Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-03-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
Ahmadmohd7878: 2 jam, 17 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: apakah hukum meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh ttapan umum???khasnya muslimat...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» apakah hukum meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh ttapan umum???khasnya muslimat...

Please Mendaftar To Post


Oleh apakah hukum meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh ttapan umum???khasnya muslimat...

iimr_aio1
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35492
Posting: 2
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 10:49


Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (an-nur:31)

fikirlah wahai umat.................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For iimr_aio1Profil   Hantar PM kepada iimr_aio1   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 10:54


terima kasih atas keperihatinan anda,,da peringatan anta ...kami hargai


saya minta maaf ye,,,saya rasa topic ni da dbincangkan sebelum ni,,,boleh rujuk topik2 sebelum ni sebelum memulakan 1 topic,,,,jangan terasa bila dtegur,,,,afwan


www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25289&forum=2& - 98k



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-10-08 11:07


Pada 21-10-08 10:54 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih atas keperihatinan anda,,da peringatan anta ...kami hargai


saya minta maaf ye,,,saya rasa topic ni da dbincangkan sebelum ni,,,boleh rujuk topik2 sebelum ni sebelum memulakan 1 topic,,,,jangan terasa bila dtegur,,,,afwan


www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25289&forum=2& - 98k



Saya rasa topik ni perlu diteruskan lagi... Jangan hentikan topik ni... Saya teringin nak tengok sapa yang akan terasa... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 11:17


apa lagi, mana Polis Ukhwah? kunci dan garilah topik ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 12:10


erm boleh tanya..
macam mana kalau kat friendster??erm my space??erm ataupon macam bbrapa exco tertinggi kat sini yang letak gambar??
macam mana pula kalau kita dah buat private..means kawan-kawan yang kita dah approve saja boleh tengok??:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 12:21


Pada 21-10-08 12:10 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

erm boleh tanya..
macam mana kalau kat friendster??erm my space??erm ataupon macam bbrapa exco tertinggi kat sini yang letak gambar??
macam mana pula kalau kita dah buat private..means kawan-kawan yang kita dah approve saja boleh tengok??:-?



ukhti imni,,,boleh tengok tajuk topic sebelum ni,,sebab topic ni da dbincangkan,,,dan da hit pun ratingnye,,,boleh tengok ye..




www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25289&forum=2& - 98k



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

iimr_aio1
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35492
Posting: 2
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 07:00


biarlah buat lagi........
peringatan tu bukan selalunya sentiasa berlainan..........
peringatan kan benda yang patut diulang2........
supaya manusia lebih mengingati......
umar tak perlu campu pun tak apa..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For iimr_aio1Profil   Hantar PM kepada iimr_aio1   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-08 07:05


a ah lah... ini pada pandangan ana lah... kalau dah banyak sangat pagesnyer... susah lah nak baca... tak ada masa... banyak sangat komen-komen org... ana kalau kat ukhwah ini akan baca topik yang paling sedikit reply nya.... taklah kita menreply benda yang org dah cakap... apa salahnyer buat lagi sekali kalau yang lama itu dah panjang sangat... mungkin ada pendapat dan nasihat-nasihat baru.. wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 07:39


betul juga tu kata nozabizz..dah bayak sangat pagesnya..tak larat pulak nak buka..lagipun mungkin ada pendapat atau pandangan baru disini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 09:40


Pada 21-10-08 11:07 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-08 10:54 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih atas keperihatinan anda,,da peringatan anta ...kami hargai


saya minta maaf ye,,,saya rasa topic ni da dbincangkan sebelum ni,,,boleh rujuk topik2 sebelum ni sebelum memulakan 1 topic,,,,jangan terasa bila dtegur,,,,afwan


www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25289&forum=2& - 98k



Saya rasa topik ni perlu diteruskan lagi... Jangan hentikan topik ni... Saya teringin nak tengok sapa yang akan terasa... 8-)

memang dah banyak topik tentang ni dalam ukhwah...

