Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: penganggur layak diserap masuk tentera?minta pandangan anda


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» penganggur layak diserap masuk tentera?minta pandangan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh penganggur layak diserap masuk tentera?minta pandangan anda

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 17:44


Assalamualaikum.nak minta pandangan anda semua.hari ini gejala pengangguran sudah mencapai tahap yang membimbangkan semua pihak sehingga ada cadangan supaya mereka yang menganggur tak kira dari semua lepasan terutama lepasan SPM hingga PhD ni diserap menjadi anggota/pegawai tentera.jadi sebagai rakyat,adakah anda menyokong pendapat ini?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

firdanis
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25739
Posting: 5
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-08 17:47


wsalam...
serap masuk??/
agak kurang setuju.
kalau nak masuk tentera bior boleh dengan rela hati..kang tak pasal2 kalau tak minat negara yang tergadai.. banyak pula kes rasuah..ish2.. nauzubilla..

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdanisProfil   Hantar PM kepada firdanis   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 18:00


macam ni,maksud saya ia diwajibkan kepada mreka2 yang menganggur dan selepas itu mereka boleh memilih untuk terus masuk dalam prkhdmtan atau tidak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 18:04


ok apa..apa lagi rashdin..dari duduk menganggur tu..baik masuk polis ke..tentera ke..ok apa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 18:11


memanglah ok.tapi kena tunggu jawapan dapat ke tak masuk askar ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-08 18:27


salam..

biar betul.. rasa macam tak munasabah pula cadangan sebegitu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 22-09-08 18:32


bagi penganggur yang betul-betul serius mencari kerja tapi tak dapat eloklah juga diberi peluang pada yang layak...

bagi penganggur yang memang malas dan lebih selesa melepak dan bergantung dengan mak ayah lagi ...rasanya.. tak payah lah agaknya... merosakkan barisan tentera saja

Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 22:33


Pada 22-09-08 18:32 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

bagi penganggur yang betul-betul serius mencari kerja tapi tak dapat eloklah juga diberi peluang pada yang layak...

bagi penganggur yang memang malas dan lebih selesa melepak dan bergantung dengan mak ayah lagi ...rasanya.. tak payah lah agaknya... merosakkan barisan tentera saja



bagilah mereka peluang sama rata.mana tahu mungkin di dunia pekerjaan biasa mereka tak boleh tapi dalam dunia askar pergh kreatif gila.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 23:00


by: Rashdin

!!! QUOTE !!!


bagilah mereka peluang sama rata.mana tahu mungkin di dunia pekerjaan biasa
mereka tak boleh tapi dalam dunia askar pergh kreatif gila.

ERRKK!!! Kreatif??? Yaa... Tak dinafikan dalam apa jua bidang kita mesti
kreatif, inovatif dan produktif. Tapi apa maksud Rashdin dalam kreatif di sini?
Let me tell you something. The army should be really-really capable, brave and
dynamic enough to be the real ARMY. Saya beri contoh... Ketika tahun 1775,
peperangan di US menentang Great Britain, kepakarannya bukan sekadar menembak,
membunuh, bom, menikam dan benda-benda gituuee daahh... George Washington yang
memimpin Continental Army masa tuue, siap implement Fabian strategy dan hit-and-run
tactics... Semuanya menuntut ilmu dan pemerhatian yang mendalam... Bukannya apabila
menganggur, pilihan mudah terus masuk Malaysian Army yang tak dinafikan banyak elaun
bulanannya... Yaa... Memang peluang sama rata itu saya setuju, tetapi tapisan,
filtering adalah sangat-sangat penting bagi menjamin kualiti tentera Malaysia....
The Guardian...

p/s: EERR... Betul ke Rashdin apply Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States??

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 01:08


Pada 22-09-08 23:00 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

by: Rashdin

!!! QUOTE !!!


bagilah mereka peluang sama rata.mana tahu mungkin di dunia pekerjaan biasa
mereka tak boleh tapi dalam dunia askar pergh kreatif gila.

ERRKK!!! Kreatif??? Yaa... Tak dinafikan dalam apa jua bidang kita mesti
kreatif, inovatif dan produktif. Tapi apa maksud Rashdin dalam kreatif di sini?
Let me tell you something. The army should be really-really capable, brave and
dynamic enough to be the real ARMY. Saya beri contoh... Ketika tahun 1775,
peperangan di US menentang Great Britain, kepakarannya bukan sekadar menembak,
membunuh, bom, menikam dan benda-benda gituuee daahh... George Washington yang
memimpin Continental Army masa tuue, siap implement Fabian strategy dan hit-and-run
tactics... Semuanya menuntut ilmu dan pemerhatian yang mendalam... Bukannya apabila
menganggur, pilihan mudah terus masuk Malaysian Army yang tak dinafikan banyak elaun
bulanannya... Yaa... Memang peluang sama rata itu saya setuju, tetapi tapisan,
filtering adalah sangat-sangat penting bagi menjamin kualiti tentera Malaysia....
The Guardian...

p/s: EERR... Betul ke Rashdin apply Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States??



kreatif maksud saya di sini kita boleh lihat/cungkil bakat mereka.mana tahu mereka ada bakat terpendam yang amat diperlukan dalam askar tetapi bukan dalam dunia awam.lepas tu caranya adalah dengan mewajibkan mereka menjalani latihan asas selepas itu terpulang pada mereka nak teruskan perkhidmatan atau tidak.bagi mereka yang ada diploma sampai phd dan juga ada keputusan spm yang baik,boleh diberi peluang untuk menjadi pegawai sama ada simpanan atau tetap.

