Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Qiamulail
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43123

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 104
Ahli: 0
Jumlah: 104




  Yang Masuk Ke Sini
Qiamulail: 10 jam, 46 minit yang lalu
RijaludDeen: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
drzul-f: 20 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Eurocopter EC 725: BraziL Beli RM83j Seunit


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Eurocopter EC 725: BraziL Beli RM83j Seunit

Please Mendaftar To Post


Oleh Eurocopter EC 725: BraziL Beli RM83j Seunit

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-10-08 21:03


/

Eurocopter: BraziL Beli RM83j, Malaysia Beli RM193j

Dalam sidang parlimen 13 Oktober yang lalu, Ketua Oposisi, Dato Seri Anwar Ibrahim mendedahkan kecurigaan besar berkenaan skandal pembelian 12 unit Eurocopter Cougar EC725 yang melibatkan kewangan negara berjumlah RM2.317b. Skandal ini dilapor melibatkan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Najib Tun Razak yang sebelum ini dikaitkan dengan skandal komisen Scorpene dan Sukhoi.

Pendedahan melalui surat yang ditulis oleh Kapten (B) Dato Zahar Hashim selaku Pengerusi Mentari Services turut melaporkan bahawa proses LOI (Letter Of Intent) tidak mengikut prosedur dan keputusan pembelian dibuat tanpa menemui wakil jualan atau mendapat penerbangan ujian terlebih dahulu.

Saya terbaca pula laman Defense Industry Daily yang melaporkan keputusan kerajaan Brazil membeli helikopter tempur jenis sama dengan harga lebih USD1b.

Brazil and France sign an agreement in principle for Eurocopter to build helicopters in the South American country via its subsidiary Helibras. Brazil’s Defense Minister Nelson Jobim reportedly said that the country intended to buy 50 “Super Cougar” models, the first of which would be delivered in 2010. The deal’s value is reportedly around $1.2 billion.

Perkara sama turut dilaporkan oleh The Economics Times

Menurut laporan laman ini, pembelian 50 unit helikopter Multi-Mission ini akan melibatkan jumlah kewangan sebanyak RM 4.14b (USD 1.2b) atau RM82.8 juta bagi setiap unit. Sila bandingkan dengan Malaysia yang membeli 12 helikopter jenis ini dengan harga RM2.317b atau RM 193.08 juta bagi setiap unit.

Perbezaan harga yang diperolehi adalah RM 110.28 juta bagi setiap unit.

Selain itu turut dilaporkan dalam pakej pembelian itu adalah:

Under the agreement in principle, France would transfer technology and help Brazil expand the export capacity of its aviation industry by aiding the assembly of helicopter components such as engines and electrical systems, the statement said. (Sources: India Times)

Sudahlah mendapat harga yang lebih murah, dapat juga bantuan teknikal, pemindahan teknologi dan bantuan dalam pemasangan komponen helikopter.

Memang benar, spesifikasi setiap negara berbeza apabila melibatkan pembelian unit helikopter yang sama. Namun, kalau perbezaan harganya mencecah 233% bagi setiap unit, itu apa namanya?

artikel asal

Rujukan:

Defense Industry Daily
The Economic Times


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 21:49


mari tengok surat ini


1

2

3

4

5


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 22:10


Pada 20-10-08 21:03 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Namun, kalau perbezaan harganya mencecah 233% bagi setiap unit, itu apa namanya?



Duit Kopi.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 22:27


Pada 20-10-08 22:10 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-08 21:03 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Namun, kalau perbezaan harganya mencecah 233% bagi setiap unit, itu apa namanya?



Duit Kopi.




skandal lagi.dan lagi banyak kita rugi


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 09:19


kalau benar....skandal lagi..hari ni semuA yang nak naik semua ada skandal

TPM ada skandal

AG ada skandal

CJ yang baru..pun ada skandal


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 21:49


macam mana sultan nak campur tangan sedangkan kuasa sudah ditarik balik masa zaman mahathir?.

rasanya jika nak minta raja dadah columbia belikan mesti harganya lebih mahal sebab kena beli dari pasaran gelap sebab nak seludup lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 23:35


Makan duit rakyat secara haram, tapi muka tak malu..keluar paper muka slumberland saja..apa punya pemimpin kita ada ni..semoga Allah membalas sesuai dengan perlakuan2nya terhadap rakyat dan negara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-10-08 07:41


Pada 20-10-08 21:49 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari tengok surat ini


1

2

3

4

5



assalamualaykum semua...selamat hari raya...lama tak berforum ni..
nak tanya sikit rashidin dan semua yang ada di sini
...1)awak tahu tak siapa yang di sebalik Mentari Services ni..?..Kalau awak semua tahu,mesti terkezut..sebab "org ni tengah bertanding untuk dicalonkan dalam pilihanraya umno mac nanti..saya pun ada dapat letter ni jugak..
2)Awak tahu tak Kenapa Mentari Services asyik nak promote heli Mi-17 yang end tail tech ni dan sewaktu dengannya..??
3)awak tahu tak Kenapa Heli EC-725 di sahkan pembeliannya 2 hari sebelum Pak Lah take over Jabatan Pertahanan..??
4)Awak semua tahu tak, pilot heli TUDM dan anggota SOF ( Special Operation Force ) punyalah berdoa agar EC 725 atau AW 101 yang dipilih sebagai replacement untuk NURI dan taknak Mi-17 dan sewaktu dengannya..??
5)Awak semua tahu tak juga sebenarnya Heli Mi-17 ni pernah ditempah 10 buah untuk TUDM tapi dibatalkan kemudian..??
6)Dan awak tahu tak apa status heli Mi-17 yang digunakan Jabatan Bomba sekarang ni..??
7)Awak tahu tak spesifikasi apa yang diminta oleh TUDM untuk tugas CSAR..??boleh sama ke dengan spesifikasi dengan Heli Jabatan Bomba atau negara Brazil
8) Awak tahu tak ada lebih kurang 3 atau 4 buah Mi-17 yang tersadai dan banyak penyelewengan semasa pembelian heli Mi-17 ni..
9)AWak tahu tak heli Mi-17 Bomba yang dibeli ini memerlukan masa sehingga 9 bulan untuk ditukar enjin..??TUDM boleh tunggu ke macam ni..??
10)Awak tahu tak banyak peralatan seperti FLIR ( FORWARD LOOKING INFRA RED ) yang dibeli ni tak dapat dipasang pada Mi-17..??
11) Awak tahu tak kos maintenance Mi-17 Bomba ni mahal sebab tiada pusat service yang disediakan disini..??

Macam-2 lagi boleh tanya...tapi nak tengok dulu jawapan awak semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-10-08 07:56


Ni video mengenai EC 725 semasa operasi SOF France untuk latihan CSAR ( combat search dan rescue )
http://www.youtube.com/watch?v=VBtCPywoKdM

Kalau pandai perhatikan video yang saya sertakan di atas tu...ada ditunjukkan Heli EC-725 pada permulaa dan yang akhir menggunakan Heli Super Puma...Ada perbezaan diantara kedua-duanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 27-10-08 12:04


Kerajaan Malaysia mengamal sekularisme dan akhirnya berlaku korupsi, pembaziran, ketidakcekapan, penyelewengan, rasuah dan sebagainya. Maka akhirnya ramai rakyat yang sedar. Satu Persatu pendedahan buat ramai yang marah dengan tindakan kerajaan.

tetapi bagaimana sekiranya kita hidup di negara yang mengamalkan sekularsime tetapi tiada korupsi, kawalan ekonomi yang baik, pentadbiran yang cekap, tiada rasuah walhal tidak mengamlkan Islam. Tambah lagi dengan 'kesejahteraan' ekonimi dan kemewahan hidup. Apakah rakyat akan bangkit seperti sekarang?

Check check balik... arus kebangkitan di Malaysia ini asasnya apa?
Purely Islam?
atau sekadar nilai2 universal seperti
keadilan, korupsi, kehakiman....?

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 12:31


Pada 27-10-08 07:41 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-08 21:49 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari tengok surat ini


1

2

3

4

5



assalamualaykum semua...selamat hari raya...lama tak berforum ni..
nak tanya sikit rashidin dan semua yang ada di sini
...1)awak tahu tak siapa yang di sebalik Mentari Services ni..?..Kalau awak semua tahu,mesti terkezut..sebab "org ni tengah bertanding untuk dicalonkan dalam pilihanraya umno mac nanti..saya pun ada dapat letter ni jugak..
2)Awak tahu tak Kenapa Mentari Services asyik nak promote heli Mi-17 yang end tail tech ni dan sewaktu dengannya..??
3)awak tahu tak Kenapa Heli EC-725 di sahkan pembeliannya 2 hari sebelum Pak Lah take over Jabatan Pertahanan..??
4)Awak semua tahu tak, pilot heli TUDM dan anggota SOF ( Special Operation Force ) punyalah berdoa agar EC 725 atau AW 101 yang dipilih sebagai replacement untuk NURI dan taknak Mi-17 dan sewaktu dengannya..??
5)Awak semua tahu tak juga sebenarnya Heli Mi-17 ni pernah ditempah 10 buah untuk TUDM tapi dibatalkan kemudian..??
6)Dan awak tahu tak apa status heli Mi-17 yang digunakan Jabatan Bomba sekarang ni..??
7)Awak tahu tak spesifikasi apa yang diminta oleh TUDM untuk tugas CSAR..??boleh sama ke dengan spesifikasi dengan Heli Jabatan Bomba atau negara Brazil
8) Awak tahu tak ada lebih kurang 3 atau 4 buah Mi-17 yang tersadai dan banyak penyelewengan semasa pembelian heli Mi-17 ni..
9)AWak tahu tak heli Mi-17 Bomba yang dibeli ini memerlukan masa sehingga 9 bulan untuk ditukar enjin..??TUDM boleh tunggu ke macam ni..??
10)Awak tahu tak banyak peralatan seperti FLIR ( FORWARD LOOKING INFRA RED ) yang dibeli ni tak dapat dipasang pada Mi-17..??
11) Awak tahu tak kos maintenance Mi-17 Bomba ni mahal sebab tiada pusat service yang disediakan disini..??