tapi yang saya tengok kebanyakannya dah dilock, termasuk link yang UK bagi tu, sebab apa saya pun tak tahu :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 10:05


maaf..salam..saya bukan nak tanya or bincang tentang gambar ni tapi nak tahu tentang penerangan firman an-nur di atas..sesiapa boleh jawab.saya memang memakai tudung depan yang bukan muhrim tapi saya ragu lah.depan sepupu lelaki tak boleh ke?wal hal memang antara saya dan sepupu saya tak ada perasaan cinta pun.nak tahu sangat sebab hubungan kami sepupu2 macam adik beradik saja...tapi kakak2 sepupu saya yang dulu pun sek agama yang lebih pandai dan tahu tapi tak ada pun mengamalkan pemakaian tudung jika bukan di depan muhrim.lagi kakk2 sepupu berguarau senda dan berpeluk2 seperti hubungan dengan adik beradik sahaja.dulu masa sek saya cuma sek main. biasa saja.tak ada lah pakai tudung kalau depan bukan muhrim.tapi lepas masuk U, saya tahu tentang aurat yang perlu di jaga di depan bukan muhrim..sesunggunhya saya TAKUT SANGAT DENGAN ALLAH TAALA....tolong ye sesiapa kat sini :berfikir:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 10:13


'saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka'

nak tanya apa maksud kat atas ni aio1????

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 10:27


Pada 04-11-08 10:05 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

maaf..salam..saya bukan nak tanya or bincang tentang gambar ni tapi nak tahu tentang penerangan firman an-nur di atas..sesiapa boleh jawab.saya memang memakai tudung depan yang bukan muhrim tapi saya ragu lah.depan sepupu lelaki tak boleh ke?wal hal memang antara saya dan sepupu saya tak ada perasaan cinta pun.nak tahu sangat sebab hubungan kami sepupu2 macam adik beradik saja...tapi kakak2 sepupu saya yang dulu pun sek agama yang lebih pandai dan tahu tapi tak ada pun mengamalkan pemakaian tudung jika bukan di depan muhrim.lagi kakk2 sepupu berguarau senda dan berpeluk2 seperti hubungan dengan adik beradik sahaja.dulu masa sek saya cuma sek main. biasa saja.tak ada lah pakai tudung kalau depan bukan muhrim.tapi lepas masuk U, saya tahu tentang aurat yang perlu di jaga di depan bukan muhrim..sesunggunhya saya TAKUT SANGAT DENGAN ALLAH TAALA....tolong ye sesiapa kat sini :berfikir:


hoho, tapi topik tu tentang gambar saja... macam mana tu :sopan:
"apakah hukum meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh ttapan umum???khasnya muslimat..."

islamic_gil, kalau anda dah kahwin pun, memang anda dah tak ada can nak bercinta dengan lelaki2 lain di luar sana kan selagi anda masih isteri orang... tapi anda tetap kena pakai tudung di hadapan bukan mahram (bukan "bukan muhrim") kan...

sepupu tu, mereka termasuk bukan mahram (maksudnya anda boleh berkahwin dengan mereka), jadi aurat tetap kena tutup.

1 lagi, jangan jadikan amalan orang2 yang pernah belajar agama sebagai hujah, manusia tak maksum, orang yang sekolah agama pun banyak buat salah juga, yang kena dijadikan contoh adalah Rasulullah s.a.w. dan para solihin jua.

sebaliknya, yang sepatutnya anda jadikan hujah adalah ayat Al-Quran yang anda kirimkan di atas, ia amat jelas sekali.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 10:54


Pada 04-11-08 10:13 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

'saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka'

nak tanya apa maksud kat atas ni aio1????

saudara lelaki tu maksudnya adik beradik... dan putera saudara lelaki/perempuan tu anak saudara iaitu anak kepada adik-beradik.

sebab mereka termasuk dalam kalangan mahram (yang diharamkan bernikah), antaranya suami, ayah, bapa/ibu mertua, anak kandung, anak tiri, adik-beradik, anak saudara dan sebagainya...

sepupu tu tak dikira sebagai mahram, tapi bukan mahram.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 11:44