MIT ada apply tapi dapat atau tak tu tak ksah janji usaha.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 10:31


assalammualaikum

saya setuju kalau penganggu di serap masuk ke alam tentera. zaman sekarang orang belajar ijazah pun belum tentu dapat kerja. lagipun kerja sebagai tentera dapat berbakti pada negara.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 10:46


saya tak setuju.... banyak lagi kerja yang boleh buat selain masuk tentera. actually, banyak kerja tapi budak-budak u ini...memilih sangat. apa salahnye kerja dari bawah dulu....duit dapat pengalaman pun dapat... biarlah gaji tak seberapa at least tak lah membebankan mak ayah. :-D


-----------------
***SelAmBer SElaMAnya***


Bookmark and Share

  


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 10:55


hmm,setakat ni saya tengok sambutan agak seimbang lagi mengenai isu ini masih lagi 50-50.menanti lagi pandangan dari semua.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:59


Pada 22-09-08 17:44 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.nak minta pandangan anda semua.hari ini gejala pengangguran sudah mencapai tahap yang membimbangkan semua pihak sehingga ada cadangan supaya mereka yang menganggur tak kira dari semua lepasan terutama lepasan SPM hingga PhD ni diserap menjadi anggota/pegawai tentera.jadi sebagai rakyat,adakah anda menyokong pendapat ini?.


Sokong sangat- sangat...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:15


Kurang setuju..sebab ilmu yang dipelajari diperingkat universiti boleh dimanfaatkan di bidang yang sepatutnya..Kalau jadi askar rugi pulok ilmu2 yang dipelajari..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:42


kurang setuju juga..
sebab kalau yang dah ada lulusan macam master phd atau diploma mesti macam ada sikit rasa frust..sebab belajar pnt2 tapi jadi tentera..bukan nak perlekeh kerjaya askar yang berkorban demi negara..tetapi lebih baik mereka yang benar-benar berminat nak berjuang..lagi 1..lebih baik ambil mereka yang lepasan spm yang dah tak minat nak sambung belajar..bukan apa tenaga muda masih kuat lagi..apa salahnya di gunakn pada jalan yang betul..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:45


Pada 22-09-08 17:44 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.nak minta pandangan anda semua.hari ini gejala pengangguran sudah mencapai tahap yang membimbangkan semua pihak sehingga ada cadangan supaya mereka yang menganggur tak kira dari semua lepasan terutama lepasan SPM hingga PhD ni diserap menjadi anggota/pegawai tentera.jadi sebagai rakyat,adakah anda menyokong pendapat ini?.


1st question, ni cadangan siapa?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:53


salam..

maaf, pada pandangan saya, rasanya tak sesuai lah sebab, ada beberapa isu yang perlu dipertimbangkan seperti:
-tak semua org ada stamina yang secukupnya untuk melayakkan dia jadi tentera.. (contoh: tinggi, berat, rabun atau tidak, kecergasan dll)
-tak semua org boleh tahan dengan sesi latihan tentera..
-tak semua org berminat untuk jadi tentera.. (takut nanti fizikal ok tapi mental xok)
-lagi satu, mana gomen nak cari duit untuk bayar gaji tentera yang berlebihan ni ;)

hmmm.. tapi kalau ada sesiapa di kalangan penganggur yang betul-betul berminat nak jadi tentera, boleh lah ikut saluran yang betul, kena apply lepas itu ambil ujian kecergasan, kalau lulus dan temuduga pun ok, then barulah akan dilantik jadi pegawai tentera mengikut pengkhususan bidang masing2x (contoh: kalau dia ada kelulusan ijazah dalam bidang IT, dia akan dilantik menjadi Pegawai IT di salah satu unit Tentera, tapi still kena lulus ujian kecergasan jugak)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:00


saya sokong lah cadangan u ll untuk ramaikan mat tirap ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 12:25


Pada 23-09-08 12:42 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

kurang setuju juga..
sebab kalau yang dah ada lulusan macam master phd atau diploma mesti macam ada sikit rasa frust..sebab belajar pnt2 tapi jadi tentera..bukan nak perlekeh kerjaya askar yang berkorban demi negara..tetapi lebih baik mereka yang benar-benar berminat nak berjuang..lagi 1..lebih baik ambil mereka yang lepasan spm yang dah tak minat nak sambung belajar..bukan apa tenaga muda masih kuat lagi..apa salahnya di gunakn pada jalan yang betul..:-)



bila tamat latihan mereka boleh memilih nak jadi pegawai sepenuh masa atau pun tidak .


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:22


kurang bersetuju jugak, nak jadi tentera biarlah betul-betul bminat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 11:28


Pada 22-09-08 18:00 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

macam ni,maksud saya ia diwajibkan kepada mreka2 yang menganggur dan selepas itu mereka boleh memilih untuk terus masuk dalam prkhdmtan atau tidak.


Rashdin nak jadi Tentera ke..?? Aduh .. Awak tu comel Dik ooi .. Awat tak minta kerja lain .. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:41


samalah nga jadi cikgu...atau guru atau pensyarah dan sebagainya...

kena ada minat....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:46


ana rasa untuk yang masuk tentera tu tak semua boleh....

ana kurang setuju..tapi jika mahu laksanakan,banyak perkara yang perlu difikirkan...melainkan yang penganggung itu memang betul-betul penganggur......

