Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Tayu
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43072

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 16 jam, 44 minit yang lalu
Tayu: 2 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
muslimiman: 11 hari yang lalu
SaLaFiaN: 13 hari yang lalu
Bubnowie: 15 hari yang lalu
tereturubuzu: 18 hari yang lalu
khalifah: 23 hari yang lalu
RedPetunia: 24 hari yang lalu
kaze: 27 hari yang lalu
Daeng_Jati: 30 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Pilihanraya Kampus 2008/2009


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Pilihanraya Kampus 2008/2009

Please Mendaftar To Post


Oleh Pilihanraya Kampus 2008/2009

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 10:25


Salam

Pertama kali akan menyaksikan dan bakal mengundi (tu pun kalau teringin nak mengundi) pilihanraya kampus atau sekarang ini telah ditukar namanya kepada pemilihan majlis perwakilan pelajar. Pilihanraya umum mac baru-baru ni pun saya tak mengundi sedangkan nama dah ada. Malaslah balik jauh tu kat sabah dari perak ni. tapi tak pelah, mengundi kat sini sajalah. dah lama teringin sangat nak tengok dan hadapi perkara ni, dulu tak masuk U lagi duduk ikut perkembangan kat media saja.media pro dan kontra lah...jangan cakap media pro saja...haha...sekarang ditakdirkan masuk U dan ada peluang da...mati lah kamu...haha

Semalam pergi tengok dan saksikan sendiri macam mana calon-calon ini berpidato konon-kononnya untuk menyebarkan manifesto mereka. Kekadang lucu juga membaca manifesto mereka semasa pemilihan calon yang layak bertanding. Bagi manifesto yang saya rasakan tak logik juga untuk diusahakan, apa pun terpulang kepada calon tu mampu atau tak. jangan hanya kerana nak bertanding dan menang, janji-janji terus hilang. ni yang saya tak nak ni. samalah kes macam kemenangan pihak tertentu dalam pilihanraya umum lalu. mana manifestonya? haha..

berbalik kepada perkara ni, semasa nak pergi library ni barulah nampak banner2,poster2 tergantung sana sini. saya dimaklumkan ada budak pro mahasiswa yang dapat juga bertanding, biasanya kat tempat lain sukar agaknya. Ni bertanding saja tak pastilah pula nanti keputusannya kan. iyalah, dengar citernya banyak kes disabotaj.So, saya dah dalam situasi perkara ni,dapatlah nanti menyaksikan pelbagai2 situasi.

dengar cerita dan melalui bacaan banyak kes-kes yang entah apa, bukan sahaja kat tempat U saya study ni malah IPT lain lagi hangat. itu dia..hahaa...so, nak tau lah apa yang selalu pihak pembangkang perkatakan tentang perkara ni benar-benar belaka atau sekadar retorik sahaja. kita tunggu 21hb ini di sini.

Mungkin semua da sedia maklum, perkara kali ni tidak serentak. Lagilah pihak pembangkang mula cakap itu cakap ini. Baca saja kat harakah macam-macam ulasan, pendapat sendiri yang lebih kepada menyeru kebangkitan mahasiswa. entah apa benda entah mereka merepek dalam tu.aktiflah pula ye mereka-mereka ni.apa pun, kita tunggu sampai semua perkara selesai.semua orang ada pendapat masing-masing, jangan pula cakap selepas ini "baru masuk U dah pandai cakap soal perkara". iyalah mereka ni kan dah lepasan U, ariflah konon. :jangan: :lucu:
apa pun all the best...................


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:00


salam reformasi buat semua mahasiswa seluruh IPT..
moga antum antara penegak keadilan..
bukan yang angguk-angguk kepala saja bak lalang yang ditiup angin..

/


zaman ana sudah pun berlalu.. ana ex uum 2003-2006..
tak terasa bahang pilihan Raya ni..
em.. teringt ana di hari mlm mengundi..
diberikan list untuk dipakoh..
pagi esoknya.. ana memakoh lebih dari yang sepatutnya..ehehe..
maka.. tersengaja undi ROSAk :sopan:

***copy paste..
IPTA kini bebas tentukan tarikh pemilihan ahli Majlis Perwakilan Pelajar

MULAI tahun ini, semua institusi pengajian tinggi awam (IPTA) diberi kebebasan menentukan tarikh pilihan raya kampus masing-masing bagi memilih ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2008/2009. Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Haron, berkata keputusan itu dibuat berikutan beberapa kekangan dihadapi beberapa IPTA termasuk pelajar berdepan minggu peperiksaan, apungan (ulang kaji) yang menyebabkan pilihan raya berkenaan tidak dapat dijalankan serentak seperti sebelum ini.

http://my-ipt.com/v1/content/view/38/1/lang,english/

blog untuk mahasiswa
KAMPUS NEgara.net

pesanan kerdil dari ana.. teruskan perjuangan antum
reminder.. study tetap study.. jemaah bukan no 2..
means.. dakwah untuk semua..
( jangan kecilkan skop minda antum saja..
dont be jumud...hehee.. )

insyaallah nanti ana akan buka topik tentang da'wah..

wallahu'alam.. :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:23


salamun alaik..
macam best saja pilihan raya kampus kat U lain..siap ada pro dan pembangkang pula 2..memang macam pilihan ray btui2..hehe..kat kampus ana dulu ada pro saja..mana boleh UiTM ada pembangkang..pernah lah rasa jadi MPP kejap..tapi yang tak bestnya menang tanpa bertanding..huhu..tambah-tambah dicalonkan secara paksa rela..nak buat bagaimana da lecturer suruh..terpaksa lah pikul tugas ..best juga..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:29


Assalamualaikum...