Macam-2 lagi boleh tanya...tapi nak tengok dulu jawapan awak semua...



saya tahu tu.tapi yang saya pertikaikan Kenapa perlu campur tangan politik dalam pembelian peralatan pertahanan?dan untuk pengetahuan,banyak lagi helikopter lain selain dari ni yang lebih berkebolehan dan terbukti dalam konflik seperti Pave Low,Sea Stallion,Chinook yang mana ia boleh membawa beban yang lebih banyak berbanding dengan eurocopter?


lagi satu,negara brazil dan india boleh dapat helikopter ni dengan harga yang lebih murah dan mendapat banyak faedah dari segi pemindahan teknologi Kenapa kita mahal sangat?.sedangkan helikopter ni pun belum dipandu uji lagi sedangkan ia perlu sebelum pembelian boleh dibuat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 15:16


Begitulah mereka,selagi ada peluang untuk membaham duit rakyat,itulah peluang keemasan yang mereka tak akan lepaskan...mereka itu nak jadikan lapik sebagai tilam dalam kubur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-10-08 15:37


Pada 27-10-08 12:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-08 07:41 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-08 21:49 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari tengok surat ini




Macam-2 lagi boleh tanya...tapi nak tengok dulu jawapan awak semua...



saya tahu tu.tapi yang saya pertikaikan Kenapa perlu campur tangan politik dalam pembelian peralatan pertahanan?dan untuk pengetahuan,banyak lagi helikopter lain selain dari ni yang lebih berkebolehan dan terbukti dalam konflik seperti Pave Low,Sea Stallion,Chinook yang mana ia boleh membawa beban yang lebih banyak berbanding dengan eurocopter?


lagi satu,negara brazil dan india boleh dapat helikopter ni dengan harga yang lebih murah dan mendapat banyak faedah dari segi pemindahan teknologi Kenapa kita mahal sangat?.sedangkan helikopter ni pun belum dipandu uji lagi sedangkan ia perlu sebelum pembelian boleh dibuat.



HAI ENCIK RASHIDIN....
nampak gaya awak ni tak berapa faham apa objektif sebenarnya pembelian heli EC-725...maaf lah Kalau terasa..
Senarai heli yang awak cakap tu seperti Pave Low,Sea Stallion kecuali Chinook dan sebagainya ialah heli yang dah ketinggalan zaman ...Kalau awak perhatikan betul-2 senarai pembida Heli terdiri dari jenis Heli yang moden seperti AW-101 ( Agusta Westland), EC 725 ( Eurocopter ,France), H-92 Seahawk Sikorsky ( US ), Chinook 47D ( Latest Version), Mi-17V ( Russkies) dan sebagainya..Heli Mi-17V ( walaupun upgrade) ni sajalah heli yang lama dan kualitinya yang kurang..
Untuk pengetahuan Heli yang dikehendaki oleh TUDM ialah jenis
spesifikasi CSAR disamping sebagai tugas utiliti..Kalau awak nak
cakap pasal angkat beban,..baik TUDM beli saja Heli Mi-26
( Helikopter Terbesar Di Dunia yang boleh mengangkut kereta
perisai)..
Awak kena faham apa itu maksud CSAR..Bila CSAR ini akan digunakan..??Siapa yang terlibat dalam misi CSAR ni..??CSAR ini bukan operasi yang mudah kerana kadang kala ia ditugaskan untuk menyusup ke dalam kawasan musuh meskipun kawasan musuh itu dipenuhi dengan SAM site..Dan Spesifikasi CSAR untuk setiap jenis heli memang amat mahal...Awak tahu tak peralatan elektronik untuk CSAR memang lain dari Heli seperti NURI,PAVE LOW DAN SEA STALLION..

Kalau nak tahu,..pilot TUDM pun dah pernah pandu uji hampir kesemua heli yang disebut di atas.( kawan saya salah seorang yang mengikuti )...memang Kalau boleh ramai pilot TUDM yang berkehendakkan EC 725 ataupun AW 101...

untuk pengetahuan semua,sekarang ni Tentera Darat sudah mempunya cabang udara sendiri iaitu PUTD ( Pasukan Udara Tentera Darat )..PUTD ini akan memperolehi 6 buah heli NURI dari TUDM ( last batch ) untuk kegunaan membantu ketumbukan tentera darat..NURI ini sudah di upgrade dan dikemaskinikan..Kalau Tentera Darat tak apalah juga menggunakan Sea Stallion sebab memang fungsinya untuk mengangkut anggota ke medan perang...bukan untuk CSAR...Bila pilot PUTD dah bersedia,barulah Tentera Darat akan memilih Heli baru yang berkeupayaan mengangkat beban besar..


Awak tahu tak siapa yang disebalik Mentari Services ni..biar saya cakap dengan terang...KHAIRY JAMALUDIN ( KJ )...kenal tak mamat ni..??..Sebab itulah Pembelian EC 725 di tandatangani sebelum Pak Lah take over Jabatan Pertahanan..Dia nak calonkan Heli Mi-17 yang dah tak relevan dengan zaman sekarang..untuk pengetahuan Mi-17 ni yang dibeli oleh Jabatan Bomba kita sebenarnya tak selamat dan tak melepasi syarat keselamatan DCA..Sebab tu PDRM dan TUDM menolak mentah-2 heli ni untuk kegunaan VAT 69...

untuk pengetahuan awak semua,..Goverment kita memilih EC 725 dari company Eurocopter kerana company France ni dah melabur beratus-2 juta RM ke negara kita dengan mewujudkan Service Center di negara kita...Company ini juga mengambil banyak pekerja tempatan terutama org melayu untuk bekerja dengan mereka dan menjalankan TOT dengan banyak company-2 kecil tempatan kita..Jadi,,kita harus memilih EC 725 untuk mewujudkan win-win situation...Mana ada syarikat Heli lain yang bina Service Center di negara kita dan sanggup melabur di sini melainkan Eurocopter...

Masa LIMA 07 baru-2 ini pun tak ada satu syarikat Heli pun termasuk Mi-17 dan CHINOOK yang datang ke sini dengan heli mereka untuk menyertai pameran antarabangsa kita..tak ada satu pun KECUALI EC 725 yang DITERBANGKAN KHAS DARI AFGHANISTAN..
Helikopter EC 725 ni sekarang sedang beroperasi di Afghanistan dan ramai pilot yang mencubanya menklasifikasikan EC 725 diantara Heli yang terbaik di dunia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 19:12


ye ke helikopter2 yang saya sebut tu dah lama?kalau dah lama Kenapa khidmat dia masih di pakai hingga kini?pada saya helikopter yang saya sebut tu boleh saja diubahsuai dan digandingkan dengan peralatan2 elektronik terkini

saya pertikaikan penglibatan orang2 politik yang hanya pentingkan keuntungan semata-mata tanpa memikirkan keselamatan orang yang akan menggunanya nanti.

apa pun mari lihat spesifikasi antara heli eurocopter dan salah sebuah helikopter yang saya sebut iaitu mh 53 pave low


.



General characteristics

Crew: 6 (two pilots, two flight engineers and two gunners)
Capacity: approx. 38 troops
Length: 88 ft (28 m)
Rotor diameter: 72 ft (21.9 m)
Height: 25 ft (7.6 m)
Empty weight: 32,000 lb (14,515 kg)
Max takeoff weight: 46,000 lb (50,000 lb in war time) (21,000 kg)
Powerplant: 2× T64-GE-100 turboshafts, 4,330 shp (3,230 kW) each
Rotor system: 6 blades

Performance

Maximum speed: 170 knots (196 mph, 315 km/h)
Cruise speed: 150 kat (173 mph, 278 km/h)
Range: 600 NM (1,100 km)
Service ceiling 16,000 ft (4,900 m)


Armament


Any combination of three 7.62 mm mini guns or .50 caliber (12.7 mm) machine guns mounted on left and right sides (immediately behind flight deck) and ramp




.


Specifications (Cougar EC 725)


General characteristics

Crew: 1 or 2 (pilot + co-pilot)
Capacity: 1 chief of stick + 28 troop seats
Length: 19.50 m (63.98 ft)
Rotor diameter: 16.20 m (53.14 ft)
Height: 4.60 m (15.09 ft)
Empty weight: 5,330 kg (11,750 lb)
Loaded weight: 11,000 kg (24,250 lb)
Useful load: 5,670 kg (12,500 lb)
Max takeoff weight: 11,200 kg (24,700 lb)
Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each
Performance

Never exceed speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
Maximum speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
Cruise speed: 285 km/h, 177 mph (154 kts)
Range: 857 km, 532 mi (463 nm)
Service ceiling 6,095 m (20,000 ft)
Rate of climb: 3.6 m/s (710 ft/min)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-08 00:32


Memang betul pun Heli yang awak nak rekemen itu dah lama beroperasi dan nak dipencenkan oleh US especially USMC..awak boleh check dalam wikipedia yang berbunyi "...

The MH-53M Pave Low IV is a modified MH-53 J-model with the Interactive Defensive Avionics System/Multi-Mission Advanced Tactical Terminal or IDAS/MATT. The system enhances present defensive capabilities of the Pave Low. It provides instant access to the total battlefield situation, through near real-time Electronic Order of Battle updates. It also provides a new level of detection avoidance with near real-time threat broadcasts over-the-horizon, so crews can avoid and defeat threats, and replan enroute if needed.

The MH-53 Pave Low's last mission was on 27 September 2008, when the remaining six helicopters flew their last combat missions in support of special operations forces in Southwest Asia. These MH-53Ms were retired thereafter. :..."


Buat apa TUDM nak beli Heli yang nak dipencenkan oleh US sendiri..Kalau nak kata "boleh pakai lagi Kalau kita upgrade..maksudnya lebih baik kita pakai NURI ( last batch) saja dan Upgrade system nya..ataupun bila TUDM dikatakan dah membeli Heli ni ( MH-53 Pave Low )...nanti ada suara sumbang pulak yang cakap Tentera Malaysia ni suka beli barang second hand..

Sebenarnya harga EC 725 yang melambung tu memang tak dinafikan ada ejen yang campur tangan..Tapi itu bukan yang membuat harganya melambung sangat tinggi..Kalau lah Kerajaan Malaysia dapat memberi suntikan dana yang tinggi macam singapore untuk mempertingkatkan kekuatan tentera maka bolehlah kita beli 50 buah heli EC 725 dalam pelbagai version dan harga setiap unitnya akan berkurangan seperti yang diterima oleh Brazil...Tapi apakan daya.,negara kita cuma boleh jumlah seciput saja sudah tentulah mahal....Begitu juga dengan Scorpene dan Sukhoi 30 MKM..Yelah negara kita beli jumlah yang seciput mana mungkin negara pembekal itu akan memberi harga yang murah dan TOT yang detail..