TERIMA KASIH IBNU_MUSA.MAAF JIKA SOALAN YANG DI TANYA DI TOPIK YANG SALAH...SAYA NII BANYAK KENA BELAJAR.OHHH.BUKAN MAHRAM YE...HEHEHE.BANYAK nya SALAH..OK SAYA FAHAM..apa YANG AL-QURAN SURUH PATUT SAYA IKUT.. TERIMA KASIH BEBANYAK...AKAN SAYA TERUSKAN PERJUANGAN..CUMA rasa BERSALAH PADA DIRI SENDIRI SEBAB TAK KUAT...KADANG22 TERKANTOI JUGAK DENGAN SEPUPU2 LELAKI..minta ALLAH KUATKAN IMAN SAYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:54


saya tak nampak persamaan antara topik dan juga ayat quran yang diquote.
topik- tentang hukum meletakan gambar, gambar tutup aurat tak tutup aurat, tak pula dispecifickan...
quote ayat- tentang hukum aurat wanita. mana tentang letak gambar?huhu

ps: kalau nak letak gambar kat mana-mana, i.e facebook, frenster, my space, letak lah..janji tutup aurat ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:39


Pada 04-11-08 13:54 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nampak persamaan antara topik dan juga ayat quran yang diquote.
topik- tentang hukum meletakan gambar, gambar tutup aurat tak tutup aurat, tak pula dispecifickan...
quote ayat- tentang hukum aurat wanita. mana tentang letak gambar?huhu

ps: kalau nak letak gambar kat mana-mana, i.e facebook, frenster, my space, letak lah..janji tutup aurat ok...


ye, betul betul...jangan lah sekadar tutup aurat saja tapi pakaiannye ketat lah pula. berpakaian lah berlandaskan syariat Islam ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-08 14:48


hmmm kan indah dan menarik kalau adik2 perempuan ku ini menjadi mawar di taman larangan. tiada siapa pun yang dapat melihat... terjaga, terpelihara... dengan keayuannya yang tersendiri... jangan biar mata2 kasar melihat kita... wanita dimasyhurkan kerana tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan... ini tak ada diskriminasi, just luahan hati... wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 14:48


Pada 04-11-08 07:00 , iimr_aio1 posting:

!!! QUOTE !!!

biarlah buat lagi........
peringatan tu bukan selalunya sentiasa berlainan..........
peringatan kan benda yang patut diulang2........
supaya manusia lebih mengingati......
umar tak perlu campu pun tak apa..........


nak tegur kan sound balik,,,,xtegur,,tak tahu....huhuhu.....lantak lah,,,nak majuk lah.... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 15:35


Pada 04-11-08 14:48 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


nak tegur kan sound balik,,,,xtegur,,tak tahu....huhuhu.....lantak lah,,,nak majuk lah.... :-(

biasala UK, nak puaskan hati orang ni susah...

tapi elok juga kalau majuk, nanti boleh si dia datang pujuk, ngeh3x

p/s: si dia yang berpurdah? :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-11-08 16:38


Pada 04-11-08 14:48 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm kan indah dan menarik kalau adik2 perempuan ku ini menjadi mawar di taman larangan. tiada siapa pun yang dapat melihat... terjaga, terpelihara... dengan keayuannya yang tersendiri... jangan biar mata2 kasar melihat kita... wanita dimasyhurkan kerana tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan... ini tak ada diskriminasi, just luahan hati... wallahu'alam...



"tiada siapa pun dapat melihat"? maksudnya?tak boleh keluar rumah?pergi sekolah?pergi pasar?duduk rumah saja atau pun "taman larangan" supaya tiada siapa dapat melihat, org datang raya pun dok dalam bilik saja? atau pun kalau keluar rumah kena ppakai burqah, tutup semua, jadi semua org tak nampak? sorie lah skeptikal sikit....tapi pada saya, pada pendapat saya yang skeptikal ni, macam unreleven sikit ayat tu...

ps: sorie no offense, tapi harapkan penjelasan dari nozabizz


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:42


Pada 04-11-08 16:38 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!


