Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 9 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Tunang Bukan Islam..........


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Tunang Bukan Islam..........

Please Mendaftar To Post


Oleh Tunang Bukan Islam..........

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 09:48


Semalam saya ada menghadiri kenduri tahlil arwah ayah sahabat saya yang telah kembali kepada penciptaNYA...AL-FATIHAH...Mudah-mudahan Rohnya di tempat kan di kalangan orang-orang yang beriman....AMIN.....

Semalam kami kembali berkumpul dengan kawan-kawan yang dah lama tak bertemu sejak semuanya sibuk dengan study dan kerjaya masing-masing selepas kami tamat sekolah menengah....

Selepas habis bacaan tahlil & surah yasin, kami ambil kesempatan untuk berbual-bual sesama sendiri untuk bertanya khabar....
Banyak yang di bualkan....rindu dengan sahabat-sahabat semua......

Tiba-tiba muncul satu topik berkaitan dengan seorang sahabat yang telah bertunang, setahu saya kekasihnya dulu bukan lah seorang muslim, malah anak kepada seorang paderi di tempat asalnya....
dia juga seorang yang sangat berpegang teguh kepada ajaran kristiannya.....sahabat saya pun tidak pernah menyatakan bahawa kekasihnya itu berminat dengan islam atau sahabat saya sendiri tidak pernah cuba untuk menerapkan dan menjelaskan ajaran islam kepada lelaki itu...

Bila dengar kabar tentang mereka, mereka dah bertunang pulak...
tapi masih berpegang pada agama masing-masing....

Kawan-kawan lain berpendapat bahawa perkara tersebut bukan lah satu masalah atau melanggar hukum islam.....bertunang adalah satu ikatan biasa dan tak membawa maksud apa-apa di ibaratkan seperti "Booking" si gadis, mengikut pandangan mereka.....tapi bagi saya walaupun namanya bertunang tapi itu semua akan membawa kesan kepada kehidupan kita, tak boleh di ambil remeh saja....suka-suka bertunang dan suka-suka putus.....

Syukur Alhamdulillah jika dalam tempoh pertunangan itu sahabat saya dapat membawa tunangnya mempelajari tentang islam, ikut jalan ALLAH yang benar....tunjukkan dia keindahan agama kita Islam....dan terbuka hati tunangnya itu bila mendapat petunjuk hidayah dr ALLAH untuk mengenal ALLAH...bukan memeluk islam sekadar ingin berkahwin dengan sahabat saya......
Tapi bagaimana jika berlaku sebaliknya...??? sahabat saya yang terpengaruh dengan ajaran mereka....??? terikut-ikut budaya mereka...??? Nauzubillahi min zalik....

itulah yang menakutkan saya.....yang merisaukan saya.....walaupun undang-undang membenarkan perkara tersebut tapi kita harus fikirkan kesannya....terlalu banyak risikonya.....saya berdoa untuk sahabat saya itu semoga ALLAH menjaga hatinya supaya tidak mudah berpaling dariNYA.....

mungkin ada dikalangan rakan-rakan ukhwah juga pernah menghadapi masalah yang sama...atau mungkin pegalaman yang sama....
:berfikir:


bolehlah kita kongsikan, berikan pandangan dan pendapat rakan-rakan ukhwah semua mengenai perkara ini..... :bye:

-----------------------------

akuhambaALLAH


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 20-11-08 10:44


Assalamualaikum ............
tunang 2 boleh ........tak salah pun ekkkkk.....yang penting ianya mengikut landasan islam.......kat kena igat bukan brerti kat dah bertunang kita suka-suka saja nak buat apa saja yang kat nak... :-D .......
ianya sama lah gan booking tkat d ambl orgggg.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 11:29


Pada 20-11-08 10:44 , jubahputih posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ............
tunang 2 boleh ........tak salah pun ekkkkk.....yang penting ianya mengikut landasan islam.......kat kena igat bukan brerti kat dah bertunang kita suka-suka saja nak buat apa saja yang kat nak... :-D .......
ianya sama lah gan booking tkat d ambl orgggg.......





