Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimin23: 6 hari yang lalu
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
syahidatul: 12 hari yang lalu
raudhahasanah: 14 hari yang lalu
drzul-f: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 19 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: salah ke tak pakai cincin tunang?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» salah ke tak pakai cincin tunang?

Please Mendaftar To Post


Oleh salah ke tak pakai cincin tunang?

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 12:57


forumer forumer yang dah bertunang, bagaimana?salah ke? :berfikir:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 12:58


yang belum bertunang or yang akan bertunang atau yang dah berkahwin pun boleh bagi pendapat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:03


tak salah tapi sebab tu kan cincin tanda.lebih elok lah pakai.orang tau lah kita ni dah jadi hak orang..lagipun kalau tanggal, takut hilang lah pulak.lagi teruk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:06


erm,tak salah pun..ok saja..tak ada peper pun..ana sendiri pun kekadang terlupa nak pakai cincin kawin..tapi kalau husband, ana wajibkan dia pakai cincin kawin kami..lelebih lagi kalau dia nak kelua pergi kerja atau ada ceramah dan ana tak ikut..tak pakai,siap..hehe.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:11


iyakah? tapi untuk segelintir orang mesti kena pakai..kadang tu sampai kena tegur sebab pakai di sebelah kiri.tak elok kata nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:13


tak pernah dengar pulak kalau pakai cincin tunang ni salah. kalau betul dah bertunang, sepatutnya pakai lah cincin tunang tu. itu kan cincin tanda..

off topik kejap..

raya hari tu ada seorang sahabat ana, rombongan pihak laki datang lah ke rumah dia untuk merisik. masa proses untuk merisik tu, wakil dari pihak laki yakni pakcik kepada si lelaki itu, dengan confidentnya cakap nak BERTUNANG. padahal mereka datang nak merisik dulu. entah macam mana pakcik si lelaki tu boleh tersilap cakap. dah wakil lelaki cakap macam tu, then macam mana nak tarik balik kata-kata tu. so, dengan tak sengajanya mereka dah bertunang sekarang ni. yang paling tak best, tunang tanpa barang hantaran dan cincin tunang. yang ada, hanya cincin merisik. sahabat ana tu memang frust menonggeng lah. sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:20


Pada 04-11-08 13:06 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

erm,tak salah pun..ok saja..tak ada peper pun..ana sendiri pun kekadang terlupa nak pakai cincin kawin..tapi kalau husband, ana wajibkan dia pakai cincin kawin kami..lelebih lagi kalau dia nak kelua pergi kerja atau ada ceramah dan ana tak ikut..tak pakai,siap..hehe.. :-D


sufti_ilham ni macam garang saja, takutnya... ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:22


Pada 04-11-08 13:13 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


raya hari tu ada seorang sahabat ana, rombongan pihak laki datang lah ke rumah dia untuk merisik. masa proses untuk merisik tu, wakil dari pihak laki yakni pakcik kepada si lelaki itu, dengan confidentnya cakap nak BERTUNANG. padahal mereka datang nak merisik dulu. entah macam mana pakcik si lelaki tu boleh tersilap cakap. dah wakil lelaki cakap macam tu, then macam mana nak tarik balik kata-kata tu. so, dengan tak sengajanya mereka dah bertunang sekarang ni. yang paling tak best, tunang tanpa barang hantaran dan cincin tunang. yang ada, hanya cincin merisik. sahabat ana tu memang frust menonggeng lah. sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...


apa nak disedihkan...? tujuan bertunang bukan nakkan barang/hantaran tu, tapi nak menjalin ikatan, itu yang lebih utama...

at least dah dapat cincin kan... ;-)

saya sendiri lagi suka kalau tak perlu hantaran2 ni, lebih mudah, tapi boleh saja nak bertukar2 hantaran tapi jangan sampai menyusahkan.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:24


huhu... dah dapat cincin tunang tu, pakai jeq lah... best tu, orang bagi... :D

lain lah saya ni... masih tak ada lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:26


Pada 04-11-08 13:20 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:06 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

erm,tak salah pun..ok saja..tak ada peper pun..ana sendiri pun kekadang terlupa nak pakai cincin kawin..tapi kalau husband, ana wajibkan dia pakai cincin kawin kami..lelebih lagi kalau dia nak kelua pergi kerja atau ada ceramah dan ana tak ikut..tak pakai,siap..hehe.. :-D


sufti_ilham ni macam garang saja, takutnya... ngeh3x



hehe..tak adalah ibnu_musa..ana baik saja..tak garang..chewah..hehe..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:27