Penamaan calon di UNIMAS pada 20/10/08 ni..bertanding 23/10/08...
tahun ni nampak macam kelam kbut, rushing saja..
Masa 2nd year pernah ditawarkn untuk bertanding..tapi mmndangkan kemampuan diri, ana tolak & minta kawan sekelas take over..huhu..
Pernah juga pengalaman masa mlm sebelum penamaan calon..ana dikuarantin kat hotel..xpsl2 dapat dok kat hotel secara percuma..huhu.. :-(


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:41


huh.. rasa macam tak setuju saja date PR ipta tak selaras macam dulu-dulu.. ni tak lain tak bukan takut gelombang perubhan berlaku serentak dek tsunami politik mac lalu..

dan saya da merasa juga jadi pengundi dan penyokong kuat pada roomate yang menjadi calon..dan dia menang mudah selaku seorang pembangkang..hehehe..
tapi untuk keseluruhan tak pernah langsung nak hidup under MAMPU..asik2 lah TSB o ASPIRASI.. hmm..

tapi ikutkan selama dok d kampus tu tak ada lah masalah serius..rasa macam kehidupan terbela lah..

undi dan sokong pun hanya suka-suka.. kelaka pula bila teringat.. masa malam nak undi esoknya tu kami dkumpulkan oleh felo kolej.. apalagi..kena brain wash lah.. lepas habis tu saya kena panggil bermsa adgn ajak-ajk surau/budak masjid dan budak-budak course agama mengadap pengetua kolej..aplegi..kena ugut keluar kolej lah Kalau kami undi pmbangkang..masa tu macam nak nagis saja..pasal seram d ugut macam tu.. tapi relax dan cool lah pasal tak hairan sangat lah kena tendang pasal rumah pun sekangkang kera dengan kampus..huhu...

sekarg segalanya dalam lipatan sejarah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:51


kat UPM dulu ada saja urang suruh2 undi ini, undi itu... teman tak suka langsung! sukaati teman lah nak undi siapa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 00:20


baru sebentar tadi kawan ajak tolong dia gantung poster calon pro, tapi tak dapat tolong sebab saya on the nak makan...memang nak join jugalah...hehe..walaupun just gantung banner or poster...ok sangat lah tu...dah makin hangat...sekarang ni pun masih ada org lagi gantung poster area kolej ni...semangat lah tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 21:12


keputusan terkini pr UPSI... Promahasiswa yang memperjuangkan kebajikan siswa menguasai 8 kerusi... 3 kerusi dr 5 kerusi umum milik promahasiswa... Alhamdulillah... semoga terdapat perubahan yang dapat menjamin keluaran guru yang beriman dan bertaqwa... Amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 23:31


Pada 22-10-08 21:12 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

keputusan terkini pr UPSI... Promahasiswa yang memperjuangkan kebajikan siswa menguasai 8 kerusi... 3 kerusi dr 5 kerusi umum milik promahasiswa... Alhamdulillah... semoga terdapat perubahan yang dapat menjamin keluaran guru yang beriman dan bertaqwa... Amin
yup betul lah tu. petang tadi mengundi untuk wakil etnik sabah pula untuk mpp upsi...yang saya undi tu menang dah...hehe


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 12:13


tapi ana tak puas hati dengan cara dan kaedah pemilihan mt mpp... mereka gagal melaksanakan demokrasi sepenuhnya... seharusnya dan selayaknya calon umum yang mendapat undi tertinggi layak memegang jawatan ydp... sebaliknya yang berlaku pro kebajikan tak ada seorang pun yang dapat pegang jawatan mt... ketidakadilan berlaku di sini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

manusia_kerdil
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2007
Ahli No: 30505
Posting: 7
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 18:06


rasa bersemangat sangat untuk mengahadap perkara tahun ni selepas tahun lepas semua calon menang tanpa bertanding...suasana di kampus saya mungkin berbeza dengan IPTA yang terang-terang ada pertandingan antara calon aspirasi dan pro-mahasiswa...di sini, kami menghadapi pertandingan antara kelompok Hedonisme dan kelompok yang cuba membawa biah Islam di kampus...sangat jelas persaingan antara 2 kelompok tersebut walaupun semua calon WAJIB bertanding atas tiket individu...doakanlah kejayaan para pejuang Islam di kampus saya ye...ALLAHUAKHBAR!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For manusia_kerdilProfil   Hantar PM kepada manusia_kerdil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.085688 saat. Lajunya....