Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Masuk sini jawab soalan


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Masuk sini jawab soalan

Please Mendaftar To Post


Oleh Masuk sini jawab soalan

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-08 00:08


syah nak tanyalah pada forumer ukhwah ini...ada beberapa soalan..harap-harap dapat responlah daripada forumer ukhwah ini...
tiada kena mengena sama ada dengan yang masih hidup atau sudah meninggal dunia..persoalanya ialah

1-Bila seorang perempuan yang dah berpunya tapi belum kawinlah...cakap dia sayang pada kita...apa maknanya??

2-Salah ke kalau perempuan tu ambil keputusan putuskan hubungan dengan kekasih lama dia..untuk bersama dengan lelaki baru ini...

3-Perempuan yang sayang 2 lelaki pada satu masa...tapi pada masa yang sama dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti..bagaimana kita nak klasifikasikanya

4-Berdosakah kita merebut keksih orang lain...sebab kita memang ikhlas denganya


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 09:40


soalan 1- wah dahsyat perempuan itu..hebatnye dia..hehe
soalan 2 - tak salah, siapa kata salah..(errr...tapi tak tahulah salah ke tak)
soalan 3 - sayang 2 lelaki??..erkk!!..susah mahu klasifikasikn..
soalan 4 - jangan rebut isteri org dah..

susah bangat soalan ni...
jawapanku. Aku pun konpius...

maafla en syahbi..saya tak tahu nak selesaikn..tapi saya percaya anda mampu menyelesaikannya...pilih yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-10-08 09:47


Assalamualaikum
memang soalan-soalan bertaraf professional ni...sama dengan amira..tak retilah nak menjawab..mungkin kena panggil kaunsgineer kita..mesti dia tahu macam mana nak jawab...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-08 10:28


Erk...susah ke soalan ini??syah nak pendapat saja...dengan dengar pendapat org lain baru kita boleh timbang tarakan
jadi...silalah beri pendapat anda... :welcome: :welcome:


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 11:34


saya cuba lah jawab... sementara tengah mode jiwang ni... huhu.


1-Saya rasa, maknanya perempuan tu dah terpikat pada lelaki lain yang diucapkan sayangnya tu. Dalam masa yang sama dia sedang disukai lelaki 1st yang telah mengechop dia terlebih dahulu, yang mana lelaki itu telah pernah diterimanya suatu masa dulu mungkin atas sebab-sebab yang terpaksa atau tergesa-gesa, tanpa kerelaan hatinya dan keyakinan yang benar-benar mantap lagi. Atau mungkin selama tempoh confirmation antaranya dengan lelaki 1st tadi, hatinya telah tergugat dan dia terpikat pula pada lelaki lain yang baru ini.

Straight to the point, perempuan ni tengah rasa yang dia nak putuskan hubungan dengan lelaki 1st dan nak pergi ke lelaki 2nd. tapi still serba salah lagi. dia pun for sure tak nak lukakan hati sesiapa. dan dah pasti dia tentu masih sayangkan lelaki pertama tu tadi. cuma peratusannya lebih rendah daripada lelaki baru ni lah.. huhu.

2- Salah ke tidak ke, pasti sebarang keputusannya itu (nak putuskan ke tidak) akan melukakan hati seseorang. either hati kekasih lama dia atau hatinya sendiri. ini bermaksud, bergantung lah kepada macamana perspektif kita melihat kesalahan itu. jika kita fikir, salah jika kita tidak memikirkan perasaan kita sendiri untuk kebaikan diri kita sendiri, maka salah lah. jika kita fikir, salah jika kita tidak menghargai or setia pada kekasih lama, maka salah lah.

Tapi, jika saya berada di tempat perempuan itu, saya akan rasa salah untuk memutuskan hubungan dengan kekasih lama untuk bersama dengan lelaki baru, walaupun jika saya menyukai lelaki baru tu. (ni kalau saya lah. nak putuskan pun tak mengapa, ikut orang lah, tapi saya akan rasa sangat bersalah)

Manakala bagi lelaki baru tu juga, adalah salah untuknya mengambil hak orang.

3- Saya sebenarnya tak faham soalan dan tak tahu nak jawab. huhu. Kalau dah sayang tu apa nak buat, dah atas kehendak Allah perasaan sayang tu hadir dalam hati. Tapi kalau betul dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti, dia takkan cuba memikat lelaki lain...