maksud saya, yelah bertunang tu tak salah tapi masalahnya bila tunang berlainan agama takut akan terpengaruh dengan ajaran tunang yang bukan islam tu....kadang-kadang ada juga yang jadikan cara ni sebagai salah satu cara mereka myampaikan ajaran agama mereka....nak tarik kita umat islam ni masuk agama mereka....bagi yang boleh lawan godaan dan cabaran dalam menegakkn agama islam...syukur alhamdulillah tapi bagi yang mudah terpengaruh macam mana :berfikir:
bukan kah ini satu masalah.....


but thankz to jubahputih untuk komen tadi....
semoga kita dapat manfaat dan sedikit info bersama.....
salam ukhwah.....


---------------------------

akuhambaALLAH


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-11-08 11:44


assalamualaikum
better dakwah insan tersebut mengenal ISLAM serta mudah-mudahan Dia anugerahkan dengan Iman serta Islam selaku manusia khalifah bumi. Besar sawabaan wa khairul amala yang akan diperolehi di akhirat...
cuma nasihat saya jada adab serta akhlak semasa masa tunag tersebut yang biasanya mengundang bayak cubaan serta dugaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 12:08


Pada 20-11-08 11:44 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
better dakwah insan tersebut mengenal ISLAM serta mudah-mudahan Dia anugerahkan dengan Iman serta Islam selaku manusia khalifah bumi. Besar sawabaan wa khairul amala yang akan diperolehi di akhirat...
cuma nasihat saya jada adab serta akhlak semasa masa tunag tersebut yang biasanya mengundang bayak cubaan serta dugaan...



Betul tu....dah agama pun berlainan so dah tentu cara hidup dan budaya serta pergaulan pun ada perbezaannya....

yang penting ikut landasan islam.........insyaallah di permudahkan segala urusan......


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-11-08 12:22


AsSlam
saya ni dah nak cecah 39 tahun...
Saudara saya ada yang nikah dengan Cina...dapat zuriat ramai jua semua lelaki...


isterinya ini sudah menunaikan haji...


yang nyata anaknya sangat pandai berniaga...ada yang jadi engineer lulusan UTM sedang mencari kerja. dia graduat tahun ini...

ada yang sedang buat Ijazah kedoktoran..medical study di IPTA...pernah dapat 9A dalam SPM...di sekolah Arab di melor kelate mean dia dapat A untuk subjek arab sebab dia dapat semua A dalam SPM...mudah-mudahan dia berjaya jadi Doktor perubatan...





semua anaknya lelaki...handsome...hidung mancung berkulit cerah...pandai menagaji al Qur'an...sebenarnya ada darah keturunan Tok kenali mellui AllahyarhamTok Ayah Haji Ismail yang semasa hayatnya dapat menunaikan haji 3 kali yakni dua kali menaiki kapal satu ikut singapura satu ikut Pulau Pinag serta yang ketiga kali ikut lapangan Terbang Subang...

Saudara saya adalah cucu Allahyarham Tok Ayah Haji Ismail...
Mudah-mudahan yang baru dapat Ijazah Engineering dari UTM skudai johor tersebut akan mendapat perkerjaan yang baik ...InsyaAllah.



semuanya Taqdir Allah...Alhamdulillah








saudara saya ini bijak bertani...isterinya yang dari umat China ini amat baik akhlaknya...