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 12:16


Pada 31-10-08 11:46 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

ana rasa untuk yang masuk tentera tu tak semua boleh....

ana kurang setuju..tapi jika mahu laksanakan,banyak perkara yang perlu difikirkan...melainkan yang penganggung itu memang betul-betul penganggur......


ramai sangat dah ni.dah dekat 50 ribu pengangguran di negara ini


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Nisaa_85
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2008
Ahli No: 35540
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 12:26


Satu cadangan yang baik. tapi kalau secara kerahan tak sesuai. mungkin gov boleh bagi offer untuk dia org. Sesiapa yang berminat dialu-alukan memasuki bidang tersebut. Dengan adanya golongan berilmu, dapat menambahbaik sistem pertahanan negara yang sedia ada.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nisaa_85Profil   Hantar PM kepada Nisaa_85   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 13:10


penganggur ni suka memilih kerja kebanyakkanya.. kalau dikerah pun mereka belum tentu berminat.. biasanya terlalu high taste yang jadi macam ni.. ish2 masalah..masalah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 13:46


:berfikir: ada bagus juga pendapat ni tapi ada juga tak bagus..bagusnya sebab boleh menambah bilangan anggota tentera yang kekurangan..boleh juga kurangkan bilangan penganggur di malaysia ni..tapi yang tak bagusnya kalau mereka tak ada minat tu lah..nanti kalau masuk juga, buat kerja sambil lewa saja..ataupun buat apa-apa kes yang boleh memburukkan nama pasukan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 14:30


Pada 26-09-08 12:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


bila tamat latihan mereka boleh memilih nak jadi pegawai sepenuh masa atau pun tidak .


Rashdin, apa kata kementah dan kem. sumber manusia tentang isu ni ye?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:35


Pada 31-10-08 14:30 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-08 12:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


bila tamat latihan mereka boleh memilih nak jadi pegawai sepenuh masa atau pun tidak .


Rashdin, apa kata kementah dan kem. sumber manusia tentang isu ni ye?



tak tahu.mungkin senyap saja


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 12:41


ok apa kalau penganggur diserap masuk jadi tentera @polis......cuba bayangkan kalau tentera dapat seorang pemegang degree fizik atau kimia (hehehehe), cuba bayangkan senjata buatan malaysia.....tak ke terketa' lutut amerika nanti, kalau budak IT yang sememangnya berlambak dipasaran Malaysia masuk tentera..........tentera malaysia akan ada cyberspace security sendiri, dan tak perlu import software dari luar negara untuk hardware yang bakal disiapkan oleh engi2 EE dan maka lain yang turut diserapkan ke dalamtentera..........

always look at the bright sight akhi........

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 12:59


ishk..penganggur masuk tentera??

bukan semua minat pun..

saya tertarik dengan cadangan alqalid tu.. wujudkan jawatan2 yang sesuai dalam ketenteraan..tapi pengaggur ramai sangat..jawatan pula tentu tak banyak...so...macam tak dapat nak selesai masalah juga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 13:15


erm,saya setuju toi lah..eh,sapa kata kalau masuk askar kena kawat juga...masuk tentera ayik kena berkawal juga...kata lah ada penganggur tueh graduan dalam bidang engineering,mesti pandai mengolah technology2 yang ada disediakan dalam tentera ini,kalau tak ada org yang pandai guna,mesti negara kita rugi sebab tak guna segala advantage yang ada...akauntan,boleh mengawal duet keluar masuk...bagi saya lah,elok juga penganggur ini masuk tentera..boleh berkhidmat untuk negara...tapi tak sanggup kalau suami saya seorang tentera...hehehehe...nauzubillah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 20:21


tentera memang kreatif...pernah nampak sendiri mereka jalani latihan...maklumlah saya kerja kat dalam kem plkn...dah itu kawan saya pun palapes so dia banyak kongsi pengalaman dia semasa dalam latihan baik dalam hutan o kat mana-mana saja..

Tapi sesuai ke penganggur di serap masuk sebagai tenter?? apa rasionalnye rashdin?? ke rashdin yang nak jadi tentera ini..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 20:34


Pada 01-11-08 20:21 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

tentera memang kreatif...pernah nampak sendiri mereka jalani latihan...maklumlah saya kerja kat dalam kem plkn...dah itu kawan saya pun palapes so dia banyak kongsi pengalaman dia semasa dalam latihan baik dalam hutan o kat mana-mana saja..

Tapi sesuai ke penganggur di serap masuk sebagai tenter?? apa rasionalnye rashdin?? ke rashdin yang nak jadi tentera ini..hehehe



yalah,kurang2 ada juga kerja mereka dapat dari jadi penanggur terhormat tak begitu?.dan lagi best bila dah ada kelulusan macam diploma sampai phd senang-senang saja dapat pangkat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 22:05


Pada 01-11-08 20:34 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-08 20:21 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

tentera memang kreatif...pernah nampak sendiri mereka jalani latihan...maklumlah saya kerja kat dalam kem plkn...dah itu kawan saya pun palapes so dia banyak kongsi pengalaman dia semasa dalam latihan baik dalam hutan o kat mana-mana saja..

Tapi sesuai ke penganggur di serap masuk sebagai tenter?? apa rasionalnye rashdin?? ke rashdin yang nak jadi tentera ini..hehehe



yalah,kurang2 ada juga kerja mereka dapat dari jadi penanggur terhormat tak begitu?.dan lagi best bila dah ada kelulusan macam diploma sampai phd senang-senang saja dapat pangkat.



