Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Cerpen
Topik: hina sangat ke mamat ni!


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» hina sangat ke mamat ni!

Please Mendaftar To Post


Oleh hina sangat ke mamat ni!

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 22-09-08 15:34


Hina Sangat Ke MAMAT ini?

Perkara ini jadi 6 tahun lepas, esok itu nak puasa lah. Aku ingat lagi..


sebab itu sampai lah ini aku cukup takut nak berkawan dengan awek yang
lawa-lawa. Sehari sebelum puasa. Aku dengan kawan aku pergi lah jalan jalan
kat Sungai Wang, biasa lah hari minggu...dah penat berjalan aku pun lepak
kat tingkat atas..pergi kena teh dengan makan nasik ayam.

Dah makan.. aku pun cakap kat member aku. Aku nak pergi ke Lot 10, nak buat
greeting card untuk member aku..perempuan lah ..hehehe (Greeting card
machine..Kalau anda ingat lagi lah, kat tingkat bawah)

Aku pun gerak.member aku semua tunggu kat situ..biasa lah dia orang bukan
minat nak ikut.. bosan menunggu aku menulis card cinta..Jadi aku pun pergi
lah.....

Tunggu punya tunggu sampai lah giliran aku pulak....mesti member aku
soundnyer....aku pun start tulis......."HALLOOO" itulah suara yang aku dok
dengar..ish awek mana pula ini...sekali aku pun pandang lah... tengok bawah
dulu...

aduh..sikitnyer lawa kaki dia.. slow-slow aku pandang atas..mari...
sikit nya cun lah... aku tak boleh lah nak kata apa.. aku pun terdiam..
sekali
lagi dia kata "HELLO".....Aku tarik nafas aku pun jawab,"HI". Aku ingat dia
pun senyum sajalah... sekali dia kata "IM LINA MARLIANA" .. Peh sikit nya
sedap nama dia..dah lah itu..cantik pula itu... aku pun senyum.....

LINA : "That is a nice card, untuk siapa?"

AKU : "Its for my friend, Dia nya birthday tommorow"

LINA : "Boleh tolong I tak, I tak pandai nak pakai machine ini...I hope
you can help me"


Inilah chance aku nak tunjuk aku punya skill... aku pun setuju nak
tolong.Setelah selesai.. dia pun ajak aku jalan-jalan, dia kata dia
dari singapore datang sini ada shooting untuk modelling, dia pun bagi
aku
business card dia.


Dalam hati aku, sikitnya happy.. maklumlah kita ini bukan lah handsome pun,
boleh kenal dengan model kira okler, dengan bangganyer aku teman dia pergi
shopping. Dah agak agak 40 minit jugak lah aku berjalan, dah puas lah aku
dengar cerita dia, dan keluarga dia dan BERTAPA DIA SUKA ORANG MACAM AKU,
hehehe..sebab baik katakan.. BAIK BAIK ADA MAKNA ini..aku pun teringat
member aku tunggu kat Sg. Wang.

AKU : "Lina, Not everyday I have the pleasure to meet a woman as
beautifull as you and how I admire your softness and your kindness and I
really like to stay and try to know you better ,But I have to go now, my
friends
is waiting for me. Thanks for everything, and maybe I will call you and
treat you for dinner someday..I hope you dont mind"


Sikitnyer power ayat aku itu. Aku pun chow.. aku pun tak sabar nak bagi tau
member aku. Aku jumpa model sikitnyer lawa..

tengah aku berlari nak pergi Sq. Wang.. aku pun selisih dengan member-member aku
kat Jambatan tengah itu.... aku senyum dengan bangganya.

Dia orang sikitnyer hot..aku tak kisah.. aku pun dok cerita lah kat dia
orang kenapa aku lambat.. hehehe..sekali dia orang boleh gelak kat aku..
takpa aku pun cakap kalau tak percaya jum aku tunjuk.... so Kita orang
piler kat Lot 10 balik...


Sampai saja Lot 10, mata aku pun liar mencari gadis cantik manis itu.
Usha punya usha aku nampak dia..aku tengah nak escalator dia tengah turun,
aku pun sound member aku

AKU : "Tu dia..yang pakai tang top itu.. cun huh. Aku dah cakap anda tak
nak percaya"

MEMBER : "anda tipu ah... tegur lah. Aku nak tengok betul tak betul"

AKU : "Ye.. kejap aku tunggu, kejap tunggu lah kita dekat sikit"

Sambil escalator bawa aku rapat dengan dia. Aku pun tegur lah dia itu

"HI LINA", sekali...................