Alhamdulillah
berjaya jua sauadara saya dakwah gadis China memeluk islam serta mengamalkan Islam
ada kalanya saya terfikir isteri saudara saya lebih baik akhlaknya dari saya sebab dia InsyaAllah sudah dapat anugerah haji mabrur...
anak sulungnya adalah bisness man yang berjaya...sudah ada dua anak lelaki...kedainya ada di kota bharu, sesiapa nak beli kereta boleh bertemu dengannya di kota bharu....

saya ni belum menunaikan haji...

pandangan saya yang dhif...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 12:34


Pada 20-11-08 12:22 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

AsSlam
saya ni dah nak cecah 39 tahun...
Saudara saya ada yang nikah dengan Cina...dapat zuriat ramai jua semua lelaki...


isterinya ini sudah menunaikan haji...


yang nyata anaknya sangat pandai berniaga...ada yang jadi engineer lulusan UTM sedang mencari kerja. dia graduat tahun ini...

ada yang sedang buat Ijazah kedoktoran..medical study di IPTS...pernah dapat 9A dalam SPM...


semua anaknya lelaki...


saudara saya ini bijak bertani...isterinya yang dari umat China ini amat baik akhlaknya...

Alhamdulillah
berjaya jua sauadara saya dakwah gadis China memeluk islam serta mengamalkan Islam
ada kalanya saya terfikir isteri saudara saya lebih baik akhlaknya dari saya sebab dia InsyaAllah sudah dapat anugerah haji mabrur...
anak sulungnya adalah bisness man yang berjaya...sudah ada dua anak lelaki...kedainya ada di kota bharu, sesiapa nak beli kereta boleh bertemu dengannya di kota bharu....

saya ni belum menunaikan haji...

pandangan saya yang dhif...



syukur alhamdulillah..... saudara saifuddin tu benar-benar telah mendidik seorang yang langsung tak tahu pasal islam untuk mengenal islam dengan mendalam.....memahami dan mengamalkan islam dengan begitu sempurna.....melahirkan anak-anak yang soleh yang akan memperjuangkan umat islam di mata masyakat lain.....sangat membanggakan kita sebagai saudara seislam.....
mudah-mudahan sahabat saya juga begitu hendaknya......





-------------------

akuhambaALLAH


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 16:17


paling senang ajak kekasih masuk islam dulu baru bertunang lagi selamat.....

kalau dah tunang lama-lama pun kalau dia tak mahu masuk islam lagi....sampai bila-bila pun tak kawin lah jawabnya..... :lol:



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

alam_kubur24
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35967
Posting: 36

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 01:12


assalammualaikum...pada pendapat saya boleh bertunang....tapi cepatlah hendaknyer mempelajari ilmu agama islam dahulu....supaya didekatkan diri nya pada tuhan yang esa dan diberi petunjuk hendaknyer...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For alam_kubur24Profil   Hantar PM kepada alam_kubur24   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 02:47


Pada 20-11-08 16:17 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

paling senang ajak kekasih masuk islam dulu baru bertunang lagi selamat.....

kalau dah tunang lama-lama pun kalau dia tak mahu masuk islam lagi....sampai bila-bila pun tak kawin lah jawabnya..... :lol:



saya setuju yang ini...ajak kekasih masuk islam..


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 07:02


Hmm.. Alhamdulillah.

Tak pasti nak komen macam mana..

Tapi rasanya.. mak saudara bakal abang ipar.. Chinese Muslim..
Keluarganya Cina.. dia seorang masuk Islam sampai ke hari ni.. Alhamdulillah.

Ayah saudara (Saudara jauh) saya pun.. Chinese Muslim..
Alhamdulillah, Islam sampai ke hari ni.



Alhamdulillah atas rahmat ALLAH.




Hmm, susah nak komen..


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 08:34


di sabah ni, orang-orang kristian giat menyebarkan ajaran agama mereka dalam apa cara sekalipun.....

termasuklah menggunakan cara ini sebagai umpan untuk ajak orang-orang islam join agama mereka.....

jangan jadikan agama islam pertaruhan dalam bercinta.....
sanggup buat apa saja untuk tunjukkan cinta dan sayang itu....
ini mungkin satu perangkap.....
so, awas saudara-saudara sekalian.....
jangan kerana cinta kita menyekutukan ALLAH....
kerana sesungguhnya CINTA YANG ABADI ADALAH CINTA UNTUK ALLAH.......ALLAH lah yang berhak di cintai sepenuh hati.....

