Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 20 jam, 34 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: masalah laptop...please tolong


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» masalah laptop...please tolong

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah laptop...please tolong

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 19:59


salam

laptop kawan saya mengalami masalah yang tak dapat masuk ke skrin...

ni notis yang dipaparkan...

stop ; C0000139 (entry point not found)
the procedure entry point GDIGETBITMAPBITSSIZE COULD NOT BE LOCATED IN THE DYNAMIC LINK LIBRARY GDI32.DLL...


PLEASE SAPA BOLEH TOLONG APA MASALAH dan CARA SETEL...thank you


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-11-08 20:27


hantarkan laptop ke kedai...repair...terima kasih...akan selesaila masalah kamu tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 21:14


Pada 12-11-08 20:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

hantarkan laptop ke kedai...repair...terima kasih...akan selesaila masalah kamu tu..
haha..banyaklah kedai...da ok da.terpaksa format balik..habis lah semua dokumen dalam C tu, tak dapat nak pindahkan pun sebab masalah tu...nasib baik exam ada 2 paper lagi...terpaksalah pinjam nota kat kawan...haha...nak pergi kedai pun duit melayang lagi...thanks .. :-P


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 23:04


Kalau berlaku lagi, boleh cuba re-isntall XP dengan repair function yang ada dalam CD tu. tataupun boot, masuk bahagian repair, gantikan file GDI32.DLL dengan file yang sama (ambil dari komp orang lain).

Boleh ke link di bawah untuk ke forum yang bincangkan benda ni (ada banyak lagi tapi saya letak satu link saja)

http://forums.cnet.com/5208-6142_102-0.html?forumID=5&threadID=308373&messageID=2856731

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 23:23


Pada 12-11-08 23:04 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau berlaku lagi, boleh cuba re-isntall XP dengan repair function yang ada dalam CD tu. tataupun boot, masuk bahagian repair, gantikan file GDI32.DLL dengan file yang sama (ambil dari komp orang lain).

Boleh ke link di bawah untuk ke forum yang bincangkan benda ni (ada banyak lagi tapi saya letak satu link saja)

http://forums.cnet.com/5208-6142_102-0.html?forumID=5&threadID=308373&messageID=2856731
wuii..pakarnya..thank you..memang sebab lepas update guna SP3 tadi...macam tu jadinya..kalau lah awal-awal awak dapat btau kan best....hehe..thankss....sebab ni saya da mngalami masalah baru...CD windows da kena minta new kew lah pula masa nak aktifkan tu...sedangkan saya punya cd tu original..da memang banyak kali guna untuk format da, dan aktifkan macam biasa ok saja..tapi kali ni da suruh msukkn new key lah pula....boleh tolong tak?..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 17:46


kalau dia minta CD new tu saya tak tahu lah pula. Supposedly dia akan mntak cd key sama dan kita kena activate balik saja guna cd key yang diberi. maybe boleh try contact microsoft customer support malaysia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 11:14


mungkin sebab dia update ke XP SP3,sebab tu lah agaknya dia minta new key...tapi kalau CD ori,no masalah,macam swordofdeen kata,contact microsof customer support

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 11:19


Pada 18-11-08 11:14 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin sebab dia update ke XP SP3,sebab tu lah agaknya dia minta new key...tapi kalau CD ori,no masalah,macam swordofdeen kata,contact microsof customer support
mungkin lah agaknya...macam-macam..dah lah call center tu bukan tol free...hehe....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 21:52


Salam. Dah setel ke problem? saya baru baca forum ni. ada solution daripada expert,

RESOLUTION
To resolve this issue, use the Windows XP Recovery Console to replace the RPCRT4.dll file with the original version. To do this, follow these steps:
Insert your Windows XP CD-ROM into the computer's CD-ROM drive or DVD-ROM drive, and then restart your computer from the CD-ROM.