4- Kan Rasulullah s.a.w. kata jangan dihajat pada yang dah berpunya... Ada hadisnya yang berbunyi begini:

"Tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain". (Saya tak jumpa sanadnya. Minta sesiapa yang tahu untuk tulis sanadnya boleh? :D )

Maknanya ia memang dilarang. Bayangkan jika kita melanggar perintah ni, akan huru-hara jadinya. Kita memporak perandakan kehidupan orang.. So jauhkanlah dari meminati orang yang dah berpunya... Sabar lah belum tentu lagi dia akan berkahwin dengan orang tu. Baru tunang.. Kalau ye nak berhajat pada seseorang, tunggu sampai dia dah betul-betul putus tunang baru boleh. Baru lah selamat dari sebarang pergaduhan.


ok, tu lah dia pandangan saya. mudah-mudahan ada gunanya walau sedikit :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 13:04


Pada 05-10-08 00:08 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

tiada kena mengena sama ada dengan yang masih hidup atau sudah meninggal dunia..

ok.. kita jawab secara meluas..


!!! QUOTE !!!

1-Bila seorang perempuan yang dah berpunya tapi belum kawinlah...cakap dia sayang pada kita...apa maknanya??


tak ada makna..sebab kasih, sayang dan cinta 3 perkara yang jauh bezanya..


!!! QUOTE !!!

2-Salah ke kalau perempuan tu ambil keputusan putuskan hubungan dengan kekasih lama dia..untuk bersama dengan lelaki baru ini...


dia takkan kata dia salah.. sebab dia boleh pilih mana-mana dia suka macam pilih barang kat shopping complex..lepas itu bukan suami dia.. buat apa dia nak pening2...

!!! QUOTE !!!

3-Perempuan yang sayang 2 lelaki pada satu masa...tapi pada masa yang sama dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti..bagaimana kita nak klasifikasikanya


huh... adakah mata itu telah tertipu dengan keayuan luaran yang sering dibuat2...? haram tetap haram..tapi macam biasa... cinta jauh beza dengan sayang & kasih...takkan lah dia tak sayang dengan ayah, abang, adik lelaki, anak, anak sedara, dll... ish ish...

!!! QUOTE !!!

4-Berdosakah kita merebut keksih orang lain...sebab kita memang ikhlas denganya

berebut KEK dengan orang lain tak salah... asalkan sesama bayo..:sopan: err.. betul ka ikhlas.. awat tak pergi pinang terus.. kan mudah cerita....:-D

** usah terpedaya dengan 'chenta ISLAMIK' yang tak islamik...

**** selamat hari raya**** :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 14:48


Dengan Nama Allah Yang Mengetahui lagi Maha Bijaksana

Secara Ringkasnya, ( sebab yang lain sudah dijelaskan oleh sahabat kita ),

Perempuan tersebut sebenarnya haruslah membuat penilaian dari semua sudut sama ada pada lelaki pertama atau kedua.

Keduanya, andainya benar-benar ingin jadikan suami dan ingin bahagia selamanya, buatlah solat istikharah. mintaklah agar hati kita lebih cenderong kepada yang terbaik untuk diri kita. sesungguhnya dialah yang lebih maha mengetahui.

Oleh sebab topiknya kaki jiwang karat, belajarlah sadaraku akan Politik Cinta. InsyaAllah.... anda akan dapat merasai sesuatu keindahan yang terindah didalam apa jua bentuk hubungan yang sedang kita jalinkan. Waahhhhhhh.....

semuga sedikit terjawab

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 15:14


salam alaik....
pergh ni soalan Yang Maha Karya Cinta sahaja yang Maha Mengetahui....
CS ni dulu ambil degree biomedical ke ijazah sains cinta????huhuhu jangan mara ek......


1. dah berpunya tu dah ke tunang????eloknya, tak payah lah, nampak benar perempuan tu mudah goyah dan tak ada pendirian..awak suka ke perempuan yang tak ada pendirian?????tepuk dada tanya iman.....lagipun tak elok, Islam pun tak bagi kaci tunang orang.....boleh timbulkan fitnah dan permusuhan.....jauhkan lah

2. kalau setakat kekasih saja , baik tak payah lah buat tambah dose saja......kalau nak kembali ke jalan yang lurus pun, tu bukan caranya.....

3. ambil contoh awak seorang laki sayang 2 orang perempuan, tapi jaga akhlak dan tatatertib, macam mana awak nak justifikasikan situasi diri awak tersebut.........setakat kasih dan sayang kerana Allah, sebagau kawan dan dijaga batas pergaulan, tak salah cuma tak manis lah boleh dthkan fitnah.....saranan saya kahwin lah cepat-cepat, sayang yang seorang tu pun dah cukup untuk bawa ke syurga (kena ikut syariat lah jangan hentam kromo saja)

4.rebutlah dulu cinta Yang Maha Esa dan cinta kekasih-Nya......insyaAllah cinta2 tersebut akan tolong rebutkan untuk awak yang paling sesuai untuk awak, mungkin awak ikhlas, tapi adakah dia ikhlas terhadap awak?????

