Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Macam mana nak cari suami?


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Macam mana nak cari suami?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Macam mana nak cari suami?

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 06:58


Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjinya pasti. Itulah sedikit dari lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sakit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang….

1-KUAT AGAMANYA.

Biar sibuk macam mana sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-BAIK AKHLAKNYA.

Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-unsur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada keluarga begitu ketara.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam seperti ‘rumah urut’, disko, pub dan bar?

4-AMANAH

Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-TIDAK BOROS

Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan uwang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikonsi bersama mereka yang berhak.


6-TIDAK LIAR MATANYA

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-TERBATAS PERGAULAN

Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas. Inilah yang sepatutnya iaitu dia tidak mudah mengambil kesempatan atas kelebihannya sebagai lelaki.

8-RAKAN PERGAULANNYA.

Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-BERTANGGUNGJAWAB

rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapak dan keluarganya. Jika keluarganya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab terhadap keluarganya.

10-TENANG WAJAH

Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Dia tidak mudah melenting dan tidak panas bara.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 08:36


Tak ramai lelaki yang macam tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-08 08:40


Allahuakbar... :-)
InsyaAllah... tetapi kena ingat juga ye... lelaki yang memenuhi kriteria2 itu... mesti nakkan pasangan yang serupa.. kan? sekadar renungan... insyaAllah... berusahalah... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 09:35


lelaki sebegitu 1 dalam 1000...apa pun kita kena melihat dimana keberadaan kita(mengikut iman dan amalan kita sendiri) sebagai kayu ukuran.

Bookmark and Share

  


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 09:54


errr...tu semua ciri2nya ke? huhu..

p/s: sebenarnya bersyukur sangat-sangat sebab telah diketemukan dengan lelaki yang ada semua ciri-ciri ni. sekarang ni berserah padaNya untuk tentukan semuanya.. :oops:



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 10:23


salam..
daeng.. terime kasih2 banyak-banyak bagi tips2 tu
sebenanye wujud lelaki macam ini
kalau kita perbaiki diri kita.. insyaAllah jumpa
dengan orang memperbaiki diri jugak.. kan kan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 11:27


Pada 23-10-08 09:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

errr...tu semua ciri2nya ke? huhu..

p/s: sebenarnya bersyukur sangat-sangat sebab telah diketemukan dengan lelaki yang ada semua ciri-ciri ni. sekarang ni berserah padaNya untuk tentukan semuanya.. :oops:



:kelip: semoga kalian bersatu di bawaqh keredahanNya..aminnn

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 11:42


Pada 23-10-08 11:27 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 09:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

errr...tu semua ciri2nya ke? huhu..

p/s: sebenarnya bersyukur sangat-sangat sebab telah diketemukan dengan lelaki yang ada semua ciri-ciri ni. sekarang ni berserah padaNya untuk tentukan semuanya.. :oops:



:kelip: semoga kalian bersatu di bawaqh keredahanNya..aminnn


Aminnnkan juga... :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-08 11:45


:) kalau ada pun lelaki macam tu mesti dah berpasangan......

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 13:43


Pertama tama sekali cermin diri kita dulu....
kemudian barulah buat pilihan...org yang macam mana nak dicari...
dan berserah kepada Nya....kerana kata Nya
setiap mukmin yang baik, pasti jodohnya yang baik juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-10-08 16:02


Assalamualaikum
bila dicermin diri...rasanya jauh panggang dari api...
itu jeq yang mampu dikata... :-(

P/S : wahh... :welcome: syira dah dapat pasangan yang baik..baguslah... ;-) saya??sendiri mahu ingat lah..huhu...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:19


Ya Allah...temukanlah aku dengan suami yang soleh....
yang punya cari2 berikut...
moga aku juga jadi isteri yang solehah disampingnya...amin


Pada 23-10-08 06:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



1-KUAT AGAMANYA.

2-BAIK AKHLAKNYA.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

4-AMANAH

5-TIDAK BOROS

6-TIDAK LIAR MATANYA

7-TERBATAS PERGAULAN

8-RAKAN PERGAULANNYA.

9-BERTANGGUNGJAWAB

10-TENANG WAJAH




-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 16:27


susah nak dapat lelaki begitu sekarang.....ape22 pun lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, sebaliknya lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat....tapi bagaimana pulak kalau lelaki yang sedikit baik sedikit jahat untuk perempuan sedikit baik sedikit jahat....fikir-fikirkan.ada ke?tak mustahil.....terima pasangan seadanya.kita manusia biasa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:33


macam mana nak cari isteri ? tak ada ek?....

Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:39


Pada 23-10-08 16:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


P/S : wahh... :welcome: syira dah dapat pasangan yang baik..baguslah... ;-) saya??sendiri mahu ingat lah..huhu...



a'ah TT... mari kita doakan yang baik-baik buat syira.. mudah-mudahan segalanya lancar... ye syira. :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:56


Semoga saya dapat memperolehi sifat begitu. Walaupun kadang-kadang sukar untuk menjadi sempurna, tetapi kita kena sentiasa berusaha dan cuba berubah dari hari kehari. Memang banyak dugaan dalam menjadi insan yang baik. Jangan berputus asa dari Rahmat dan keampunan Allah.
Kepada wanita disana, jangan terlalu mengejar kesempurnaan. Pernikahan ialah perkongsian dan saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Kelebihan dan kekurangan pasangan masing-masing sama ditampung antara satu sama lain. Insya Allah boleh menjadi pasangan yang baik dan bahagia. Amin... :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-08 17:14


Pada 23-10-08 16:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 16:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


P/S : wahh... :welcome: syira dah dapat pasangan yang baik..baguslah... ;-) saya??sendiri mahu ingat lah..huhu...



a'ah TT... mari kita doakan yang baik-baik buat syira.. mudah-mudahan segalanya lancar... ye syira. :-)



sama-sama lah juga kita mendoakan yang terbaik untuk shye...moga semuanya berjalan dengan baik...ye shye.. :kelip:

Amin.... :-)

p/s: TT merendah diri saja... betul tak?