Pada 04-11-08 13:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:13 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


raya hari tu ada seorang sahabat ana, rombongan pihak laki datang lah ke rumah dia untuk merisik. masa proses untuk merisik tu, wakil dari pihak laki yakni pakcik kepada si lelaki itu, dengan confidentnya cakap nak BERTUNANG. padahal mereka datang nak merisik dulu. entah macam mana pakcik si lelaki tu boleh tersilap cakap. dah wakil lelaki cakap macam tu, then macam mana nak tarik balik kata-kata tu. so, dengan tak sengajanya mereka dah bertunang sekarang ni. yang paling tak best, tunang tanpa barang hantaran dan cincin tunang. yang ada, hanya cincin merisik. sahabat ana tu memang frust menonggeng lah. sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...


apa nak disedihkan...? tujuan bertunang bukan nakkan barang/hantaran tu, tapi nak menjalin ikatan, itu yang lebih utama...

at least dah dapat cincin kan... ;-)

saya sendiri lagi suka kalau tak perlu hantaran2 ni, lebih mudah, tapi boleh saja nak bertukar2 hantaran tapi jangan sampai menyusahkan.

wassalam.



itu kata sahabat ana. dia sedih mungkin sebab dia dah plan majlis tunangnya pada bulan Feb tahun depan. then perkara ni pula terjadi secara tak sengaja...dan tak rancang...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:36


Pada 04-11-08 13:27 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


itu kata sahabat ana. dia sedih mungkin sebab dia dah plan majlis tunangnya pada bulan Feb tahun depan. then perkara ni pula terjadi secara tak sengaja...dan tak rancang...


kalau saya, lagi lah saya suka kalau dapat bertunang lebih awal, "bagai bulan jatuh ke riba" atau "bagai dapat durian runtuh", at least dah settle 1 masalah... tapi tak apa lah, lain orang lain pendapat kan...?

pasal cincin tu, terpulang nak pakai ke tidak... tapi fikir lah balik, apa tujuan si dia bagi cincin tu? untuk dipakai atau untuk disimpan? susah sangat pulangkan saja cincin tu, habis cerita :sopan:

just kidding! ;-)

tapi kalau tunang anda tak pakai cincin tunang tu, mesti anda rasa sedih kan? huuhuuhuu

sekadar pandangan, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:39


Pada 04-11-08 13:27 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:13 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


raya hari tu ada seorang sahabat ana, rombongan pihak laki datang lah ke rumah dia untuk merisik. masa proses untuk merisik tu, wakil dari pihak laki yakni pakcik kepada si lelaki itu, dengan confidentnya cakap nak BERTUNANG. padahal mereka datang nak merisik dulu. entah macam mana pakcik si lelaki tu boleh tersilap cakap. dah wakil lelaki cakap macam tu, then macam mana nak tarik balik kata-kata tu. so, dengan tak sengajanya mereka dah bertunang sekarang ni. yang paling tak best, tunang tanpa barang hantaran dan cincin tunang. yang ada, hanya cincin merisik. sahabat ana tu memang frust menonggeng lah. sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...


apa nak disedihkan...? tujuan bertunang bukan nakkan barang/hantaran tu, tapi nak menjalin ikatan, itu yang lebih utama...

at least dah dapat cincin kan... ;-)

saya sendiri lagi suka kalau tak perlu hantaran2 ni, lebih mudah, tapi boleh saja nak bertukar2 hantaran tapi jangan sampai menyusahkan.

wassalam.



itu kata sahabat ana. dia sedih mungkin sebab dia dah plan majlis tunangnya pada bulan Feb tahun depan. then perkara ni pula terjadi secara tak sengaja...dan tak rancang...



erm,itulah,kan..kita merancang Allah menentukan.. :-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:46


kadang-kadang saya tak pakai langsung cincin risik, cincin tunang dan gelang kawin..setakat ni husband saya tak kisah sebab saya kata padanya nak jaga kualiti emas supaya nampak sentiasa bersinar2..jadi sekali sekala saja saya pakai..hehehehhe..kalau pakai pun, belah petang dah buka semula dan simpan di tempatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:50


Pada 04-11-08 13:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:27 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


itu kata sahabat ana. dia sedih mungkin sebab dia dah plan majlis tunangnya pada bulan Feb tahun depan. then perkara ni pula terjadi secara tak sengaja...dan tak rancang...


kalau saya, lagi lah saya suka kalau dapat bertunang lebih awal, "bagai bulan jatuh ke riba" atau "bagai dapat durian runtuh", at least dah settle 1 masalah... tapi tak apa lah, lain orang lain pendapat kan...?

pasal cincin tu, terpulang nak pakai ke tidak... tapi fikir lah balik, apa tujuan si dia bagi cincin tu? untuk dipakai atau untuk disimpan? susah sangat pulangkan saja cincin tu, habis cerita :sopan:

just kidding! ;-)




tapi kalau tunang anda tak pakai cincin tunang tu, mesti anda rasa sedih kan? huuhuuhuu

sekadar pandangan, wassalam.