Dia tengok aku dengan member aku... dia pun menjeling..PEH SIKIT nya
SOMBONG,
Dia tarik muka macam aku tak kenal dia... FUHH aku pun terkejut, tak tau
nak
cakap apa.. member aku semua gelak bagai nak rak kat situ.....

"KENAL KONON, SETAKAT anda lah...SEPULUH DIA BOLEH CARI", aku pun tak tau nak
kata apa.. member aku smeua gelak. Aku blur......

Adaker patut satu perempuan buat begitu kat orang macam aku ini. Aku pun
tak
tau nak kata apa..aku harap anda semua tak lah lalu apa yang aku lalu..
aku betul betul tak paham....... Adakah semua perempuan cantik macam
ini?????????

Mungkin agaknya....Aku dah mula berfikiran negatif...tapi aku tetap suka
kat dia....sebab aku masih lagi fikir yang dia baik..
Bodoh ke aku????


AKu rasa mungkin ada sebab dia buat macam itu. Aku pun tengok dia, dia pun
tengok aku sambil buat muka blur... makin lama aku makin jauh dari
pandangan
dia....dia tenung aku macam tak puas hati.... aku pulak tak faham...

BEDEBUK!!!!!!! ARGHHHHH!!!!

Nak dijadikan cerita, betapa besarnya kuasa ALLAH itu..




Dia terjatuh.Habis semua shopping bag dia berterabur dekat lantai, dia
tersembab dan menjerit sakit, High heel dia tersangkut kat escalator..aku
terdiam,member aku semua pun senyap.........aku tak tau, tiba tiba aku
sedar
aku tengah angkat shopping bag dia, cuba nak tolong dia..aku pun tengok
atas..member aku blur..semua senyap...tengah aku dok tolong itu..

tiba-tiba......

LINA : "PENCURI!!!! PENCURI!!!! PENCURI!!!"

Security guard datang, orang semua tengok.. ramai yang nampak..aku tengah
duduk pegang shopping bag dia. Aku pun terdiam..UFFF dalam hati aku aku
dah
risau. Aku pencuri ke..atau ada pencuri yang dia nampak.....aku pun
senyap"


PAP!!! aku kena pegang.. security tahan aku. Aku pun lagi BLUR!! apa
ini,aku
nak tolong tapi aku kena tangkap..ish apa yag dah jadi ini........




Check punya cek, rupa rupa handbag dia hilang.... aku pun dah takut.
Security tanya aku, mana bag dia??

AKu : "Mana saya ambik, saya nampak dia jatuh, saya pun nak
tolongdia..mana
saya ada ambil beg"


LINA: " Bang, Handbag saya dah hilang, ini mesti dia yang ambik.Passport
saya, credit card saya, Handphone semua ada kat dalam itu, Bang macam
mana
ini"


AKU : "I tak ambik handbag you lah, mana ada, I came down here to help
you,kenapa you kata I curik bag you"

Aku dah panik........

AKU : "Tadi sikit punya baik you, jalan jalan dengan I.. kenapa tiba tiba u
kata I pencuri...apa masalah ini"


LINA: "Since when I jalan jalan dengan you, I takkan keluar dengan
orangmacam
you, muka pun macam muka pencuri..."


ADUH!!!! AKu dah benggang. Aku pun keluar kan business card yang dia bagi..

AKU : "Then what is this???? Macam mana I ada card you kalau bukan you
bagi???"

LINA : "Mana you dapat business card I huh! Mesti you ambil dalam bag
I,
buat apa I nak bagi orang macam you, Bang, see.. I told you yang dia
yang ambil handbag I"


Sekali, apa yang aku cakap backfire kat aku. Aku pun kena bawa ke
office... member aku semua ikut aku.. aku pun dah takut gila.. abang
aku senyap saja.. dia tak tau nak tolong aku macam mana, member aku semua
tak
tau nak buat apa....

Sampai aku kat office, orang tanya aku mana aku letak handbag dia, dia duduk
memaki hamun aku.. aku diam. Aku cakap aku tak ambik.. tapi bukti business
card ada kat aku.... aku yang bersalah.. aku tak mengaku..

