Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: **********GSTT.. betul ke?????**********


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» **********GSTT.. betul ke?????**********

Please Mendaftar To Post


Oleh **********GSTT.. betul ke?????**********

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 09:42


salam..

kawan-kawan,
apa pendapat anda semua tentang GSTT (Guru Sandaran Tak Terlatih)???
macam-macam pendapat saya dengar sebelum ni.. ada yang cakap, kontrak 1 tahun lah.. itu lah.. ini lah.. macam-macam.. jadi, saya nak tanya pendapat kawan-kawan di dalam forum ni..

kita kongsi sama-sama maklumat tentang GSTT ni, ok?=)
bagi sesiapa ahli forum yang ketika ini sedang menjadi guru GSTT pun amatlah dialu-alukan..=)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 09:43


GSTT? Tak ada pengalaman.. Minta bantuan cikgu2 Ukhwah.com

**Next time jangan letak bintang terlalu banyak ye.. Nampak semak pula.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 09:44


saya pernah dapat tawaran GSTT ni bulan 8 lepas.. tapi, masa tu saya belum konvo lagi.. jadi, pegawai yang uruskan pengambilan GSTT ni tolak tawaran yang diberikan pada saya.. ish3.. :roll:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 09:45


Pada 28-10-08 09:43 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

GSTT? Tak ada pengalaman.. Minta bantuan cikgu2 Ukhwah.com

**Next time jangan letak bintang terlalu banyak ye.. Nampak semak pula.. :-)



ok, thank you sebab menegur..=)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 11:50


gstt ini bergantung pada kekosongan kat sekolah

ada yang dapat contract 1thn dan ada yang dapat contrct 6 bulan/4 bulan...

saya pernah dapat contratc 6 bulan...kawan saya ada yang dapat 1thn dan ada yang dapat 1 bulan

Bookmark and Share

  


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 14:15


Pada 28-10-08 11:50 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

gstt ini bergantung pada kekosongan kat sekolah

ada yang dapat contract 1thn dan ada yang dapat contrct 6 bulan/4 bulan...

saya pernah dapat contratc 6 bulan...kawan saya ada yang dapat 1thn dan ada yang dapat 1 bulan


oo.. macam tu..
ada tak kebarangkalian gstt ni diserap jadi guru tetap?
ada sesiapa boleh jawab? :kelip:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 18:03


Saya adalah guru GSTT. Pada permulaan, kita adalah sekadar guru ganti di sekolah. Bila ada kekosongan, kita akan dinterview untuk mengisi kekosongan. Tapi tak semestinya di sekolah yang sama. Tapi peluang lebih cerah kerana sudah ada pengalaman. Kemudia akan dimasukkan ke maktab dan pergi kursus bila time cuti sekolah panjang. Pada mereka yang ditawarkan GSTT, rebutlah peluang yang diberi dan jangan dilepaskan. Ramai yang minta tapi takdapat. Ini adalah satu jalan yang akan memudahkan anda untuk menjadi guru kelak. mula-mula mungkin hanya dapat elaun, tapi bersabarlah, last2 nanti akan dapat gaji penuh macam guru yang lain. Teruskan berusaha ye...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 18:16


erm..GSTT..pernah lah jadi..ana gantikan guru yang sakit barah..so cuti cikgu tu..2 bulan saja..tapi lepas 2 bulan masih tak sembuh..
so kontrak yang pertama 2 bulan..lepas itu renew lagi sampai lah masuk U..lepas itu kakak senirik ganti tempat ana mengajar...
actually sangat baguslah..selain dari kita sumbangkan tenaga untuk anak bangsa..kita boleh muhasabah diri kita...memang banyak benda yang boleh belajar..boleh ase bagaimana cikgu kita ase dan alhamdulillah dapat manfaatkan peluang tu masa belajar sekarang..dan di hari itu masa pergi interview...bila tanya pengalaman kerja..kita boleh bncang memacam lagi dengan pegawai tu...seronoklah..cuma...