Doa,Istikarah, taubat dan solat hajat minta petunjuk......kerana sebaik-baik penolong bagi orang Islam adalah Allah dan senjata seorang muslim adalah doa............

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-08 15:31


Dia belum bertunang atau belum benikah lah....
super complex....huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-08 15:33


Pada 05-10-08 11:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya cuba lah jawab... sementara tengah mode jiwang ni... huhu.


1-Saya rasa, maknanya perempuan tu dah terpikat pada lelaki lain yang diucapkan sayangnya tu. Dalam masa yang sama dia sedang disukai lelaki 1st yang telah mengechop dia terlebih dahulu, yang mana lelaki itu telah pernah diterimanya suatu masa dulu mungkin atas sebab-sebab yang terpaksa atau tergesa-gesa, tanpa kerelaan hatinya dan keyakinan yang benar-benar mantap lagi. Atau mungkin selama tempoh confirmation antaranya dengan lelaki 1st tadi, hatinya telah tergugat dan dia terpikat pula pada lelaki lain yang baru ini.

Straight to the point, perempuan ni tengah rasa yang dia nak putuskan hubungan dengan lelaki 1st dan nak pergi ke lelaki 2nd. tapi still serba salah lagi. dia pun for sure tak nak lukakan hati sesiapa. dan dah pasti dia tentu masih sayangkan lelaki pertama tu tadi. cuma peratusannya lebih rendah daripada lelaki baru ni lah.. huhu.

:)



Untuk jawapan yang pertama ini...jelas lagi bersuluh...haha,syahidatul memang faham keadaan yang berlaku sebebnar benarnya...tahniah2 ;-)


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-08 17:29


Pada 05-10-08 00:08 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

syah nak tanyalah pada forumer ukhwah ini...ada beberapa soalan..harap-harap dapat responlah daripada forumer ukhwah ini...
tiada kena mengena sama ada dengan yang masih hidup atau sudah meninggal dunia..persoalanya ialah

1-Bila seorang perempuan yang dah berpunya tapi belum kawinlah...cakap dia sayang pada kita...apa maknanya??

2-Salah ke kalau perempuan tu ambil keputusan putuskan hubungan dengan kekasih lama dia..untuk bersama dengan lelaki baru ini...

3-Perempuan yang sayang 2 lelaki pada satu masa...tapi pada masa yang sama dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti..bagaimana kita nak klasifikasikanya

4-Berdosakah kita merebut keksih orang lain...sebab kita memang ikhlas denganya



soalan 1: tak tahu jawapan sebab naruto-san seorang lelaki.

soalan 2: yang jadi salah bila isteri lari, berzina, memutuskan hubungan dengan suami untuk bersama lelaki lain. ini durhaka....selain daripada ini naruto-san no comment.

soalan 3: isteri rasanya tak boleh sayang, cinta selain suami....kalau yang status tunang, kekasih no comment.

soalan 4: merampas, menodai isteri orang memang berdosa lebih-lebih lagi sampai tahap sama-sama terlanjur.....berebut tunang orang pun tak boleh melainkan dapat green light daripada tunang perempuan berkenaan.....adakah namanya "ikhlas" untuk bersama dengan isteri, tunang orang lain??? :berfikir:

p/s: tidak ada kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 05-10-08 20:52


1) Wawa rasa dia suka kat lelaki baru tu ..
2) Salah ke? Tak salah .. bukan kahwin pun , Infact, this is her real
     emotions.. Apa salah dia ikut kata hati?? :-)
3) WaH .. Nak menilai hati budi prempuan tu, ALLAH SWT saja yang layak .. :-)
     tapi .. kasih sayang tu lumrah..kan? Apa salahnyer kita sayang kat semua
     semua org d dunia ni, compared than kita brmusuhan .. betul tak?
4) Ikhlas ?? :-) Buktikan keikhlasan anda Shahbi.. Wawa tak sabar nak makan nasi
     minyak ni .. :-)

Apa2pun, kalau lah 'lelaki baru' yang dimaksudkn tu awak, Wawa doakan awak bhgia.. kalau awak ikhlas pada dia, buktikan ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 06:41


Hohho... topik ni macam akan hangat. Nak jugak masuk mode jiwang karat. Tapi Info masih tak cukup. Syahbi boleh kasi lebih detail tak? (tapi ayat "tiada kaitan dengan yang hidup dan mati" tu, betul ke tak ada kaitan..?)

ps:- para kanuselor jiwang karat akan muncul kembali. ngeh ngeh ngeh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 08:27


wah. tanya2 soalan ni ,mesti tengah terkena batang idung ni kan?
heheh.. :-D
well..ni pendapat ana

1.