:-D masa jumpa tunang baru lah pakai..bukan apa pun

simpan boleh buat perhiasan... :-D :-D
cuma pemberian orang kena lah pakai kan...terima kasih.kadang-kadang sebab taknak pakai cincin sebab taknak orang lain kecoh2 sangat. :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:14


Pada 04-11-08 13:13 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...



salam..

pesan ke kawan, toksah sesedih key ;)

ayah suruh ikat terus waktu rombongan BERKENALAN pihak suami (shinfay_de) datang. ayah kata NO HANTARAN2, NO MAJLIS2, NO NO everything.menyusahkan pihak lelaki katanya.
walhal kami ni baruuu saja nak di arrangekan. mama kak pula nasihat ikat 2 tahun untuk kenal lepas itu baru bincang balik tarikh nikah selepas tarikh yang ditetapkan.
tujuan buat gini sebab mama suruh utamakan hal yang lebih penting untuk selepas nikah. ie: beli rumah dan sebagainya. lepas itu, kalau katakan terrputus lah waktu 'ikat' tu tak ada lah bermasalah sangat sebab tak 'terikat' secara adat.

so far... save budget bila ayah & mama buat begitu ;) tak ada tekan pihak lelaki suruh berulang datang rumah banyak kali, tak ada buang masa & duit untuk benda bukan2. lepas itu sebagai tanda 'hadiah', suami tetap hadiahkan sebentuk cincin & rantai sebagai tanda 'dah berpunya' (tu pun sarung sendiri lepas keluarga suami balik)

tapi.. tahan telinga juga lah sebab makcik yang dapat tahu bising.. tak beradat katanya. namun syukur belah lelaki kata urusan paling mudah yang tak pernah depa jumpa selama ni. even waktu nikah kami pun simple sahaja. sekali saja majlis gabung dua pihak. alhamdulillah

BALIK pada TOPIK
tak salah tak pakai.. yang penting PANDAI JAGA DIRI


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:24


tak salah lah dik..
nak pakai tak pakai ikut suka kita saja..

macam akak ni memang rimas kalau pakai cincin..
pakai barang kemas ni memang akak tak suka..
cuma bila time tertentu saja terpaksa pakai
contohnya macam hari raya @ kenduri..
kalau tak pakai nanti ada lah mulut2 jahat akan kata..

"dia ni dah kawin pun kosong saja badan tu..tak mampu ke suami dia"

adusss terukkan manusia ni... :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:35


Pada 04-11-08 14:14 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


salam..

pesan ke kawan, toksah sesedih key ;)

ayah suruh ikat terus waktu rombongan BERKENALAN pihak suami (shinfay_de) datang. ayah kata NO HANTARAN2, NO MAJLIS2, NO NO everything.menyusahkan pihak lelaki katanya.
walhal kami ni baruuu saja nak di arrangekan. mama kak pula nasihat ikat 2 tahun untuk kenal lepas itu baru bincang balik tarikh nikah selepas tarikh yang ditetapkan.
tujuan buat gini sebab mama suruh utamakan hal yang lebih penting untuk selepas nikah. ie: beli rumah dan sebagainya. lepas itu, kalau katakan terrputus lah waktu 'ikat' tu tak ada lah bermasalah sangat sebab tak 'terikat' secara adat.

so far... save budget bila ayah & mama buat begitu ;) tak ada tekan pihak lelaki suruh berulang datang rumah banyak kali, tak ada buang masa & duit untuk benda bukan2. lepas itu sebagai tanda 'hadiah', suami tetap hadiahkan sebentuk cincin & rantai sebagai tanda 'dah berpunya' (tu pun sarung sendiri lepas keluarga suami balik)



Assalamualaikum...Subhanallah..mudahnya jika ada parents yang memahami & tak nak membebankan...tapi bagi parents yang kurang faham tu, anggaplah sebagai ujian & cabaran..sebagai tanda kasih sayang Allah kepada hambanya..


!!! QUOTE !!!


tapi.. tahan telinga juga lah sebab makcik yang dapat tahu bising.. tak beradat katanya. namun syukur belah lelaki kata urusan paling mudah yang tak pernah depa jumpa selama ni. even waktu nikah kami pun simple sahaja. sekali saja majlis gabung dua pihak. alhamdulillah


Susah jugak Kalau kena kes macam ni...huhu..


