Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Pendapat Anda : Kerja Kerajaan vs Swasta ?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Pendapat Anda : Kerja Kerajaan vs Swasta ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Pendapat Anda : Kerja Kerajaan vs Swasta ?

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-10-08 11:15


Assalamualaikum

Apa pandangan anda mengenai kerja kerajaan atau kerja swasta?
memang diketahui dua-dua ada pro and cons. Cuma nak tanya pendapat terbuka masing-masing?

Betul ke pendapat ini;

1. kalau nak gaji besar & bonus banyak.. kerja swasta (kompeni besar lah)

2. Kalau nak jaminan sampai ke tua ... kerja kerajaan

3. kalau nak jadi kaya & bebas.. kerja sendiri

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 11:25


tapi kerja kerajaan tak juga dijamin kerja sampai ke tua...jaminanya cuma kerajaan susah nak buang org..tu saja..but anything can happen..

kerja no 1 & 2..kedua-duanya da pernah rasa..no3 saja belum pernah buat lagi...

semuanya ada pro&cons...
tapi d most difficult thing is untuk buat kerja dengan ikhlas..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 07-10-08 11:40


betul betul.. yang penting buat kerja dengan jujur, amanah, ikhlas..
kalau kaya dengan cara yang tak betul pun buat apa...

saya kerja swasta.. tapi stil mencari kerja kerajaan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-10-08 11:54


ada org bagi formula baru..

kalau suami kerja swasta biarlah isteri kerja kerajaan. atau salah seorang. baru rumahtangga senang nak manage.

tapi betul jugak..kalau 2-2 kerja swasta balik mlm lah misalnya. ada kemungkinan anak2 tak dapat cukup kasih sayang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:34


salam...

rasanya mana-mana pun tak kisah sebab dua sektor ini menyumbangkan ekonomi pada negara kan... tapi pada masa sekarang ini... sektor swasta lebih banyak menyumbangkan ekonomi pada negara kita ini...

bagi saya.... kalau nak memikirkan masa depan yang terjamin, kerja kerajaan lah bagus sebab ada pencen saraan...

tapi bagi mereka yang mahu cabaran, swasta adalah landasan yang tepat sebab mengajar kita berdikari & mengguna idea sendiri untuk maju & perolehi pendapatan yang banyak...

kerja lah mana-mana sektor pun janji kerja yang kita pilih tu halal & dituntut oleh agama islam kita....

insya-Allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:59


Pada 07-10-08 11:40 , PUTERI_FUZA posting:

!!! QUOTE !!!

betul betul.. yang penting buat kerja dengan jujur, amanah, ikhlas..
kalau kaya dengan cara yang tak betul pun buat apa...

saya kerja swasta.. tapi stil mencari kerja kerajaan..


smla kat... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 16:12


saya masih belum merasa dunia kerja...
risau...insyaAllah akhir tahun ni habis belajar...dan dah apply mana-mana tempat untuk bekerja...

ingin rasa di kedua2 tempat...swasta dan kerajaan...dan juga bekerja sendiri untuk jangka masa panjang.....

insyaallah......

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 18:09


salam, Kerajaan ke atau swasta ke semuanya ada kelebihannya, yang penting kerja kerana Allah, insyaAllah rezeki yang kita terima mendapat berkat dari Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 00:03


kalau kerja swasta boleh pakai pakaian bebas...
contoh tempat kerja ana ni...
ana datang pakai selipar, pakai sluar slack biasa-biasa saja...
then baju t-shirt... nak pakai jersey pun boleh...
dalam masa buat kerja, boleh jalan-jalan tempat lain dan boleh dengar nasyid dalam nada sederhana... tak perlahan dan tak kuat juga... gaji tu ok rasanya, ana tak tahu lah... sebab tak pernah kerja kerajaan...so tak tahu gaji berapa depa bagi? "_?

