Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 31 hari yang lalu


Teknologi
Topik: cara mengenalpasti website yang secure untuk online transaction


Carian Forum

Moderator: Administrator, Martyr
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teknologi
    »» cara mengenalpasti website yang secure untuk online transaction

Please Mendaftar To Post


Oleh cara mengenalpasti website yang secure untuk online transaction

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 09-10-08 19:15


salam...
sekadar berkongsi info..mungkin ramai yang sudah maklum.. tapi buat sesiapa yang baru berjinak2 dengan online transaction seharusnya berhati-hati dan tidak mudah terpedaya dengan tawaran2 yang tak relevan.. antara cara untuk mengetahui sama ada sesuatu transaksi yang hendk dibuat itu sah dan secure adalah melihat URL web itu yang akan bertukar dr html kepada shtml... atau http --> https, kadang-kadang kotak url tu bertukar warna kuning...
ataupun di website tu sendiri ada sticker secure from mana-mana authority..
sekian dulu sekadar info, harap maaf jika ada kesilapan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 22:47


Website akan berada dalam secured connection apabila menggunakan https (port 443) pada permulaan alamat website. eg. Maybank2u. Site ini biasanya akan menggunakan certificate yang dikeluarkan daripada Verisign atau Digicert. Melalui certificate ini, transaksi kita akan dienkrip kepada kod yang tak difahami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 10:13


em nak tanya..yang ada tulis pop up blocker tu ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 10:52


Pada 25-11-08 22:47 , dr_nik posting:

!!! QUOTE !!!

Website akan berada dalam secured connection apabila menggunakan https (port 443) pada permulaan alamat website. eg. Maybank2u. Site ini biasanya akan menggunakan certificate yang dikeluarkan daripada Verisign atau Digicert. Melalui certificate ini, transaksi kita akan dienkrip kepada kod yang tak difahami.

biasanya digunakan untu keselamatan sistem ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 11:25


Pada 26-11-08 10:13 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

em nak tanya..yang ada tulis pop up blocker tu ke??


Rasanya pop up blocker tu lain...Seperti kata dr_nik, kalau kita gunakan https ni, segala maklumat yang kita hantar akan ditukar kepada kod rahsia dahulu...https ni tak boleh halang hackers daripada curi maklumat yang kita hantar...Ia hanya melambatkan kerja hackers untuk pecahkan kod rahsia tu...Jadi bila hackers dah dapat pecahkan kod rahsia tu, maklumat yang kita hantar tu dah tak berguna lagi...Itu sebenarnya fungsi enkripsi...

Secara ringkasnya semua kod rahsia boleh dipecahkan...Semuanya bergantung kepada processing power yang hackers tu ada dan berapa panjang kunci enkripsi tersebut...64bit?128bit?256bit?512bit?1024bit?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 15:17


tahnx salairmoon tapi kan ada yang saya konfius lagi..:berfikir:erm kalau http tu kan macam mana kita nak prasan yang https tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 15:32


Pada 26-11-08 15:17 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

tahnx salairmoon tapi kan ada yang saya konfius lagi..:berfikir:erm kalau http tu kan macam mana kita nak prasan yang https tu??


ala senong saja.. maaf kalau silap ek..
kat mana-mana lawan web kita buka akan ada atau
http://....
https://......

biasanya kalau guna perbankan internet
dia guna https://

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 16:17


owh da faham..hehe..thank you ye..:welcome:
kira selepas ini tak payah ragu2 dah lah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-11-08 17:44


Assalamualaikum
betullah tu apa yang dikatakan lukluk tu...
mun memang pakar IT..tak syak lagi... 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 21:35


Pada 26-11-08 15:32 , mie05 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-08 15:17 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

tahnx salairmoon tapi kan ada yang saya konfius lagi..:berfikir:erm kalau http tu kan macam mana kita nak prasan yang https tu??


ala senong saja.. maaf kalau silap ek..
kat mana-mana lawan web kita buka akan ada atau
http://....
https://......

biasanya kalau guna perbankan internet
dia guna https://


:kelip: saya baru online maybank2u kejap tadi dan memang betul kata mie tu..terima kasih dengan penerangan yang sangat berguna ni..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.083537 saat. Lajunya....