Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 15 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
eme86: 26 hari yang lalu
sunan-faqih: 31 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: lampu isyarat merah


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» lampu isyarat merah

Please Mendaftar To Post


Oleh lampu isyarat merah

zafifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32939
Posting: 19
Dari: malaysia

bahamas  


posticon Posting pada: 14-11-08 00:05


Kenapa tiap kali lampu isyarat merah...kita berhenti? Kenapa? Kenapa? siapa berani jawab..memang dahsyat lah! :berfikir:


-----------------
zafifa raudhah


Bookmark and Share

    


  Member Information For zafifaProfil   Hantar PM kepada zafifa   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 01:38


Hehehe.... sebab kalau lampunya lampu mercusuar silau man! :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 01:42


karena aturannya memang begitu bos!
karena ada rem!
yaa.... coba saja juga berhenti, 99% nabrak atau ketangkap polis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 08:37


teringat cerita kawan ana pasal lampu isyarat ni :
Bunyinya begini :


"Sebenarnya hidup kita ini bergantung pada lampu isyarat, ala lampu yang ada tiga warna tu kuning,merah dan hijau dan semua tahu fungsi lampu itu anak aku yang baru masuk darjah satu pun tahu setiap makna lampu tu.

Lepas hujan lebat petang semalam,lampu isyarat di simpang empat berhampiran rumah aku tidak berfungsi maka suasana menjadi kelam kambut.suasana mula bingit kedengaran pelbagai bunyi hon,hon lori,motor, kereta, bas, van dan segala kenderaan yang ada disimpang empat itu.

Dan ada juga yang cuba hendak menjadi polis trafik mengarah kereta berundur dari simpang itu,tapi kerja mamat tu sia-sia saja sebab kereta sudah berduyun-duyun dibelakang.Tapi syabaslah aku ucapkan mamat tu ada juga alternatif dia walaupun tak berjaya heheheh.Dan aku bernasib baik sebab aku sempat berpatah balik.

Bila terjadi macam tu aku mula terfikir, manusia hidup bergantung pada "lampu isyarat" bila lampu itu rosak maka manusia mula hilang panduan dan tak tahu mana hala tuju.

Dan manusia akan hilang kawalan bila keadaan terdesak dan sanggup buat apa sahaja maka hilanglah adab kesopanan yang menjadi teras pada budaya kita


Pagi ini lampu isyarat tu kembali berfungsi,kelihatan suasana tenang kembali tidak seperti semalam.Walaupun kenderaan yang banyak tapi keaadaan terkawal..........dan aku memandang lampu isyarat tu aku tersenyum

"banyak jasa kau pada manusia rupanya" terdetik dihati kecil..... :-) :-) :-) :-)


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 08:39


sambungan :


Dalam pos sebelum ini aku ada bercerita tentang lampu isyarat berhampiran dirumah aku, tapi pagi ini lampu isyarat tu telah dilanggar entah manusia mabuk mana yang melanggarnya


sebatang tiangnya patah dan sedikit menghalang laluan, hujan masih renyai menyirami. Tiang lampu isyarat tu masih menyala walau pun patah dan terlantar diatas tanah. Merah dan seketikan bertukar hijau. Aku menekan pedal minyak ..

Aku terfikir pada lampu isyarat tu, rasa sayu, dalam dingin pagi, walau telahpun patah, namun masih bertangungjawab, masih hidup dan saat bertukar dr merah ke hijau aku seolah olah melihat sepasang mata yang berkelip walau dalam keadaan tercedera!!

Aku menuju ke pejabat dalam hujan dan dingin ...Melihat diri sediri...yang kadang- kadang dalam hidup kita perlu juga berhenti seketika, melihat kiri dan kanan..dan teruskan perjalanan.....
:-)


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 08:55


da memang aturannya kita kena berhenti, kalau tak alamat kena saman lah oleh trafik....betul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 09:38


sebab dah peraturan ye suruh berhenti...kalau lampu hijau tukar kepada berhenti bagaimana? hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 10:01


tak berhenti kena saman lah jawabnya.... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-08 11:25


He he he.. sebab Wawa suka warna merah, bila lampu isyarat tu warna merah .. caaaaannnnnntik sangat, that's yang Wawa brhentikan keyta untuk melihat keindahan lampu isyarat warna merah tu evn Wawa dah trlambat nak masuk ofis ... Hik Hik..!! Uwaaaaa ... Sabar saja lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 11:35


erm.. sebab sudah termaktub dalam undang-undang jalan raya..