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-08 19:22


jangan di cari yang sempurna,kerana selamanya kita takkan jumpa..jangan di letak syarat berjuta,kerana belum tentu kita sendiri mampu..

kerana tak pernah wujud yang sempurna,hanya ada yang boleh menyempurnakan..fikir-fikirkanlah ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 11:29


zaman sekarang susah nak jumpa lelaki bersifat macam tu, yang ada bilangannya cuma sikit..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:10


Pada 23-10-08 09:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

errr...tu semua ciri2nya ke? huhu..

p/s: sebenarnya bersyukur sangat-sangat sebab telah diketemukan dengan lelaki yang ada semua ciri-ciri ni...



syukurlah syira dah jumpa..semoga Allah tentukan jodoh syira dengan si dia sampai kepada ikatan yang suci..ameen..

bila baca ciri-ciri diatas, terasa keberatannya dan terasa jauh sekali diri ini daripada menjadi lelaki yang baik.huhu..banyak betul nak kena perbaiki lagi..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:17


Herm...kena banyak lagi muhasabah diri...mujahadah itu memang sukar...tapi InsyaAllah...selagi kita kuat & berazam ingin dicintai Allah..InsyaAllah akan hadir kemanisan iman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-08 14:55


Pada 24-10-08 14:10 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 09:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

errr...tu semua ciri2nya ke? huhu..

p/s: sebenarnya bersyukur sangat-sangat sebab telah diketemukan dengan lelaki yang ada semua ciri-ciri ni...



syukurlah syira dah jumpa..semoga Allah tentukan jodoh syira dengan si dia sampai kepada ikatan yang suci..ameen..

bila baca ciri-ciri diatas, terasa keberatannya dan terasa jauh sekali diri ini daripada menjadi lelaki yang baik.huhu..banyak betul nak kena perbaiki lagi..



errr....insyaALLAH, mudah-mudahan... :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:58


Macam mana nak cari suami? adakah maksudnya di sini: "perigi mencari timba?" :berfikir:

kalau cari suami yang hilang, masukla jejak kasih @ tv3 ye ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:31


Pada 24-10-08 14:58 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak cari suami? adakah maksudnya di sini: "perigi mencari timba?" :berfikir:

;-)



apa salahnya prigi cari timba..

lelaki pun ada jugak yang malu2 nak mulakan langkah..

maybe tak yakin dengan diri.. atau perempuan tu 'over' sangat..

so, Kalau tak mahu dikebas or takut susah nak cari yang ideal pada masa depan, mulakan lah lanhkah anda tu...huhuh :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:40


Pada 23-10-08 19:22 , fahim_mumtaz posting:

!!! QUOTE !!!

jangan di cari yang sempurna,kerana selamanya kita takkan jumpa..jangan di letak syarat berjuta,kerana belum tentu kita sendiri mampu..

kerana tak pernah wujud yang sempurna,hanya ada yang boleh menyempurnakan..fikir-fikirkanlah ;)


betul-betul...ana sokong..

cari kat rumah ana..ada seorang tak kawin lagi.. :-D :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 22:28


salam... ana pun ada masalah jugak ni... akak ana umur dah 26 tapi tak ada apa-apa tanda yang menunjukkan dia dah berpunye pun... risau juga ni... kerja dah stabil... tapi jodoh tak sampai lagi... huhu, ada sesiapa kat sini boleh tolong... ana tak tau macam mana nak tolong cari kan lagi ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

amil_mukhlis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34966
Posting: 27
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 01:05


assalamualaikum..
hanafirazali,kakak enta tu graduate ke kerja apa? apa minat dan ciri-ciri lelaki yang dia nak/sesuai ngnnya? ana boleh rekomen kan..kawan ana pun single lagi ni..tapi tengah ambik master,kerja pertime saja..boleh bncg lanjut ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amil_mukhlisProfil   Hantar PM kepada amil_mukhlis   Pergi ke amil_mukhlis's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:00


wah, dah jadi jejak calon pula... bagus2

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:57


alhamdulilah..
imni jugak rasa dah bertemu dengan orang yang sedemikian,,:-)
semoga jalinan ukhwah antara kami berada di bawah keredhaannya..
AMIN...

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Wafiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18925
Posting: 2
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-08 13:28


ASSALAMUALIKUM..sebenarnya saya pun sedang mencari..nak bagi tips pun saya tak pernah berkasih..harap-harap Allah temukanlah dengan lelaki yang baik yang mana kalau setiap kali saya memandangnya akan mendktkan lagi saya kepadaNYA...Amin..for those who are interested..you're mostly welcome..hee..just kidding

Bookmark and Share

  


  Member Information For WafiyahProfil   Hantar PM kepada Wafiyah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 10-11-08 13:31


Wawa ada pendapat, Do'a saja .. kalau ada yang sesuai, insya ALLAH diprtemukan-NYA.. tapi, kalau tak ada, mesti ada hkmh-NYA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:48


Pada 23-10-08 06:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



6-TIDAK LIAR MATANYA

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.


Hehe...Ada lelaki yang dah ada anak bini pun matanya masih meliar ke arah perempuan yang lalu-lalang...Cara dia tengok tu macam nak makan perempuan tu...Siap cakap lagi kat saya "rugi lah tak tengok makwe lalu"...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:48


Assalamualaikum

bertuah diri andai dapat suami yang memenuhi ciri-ciri seperti Daeng_jati senaraikan ni..zaman sekarang ni, lelaki macam ni susah nak jumpa..tapi mereka pun nak juga wanita yang memenuhi ciri-ciri ni..yang sekufu dengannya..apa-apa pun, pertingkatkanlah amalan ibadat, kuatkan iman andai mahu suami seperti ini.." lelaki baik, hanya untuk wanita yang baik"..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 14:01


Pada 23-10-08 16:19 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

Ya Allah...temukanlah aku dengan suami yang soleh....
yang punya cari2 berikut...
moga aku juga jadi isteri yang solehah disampingnya...amin


Pada 23-10-08 06:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



1-KUAT AGAMANYA.

2-BAIK AKHLAKNYA.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

4-AMANAH

5-TIDAK BOROS

6-TIDAK LIAR MATANYA

7-TERBATAS PERGAULAN

8-RAKAN PERGAULANNYA.

9-BERTANGGUNGJAWAB

10-TENANG WAJAH






aduh...susah nak cari yang sempurna macam itu...kalau diri tak sesempurna dia...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:49


Pada 23-10-08 06:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjinya pasti. Itulah sedikit dari lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sakit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang….

1-KUAT AGAMANYA.

Biar sibuk macam mana sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-BAIK AKHLAKNYA.

Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-unsur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada keluarga begitu ketara.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam seperti ‘rumah urut’, disko, pub dan bar?

4-AMANAH

Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-TIDAK BOROS

Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan uwang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikonsi bersama mereka yang berhak.