"tiada siapa pun dapat melihat"? maksudnya?tak boleh keluar rumah?pergi sekolah?pergi pasar?duduk rumah saja atau pun "taman larangan" supaya tiada siapa dapat melihat, org datang raya pun dok dalam bilik saja? atau pun kalau keluar rumah kena ppakai burqah, tutup semua, jadi semua org tak nampak? sorie lah skeptikal sikit....tapi pada saya, pada pendapat saya yang skeptikal ni, macam unreleven sikit ayat tu...

ps: sorie no offense, tapi harapkan penjelasan dari nozabizz

iyalah agaknya, wahai puteri kecil...

wanita berpurdah, sebagaimana dicita2kan oleh UK, moga dikabulkan... cewah! :sopan:

zaman dah berubah, gadis2 sekarang dah kena pergi sekolah ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-11-08 17:09


Pada 04-11-08 16:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



iyalah agaknya, wahai puteri kecil...

wanita berpurdah, sebagaimana dicita2kan oleh UK, moga dikabulkan... cewah! :sopan:

zaman dah berubah, gadis2 sekarang dah kena pergi sekolah ;-)




iayalah, maksud nya?itu terpulang kepada individu kan..dan, keimanan seseorang itu tidak terletak pada kain yang dia pakai..
dan to mr. UK, jangan lah carik istri kerana niqab yang dipakai...tapi carilah istri kerana agama..ada yang pakai kerana "sudah terbiasa" atau pun kerana ingin menjadi "yang dicita2kan"...
apa-apa pun gdluck..in finding e one...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-08 17:27


Pada 04-11-08 16:38 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!



"tiada siapa pun dapat melihat"? maksudnya?tak boleh keluar rumah?pergi sekolah?pergi pasar?duduk rumah saja atau pun "taman larangan" supaya tiada siapa dapat melihat, org datang raya pun dok dalam bilik saja? atau pun kalau keluar rumah kena ppakai burqah, tutup semua, jadi semua org tak nampak? sorie lah skeptikal sikit....tapi pada saya, pada pendapat saya yang skeptikal ni, macam unreleven sikit ayat tu...

ps: sorie no offense, tapi harapkan penjelasan dari nozabizz



tiada siapa dapat melihat itu dikhususkan untuk tajuk ini... meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh tatapan umum... tapi tak ada masalah kalau nak letak... saya cakap alangkah indahnya... means bukan haram letak... tapi tak ada masalah kalau nak tutup pakai niqab... org berniqab tak semestinya baik, mungkin ikutan atau mungkin hendak menjadi yang dicita2kan... tapi tak semua yang berniqab begitu... ALLAH lebih mengetahui hati-hati kita. Maaf ye saudari Farishah kalau ada tersilap kata... wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-11-08 17:44


Pada 04-11-08 17:27 , NoZaBiZz posting:

tiada siapa dapat melihat itu dikhususkan untuk tajuk ini... meletakkan gambar di ruangan2 yang boleh dilihat oleh tatapan umum... tapi tak ada masalah kalau nak letak... saya cakap alangkah indahnya... means bukan haram letak... tapi tak ada masalah kalau nak tutup pakai niqab... org berniqab tak semestinya baik, mungkin ikutan atau mungkin hendak menjadi yang dicita2kan... tapi tak semua yang berniqab begitu... ALLAH lebih mengetahui hati-hati kita. Maaf ye saudari Farishah kalau ada tersilap kata... wallahu'alam...

memang kita selalu ingin kan kesempurnaan dalam dunia ni...tapi sebaliknya yang terjadi...setiap org ingin kan dunia ini tanpa peperangan dan kelaparan, alangkah indahnye kalau dunia ini begitu, tapi untuk capai cita-cita itu adakah ianya mustahil?mungkin ia, tapi tidak tahu bila masanye kan tibe...atau pun tkkn tibe...

betul..saya pun tak cakap semua yang berniqab niatnya begitu..dan kita tak tau apa hati org...dan terima kasih kerana jawab persoalan saya..saya org nya open..

ps:chill.