-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

fAraH_exaPIuM
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2007
Ahli No: 32096
Posting: 56
Dari: wilayah darul makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 11:36


sebab kita tekan brek..maka berhentilah kenderaan itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fAraH_exaPIuMProfil   Hantar PM kepada fAraH_exaPIuM   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 12:20


Pada 03-12-08 11:36 , fAraH_exaPIuM posting:

!!! QUOTE !!!

sebab kita tekan brek..maka berhentilah kenderaan itu...


bagusnya jawapan..huhu...betul juga ek.. :berfikir: :berfikir:


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 12:26


kan semua tu undang-undang yang dah dicipta.
try ubah, merah tanda jalan.hehehehe alamatnya banyak eksiden.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 17:10


sebab dah memang warna merah tanda berhenti..hijau jalan..kuning tanda bersedia berhenti agaknya..tapi saya kuning tu bersedia untuk pecut lagi..huhu.. :-D ..tapi ada saja hijau pun kena berhenti dan merah jalan.. :berfikir: masa tu ada polis trafik lah yang jaga.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

zafifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32939
Posting: 19
Dari: malaysia

bahamas  


posticon Posting pada: 24-02-09 10:29


wah2..!! hebat2 jawapan semua.. jawapan yang tepat.. sebab tekan brek lah.. wakaka! tekateki dr ayahku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafifaProfil   Hantar PM kepada zafifa   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:08


da lagi soalan untuk lmpu isyarat ni...
pa makna sbenar lmpu kuning 2???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 02:51


entah.. sebelum merah mestilah kuning. takkan nak letak warna putih pula kan, hahaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 09:02


Sangat suka membaca cerita dr Jue_Effendy

rasa macam sedih pun ada.... HIKAYAT LAMPU ISYARAT :kelip:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 10:38


makna sebenar lampu kuning ialah tekan pedal minyak sekuat mungkin sebelum lampu merah menyala...betul kan?
8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

panglima_khalid08
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2009
Ahli No: 37498
Posting: 15
Dari: nibong tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 16:11


Pada 24-02-09 15:08 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

da lagi soalan untuk lmpu isyarat ni...
pa makna sbenar lmpu kuning 2???


insyaAllah ini Sekadar Ilmu yang ana dapat saja lah..
sebenarnya, brdasarkn kajian para ilmuan kat dunia lah ini, depa semua dapat mencari jawapan kenapa bas sekolah brwarna kuning(nak dekat semua lah dengan soalan ini). sebabnya ialah:
warna kuning lebih senang dilihat daripada warna2 lain kat dunia ini.. contohnya waktu ujan lebat, bas sekolah masih dapat kelihatan walaupun brada dalam jarak yang jauh. so, pngguna jalan-jalan raya yang lain dapat mngesan kewujudan objek besi yang brwarna kuning dan diberi nama sebagai bas sekolah di atas jalan raya tersebut. oleh itu, mereka akan lebih berhati-hati kerana takut ditimpa bas berkenaan akibat perbuatan kekanak yang bergaduh kat dalam bas tersebut sehingga membuatkan kondisi bas tersebut tidak berada dalam keadaan equilibrium of momentum jika memandu di sebelah kenderan kuning tersebut.
oleh kerana itu, maka benarlah bahawasanya warna kuning lebih sesuai dijadikan sebagai warna perantaraan antara merah dan hijau di lampu trafik yang setia memberikan jasa mereka kepada manusia yang tak mngenang budi dengan melanggar arahan yang telah diberikan. tambahan pula waktu hujan lebat.. hehehe..

betul ke ini ?? :berfikir: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_khalid08Profil   Hantar PM kepada panglima_khalid08   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-01-10 11:19


seronoknya saya baca posting kawan-kawan..lucu pun ada..:)


-----------------
Assalalualaikum..
Kejujuran adalah sebahagian dari insan yang cintakan Allah s.w.t.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123123 saat. Lajunya....