Berbalik kepada topik forum..bagi ana, tak salah pun tak pakai.. tapi Kalau si pemberi tu tengok kita pakai...mesti dia terharu kan..sebagai tanda penghargaan dan terima kasih..


Allahua'lam..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:48


Assalamua'laikum

Dulu memang jarang pakai cincin tunang, tambah-tambah bila p reja. Bukan apa risau orang "culik" cincin... :kelip: konon-kononlah...sebenarnya rimas sikit bila pakai barang emas ni.

Sekarang pulak dah ada anak, lagi bertambahlah alasan tak nak pakai cincin atau apa saja yanng berkaitan barang emas tu. Takut sangkut dekat anak lah, takut batu jatuh lah, takut yang memacam..alasan saja, sekurang-kurangnya berusaha juga menjaga hati orang kita sayangi...

kata suami... "Beruntung ada isteri yang tidak kesah kan barang emas ni..." :bunga:


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 15:27


Pada 04-11-08 14:48 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laikum

Dulu memang jarang pakai cincin tunang, tambah-tambah bila p reja. Bukan apa risau orang "culik" cincin... :kelip: konon-kononlah...sebenarnya rimas sikit bila pakai barang emas ni.

Sekarang pulak dah ada anak, lagi bertambahlah alasan tak nak pakai cincin atau apa saja yanng berkaitan barang emas tu. Takut sangkut dekat anak lah, takut batu jatuh lah, takut yang memacam..alasan saja, sekurang-kurangnya berusaha juga menjaga hati orang kita sayangi...

kata suami... "Beruntung ada isteri yang tidak kesah kan barang emas ni..." :bunga:


perli tu, jangan silap faham... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 16:10


Pada 04-11-08 14:14 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 13:13 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

sedih tu memang sedih lah...tapi nak buat macam mana.... aduss...



salam..

pesan ke kawan, toksah sesedih key ;)

ayah suruh ikat terus waktu rombongan BERKENALAN pihak suami (shinfay_de) datang. ayah kata NO HANTARAN2, NO MAJLIS2, NO NO everything.menyusahkan pihak lelaki katanya.
walhal kami ni baruuu saja nak di arrangekan. mama kak pula nasihat ikat 2 tahun untuk kenal lepas itu baru bincang balik tarikh nikah selepas tarikh yang ditetapkan.
tujuan buat gini sebab mama suruh utamakan hal yang lebih penting untuk selepas nikah. ie: beli rumah dan sebagainya. lepas itu, kalau katakan terrputus lah waktu 'ikat' tu tak ada lah bermasalah sangat sebab tak 'terikat' secara adat.

so far... save budget bila ayah & mama buat begitu ;) tak ada tekan pihak lelaki suruh berulang datang rumah banyak kali, tak ada buang masa & duit untuk benda bukan2. lepas itu sebagai tanda 'hadiah', suami tetap hadiahkan sebentuk cincin & rantai sebagai tanda 'dah berpunya' (tu pun sarung sendiri lepas keluarga suami balik)

tapi.. tahan telinga juga lah sebab makcik yang dapat tahu bising.. tak beradat katanya. namun syukur belah lelaki kata urusan paling mudah yang tak pernah depa jumpa selama ni. even waktu nikah kami pun simple sahaja. sekali saja majlis gabung dua pihak. alhamdulillah

BALIK pada TOPIK
tak salah tak pakai.. yang penting PANDAI JAGA DIRI



kalau pada ana, ana pun tak kisah semua2 ni. ana tak ada org yang handle segala adat dan urusan kahwin nanti. so, ana dapat rasa...nanti ana mesti nikah terus. huhu.. tapi tak pelah...ana lagi suka simple2 saja.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 16:25


''even waktu nikah kami pun simple sahaja. sekali saja majlis gabung dua pihak. alhamdulillah''

kalau pasangan pengantin dekat rumah tak mengapalah buat 1 majlis..cuba kalau satu kat utara satu kat selatan..nanti buat sebelah pihak saja..yang pihak sebelah lagi cakap apa pulak.nak elak orang berkata bukan senang.
tapi tak mengapalah mungkin nurkamar dan pasangan jarak rumah dekat..rakan-rakan kenalan dan saudara mara boleh datang satu tempat majlis sekali.

maaf lari tajuk pulak..hehehe.
tak pernah pakai cincin, tak biasa.nak buat kerja dapur macam menyusahkan..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:51


dua tioga menjak ni selalu tanggalkan cincin...dulu pakai saja..tak rasa apa-apa.. tapi lah ni.. mungkin jari dah debab agaknya.. hihihi... takpe2.. nanti diet lepas itu pakai balik...

ewrm.. org dah bagi... pakai saja.. kalau nampak lusuh,.. nanti dia beri lagi ...hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 17:58


pada pendapat saya lah kan..tak salah sekiranya tak menggunakan cicin tunang sebab ia bergantung kepada sesuatu pasangan. Tapi sebenarnya lebih elok lah guna sebagai tanda dan tak boleh di gangu..