6-TIDAK LIAR MATANYA

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-TERBATAS PERGAULAN

Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas. Inilah yang sepatutnya iaitu dia tidak mudah mengambil kesempatan atas kelebihannya sebagai lelaki.

8-RAKAN PERGAULANNYA.

Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-BERTANGGUNGJAWAB

rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapak dan keluarganya. Jika keluarganya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab terhadap keluarganya.

10-TENANG WAJAH

Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Dia tidak mudah melenting dan tidak panas bara.




yang atas ni semuanya kriteria suami soleh tapi tak menjawap seperti yang dikehendaki tajuk...

Macam mana nak cari suami?


saya tahu macam mana dan kat mana nak cari suami soleh...
mari ikut saya...ngeh3x (pinjam gelah IM)


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 08:29


saya sambung ..
disini saya mulakan dengan ulasan yang saya temui semasa berjalan-jalan tadi...

"dimana dan macam mana nak cari suami?"

point saya yang pertama secara praktikalnya :

1. lelaki yang mempunyai sifat kepimpinan.

Kenapa saya mulakan dengan point ni...sebab kalau tak ada sifat kepimpinan ..walaupun dia ni Dr dalam pengajian Islam pun tapi tak reti nak memimpin...lemah pendirian ...baik tak payah kawin dengan dia...sebab bila sebut kepimpinan ia memerlukan skil pengurusan...skil membuat keputusan.. jadi kalau jumpa bakal suami tu pastikan dia ada skil mengurus ni..contohnya tengok lah life dia seharian..kalau kelam kabut..pakai pun selekeh... time management pun out...maka dia dia tak ada atau pun kurang skil kepimpinan..yelah nak urus diri pun tak boleh inikan pulak nak urus keluarga..kemudian lihat bagaimana dia mengurus masalah..(kalau nak test bagi teka teki pun boleh) haha..
kalau dia bijak untuk menyelesaikan masalah...kira ada harapan lah tu..sebab dalam berkeluarga da bermcam masalah yang memerlukan keputusan segera...dan tepat...
nak cari orang macam ni..hehehehe...kalau di universiti mudah sikit...kalau kat luar kena atur strategi...
kalau kat university....saya pasti golongan-golongan selalu terbabit didalam persatuan ..tak kira islamic atau tak..sebab bakat kepimpinan perlu diasah dan cik sekalian boleh cari bakal suami cik kat sini...daripada lelaki yang asyik tidur siang kat hostel atau rumah sewa bila time weekend ( sebab malam bangun pergi uptown)..baik cik cari yang aktif dalam persatuan, kelab, mpp dan sebagainya...
kalau di luar pulak...lihat penglibatan didalam pekerjaannya(kalau bekerja) dan jikalau dia ni masuk politik atau badan bukan kerajaan itu lebih bagus sebab nak masuk NGO dan politik ni memerlukan seseorang mengurus masa dengan baik.Apa pun back to the basic... kepimpinan yang di maksudkan disini adalah yang selaras dengan akhlak islam bukannya presiden kelab tari menari dan ketua kelab "konsert".

"Golongan lelaki adalah pemimpin bagi golongan wanita, oleh kerana Allah telah melebihikan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka.    Sebab itu maka wanita solehah ialah taat kepada Allah bagi memelihara diri.” (Surah al-Nisa’ 34).

Perlu di peringatkan ..bukan semua lelaki yang match dengan firman Allah ni....bukan semua....ada yang tak layak langsung...

nanti saya sambung lagi....heheh


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 08:52


Pada 24-10-08 14:58 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak cari suami? adakah maksudnya di sini: "perigi mencari timba?" :berfikir:

kalau cari suami yang hilang, masukla jejak kasih @ tv3 ye ;-)



IM sekarang orang dah tak pakai perigi....sekarang mobile lah...botol air meneral saja... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 09:04


best dengar tips2 dari encik zulman... saya menunggu sambungannya.. ngeh3x (IM, pinjam jugak)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 10:08


Pada 11-11-08 09:04 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

best dengar tips2 dari encik zulman... saya menunggu sambungannya.. ngeh3x (IM, pinjam jugak)


Salam saya sambung

2. Lelaki yang muda, belia , sihat, tak ada penyakit kronik...tapi kuat beribadat macamla nak mati esok..dan kaki masjid..macam tok siak ...

yang ini the most valuable...bayangkan tengah sembang dengan bakal pak mertua ..bila azan saja kat tv terus sebuk nak solat..hehehe..teruja terus bakal pak mertua...(harap bukan lakonan lah)..tu ibadat khusus...ibadat am nya..tengah jalan-jalan suka bagi derma kat peminta sedekah...suka tolong orang..suka terbabit dalam kerja kebajikan...lepas itu selalu lepak kat masjid dengan surau...ini saja kerja mereka...
.ini semua golongan "white gold " ni....susah nak cari...kalau nak jumpa...tak ada masalah... tipsnya carilah kat mana mereka ni "melepak"
habis "nama pun kaki masjid" mereka lepak kat masjid lah....haa apa lagi carikla kat sana..jangan lupa bawa telekung sekali...buat solat hajat...hehehe atau pun carik mereka dimana aktiviti kebajikan selalu dilakukan..jangan cari kat shopping komplek atau panggung wayang pulak...kalau nak lagi sempoi folow lah program kemanusian kat acheh ke... afganistan ke...haa cik akan jumpa golongan yang soleh ni kat sana...



ni kata nak bina masjid siap 4 menara..tapi jejak kaki ke masjid pun tak pernah..atau pun sekali seminggu (soalt jumaat saja) ..macam mana...

ataupun zohor dah lama masuk..tapi saudara kita ni buat tak tau saja...macam tak ada apa-apa....macam mana nak jadi suami yang baik...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 10:25


salam..
moga semua bertemu dengan calon yang sesuai dengan diri masing-masing dan dapat saling lengkap melegkapi iman masing-masing...wa Allah hu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 10:47


salam saya sambung lagi..ni sensitif sikit...