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 00:09


salamun alaik..
swasta vs gov..hmm..ana kerja sektor swasta..pernah juga rasa bekerja dengan gov masa praktikal dulu..memang berbeza sangat-sangat suasana kerja btween swasta & kerajaan..macam ana kat bahagian service memang letih kerja kat swasta..kalau ikut bidang ana kerja kat kerajaan gaji lagi masyuk dari swasta..tapi ana tak nak kerja kerajaan sebab payah nak sambung belajar lagi nanti..kerja kerajaan tak banyak cbrn bndg dengan swasta..produktiviti diri merosot..kalau kerja swasta semuanya kena bersaing secara sihat..penilaian berdasarkan produktiviti kerja..tapi kerja swasta ini risiko untuk diberhentikan kerja tinggi bndg kerajaan..so mana-mana bidang ada kelebihan dan kekurangan..yang penting kita bahagia dengan kerja kita dan beroleh kebrkatan dari Allah...dat should be enough.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 08:19


Saya kerja swasta. Memang tough kalau dah kerja swasta. Masa lebih banyak ditumpukan kepada kerja. Tapi yang menarik kerja swasta ialah kerja yang mencabar, budaya bersaing kerja tinggi. Kalau nak dapat bonus/gaji tinggi kena usaha lebih. Lagi satu tak terikat dengan kursus-kursus kalau nak naik pangkat :-)

Kerajaan? Maaf tak banyak idea, tak pernah kerja kerajaan. Tapi yang pasti masa depan dijamin baik, tapi dengan syarat kerja betul-betul.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-08 11:48


ana kerja swasta pernah then kerja nga goverment pun pernah
so pada pendatan ana kerja goverment banyak rilek sikit compare to swasta..
gaji pun ok, kemudahan pun ok,

p/s- tapi yang penting niat kerja adalah ibadah kerana Allah SWT
moga-moga rezeki yang dapat berkati olehNya

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 12:11


Kalau kerja swasta kena tengokla mana yang relax or tak, gaji besar or sbaliknya.. Kalau kompani besar macam TM.TNB dan ellain memang banyak benefitynya...tapi kena selalu kena perah otak dan tenaga demi syarikat..Kalau agak-agak rasa tak 'berguna' silap hari ublan kena tendang lah..

Kalau kerja kerajaa pula pun sama..kena tengok dari sudut yang sama.. ingtat jugak, bukan semua kerja kerja govern ni relax...ada yang kena out stesen juga,,kursus itu ini..ada banyak rulls..dan jangan lupa, perguruan pun satu dr sektor kerajaan..

kerja sendiri..hmm..lu fikir sendiri lah... :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 13:23


betul memang tak di nafikan ada pro dan kontranya sama ada kerja gov atau swasta.tapi kita kena berpegang pada rezeki allah dan yakin rezeki allah itu luas .redha rezeki yang diberikan oleh allah adalah suatu ketetapan(qadak dan qadar)..tak kisah lah sama ada gov atau swasta.yang penting ada kerja jika dibandingkan ramai lagi yang menganggur tak dapat kerja...alhamdulillah syukur


p/s saya kerja swasta alhamdulillah tahun ini bonus 5 bulan(termasuk bonus prestasi)





...................................
http://www.ezeezone.net/index.php?id=wafie86

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 16:44


Salam ukhwah fillah..
sekadar pandangan..ana belum kerja. tapi dari segi pemerhatian ana dan pembacaan..

Kalau nak pengalaman, dan gaji besar better swasta..

untuk jaminan masa depan..dan mendapat benefit dalam kehidupan dengan cara mudah...kerajaan..

untukk bebas buat keputusan dan menentukan haluan sendiri...better sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 18:06


Pada 07-10-08 11:40 , PUTERI_FUZA posting:

!!! QUOTE !!!

betul betul.. yang penting buat kerja dengan jujur, amanah, ikhlas..
kalau kaya dengan cara yang tak betul pun buat apa...

saya kerja swasta.. tapi stil mencari kerja kerajaan..


betul..sokong itu..


