tu panjang kepada sesetengah orang, menjadikan masa itu sangat pendek untuk orang lain. Ini kerana Allah yang Menciptakan masa.

Dialah Yang Awal dan Yang Akhir dan Yang Zahir serta Yang Batin dan Dialah Yang Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu (Surah Al-Hadid, 2)

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 13:50


dari sudut saintifik...
You need to look up Einstein, Special Relativity, and Michelson-Morley. These two guys measured the speed of light in different directions, expecting a difference due to the earth's motion through space. They didn't find any. And since velocity is distance over time, if the velocity didn't change but the distance did, the time had to change as well.
Time is relative because the speed of light is constant. If one works out the consequences of the speed of light being measured the same in any frame, no matter the velocity, one finds that time and length must contract, and mass must increase. In fact, Einstein only postulated that the speed of light was independent of the speed of the emitter, but the constancy of the speed of light in any reference frame directly follows from that. Certain things in the universe are relative, and certain constant. It would be more intuitive for time to be constant, but it just isn't the case

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-09 15:37


Pada 17-01-09 13:34 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Masa tu adalah makhluk ciptaan Allah. Masa sebagai relatif adalah untuk perbandingan makhluk sebab makhluk tertakluk kepada masa. Allah berkuasa menjadikan masa tu panjang kepada sesetengah orang, menjadikan masa itu sangat pendek untuk orang lain. Ini kerana Allah yang Menciptakan masa.
betul tu...ingat 5 sebelum 5...salah satunya..ingat lapang sebelum sempit..
pernah tak koranggg rasa nak nangis sebab tak cukup masa...
haha..sekarang aku nak menangisla ni, da tak cukup masa nihhhh....adoi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-09 22:55


dalam surah al Asr yang popular tu. antare ayatnye menyebut, mafhumnye;
"demi masa"
"sesungguhnye manusie didalam kerugian"
"kecuali yang berpesan2 kepade kebenaran..."

masa sebenarnya tidak boleh dikira sebagai " satu jam 60 minit, satu minint 60 saat"

macam dalam surah al 'Asr, hanya orang yang beriman saja dapat menikmati masa dengan sepenuhnya (to the fullest), dia merasa waktu bergerak lebih perlahan supaya dia dapat gunekan masa tu untuk beribadat, mengatur kehidupan, dan sebagainya.

berbanding dengan yang lalai merasa masa berlalu terlalu cepat, tak sempat itu tak sempat ini.

antare yang pertama dan yang kedua, awak tergolong dalam yang mana satu.
saya yang kedua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14254 saat. Lajunya....