NOTE: Some computers may require that you modify the basic input/output system (BIOS) settings before you can start the computer from a CD-ROM. For information about how to modify BIOS, see your computer documentation.
At the Welcome to Setup screen, press to start the Recovery Console.
Press the number key that corresponds to the installation that you want to repair, and then press ENTER.
Type the Administrator password, and then press ENTER.
With the Windows XP CD-ROM still in the CD-ROM drive or DVD-ROM drive, type the following commands, pressing ENTER after each command:
cd system32
ren RPCRT4.dll RPCRT4.old
CD-ROM_or_DVD-ROM_Drive_Letter:
cd i386
expand RPCRT4.dl_ BootDriveLetter:windows ystem32
exit

could be ada some compatibility issues.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 21:59


Pada 12-11-08 21:14 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 20:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

hantarkan laptop ke kedai...repair...terima kasih...akan selesaila masalah kamu tu..
haha..banyaklah kedai...da ok da.terpaksa format balik..habis lah semua dokumen dalam C tu, tak dapat nak pindahkan pun sebab masalah tu...nasib baik exam ada 2 paper lagi...terpaksalah pinjam nota kat kawan...haha...nak pergi kedai pun duit melayang lagi...thanks .. :-P



Salam...maaf lah kalau saya cakap salah.
baru ni member yang pomen komputer cakap kalau tak nak kasi hilang fail tu, kena simpan kat D. insyaallah segala fail tak hilang.

wallahua'lam.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 22:09


yup untuk mengelakkan perkara tak diingini berlaku lebih baik fail di simpan di partition d .selalunya format guna partition c . saya pun buat begitu.fail-fail tak hilang jadi bila komp ada masalah bila-bila masa saja boleh format komp.melainkan memang harddisk dah kondem tak boleh buat apa-apa lah kena beli barulah ...hehehe




..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 22:10


Pada 22-11-08 22:09 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

yup untuk mengelakkan perkara tak diingini berlaku lebih baik fail di simpan di partition d .selalunya format guna partition c . saya pun buat begitu.fail-fail tak hilang jadi bila komp ada masalah bila-bila masa saja boleh format komp.melainkan memang harddisk dah kondem tak boleh buat apa-apa lah kena beli barulah ...hehehe




..........



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 00:07


cara untuk memindahkan My document dari partition c ke partition lain supaya my document tak hilang
klik pada menu start dan klik butang kanan tetikus pada my document,klik pada properties.klik pada move,dan akan keluar tetingkap untuk memilih lokasi baru untuk my document.pilih mana-mana bahagian hard disk contohnya d,atau e sebagai bahagian baru hard disk untuk menyimpan my document.kemudian klik pada apply.akan keluar tetingkap yang menanyakan sama ada kita benar-benar nak memindahkan fail-fail tersebut,dan klik saja pada yes..windows akan memindahkan semua fail dalam my document yang pada awalnya berada dalam bahagian c hard disk kepada bahagian lain hard disk mengikut apa yang telah kita tetapkan tadi..mungkin akan mengambil masa,bergantung kepada banyak mana fail dalam my document.kemudian tekan ok..


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

iNsaN_hiLaNg
Warga Rasmi
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35879
Posting: 15
Dari: bumi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 00:35


salam..
huhu..menci betul lau laptop buat hal...assign pun tertangguh...
tapi..sabar saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iNsaN_hiLaNgProfil   Hantar PM kepada iNsaN_hiLaNg   Quote dan BalasQuote

ibnujamil19
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36280
Posting: 6
Dari: Gombak, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 19:59


Pada 18-11-08 11:14 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin sebab dia update ke XP SP3,sebab tu lah agaknya dia minta new key...tapi kalau CD ori,no masalah,macam swordofdeen kata,contact microsof customer support


update windows to service pack 3 takkan effect kat key windows :)
kalau branded lptp, key windows ada kat blkng lptp.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnujamil19Profil   Hantar PM kepada ibnujamil19   Pergi ke ibnujamil19's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102104 saat. Lajunya....