!!! QUOTE !!!

1-Saya rasa, maknanya perempuan tu dah terpikat pada lelaki lain yang diucapkan sayangnya tu. Dalam masa yang sama dia sedang disukai lelaki 1st yang telah mengechop dia terlebih dahulu, yang mana lelaki itu telah pernah diterimanya suatu masa dulu mungkin atas sebab-sebab yang terpaksa atau tergesa-gesa, tanpa kerelaan hatinya dan keyakinan yang benar-benar mantap lagi. Atau mungkin selama tempoh confirmation antaranya dengan lelaki 1st tadi, hatinya telah tergugat dan dia terpikat pula pada lelaki lain yang baru ini.

Straight to the point, perempuan ni tengah rasa yang dia nak putuskan hubungan dengan lelaki 1st dan nak pergi ke lelaki 2nd. tapi still serba salah lagi. dia pun for sure tak nak lukakan hati sesiapa. dan dah pasti dia tentu masih sayangkan lelaki pertama tu tadi. cuma peratusannya lebih rendah daripada lelaki baru ni lah.. huhu.


!!! QUOTE !!!

1. dah berpunya tu dah ke tunang????eloknya, tak payah lah, nampak benar perempuan tu mudah goyah dan tak ada pendirian..awak suka ke perempuan yang tak ada pendirian?????tepuk dada tanya iman.....lagipun tak elok, Islam pun tak bagi kaci tunang orang.....boleh timbulkan fitnah dan permusuhan.....jauhkan lah


ana setuju dengan pendapat syahidatul dan alwalid.
sebabnya, bila seorang perempuan yang dah berpunya cakap sayang kat seorang lelaki, maksudnya dia dah ada rasa sayang pada lelaki tu walaupun dia tengah berchenta dengan lelaki lain. bila dah sampai tahap ni, perempuan tu akan rasa ragu2 sama ada nak putuskan tak hubungan dengan lelaki pertama yang dia sayangi. masa ni lah biasanya, pompuan2 buat comparison..tapi tak semestinya dia lebih sayang kat lelaki kedua tu..cuma, perasaanya dah tergugat..

2. bila dia putuskan hub dengan lelaki pertama, ana rasa, dia tak patut lah. sebab.. mesti dia ada sebab yang kukuh masa pilih lelaki pertama sebagai pacarnya. dan misal kata lah dia dah lama berhubungan lelaki pertama, mesti dah kenal hati budi etc. dan kalau dia putuskan hub dengan lelaki pertama untuk pergi ke lelaki kedua semata-mata kerana lelaki kedua tu lebih baik serba serbinya, mungkin org lain rasa elok. tapi pada ana tak elok lah...sebab bila dah kenal lama, mesti lah dah serasi..terima baik dan buruknya. kita tak tau sama ada yang baru ni betul-betul lagi elok atau lagi buruk. lagipun.. bila kita terima seorang perempuan yang meninggalkan lelaki lain semata-mata untuk kita, tak mustahil satu hari nanti perempuan tu akan tinggalkan kita untuk pergi ke lelaki lain..betl tak? :berfikir:

3. ana pun tak tau nak klasifikasikan macam mana. tapi pada ana tak salah selagi dia masih tak expresskan perasaannya pada kedua2 lelaki tersebut. tapi kalau dah beritahu kat salah seorang tu ada masalah lah agaknya..dah nampak dah tanda-tanda dia mungkin menjalinkan chenta terlarang pada masa akan datang.na'uzubilLah..harap-harap dijauhkan..ni sekadar pendapat..

4.ikhlas tu cuma kita dan Allah saja tau.. dan memang tak salah pilih perempuan yang masih belum berkahwin tapi dah berpacar. sebab dia belum milik sesiapa. tapi kalau pada mata org lain, kita merampas milik orang, sebaiknya di jauhkan lah. kita hidup bermasyarakat. bukan hidup seorang. daripada dibenci dan tak disukai ramai orang (maksudnya ramai musuh) lebih baik kita pilih jalan yang paling sikit timbulkan masalah or tak timbulkan masalah langsung. daripada melukai hati ramai org, lebih baik 2 hati saja yang dilukai. tak begitu?
sesungguhnya, dunia ni cuma menjanjikan nikmat yang sementara..

walLahua'lam..


