Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 19 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa yang berniaga sambil belajar? Kongsikan Pengalaman.


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa yang berniaga sambil belajar? Kongsikan Pengalaman.

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa yang berniaga sambil belajar? Kongsikan Pengalaman.

Faris_Ahlamiyy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2004
Ahli No: 12439
Posting: 45
Dari: Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 23:09


Salam

Ana mulakan topik ni kerana agak kurang perbincangan mengenai perniagaan dalam forum.

Tetapi bukanlah untuk membincangkan promosi produk itu dan ini, bincangkanlah pengalaman kalian dalam berniaga, lagi menarik jika pengalaman kalian berniaga ketika masih belajar atau di kampus.

Ana pernah jual roti sandwich di kampus, bangun pukul 3 pagi untuk potong roti dan sapu sardin kemudian balut roti dengan plastik. selepas itu sebelum Subuh, round kolej ke kolej hantar pada orang tengah (sesama kawan). Begitulah, mencari sesuap rezeki di kampus. Tapi suatu masa dulu :kelip:

Alhamdulillah sekarang telah bekerja sendiri dan mempunyai perniagaan sendiri. Banyak lagi yang ingin dikongsikan, tapi ana raikan sahabat-sahabat ukhwah untuk kongsikan pengalaman berniaga disini. Di dalam kampus atau di luar, terpulang. Janji pernah jadi usahawan.

Kerana berniaga atau berdagang juga adalah sunnah Nabi, disamping tarbiyah awal kepada Nabi sebelum diangkat menjadi Rasul. Mesti ada sebab Allah berkehendakkan tarbiyah Nabi sebegitu rupa. Mungkin ada hikmah tersirat melalui perniagaan.

Sama-sama kita buka minda

:berfikir:


-----------------
Man 'arafa nafsah, faqad 'arafa Robbah
(Barangsiapa yang kenal dirinya maka dia kenal Tuhan-Nya



Bookmark and Share

  


  Member Information For Faris_AhlamiyyProfil   Hantar PM kepada Faris_Ahlamiyy   Pergi ke Faris_Ahlamiyy's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 23:45


pernah sekali tu..keluar ke bandar.... member pesan suruh belikan kopok sira berlada....

lepas itu dia kata nanti dia datang ambil kat my room...

tapi ...3 hari pas tu baru dia datang nak ambil...kekkekekek

tapi saya dah jual semua kopok tu..... untung saya ambil lah..pasal...duit saya yang keluar beli benda tu semua.... tujuan asal member tu beli ..pasal nak berniaga.... banyak juga lah dia kirim....

kalau kat ganu...RM 10 = 14 bungkus.... kami jual RM1 sebungkus... member tu kat tak kisah ah bukan rezeki dia....

bagaimana? boleh aku niagakan barang dia...pasal bilik aku ni tak kunci.. ada lah member masuk...tanya ada makanan tak..lapar...mereka nampak lah kopok tu..terus kata..jual ah kat aku...ambil 1..bayo...begitulah yang berlaku..

lepas itu dr duit tu...aku rolling semula.... lepas itu..duit tu kena rembat....dah malas dah nak mula balik...huuhuuh..ada lah semapt 3-4 kali rolling...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107084 saat. Lajunya....