Apa pun saya bersyukur apabila EC 725 dipilih untuk kegunaan TUDM terutamanya untuk operasi CSAR dan SAR..Saya tak mahu nyawa anggota TUDM dipertaruhkan hanya kerana nak jimat dengan pembelian heli yang tak berkualiti dan mempunyai rekod buruk..Kalau jadi lagi tragedi seperti di Genting Sempah..TUDM lagi yang akan disalahkan walhal tak tahu siapa yang dalang disebalik penggunaan heli yang kurang bermutu



Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 11:02


jika tu,alternatif yang lain ada seperti Chinook iaitu model CH 47F.ia mula dibuat pada 2005 dan merupakan antara yang paling moden dalam kelasnya dan masih dikeluarkan lagi.ia juga sedang digunakan di banyak konflik di dunia masa kini.lagipun ada beberapa buah helikopter chinook ni diubahsuai untuk kegunaan pasukan khas dengan memasukkan banyak peralatan elektronik moden


saya tak menyalahkan askar kita tapi yang saya salahkan adalah kerajaan kerana mengambil ringan tentang aset pembelian peralatan pertahanan.awak tak tahu ke pembelian kapal selam dan sukhoi baru-baru ni adalah dari skandal najib-altantuya?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:13


Pada 28-10-08 11:02 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

jika tu,alternatif yang lain ada seperti Chinook iaitu model CH 47F.ia mula dibuat pada 2005 dan merupakan antara yang paling moden dalam kelasnya dan masih dikeluarkan lagi.ia juga sedang digunakan di banyak konflik di dunia masa kini.lagipun ada beberapa buah helikopter chinook ni diubahsuai untuk kegunaan pasukan khas dengan memasukkan banyak peralatan elektronik moden


saya tak menyalahkan askar kita tapi yang saya salahkan adalah kerajaan kerana mengambil ringan tentang aset pembelian peralatan pertahanan.awak tak tahu ke pembelian kapal selam dan sukhoi baru-baru ni adalah dari skandal najib-altantuya?.


RASHIDIN...
SAYA NAK TANYA AWAK...
PATUT KE KITA BELI CH 47 F BUATAN US NI??AWAK TAK TAKUT KE KALAU KITA KENA EMBARGO ( SEKATAN) NAK DAPATKAN PERALATAN TAMBAHAN OR SPARE PART ( macam INDONESIA) KALAU MALAYSIA TAK IKUT KATA US OR PRESIDEN US..AWAK rasa BERBALOI KE NAK BELI HELI CHINOOK NI WALHAL COMPANY tak ada PUN MELABUR DALAM NEGARA KITA .COMPANY BOEING INI ADA MENYEDIAKAN PELUANG KERJA untuk TENAGA MAHIR TEMPATAN TAK ??DAN SEDIA BERKONGSI TEKNOLOGI dengan KITA. ??.SETAHU-2 SAYA tak ada JAMINAN...LIHATLAH APA DAH JADI DENGAN SKUADRON F-18 HORNET D TUDM..??KALAU AWAK NAK TAU,..ANGGOTA PENILAI TUDM yang TERDIRI DARIPADA PAKAR-2 AVIONIC SYSTEM NI DAH PERNAH MENGUJI HELI NI DAN MASIH RAGU-2 LAGI...PADA MULANYA TUDM PLAN NAK AMBIL AW 101 TAPI CANCEL SEBAB TERLAMPAU MAHAL ( YELAH DAHLAH PAKAI 3 ENJIN DAN BARU saja NAK START MELABUR DALAM MALAYSIA) WALHAL COMPANY EUROCOPTER NI DAH BERTAPAK DARI TAHUN 2002 DAN MEWUJUDKAN MRO DI SINI...


KALAU NAK KOMEN MENGENAI EJEN-2 yang MENGAMBIL UNTUNG ATAS ANGIN, BAGI SAYA SEMUA NEGARA PUN MACAM TU ( TAPI SAYA tak SOKONGLAH)...MESTI ADA ORANG POLITIK yang NAK AMBIL KESEMPATAN ..TAPI SAYA NAK BAGITAULAH KALAU ORANG POLITIK yang SYORKAN ITU TAHU SECARA DETAIL MENGENAI PERALATAN KETENTERAAN yang SESUAI DAN MEMANG RAPAT dengan ORANG PERTAHANAN tak ada MASALAH...SEBABNYA MEREKA DAPAT MEMAHAMI APA MASALAH yang DIHADAPI OLEH PIHAK KETENTERAAN..janganlah ORANG POLITIK macam KJ ATAU SEWAKTU DENGANNYA ( tak KIRALAH org KERAJAAN ATAU PEMBANGKANG) yang TERLIBAT...orang macam NI LAH yang MEROSAKKAN NEGARA dengan MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI SAJA...KALAU BOLEH SERAHKAN PADA yang PAKAR SAHAJA..

MENGENAI SCORPENE OR MKM DAN NAJIB ALTANTUYA...KITA BUKA TOPIK LAIN YEEE...jangan CAMPUR ADUK YE...KITA BINCANG MENGENAI HELI EC 725 DAN SEWAKTU DENGANNYA...SAYA KALAU BOLEH TAK NAK JADI macam THREAD : TUDM " DIMANA DAH ROJAK HABIS...DARI CERITA TUDM BOLEH sampai KE TOPIK UFO PULAK,KEMUDIAN MASUK CERITA KOMANDO LAH,KAPAL LAUT LAH,KAPAL SELAM LAH...CUBA KITA SAMA-2 BERDISPLIN SIKIT BILA NAK BERFORUM..OK!!..KALAU macam NI LAH KEADAAN MASUK dalam WWW.GEMPURWIRA.COM BOLEH KENA SOUND DIRECT SEBAB DI SANA banyak EXPERT KETENTERAAN...SAYA PUN tak BERANI sangat DI "SANA"...CUMA DI SINI SAYA NAK TEGUR saja MANA yang TAK BETUL ...YELAH TAKUT BOLEH JADI FITNAH...( KALAU SILAP MINTA MAAF YE)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:41


Jawapan saya------>TIDAK SAMA SEKALI,kata orang sediakan payung sebelum hujan.cuba lihat iran sebagai contoh,walaupun dah kena embargo tetapi masih lagi berupaya mencipta alat ganti untuk pesawat2 seperti Chinook,F5 Tiger,F 14 Tomcat,Chieftain dan sebagainya.sekiranya iran boleh,apa salahnya kita?kita pun sebenarnya dah boleh membuat banyak komponen2 untuk peralatan2 kita jadi kita boleh mulakan dari sekarang

Contoh yang lagi baik adalah Jepun,walaupun kalah perang dan dikenakan embargo tapi tidak menghalang Jepun untuk menjadi kuasa ketenteraan pada masa kini.GTF,kita kena yakin akan kemampuan kita.jangan jadi sebagai pembeli sahaja.negara2 lain sudah memulakan industri pertahanan tempatan sendiri walaupun agak perlahan.

saya bukannya nak kritik pembelian peralatan pertahanan,tapi saya kritik berlakunya ketidaktelusan dalam sebarang pembelian.


p/s------>saya menyokong penuh sekiranya kita mulakan usaha mencipta peralatan pertahanan dan dieksport keluar

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:47


GTF,pak lah sebagai menteri pertahanan menagguhkan pembelian eurocopter.buktinya disini


Kerajaan tangguh beli Eurocopter
28/10/2008 6:09pm



Oleh Nizam Yatim

KUALA LUMPUR 28 Okt. – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan telah membuat keputusan untuk menangguhkan pembelian helikopter EC725 keluaran Eurocopter yang keseluruhannya bernilai RM1.67 bilion sebagai langkah berjimat-cermat berikutan krisis kewangan global.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan juga membuat keputusan sebarang pembelian baru helikopter bagi menggantikan Nuri akan dilakukan selewat-lewatnya sebelum 2011.

Menurut beliau, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Exco Majlis Ekonomi yang dipengerusikan beliau pada 13 Oktober lalu dan ia tiada kaitan dengan dakwaan beberapa pihak bahawa wujud penyelewengan dalam pengeluaran tender itu.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Kementerian Pertahanan, di sini hari ini.

– Utusan

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:06


Pada 29-10-08 07:58 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pak Lah kata kita tangguh , najib kata kita kaji dulu , hehehe..yang mana satu ni..

malang sungguh nasib drebar helikopter tudm ..mereka keluar pakat cari kerja kat tempat lain baru padan muka...best juga kalau kerja dengan tony fernandez ke atau idris jala..gaji mahal..pakaian smart..dikelilingi bidadari lagi..

banyak sangat ke kos nak ganti nuri ..kalau perojek lain boleh jalan..tak kan aset untuk menjaga kedaulatan negara dan nyawa tentera tidak boleh diutamakan. rakyat boleh terima kalau kerajaan menggunakan atau menghabiskan sedikit wang negara untuk aset pertahanan.



samudra,setiap tahun lebih 30 juruterbang TUDM berhenti.kawan ayah saya adalah salah seorang daripadanya.sekarang kawan ayah saya sudah jadi dato' dan berkhidmat dengan MAS sebagai pilot MAS.

lagi satu,pemimpin kan nak sapu komisen tu yang harga jadi mahal.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 29-10-08 13:41


Pada 28-10-08 23:41 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Jawapan saya------>TIDAK SAMA SEKALI,kata orang sediakan payung sebelum hujan.cuba lihat iran sebagai contoh,walaupun dah kena embargo tetapi masih lagi berupaya mencipta alat ganti untuk pesawat2 seperti Chinook,F5 Tiger,F 14 Tomcat,Chieftain dan sebagainya.sekiranya iran boleh,apa salahnya kita?kita pun sebenarnya dah boleh membuat banyak komponen2 untuk peralatan2 kita jadi kita boleh mulakan dari sekarang

Contoh yang lagi baik adalah Jepun,walaupun kalah perang dan dikenakan embargo tapi tidak menghalang Jepun untuk menjadi kuasa ketenteraan pada masa kini.GTF,kita kena yakin akan kemampuan kita.jangan jadi sebagai pembeli sahaja.negara2 lain sudah memulakan industri pertahanan tempatan sendiri walaupun agak perlahan.

saya bukannya nak kritik pembelian peralatan pertahanan,tapi saya kritik berlakunya ketidaktelusan dalam sebarang pembelian.


p/s------>saya menyokong penuh sekiranya kita mulakan usaha mencipta peralatan pertahanan dan dieksport keluar


Awak cakap senang lah..awak tak tahu ke dulu IRAN ni masa di bawah pemerintahan Shah Iran merupakan sekutu kuat bagi US..Hingga dikatakan hubungannya sama taraf dengan Israel masa tu..Iraq pun sekutu kuat US juga masa tu tapi tak dapat pun keistimewaan macam IRAN...sebagai buktinya..Hanya negara IRAN satu satunya di dunia yang dibenarkan memiliki pesawat F-14 Tomcat selain dari US sendiri..Israel pun tak dapat special macam ni tau..Masa tengah baik tu,IRAN dapat memperolehi seberapa banyak barang peralatan yang terkini termasuk kepakarannya sekali..US siap buat TOT secara besaran kepada IRAN masa tu..Dan bila kerajaan SYIAH "ISLAM" take over IRAN.,,mereka mewarisinya dan berjaya melakukan reverse engineering dengan bantuan Rusia..Rusia nak lah sangat jadi partnet IRAN sebab nak korek rahsia US dan dapatkan bahan mentah..Dan sekarang US dah ambik iktibar dari masa lampau..Nak tanya ni adakah US akan bagi kepakaran teknologi kepada kita ???Lagi satu awak kena ingat singapore tu akan duduk diam ke..??Hubungannya dengan Uncle Sam tu lagi kukuh dari kita..Kalau kita macam singapore tak mengapalah juga..