PAP!! aku kena tampar....aku diam lagi..aku cakap aku tak ambik...
office
dah kecoh, dia dah mengamok "HEY! org MACAM YOU ini TAK LAYAK JADI
MANUSIA
TAU, MANA BAG
I,
I TAK KIRA..ABANG, BAGITAU POLIS, BIAR DIA KENA TAHAN, TAK GUNANYA
LAKI",


Itulah kata kata dia k.............

Dia tenat aku...

Ingat-ingat balik. Aku nak nangis pun ada mengenangkan, nasib aku masa
itu... aku dah nekad dah, kalau polis datang. Aku nak bagi tau mak aku yang
aku tak salah, dan aku sayang kat mak bapak aku.... aku dah sedih gila.

AKu pun duduk kat situ, kepala aku dah sakit kena sepak. Aku nampak ada
orang datang, sikitnyer smart.. pakai jeans dengan slack..rambut panjang
ikat belakang..orang itu cakap

Manager : "APA MASALAH ini??? OK..What your Name?"

LINA : "Lina.. I nya handbag hilang, Orang ini yang curi"

Manager : "Betul you ada ambil ke? Bagi balik, tak perlu bising bising"

AKU : "Saya tak ambil..Dia yang tuduh bukan bukan"

Manager : "Lina, How sure are you, this guy took you handbag"

LINA : "Masa I jatuh tadik, tiba tiba dia ada kat depan I, mesti dia
yang
ambil...... sapa lagi...muka dia pun muka pencuri"


Aku tetap tak mengaku... aku dah berserah... manager itu pun dia angkat
telefon, dia pun call.. aku sure dia call polis. Aku tak tau nak cakap
apa,
dia pun keluar..semua senyap saja kat dalam itu.....selang 10 min, dia
pun datang dengan satu orang Indonesia.. dia pun tunjuk satu handbag kat
Lina, "Is this your handbag", Lina pun senyap dia pun mengaku... Manager
itu
pun suruh lah cek dalam beg itu ada apa yang hilang.....semua
okay...tak ada
yang hilang..


Manager itu pun cakap yang handbag dia jumpa kat dalam toilet wanita, so
Dia
suruh minta maaf kat aku, sebab menuduh aku yang curi sedangkan apa yang
aku nak buat, cuma tolong dia.......

APA yang PATUT AKU LAKUKAN?????

Aku pun senyap. Aku pun keluar...Semua member aku tanya aku apa yang
jadi,aku cakap bag dia tertinggal kat dalam toilet, org cuci jumpa..so dah
settle dah. Aku nak balik....

MEMBER : "Ha'ah kenapa anda bodoh sangat, anda sound lah dia..anda cakap anda
nak saman malu dia... tak guna nya perempuan"

abang AKU : "Ha'ah, anda minta saja duit kat dia..lantak lah, lawa tak
lawa...dia betul tak gunanya orang, ingat cantik boleh buat sesuka
hati...."


Aku pun terus masuk pejabat aku pun sound dia direct aku nak saman dia,
lantak apa nak jadi jadi... aku pun benggang dia buat aku begitu,
sedangkan tak pernah dalam hidup aku tak hormat org perempuan...




AKU : "Oi... aku tak kira aku nak saman anda. Aku nak ganti rugi.. anda ingat
apa, yang anda ni cantik sangat, semua orang suka, kalau dah hati busuk
itu,busuk jugak... sekrang anda tuduh aku mencuri. Aku tak buat..
aku
malu...mana anda nak aku letak muka aku. Aku nak sue anda kat court"


Manager : "Dah lah itu, dia silap.. dah lah tak payah kecoh kecoh"

AKU : "anda pun sama, dengan anda,anda dengan Lot 10 aku nak saman. Aku ada
saksi member aku, anda tampar aku, kata aku pencuri, ugut aku..anda ingat
apa..aku ini bodoh.. aku dah suruh member aku call police. Aku nak buat
report
kat semua.. bagaimana?? puas hati anda"

LINA : "APa anda ingat anda bagus?? nak report aku..... aku tak takut lah..
anda ingat aku boleh masuk penjara.. aku call bapak aku baru anda tau??"


AKU : "baik anda call, nanti anda kena tahan.. padan muka... anda (manager)
pula.. apa tunggu sini, pergi lah call boss anda. Aku nak saman ini"

Manager : "Dah lah itu, Lina call your father, tell him that you have a
problem here, kalau dia report you yang susah, sebab you tuduh dia??"