#Tapi kan tak semua org yang guna cicin itu dah tunang o dah menikah..Buktinya saya sendirilah..hehehe..kekadang if ada yang gangu saya kata saja dah tunang untuk mengelak dari ganguan tersebut...ehm apa salah ke tidakan saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 18:02


Pada 04-11-08 16:25 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!



tak pernah pakai cincin, tak biasa.nak buat kerja dapur macam menyusahkan..huhuhu



:kelip: if saya akan buka cincin kalau nak buat kerja rumah..memang tak selesa ada cincin kat jari..kekadang rasa tak bersih saja time memasak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 20:17


Pada 04-11-08 16:25 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!



kalau pasangan pengantin dekat rumah tak mengapalah buat 1 majlis..cuba kalau satu kat utara satu kat selatan..nanti buat sebelah pihak saja..yang pihak sebelah lagi cakap apa pulak.nak elak orang berkata bukan senang.


saya org bando KL. family majoriti kat jb & singapore

suami saya org utara perak ;)

dekat.. memang dekat.. dihati ;)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-11-08 22:05


Assalamualaikum
hmm..ni nak tanya hukum ke?rasanya kalau hukum dia, dah jelas lagi bersuluh agaknya...

salah??hm..apa yang salahnya?malas jawab pepanjang..bagi jawapan pendek jeq...jawapan yang berbentuk persoalan... 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fatin_tulip
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7654
Posting: 93
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 08:01


time tunang ulu..dia merajuk jugak if tak pakai...if senyap saja..ada lah yang tak kena..lah rupa-rupanya lupa nak pakai cincin tunang ;p sekarang dah khawin pun husband selalu jugak cek pakai ke tak...if tak pakai ada juga tanya...katanya suka tengok pakai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin_tulipProfil   Hantar PM kepada fatin_tulip   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 08:55


Pada 04-11-08 22:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm..ni nak tanya hukum ke?rasanya kalau hukum dia, dah jelas lagi bersuluh agaknya...

salah??hm..apa yang salahnya?malas jawab pepanjang..bagi jawapan pendek jeq...jawapan yang berbentuk persoalan... 8-)



tak ada lah tanya hukum.kalau ada boleh di kongsi bersama.bukan apa.kadang bila bertunang nii..,pihak lelaki mesti nak tunangan nya pakai cincin tu, kata nya bila pakai nampak dah berpunya.. :-P


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 10:43


dulu hid pun pakai juga sebab dah jadi milik org kan..tapi dah ptus so xpkila..pakai cincin yang mama bagi saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-11-08 16:21


Assalamualaikum
haa...baru jelas sikit persoalannya..sebab islamic_gil ni bagi soalan terlalu general.. :jangan:
salah??tak adalah...betul??pun tak jugak...win-win situation, bilamana difikirkan perlu untuk pakai, dan sebaliknya... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 16:34


ya terima kasih sayatetapsaya kerana sudi menegur... Assalamualaikum :-)


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 05-11-08 17:34


Pada 05-11-08 08:01 , fatin_tulip posting:

!!! QUOTE !!!

time tunang ulu..dia merajuk jugak if tak pakai...if senyap saja..ada lah yang tak kena..lah rupa-rupanya lupa nak pakai cincin tunang ;p sekarang dah khawin pun husband selalu jugak cek pakai ke tak...if tak pakai ada juga tanya...katanya suka tengok pakai...


erm,ana bukan suami yang check pakai ke tak..tapi mak mentua kesayanganku..kalau balik kampunglah..hehe..balik rumah mentua raya hari tu, tengah dok masak tiba-tiba mak mentua tanya, "daa, kenapa tak pakai gelang yang mak hadiahkan masa mak pergi meminang da dulu..?" aii,rimasnya nak pakai barang kemas masa nak buat kerja ni..so,pergi lah masuk ambik kat bilik,pakai..tak pakai kang,takut mak mentua kecik hati pulak dah dia yang bagi..

ana : sayang mak mentuaku..hehe


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127901 saat. Lajunya....