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

  


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 16:22


betul sangat-sangat 2...
semua ada kelebihan dan kelemahan..
jadi, kita pilih lah sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 17:25


Salam Ukhwah..buat En. Hafeezul dengan lontaran serta isu idea pemikirnya...

Dengan mencari pro dan kontranya sebenarnya sudah Hafeezul gambarkan lebih awal....

Tetapi itulah gambaran masyarakat dengan anggapan hidup untuk kerja semata-mata dan tidak menganggap tugas yang kita usaha hendak sangat itu adalah tanggungjawab yang besar. Terutama menjadi anggota kerajaan...

AMANAH...... ( bagi yang sedar itulah perkara paling diingatkan )

Wallahualam


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-12-08 19:50


Dan apa yang lebih penting adalah bekerja lah atas amanah yang diberikan.

Kelak kita akan ditanya bukan berapa banyak gaji yang kita dapat sebaliknya adakah kita menguruskan amanah bekerja kepada kita dengan baik atau tidak?

Bagi ana bukan kerajaan atau swasta yang perlu dirisaukan sebaliknya cukupla perkerjaan yang mampu membuatkan kat tidak lalai untuk bersolat,bersedekah dan membuat amalan2 sunat yang lain maka iItulah perkerjaan yang terbaik untuk kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 20:15


Pada 07-10-08 11:15 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Apa pandangan anda mengenai kerja kerajaan atau kerja swasta?
memang diketahui dua-dua ada pro and cons. Cuma nak tanya pendapat terbuka masing-masing?

Betul ke pendapat ini;

1. kalau nak gaji besar & bonus banyak.. kerja swasta (kompeni besar lah)

2. Kalau nak jaminan sampai ke tua ... kerja kerajaan

3. kalau nak jadi kaya & bebas.. kerja sendiri



topik yang sesuai untuk diriku

saya sedang proses perubahan dari kerja swasta , CIMB Bank kepada profession perguruan........Alhamdulillah

option 3 tu still dalam perancangan....memang ada tapi kena ada modal dan masa.......moga-moga dipermudahkan amin


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 23:22


Oklah Hafeezul rugi jika kita mengulas dengan kesimpulannya terlebih awal.

Sebenarnya cuba kita bawakan set minda orang kita yang beranggapan taraf kerja serta jaminan masa depan....

Kerja macam kerajaan juga tetapi jawatan macam PRA dulu dipandang remeh tetapi jika sekarang pun ramai yang minta temuduga.

Bukan apa yang membuat prof terkejut dengan melihat sebahagian yang hadir temuduga adalah juga dikalangan perempuan...( masih muda pula tu )

Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-12 21:27


Assalamualaikum

Pernah kerja private school... Ya ALLAH busy sangat sangat, sampai bawa kerja balik rumah. Dah lah pegang dua jawatan penting. Pernah stress sampai nak pitam. Tapi gaji ciput saja. Namun demikian swasta ni pengalaman banyak dapat. Sekarang mengajar sekolah kerajaan, kena khidmat jauh di perkampungan. Alhamdulillah kerja rilek juga lah. Tu yang makin tembam sekarang....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-12 15:00


Pada 07-10-08 18:09 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

salam, Kerajaan ke atau swasta ke semuanya ada kelebihannya, yang penting kerja kerana Allah, insyaAllah rezeki yang kita terima mendapat berkat dari Allah



ye..saya setuju! :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-13 16:47


kalau ada peniaga, peluang dan modal boleh la cari keja sendiri, pi berniaga la untung, dan ditentukan masa sendiri, tapi yang ruginya orang melayu bila dapat model dari pinjaman lupa diri, hanya mau keta besar dan bini byk (sampai 4 katakan) Kalau dah stabil dan berjaya itu lain la... Saya doakan agar orang melayu ygbetul2 ikut islam itu berjaya hendaknya. Dapatkan tingkatkan ekonomi umat islam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-13 16:36


sapa nak beli insuran takaful boleh berhubung dengan ana di talian 010 403 6168

Bookmark and Share

  


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118261 saat. Lajunya....