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-08 16:43


Terharu syah dengar pendapat dan nasihat semua...mulia sungguh hati kamu semua...
:-) :-)
syah akui..org baru tu adalah syah...sebelum ke peringkat yang seterusnya...syah nak minta pendapat semua dulu...teruskan dengan pendapat anda...syah ikhlas mendengar...kritis ataupun membina...


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 16:49


kita kan AD yang MAHA MENGETAHUI.......
MENGADULAH PADA DIA
buat lah SOLAT SUNAT TASBIH.....lepas itu buat ISTIKHARAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 17:05


Pada 05-10-08 00:08 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!


1-Bila seorang perempuan yang dah berpunya tapi belum kawinlah...cakap dia sayang pada kita...apa maknanya??

2-Salah ke kalau perempuan tu ambil keputusan putuskan hubungan dengan kekasih lama dia..untuk bersama dengan lelaki baru ini...

3-Perempuan yang sayang 2 lelaki pada satu masa...tapi pada masa yang sama dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti..bagaimana kita nak klasifikasikanya

4-Berdosakah kita merebut keksih orang lain...sebab kita memang ikhlas denganya






1)sayang yang macamana?

2)nanti kalau dio jumpo yang baru,,,,dia lupo yang lamo,,,,bhati2..

3)kasih sayang ni anugerah ILAHI..tapi jangan cemarinya.....kalau da sampai sayang dua org lelaki..nampak tamak eh...hehehe,,,,tapi kito tak boleh lah judge yang bukan-bukan kan,.so sebagai jalan selamat,,,buat uji kaji,,,,hehehehe,,,ana bab uji mnguji pom ni,,,memang ana suka ni....

4)iklas ni payah nak jelaskan,,,tapi apa rasanya kalau kekasih kat direbut?walaupun kat tau kat ni xsemenggah mana,.,..memang lah tak bertunang lagi,,tapi nampak sangat tak bradap...


p/s;ana bercakap atas pengalaman ana..sakitnye hati awek kan rampas.....so tak ada lah cinta...pas kahwin agaknya,,hehehe...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 17:24


!!! QUOTE !!!

syah akui..org baru tu adalah syah...sebelum ke peringkat yang seterusnya...syah nak minta pendapat semua dulu...teruskan dengan pendapat anda...syah ikhlas mendengar...kritis ataupun membina...


erk..ana minta maaf lah kalau apa yang ana posting tu buat enta terasa hati..sesungguhnya ana cuma bagi pendapat yang innocent
huhu~


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 19:47


Pada 06-10-08 16:43 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

T
syah akui..org baru tu adalah syah...sebelum ke peringkat yang seterusnya...syah nak minta pendapat semua dulu...teruskan dengan pendapat anda...syah ikhlas mendengar...kritis ataupun membina...

Dan saya akui yang orang lama tu adalah saya. Sian kat saya. Baru nak kenal hati budi tetiba dah ada orang yang baru pulak. Nak buat bagaimana. Sedih jugak ni.

Lelaki ada hak untuk memilih dan mencari. Tapi hak untuk menerima terletak ditangan perempuan. (kalau perempuan yang cari, dan laki yang terima, nanti akan datang MUNGKIN laki tu senang cari yang lain ~ sebab? boleh fikir sendiri (tidak ada kaitan dengan sirah nabi)).

Tapi~ tu lah~... kalau dia dah tak nak takkan saya nak terhegeh-hegeh pulak. Nanti orang kata desperate pulak. Jadi, perlukah saya meneruskan perhubungan ini atau terus memutuskan untuk mencari yang lain pulak...? Susah nak cari jenih yang jaga akhlak dan budi pekerti ni. Saya kawan dengan dia pun memang ikhlas nak ambil dia jadi bini dalam jangka masa terdekat ni...(tapi belom tunang lagi)

Lagi satu, apakah perlu saya berkawan dengan lelaki baru tu? Demi jaga hubungan silaturrahim. (mana lah tau nanti akan datang dia nak balik kat saya, dia tinggalkan laki baru tu pulak - ngeh ngeh ngeh).

ps:- sekarang kita dah dengar pendapat dari dua belah pihak. Sapa nak sokong 'saya' sila sokong. Sapa nak sokong syah jangan sokong. Sokong 'saya' pulak.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-10-08 21:22


eeehhh....apa yang sedang berlaku ini??

sirat82 ini muslimin ke muslimat??...ayat macam pelik....tapi tengok icon bawah bendera itu lagilah pelik.

syahbi dengan sirat82 ini tengah berebut muslimat ke???....muslimat itu ada dalam portal ukhwah ini ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-08 21:56


salam....
man, its so hard to answer this kind of question.....
but okla i try, this just my opinion through the question above

1. well, mungkin sayang sebagai akak angkat ke, adik angkat ke?

