Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 17 hari yang lalu
izdham: 26 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 36 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: antivirus paling berkesan


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» antivirus paling berkesan

Please Mendaftar To Post


Oleh antivirus paling berkesan

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 13-09-08 17:19


boleh cdagkan antivirus paling berkesan untuk semua virus
bit defender ok tak..


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

ulatbulu
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34963
Posting: 4
Dari: Georgia, Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-08 09:03


semua anti virus ok asalkan jangan kita pakai yang free version...pakai yang berbayar InsyaAllah pc kita akan selamat...aku guna AVG 8.0 setahun bayar RM50.00 so far ok saja...internet on 24 hrs pun ok saja...aku tengok bapak trojan pun dapat ditepisnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulatbuluProfil   Hantar PM kepada ulatbulu   Pergi ke ulatbulu's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 09:24


Bitdefender ok, cuma penhalaman guna, kekadang dia delete automatik file yang dia aggap sebagai virtus walhal bukan, so i've changed to kaspersky

Boleh tahan lah jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-09-08 10:54


Anti virus cap pokok kelapa... Pernah dengar...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 14-09-08 10:54


Waalaikumsalam...
Assalamualaikum :-D
....setakat ni saya tengok kaspersky...
saya suka kaspersky...
tapi xtao lah...pendapat org lain bagaimana...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 14-09-08 11:18


rdwira: yang bagus bisanaya mahal.. macam norton.....
tapi kebiasaan yang digunakan sekarang ialah kapersky.. pasal murah,,,,

macam saya guna F-Secure.... ni pun dapat 1 year free license..pasal beli laptop...dapat AV tersebut...selepas ini Kalau dah expired....akan tukar yang lain... maybe ambil kapersky... Kalau tak pun..cari saja yang pirate...kekkekekke



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 11:25


Pada 14-09-08 11:18 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

yang bagus bisanaya mahal.. macam norton.....
tapi kebiasaan yang digunakan sekarang ialah kapersky.. pasal murah,,,,

macam saya guna F-Secure.... ni pun dapat 1 year free license..pasal beli laptop...dapat AV tersebut...selepas ini Kalau dah expired....akan tukar yang lain... maybe ambil kapersky... Kalau tak pun..cari saja yang pirate...kekkekekke


yang mahal tak semestinya bagus......sebab virus dan malware yang lain bukan hanya dibuat oleh orang perseorangan, tetapi juga programmer syarikat antivirus tu jugak.......huznuzon supaya boleh tau sejauh mana kecekapan antivirus tu....yang tak huznuzon....nak kaco dan jatuhkan antivirus yang lain...........

cek masa virus brontok dulu keluar, norton adalah antivirus yang paling vulnerable pada masa tu.....walaupun ia ladalah antivirus terbaik dunia takala masa itu........

so apa-apa antivirus adalah perlu tapi etika surfing tu paling penting, kena sentiasa berjaga....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 12:04


AVAST
free version..tak ada trial
download saja dari internet

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 12:06


kaspersky ok jugak lah..haku guna pc haku rasa cepat nak buka file.. AVG tak bagus sebab dia boleh menggalakkan pembiakan virus dalam pc or laptop anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 12:06


Antivirus paling berkesan?

- Im still stick with my AVG, still 7.5 version, not 8.0 -
Saya sangat menyukai AVG dari dulu sampai sekarang.

Sebenarnya cara yang paling berkesan mengelakkan virus
raid pada PC anda adalah terpulang pada user juga. Tak
semestinya 100% depend pada anti-virus tuue. Sebab
secanggih mana anti-virus pun, kebiasaannya masih
ada kelemahan dan vulnerability.

p/s: Ingin bertukar kepada Linux platform? AHHAAKKZZ!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 12:50


Pada 14-09-08 12:06 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Antivirus paling berkesan?

- Im still stick with my AVG, still 7.5 version, not 8.0 -
Saya sangat menyukai AVG dari dulu sampai sekarang.

