Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Pekerjaan di bank konventional-halal atau tidak?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Pekerjaan di bank konventional-halal atau tidak?

Please Mendaftar To Post


Oleh Pekerjaan di bank konventional-halal atau tidak?

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 20:30


Asalamualaikum
Saya nak tanya, macam mana ya kalau kita nak minta kerja di conventional bank seperti hsbc, ambank, cimb, etc di bahagian customer service, call centre, executive dan sebagainya? adakah halal? kerana bank2 ni menjlnkan sistem riba- ada personal loan and interest.
So, sesiapa yang tahu hukum espc. mereka yang belajar course agama boleh tolong tak

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 20:50


soalan ni juga yang pernah berlegar2 di pikiran saya....
tak tahu lah erk bagaimana...
pernah juga dengar kat forum perdana ehwal islam...siapa yang terlibat dengan riba'....yang mengurus, yang menggunakannye...secara langsung @ tak langsung..dikira terlibat juga... hidup tiada keberkatan. lepas itu dikata lagi...kalau macam ptptn tu..cepat-cepat langsaikan supaya riba' tu stop setakat tu dan tak terlibat lagi. wallahualam...

sekarang alhamdulillah dah banyak bank sediakan kaedah perbankan islam....kita sebagai pengguna..kuasa di tangan kita...pilihan di tangan kita...

ASB tu pun saya ragu2...kalau nak melabur yang guna kaedah perbankan islam...kat cimb ada..namanya save and invest...pelaburan tu guna kaedah mengikut syarak...

tentang kerja tu...sebolehnye elakkan lah...berdoalah banyak-banyak pada allah agar kita dapat pekerjaan yang diberkatiNYA.


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 21:01


hehehe.. anda cakap bagaimana? pun..nanti HT masuk sini bagi ulasan..semua haram... walaupun sistem tu perbankan Islam.....

saya pernah baca buku tulisan yusuf qardhawi... mengatakan hukumnya harus...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 21:11


Pada 20-11-08 20:50 , cikgu84 posting:

!!! QUOTE !!!

soalan ni juga yang pernah berlegar2 di pikiran saya....
tak tahu lah erk bagaimana...
pernah juga dengar kat forum perdana ehwal islam...siapa yang terlibat dengan riba'....yang mengurus, yang menggunakannye...secara langsung @ tak langsung..dikira terlibat juga... hidup tiada keberkatan. lepas itu dikata lagi...kalau macam ptptn tu..cepat-cepat langsaikan supaya riba' tu stop setakat tu dan tak terlibat lagi. wallahualam...

sekarang alhamdulillah dah banyak bank sediakan kaedah perbankan islam....kita sebagai pengguna..kuasa di tangan kita...pilihan di tangan kita...

ASB tu pun saya ragu2...kalau nak melabur yang guna kaedah perbankan islam...kat cimb ada..namanya save and invest...pelaburan tu guna kaedah mengikut syarak...

tentang kerja tu...sebolehnye elakkan lah...berdoalah banyak-banyak pada allah agar kita dapat pekerjaan yang diberkatiNYA.


Huhu..saya graduan ekonomi, so banyak tengok kerja berkaitan banking, tapi nampaknya banyak melibatkan riba. kalau perbankan islam memang tak banyak peluang pekerjaan. Memang ragu2 jugak macam ni..
nampaknya kena tengok kerja yang tak ada kaitan banking juga..
Pasal bayar ptptn ini memang nak bayar cepat-cepat tapi nak dapat kerja pun macam susah

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 21:12


Pada 20-11-08 21:01 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe.. anda cakap bagaimana? pun..nanti HT masuk sini bagi ulasan..semua haram... walaupun sistem tu perbankan Islam.....

saya pernah baca buku tulisan yusuf qardhawi... mengatakan hukumnya harus...

harus ek? boleh explain detail sikit tak
*HT tu siapa

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 21:42


http://www.scribd.com/doc/3917049/Fatwa-Kontemporer-Yusuf-Qardhawi

klik kat link tu....cari page 38 ... ada diterangkan disitu...... boleh lah rujuk

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 22:03


thanks rdwira atas info ni
nampaknya kalau dah terdesak terima sajalah agaknya kerja bank
niat kita bukan untuk bersubahat dengan kegiatan riba

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 22:04


kalau benar seperti yang dikata....alhamdulillah..
taklah kawan-kawan yang kerja bank risau..


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093347 saat. Lajunya....