Awak nak kata Jepun kena embargo...memang dia kena tapi apakah untuk selama-lamanya..tak ada pun..Sekarang ni US bagi peluang kepada Jepun untuk berkongsi teknologi pertahanan dengannya..Sebagai buktiny Jepun terlibat dengan program usahasama membina rangkaian peluru berpandu anti udara jarak jauh ( umbrella system Kalau tak silap)dan Jepun dibenarkan mengeluarkan peralatan ketenteraannya yang terkini tapi dengan syarat tidak boleh dijual kepada negara asing..Lagipun sebelum Jepun kena embargo pun,..Jepun sememangnya sebuah negara yang maju dan memiliki teknologi yang tinggi...Buktinya Jepun berjaya wujud sebagai kuasa besar semasa WW 2..

Negara kita tak memiliki teknologi yang tinggi..Nak membuktikan lagi..Ada tak mana -2 firma tempatan yang berjaya menghasilkan raifal yang bermutu tinggi seperti SIG 553ke,HK G36 ke, Steyr ke atau pun FN 2000..?? Itu baru raifal..belum nak tanya mengenai kereta perisai or whatever lah..Kita belum lagi mencapai tahap sedemikian tapi memang ada usaha ke arah menaikkan kemampuan kita..saya tak nafikan dan saya puji..Cuma kita baru saja nak merangkak..Berbalik kepada isu helikopter ,kalau kita dah pandai dan mempunyai keyakinan yang tinggi..rasanya tak perlulah kita beli heli baru...kita upgrade saja heli NURI tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 29-10-08 13:45


Pada 28-10-08 23:47 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

GTF,pak lah sebagai menteri pertahanan menagguhkan pembelian eurocopter.buktinya disini


Kerajaan tangguh beli Eurocopter
28/10/2008 6:09pm



Oleh Nizam Yatim

KUALA LUMPUR 28 Okt. – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kerajaan telah membuat keputusan untuk menangguhkan pembelian helikopter EC725 keluaran Eurocopter yang keseluruhannya bernilai RM1.67 bilion sebagai langkah berjimat-cermat berikutan krisis kewangan global.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan juga membuat keputusan sebarang pembelian baru helikopter bagi menggantikan Nuri akan dilakukan selewat-lewatnya sebelum 2011.

Menurut beliau, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Exco Majlis Ekonomi yang dipengerusikan beliau pada 13 Oktober lalu dan ia tiada kaitan dengan dakwaan beberapa pihak bahawa wujud penyelewengan dalam pengeluaran tender itu.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Kementerian Pertahanan, di sini hari ini.

– Utusan


Awak tak cakap pun,..saya dah tahu..ada org dalam bagitahu..ni kes tangguh saja..bukan batal pun..tapi Kalau batal memang pak lah nak
kroni dia yang sapu...hehehehe...(ini andaian sajalah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:56


GTF,dalam akhbar hari ini pak lah menangguhkan pembelian kerana ingin memberi laluan kepada projek2 rakyat(kata pak lah tapi boleh percaya ke?) hehehe

jadi saya berpendapat untuk memulakan industri pertahanan tempatan,kita mesti mula dari sekarang cuma kekangan dari segi kewangan saja menjadi penghalang dan ia dapat dilihat melalui belanjawan baru-baru ni yang mana belanjawan pertahanan negara kita makin mengecil dan saya bimbang negara kita akan terdedah kepada ancaman keselamatan dari luar dan dalam negara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:04


Pada 29-10-08 13:39 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau nak cepat kaya habis kontrak boleh keluar tudm , tapi aku pasti ramai pilot tudm tak sanggup tinggalkan pakaian tentera .bagi aku kerja askar adalah jihad pertahankan ugama negara . walau gaji tak besar mana nak bandingkan dengan pilot flite komersial , tapi jadi askar satu kepuasan dan pengorbanan .

jadi kesimpulannya , macam yang lepas2 juga..jangan percaya dulu kalau orang politik kata nak beli itu ini sehingga benda yang nak dibeli itu sampai ke malaysia.

kalau ikut kata orang politik malaysia dah ada tornedo , ada rooivalk , ada tiger , ada black hawk ada menatang apa lagi dahh..nak buat macamana memang ramai orang politik dilahirkan penipu ,hipokrit , talam sejuta muka .memang orang politik juga dilahirkan untuk dikutuk rakyat.



selalunya jika pilot dalam tudm kontrak dia adalah tetap cuma bahagian2 lain saja ada yang berkontrak.dan lagi satu sebab yang menyebabkan ramai pilot berhenti adalah kerenah birokrasi yang menebal dalam askar.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-10-08 00:49


1. secara matematiknya....dengan jumlah wang bernilai RM2.317 billion itu....sepatutnya malaysia boleh beli lebih daripada 12 unit eurocopter EC725....maybe 24 buah or lebih....this is the main issue.

2. naruto-san lebih setuju jika malaysia beli agusta westland EH101 merlin sahaja.....price tag lebih murah berbanding EC725 (mengikut harga yang ditawarkan eurocopter kepada kerajaan malaysia)....dan cost "service after sales" pun dengar kata juga jauh lebih murah.

3. eurocopter service center di malaysia????....itu hanya satu plan sahaja, tak lebih daripada itu....eurocopter BELUM LAGI tabur banyak duit untuk investment di malaysia seperti yang diwar-warkan....berbeza dengan kes di brazil......semuanya sudah pun dipersetujui atas kertas hitam putih & sedang dalam proses pembinaan & pemindahan technology....brazil just tunggu tadah tangan sahaja untuk terima "kunci" dari eurocopter....penduduk brazil pula menikmati peluang pekerjaan yang disediakan....hasil kebijaksanaan kerajaan brazil sewaktu membuka tender kepada eurocopter.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:36


EH101 merlin?yang ni saya setuju.merlin walaupun heli baru tapi sudah membuktikan kebolehannya sudah terbukti sama ada dalam ketenteraan dan juga penguatkuasaan undang-undang di negara penggunanya.

http://www.aeroflight.co.uk/types/international/agwest/EH101/EH101.htm


http://en.wikipedia.org/wiki/AgustaWestland_EH101

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 31-10-08 15:43


Saya malas lah nak ulas pangjang..sebab dah pernah di ulas sebelum ni..saya post kat awak semua dari website gempurwira..berita dari situ lagi sahih dari media utama kita..




1. secara matematiknya....dengan jumlah wang bernilai RM2.317 billion itu....sepatutnya malaysia boleh beli lebih daripada 12 unit eurocopter EC725....maybe 24 buah or lebih....this is the main issue.



Numbers...
AS$600 juta -- Angka yang disebut dalam laporan-laporan media yang menyusul pengumuman pemilihan Eurocopter sebagai jumlah yang diperuntukkan kerajaan untuk program helikopter baru. Diperuntukkan, maknanya jumlah maksimum yang dibenarkan.

Euro 233,345,390 -- Angka yang dilaporkan sebagai harga yang disebut oleh Eurocopter dalam dokumen tender (T521/07/A/006)

Euro 463.44 juta/RM2.3b -- Angka yang disebut oleh Mentari Services Sdn Bhd dalam suratnya sebagai harga yang kononnya ditawar Eurocopter, yang dibawa ke Parlimen oleh Lim Kit Siang.

Mengikut kadar pertukaran semasa, Euro 233 juta bersamaan sekitar RM1.04b. Angka siapa nak percaya, Mentari atau Eurocopter? Dari mana Mentari dapat RM2.3b tu? Apa pun, selagi rundingan akhir berlangsung dan butiran perjanjian diperhalus, semua angka di atas hanya spekulatif.
Still, who's number do you want to believe?Sekarang ni pulak RM1.6b

Lagi satu,kita bukan beli heli yang basic tapi yang full specification untuk CSAR..


2. naruto-san lebih setuju jika malaysia beli agusta westland EH101 merlin sahaja.....price tag lebih murah berbanding EC725 (mengikut harga yang ditawarkan eurocopter kepada kerajaan malaysia)....dan cost "service after sales" pun dengar kata juga jauh lebih murah.

"Siapa kata Merlin or AW 101 ni lagi murah dari EC 725..Kalau lah murah dah lama TUDM dah pilih Merlin ni..Kalau nak diikut dari list favourite TUDM , Merlin ni menduduki tangga pertama dan diikuti dengan EC 725..Tapi sebab harganya yang mahal dan takut tak dapat nak tanggung maintenance pada masa akan datang.."


3. eurocopter service center di malaysia????....itu hanya satu plan sahaja, tak lebih daripada itu....eurocopter BELUM LAGI tabur banyak duit untuk investment di malaysia seperti yang diwar-warkan....berbeza dengan kes di brazil......semuanya sudah pun dipersetujui atas kertas hitam putih & sedang dalam proses pembinaan & pemindahan technology....brazil just tunggu tadah tangan sahaja untuk terima "kunci" dari eurocopter....penduduk brazil pula menikmati peluang pekerjaan yang disediakan....hasil kebijaksanaan kerajaan brazil sewaktu membuka tender kepada eurocopter..


"bang naruto san..Eurocopter ni dah lama melaburlah sejak dari tahun 2002...
nanti saya post kan dari website GW dan penganalisa pertahanan.."