2. betul kata umar_khalil. saudari ini tidak tetap pendirianyer. it can happen to you oso my friend....

3. saudari ni tak boleh dikatergorikan sebagai tamak. sebab, as a human, dia berhak untuk menyukai dan mencintai. tapi at last dia kena pilih juga siapa dia nak bersama. but for me, communication between both parties are the most important thing.

4. wah, sampai nak berebut neh.... payah nak jawab. mesti wanita yang dimaksudkan ni memang terbaikkan? but, BEST main WINla. memang nampak sangat tak beradap. for me, cari orang lain. tak usah rosakkan hubungan orang lain. silap hari bulan boleh jiwa kacau mamat FIRST tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 08:01


!!! QUOTE !!!

Dan saya akui yang orang lama tu adalah saya. Sian kat saya. Baru nak kenal hati budi tiba-tiba dah ada orang yang baru pulak. Nak buat bagaimana. Sedih jugak ni.

Lelaki ada hak untuk memilih dan mencari. Tapi hak untuk menerima terletak ditangan perempuan. (kalau perempuan yang cari, dan laki yang terima, nanti akan datang MUNGKIN laki tu senang cari yang lain ~ sebab? boleh fikir sendiri (tidak ada kaitan dengan sirah nabi)).

Tapi~ tu lah~... kalau dia dah tak nak takkan saya nak terhegeh-hegeh pulak. Nanti orang kata desperate pulak. Jadi, perlukah saya meneruskan perhubungan ini atau terus memutuskan untuk mencari yang lain pulak...? Susah nak cari jenih yang jaga akhlak dan budi pekerti ni. Saya kawan dengan dia pun memang ikhlas nak ambil dia jadi bini dalam jangka masa terdekat ni...(tapi belom tunang lagi)

Lagi satu, apakah perlu saya berkawan dengan lelaki baru tu? Demi jaga hubungan silaturrahim. (mana lah tau nanti akan datang dia nak balik kat saya, dia tinggalkan laki baru tu pulak - ngeh ngeh ngeh).

ps:- sekarang kita dah dengar pendapat dari dua belah pihak. Sapa nak sokong 'saya' sila sokong. Sapa nak sokong syah jangan sokong. Sokong 'saya' pulak.


!!! QUOTE !!!

eeehhh....apa yang sedang berlaku ini??

sirat82 ini muslimin ke muslimat??...ayat macam pelik....tapi tengok icon bawah bendera itu lagilah pelik.

syahbi dengan sirat82 ini tengah berebut muslimat ke???....muslimat itu ada dalam portal ukhwah ini ke??


ana rasa sirat82 tengah mainkan peranan sebagai lelaki yang pertama. tak begitu sirat? :-D


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:05


Pada 07-10-08 08:01 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!


ana rasa sirat82 tengah mainkan peranan sebagai lelaki yang pertama. tak begitu sirat?
pandainya....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-08 16:46


Pada 06-10-08 19:47 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-08 16:43 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

T
syah akui..org baru tu adalah syah...sebelum ke peringkat yang seterusnya...syah nak minta pendapat semua dulu...teruskan dengan pendapat anda...syah ikhlas mendengar...kritis ataupun membina...

Dan saya akui yang orang lama tu adalah saya. Sian kat saya. Baru nak kenal hati budi tiba-tiba dah ada orang yang baru pulak. Nak buat bagaimana. Sedih jugak ni.

Lelaki ada hak untuk memilih dan mencari. Tapi hak untuk menerima terletak ditangan perempuan. (kalau perempuan yang cari, dan laki yang terima, nanti akan datang MUNGKIN laki tu senang cari yang lain ~ sebab? boleh fikir sendiri (tidak ada kaitan dengan sirah nabi)).