-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-11-08 21:29


Assalamualaikum

banyak perkara bercabang dalam ni..huhu..
nak jawab yang mana eh...okies, try to go one by one..

jzkk UK kerana telah menjalankan tanggungjawab yang biasa saya galas..jika tanya saya, memang saya pun akan tunjukkan link untuk membolehkan ahli pergi kat situ bagi membincangkan perkara ni, sambil menambah ilmu terhadap pendapat² yang telah diberikan oleh ahli² sebelum ni..thread dah ada, sambung jeq, tak perlu buat yang baru..perlu diingat, ia akan memberatkan server ukhwah..kasihan lah pada pihak admin ni..dan saya rasa, tajuk sebelum ni pun taklah meleret² sangat sampai namblas doploh pages.. :jangan: so, sambung jeqlah sesambil kutip ilmu dari posting lama..kalau saya jadi polis tu??hehe..anda boleh agak apa keputusan akan saya ambil..(tapi bergantung kepada keadaan lah..sebab IM kata topik sebelum ni dah kena kunci..jadi, mungkin saya hanya akan beri link, untuk menambah ilmu.., tapi still boleh continue discussion here)

islamic gil, sepupu anda ialah bukan mahram anda, malah nak berkahwin pun boleh..makanya, mulai hari ni, biasakanlah menganggap mereka sebagai orang luar dalam bermuamalah dengan mereka..memang sukar, tapi pasti boleh..saya dah cuba dan masih cuba istiqamah dengannya walaupun pada suatu ketika terasa begitu asing dan janggal...isu ke-2, tentang sekolah agama atau bukan, itu bukan lagi ukuran yang konkrit untuk menilai tahap pengamalan deennya dalam kehidupan, lebih² lagi di zaman sekarang yang sekolah agama hanyalah pada nama, tidak pada ruhnya..Islam bukan hanya di zahir tetapi meliputi semuanya..

Farishah, ish..lama tak nampak dia ni..menjawab persoalan nozabizz tu..saya lebih suka pemahamannya seperti ini..menjadi sekuntum mawar berduri di taman larangan bukanlah bermakna kena duduk dalam rumah sepanjang masa tak keluar² sampai tak kenal jiran tetangga, jalan raya mahupun apakah itu kura-kura.. :jangan: apatah lagi dalam dunia hari ini yang menjadikan keluarnya seorang muslimah itu sebagai satu keperluan...maksud yang dapat ditafsirkan di sini ialah, bagaimana seorang muslimah itu meminimakan dirinya untuk dilihat terutama oleh bukan mahramnya..dalam hal yang bukan keperluan...teringat kata-kata ni..hadith ke eh.. :berfikir:

"sebaik jeq seorang wanita itu keluar dari rumahnya, maka mendongaklah syaitan kepadanya"...lalu dihiaskan oleh syaitan itu terhadap perempuan itu agar kelihatan cantik supaya menjadi perhatian lelaki..yang lepas dan lepas selepas tu, kesan dan akibat tu..sendiri pikirlah...

teringat bagaimana saidatina A'isyah ketika memberi ilmu kepada para sahabat yang datang menadah kitab di rumah Rasulullah...beliau dan para sahabat dipisahkan oleh tabir..tapi adakah A'isyah langsung tak keluar dari rumah?siap boleh bermain lumba lari lagi dengan Rasul...

kesimpulan : buat yang termampu, yang terbaik...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-11-08 00:40


lama ke tak nmppk saya..ada juga ke org yang realise saya da lama tak log in, sibuk sikit lah lately ni, banyak kerja..huhu tak apa sekarang im back, insyaAllah...yep2 agree with u...minima sboleh yang mungkin, yang kita mampu..dan jangan sampai menyusahkn diri kita sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 00:44


salah satu persoalan yang timbul dalam diri ana...mengapa topik ni diletak kan dalam thred Kaki Jiwang Karat....????

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 09:48


terima kasih sts.... memang bila berjumpa sepupu lelaki especially balik kg dan perhimpunan keluarga, saya rasa resah, betul-betul rasa tak kuat iman.sebab rasa terasing..takut meka kata kita ni macam budak alim konon nya...INSYALLAH saya seudaya upaya lakukan..doakan saya ye...

tentang topik gambar nii.memang tak sesuai denagn dalil di atas.saya tertarik sebab dalil berkenaan berkaitan dengan aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 10:06


Pada 04-11-08 17:09 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 16:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



iyalah agaknya, wahai puteri kecil...