1) SOALAN - syarikat mana yang dah melabur ratusan juta ringgit di sini sebelum ada ura-ura menggantikan pesawat Nuri? Syarikat mana yang buat twinning dengan local kolej bagi melatih warga tempatan dalam bidang aeroangkasa khususnya helikopter? Syarikat mana yang menyediakan 24hours support bagi helikopter dalam negara ini? Syarikat mana yang bukan janji kosong atas kertas tetapi dah menyediakan kemudahan selenggaraan helikopter dalam negara terlebih awal? Syarikat mana yang tidak mempunyai hidden cost kerana kerajaan tidak perlu menyediakan kemudahan selenggaraan baru (macam beli Mig/Su/Hornet etc etc kena buat satu tempat selenggaraan etc etc) sebab mereka dah buat lebih awal dengan perbelanjaan sendiri? Syarikat mana yang mempunyai beberapa orang rakyat Malaysia yang berkerja di HQ mereka (bukan cawangan dalam negara tapi HQ diluar negara sebagai bukti komitmen mereka) sejak beberapa tahun dahulu? GEMPURWIRA

2) BACA INI YEEE....
Cougar ( EC 725 ) pilihan tepat - Penganalisis

SEREMBAN 28 Sept. - Pengumuman pembelian EC725 Cougar dari Eurocopter Malaysia Sdn. Bhd. untuk menggantikan pesawat Nuri merupakan pemilihan yang sangat tepat untuk keperluan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), kata penganalisis pertahanan tempatan, Marhalim Abas.

Marhalim yang juga Editor bebas untuk majalah Asian Defence Journal memberitahu, Eurocopter selama ini banyak menguasai pasaran komersil Malaysia dan ini merupakan kali pertama syarikat itu berjaya menjual pesawat tenteranya kepada TUDM.

"Kehadiran Eurocopter di Malaysia semakin kukuh kerana sebelum ini ia berjaya membekalkan helikopter Fennec kepada polis dan tentera laut negara ini.

Helikopter syarikat itu turut digunakan oleh Malaysia Helicopter Services," katanya.

Kejayaan ini mungkin disumbang kepada kehadiran syarikat itu di Subang, Selangor yang telahpun menguasai pasaran komersil di negara ini sejak beberapa tahun lepas, katanya.

Beliau menjangkakan EC725 TUDM nanti akan diberi kelengkapan senjata dan navigasi yang sama taraf dengan helikopter tentera Perancis termasuk sistem penerbangan malam yang sebelum ini tidak dilengkapkan kepada helikopter sedia ada dalam perkhidmatan TUDM.

Katanya, TUDM memerlukan sekurang-kurangnya 40 buah helikopter bagi menggantikan perkhidmatan Nuri dan yakin beberapa buah daripada helikopter EC725 yang akan diterima kelak mungkin akan diubah suai untuk menjadi helikopter Combat Search and Rescue (CSAR).

Wakil syarikat Eurocopter di Malaysia, Salleh Majid pula memberitahu, helikopter EC725 mempunyai kelajuan dan perlindungan yang boleh diharapkan untuk masuk ke zon pertempuran sebagai helikopter CSAR.

"Keistimewaan helikopter ini adalah kebolehannya untuk menjadi pesawat CSAR yang sebenar-benarnya. Masuk dan keluar dengan selamat dari zon panas," katanya baru-baru ini.

Katanya, TUDM sebelum ini mempunyai Nuri khusus untuk tugas-tugas penyelamat tetapi ia hanya dinaik taraf kepada Search and Rescue (SAR) sahaja kerana tidak mempunyai kelajuan dan perlindungan armor yang diharapkan.

Sumber dari industri memberitahu, syarikat-syarikat antarabangsa bersaing sengit untuk memenangi tender TUDM kali ini tetapi sejak dari awal, beliau berpendapat EC275 akan muncul sebagai pemenang kerana keupayaannya untuk terus terbang walaupun peluru berjaya menembusi bahagian enjin dan mengeringkan minyak hidraulik.

EC725 merupakan model yang ditingkatkan dari helikopter AS532 Cougar dan membuat penerbangan pertamanya pada tahun 2000 untuk memenuhi keperluan CSAR Tentera Udara Perancis.

Antara kejayaan helikopter ini adalah penglibatannya dalam Operasi Baliste di Lebanon pada tahun 2006 yang ketika itu ia digunakan untuk mengeluarkan rakyat dari negara Eropah semasa memuncaknya serangan Israel ke atas kedudukan Hezbollah.

Helikopter yang sama juga menyokong kedudukan tentera Perancis yang terlibat dalam peperangan menentang keganasan di Afghanistan.

EC725 boleh memecut sehingga 324 kilometer sejam dan berupaya membawa 28 tentera tidak termasuk anak kapal.

Jika memasuki perkhidmatan TUDM, ia dijangka mempunyai kelengkapan yang sama dengan helikopter milik Perancis seperti sistem amaran radar, alat umpan peluru berpandu, meriam 20mm, pelancar roket dan mesingan 7.62mm.

Ia juga mempunyai perlindungan dari tembakan mesingan ke atas bahagian penumpang.

- Bernama
_________________

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 15:52


yang ini jika pak lah sapu juga tak tahu lah saya nak cakap apa.dia ada kuasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 01:34


Pada 28-10-08 11:02 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

....
saya tak menyalahkan askar kita tapi yang saya salahkan adalah kerajaan kerana mengambil ringan tentang aset pembelian peralatan pertahanan.awak tak tahu ke pembelian kapal selam dan sukhoi baru-baru ni adalah dari skandal najib-altantuya?.


jangan memandai tuduh kalau tokleh nak kemukakan bukti.... ingat dengan fitnah awak tentang kes akaun bank israel dulu..... pepandai sangat quote orang punya statement tapi tak ndak siasat dulu. salah awak dengan orang-orang yang kena fitnah... takkan selesai kalau setakat minta maaf kat public of this forum.

tetang surat mentari services (pihak yang berkepentingan dalam proses tender), saya cuma nak sentuh beberapa perkara:
1. keputusan dibuat yang dikatakan secara tergesa-gesa
2. tiada penialaian fizikal/teknikal
3. nilai pakej (myr2.++ billion - angka yang diada-adakan dengan tujuan menambah impak?)

kalau ikutkan data yang saya ada, nilai pakej adalah sekitar myr1.76 billion. ikutkan kenyataan rasmi, peruntukan (bukan perbelanjaan) hanyalah sebesar usd 600 juta. macam mana pulak boleh keluar angka myr2.++ biliion sekalipun kalau digunakan exchange rate pada kadar usd1/myr3.5? 12 bijik tu pembelian permulaan daripada jumlah cadangan sebanyak 27 buah (12 buah akan dibeli dalam rancangan Malaysia ke-9 dan baki 15 akan dibeli dalam rancangan Malaysia ke-10 (2011-2015)) dan jumlah besar yang diharapkan ialah 74 buah. dalam artikel yang dipetik tentang perolehan brazil. yang disebut adalah berniat memperoleh sebanyak 50 buah (kita berniat mendapatkan 74 buah). bukannya disebutkan brazil memperoleh 50 biji pesawat pada nilai kontrak $1.2 billion.

sebagai imbalan kesediaan kerajaan memilih pakej ec725, eurocopter telah mencadangkan pelaburan sebesar myr250 juta di malaysia. (mungkin ini antara offset yang dicadangkan).
selain itu eurocopter dah sediakan mro (maintenance, repair, overhaul) facility sebelum ini yang wujud sejak 2004, nilai pelaburan adalah sebesar myr45 juta dan bakal ditambah sebanyak myr20 juta. (mungkin ini antara offset yang dicadangkan)

mro faility - kemudahan penyenggaraan, pembaikan dan 'overhaul' (overhaul dalam bahasa melayu apa ye?). kelana jaya/subang. selain daripada euroccopter, ada ke syarikat lain yang sediakan pelaburan dalam bentuk kemudahan yang sama? sikorsky - walaupun kita dah berpuluh tahun guna nuri, ada dia tubuhkan mro kat malaysia?

eurocopter marketing manager jerome combe pernah menyatakan bahawa terdapat 650 helikopter super puma/gougar beroperasi di 46buah negara dengan jumlah jam penerbangan yang melebihi 3.4 juta jam. quite good for a record, isn't it?

gambar lama (2004) selepas persetujuan kita nak beli sukhoi (second-half 2003 - sekitar bulan september 2003). tapi isu ini jadi kecoh masa dah nak dekat pru bulan march 2008 itu hari.salah seorang anggota tudm yang jadi pioneer dalam projek ini sekarang dah berpangkat mejar di mindef.
/

mi-17 mempunyai isu perundangan dan kita pernah bermasalah semasa pembelian mi-17 untuk pdrm yang sudahnya terpaksa diserahkan kepada pihak bomba.

/

/

/

dalam perkhidmatan tudm sekarang sudah ada 11 buah agusta westland a109 loh. itu belum kira yang bomba etc guna lagi. Kenapa masa ini tak kecoh pun?
/

kita pernah cuba dapatkan yang lagi canggih contohnya seperti rooivalk (seawal 1990-an (sama ada 91/93 tapi ketara pada 1999) kita dah tunjukkan kesungguhan untuk dapatkan versi ini)
ini saya keluarkan daripada dokumen tahun 2001:
/

atas sebab-sebab tertentu termasuklah atas sebab tekanan diplomatik... kita tak dapat helikopter versi ini.
berikut adalah antara apa yang pernah dipamerkan semasa defense services asia 2004:
/

/


berikut adalah antara apa yang pernah dipamerkan semasa heliasia 2002:
/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

berikut adalah antara model-model helikopter yang telah di pamerkan di defense services asia 2008:
/

/

/

/

/

/

/

/

/

semasa heli asia 2002 tu, semua versi pernah dipamerkan kecuali cougar... itu bukan kali pertama dipamerkan/ditonjolkan untuk penilaian.. pasukan-pasukan penilai berpeluang melihat model-model yang ditawarkan bukan sahaja ketika lima, heli asia atau dsa (yang semuanya diadakan di malaysia) para pegawai juga berpeluang buat tinjauan semasa singapore aishow, idex dan lain-lain pameran industri pertahanan.