Tapi~ tu lah~... kalau dia dah tak nak takkan saya nak terhegeh-hegeh pulak. Nanti orang kata desperate pulak. Jadi, perlukah saya meneruskan perhubungan ini atau terus memutuskan untuk mencari yang lain pulak...? Susah nak cari jenih yang jaga akhlak dan budi pekerti ni. Saya kawan dengan dia pun memang ikhlas nak ambil dia jadi bini dalam jangka masa terdekat ni...(tapi belom tunang lagi)

Lagi satu, apakah perlu saya berkawan dengan lelaki baru tu? Demi jaga hubungan silaturrahim. (mana lah tau nanti akan datang dia nak balik kat saya, dia tinggalkan laki baru tu pulak - ngeh ngeh ngeh).

ps:- sekarang kita dah dengar pendapat dari dua belah pihak. Sapa nak sokong 'saya' sila sokong. Sapa nak sokong syah jangan sokong. Sokong 'saya' pulak.




Erk..haha..pulak...tapi tak apalah...teruskan luahan hati anda...

Cerita tentang keksih perempuan ini pulak...dah banyak kali dia tel syah..merayu-rayu jangan kacau si perempuan ini...syah cakap insyaAllah...sebab hati memang berkenan,jadi tak dapat janji..nak buat macam mana..lagipun kalau syah yang bertepuk sebelah tangan tak mungkin menjadi....mesti ada respon yang membina...


teruskanlah dengan nasihat forumer ukhwah ini.. syah tak kisah kritis ke kritik atau yang membina...namanya pun minta pendapat...


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 18:21


!!! QUOTE !!!

Cerita tentang keksih perempuan ini pulak...dah banyak kali dia tel syah..merayu-rayu jangan kacau si perempuan ini...syah cakap insyaAllah...sebab hati memang berkenan,jadi tak dapat janji..nak buat macam mana..lagipun kalau syah yang bertepuk sebelah tangan tak mungkin menjadi....mesti ada respon yang membina...


memang lah pokok takkan bergoyang kalau tak ada angin en syah.. :sopan:

ana ada soalan lah.
en syah ke yang start dulu menegur, main'sms' dan segala2 main lah.
hehe :-D

biasanya perempuan akan memberi respond kalau lelaki yang start dulu..
maklumlah perempuan ni kan femaluuu :sopan:
lagi-lagi kalau jenis yang baik-baik ni..

dan biasanya kalau lelaki yang start menjiwang,
perempuan yang dalam keserba salahan ni
akan terasa somethg dalam jiwanya..
apa ek org hindustan cakap
kuch2 hota hai.. :-P

um..nasihat ana,
cuba tahan diri daripada berhubung dengan perempuan tu
awal-awal memang susah sikit
sebab perempuan tu akan cuba reach syah dalam apa cara skalipon
dan tanya banyak soalan kenapa senyap tak ada berita..etc
um..
perempuan tu akan stop sendiri.
ana tak sure berapa bulan diperlukan.
bila jadi begitu nanti baru lah perempuan tu rasa lelaki pertama tu yang paling dia cintai..
tak pelah kalau tak ada yang kedua.asalkan yang pertama masih ada di sisi..

maybe there times perempuan tu akan bagi emel or sms cakap teringat masa dolu2
jangan cuba2 balas :jangan:

cari lah pengganti lain..
kasihan pula ana kat lelaki pertama tu..


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-08 21:22


Pada 05-10-08 00:08 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

syah nak tanyalah pada forumer ukhwah ini...ada beberapa soalan..harap-harap dapat responlah daripada forumer ukhwah ini...
tiada kena mengena sama ada dengan yang masih hidup atau sudah meninggal dunia..persoalanya ialah

1-Bila seorang perempuan yang dah berpunya tapi belum kawinlah...cakap dia sayang pada kita...apa maknanya??

2-Salah ke kalau perempuan tu ambil keputusan putuskan hubungan dengan kekasih lama dia..untuk bersama dengan lelaki baru ini...

3-Perempuan yang sayang 2 lelaki pada satu masa...tapi pada masa yang sama dia jaga semua akhlak dan tatatertib budi pekerti..bagaimana kita nak klasifikasikanya

4-Berdosakah kita merebut keksih orang lain...sebab kita memang ikhlas denganya


1.kita hndklh bersangka baik.......
perempuan tu sayang kita sebagai seorang kawan @sebagai seorang akak....

2.betul sekiranya tak serasi dengan kekasih lama.....
salah sekiranya putus kerana nak bersama dengan lelaki lain...

3.mungkin dia sayang sebagai seorang kawan atau sebagai seorang akak.....apa salahnya....dan kita tidak boleh menilai atau mengklasifikasi sesorang itu....