biarlah cinta kita dan pasangan kita hanya kerana ALLAH....
semoga di beri keberkatan...... :bunga:


P/S : tapi tak semua orang bukan islam itu berniat nak perangkap kita umat islam masuk agama mereka, mungkin Allah dah bukakan hati mereka untuk ikut agama ALLAH....so bimbing lah mereka ke jalan yang di redhai...INSYAALLAH semuanya adalah atas kehendak ALLAH..... :bye:



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 09:27


Pada 21-11-08 08:34 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

di sabah ni, orang-orang kristian giat menyebarkan ajaran agama mereka dalam apa cara sekalipun.....

termasuklah menggunakan cara ini sebagai umpan untuk ajak orang-orang islam join agama mereka.....

jangan jadikan agama islam pertaruhan dalam bercinta.....
sanggup buat apa saja untuk tunjukkan cinta dan sayang itu....
ini mungkin satu perangkap.....
so, awas saudara-saudara sekalian.....
jangan kerana cinta kita menyekutukan ALLAH....
kerana sesungguhnya CINTA YANG ABADI ADALAH CINTA UNTUK ALLAH.......ALLAH lah yang berhak di cintai sepenuh hati.....

biarlah cinta kita dan pasangan kita hanya kerana ALLAH....
semoga di beri keberkatan...... :bunga:


P/S : tapi tak semua orang bukan islam itu berniat nak perangkap kita umat islam masuk agama mereka, mungkin Allah dah bukakan hati mereka untuk ikut agama ALLAH....so bimbing lah mereka ke jalan yang di redhai...INSYAALLAH semuanya adalah atas kehendak ALLAH..... :bye:



ni lah yang merisaukan saya sebenarnya....
kalau-kalau ni adalah taktik mereka perangkap sahabat saya tu....
sebab tunang dia tu memang anak orang kuat berpegang pada kristian....
mudah-mudahan tak berubah kecintaanya kepada ALLAH, Maha Pencipta......


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 10:50


assalamualaikum
Hati-hatilah nasihat saya kepada sahabat anda...bukan apa kasih Utama kita adalah kepada Islam...kepada Allah. kasih kepada makhlukNya hanyalah sebahagian kasih setelah kasih Utama kepada Allah
sahabat anda perlu Thiqah dengan ajaran Islam...baru dia boleh bimbing kekasihnya yang bukan Islam mengenal Islam...

Godaan di sabah biasa datang gadis gadi Cino mean China kadazan yang biasanya berkulit cerah serta berwajah menarik...
sebenarn6ya di sabah hibrid sangat banyak...hibrid Pakistan dengan kadazan, Pakistan dengan Murut....

Jika lihat orang filipino jua yang beragama kristian jua ramai...ada yang pakai skirt serta godaan wanita ini banyak...
jika pemuda semenanjung yang ada Ijazah bertugas di sabah...wajah handsome...biasa ramailah gadis Sabah cuba menggoda...


Ore sabah ni kebanyakan gadisnya berkulit cerah seperti umat China...

Saya nak bertanya ore Sabah...betul ke orang kadazan Murut yang berkulit cerah tersebut berasal dari keturunan umat China dari Tanah Besar China yang berhijrah ke Negeri Sabah...sebab maklumat ini saya dapat dari ore Sabah sendiri...cuma hairan mengapa bahasa Murut, Kadazan berbeza dengan bahasa china...minta orang Sabah jelaskan kajian saya ini...
Negeri sabah atau sobah mean ketua pejuang....
ada nasyid yang senikatanya


Aina sobah
mean

dimana ketua pejuang di akhir zaman ini...bila akan muncul

aina Sobah...