Sebenarnya cara yang paling berkesan mengelakkan virus
raid pada PC anda adalah terpulang pada user juga. Tak
semestinya 100% depend pada anti-virus tuue. Sebab
secanggih mana anti-virus pun, kebiasaannya masih
ada kelemahan dan vulnerability.

p/s: Ingin bertukar kepada Linux platform? AHHAAKKZZ!!!


eh owl, putar ayat teman nampok nya......mike pakai linux ke?
linux yang mana?mandrake, knopix ke? yang mana?

p/s: teman still pakai avg tapi dah upgrade 8.0, 7.5 still lagi best, so sapa belum update tu jangan update, nanti nyusahkan diri saja.....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-08 13:02


Pada 14-09-08 12:04 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

AVAST
free version..tak ada trial
download saja dari internet


betul tu....hehehe ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-08 18:28


thanks for da info...i'm working on it....ini da ada virus baru dalam laptop..pergh...pening2..nasib baik lah..laptop saya itu jenis yang samurai sikit...tahan lasak..hehehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-08 23:15


me...
avira..
dulu masa belajar pakai kaspersky tapi kaspersky ini crushedkan file kalau tak update...sepanjang 2 tahun pakai laptop takpernah kena format walaupun sekali...alhamdulilah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 00:01


avira memang best..aku pakai yang free pun ok saja..tapi setakat ada anti virus kalau tak update tak guna jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 08:09


saya pakai avg sekarang ni...tapi pada masa yang sama pakai...kalau tak update dan pc kena virus ada tool yang bermanfaat untuk buang virus secara manual...alhamdulillah banyak kes pc yang kena virus dapat diselesaikan tanpa memerlukan khidmat format...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-09-08 09:28



    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 18-09-08 12:23


pernah guna AVG..
lepas itu AVAS..
lepas itu kaspersky..
sekarang trend Micro Internet Security..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-08 15:33


dulu saya guna norton,
Mc afee,
avg,
kaspersky,
avira,
lepas itu guna kaspersky smule...
heheheheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 18-09-08 15:56


salam... setelah kian lama menyepi, ana tergerak nak kembali semula ke ukhwah..
sebagai pelajar komputer, nak bagi pandangan sikit. sebenarny anti virus masing-masing ada kelebihan dan kelemahan sebab kadang-kadang syarikat antivirus yang create virus jadi anti virus mereka boleh detect virus yang mereka create. semua yang sahabat sekalian sebut kat atas itu ada kelebihan masing-masing. terpulang pada kita macam mana nak jag pc kit baik-baik. ana ada pengalaman nagn panda(bagi sesiapa yang tau). panda mana bahaya sikit. kadang-kadang bila kita nak remove panda mana tak dapat tapi dia akan ganggu operating sistem.. jadi ana cadangkan kalau nak guna panda fikirka2kan semula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 17:53


salam...
rasanya, semua antivirus ok.. tapi ia bergantung kepada empunya pc/laptop tu.. yang penting kena selalu update patches.. kalau beli software antivirus yang mahal2 pun tapi xupdate patches, maka tak ada maknanya lah jawabnyer ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 18:01


tak guna antivirus....terpulanglah nak guna pa pun. semua ada kebaikan dan kekuarnagn tersndri. Mencegah Lebih Baik dari mengubati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 22:10


saya sebelum ini guna kespersky tapi sekarang da tukar avg8.0 da lama jugak lah guna kespersky.so far ok..tapi baru-baru ini laptop kena worm dan kespersky tak dapat nak delete worm tu.....ada kawan saya yang da memang guna avg, dapat buang worm guna avg..so lepas saja saya format laptop saya terus guna antivirus avg8.0..free download..avg ni pun bagus jugak lah.. :-)


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-09-08 23:40


Saya guna bitdefender internet security...alhamdulillah memang berkesan dalam melindungi pc saya..tapi yang pentingnya...antivirus diinstall bersama firewall..antivirus semata-mata memang kurang berkesan...but kalau beli yang internet security, memang dah ada firewall..kalau ada antivirus saja, boleh install firewall macam Zone Alarm dll..di sini ada perbandingan antivirus.. http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10858 saat. Lajunya....