3. lelaki yang menjaga kemaluannya dan nafsunya kepada yang berhak sahaja.

sepatutnya hubungan lelaki dan wanita ni mestilah macam takaful.."sama berlindung, sama beruntung" tetapi dalam situasi gejala "couple" sekarang saya amatlah pasti yang banyak untung tapi mengundang murka ialah si lelaki.
berapa ramai yang suka pegang -pegang tangan awek mereka... tu baru pegang tangan belum pegang tempat lain lagi...sentuh sana sentuh sini..pada mereka untunglah...tapi takkan melindungi murka Allah kepada mereka.
yang siwanitanya...habis kuat pun menunjukkan ekspresi tak suka mereka didialam hati..memula saja tolak..lepas itu siap suruh pegang lagi...mereka ni yang paling tak untung dan tak terlindung...

lelaki yang "sama berlindung, sama beruntung" ialah tak lakukan kerja-kerja keji ni...dan kalau cik jumpa yang dengan orang yang ajak cik untuk sama berlindung dari murka Allah..bukan hanya cakapnya sahaja tapi praktikalnya juga maka dia ni sesuai untuk jadi suami cik...sebab dia mengamalkan konsep "sama berlindung, sama beruntung" , tapi cik janganla rasa rimas kalau asyik dengar "ceramah " dia tu...sebab 'ceramah" tu lah sebenarnya nukilan "ayat2 jiwang " daripada dia kepada cik...sebab bila cik dan dia sama-sama berlindung dari murka Allah..maka cik dan dia pun sama-sama beruntung....kan best tu...dan lelaki tu juga akan pastikan nafsu dan kemaluannya hanya untuk yang berhak sahaja...selaras dengan konsep "sama berlindung, sama beruntung".
nak carik kat mana pulak sidia ni....kat dalam internet pun boleh.macam mana nak tahu dia ni "menjaga kemaluannya dan nafsunya kepada yang berhak sahaja." mudah..dari segi percakapan...dari segi perbuatan.
kala dari segi percakapan..cuba tengok apa yang selalu dia sent dalam YM , ada unsur-unsur gurauan lucah tak...atau cakap-cakap kosong yang tak bermakna....gurauan tak salah tapi tengok-tengok lah..dan kalau dia ni mengajak kepada kebaikan ..lulus satu perkara....

kalau dari segi perbuatan pulak... baru ber "YM " semesej dua..terus dia nak ajak jumpa untuk date, tengok wayang dan sebagainya...emmm untuk apa semua ni...adakah selaras dengan konsep "sama berlindung, sama beruntung".dan kalau dia tak pernah pun nak ajak jumpa. dating ke..dan sebagainya...lulus satu perkara lagi..

ok saya sambung lagi nanti ye...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nithtah_hujannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2008
Ahli No: 34427
Posting: 89
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 10:59


Pada 23-10-08 16:27 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak dapat lelaki begitu sekarang.....ape22 pun lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, sebaliknya lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat....tapi bagaimana pulak kalau lelaki yang sedikit baik sedikit jahat untuk perempuan sedikit baik sedikit jahat....fikir-fikirkan.ada ke?tak mustahil.....terima pasangan seadanya.kita manusia biasa.



bagaimana pula YANG DULUNYA JAHAT DAN KINI SUDAH BERUBAH KE ARAH KEBAIKAN?? DAPATKAH DIA PASANGAN YANG
MEMPUNYAI ciri-ciri DI ATAS TADI?
:sopan: :sopan: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For nithtah_hujannahProfil   Hantar PM kepada nithtah_hujannah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 11:27


Pada 11-11-08 10:59 , nithtah_hujannah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-10-08 16:27 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak dapat lelaki begitu sekarang.....ape22 pun lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, sebaliknya lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat....tapi bagaimana pulak kalau lelaki yang sedikit baik sedikit jahat untuk perempuan sedikit baik sedikit jahat....fikir-fikirkan.ada ke?tak mustahil.....terima pasangan seadanya.kita manusia biasa.



bagaimana pula YANG DULUNYA JAHAT DAN KINI SUDAH BERUBAH KE ARAH KEBAIKAN?? DAPATKAH DIA PASANGAN YANG
MEMPUNYAI ciri-ciri DI ATAS TADI?
:sopan: :sopan: :berfikir: :berfikir: :berfikir:



dapat tak dapat tu..kena carilah...tak boleh nak tunggu...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 11:45


bagaimana nak cari suami?
tentunya nak cari seperti yang daeng_jati senaraikan tu.. hmm alangkah bertuahnya dan beruntungnya jika dapat seperti itu.. tapi.. adakah kita juga seperti yang didambakan oleh sang lelaki? jikalau tidak,tak perlu berangan lebih.. pergi ke alam realiti!!

yup,sudah tersedar...
oh rupanya jauh benar angan ini. apa yang pasti cubalah jadi yang terbaik untuk diri sendiri.. insyaAllah,pastinya jodoh itu juga yang terbaik untuk diri... :malu: :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:04


KALAU TOPIK NI RAMAI lah MUSLIMAT POSTING KAN...

LELAKI SEMAKIN PUPUS BERBANDING WANITA....
KEPADA PARA WANITA SEKALIAN...CARILAH PASANGAN YANG PALING ANDA SUKAI...BUKAN KERANA CINTA DIDUNIA SEMENTARA TAPI DI AKHIRAT KEKAL SELAMANYA...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:28


memang lah muslimat... dah tengok lah tajuknye...
takkan laki nak cari suami pulak... tapi Kalau daeng jati buat tajuk
Macam mana nak cari isteri, mesti ramai ar-rijal yang masuk kan???
:berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:53


tapi kan...tahuk ni juga bagus juga jika ar-rijal baca..supaya kita dapat lihat kita ni dikategori yang mana..

jadi jika ada yang kurang tu kita perbaiki lah......

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:54


.... boleh tahun juga ciri-ciri bakal suami 2.....

kalau ada lelaki zaman sekarang bagus lah...tapi harus lelaki macam 2 pun punyai wanita yang sama dengan dia juga

Bookmark and Share

  


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:06


erm..kita muhasaabah balik diri kita,adakah kita mempunyai ciri-ciri tersebut????

Janji ALLAH itu pasti..apa yang DIA tetapkan adalah yang terbaik untuk kita..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:39


apa- apa pun tak semua cari yang kita nak akan dapat..xperfect

susah nak cari laki begitu...hebat lah..dengan zaman sekarang ni...

limited editon..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:47


Dalam kehidupan ini ALLAH tak sentiasa bagi apa yang kita mahu,
tapi sebenarnya DIA bagi apa yang kita perlu untuk bantu kita supaya menjadi hambaNYA yang TERBAIK di Dunia dan Akhirat..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:14


Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)


-----------------

Hanya ISLAM yang benar.......