cumnya..sapa jadi cikgu. first niat....amiklah tanggungjwab sebagai daie...mungkin itulah saham kita..masuk2 kelas..tanya pasal solat...doa..(walaupun bukan cikgu agama..)asenya mostly cikgu2 yang kat ukhwah ni buat begitu..sebab ada terbaca
ni pun ana belajar dari rakan sekerja..dan bila bertugas di sekolah kecil..banyaklah prograjm terbeban kat kita sebgai cikgu muda...heheheh...tapi tak mengapa..pengalaman kat sekolah dulu dah aade..jadi tak kekok..sebab bukan pa..1 minggu bertugas terus kena jadi MC untuk program...bercakap kat depan sebagai guru bertugas..kikiki ase nak tergelak saja masa bercakap tu..adesh apola den ni
aperpun...untuk jadi yang terbaik..carilah tak-factor lam diri kita yang org lain tak ada...

aperpun..sapa yang dapat tu..amiklah..seriusly..banyak benda boleh belajar dari kakak2 dan abang-abang kita kat sekolah tu...
wassalam

p/s:

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3079
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 18:28


macam mana nak apply ek...boleh bagitahu tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 18:35


pergi kat pejabat pelajaran negeri..atau daerah...ambil borang..isi..hantar..t tunggulah depa hantar surat tawaran..

Kalau ikut zaman ana dulu
gaji pas spm..30 sehari...stam/stpm..50sehari....diploma..60 k wapa tah..
tapi sapa ada cuti belajar(ngah ambil ijazah)tarukla qualification paling tinggi..macam kakak ana..spm saja..dapat lah 30 saja..heheheh walauapun dah ada degree masa tu..tapi grad lagi...

ana punya kontrak ikut hari kerja..huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 19:02


GSST..saya ada pengalaman jadi guru ganti, guru KAFA dan paling lama jadi GSTT..jadi gsst memang best tapi bergantung pada tempat kita mengajar..macam saya dulu, saya pena mengaja kat kawasan luar bandar dan kawasan bandar.dan pengalaman yang paling tak dapat saya lupakan hingga kini adalah masa saya mengajar kat sekolah jenis kebangsaan soon hwa, saya seorang saja guru muslim.memang betul-betul mencabar dengan keadaan masa assembly bahasa yang digunakan adalah bahasa cina nasib baik lah saya faham sikit kalau tak kalut jugak lah..hihihi..kenangan lalu menggamit perasaan..sepanjang kat sek tu pula, saya sering di hantar kursus..best sangat lah sebab dapat pengalaman macam tu.setahun saya kat situ.macam-macam yang saya dapat.tentang diserap jadi guru tetap tu, ada juga kawan saya diserap terus itu bergantung pada prestasi dan tahap kelayakan kita.tang gaji pula, kalau diploma masa saya,gaji ok sangat dalam 14++..terima kasih lah kat bahagian pendidikan masa tu sebab ambil kita jadi gstt..huhuhuhu


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 22:26


GSTT..

ACTLy tetapkan niat..sama ada anda berminat tak untuk begelar guru..bukan sekjap..tapi abadan abada..
apalagi..p lah apply KPLI..atau study dalam bidang perguruan d mana-mana maktab or IPTA.....sebab nanti dapat taraf konfem dan nikmati pelbagai faedah sebagai seorang kakitangan awam..

Kalau rasa nak cube2 saja...maybe GSTT adalah caranya selain jadi guru ganti..sebab bila rasa tak best dan nak beralih angin boleh resign terus saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 10:35


GSTT macam cikgu biasa juga cuma taraf perkhidmatan sandaran... tapi, gaji dibayar ikut gred degree..jadi dapat banyak juga lah...dalam RM 2000++ termasuk elaun kecuali elaun perumahan tak dapat lah..

kalau dapat offer GSTT, ambik saja dari tak kerja...at least dapat jugak pengalaman...bagus untuk yang berminat nak jadi cikgu sebab dah ada pengalaman mengajar...

tapi, GSTT ni tak ada peluang nak tetap..actually bergantung kepada jpn masig-masing..untuk dapat tetap kena attend KDC (kursus dalam cuti) tapi susah nak dapat sebab ada intvw and 2 pun Kalau jpn buat KDC..

Bookmark and Share

  


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 13:33


baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

i-shah03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39274
Posting: 34
Dari: Puchong

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 14:13


Pada 06-04-10 13:33 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..