Saya menaruh harapan besar yang islam akan naik di negari Sabah ini yang mana selama setahun saya duduk di sana saya dapat rasakan Islam akan naik di negeri Sabah...
dalam masa yang sama Nazri Johani Raihan sedang giat berdakwah untuk rakyat Sabah mengenal Islam


Pengalaman saya dengan pemuda Murut di Pedalaman Bawah ulu sungai Padas..mereka ini bersifat jujur...tidak suka menipu...

cuma dukacita kurang pendakwah di area pedalaman sedangkan misionairy kristian begitu giat menyebarkan dakyah kristian...
di Ulu Tomani terdapat masjid yang dibina dari batu sungai....harap JT akan bayan di masjid tersebut yang tidak jauh dari jambatan di Ulu Tomani...


pemuda-pemuda yang nak cari pengalaman berdakwah boleh sertai JT,ABIM JIM untuk berdakwah di Pedalaman Bawah Sabah...


Kurangnya pendakwah menyebabkan orang di pedalaman negeri sabah kurang didedahkan akan kebaikan Islam.


pemuda yang diusia 20an bulehlah mencari pengalaman berdakwah...
bila usia menungkat kesihatan tergugat...maka nak berdakwah ke area yang jauh sudah menjadi sukar sedikit...


pandangan ana yang dhaif
Wallahu 'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 11:15


Pada 21-11-08 10:50 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
Hati-hatilah nasihat saya kepada sahabat anda...bukan apa kasih Utama kita adalah kepada Islam...kepada Allah. kasih kepada makhlukNya hanyalah sebahagian kasih setelah kasih Utama kepada Allah
sahabat anda perlu Thiqah dengan ajaran Islam...baru dia boleh bimbing kekasihnya yang bukan Islam mengenal Islam...

Godaan di sabah biasa datang gadis gadi Cino mean China kadazan yang biasanya berkulit cerah serta berwajah menarik...
sebenarn6ya di sabah hibrid sangat banyak...hibrid Pakistan dengan kadazan, Pakistan dengan Murut....

Jika lihat orang filipino jua yang beragama kristian jua ramai...ada yang pakai skirt serta godaan wanita ini banyak...
jika pemuda semenanjung yang ada Ijazah bertugas di sabah...wajah handsome...biasa ramailah gadis Sabah cuba menggoda...


Ore sabah ni kebanyakan gadisnya berkulit cerah seperti umat China...

Saya nak bertanya ore Sabah...betul ke orang kadazan Murut yang berkulit cerah tersebut berasal dari keturunan umat China dari Tanah Besar China yang berhijrah ke Negeri Sabah...sebab maklumat ini saya dapat dari ore Sabah sendiri...cuma hairan mengapa bahasa Murut, Kadazan berbeza dengan bahasa china...minta orang Sabah jelaskan kajian saya ini...
Negeri sabah atau sobah mean ketua pejuang....
ada nasyid yang senikatanya


Aina sobah
mean

dimana ketua pejuang di akhir zaman ini...bila akan muncul

aina Sobah...

Saya menaruh harapan besar yang islam akan naik di negari Sabah ini yang mana selama setahun saya duduk di sana saya dapat rasakan Islam akan naik di negeri Sabah...
dalam masa yang sama Nazri Johani Raihan sedang giat berdakwah untuk rakyat Sabah mengenal Islam


Pengalaman saya dengan pemuda Murut di Pedalaman Bawah ulu sungai Padas..mereka ini bersifat jujur...tidak suka menipu...

cuma dukacita kurang pendakwah di area pedalaman sedangkan misionairy kristian begitu giat menyebarkan dakyah kristian...
di Ulu Tomani terdapat masjid yang dibina dari batu sungai....harap JT akan bayan di masjid tersebut yang tidak jauh dari jambatan di Ulu Tomani...


pemuda-pemuda yang nak cari pengalaman berdakwah boleh sertai JT,ABIM JIM untuk berdakwah di Pedalaman Bawah Sabah...