:kelip: betul itu...if ada degree dan ambil PALAPES kat U..secara automatik akan jadi leftenan muda...ambil kursus lagi lebih kurang 9bln dah boleh jadi leftenan..tak sampai 2thn kerja dah boleh jadi kapten...dah 4thn kerja dah boleh ambil ujian untuk kenaikan pangkat jadi mejar...if ada rezeki cepat lah dapat jadi jeneral..wah gaji besar tueeeeeeeee...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 12:39


saya bertanya

!!! QUOTE !!!

ok apa..apa lagi rashdin..dari duduk menganggur tu..baik masuk polis ke..tentera ke..ok apa..


ini jawapan rashdin

!!! QUOTE !!!

memanglah ok.tapi kena tunggu jawapan dapat ke tak masuk askar ni.


jawapan apa yang anda tunggu ni ?? askar ni nak minta bukan buat surat minta kerja.. ha hari ni 2/11/08 dalam paper ada bagitau pusat untuk pergi jadi askar... kat sana nanti ada ujian ..pergi ah...

anda jangn lah nak menjawab tak guna akal.... ingat manusia kat sini tak tau nak mikir ke ??

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

serojaputih
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30561
Posting: 8
Dari: terengganu

Kedah  


posticon Posting pada: 02-11-08 16:12


tak setuju.. tak semua pengangur nak jadi askar.. ini bergantung kepada minat.. kalau dikerah untuk masuk askar ni bukan dengan rela hati tau..tak ikhlas nak jadi askar namanya tu..kena paksa...ni cuma pandangan saya saja lah..sebab saya pun seorang penganggur.. tapi saya tak minat nak jadi askar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For serojaputihProfil   Hantar PM kepada serojaputih   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 22:00


Pada 02-11-08 16:12 , serojaputih posting:

!!! QUOTE !!!

tak setuju.. tak semua pengangur nak jadi askar.. ini bergantung kepada minat.. kalau dikerah untuk masuk askar ni bukan dengan rela hati tau..tak ikhlas nak jadi askar namanya tu..kena paksa...ni cuma pandangan saya saja lah..sebab saya pun seorang penganggur.. tapi saya tak minat nak jadi askar..


ala kerja apa yang boleh buat minat?????
kerja ni yang best bila bank tu dah naik digit, serius cakap..........
usaha sebulan, nikmat sehari.........

minat boleh dipupuk.....yang penting keikhlasan dan kesanggupan untuk mencuba sesuatu yang baru..........cabaran akan menguatkan diri seseorang........

bukankah Islam galakkan umatnya jadi umat yang gagah????


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 22:11


minat perlu ada juga tau tak ada minat susah juga...tak kan nak kerja secara terpaksa pula..nanti huru-hara pula benteng pertahanan negara kita...kan susah itu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 22:17


erm..bab minat tu mungkin juga ada benarnya.. boleh dipupuk...

tapi.. kalau minat bagai mana sekali pun... tapi ayu...dan anggun gituu... auwww... mana boleh kan.. huhuh

tapi ada juga yang jenis.. buat lah macam mana pun memang takkan minat...hehehe.. tu pada yang ketegaq lah tu.. :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 15:23


Pada 05-11-08 22:17 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm..bab minat tu mungkin juga ada benarnya.. boleh dipupuk...

tapi.. kalau minat bagai mana sekali pun... tapi ayu...dan anggun gituu... auwww... mana boleh kan.. huhuh

tapi ada juga yang jenis.. buat lah macam mana pun memang takkan minat...hehehe.. tu pada yang ketegaq lah tu.. :P



asalkan ada keazaman semua tak mustahil.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 15:27


jangan azam saja sampai berkurun dah lah.. buat nya tak jugak

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 15:59


Pada 09-11-08 15:27 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

jangan azam saja sampai berkurun dah lah.. buat nya tak jugak



Allah,anda ni pun cubala bagi sokongan pada mereka-mereka yang nak masuk tentera.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 16:36


saya memang sokong lah org yang nak masuk tentera ni..bagus lah dari duduk rumah..ngabiskan beras... masuk tentera...sekurang-kurangnya dapat bantu diri sendiri... bukan duduk melangok saja..lepas itu cakap saja lebih.....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:14


Pada 05-11-08 22:17 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm..bab minat tu mungkin juga ada benarnya.. boleh dipupuk...

tapi.. kalau minat bagai mana sekali pun... tapi ayu...dan anggun gituu... auwww... mana boleh kan.. huhuh

tapi ada juga yang jenis.. buat lah macam mana pun memang takkan minat...hehehe.. tu pada yang ketegaq lah tu.. :P


setuju dengan mimi_eniliana..kalau dah ayu bagaimana? nak jadi askar kan...tapi kan saya pun boleh lah di katakan ayu :sopan: tapi time sekolah dulu-dulu saya join kadet remaja sekolah tau..kawan-kawan naik hairan kenapa saya join kadet..tak sesuai dengan penampilan yang bertudung labuh (time sekolah lah ) ayu lagi...sebenarnya saja saja sebab saya suka juga dengan aktiviti yang mencabar.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 22:01


Pada 09-11-08 16:36 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang sokong lah org yang nak masuk tentera ni..bagus lah dari duduk rumah..ngabiskan beras... masuk tentera...sekurang-kurangnya dapat bantu diri sendiri... bukan duduk melangok saja..lepas itu cakap saja lebih.....




lagipun,jika ikut sistem sekarang bukan semua dia ambil walaupun berjuta yang mohon.ikut pada nasiblah kan.gagal sekarang tahun depan cuba lagi.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 22:41


Pada 09-11-08 21:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-08 22:17 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm..bab minat tu mungkin juga ada benarnya.. boleh dipupuk...