Assalamualaikum
Saya pun dapat GSTT kat Sek Keb Luyang, Sabah tapi sekarang dah tamat kontrak. gaji cuma RM800 lebih kurang lah sebab saya dapat tu lepas tamat SPM.tak tahu lah macam mana saya boleh dapat tawaran tu and dapat jadi cikgu selama setahun selepas tamat SPM, tak ada diploma and degree pun. senelum mula tugas sebagai cikgu, saya kena pergi kursus GSTT kat IKM sabah selama 3 hari. mengajar subjek BM memang best sebab selalu saja sutdent tolong betulkan sebutan (kat sabah katakan), sekarang saya bukan lagi guru.ambillah peluang yang ada ni.setahun jadi cikgu memang best.


-----------------
Nur kasih impian kasih
Hingga termakbul Impian Kasih
http://i-shah03.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For i-shah03Profil   Hantar PM kepada i-shah03   Pergi ke i-shah03's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 14:19


Pada 06-04-10 13:33 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..


Pada 06-04-10 14:13 , i-shah03 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 13:33 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..



Assalamualaikum
Saya pun dapat GSTT kat Sek Keb Luyang, Sabah tapi sekarang dah tamat kontrak. gaji cuma RM800 lebih kurang lah sebab saya dapat tu lepas tamat SPM.tak tahu lah macam mana saya boleh dapat tawaran tu and dapat jadi cikgu selama setahun selepas tamat SPM, tak ada diploma and degree pun. senelum mula tugas sebagai cikgu, saya kena pergi kursus GSTT kat IKM sabah selama 3 hari. mengajar subjek BM memang best sebab selalu saja sutdent tolong betulkan sebutan (kat sabah katakan), sekarang saya bukan lagi guru.ambillah peluang yang ada ni.setahun jadi cikgu memang best.



Salam

ana pun berminat menjadi guru.. dah try hantar application,

tak tahu pun apa dianya, tapi isi saja sebab guru (suka mengajar dan mendidik anak-anak)

InsyaAllah ada rezeki.. syukran.:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 14:43


Pada 06-04-10 14:13 , i-shah03 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 13:33 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..



Assalamualaikum
Saya pun dapat GSTT kat Sek Keb Luyang, Sabah tapi sekarang dah tamat kontrak. gaji cuma RM800 lebih kurang lah sebab saya dapat tu lepas tamat SPM.tak tahu lah macam mana saya boleh dapat tawaran tu and dapat jadi cikgu selama setahun selepas tamat SPM, tak ada diploma and degree pun. senelum mula tugas sebagai cikgu, saya kena pergi kursus GSTT kat IKM sabah selama 3 hari. mengajar subjek BM memang best sebab selalu saja sutdent tolong betulkan sebutan (kat sabah katakan), sekarang saya bukan lagi guru.ambillah peluang yang ada ni.setahun jadi cikgu memang best.



terima kasih ukhti i-shah:-)ana pun dah menjadi cikgu tapi kat tadika islam,ana dah jatuh cinta pada mereka semua,sayangnya ana pada mereka seperti ana sayangkan diri ana.. jadi nak mengambil gstt berat rasanya,sedih pun ada mungkin jika diizinkan allah,ana sambung study lagi untuk lebih cepat diserapkan sebagai guru.. itulah penghibur ana,bila balik rumah masih lagi terkenang2 telatah mereka:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 14:47


Pada 07-04-10 14:43 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 14:13 , i-shah03 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 13:33 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah pengalaman2 saudara-saudari kat dalam forum ni,boleh dijadikan input yang berguna sebagai daie.. ana rasa pun macam nak apply saja,insyallah.. dengan izin allah ana pun nak juga mencuba walaupun gaji tak lah besar tapi bersabar adalah kunci utamanya.. nanti akan ada rasa manis buahnya..