ramai pemerhati dan yang terlibat dengan industri pertahanan negara sudah maklum bahawa sehingga julai 2007, pihak kerajaan malaysia sebenarnya sudah menunjukkan tanda kepastian untuk memilih ec-725 sebagai pengganti nuri. untuk mengatakan bahawa tidak ada penilaian antau sebarang tinjauan juga rasanya agak keterlaluan. para pegawai yang dihantar tak kiralah ke imdex ke, idex ke, maks ke, singapore aishow ke, lima ke, dsa ke tu bukan buat tinjauan visual dan analisis teknikal ke? untuk kes mi-17, takkan agaknya masa tudm punya chief of air force, general tan sri azizan ariffin hadir di maks 2007 di moscow antara 21-26 ogos 2007 tu tak diberi penerangan teknikal berkaitan pesawat tersebut. duduk dalam kokpit tu pun dah buat tinjauan visual terhadap keadaan dan peralatan dalam kokpit.

keluarga super puma/cougar ini mula terbang pada september 1977/78... nanti kalau ada kemalangan lagi cakapler ini pun sebenarnya helikopter lama jugak yeeeeeeeeeeee..... antara yang paling baru terhempas milik rsaf kat sembawang mei 2008......

barangan eurocopter dah lama masuk malaysia...... tanya bebudak petronas yang kerja offshore/kat pelantar minyak...... selama ini mereka pergi ke rig tu naik apa? bukanker helikopter sama ada sikorsky s61N (adik beradik nuri), eurocopter puma as332l1 atau eurocopter puma as332l2? varian puma ini dulu keluaran aérospatiale (perancis - est. 1970, jadi eurocopter group - 1992 bila joint dengan daimlerchrysler aerospace ag).... helikopter varian alouette (lagi tua dari nuri) pun keluaran aérospatiale.

ini extract dari dokumen masa tinjauan tahun 2004.
/

/

antara faktor penolakkan pemilikan merlin (eh101) berkemungkinan ada kaitan dengan masalah yang pernah dihadapi oleh tentera udara denmark. baca siaran akhbar oleh agusta pada 30 Mar 2007.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 21:13


Eurocopter: Tiada penyelewengan, kata PAC
Fauwaz Abdul Aziz | Nov 3, 08 6:55pm | malaysiakini.com

Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan dalam urusan pembelian helicopter Eurocopter yang telah digantung, kata Pengerusinya, Datuk Azmi Khalid hari ini.

Beliau memberitahu pemberita di Parlimen bahawa mesyuarat PAC mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan prosedur dalam proses tender pembelian Eurocopter.

Bagaimanapun, PAC memandang berat pemeriksaan fizikal tidak dilakukan ke atas 12 helikopter Eurocopter yang hendak dibeli oleh kerajaan itu.

Azmi juga berkata, jawatankuasa itu mahu kerajaan lebih telus pada masa hadapan, dan menyarankan supaya panel semakan bebas ditubuhkan untuk pembelian-pembelian yang membabitkan perbelanjaan yang besar.

Menurutnya, PAC akan terus memantau urusan pembelian Eurocopter.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 22:26


Kenyataan Azmi Khalid tak ubah seperti karangan lari tajuk.. kalau ambil spm tak lulus karangan ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 22:38


Pada 03-11-08 01:34 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-10-08 11:02 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

....
saya tak menyalahkan askar kita tapi yang saya salahkan adalah kerajaan kerana mengambil ringan tentang aset pembelian peralatan pertahanan.awak tak tahu ke pembelian kapal selam dan sukhoi baru-baru ni adalah dari skandal najib-altantuya?.


jangan memandai tuduh kalau tokleh nak kemukakan bukti.... ingat dengan fitnah awak tentang kes akaun bank israel dulu..... pepandai sangat quote orang punya statement tapi tak ndak siasat dulu. salah awak dengan orang-orang yang kena fitnah... takkan selesai kalau setakat minta maaf kat public of this forum.

tetang surat mentari services (pihak yang berkepentingan dalam proses tender), saya cuma nak sentuh beberapa perkara:
1. keputusan dibuat yang dikatakan secara tergesa-gesa
2. tiada penialaian fizikal/teknikal
3. nilai pakej (myr2.++ billion - angka yang diada-adakan dengan tujuan menambah impak?)

kalau ikutkan data yang saya ada, nilai pakej adalah sekitar myr1.76 billion. ikutkan kenyataan rasmi, peruntukan (bukan perbelanjaan) hanyalah sebesar usd 600 juta. macam mana pulak boleh keluar angka myr2.++ biliion sekalipun kalau digunakan exchange rate pada kadar usd1/myr3.5? 12 bijik tu pembelian permulaan daripada jumlah cadangan sebanyak 27 buah (12 buah akan dibeli dalam rancangan Malaysia ke-9 dan baki 15 akan dibeli dalam rancangan Malaysia ke-10 (2011-2015)) dan jumlah besar yang diharapkan ialah 74 buah. dalam artikel yang dipetik tentang perolehan brazil. yang disebut adalah berniat memperoleh sebanyak 50 buah (kita berniat mendapatkan 74 buah). bukannya disebutkan brazil memperoleh 50 biji pesawat pada nilai kontrak $1.2 billion.

sebagai imbalan kesediaan kerajaan memilih pakej ec725, eurocopter telah mencadangkan pelaburan sebesar myr250 juta di malaysia. (mungkin ini antara offset yang dicadangkan).
selain itu eurocopter dah sediakan mro (maintenance, repair, overhaul) facility sebelum ini yang wujud sejak 2004, nilai pelaburan adalah sebesar myr45 juta dan bakal ditambah sebanyak myr20 juta. (mungkin ini antara offset yang dicadangkan)

mro faility - kemudahan penyenggaraan, pembaikan dan 'overhaul' (overhaul dalam bahasa melayu apa ye?). kelana jaya/subang. selain daripada euroccopter, ada ke syarikat lain yang sediakan pelaburan dalam bentuk kemudahan yang sama? sikorsky - walaupun kita dah berpuluh tahun guna nuri, ada dia tubuhkan mro kat malaysia?

eurocopter marketing manager jerome combe pernah menyatakan bahawa terdapat 650 helikopter super puma/gougar beroperasi di 46buah negara dengan jumlah jam penerbangan yang melebihi 3.4 juta jam. quite good for a record, isn't it?

gambar lama (2004) selepas persetujuan kita nak beli sukhoi (second-half 2003 - sekitar bulan september 2003). tapi isu ini jadi kecoh masa dah nak dekat pru bulan march 2008 itu hari.salah seorang anggota tudm yang jadi pioneer dalam projek ini sekarang dah berpangkat mejar di mindef.
/

mi-17 mempunyai isu perundangan dan kita pernah bermasalah semasa pembelian mi-17 untuk pdrm yang sudahnya terpaksa diserahkan kepada pihak bomba.

/

/

/

dalam perkhidmatan tudm sekarang sudah ada 11 buah agusta westland a109 loh. itu belum kira yang bomba etc guna lagi. Kenapa masa ini tak kecoh pun?
/

kita pernah cuba dapatkan yang lagi canggih contohnya seperti rooivalk (seawal 1990-an (sama ada 91/93 tapi ketara pada 1999) kita dah tunjukkan kesungguhan untuk dapatkan versi ini)
ini saya keluarkan daripada dokumen tahun 2001:
/

atas sebab-sebab tertentu termasuklah atas sebab tekanan diplomatik... kita tak dapat helikopter versi ini.
berikut adalah antara apa yang pernah dipamerkan semasa defense services asia 2004:
/

/


berikut adalah antara apa yang pernah dipamerkan semasa heliasia 2002:
/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

berikut adalah antara model-model helikopter yang telah di pamerkan di defense services asia 2008:
/

/

/

/

/

/

/

/

/

semasa heli asia 2002 tu, semua versi pernah dipamerkan kecuali cougar... itu bukan kali pertama dipamerkan/ditonjolkan untuk penilaian.. pasukan-pasukan penilai berpeluang melihat model-model yang ditawarkan bukan sahaja ketika lima, heli asia atau dsa (yang semuanya diadakan di malaysia) para pegawai juga berpeluang buat tinjauan semasa singapore aishow, idex dan lain-lain pameran industri pertahanan.

ramai pemerhati dan yang terlibat dengan industri pertahanan negara sudah maklum bahawa sehingga julai 2007, pihak kerajaan malaysia sebenarnya sudah menunjukkan tanda kepastian untuk memilih ec-725 sebagai pengganti nuri. untuk mengatakan bahawa tidak ada penilaian antau sebarang tinjauan juga rasanya agak keterlaluan. para pegawai yang dihantar tak kiralah ke imdex ke, idex ke, maks ke, singapore aishow ke, lima ke, dsa ke tu bukan buat tinjauan visual dan analisis teknikal ke? untuk kes mi-17, takkan agaknya masa tudm punya chief of air force, general tan sri azizan ariffin hadir di maks 2007 di moscow antara 21-26 ogos 2007 tu tak diberi penerangan teknikal berkaitan pesawat tersebut. duduk dalam kokpit tu pun dah buat tinjauan visual terhadap keadaan dan peralatan dalam kokpit.

keluarga super puma/cougar ini mula terbang pada september 1977/78... nanti kalau ada kemalangan lagi cakapler ini pun sebenarnya helikopter lama jugak yeeeeeeeeeeee..... antara yang paling baru terhempas milik rsaf kat sembawang mei 2008......

barangan eurocopter dah lama masuk malaysia...... tanya bebudak petronas yang kerja offshore/kat pelantar minyak...... selama ini mereka pergi ke rig tu naik apa? bukanker helikopter sama ada sikorsky s61N (adik beradik nuri), eurocopter puma as332l1 atau eurocopter puma as332l2? varian puma ini dulu keluaran aérospatiale (perancis - est. 1970, jadi eurocopter group - 1992 bila joint dengan daimlerchrysler aerospace ag).... helikopter varian alouette (lagi tua dari nuri) pun keluaran aérospatiale.

ini extract dari dokumen masa tinjauan tahun 2004.
/

/

antara faktor penolakkan pemilikan merlin (eh101) berkemungkinan ada kaitan dengan masalah yang pernah dihadapi oleh tentera udara denmark. baca siaran akhbar oleh agusta pada 30 Mar 2007.




isu ini ada dibangkitkan pada sidang parlimen pada 2 minggu lepas yang mana antara persoalan yang dibangkitkan dalam isu eurocopter adalah seperti

a)Kenapa ia dibeli terus tanpa melakukan penerbangan ujian terlebih dahulu

b)Kenapa harganya terlalu mahal sedangkan dengan kos seperti pada tajuk di atas kita boleh membeli dalam jumlah yang banyak beserta dengan pemindahan teknologi

itu antara persoalan pokok yang dibangkitkan pada sidang lepas.dan pada saya juga,sekiranya ada pembelian,mesti kena buka tender dahulu yang mana memberi peluang kepada syarikat2 menawarkan helikopter yang canggih dengan harga yang berpatutan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:29


hu serabut aku tengok kou quoe benda ni semula.. dah berapa kali aku bagitau tak perlu na quote menatang ni pepanjang..... menyusahkan org nak baca...

