Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: jalan seorang-seorang


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» jalan seorang-seorang

Please Mendaftar To Post


Oleh jalan seorang-seorang

aini_kkpp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30092
Posting: 23
Dari: pahang

blank  


posticon Posting pada: 23-11-08 10:57


saya suka keluar bandar naik bas atau jalan seorang-seorang kalau nak beli barang2..sebab saya stail nak cepat..beli2 balik terus.
saya tau tak elokkan perempuan keluar seorang-seorang tapi dah biasa nak buat macam mana..

apa pandangan rakan-rakan kalau tengok wanita keluar seorang-seorang macam ni...just kongsi idea


-----------------
cuba menjadi yang terbaik..dengan usaha yang terbaik


Bookmark and Share

    


  Member Information For aini_kkppProfil   Hantar PM kepada aini_kkpp   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-08 11:12


nak saya teman pun boleh hehehehe
tapi better bawa teman adik ka?
abang ka? tunang ka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 11:20


salam..

pandangan saya:

baik 1000000000x jalan seorang banding jalan berteman (dating?) dengan bukan mahram ;)

saya tak pasti... pada org lain.. tapi saya sewaktu bujang dulu memang boleh kata selalu jalan seorang kalau tak ada kawan atau adik boleh meneman. terus tuju apa yang nak dicari, dibeli. tak terlengah2. pernah juga pusing satu semenanjung in 2 weeks alone dengan selamatnya.. alhamdulillah. sebab saya tak berapa gemar jika peneman saya itu asyik fikir masalah memanjang-itu bahaya, ini salah, itu tak boleh, takut lah.... jadi terbantut perkara yang nak dibuat. seolah-olah seperti tak yakin ALLAH tu akan memelihara

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-08 11:20


Assalamualaikum
tunang??not good... :jangan:
jalan bawa orang yang boleh dipercayai seperti mahram dan rakan-rakan...pilihlah yang mudah dibawa keluar dan dibawa balik, bukan jenis yang melepak lama-lama² tak tentu pasal di soping komplek..nak lepak jugak, cari tempat lain...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 11:26


macam mana ek.. kalau memang kita terpaksa juga pergi keluar seorang-seorang? yelah.. tiada siapa yang dapat temankan kita... dan urusan itu benar-benar perlu diselesaikan.. macam mana ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 12:18


ishk..Kalau memang kawasan publict maybe tak apalah juga..macam area lembah klang yang memang sebok..tapi Kalau kawasan2 pekan2 yang tak berapa nak beso dan tak nerapa nak sibuk better ada peneman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-08 12:57


Salam...

bagi saya xkesah asalkan pandai jaga diri..lagi-lagi muslimat...Jalan seorang-seorang lebih baik dr jalan-jalan dengan org pergi xsepatutnya. tak begitu??.Tapi, kalau dah jalan seorang-seorang tu tak payah lah nak baik sangat..tegur sana, tegur sini. dan lagi satu, if kita tak pernah pergi satu tempat tu..dan satu hari terpaksa pergi..so, kalau boleh jangan buat muka 'org tak tahu apa-apa'...buat muka cool dan steady..hik3.if nak ty, ty lah pada pekerja kat situ o wanita-wanita lain. kena berhati-hati lah sebab mungkin ada lelaki2 yang sedang memerhati kita.

Saya lebih suka jalan seorang-seorang...jenis xkesah dan lagi satu tak nak bergantung pada org. kadang-kadang kita perlu waktu bersendirian..dan kadang-kadang kita perlu juga dengan kawan-kawan. Pergi pasar malam ke, pergi beli 'barang2 dapur', pergi makan ke...biasa seorang-seorang. Tapi, before pergi jalan seorang-seorang tu..selalunya akan pergi dahulu dengan sahabat-sahabat yang lain 2, 3 kali..make a view so, bila nak p seorang-seorang kita dah tau setiap pelusuk kita nak p.

Cuma, peringatan lah pada sahabat muslimat yang lain...jaga penampilan, pakaian, pergaulan dan pandangan.InsyaAllah, selamat...kalau rasa takut tu, banyakkan doa..dan tawakkal pada Allah.

sekadar pandangan melalui pengalaman..

http://mylifeis4islam.wordpress.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 13:03


salam,kurang di galakkan tapi lebih baik bawa rakan perempuan atau muhrim,lagi satu lebih baik bawa alat pertahankan diri seperti serbuk lada .boleh spray pada mata orang yang menyerang kita..







.........................................
http://www.ezeezone.net/index.php?id=wafie86

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 23-11-08 13:04


saya pun selalu jugak jalan seorang-seorang....
sebab senang...lepas itu nak settle kerja pun cepat... tapi sometimes we need friends right??
kalau dr segi keselamatan elokla berteman...mahram...
tapi keadaan sekarang ni sering memaksa kita untuk berseorangan...
kadang-kadang kita jnak ke mana-mana kawan tak nak pergi...
...

jadi bila kita jalan seorang-seorang tu bekalkan lah diri dengan membaca2 ayat lazim...untuk perlindungan...itu pentingnya kita hafal semua tu,...serahkan segalanya pada allah....insyaallah...segalanya akan selamat... lagi satu yang penting niat kita berpergian tu baik ke buruk kan...
kalau niat kita tak berapa baik xmustahil lah allah tunjuk terus kat kita...
jadi fikir-fikirkanlah ye kawan-kawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 16:38


Salam ukhwah...

bagi ana, ana juga mempunyai sikap yang sama seperti enti, aini...tapi itu semasa darurat dimana tiada kawan atau urgent...tapi seelok2nya bwa lah teman atau mahram...walaupun buat masa sknrg enti dah biasaa, dan tak ada berlaku apa-apa..tapi di zaman sekarang, macam-macam boleh terjadi...

kalau tak kena culik pun, if ada berlaku accident ke...ada orang teman kan senang nak uruskan..tapi minta dijauhkan lah..

itu saja nak kongsi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140736 saat. Lajunya....