tapi.. kalau minat bagai mana sekali pun... tapi ayu...dan anggun gituu... auwww... mana boleh kan.. huhuh

tapi ada juga yang jenis.. buat lah macam mana pun memang takkan minat...hehehe.. tu pada yang ketegaq lah tu.. :P


setuju dengan mimi_eniliana..kalau dah ayu bagaimana? nak jadi askar kan...tapi kan saya pun boleh lah di katakan ayu :sopan: tapi time sekolah dulu-dulu saya join kadet remaja sekolah tau..kawan-kawan naik hairan Kenapa saya join kadet..tak sesuai dengan penampilan yang bertudung labuh (time sekolah lah ) ayu lagi...sebenarnya saja saja sebab saya suka juga dengan aktiviti yang mencabar.. :kelip:


hehehehe.. shimaku nya ayu lain....perempuan ayu tapi kuat...itu memang bagus jadi tentera tu...tapi....

ini ayu yang auwww tu...yang ada misai tu.... yang semulajadinya langsung tak patut ayu... :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:28


Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:42


Dah lama tak naik trak tentera...Dulu tiap-tiap hari naik trak tentera...Masa tu siap pakai uniform, bawa beg galas dan bekalan air untuk satu hari untuk melaksanakan misi sebagai pelajar sekolah... :-P ...Sekolah rendah saya dulu berkongsi pagar dengan kem tentera...Lepas habis UPSR cikgu bawa melawat kem dan muzium tentera...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:49


Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...



:berfikir: ehmmm nampaknya minat sangat ye..cuba mohon lagi..never give up ok..askar wataniah pun ok apa..segak juga tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:56


Pada 09-11-08 22:41 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-08 21:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-08 22:17 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm..bab minat tu mungkin juga ada benarnya.. boleh dipupuk...

tapi.. kalau minat bagai mana sekali pun... tapi ayu...dan anggun gituu... auwww... mana boleh kan.. huhuh

tapi ada juga yang jenis.. buat lah macam mana pun memang takkan minat...hehehe.. tu pada yang ketegaq lah tu.. :P


setuju dengan mimi_eniliana..kalau dah ayu bagaimana? nak jadi askar kan...tapi kan saya pun boleh lah di katakan ayu :sopan: tapi time sekolah dulu-dulu saya join kadet remaja sekolah tau..kawan-kawan naik hairan Kenapa saya join kadet..tak sesuai dengan penampilan yang bertudung labuh (time sekolah lah ) ayu lagi...sebenarnya saja saja sebab saya suka juga dengan aktiviti yang mencabar.. :kelip:


hehehehe.. shimaku nya ayu lain....perempuan ayu tapi kuat...itu memang bagus jadi tentera tu...tapi....

ini ayu yang auwww tu...yang ada misai tu.... yang semulajadinya langsung tak patut ayu... :P


:sopan: ada-ada saja kak mimi tau..saya tak lah kuat mana pun just suka aktiviti mencabar..kekadang join kekadang tak, ikut kepada kesenangan diri.. :lol:
:lol: memang lah yang ayu auww ada misai tak patut masuk tentera..hancusssss

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 14:00


Pada 10-11-08 13:49 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!



:berfikir: ehmmm nampaknya minat sangat ye..cuba mohon lagi..never give up ok..askar wataniah pun ok apa..segak juga tu


Thanks :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 14:17


Pada 01-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-08 14:30 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-08 12:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


bila tamat latihan mereka boleh memilih nak jadi pegawai sepenuh masa atau pun tidak .


Rashdin, apa kata kementah dan kem. sumber manusia tentang isu ni ye?



tak tahu.mungkin senyap saja


senyap saja? habis tu, ni cadangan daripada siapa? atau hanya sekadar teori dari Rashdin yang kerjaaan/ATM pun tak tahu-menahu tentang cadangan ini?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 14:31


Pada 10-11-08 14:00 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 13:49 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!



:berfikir: ehmmm nampaknya minat sangat ye..cuba mohon lagi..never give up ok..askar wataniah pun ok apa..segak juga tu


Thanks :welcome:



kawan pun ada jadi askar wataniah..segak saja tengok lebih-lebih lagi guna baju no.3...wah bergaya begitu...hijau muda..sedap mata memandang..dah tu kasut kilat boleh jadi cermin.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 22:56


Pada 10-11-08 14:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-08 14:30 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-09-08 12:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


bila tamat latihan mereka boleh memilih nak jadi pegawai sepenuh masa atau pun tidak .


Rashdin, apa kata kementah dan kem. sumber manusia tentang isu ni ye?



tak tahu.mungkin senyap saja


senyap saja? habis tu, ni cadangan daripada siapa? atau hanya sekadar teori dari Rashdin yang kerjaaan/ATM pun tak tahu-menahu tentang cadangan ini?

wassalam.



cadangan ni dibuat jika tak silap saya pada zaman TDM sebelum ia diubah jadi PLKN tu.alasannye supaya kita tak tiru singapura.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:37


Pada 10-11-08 14:31 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!



kawan pun ada jadi askar wataniah..segak saja tengok lebih-lebih lagi guna baju no.3...wah bergaya begitu...hijau muda..sedap mata memandang..dah tu kasut kilat boleh jadi cermin.. :sopan:


Sedihnya...kita hanya dapat dengar cerita orang lain saja.. :cry: :cry: :cry:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:59


Pada 11-11-08 13:37 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 14:31 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!



kawan pun ada jadi askar wataniah..segak saja tengok lebih-lebih lagi guna baju no.3...wah bergaya begitu...hijau muda..sedap mata memandang..dah tu kasut kilat boleh jadi cermin.. :sopan:


Sedihnya...kita hanya dapat dengar cerita orang lain saja.. :cry: :cry: :cry:



:jangan: jangan sedih2..kan boleh apply lagi..never giveup..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:43


Pada 10-11-08 22:56 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 14:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


senyap saja? habis tu, ni cadangan daripada siapa? atau hanya sekadar teori dari Rashdin yang kerjaaan/ATM pun tak tahu-menahu tentang cadangan ini?

wassalam.



cadangan ni dibuat jika tak silap saya pada zaman TDM sebelum ia diubah jadi PLKN tu.alasannye supaya kita tak tiru singapura.


itu pada zaman Tun... tapi tak jadi kan, so sekarang adakah kerajaan Malaysia sedang menilai semula perkara ni?

anda sebut begini: "sehingga ada cadangan supaya mereka yang menganggur tak kira dari semua lepasan terutama lepasan SPM hingga PhD ni diserap menjadi anggota/pegawai tentera.jadi sebagai rakyat,adakah anda menyokong pendapat ini?."

soalan saya: cadangan siapakah itu? :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:35


Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...




hmm,kita ni senasiblah uwaaaa :cry: :cry: :cry:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:47


Pada 13-11-08 10:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...




hmm,kita ni senasiblah uwaaaa :cry: :cry: :cry:




jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nurul_wardina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.08.2005
Ahli No: 18153
Posting: 40
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 13-11-08 10:47


tak boleh saya jadi tentera ni
saya bekas PALAPES
HUHUUU,,,LUMAYAN
TAPI TAKLARAT DAH,,,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_wardinaProfil   Hantar PM kepada nurul_wardina   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:51


wardina.. kalau lepasan palaes... dan ada degree.... lagi menarik.... pangkat kapten.... kalau tak silap sayalah... dan tak perlu menjalani latihan yang berat2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:01


Pada 13-11-08 10:51 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

wardina.. kalau lepasan palaes... dan ada degree.... lagi menarik.... pangkat kapten.... kalau tak silap sayalah... dan tak perlu menjalani latihan yang berat2...


kalau polis pangkat inspektor kalau tak silap...(kalau salah minta pembetulan)kawan saya sebab minat dia berhenti dari jawatan penolong pengurus semata-mata nak jadi polis..sekarang dah pangkat tuan inspektor...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:35


Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...




hmm,kita ni senasiblah uwaaaa :cry: :cry: :cry:




jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...




kerja dalam tentera sajalah harapan saya.dapat masuk saya tak nak cari kerja lain dah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 11:37


Pada 13-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 ,


jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...




kerja dalam tentera sajalah harapan saya.dapat masuk saya tak nak cari kerja lain dah



Kenapa... kalau harapan tu tinggal harapan ..what is your plan B....



-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 14:11


Pada 13-11-08 11:37 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 ,


jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...




kerja dalam tentera sajalah harapan saya.dapat masuk saya tak nak cari kerja lain dah




Kenapa... kalau harapan tu tinggal harapan ..what is your plan B....





saya akan cuba sampai dapat dan masuk


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 17:25


Pada 13-11-08 14:11 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:37 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 ,


jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...




kerja dalam tentera sajalah harapan saya.dapat masuk saya tak nak cari kerja lain dah




Kenapa... kalau harapan tu tinggal harapan ..what is your plan B....





saya akan cuba sampai dapat dan masuk




tapi kalau tak dapat juga...as gentlemen u must have a plan...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 17:56


Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...




hmm,kita ni senasiblah uwaaaa :cry: :cry: :cry:




jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...



*setuju dengan kata-kata en.zulman ni...saya pun ada degree tapi tak kisah bermula dari bawah untuk dapatkan lebih banyak pengalaman so nanti tak lah terkapai-kapai..Tapi kalau ada peluang dapat job yang lebih baik sapa tak nak kan.. :sopan: InsyaAllah rezeki akan sentiasa terbuka bagi mereka-mereka yang sentiasa berusaha.

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 18:07


Pada 13-11-08 10:51 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

wardina.. kalau lepasan palaes... dan ada degree.... lagi menarik.... pangkat kapten.... kalau tak silap sayalah... dan tak perlu menjalani latihan yang berat2...


:-) tumpang sibuk kejap ye..kalau lepasan PALAPES nak masuk tentera bukan terus dapat jadi kapten sebab..PALAPES bila dah tauliah akan dapat pangkat Laftenan Muda (1paku)..Bila masuk tentera akan ambil kursus dahulu baru dapat jadi Laftenan (2paku). kalau tak nak masuk tentera dia akan still pangkat laftenan muda lah.Dia akan dapat jadi kapten (3paku) mengikut prosedur lah..kena ambil kursus lagi..dan then kalau nak jadi mejar (1crown) kena ambil exam dulu..pas exam baru ambil kursus dan dapat lah jadi mejar..dan begitulah seterusnya sampai dapat jadi org paling atas dalam organisasi ketenteraan... Sekian penerangan saya buat kali ni.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 17:14


Pada 13-11-08 17:56 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 13:28 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada mohon jawatan Pegawai Graduan ATM tapi tak di panggil pun...huhu...sedihnya :cry: ...Saya sangat berminat untuk jadi tentera...Nak mohon LLP umur dah berlebih...Pilihan terakhir saya adalah menyertai askar wataniah...Geram betul bila tengok konvoi tentera lalu...




hmm,kita ni senasiblah uwaaaa :cry: :cry: :cry:




jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...