GTF dan Shinfay.. tak perlu anda nak terangkan pada budak rashdin ni... baik antum layan teka teki aku... kat bahagian teka teki.. bukanya dia paham... dia nampak dari sudut negatif saja


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:30


Pada 03-11-08 21:13 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Eurocopter: Tiada penyelewengan, kata PAC
Fauwaz Abdul Aziz | Nov 3, 08 6:55pm | malaysiakini.com

Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan dalam urusan pembelian helicopter Eurocopter yang telah digantung, kata Pengerusinya, Datuk Azmi Khalid hari ini.

Beliau memberitahu pemberita di Parlimen bahawa mesyuarat PAC mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan prosedur dalam proses tender pembelian Eurocopter.

Bagaimanapun, PAC memandang berat pemeriksaan fizikal tidak dilakukan ke atas 12 helikopter Eurocopter yang hendak dibeli oleh kerajaan itu.

Azmi juga berkata, jawatankuasa itu mahu kerajaan lebih telus pada masa hadapan, dan menyarankan supaya panel semakan bebas ditubuhkan untuk pembelian-pembelian yang membabitkan perbelanjaan yang besar.

Menurutnya, PAC akan terus memantau urusan pembelian Eurocopter.


off topic sekejap.
saya buat semakan dengan satu plagiatism detection software untuk artikel yang dikatakan berasal malaysia kini dengan berita yang disiarkan di utusan malaysia:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1103&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_14.htm

!!! QUOTE !!!

Tiada penyelewengan pembelian Eurocopter – PAC
03/11/2008 6:21pm

KUALA LUMPUR 3 Nov. – Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendapati tiada sebarang penyelewengan dari segi prosedur dalam pembelian helikopter Eurocopter EC725.

Pengerusinya, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, penilaian teknikal dan kewangan bagi pembelian 12 helikopter yang keseluruhannya berharga RM1.604 bilion adalah mengikut piawaian antarabangsa.

Bagaimanapun, katanya, PAC kurang senang kerana tiada sebarang penilaian fizikal dibuat sebelum kerajaan memutuskan untuk membeli helikopter berkenaan yang kini telah pun ditangguhkan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan di bangunan Parlimen di sini hari ini. – Utusan.


keputusan: 99% peratus persamaan daripada artikel asal di utusan malaysia online. beretika ke wartawan begini? wartawan tu ada jadi correspondence ke masa sidang akhbar?


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:45


Pada 03-11-08 23:29 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

hu serabut aku tengok kou quoe benda ni semula.. dah berapa kali aku bagitau tak perlu na quote menatang ni pepanjang..... menyusahkan org nak baca...

GTF dan Shinfay.. tak perlu anda nak terangkan pada budak rashdin ni... baik antum layan teka teki aku... kat bahagian teka teki.. bukanya dia paham... dia nampak dari sudut negatif saja




jadi nak tengok pula pandangan anda. :-) :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:49


aku komen pasal ni ??? truly typing...aku tak tau nak komen apa..au hanya membaca disini... dan aku lebih berminat dengan apa yang di huraikan oleh GTF dari apa yang rashdin du sibuk mempersoalka itu ini..

dan aku minta rashdin jawab soalan aku ni.. klik link kat bawah ni..

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=39490&forum=40

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:55


Pada 03-11-08 23:49 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

aku komen pasal ni ??? truly typing...aku tak tau nak komen apa..au hanya membaca disini... dan aku lebih berminat dengan apa yang di huraikan oleh GTF dari apa yang rashdin du sibuk mempersoalka itu ini..

dan aku minta rashdin jawab soalan aku ni.. klik link kat bawah ni..

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=39490&forum=40



saya pula cuba mendedahkan beberapa ketirisan yang terjadi dalam segala pembelian


p/s---->Kenapa pula buka isu macam dalam topik tu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:00


bukan dah pun tangguh ke beli ni?
dok gado2 lagi benda? ketuk seorang-seorang baru tau...:lucu:
dah anda komplen sangat... kasihan ..tentera kita terpaksa naik nrui yang dah sizen tu..
disebabkan anda kecoh sangat dengan duit cukai kfc anda tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:02


rashdin jangan makan KFC lagi..nanti duit tu di salahguna oleh kerajaan ek.. esian rashdin..kena tipu dengan kerajaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:06


astagfirullahhalazim,anda berdua ada masalah ke?.cuba baca post saya sebelum ni ada ke saya komplen pasal pembelian heli baru?yang saya komplen adalah ketirisan yang terjadi dalam proses membeli itu. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:07


haa.. kami ni dah banyak kali istighfar.. cuma tak taip saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:08


erm... kat mana tiris ek..kalau dah tak jadi beli?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:10


Pada 04-11-08 00:08 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm... kat mana tiris ek..kalau dah tak jadi beli?



itu tanyalah pada pak lah kerana dia adalah menteri pertahanan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:15


aku tanya ngkoo...dah anda bising pasal tiris.. jawab lah... kat mana lagi tiris ni...


takpayah lah dok quote berjela2 ...sampai penuh ukhwah ni ha... ke rashdin nak seponser server baru kat sini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 00:17


ni maknanya rashdin tak tau lah tang mana ketirisan tu ?? jadi tak ada bukti ketirisan lah...kalau tanya pak lah kompom lah dia kata tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 01:13


kepada anda berdua sila baca balik post saya sebelum ni.ada saya taip di situ antara persoalan ketirisan yang saya bangkitkan itu


p/s------>mimi eniliana ni pakai nick eniliana ke sebelum ni?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 01:16


soalan aku...apa yang tiris kalau tak jadi beli... k anda paham bahasa ke tak?

yang kat atas tu kalau beli....

soalan pasal nick tu... kata pandai siasayt..siasat lah snirik

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 01:21


Pada 04-11-08 01:16 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

soalan aku...apa yang tiris kalau tak jadi beli... k anda paham bahasa ke tak?

yang kat atas tu kalau beli....

soalan pasal nick tu... kata pandai siasayt..siasat lah snirik



kalau tak jadi beli maknanya seperti kata GTF di atas pak lah nak kroni dia sapu terus duit.dan ini juga pada pendapat saya merupakan bermulanya kempen pak lah nak cuba jatuhkan najib.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 09:43


sabar itu separuh daripada iman...

bercakaplah berdasarkan fakta, bukan sangkaan saja ye, sebab zhann tu boleh jadi betul boleh jadi salah.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:55


Pada 04-11-08 09:43 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

sabar itu separuh daripada iman...

bercakaplah berdasarkan fakta, bukan sangkaan saja ye, sebab zhann tu boleh jadi betul boleh jadi salah.

wassalam.




ini bukan sangkaan,sudah banyak pihak mempertikaikan isu ini jadi sebagai rakyat saya nak tahu apa sebenarnya sudah terjadi.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:10


ok ni pula cerita dari malaysian insider berhubung kes ini

Keputusan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) bahawa tidak ada penyelewengan dalam pembelian 12 unit helikopter bernilai RM1.604 bilion tidak sebulat suara.

Beberapa anggotanya berpendapat urusniaga untuk membeli Eurocopter EC725 Cougar bagi menggantikan helikopter Nuri yang berusia 42 tahun tidak dijalankan dengan sepatutnya.

Mereka memandang berat hakikat bahawa urusniaga itu hanya dibuat untuk Eurocopter.

"Tidak ada penender yang dipanggil untuk mengemukakan klarifikasi tender pada dokumen tender," Malaysian Insider memetik salah seorang anggota PAC.

Dalam kenyataan rasminya, PAC memandang berat ketiadaan pemeriksaan fizikal dibuat ke atas 12 helikopter Eurocopter EC725 sebelum kerajaan memutuskan untuk membeli helikopter berkenaan yang kini telah pun ditangguhkan pembeliannya.

Pengerusinya Datuk Azmi Khalid berkata, Kementerian Pertahanan menjelaskan bahawa pihaknya tidak membuat satu uji terbang khusus memandangkan pesawat itu sedang diguna pakai dalam pelbagai keperluan di peringkat antarabangsa.

Sehubungan itu, Azmi berkata PAC mencadangkan pada masa akan datang, Kementerian Pertahanan perlu memberi perhatian yang serius berkaitan pemeriksaan fizikal terperinci ke atas pesawat yang hendak dibeli.

"Apabila sampai tahap di mana pembelian itu diputuskan (walaupun ditangguh sekarang) yang memakan masa selama tiga tahun untuk disiapkan, maka PAC dan pihak TUDM (Tentera Udara Diraja Malaysia) memperakui bahawa perlu untuk buat pemeriksaan rapi sebelum menerima helikopter berkenaan," katanya.

Bercakap kepada media selepas mesyuarat badan itu hari ini, Azmi menyatakan PAC juga mahu kerajaan bersikap lebih telus di masa hadapan.

Badan itu juga mencadangkan supaya ditubuhkan badan penilai bebas untuk menilai cadangan pembelian yang melibatkan kos yang tinggi.

PAC dan juga rakyat, katanya, mahu kerajaan bersikap lebih telus di masa akan datang serta memastikan dana awam tidak dibazirkan.

"Terpulang kepada kerajaan untuk menentukan siapakah panel untuk mengetuai panel penilaian bebas. Ini bukan sahaja melibatkan pembelian di bawah Kementerian Pertahanan, tetapi juga melibatkan semua kementerian," katanya.

Dari segi prosedur, mesyuarat PAC memutuskan bahawa tidak ada penyelewengan dalam pembelian 12 unit helikopter bernilai RM1.604 bilion itu.

Bagaimanapun, Azmi berkata PAC akan terus memantau isu pembelian helikopter itu.

Kontroversi pembelian Eurocopter yang pertama kali dibangkitkan oleh blogger Syed Azidi Bukhari semakin hangat selepas Mentari Services Sdn Bhd mempertikaikan tatacara perolehan helikopter tersebut.

Pengerusi syarikat itu, Kapt (B) Datuk Zahar Hashim mendakwa keputusan kementerian mengeluarkan surat hasrat (LOI) kepada Eurocopter "agak luar biasa dan bertentangan dengan prosedur yang telah diamalkan selama ini."