Kurangnya pendakwah menyebabkan orang di pedalaman negeri sabah kurang didedahkan akan kebaikan Islam.


pemuda yang diusia 20an bulehlah mencari pengalaman berdakwah...
bila usia menungkat kesihatan tergugat...maka nak berdakwah ke area yang jauh sudah menjadi sukar sedikit...


pandangan ana yang dhaif
Wallahu 'alam



SINO-kadazan mix cina....
Setakat ini belum ada kajian rasmi tentang dari mana asal usul Murut, Kadazan atau Dusun di sabah...Malah mereka sendiri tidak dapat pastikan darimana asal usul sebenar mereka....Wallahualam...


syukur Alhamdulillah, setakat ni banyak usaha-usaha berdakwah dan mengenal islam yang di lakukan di sabah terutamanya di bahagian-bahagian pedalaman...terima kasih kerana rata-rata pendakwah adalah dari luar sabah yang sangat bersungguh-sungguh....sanggup meredah hutan dan masuk ke kampung-kampung yang jauh semata-mata untuk menyebarkan agama ALLAH....contohnya, guru-guru terutamanya yang datang ke sabah untuk mengajar biasanya akan bekerjasama antara satu sama lain untuk menyebarkan syiar islam....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 11:43


ana pun orang sabah juga, banyak rakan-rakan kadazan, dusun, murut tapi bila tanya balik asal usul mereka...tak tau pula....ada yang kata dari Jepun lah...Korea lah.....

Wallahu'alam....


ana pun nak ikut berdakwah, bagaimana caranya??
procedurnya.. :berfikir:

boleh bagi tunjuk ajar tak :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 11:48


anda boleh join Jemaah tabligh, Abim, Jemaah islam malaysia JIM,
badan ini giat berdakwah...boleh cari pengalaman


pengalaman berdakwah lebih baik dari masuk planet maksiat seperti disko, lounge, karaoke...


masuk bidang dakwah...cari pengalaman...bila kita berusia 40an..kita dah tahu sebab dah ada pengalaman dakwah...

banyak badan dakwah yang terlibat dalam dakwah...anda boleh join Akhi Nazri Johani yang matlamatnya untuk naikkan Islam di Bumi Sabah...Tahniah. ana respect anda Nazri Johani....

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 11:51


ana ramai kawan yang masuk islam....
kebanyakannya dari daerah Keningau....
masuk islam satu keluarga lagi....
Syukur Alhamdulillah, akhirnya mereka di berikan Hidayah berkat dakwah yang di sampaikan kepada mereka kat kampung yang jauh di pedalaman....

walaupun masih tak berapa pandai mengaji dan melaksanakan ibadah-ibadah fardu ain dan fardu kifayah tapi mereka cukup berusaha dan bersungguh-sungguh mendalami agama ALLAH....



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 12:25


Pada 20-11-08 16:17 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

paling senang ajak kekasih masuk islam dulu baru bertunang lagi selamat.....

kalau dah tunang lama-lama pun kalau dia tak mahu masuk islam lagi....sampai bila-bila pun tak kawin lah jawabnya..... :lol:



setuju sangat-sangat..
sebelum jadi apa-apa, ajak dia masuk islam dulu..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

iNsaN_hiLaNg
Warga Rasmi
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35879
Posting: 15
Dari: bumi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 08:53


i have a friend who's really interested to become a muslim...
tapi family ye tak bagi...
time sekolah dulu..ye suka ikut kami masuk kelas agama...
tapi sekarang da lost contact..
tak tawu lah ye macam mana..
harap ye jumpa nur yang ye cari selama ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For iNsaN_hiLaNgProfil   Hantar PM kepada iNsaN_hiLaNg   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 08:57


Pada 22-11-08 08:53 , iNsaN_hiLaNg posting:

!!! QUOTE !!!

i have a friend who's really interested to become a muslim...
tapi family ye tak bagi...
time sekolah dulu..ye suka ikut kami masuk kelas agama...
tapi sekarang da lost contact..
tak tawu lah ye macam mana..
harap ye jumpa nur yang ye cari selama ini...



insyaALLAH.....kalau dia dah tunjukkan minat untuk kenal islam, ALLAH akan buka kan hatinya lebih dekat dengan agama ALLAH walaupun di mana dia berada......