Assalamualaikum
Saya pun dapat GSTT kat Sek Keb Luyang, Sabah tapi sekarang dah tamat kontrak. gaji cuma RM800 lebih kurang lah sebab saya dapat tu lepas tamat SPM.tak tahu lah macam mana saya boleh dapat tawaran tu and dapat jadi cikgu selama setahun selepas tamat SPM, tak ada diploma and degree pun. senelum mula tugas sebagai cikgu, saya kena pergi kursus GSTT kat IKM sabah selama 3 hari. mengajar subjek BM memang best sebab selalu saja sutdent tolong betulkan sebutan (kat sabah katakan), sekarang saya bukan lagi guru.ambillah peluang yang ada ni.setahun jadi cikgu memang best.



terima kasih ukhti i-shah:-)ana pun dah menjadi cikgu tapi kat tadika islam,ana dah jatuh cinta pada mereka semua,sayangnya ana pada mereka seperti ana sayangkan diri ana.. jadi nak mengambil gstt berat rasanya,sedih pun ada mungkin jika diizinkan allah,ana sambung study lagi untuk lebih cepat diserapkan sebagai guru.. itulah penghibur ana,bila balik rumah masih lagi terkenang2 telatah mereka:-)



benar ukhti ibtisam_nisa..:-)

cukup dengan kerenah anak-anak & sepupu yang masih kecil
benar-benar menghiburkan hati. :kelip:

ana seperti ukhti juga, minat dengan anak-anak terlalu mendalam, sehinggakan pernah mengajukan permintaan nak jadi babysitter., tapi sekejap saja. :sopan:

apapun mengajar anak-anak memang happy :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 17:16


baisalah tu ukhti sinarabadi:-)
belum ada berteman bagaimana? nak ada buah hati sendiri untuk dijadikan penghibur:-)
jadi yang ada depan mata tu bersyukur banyak-banyak sebab boleh lahirkan kasih sayang ana pada mereka..
tapi bebudak ni makin kita geram makin tu mereka buat cikgu-cikgi dia...:-)
tapi apapun itulah fitrah manusia:-)

"anda tidak perlu menghargai setiap hal yang ada pada diri seseorang.asalkan anda ikhlas dan jujur,menghargai itu tetap bermanfaat,walaupun anda hanya menghargai satu hal kecil pada diri orang itu."

(NELSON dan CALABA)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 17:19


Pada 07-04-10 17:16 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

baisalah tu ukhti sinarabadi:-)
belum ada berteman bagaimana? nak ada buah hati sendiri untuk dijadikan penghibur:-)
jadi yang ada depan mata tu bersyukur banyak-banyak sebab boleh lahirkan kasih sayang ana pada mereka..
tapi bebudak ni makin kita geram makin tu mereka buat cikgu-cikgi dia...:-)
tapi apapun itulah fitrah manusia:-)

"anda tidak perlu menghargai setiap hal yang ada pada diri seseorang.asalkan anda ikhlas dan jujur,menghargai itu tetap bermanfaat,walaupun anda hanya menghargai satu hal kecil pada diri orang itu."

(NELSON dan CALABA)


:-) benar

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 00:13


mungkin ada sedikit pembetulan di sini..

GSTT TIDAK menjanjikan lantikan tetap ataupun kontrak tetap sebagai guru...

misalan, jika ada guru datang meski baru sehari anda bertugas, anda perlu melepaskan tugas tersebut...

apapun benar, pengalaman sebagai GSTT banyak membantu untuk sesiapa yang benar benar berminat untuk mejadi guru


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

i-shah03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39274
Posting: 34
Dari: Puchong

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 09:57


Pada 08-04-10 00:13 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada sedikit pembetulan di sini..

GSTT TIDAK menjanjikan lantikan tetap ataupun kontrak tetap sebagai guru...

misalan, jika ada guru datang meski baru sehari anda bertugas, anda perlu melepaskan tugas tersebut...

apapun benar, pengalaman sebagai GSTT banyak membantu untuk sesiapa yang benar benar berminat untuk mejadi guru



Assalamualaikum
ha... betul tu...
kawan-kawan shah pun ada juga yang terpaksa balik semenanjung walaupun belum sempat habis kontrak setahun.tapi jangan bimbang, pengalaman tu penting.
kak yanie (rynar-abadi) pun dapat GSST.
kak aliah (mawar) pun jadi cikgu.
shah sajalah jadi cikgu tuisyen sekarang.ajar budak-2 membaca.praktice nak jadi mak dan ayah :-D


-----------------
Nur kasih impian kasih
Hingga termakbul Impian Kasih
http://i-shah03.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For i-shah03Profil   Hantar PM kepada i-shah03   Pergi ke i-shah03's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 10:41


Pada 08-04-10 09:57 , i-shah03 posting:

!!! QUOTE !!!


shah sajalah jadi cikgu tuisyen sekarang.ajar budak-2 membaca.praktice nak jadi mak dan ayah :-D


perkataan diatas, mak atau ayah shah?
confius.. 2 tanggungjawab keatas seorang.