Zahar juga ialah Ketua Umno Bahagian Petaling Jaya Selatan.

Malaysia telah menandatangani kontrak berjumlah RM2 bilion hanya untuk 12 buah helikopter sedangkan Brazil telah menandatangani kontrak pembelian 50 buah helikopter yang bernilai US$1.2 bilion ataupun RM4 bilion.


pandangan saya----->di sini sudah nampak betapa berlakunya ketirisan dan kebejatan dalam isu pembelian heli ini.Kenapa PAC tidak senada dalam hal ini?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:26


Pada 04-11-08 12:55 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 09:43 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

sabar itu separuh daripada iman...

bercakaplah berdasarkan fakta, bukan sangkaan saja ye, sebab zhann tu boleh jadi betul boleh jadi salah.

wassalam.




ini bukan sangkaan,sudah banyak pihak mempertikaikan isu ini jadi sebagai rakyat saya nak tahu apa sebenarnya sudah terjadi.



saya tulis tu secara general saja, tapi kalau nak sangat saya spesifikkan, cuba check posting Rashdin yang ni:
"kalau tak jadi beli maknanya seperti kata GTF di atas pak lah nak kroni dia sapu terus duit.dan ini juga pada pendapat saya merupakan bermulanya kempen pak lah nak cuba jatuhkan najib."

ramai orang pertikai baru menimbulkan syak atau "zhann", ia hanya menjadi pasti bila dibuktikan... ada faham?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 04-11-08 20:52


Fuh....makin kecoh gamaknya thread ni....
Saya tabik spring lah kat Shinfae_de...sebab masih simpan lagi dokumen-2 lama... saya miss DSA dan LIMA dah banyak kali..
melalui fakta dan bukti yang dikemukakan oleh shinfae_de sepatutnya dah menjawab soalan saudara rashidin...lagipun saya dah ulas secara kasar..tapi tampaknya saudara rashidin masih tak berpuas hati...apa nak buat..??itu pandangannya...kita hormati sajalah ye..

Mengenai helikopter tempur Rooivalik yang made in south african tu..
Pada tahun 1996, Gomen kita dah menandatangani pembelian 8 atau 12 buah Heli Tempur Rooivalk ni..Keupayaanya boleh dikatakan hampir menandingi Heli Apache meskipun Heli Afrika ni tak pernah proven dalam mana-2 konflik peperangan..Yang uniknya,Heli ini turut menarik perhatian beberapa negara Eropah untuk memilikinya...Heli ni turut boleh dilengkapi dengan missile anti kereta kebal MOKOPA yang berkeupayaan seperti misil buatan US ( TOW or the devils playground FIRE)..Tapi apabila negara kita dilanda krisis ekonomi pada tahun 1997,kita terpaksa meminta Syarikat DENEL ( company ROOVALK) meminda harga dan mahu menggunakan version basic sahaja..Tapi apa yang mengejutkan sebenarnya, Amerika Syarikat telah mengeluarkan amaran akan mengenakan sekatan ketenteraan ( kalau tak silaplah) kepada mana-2 negara yang ingin memiliki heli Rooivalk ini atas sebab mahu memerangi dasar apartheid ( itulah kata US tapi hakikatnya lain)..So,kita terpaksa cancel pembelian Heli yang boleh dikatakan sebagai saingan hebat APACHE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 20:55


Pada 04-11-08 20:52 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Fuh....makin kecoh gamaknya thread ni....
Saya tabik spring lah kat Shinfae_de...sebab masih simpan lagi dokumen-2 lama... saya miss DSA dan LIMA dah banyak kali..
melalui fakta dan bukti yang dikemukakan oleh shinfae_de sepatutnya dah menjawab soalan saudara rashidin...lagipun saya dah ulas secara kasar..tapi tampaknya saudara rashidin masih tak berpuas hati...apa nak buat..??itu pandangannya...kita hormati sajalah ye..

Mengenai helikopter tempur Rooivalik yang made in south african tu..
Pada tahun 1996, Gomen kita dah menandatangani pembelian 8 atau 12 buah Heli Tempur Rooivalk ni..Keupayaanya boleh dikatakan hampir menandingi Heli Apache meskipun Heli Afrika ni tak pernah proven dalam mana-2 konflik peperangan..Yang uniknya,Heli ini turut menarik perhatian beberapa negara Eropah untuk memilikinya...Heli ni turut boleh dilengkapi dengan missile anti kereta kebal MOKOPA yang berkeupayaan seperti misil buatan US ( TOW or the devils playground FIRE)..Tapi apabila negara kita dilanda krisis ekonomi pada tahun 1997,kita terpaksa meminta Syarikat DENEL ( company ROOVALK) meminda harga dan mahu menggunakan version basic sahaja..Tapi apa yang mengejutkan sebenarnya, Amerika Syarikat telah mengeluarkan amaran akan mengenakan sekatan ketenteraan ( kalau tak silaplah) kepada mana-2 negara yang ingin memiliki heli Rooivalk ini atas sebab mahu memerangi dasar apartheid ( itulah kata US tapi hakikatnya lain)..So,kita terpaksa cancel pembelian Heli yang boleh dikatakan sebagai saingan hebat APACHE...



ya ke?sekarang apa sudah jadi dengan heli tu?Kenapa sampai sekarang senyap saja?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 04-11-08 21:04


Gomen kita dah cancel pembelian Heli Rooivalk tu...kasihan company DENEL tu...selalu baru buat offer kat malaysia dan sanggup sertai LIMA kita sebanyak 2 kali...tapi apa pun tak dapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 21:05


Pada 04-11-08 21:04 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Gomen kita dah cancel pembelian Heli Rooivalk tu...kasihan company DENEL tu...selalu baru buat offer kat malaysia dan sanggup sertai LIMA kita sebanyak 2 kali...tapi apa pun tak dapat..


adus,tu heli yang bagus tu.Kenapa lepaskan peluang macam tu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 21:15


Pada 03-11-08 23:30 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!


keputusan: 99% peratus persamaan daripada artikel asal di utusan malaysia online. beretika ke wartawan begini? wartawan tu ada jadi correspondence ke masa sidang akhbar?


Ini membuktikan Utusan Meloya, maaf, Utusan Malaysia "kadang-kadang" ada lagi sisa intergritinya... :sopan:

p/s: hebat saudara shinfay ni, banyak pengetahuan crucial & gajet, ada bakat jadi S.B 8-)

***kembali ke topik***


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 19:32


Hamba mohon maaf kepada semua jika berita dibawah juga adalah saduran tanpa izin malaysiakini.com dari Utusan, tapi nak buat macam mana dah hamba try klik berkali-kali utusan.com.my linknya tetap pergi ke malaysiakini.com, maaf ye.. :sopan: :

Eurocopter: Tuduhan meleset, tanpa asas
Nov 5, 08 2:37pm | malaysiakini.com

Timbalan perdana menteri berkata tuduhan bahawa kerajaan berbelanja besar bagi pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC-725 bernilai RM1.604 bilion ternyata meleset dan tidak berasas berdasarkan penilaian Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan mempunyai sistem dan ia akan dipastikan telus dan mengikut peraturan, lapor Bernama.

"Maknanya tuduhan awal itu meleset sama sekali dan terbukti tidak ada asas. Sebab itulah kita buka proses itu kepada PAC.

"Walaupun daripada segi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) soal keselamatan negara sebenarnya tidak wajar didedahkan kepada terlalu ramai pihak.

"Namun oleh kerana (ia) sudah dijadikan sebagai satu isu besar oleh parti pembangkang jadi kita ambil langkah membenarkan PAC membuat penyiasatan,"
katanya selepas temubual khas dengan RTM mengenai pakej rangsangan fiskal kerajaan bagi Bajet 2009 di Angkasapuri hari ini.

Beliau mengulas keputusan mesyuarat PAC kelmarin yang memutuskan bahawa tiada penyelewengan daripada segi prosedur dalam pembelian 12 unit helikopter tersebut.

Pengerusi PAC Datuk Seri Azmi Khalid berkata berdasarkan kepada tinjauan selama dua minggu di peringkat teknikal dan kewangan, didapati prosedur pembelian mengikut tatacara yang ditentukan dan diguna pakai di peringkat antarabangsa.

Azmi dipetik sebagai berkata PAC bagaimanapun kurang senang dengan ketiadaan pemeriksaan fizikal terperinci ke atas helikopter yang hendak dibeli itu.

Kementerian Pertahanan menjelaskan bahawa mereka tidak membuat satu uji terbang khusus memandangkan pesawat itu sedang diguna pakai dalam pelbagai keperluan di peringkat antarabangsa.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 20:55


di sini pula saya ingin kemukakan beberapa persoalan pokok tentang isu ini

jika kita lihat pada harga eurocopter tu macam ada yang tak kena. Kalau negara lain dapat harga yang murah dengan spec yang sama, Kenapa kita beli dengan harga yang tinggi?

1- Hanya 3 penender yang hantar Sebutharga.
2- Harga yang dipilih adalah di tengah-tengah (Paling tinggi tak terima, paling rendah pun tak terima). Alasan tak terima yang rendah kerana pengalaman/ kemampuan syarikat.

Tapi, persoalannya, Kenapa harga lebih mahal dari yang dibeli oleh negara lain dengan spec yang sama?

Rumusan yang disebut dibawah ini sangat mudah dan ini adalah amalan banyak syarikat besar yang rebut tender kerajaan (juta2 atau billion2).

1-Syarikat A yang tawar harga tinggi hanya untuk lengkapkan syarat (tender terpilih hanya ada 3 penender).
2-Syarikat B yang dapat kontrak letk harga yang rendah sedikit dari A dengan harapan syarikat C letak lebih tinggi dr mereka.
3-Tapi syarikat C letak lebih rendah, dan alasan pengalaman/ kemampuan syarikat terpaksa digunakan untuk menutup penyelewengan tersebut.

Syarikat A dan B boleh jadi berpakat dan C menjadi mangsa. Jika syarikat C yakin dengan kemampuan mereka (kalau tak mampu buat apa masuk tender?), mereka boleh buat aduan ke BPR kerana ujud ketidak telusan di sini.

Jika tidak buat laporan, mudah saja rakyat menganggap, syarikat C juga dapat tempias atas angin, sebab tu harga melebihi dr yang sepatutnya. Tender hanya sebagai syarat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178758 saat. Lajunya....