Bookmark and Share

  


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 02:00


zulman saya pun tertarik dengan tips dan ulasan yang di paparkan ni...hmmm tapi nak cari kat mana ye...macam susah saja..... :berfikir:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ibtisam_daiman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 634
Posting: 43

egypt  


posticon Posting pada: 12-11-08 08:52


Assalamualaikum

Alhamdulillah, erm... bagus info ni. Ana rasa ana dah pernah baca sebelum ni. Pepun, refresh balik apa yang kita pernah dapat dulu.. Hehe2 manusia itu kan perlu diingatkan lantaran zatnya yang 'nasiyun'. sama-sama kita manfaat kan.. Yakin lah, at toyyibin lit toyyibat.. at-toyyibat lit-toyyibin. sebelum mencari yang sempurna/baik jadikanla diri kita sempurna/baik dulu.. Soleh itu untuk solehah. dan solehah itu untuk si soleh.. siapa diri kita, begitu jugalah 'bakal' kita.. Wallahu A'lam :-D :malu:


-----------------
"syukur itu indah jika diselami dengan hati yan redha"


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_daimanProfil   Hantar PM kepada ibtisam_daiman   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-08 09:16


huhu.. agak complicatedla.. ha3.. bukan senang nak cari yang macam ni sekarang.. sebab dr sendiri.. pun teraser k'kurangan huhu..tak berani nak kata lebih-lebih

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:20


salam saya sambung isu kat mana nak cari suami

4. Lelaki yang menangis (bukannya lembik) ketika bersendirian kerana takutkan Allah.

emmm macam mana nak tau dia ni macamana tu...susah tu...takkan cik nak pasang spy pergi ngendap kat rumah dia pulak.
emm begini... lelaki yang semacam tu.. boleh dilihat dari amal dan kehidupannya sehari-hari..kalau selaras dan konsisten saja dengan apa yang Allah perintah..maka ada harapan ....sebab bukan senang lelaki nak menangis... tangisan kerana bertaubat dan muhasabah tu yang paling mahal...cuba test dia ..ala cik buat-buat lah nak ngorat dia....dia layan tak... kalau dia tak layan atau serba salah nak tak nak saja..... emmm boleh dipertimbangkan untuk jadi suami cik... kalau dia pun "melayan" padahal baru kenal sekali... lupakan sahaja dia tu.....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:29


Pada 10-11-08 16:49 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

saya tahu macam mana dan kat mana nak cari suami soleh...
mari ikut saya...ngeh3x (pinjam gelah IM)

Pada 11-11-08 09:04 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

best dengar tips2 dari encik zulman... saya menunggu sambungannya.. ngeh3x (IM, pinjam jugak)

eh, ada misunderstanding ni... tu bukan gelak saya, tapi UK punya, saya pun peminjam juga :sopan:

ooo, cik s ni suka baca bab-bab kahwin ye, hohoho... jangan marah gurau saja ;-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:29


Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)


yelatu apis... bujang 3 katakan, nak pasang lain lah tu, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:32


Pada 12-11-08 09:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)


yelatu apis... bujang 3 katakan, nak pasang lain lah tu, ngeh3x



entah kata nak bina masjid terapung..siap dengan "4 Menara" hehehe gurau saja...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 09:35


tak apa....tak apa.....

nantilah teman berlagak, nanti teman kawin teman nak berlagak dengan kome semua hahahahaha (Gelak Orang Jahat)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-08 09:58


Pada 23-10-08 19:22 , fahim_mumtaz posting:

!!! QUOTE !!!

jangan di cari yang sempurna,kerana selamanya kita takkan jumpa..jangan di letak syarat berjuta,kerana belum tentu kita sendiri mampu..

kerana tak pernah wujud yang sempurna,hanya ada yang boleh menyempurnakan..fikir-fikirkanlah ;)



:berfikir: :berfikir: :berfikir:
betul.. :kelip:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-08 10:40


kalau impikan suami sedemikina rupa, sedialah diri akhawat semua sama seperti di atas...insya allah. :kelip: :kelip:


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-08 11:00


Pada 11-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

salam saya sambung lagi..ni sensitif sikit...

3. lelaki yang menjaga kemaluannya dan nafsunya kepada yang berhak sahaja.

sepatutnya hubungan lelaki dan wanita ni mestilah macam takaful.."sama berlindung, sama beruntung" tetapi dalam situasi gejala "couple" sekarang saya amatlah pasti yang banyak untung tapi mengundang murka ialah si lelaki.
berapa ramai yang suka pegang -pegang tangan awek mereka... tu baru pegang tangan belum pegang tempat lain lagi...sentuh sana sentuh sini..pada mereka untunglah...tapi takkan melindungi murka Allah kepada mereka.
yang siwanitanya...habis kuat pun menunjukkan ekspresi tak suka mereka didialam hati..memula saja tolak..lepas itu siap suruh pegang lagi...mereka ni yang paling tak untung dan tak terlindung...

lelaki yang "sama berlindung, sama beruntung" ialah tak lakukan kerja-kerja keji ni...dan kalau cik jumpa yang dengan orang yang ajak cik untuk sama berlindung dari murka Allah..bukan hanya cakapnya sahaja tapi praktikalnya juga maka dia ni sesuai untuk jadi suami cik...sebab dia mengamalkan konsep "sama berlindung, sama beruntung" , tapi cik janganla rasa rimas kalau asyik dengar "ceramah " dia tu...sebab 'ceramah" tu lah sebenarnya nukilan "ayat2 jiwang " daripada dia kepada cik...sebab bila cik dan dia sama-sama berlindung dari murka Allah..maka cik dan dia pun sama-sama beruntung....kan best tu...dan lelaki tu juga akan pastikan nafsu dan kemaluannya hanya untuk yang berhak sahaja...selaras dengan konsep "sama berlindung, sama beruntung".
nak carik kat mana pulak sidia ni....kat dalam internet pun boleh.macam mana nak tahu dia ni "menjaga kemaluannya dan nafsunya kepada yang berhak sahaja." mudah..dari segi percakapan...dari segi perbuatan.
kala dari segi percakapan..cuba tengok apa yang selalu dia sent dalam YM , ada unsur-unsur gurauan lucah tak...atau cakap-cakap kosong yang tak bermakna....gurauan tak salah tapi tengok-tengok lah..dan kalau dia ni mengajak kepada kebaikan ..lulus satu perkara....

kalau dari segi perbuatan pulak... baru ber "YM " semesej dua..terus dia nak ajak jumpa untuk date, tengok wayang dan sebagainya...emmm untuk apa semua ni...adakah selaras dengan konsep "sama berlindung, sama beruntung".dan kalau dia tak pernah pun nak ajak jumpa. dating ke..dan sebagainya...lulus satu perkara lagi..

ok saya sambung lagi nanti ye...