*setuju dengan kata-kata en.zulman ni...saya pun ada degree tapi tak kisah bermula dari bawah untuk dapatkan lebih banyak pengalaman so nanti tak lah terkapai-kapai..Tapi kalau ada peluang dapat job yang lebih baik sapa tak nak kan.. :sopan: InsyaAllah rezeki akan sentiasa terbuka bagi mereka-mereka yang sentiasa berusaha.



lain orang lain nasib dia.setiap orang tak sama cara.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 18:23


Pada 13-11-08 17:25 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 14:11 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:37 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:47 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-08 10:35 ,


jangan memilih kerja... cari saja kerja yang simple-simple dulu... jauhkan kita dari "kemisikinan"...dengan segera...

kat tempat saya berapa ramai bebudak yang ada degree tapi buat kerja kerani/ staff sambilan...lepas itu mereka slow-slow naik...ramai dah jadi pegawai dah....yang dapat kerja tempat lain pun ramai...




kerja dalam tentera sajalah harapan saya.dapat masuk saya tak nak cari kerja lain dah




Kenapa... kalau harapan tu tinggal harapan ..what is your plan B....





saya akan cuba sampai dapat dan masuk




tapi kalau tak dapat juga...as gentlemen u must have a plan...




tak dapat masuk askar sini baik mohon jadi askar di negara lain


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 13:39


Semalam kan masa saya jalan-jalan dekat pasar malam saya nampak askar wataniah buat pengambilan...Dia orang dari Batalion ke-2 Rejimen 508 AW...Saya cuba lah tengok...Bersungguh betul dia orang ajak saya masuk...hehe...Saya memang nak masuk...Tapi unit infrantri lah...Saya minat unit semboyan...Boleh belajar kod morse... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 14:16


palapes melompat pangkat.. memang sehabis grad terus jadi kapten. dah katanya dilatih untuk jadi pegawai :)
yang menurut pangkat satu-satu ni yang wataniah.... memang mula dr bawah lah... tapi org kata wataniah ni jeles dengan palapes... sebab terus naik... ;)

**dah berhenti lama ni.. badan suami isteri terus bagai dipam2 :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 14:21


Pada 14-11-08 18:23 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


tak dapat masuk askar sini baik mohon jadi askar di negara lain



haa.. apalagi.. apply lah...kalau akan dapat. lepas itu jangan lupa buat kenduri.

***kejap kata ada lulusan IT.. kejap kata graduan medic.. kejap kata umur itu.. kejap kata umur ni..kejap kata baru nak apply univ.. kejap kata baru nak pergi MIT..kejap kata dah kerja tu.. kejap kata tak kerja lagi.. entah mana satu betul budak seorang ni


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:32


Pada 13-12-08 14:21 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-11-08 18:23 , Rashdin posting:

***kejap kata ada lulusan IT.. kejap kata graduan medic.. kejap kata umur itu.. kejap kata umur ni..kejap kata baru nak apply univ.. kejap kata baru nak pergi MIT..kejap kata dah kerja tu.. kejap kata tak kerja lagi.. entah mana satu betul budak seorang ni




sejak bila pula saya cakap macam ni ya? :-? :-? :-?


pelik saya.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 13:06


anda tu memang tak pernah nak mengaku auta sendiri

**cik adik, saya bukan sehari dua duduk dalam ukhwah ni. dengan orang-orang baru boleh buat temberang begitu

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:30


sambutan saya tengok masih lagi seimbang.masih menunggu lagi respon semua biarpun ada makhluk2 yang datang cuba memprovok(jangan marah ye nanti kena jual)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:35


Pada 14-12-08 20:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

sambutan saya tengok masih lagi seimbang.masih menunggu lagi respon semua biarpun ada makhluk2 yang datang cuba memprovok(jangan marah ye nanti kena jual)



rashdin ni kaki auta ka? ish ish ish


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:44


Pada 14-12-08 20:35 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-08 20:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

sambutan saya tengok masih lagi seimbang.masih menunggu lagi respon semua biarpun ada makhluk2 yang datang cuba memprovok(jangan marah ye nanti kena jual)



rashdin ni kaki auta ka? ish ish ish




orang boleh cakap apa pun.


p/s------>ni ke dipanggil portal ukhwah?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:23


bagi ana senang saja...jalan keluar dhn bisness.....9/10 sumber rezeki

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:19


tapi berapa ramai yang minat?.saya antara yang tak minat.lagi bagus masuk askar.ada juga imbuhan yang lumayan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 19:26


Pada 14-12-08 20:44 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!




p/s------>ni ke dipanggil portal ukhwah?.




mementang PORTAL UKHWAH boleh sesenang mengauta orang memanjang lah ye.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 19:55


Pada 14-12-08 23:23 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana senang saja...jalan keluar dhn bisness.....9/10 sumber rezeki



yaa ini ana setuju jadi tuntera pun ana setuju :welcome: :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 21:31


Pada 15-12-08 19:55 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-08 23:23 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana senang saja...jalan keluar dhn bisness.....9/10 sumber rezeki



yaa ini ana setuju jadi tuntera pun ana setuju :welcome: :welcome:




oh ya,jika da sesiapa yang pernah pergi temuduga tentera silalah kongsi pengalaman di sini untuk dikongsi


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 15:17


Pada 23-09-08 12:15 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kurang setuju..sebab ilmu yang dipelajari diperingkat universiti boleh dimanfaatkan di bidang yang sepatutnya..Kalau jadi askar rugi pulok ilmu2 yang dipelajari..



erk,rugi?boleh tahu yang mana ruginya?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:36


menanti respon dari semua.sila2kan memberi respon ya.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:55


Pada 22-09-08 17:47 , firdanis posting:

!!! QUOTE !!!