4.tak payahlah nak berebut kekasih orang........
di dunia ni ramai lagi perempuan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-08 20:55


Pada 10-10-08 18:21 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Cerita tentang keksih perempuan ini pulak...dah banyak kali dia tel syah..merayu-rayu jangan kacau si perempuan ini...syah cakap insyaAllah...sebab hati memang berkenan,jadi tak dapat janji..nak buat macam mana..lagipun kalau syah yang bertepuk sebelah tangan tak mungkin menjadi....mesti ada respon yang membina...


memang lah pokok takkan bergoyang kalau tak ada angin en syah.. :sopan:

ana ada soalan lah.
en syah ke yang start dulu menegur, main'sms' dan segala2 main lah.
hehe :-D

biasanya perempuan akan memberi respond kalau lelaki yang start dulu..
maklumlah perempuan ni kan femaluuu :sopan:
lagi-lagi kalau jenis yang baik-baik ni..

dan biasanya kalau lelaki yang start menjiwang,
perempuan yang dalam keserba salahan ni
akan terasa somethg dalam jiwanya..
apa ek org hindustan cakap
kuch2 hota hai.. :-P

um..nasihat ana,
cuba tahan diri daripada berhubung dengan perempuan tu
awal-awal memang susah sikit
sebab perempuan tu akan cuba reach syah dalam apa cara skalipon
dan tanya banyak soalan Kenapa senyap tak ada berita..etc
um..
perempuan tu akan stop sendiri.
ana tak sure berapa bulan diperlukan.
bila jadi begitu nanti baru lah perempuan tu rasa lelaki pertama tu yang paling dia cintai..
tak pelah kalau tak ada yang kedua.asalkan yang pertama masih ada di sisi..

maybe there times perempuan tu akan bagi emel or sms cakap teringat masa dolu2
jangan cuba2 balas :jangan:

cari lah pengganti lain..
kasihan pula ana kat lelaki pertama tu..



Tak sampai hati nak tinggalkan dia begitu saja...syah pun rasa salah jugak...tapi hati dah sayang,nak buat macam mana....

Perkembangan terbaru...kekasih dia dah berangkat ke mesir....
And the story begin,,,,


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 13:34


pandangan ana,baik biar saja lah perempuan tu.nanti takut suatu ketika bila kita dah betul-betul sayang,dia balik pada kekasih lama dia,sapa yang makan hati?anta jugak..ni dari pengalaman hidup ana lah ini..hm..syah student UTM ke?kalau betul,PM ana..ana masih di UTM jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-12-08 16:20


salam
jawapannya adalah
1.pertama sekali,saya merasakan dia seorang yang tidak setia.esok2 dia bosan dengan syah dia cari lain.hidup ni imbal balik,hari ini kita melukakan hati org,esok lusa org akan melukakan hati kita.
2.dia seorang yang mudah jatuh cinta.tak bagus untuk lelaki or future.
3.takut dia jadikan syah sebagai kambing hitam,masa dia susah,dia bosan,dia rasa pakwe dia tak pedulikan dia..dia cari syah tapi in the same time,stil contact dengan kekasih lama.
3.betulkah dia nak putuskan dengan kekasih lama?macam tak percaya saja.takut sebab pakwe dia pergi mesir,dia bosan2 dia dengan syah,esok lusa bila balik disini,dia tinggalkan syah.
4.jangan terpedaya dengan kulit sahaja.jangan judge appearance saja.kenal dulu hati budi.kalau kita nak tahu mengenai seseorang,kita tanya musuh dia.so,asking your frens about her.
saya bukan suzzon org tapi saya bercakap based on my experiences from my friends.geram juga dengan perempuan macam ini,terus terang saya cakap.saya tak sekolah perempuan macam ini.saya kdgkala naik angin dengan perempuan macam ini sebab most kawan saya lelaki pernah kena and cerita dengan saya sampai ada tu sampai failed subject.kdgkala masa kita ada kepentingan dia sekolah.tapi bila dah tak ada dia tinggalkan kita.
bro.syah ikutkan hati mati,ikut kan rasa binasa.
fikir-fikirkanlah.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:18


saya setuju dengan amilyn..jangan terpedaya dengan wanita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-08 19:04


Thanks lah ek semua nak beri nasihat ikhlas...memang syah dah fikir masak2 dah...jadi biarlah dia ek..hari itu pun syah dah suruh dia baik-baik kat kekasih dia semula....tak elok rasanya...
Lagipun perempuan dalam dunia ini ramai lah ek....insyaAllah tak kemana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-12-08 19:46


hmm tak tau nak komen apa..
ye betol3.. perempuan ra...mai.. hehehe.. pilih mana-mana yang belum berpunyer.. hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129943 saat. Lajunya....