Wah abang Zulman .. tu antara ciri-ciri Mr.Right Wawa .. (padahal Wawa bukan baik sangat pun .. Hihi :-D )

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-08 12:24


bagua artikel ni
thank berkongsi info
nati senang nak praktis how to be a good husband

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 14:08


Pada 11-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


yang siwanitanya...habis kuat pun menunjukkan ekspresi tak suka mereka didialam hati..memula saja tolak..lepas itu siap suruh pegang lagi...



Ish, ish, ish...Tak baik tau merosakkan anak teruna orang...Sebelum buat tu fikirkanlah susah payah ibubapa membesarkan anak teruna dia orang dari lahir sampai dewasa...Anak dara sekalian kena ingat benda ni...Jangan hanya fikir keseronokkan saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 14:42


Salam

saya sambung lagi..

5. Cik carilah lelaki yang 'tangan kirinya tak tahu menahu" dan lelaki yang betemu dan berpisah kerana Allah

begini cik , maksud saya ialah lelaki yang sentiasa dan tak kisah dengan kebaikan dan sering lupa akan kebaikan yang dilakukannya..tak ingat pun dia dah derma berapa ..pada siapa...tak mengungkit kebaikan yang dilakukan ..dan kadangkala tak kenal pun insan yang diberi pertolongan olehnya.
tak ada pulak kat mulut kata 'saya ikhlas' dalam hati ada maksud lain...inilah maksudnya "tangan kirinya tak tahu menahu apa yang tangan kanan dia buat".kalau cik jumpa memang baguslah untuk cik jadikan dia calon suami cik..saya cakap betul ni.

lagi satu cik maksud saya bertemu dan berpisah keran Allah ni bukannya berdating dengan cik "kerana Allah". tetapi dia ni sentiasa menyebarkan kebaikan dan kasih sayang sesama Islam serta memperlihatkan kejujuran didalam persaudaraan..bukannya bersama bila senang dan hilang bila susah...cik boleh lihat bagaimana dia berukhwah dengan sahabat-sahabatnya..dengan saudara mara dan keluarganya.
lelaki yang seperti diatas boleh dilihat secara praktikalnya.dan persaudaraan bukannya kerana kekayaan, bukannya kerana apa-apa ganjaran duniawi...kalau cik berjaya jumpa orang ni ..ada harapan..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 14:54


kursus alam rumah tangga, bersama saudara zulman :sopan:

bagus, teruskan2... semoga ia memberikan manfaat kepada semua sahabat-sahabat...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 15:03


.. aku tengah berkursus ni musa.. tunggu kelas berikutnya:kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 15:13


Pada 12-11-08 09:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


ooo, cik s ni suka baca bab-bab kahwin ye, hohoho... jangan marah gurau saja ;-)



ye lah, tau lah IM dah settle kan... lain lah saya.. masih perlu menuntut ilmu lagi ni. hehe. saudara zulman, teruskan kelas pengajian.. :sopan:

p/s: sekarang waktu rehat eh.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 22:06


waaa.. susah juga nak cari lelaki begitu.. kita ni pula, kenalah bersiap sedia kalau nak dapatkan calon suami yang macam tu. teringat pula kata-kata kat bawah ni..

"..kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya,
pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan mata anda.."

~kata bijaksana~

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-08 05:39


Ramai lelaki macam itu, termasuklah...ehem..ehem....saya.....perasn kah saya...???????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 09:43


siapa yang ada cirri2 itu, angkat tangan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-11-08 09:55


Pada 12-11-08 14:42 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

saya sambung lagi..

5. Cik carilah lelaki yang 'tangan kirinya tak tahu menahu" dan lelaki yang betemu dan berpisah kerana Allah

begini cik , maksud saya ialah lelaki yang sentiasa dan tak kisah dengan kebaikan dan sering lupa akan kebaikan yang dilakukannya..tak ingat pun dia dah derma berapa ..pada siapa...tak mengungkit kebaikan yang dilakukan ..dan kadangkala tak kenal pun insan yang diberi pertolongan olehnya.
tak ada pulak kat mulut kata 'saya ikhlas' dalam hati ada maksud lain...inilah maksudnya "tangan kirinya tak tahu menahu apa yang tangan kanan dia buat".kalau cik jumpa memang baguslah untuk cik jadikan dia calon suami cik..saya cakap betul ni.

lagi satu cik maksud saya bertemu dan berpisah keran Allah ni bukannya berdating dengan cik "kerana Allah". tetapi dia ni sentiasa menyebarkan kebaikan dan kasih sayang sesama Islam serta memperlihatkan kejujuran didalam persaudaraan..bukannya bersama bila senang dan hilang bila susah...cik boleh lihat bagaimana dia berukhwah dengan sahabat-sahabatnya..dengan saudara mara dan keluarganya.
lelaki yang seperti diatas boleh dilihat secara praktikalnya.dan persaudaraan bukannya kerana kekayaan, bukannya kerana apa-apa ganjaran duniawi...kalau cik berjaya jumpa orang ni ..ada harapan..



kalau tulis tangan kiri macam mana?sama ke


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

shaf-a
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2008
Ahli No: 35867
Posting: 19
Dari: kajang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-08 13:08


susah nya nak cari laki yang begitu sekarang..erm..laki sekarang macam sonsang dengan apa yang saja..eheh.. :berfikir:


-----------------
~shafafellaz~


Bookmark and Share

  


  Member Information For shaf-aProfil   Hantar PM kepada shaf-a   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:24


Pada 14-11-08 09:55 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 14:42 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

saya sambung lagi..