wanita berpurdah, sebagaimana dicita2kan oleh UK, moga dikabulkan... cewah! :sopan:

zaman dah berubah, gadis2 sekarang dah kena pergi sekolah ;-)




iayalah, maksud nya?itu terpulang kepada individu kan..dan, keimanan seseorang itu tidak terletak pada kain yang dia pakai..
dan to mr. UK, jangan lah carik istri kerana niqab yang dipakai...tapi carilah istri kerana agama..ada yang pakai kerana "sudah terbiasa" atau pun kerana ingin menjadi "yang dicita2kan"...
apa-apa pun gdluck..in finding e one...





hurm...ana terpanggil dalam posting ni,,,abang seniorku...Kenapa di war2kan perkara ni?

cik farishah,,,,,bukankah sesorg itu memakai niqab tu...ia memang da TAHU beragama?dah dia MAHU beragama,,maka ia MAMPU beragama...kalau saya nak cari yang tahu beragama...ramai kat luar sn...yang pakai ketat pun boleh saja terangkan kat saya tentang aurah ni..malah lagi hebat dr kita..cuma meraka ni tahu,,tapi tak mampu nak amalkan saja.....

jap2..nak keluar..masa xckup,,nanti saya jelaskan,,,,,yang penting,,da ada da sesorg.tunggu saja undangan kami,,tak ada purdah,,tapi sejuk dimata,,tenang dihati,,tguuuuuuuu



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:28


Pada 05-11-08 10:06 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


hurm...ana terpanggil dalam posting ni,,,abang seniorku...Kenapa di war2kan perkara ni?

cik farishah,,,,,bukankah sesorg itu memakai niqab tu...ia memang da TAHU beragama?dah dia MAHU beragama,,maka ia MAMPU beragama...kalau saya nak cari yang tahu beragama...ramai kat luar sn...saya pakai ketat pun boleh saja terangkan kat saya tentang aurah ni..

jap2..nak keluar..masa xckup,,nanti saya jelaskan,,,,,yang penting,,da ada da sesorg.tunggu saja undangan kami,,tak ada purdah,,tapi sejuk dimata,,tenang dihati,,tguuuuuuuu


bukan diwar2kan, tapi didoa2kan... amin... ;-)

ooo, dah jumpa ye tapi tak ada purdah... tak apa, lepas kahwin nanti baru pakai pun tak apa, apa salahnya gunakan kuasa veto tu, ye tak UK? :sopan:

ops, ada kaitan tak dengan topik?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:40


rasa-rasanya tak ada kaitan IM....ala cukup lah dia seorang yang labuhkan jilbab,,,tak payah lah nak bpurdah2 agaknya,,kalau dia nak pakai dengan rela hati,,,,ana on saja,,kalau tak nak,,biar lah...yang penting dia tau juga maruah dia sebagai muslimah...insyaAllah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:45


Pada 05-11-08 11:40 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

rasa-rasanya tak ada kaitan IM....ala cukup lah dia seorang yang labuhkan jilbab,,,tak payah lah nak bpurdah2 agaknya,,kalau dia nak pakai dengan rela hati,,,,ana on saja,,kalau tak nak,,biar lah...yang penting dia tau juga maruah dia sebagai muslimah...insyaAllah......


Betul ke si UK niiie nak mendirikan rumah tangga tahun depan?
Betul ke? ERR... Yaa... Yaa... Setuju dengan pandangan UK dan
IM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:34


kalau betul uk nak mndirikan rumah tnga tahun depan ana sentiasa doa kan kebahagian uk... hehehhe... semoga jumpa apa yang di cari selama ini..
hhehehh.. jangan marah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:38


benda ni,,benda ni?arghhhh........semua tu lambat lagi lah.,....semua mak dan ayah yang uruskan,,ana tak tahu apa-apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:58


macam dah lari dr topik sebenar saja..
huhuhu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 15:44


Pada 05-11-08 13:38 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

benda ni,,benda ni?arghhhh........semua tu lambat lagi lah.,....semua mak dan ayah yang uruskan,,ana tak tahu apa-apa...


selingan..
:welcome: jeng3 (untuk UK.hehe)..ha'a, memang lari tajuk ni..ok, kita kembali ke tajuk asal.hehe..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143971 saat. Lajunya....