(out of topic) maaf semua:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

i-shah03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39274
Posting: 34
Dari: Puchong

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 10:58


Pada 08-04-10 10:41 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-04-10 09:57 , i-shah03 posting:

!!! QUOTE !!!


shah sajalah jadi cikgu tuisyen sekarang.ajar budak-2 membaca.praktice nak jadi mak dan ayah :-D


perkataan diatas, mak atau ayah shah?
confius.. 2 tanggungjawab keatas seorang.

(out of topic) maaf semua:-)


:-? dua-dua sekali lah kak...
mak dan ayah tapi bukan mak atau ayah.
shah cerita lah pengalaman kat sabah...
masa mula-mula mengajar kat sabah dulu...
nak pergi luyang tapi sampai kat kinarut...
punya lah sesat...lepas itu ada seorang kakak and suami dia nak tolong bawa ek luyang, katanya mereka nak pergi brickfield...
mula lah shah syak mereka nak tipu shah...
bukan ke brickfield tu kat Kuala Lumpur...
tapi kerana anak-anak mereka yang comel tu, shah ikut lah jugak...dapat lah bergurau dengan puteri-puteri mereka yang comel tu...
rupa-rupanya brickfeild tu sebelah saja dengan luyang.
hari pertama mengajar, dah ada pelajar yang kenal shah...
namanya puteri wardah (anak pasangan semalam).
sekarang shah kat puchong, tahun lepas mengajar kat pusat tuisyen tapi tak sangka jumpa lagi dengan puteri-puteri tu...
sekarang mereka pun tinggal kat puchong buat biz kat sini...


-----------------
Nur kasih impian kasih
Hingga termakbul Impian Kasih
http://i-shah03.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For i-shah03Profil   Hantar PM kepada i-shah03   Pergi ke i-shah03's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-09-10 21:43


berminat juga nak apply ..since nak rasa pengalaman baru..asyik dok di office saja..
pengalaman mengajar di zaman yang penuh dengan cabaran.huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-10 22:42


siapa tengok berita kat tv3 tadi??
dengar2 semua gdtt akan dibentikan bulan 10 ni...


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

al-barbahari
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2010
Ahli No: 40330
Posting: 6
Dari: Lembah Klang

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-10 21:42


Guru yang bukan guru di sekolah ada dua:

1. GSTT
2, Guru Ganti (ganti bersalin, sakit dan sebagainya)

Untuk GSTT, kontrak biasanya setahun dalam perjanjian tetapi kontrak boleh ditamatkan apabila ada guru baru sampai untuk ganti GSTT.

Kontrak GSTT akan diperbaharui setahun bergantung kepada keperluan dan penilaian prestasi oleh ketua jabatan (pengetua).

Namun kerajaan melalui KPM sedang berusaha untuk mengurangkan GSTT di sekolah lantaran GSTT sebenarnnya bukan guru kerana mereka tidak mendapat latihan ikhtisas keguruan secara rasmi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-barbahariProfil   Hantar PM kepada al-barbahari   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-10 22:57


salam..info yang berguna...syukran kepada shabat2 semua kerana berkongsi ilmu yang bermanfaat ini...



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

rynar_abadi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 767
Posting: 61
Dari: uitm

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 13:34


Alhamdulillah...dah dekat 2 tahun jadi GSTT...mudah-mudahan tahun depan dapat sambung lagi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rynar_abadiProfil   Hantar PM kepada rynar_abadi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 15:52


Pada 20-11-10 13:34 , rynar_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah...dah dekat 2 tahun jadi GSTT...mudah-mudahan tahun depan dapat sambung lagi....


Alhamdulillah..
Insya Allah..
teruskan mendidik anak bangsa..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-11 13:45


assalamualaikum...

tahniah pada sahabat-sahabat semua di mana kontrak untuk gstt disambung lagi..tapi bagi mereka yang berkeinginan nak mohon gstt lupakan sajalah...tiada pengambilan baru lagi untuk gstt


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131771 saat. Lajunya....