5. Cik carilah lelaki yang 'tangan kirinya tak tahu menahu" dan lelaki yang betemu dan berpisah kerana Allah

begini cik , maksud saya ialah lelaki yang sentiasa dan tak kisah dengan kebaikan dan sering lupa akan kebaikan yang dilakukannya..tak ingat pun dia dah derma berapa ..pada siapa...tak mengungkit kebaikan yang dilakukan ..dan kadangkala tak kenal pun insan yang diberi pertolongan olehnya.
tak ada pulak kat mulut kata 'saya ikhlas' dalam hati ada maksud lain...inilah maksudnya "tangan kirinya tak tahu menahu apa yang tangan kanan dia buat".kalau cik jumpa memang baguslah untuk cik jadikan dia calon suami cik..saya cakap betul ni.

lagi satu cik maksud saya bertemu dan berpisah keran Allah ni bukannya berdating dengan cik "kerana Allah". tetapi dia ni sentiasa menyebarkan kebaikan dan kasih sayang sesama Islam serta memperlihatkan kejujuran didalam persaudaraan..bukannya bersama bila senang dan hilang bila susah...cik boleh lihat bagaimana dia berukhwah dengan sahabat-sahabatnya..dengan saudara mara dan keluarganya.
lelaki yang seperti diatas boleh dilihat secara praktikalnya.dan persaudaraan bukannya kerana kekayaan, bukannya kerana apa-apa ganjaran duniawi...kalau cik berjaya jumpa orang ni ..ada harapan..



kalau tulis tangan kiri macam mana?sama ke



itu tulisan..
maksud saya tu simbolik...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 18:02


Pada 23-10-08 06:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjinya pasti. Itulah sedikit dari lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dalam memilih pasangan. Andainya sakit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yang boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang….

1-KUAT AGAMANYA.

Biar sibuk macam mana sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-BAIK AKHLAKNYA.

Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-unsur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. rasa hormatnya pada keluarga begitu ketara.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam seperti ‘rumah urut’, disko, pub dan bar?

4-AMANAH

Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-TIDAK BOROS

Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan uwang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikonsi bersama mereka yang berhak.


6-TIDAK LIAR MATANYA

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-TERBATAS PERGAULAN

Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas. Inilah yang sepatutnya iaitu dia tidak mudah mengambil kesempatan atas kelebihannya sebagai lelaki.

8-RAKAN PERGAULANNYA.

Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-BERTANGGUNGJAWAB

rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya untuk ibu bapak dan keluarganya. Jika keluarganya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab terhadap keluarganya.

10-TENANG WAJAH

Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Dia tidak mudah melenting dan tidak panas bara.




bagaimana nak ubah panas baran lelaki? :berfikir:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-08 21:50


tenang hati if dapat sepertimana yang zulman bagi tau tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-11-08 23:19


Sorry off topic kejap


Pada 12-11-08 09:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)


yelatu apis... bujang 3 katakan, nak pasang lain lah tu, ngeh3x



aiyaa IM dan arepis...takkan dah bncg pasal nak buka cawangan pula...ramai lagi yang masih tercari2 ini... :lol: igt2 org belakang sikit...uhuhuhu.... :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-11-08 09:34


Pada 27-11-08 23:19 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Sorry off topic kejap


Pada 12-11-08 09:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)


yelatu apis... bujang 3 katakan, nak pasang lain lah tu, ngeh3x



aiyaa IM dan arepis...takkan dah bncg pasal nak buka cawangan pula...ramai lagi yang masih tercari2 ini... :lol: igt2 org belakang sikit...uhuhuhu.... :-P


hmm hafeezul ni pun ok juga kan..hahaha macam mana brader ada berani ke? carilah suami yang boleh bimbing ke arah syurga bukan ke NERAKA...selamat dunia akhirat

p/s: bagus juga tambah cawangan boleh ramaikan umat kan hehehe 8-)


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

  


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 09:44


nak cari suami...
cari lah orang lelaki yang dah berkahwin..
tu namanya suami..
hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 09:51


Semua bentuk yang ujud hidup ini ada pertunjuk nya,dari apa yang kita lihat dan dengar dapat menjelaskan apa makna dari yang kita lihat itu.Cuba kita lihat sepohon pokok sebagai contoh permisalan,antara pokok yang hidup subur dengan pokok yang tak subur mempunyai perbezaan yang cukup ketara berbeza.
Begitulah juga pada hal kehidupan yang bernama manusia,ia ada perbezaan nya tersendiri,antara orang yang beriman serta beamal soleh dengan orang yang nama nya islam tetapi kufur engkar adalah sangat jauh berbeza.Kita dapat lihat perbezaan ini melalui cara kehidupan mereka.Dan dari pemahaman ini dapat kita buat sebagai panduan untuk mencari bakal suami.

Bookmark and Share

  


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 10:35


Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)



aik...suami kepada seorang isteri....??
macam promot untuk 3 kekosongan lagi ini... :lol:
gurau saja BrO... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 10:13


Pada 28-11-08 10:35 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-08 14:14 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cari suami?? Cari lah ana....ana adalah suami kepada seorang Isteri... :-)



aik...suami kepada seorang isteri....??
macam promot untuk 3 kekosongan lagi ini... :lol:
gurau saja BrO... :-D



bagi peluang lah pada mereka yang ada 4 kekosongan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 23:04


salam..

portal ni Boleh jugak menambahkan fungsinya sebagai salah satu cara untuk mencari jodoh..masih ramai yang singgel ni.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 23:40


erm...alagkah bagus nya kalau boleh jumpa lelaki macam yang diatas ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 00:44


Jadilah yang terbaik... beriman.... Insya Allah jodoh kita juga akan dapat yang terbaik, kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 12:42


Assalamualaikum

em....ana rasa ciri-ciri yang akhi daeng_jati kita katakan masih ada pada muslimin2...memang tak dinafikan kurang tapi tak bermakna tidak ada...
kena pandai mencari dan memerhati di samping doa dan tawakal...

alhamdulillah..ana dah mnjumpai muslimin yang boleh diktakan hampir kesmua ciri-ciri yang akhi daeng_jati sebutkan tu...alhamdulillah pencarian ana dipermudahkan..

jadi jangan putus asa dalam mencari imam dalam hidup kita...


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 13:05


dimanakan ku cari insan sepertinya..... :berfikir:

Ketika engkau tidak menemukan kebahagiaan di sisi Allah, maka engkau pun tidak akan menemukan kebahagiaan di rumah... :bunga:

Lelaki yang sempurna adalah lelaki yang menjaga hukum-hukum Allah, iaitu sesuatu yang telah ditetapkan dan diwajibkan padanya, tidak mengabaikan batasan-batasan Allah demi mengikut hawa nafsunya, bertujuan baik dalam amal dan ucapannya, murni kerana Allah bukan kerana makhluknya... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:18


mana-mana ciri yang dah ada pada diri kita yang baik elok dikekalkan,mana yang moleklah diperbaiki atau ditambah.


hmm,fikir-fikirkanlah wahai lelaki :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:22


nak carik yang sempurna memang susah. cuma doa selalu untuk dapat yang terbaik dan jadi diri sendiri. Kalau dijodohkn dengan laki banyak kekurangan, terima saja seadanya cuma ajak2 lah dia menyempurnakan diri dia sedaya mampu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:50


**kisah sekadar renungan bersama****

Ini kisah perjumpaaan dua orang sehabat yang sudah puluhan tahun berpisah. Mereka amat merindui antara satu sama lain, berbual, bersenda sambil minum kopi di sebuah cafe.Awalnya topik yang dibicarakan adalah soal2 nostalgia zaman sekolah dulu, namun pada akhirnya menyangkut kehidupan mereka sekarang ini.