wsalam...
serap masuk??/
agak kurang setuju.
kalau nak masuk tentera bior boleh dengan rela hati..kang tak pasal2 kalau tak minat negara yang tergadai.. banyak pula kes rasuah..ish2.. nauzubilla..


saya kurang setuju...penyerapan tidak boleh secara otomatik, juga tidak boleh terlalu susah atau terlalu mudah..kalau terlalu susah ramai yang berminat akan hilang minat, kalau terlalu mudah, hatta geng mat ganja pun boleh masuk, pemilihan mesti seimbang dari segi fizikal dan mental, dan ruhani dan jasmani.
pemilhan masuk kedalam pasukan beruniform terutama tentera dan polis bukan nya nak pilih pak guard pasaraya, ianya mesti teliti kerana mereka ini merupakan barisan hadapan dan pelindung negara.dan saya rasa sistem pemilihan sekarang ni dah memadai, cuma dari segi orientasi dan budaya negatif "ragging"junior tu perlu dibuang.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:59


Rashdin, teman cadangkan meke masuk PASKAL, Pasukan Khas Laut sebab teman tengok komando2 tu ramai yang badan sedang-sedang saja... kawan teman pun seorang bekas paskal juga, kecik saja badannye....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 11:29


Pada 24-12-08 10:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Rashdin, teman cadangkan meke masuk PASKAL, Pasukan Khas Laut sebab teman tengok komando2 tu ramai yang badan sedang-sedang saja... kawan teman pun seorang bekas paskal juga, kecik saja badannye....


daeng,nak masuk komando ni kena masuk askar dulu baru boleh masuk komando.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 11:40


ye ke? PASKAL kena masuk askar dulu ke? mana ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 23:45


Pada 24-12-08 11:40 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke? PASKAL kena masuk askar dulu ke? mana ada....




memanglah.nak masuk komando kena masuk askar dulu baru boleh


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 00:02


komando tu bukan askar ke ???
tapi dia dalam unit lain.... contoh macam RAMD, Wataniah, komando , renjer, MP...dll...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 10:59


Pada 25-12-08 00:02 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

komando tu bukan askar ke ???
tapi dia dalam unit lain.... contoh macam RAMD, Wataniah, komando , renjer, MP...dll...



betul,komando tu salah satu unit dalam askar.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fiq2901
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36056
Posting: 20
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 11:23


bgs2...idea yang bernas...sememangnya mereka yang diserap ni pandai2 belaka dan mesti mereka xbantah kalau untuk berkhidmat untuk...kalau mereka bantah maknanya mereka ni berlakon saja cakap nak berkorban untuk negara bila negara dalam kesusahn....tapi rasanya ramai akan lari dr Malaysia sebab pura2 dan pengecut macam semua org....hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha......

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiq2901Profil   Hantar PM kepada fiq2901   Pergi ke fiq2901's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 20:29


sekiranya mereka diberi kemudahan2 yang difikirkan logik,apa salahnya.mereka menabur khidmat dan layak dapat apa yang mereka mahu

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 20:38


Pada 25-12-08 00:02 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

komando tu bukan askar ke ???
tapi dia dalam unit lain.... contoh macam RAMD, Wataniah, komando , renjer, MP...dll...


ehmmmm...komando ni dengar kata latihan dia lebih advance sikit..dah tu kebanyakkan mereka-mereka ni garang2 ye... :-P maklumlah tugas mereka pun agak advance dari askar2 biasa...ye ke?? :berfikir:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:24


Pada 25-12-08 20:38 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-08 00:02 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

komando tu bukan askar ke ???
tapi dia dalam unit lain.... contoh macam RAMD, Wataniah, komando , renjer, MP...dll...


ehmmmm...komando ni dengar kata latihan dia lebih advance sikit..dah tu kebanyakkan mereka-mereka ni garang2 ye... :-P maklumlah tugas mereka pun agak advance dari askar2 biasa...ye ke?? :berfikir:




aah,dah nama pun pasukan khas jadi latihan dan persenjataan pun direka khas untuk unit tu saja


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fiq2901
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36056
Posting: 20
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 10:12


bila dah masuk askar tak boleh fikir kan kemudahan sangat...contohnya bila perang, takkan nak jumpa musuh cakap stop jp nak minum petang bila perang jam 4.30ptg????2 maksud gua kalau org berpendidikan ni kalau tak ada kerja pas belajar baik jadi askar saja...nak tengok kesetiaan nya kat mana sebab org berpendidikn ni belum tentu lagi mereka akan setia melainkan org yang kurng berpendidikn cos org kurang pendidikn dia tak ada apa nak buat selain dr setia kepada negara dan agama.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiq2901Profil   Hantar PM kepada fiq2901   Pergi ke fiq2901's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 21:19


Pada 27-12-08 10:12 , fiq2901 posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah masuk askar tak boleh fikir kan kemudahan sangat...contohnya bila perang, takkan nak jumpa musuh cakap stop jp nak minum petang bila perang jam 4.30ptg????2 maksud gua kalau org berpendidikan ni kalau tak ada kerja pas belajar baik jadi askar saja...nak tengok kesetiaan nya kat mana sebab org berpendidikn ni belum tentu lagi mereka akan setia melainkan org yang kurng berpendidikn cos org kurang pendidikn dia tak ada apa nak buat selain dr setia kepada negara dan agama.....



kemudahan kena ada juga supaya siapa2 yang masuk askar ni rasa dihargai segala pengorbanan salah satu contoh adalah kenaikan gaji dan diberi elaun sara hidup yang berpatutan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» penganggur layak diserap masuk tentera?minta pandangan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.225761 saat. Lajunya....