Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: sapa tau asas programming?


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» sapa tau asas programming?

Please Mendaftar To Post


Oleh sapa tau asas programming?

him_92
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2007
Ahli No: 31525
Posting: 11
Dari: johor

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-08 17:54


mahu belajar programming tapi tak tahu...
kira beginner lagi ar ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For him_92Profil   Hantar PM kepada him_92   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-08 20:54


saya tau lah sikit..tapi takla pandai sangat..ambil subjek programming kerrr?

Bookmark and Share

    


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:00


suka juga dengan bidang IT ni...daripada dok ada laptop baik gunakan laptop semanfaatnya...hehe...ok apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 00:29


sok ad test c programming.doakan ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 19-10-08 15:59


mukmin0904 ambil kos apa?saya pun ambil c programming jugak masa diploma dulu...semester 1 dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

naya91
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2008
Ahli No: 34742
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 16:22


programming ni sesuatu yang memenatkan lah!!!
ada ke tip untuk kurangkan sakit mata mengadap komputer ek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naya91Profil   Hantar PM kepada naya91   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 08:47


setiap selepas 1 jam rehatkan mata anda..

selalulah melihat pokok2 dan keindahan alam yang berwarna hijau yang diciptakan oleh Allah...

jangan terlalu lama menghadap komputer.. pastikan setiap 1 jam anda perlu rehatkan mata anda...

mata jangan terlalu rapat dengan screen komputer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 12:12


Pada 18-10-08 17:54 , him_92 posting:

!!! QUOTE !!!

mahu belajar programming tapi tak tahu...
kira beginner lagi ar ni...


Which programming Language (PL) do you wanna noe?
banyak sangat bahasa pengatucaraan (betul tak? Lau dalam BM ni payah nak translate) ni. Mostly sesiapa yang ambil belajar programming biasanya akan start dengan C++, lau stud eng belajar C.

Lau yang suka ke arah stand alone system so banyak belajar java, C++, VB etc....

But pada yang more to web application banyak tumpu pada asp, asp.net, php, php.net, javax, etc...macam-macam ada...

Lau belajar languange lama macam cobol, scheme, prolog...macam-macam lagi lah ada... Prolog banyak pakai untuk A.I (Artificail Intelligent).


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 11:31


Betul kata cik niza_ati...Masa mula-mula belajar pilih dulu salah satu programming language contohnya C++...Bila dah tahu macam mana nak buat program baru guna language lain...

Yang penting kita tahu macam mana nak selesaikan masalah guna programming language...Berapa banyak language yang kita tahu perkara kedua...Macam memandu juga lah...Mula-mula kita belajar dekat sekolah memandu tu bawa kereta kancil saja...Bila dah mahir apa jenis kereta pun kita boleh bawa... :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 10:55


saya mula dengan VB, sekarang baru nak belajar C++....kira beginner juga lah ni..


-----------------
A GOOD PLAN TODAY IS BETTER THAN A PERFECT PLAN TOMORROW...


Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:22


pernh belajar C++ dengan VB saja masa diploma dulu.kalau imaginasi tinggi,senanglah nak buat programming ni.apa-apa pun,saya memang suka belajar programming ni.kita boleh create kita punya progrme sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:26


Buat GUI guna VB memang mudah...Drag & drop saja...Tak payah taip coding :-)...Kalau buat GUI guna JAVA memang pening...Coding pun jadi panjang...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 13:41


Kalau nak buat web bases (secara online) saya suka guna php dan mysql sebab dia banyak sumber rujukan berbanding bhasa lain........

Kalau nak buat secara stand alone (bukan online)-suka guna vb dan access sebab senang dia GUI...

tapi saya suka buat taip coding sebab senang faham dan mudahkan kerja untuk penyelengaraan....


-----------------
http://neoryzer.blogspot.com/


Daftar Unifi Online


Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-09 16:10


baguslah muslimin muslimat semua belajarlah teknologi komputer sebaik-baiknya.. saya ini pun minat juga tapi banyak perkara nak kejar ...

cuma cadangan saya kepada sesiapa yang mahir tu... jika boleh nanti bolehlah program game permaianan ye.. contoh game menyusun huruf alif ba tha ke.. jadi dapat pupuk minat anak-anak kita belajar jawi sambil bermain..

belum jumpa lagi game2 yang betul-betul islam... jika ada perintis tu bagus juga berdakwah melalui game..

semoga ada yang berjaya nanti.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 16:45


Kalau nak buat game saya prefer guna flash.... nak buat e-learning tau asas belajar huruf jawi, belajar number, belajar huruf dan lain-lain yang asas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 10:58


semester ni saya ambil subjek c++ pulak.haha.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114246 saat. Lajunya....