“Mengapa sampai sekarang kamu belum menikah?” ujar seorang kepada temannya yang sampai sekarang masih membujang. “Sejujurnya sampai sekarang ini saya masih terus mencari wanita yang sempurna. Itulah sebabnya saya masih membujang. Dulu waktu saya di Utara, saya berjumpa dengan wanita yang cantik yang amat bijaksana. Saya fikir inilah wanita ideal untuk saya dan sesuai menjadi isteri saya. Namun belakangan selepas itu pada masa berpacaran baru aku tahu dia sebenarnya amat sombong. Hubungan kami putus sampai disitu.

Di Ipoh saya ketemu seorang perempuan yang cantik jelita, ramah dan dermawan. Pada perjumpaan pertama aku begitu takjub dan seronok. Hatiku berdesir kencang, inilah wanita idealku. Namun selepas itu baru saya tahu, ia banyak tingkahlaku yang tak baik dan tidak bertanggung jawab.

Dan ketika aku di JB. Aku bertemu wanita yang manis, baik, periang dan pintar. Dia sangat menyenangkan bila diajak berbicara, selalu menyambung perbualan kami dan penuh humor. Tapi terakhir aku ketahui kalau dia dari keluarga yang berantakan yakni berpecahbelah dan selalu menuntut sesuatu yang kita tidak mampu memenuhinya. Akhirnya kami berpisah.

Saya terus mencari, namun selalu mendapatkan kekurangan dan kelemahan pada wanita yang saya temui. Sampai pada suatu hari, saya bersua dengan wanita ideal yang saya dambakan selama ini. Ia begitu cantik, pintar, baik hati, dermawan dan penuh humor. Dia juga sangat perhatian dan sayang kepada orang lain. Saya fikir inilah pendamping hidup saya yang dikirim oleh Tuhan untuk saya”.

“Lantas”, sergah temannya yang dari tadi tekun mendengarkan
“Apa yang terjadi? Mengapa kamu tidak terus meminangnya?”.

Yang ditanya diam sejenak dan akhirnya dengan suara perlahan si bujang itu menjawab, “Baru sekarang aku mengetahui bahawa ia juga sedang mencari lelaki yang sempurna”.

Kesimpulan: Tidak ada manusia yang sempurna. Pernahkah kita mencermini diri kita dahulu? Apakah kita cukup sempurna untuk mencari kesempurnaan orang lain? Tidak pernah bersyukur keatas anugerah yang ALLAH telah berikan. Mestikah kita harus mencari-cari yang lebih baik? Itu adalah urusan ALLAH. DIA Maha Mengetahui hamba-hamba-NYA. Benarkah kita jujur pada diri sendiri? Kalau memang benar kita seorang yang jujur, Kenapa kita tidak pernah merasa nikmat yang telah ALLAH berikan itu sebagai satu kesyukuran untuk kita. Zahiriah mungkin kelihatan sempurna. Namun disebalik hati seorang manusia hanya ALLAH sahaja yang mampu menilainya. Wallahu ‘alam bisowob…

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:58


!!! QUOTE !!!

1-KUAT AGAMANYA.

2-BAIK AKHLAKNYA.

3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH.

4-AMANAH

5-TIDAK BOROS

6-TIDAK LIAR MATANYA

7-TERBATAS PERGAULAN

8-RAKAN PERGAULANNYA.

9-BERTANGGUNGJAWAB

10-TENANG WAJAH


hehehe...insyaallah den akan cuba memperbaiki diri untuk jadi seperti ini...aminn


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 07:58


bagusnya topik ni..banyak juga info berguna dari warga ukhwah..paling banyak dari saudara zulman..kena copy ni tips tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-09 10:07


topik yang hangat ini....semoga ianya menjadi panduan untuk kita semua untuk mnempuh hidup akan datang....all d best and good luck dalam pencarian ini....;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

mesr_snar
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2008
Ahli No: 36537
Posting: 5
Dari: rdhul mesr

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 10:44


memang bagus topic ini....saya ingin kongsi sebuah hadis disini...
" seorang lelaki pernah datang menemui Hasan bin Ali bin Abi Talib; "saya ada seorang anak perempuan. bagaimana pendapatmu, dengan siapa anak perempuan aku itu patut dikahwinkan?" Hassan menjawab: "kahwinkanlah dengan lelaki yang bertaqwa kepada ALLAH, kalau ia mencintainya ia akan menghormatinya, dan kalau ia tidak cinta, ia tidak akan menganiayainya..."

Bookmark and Share

  


  Member Information For mesr_snarProfil   Hantar PM kepada mesr_snar   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 10:48


Nak cari suami? kat pusat serenti pun ada juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 11:51


kan senang hidup berjemaah.. tak payah risau tentang jodoh..
dari kecil sehingga sebesar-besar masalah dapat di atasi melalui berjemaah.. berjemaah kan rahmat.. baik masalah kehidupan, makanan, rezeki semuanya dalam berjemaah.. jemaah sentiasa memastikan yang terbaik buat diri sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-09 12:08


Pada 14-11-08 09:43 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

siapa yang ada cirri2 itu, angkat tangan....



saya...saya... (tuin...tuin sambil mengangkat tangan)


-----------------
ilmu adalah hak milik org islam yang tercicir,mana jua kau jumpai maka kutiplah

_____________________________________________
mr_poligami


Bookmark and Share

  


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 12:20


susah juga nak cari lelaki yang macam di senaraikan tu.. tapi alhamdulillah, sikit sebanyak bakal suami saya ada ciri-ciri kat atas tu... ;-) doakan untuk kebahagiaan saya ye sahabat-sahabat sekalian... tengah menghitung bulan saja ni... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 13:22


Pada 15-01-09 12:08 , en_poligami posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-11-08 09:43 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

siapa yang ada cirri2 itu, angkat tangan....



saya...saya... (tuin...tuin sambil mengangkat tangan)



saya pun :bye:

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Macam mana nak cari suami?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.253652 saat. Lajunya....