Lina pun call bapak dia. Aku dah makin berani dah..hehehhe. Aku suka..
tapi sambil itu cuak jugak..takut aku yang kena tangkap ugut dia...
hehehe

Lina cakap dengan bapak dia, dia tengok aku.....dia letak telefon.

LINA : "Nah ambil ini. Aku minta maaf......."

Dia bagi aku RM300, Dia ingat apa aku boleh kena beli begitu saja.. aku apa
lagi. Aku ambil duit itu. Aku campakkan kat muka dia.............

Dia tenia...

"Setakat RM300, anda ingat aku apa....... budak kecik boleh lah anda buat
begini..apa anda ini tak paham lagi ke. Aku taknak duit.. aku nak tengok anda
kena tahan saja..buat tuduhan palsu.."

Dia pun benggang call bapak dia lagi..kali ini dia bagi aku cek RM1000. Aku
tak nak tapi member semua sound aku, apa masalahnya ambil.. banyak itu..
sapa
nak bagi seribu free free..aku pun senyap.......

Aku ambil cek itu aku pun koyak.... aku cakap aku bukan jenis yang boleh
dibeli... aku dah buat keputusan aku nak dia kena tahan....

Last, dia bagi aku sekeping cek RM10000. Aku pun tergamam....... banyak itu
bagi umur orang macam aku. Aku tak tau ada ke aku nak berkeras atau aku
nak
ambil, memebr aku semua suruh ambil, manager itu pun suruh aku ambil...

aku pun nak jugak ambil...

so aku pun mengalah aku pun ambil lah cek itu.. aku pun nak bla......tiba

tiba aku dengar dia sound aku..

LINA : "Hmm, setakat muka macam itu, dapat duit senyap lah.. tak malu"

Aku campak cek itu. Aku terus pergi kat dia..... aku tak kira aku tak
pernah
tampar perempuan sebelum ini, tapi untuk dia aku sanggup buat..aku baru nak
angkat tangan.. ada orang tahan aku.........

"Oi..bangun oi... dah sahur dah ini..."





HAHAHA...MESTI SEMUA TENSENN...jangan MAREEE..:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 15:37


gua tak tension sebab dah banyak kali baca benda ni.....hakhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 15:47


hehe.. layan.. agak tension tapi tak apa.. enjoy baca :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-09-08 16:08


Assalamualaikum
tak hina sangatlah...
sebab dia bermimpi jeq... :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 17:36


lorrr....ngatkan betul-betul.....huhu tertipu rupanya aku ini...huahuahua...tension

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

firdanis
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25739
Posting: 5
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-08 17:45


huhu jog lupenya.. tapi dalam situasi sebenar pun banyak saja berlaku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdanisProfil   Hantar PM kepada firdanis   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-08 18:35


sabar sajalah.. kita punya khusyuk baca... ruper2nyer mimpi...ish.. tak sesuai tol.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 11:34


haha...kawe pun terkena jugok ni. member sebelh pelik saja tengok ana gelak seorang-seorang. :-D


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:36


nasib baik saya tak baca langsung....malas nak baca. lebih suka dengar org cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:16


Pada 22-09-08 15:47 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe.. layan.. agak tension tapi tak apa.. enjoy baca :)

Tak best pun... Uwekk...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:31


mati2 percaya cerita ni macam betul..
sebab pernah jadi kat member..:-D
tapi tak ada lah sampai kena tampar kan..
apa pun..terima kasih niezam..
hilang penat kerja rini..:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:15


macam-macam tapi da agak da mesti ni cerita nak kena kan orang dari tadi lagi ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:18


ha ah...member pernah kena...
ambil kou..
nak layan sangat perempuan cantik...
sekali kena macam itu...
baru padan muka nya...
kuikuikui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 28-09-08 16:32


hihih. enjoy lah cerita ni. so moral of the story, dont judge a book by it's cover. Tak semestinya yang cantik dan lawa itu , hatinyer bersih... So bersyukur lah dengan apa yang ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 18:29


erk...kalau bebetol jadi bagaimana eh...?:berfikir:
tak elok membuta tuli macam tu.. :jangan:
kasihan mereka yang tak bersalah...

hmm.. ni musti masa nak tidur tak baca doa ni... not good :jangan: kan dah mimpi yanag bebukan... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109514 saat. Lajunya....