" Barangsiapa yang dikehendaki ALLAH kebaikan baginya, Maka Allah akan memberikannya kefahaman dalam urusan agama"-Bukhari & Muslim



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 12:01


Pada 20-11-08 09:48 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Tiba-tiba muncul satu topik berkaitan dengan seorang sahabat yang telah bertunang, setahu saya kekasihnya dulu bukan lah seorang muslim, malah anak kepada seorang paderi di tempat asalnya....
dia juga seorang yang sangat berpegang teguh kepada ajaran kristiannya.....sahabat saya pun tidak pernah menyatakan bahawa kekasihnya itu berminat dengan islam atau sahabat saya sendiri tidak pernah cuba untuk menerapkan dan menjelaskan ajaran islam kepada lelaki itu...

Bila dengar kabar tentang mereka, mereka dah bertunang pulak...
tapi masih berpegang pada agama masing-masing....

Kawan-kawan lain berpendapat bahawa perkara tersebut bukan lah satu masalah atau melanggar hukum islam.....bertunang adalah satu ikatan biasa dan tak membawa maksud apa-apa di ibaratkan seperti "Booking" si gadis, mengikut pandangan mereka.....tapi bagi saya walaupun namanya bertunang tapi itu semua akan membawa kesan kepada kehidupan kita, tak boleh di ambil remeh saja....suka-suka bertunang dan suka-suka putus.....

yang saya herannya, macam mana dia boleh bertunang dengan seorang non-muslim? macam mana ia berlaku, ada majlis ke, kedua-duanya pihak ada setuju ke, ada cincin ke... dot dot dot... atau sekadar bercinta saja tanpa apa-apa ikatan, dan terus declare tunang? :-?

tunang atau dalam bahasa arabnya biasa dirujuk kepada khitbah iaitu meminang, setau saya sesama orang Islam saja kita meminang, tak tau pula boleh meminang bukan Islam, lainla kalau lelaki muslim meminang wanita ahli kitab, itu dibolehkan (tapi ada lagi ke ahli kitab zaman ni???)

pandangan saya sendiri, kalau nak bertunang biarlah selepas gadis tu masuk Islam, sebelum itu pandai2 lah dakwah gadis tu sebagai kawan atau saudara seIslam, saya tak pernah dengar ni kes bertunang dengan bukan Islam, tu yang jadi pelik... :sopan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 12:15


Pembetulan ya saudara ibnu_musa....sahabat saya ni adalah seorang gadis...
dari info yang saya dapat dari sahabat-sahabat yang lain mereka bertunang atas persetujuan kedua-dua belah keluarga masing-masing dan memang ada cincin....
perkara ni pun pelik pada pandangan saya dan tak pernah pulak dengar kes-kes macam ini...tapi menurut sahabat-sahabat lain perkara macam ni memang biasa berlaku di sabah....Wallahu'alam lah sebab ni pertama kali saya mendengarnya....sebab itu saya minta pandangan saudara/i ukhwah semua sebab takut dengan hukum perkara ni....saya tahu ada diantara rakan-rakan ukhwah yang boleh memberi saranan dan pendapat yang boleh di jadikan alasan dalam isu ini....

terima kasih saudara ibnu_musa.... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-08 12:34


Pada 21-11-08 11:43 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!




ana pun nak ikut berdakwah, bagaimana caranya??
procedurnya.. :berfikir:

boleh bagi tunjuk ajar tak :-)



salam..
saudara sabah d mana??? sekarang tinggal kat sabah atau kat tanah melayu atau kat sarawk??
kalau saudara berada kat sabah boleh join aktiviti dakwah.
dalam bulan 11 dan 12 ni banyak aktiviti dakwah dijalankan kat sabah. sekitar tawau, kb dan sandakan. mungkin saudara boleh dapat kan maklumat dari perppis atau pss..

