Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 16 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 19 hari yang lalu
secureofficemovers: 20 hari yang lalu
Naqiu: 26 hari yang lalu
nawfaa79: 27 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 30 hari yang lalu


Teknologi
Topik: Windows 2008 Hyper-V


Carian Forum

Moderator: Administrator, Martyr
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teknologi
    »» Windows 2008 Hyper-V

Please Mendaftar To Post


Oleh Windows 2008 Hyper-V

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 07:50


Salam.

Ada sesiapa pernah expose dengan Hyper-V technology? Salah satu bidang baru dalam dunia IT, tapi produk ni daripada Microsoft. Hyper-V merupakan teknologi virtualization iaitu kita boleh menyediakan server secara virtual atau dalam bahasa yang mudah server dalam server.

Apa yang perlu dilakukan untuk menggunakan teknologi ini ialah sebuah server high-end, dimasukkan Windows Server 2008 OS. Kemudian turn-on Hyper-V role.

Menggunakan teknologi ini membantu kita menjimatkan penggunaan physical server, power, dan sebagainya. Dalam IT turut dipanggil green environment.

Kalau ada sesiapa berminat nak tau teknologi ni bagitau ye :-)


-----------------
-Dr Nik-


Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-11-08 08:43


Assalamualaikum
apakata kongsikan sahaja apa yang dr_nik tahu mengenai perkara ni...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-08 11:43


haiyo..ana tak faham lansung lah
buta IT agaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 14:05


Pada 23-11-08 11:43 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

haiyo..ana tak faham lansung lah
buta IT agaknya...


sama lah gue..tak paham apebende yang beliau katakan.. so explen sikit..huhu.. :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-08 14:14


Assalamualaikum..

ye...saya pun nak tahu jugak....
lecturer saya habaq student international kat kolej legenda ni siap da ada guna words 2009.... :berfikir:

ni ada kaitan dengan windows 2008 Hyper-V ke?
:-?



Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 15:30


Windows 2008 Hyper-V..macam best saja..boleh terangkan dengan lebih lanjut..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-08 18:20


salam nak tanya..
Windows 2008 Hyper-V ni compatible tak tok software2 yang compatible kat XP??vista macam banyak nya sware tak compatible huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 18:52


Hyper-V adalah upgrade version kepada Microsoft Virtual Server. Maaf lah saya promote produk MIcrosoft :-) tapi tak mengapa, yang penting ilmu ni kena sebar-sebarkan.

Kalau sesiapa yang pernah gunakan Microsoft Virtual PC, Microsoft Virtual Server, atau pun VMWARE (Open source), rasanya faham sikit cerita Hyper-V.

Untuk makluman sahabat, teknologi IT berkembang begitu cepat, termasuklah dari segi perisian OS. Sebelum ni kalau kita nak beli server kita kena fikirkan keperluan OS dan hardware sekali bagi setiap server yang diperlukan, tapi menggunakan teknologi virtualization, kita boleh beli cuma 1 machine saja, kemudian install OS Windows Server 2008. Dalam OS ni ada feature yang dinamakan Hyper-V. Once kita turned on feature ni, kita dapat install server lain secara virtual.

Cth1:
Kita perlukan 2 application server, Application A dan Application B. Kita cuma perlu beli satu physical machine (dipanggil parent OS). kat parent kita install Application A. Dalam machine ni kita install satu lagi server (child OS). So Application B diletakkan dalam child OS.

Cth2:
Sebelum teknologi virtualization wujud, kalau perlukan 5 server, kita akan beli 5 machine. Tapi dengan kewujudan teknologi ini, kita boleh just beli 1 machine (kena high spec), untuk 4 machine lagi kita jadikan virtual. So kita dah jimat ruangan fizikal untuk letakkan server.

Dari segi features lain, hampir sama dengan Windows Vista. Selamat mencuba!

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 21:22


dr_nik.....product yang lebih kurang dari opensource ada tak???
untuk OS linux dan lain-lain?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 22:38


open source boleh try vmware. last version saya pernah try version 5.0. vmware support hampir kesemua produk open source.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 08:54


erm nak lari tajuk sikit boleh..baru ni saya ada dengar..penggunaan microsof pas ni kena bayar..jadi program lain untuk ganti microsoft ialah open office..dan sekarang banyak jabtan kerajaan kerani servis kena belajar pasal open office..tol ke dr_nik..::-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 18:47


Ikutkan product Microsoft memang kena bayar. Sebenarnya bayaran tu digunakan untuk support & services oleh Microsoft. Sebab itu harga mahal. Saya dah compare pro & con guna product Microsoft vs Open source, Microsoft dari segi technical support very good.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090202 saat. Lajunya....