p/s : insyaAllah kita sama-sama berdakwah di sabah :welcome:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-08 10:07


ye di sabah ...hal begini pernah saya dengar...pada 14 tahun lalu...
masa tu seorang remaja kristian bernama sylvester telah buat hubungan intim dengan seorang wanita muslim...apa kesudahannya saya tak tahu...hingga jika tidak dikawal boleh merosakkan masa depam gadis muslim tersebut jika dia sendiri tidak menjaga adab pergaulan...cubaan godaan banyak...bila gadis bersama lelaki ajnabi tanpa ikatan Nikah yang sah...


khuatir remaja lelaki kristian akan bawa gadis muslim ke hotel...atas apa alasan sekali-kali akan merbahayakan maruah gadis...
godaan amat kuat...hanya yang diberi rahamat Allah akan selamat..

sesungguhnya godaan yang paling kuat bagi lelaki adalah godaan tarikan wanita....maksud hadis

Bookmark and Share

  


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-08 11:20


teringat kisah aisyah bukhara... takutnyeee.... teringat kes lina chong, ..takutnye... na'uzubILLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-08 12:07


Assalamualaikum
IM : sebab tu tak tahu nak bagi pendapat macam mana ni... :-D

P/S : tapi saya rasa hal sebegini memang banyak berlaku di Sabah, Sarawak dan Indonesia...hm..kefahaman Islam masih lagi jauh daripada fikrah setiap umat Islam..



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mahabah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36253
Posting: 1
Dari: Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 23:17


salam....pada pendapat saya isu ini sememangnya berlaku di Sabah...ada yang telah berkahwin tapi masih berada dalam agama masing(kahwin sivil)...anak-anak nya sendiri pun keliru dengan identiti sendiri..sehinggakan dari segi cara hidup pun tidak mencerminkan agama islam....pekara ini sememangnya realiti berlaku di Sabah...Faktor keadaan pemahaman agama dikalangan masyarakat islam di Sabah khususnya di Sabah masih berada tahap sedehana....jadi tidak hairanlah wujudnya keadaan sedemikian..... Wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mahabahProfil   Hantar PM kepada mahabah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 09:43


ada seorang abang kawan jue punya kawan, orang panggil dia ah chong, mak dia islam filipina tapi ayah dia muallaf bangsa cina....
ah chong ni jue jumpa hari tu time dia datang rumah kawan jue, masa tu dia baru nak belajar pasal solat dan mengaji dengan abang kawan jue tu... dia, umur dah masuk 22 masih tak kenal islam lagi....
dengar dari cerita dia, setelah mak dia meninggal, ayah dia kawin lagi seorang..keluarga mereka islam atas nama saja tapi masih tidak menitik beratkan hal-hal agama islam....seperti memelihara anjing di rumah...masih kerumah-rumah ibadat semasa Perayaan Tahun Baru Cina...jue pun kurang pasti ayah dia dah masuk agama asalnya semula atau macam mana...tidak mendapat didikan agama yang sempurna, mak yang diharapkan pula telah meninggal dunia dan ayah pula yang memeluk islam masih jahil tentang agama islam.....
dia pun jadi anak yang terbiar, jauh terpesong dari agama islam....seperti meminum arak dan mgedar syabu rasanya sehingga di tangkap pihak berkuasa dan di perjara selama setahun....
bila dah di bebaskan dia berusaha merubah dirinya, balik semula kelandasan islam dengan bantuan abang kawan jue tu.....dia sedaya upaya ingin mendekatkan diri dengan islam dan ALLAH....dia ada juga ikut Jemaah...sekarang jue tak tahu apa cerita dia....tapi itulah dugaan di kalangan masyarakat islam di sabah tentang fahaman agama islam bagi yang masih terdedah dengan agama dan budaya lain melebihi agama islam itu sendiri seperti yang mahabah sebutkan diatas....
mudah-mudahan dapat ikhtibar dari kisah ah chong ni....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139444 saat. Lajunya....