Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 33 hari yang lalu
azemi: 37 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Internet addicted


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Internet addicted

Please Mendaftar To Post


Oleh Internet addicted

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 06:01


salam Ramadhan buat semua...Moga sihat2 dan menjalankan ibadah extra lebih daripada biasa... :kelip:

Hobi...semua org ada hobi...tapi ada satu hobi yang membuatkan anada ketagih...iaitu INTERNET....actually hobi utama saya ialah membaca...tapi semenjak penggunaan internet secara wireless diberikan di universiti...saya mulah beralih arah dan menggunakan internet lebih banyak daripada biasa...walau apapon memang kena pandai bahagikan masa supaya tidak lalai dan alpa di hadapan laptop semata-mata...

tapi....bila tak guna dalam satu hari...rasa janggal dan pasti akan cari masa untuk gunakannya...

rasanya kawan-kawan juga ada yang sebegitu juga.......kan...kan...kan...

buat pengetahuan kawan....ketagih internet ni juga dianggap penyakit yang dipanggil internet addiction disorder (IAD)...dan harus dikawal, sebaiknya dicegah.... :jangan:

sila baca http://psychcentral.com/netaddiction/

walau apapun...internet memang banyak kebaikan dan kemudahan....tapi gunakalah sebaik mungkin...

nasihat dan pandangan kawan-kawan sangat dialu2kan....
terima kasih.... ;-)


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 06:47


Salam Ramadhan kareem..

Internet? Sapa tak tahu internet angkat tangan....:D ? Kebanyakannya ramai yang tahu internet tu apa. Salah satu teknologi yang dibawa masuk ke tempat kita. Umpama library dunia yang menempatkan segala macam maklumat dan terpulang kepada user itu sendiri untuk memilih maklumat yang macam mana. Dulu memang tak ada pun internet ni.

Dari satu segi ia bagus sebab membekalkan maklumat, dari satu segi yang lain ianya menjadi tak bagus bila ia memudaratkan si "user" ini. Contohnya macam yang disebut oleh saudari pembuka topik ni :) Ketagihan internet. 'Penagih-penagih' ni biasanya tidak mempunyai disiplin yang tinggi, sebab itu mereka cenderung mengalami ketagihan. Mencari maklumat tu bagus, sebab ianya satu cara mendapatkan ilmu tetapi kalau tidak disertai dengan disiplin yang tinggi wujudlah ketagihan tadi.

Jadi pandangan hamba ialah, nak guna internet tak salah yang penting pandai uruskannya. Maksudnya kalau tadi wafa kata dia gunakan internet lebih banyak dari biasa sehingga kalau tak guna dalam satu hari dia rasa janggal, so gunakanlah. Tak salah pun nak guna cuma hadkan penggunaannya. Kita disiplinkan penggunaannya, biar "short and sweet", guna sekejap pun tak mengapa asalkan berkualiti (kita dapat maklumat yang berguna) berbanding duduk depan laptop lama-lama tapi tak dapat input yang berguna pun. Di univesiti, budaya internet memang sinonim dengan pelajar lebih-lebih lagi dengan peruntukan atau kemudahan wireless dan sebagainya. Namun ingatlah wahai mahasiswa/i, bahawasanya gejala ketagihan internet ini adalah sesuatu yang merugikan kita jika kita biarkan ianya menguasai diri kita. Wallahu'alam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

nahdatul_adawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5697
Posting: 79

Selangor  


posticon Posting pada: 11-09-08 08:19


saya rasa saya ni dah jadi salah seorang pesakit jenis ni..help me!! memang tak bermaya kalau tak ada internet..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nahdatul_adawiyahProfil   Hantar PM kepada nahdatul_adawiyah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 14:39


Pada 11-09-08 08:19 , nahdatul_adawiyah posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa saya ni dah jadi salah seorang pesakit jenis ni..help me!! memang tak bermaya kalau tak ada internet..huhu..


:berfikir: bahaya ni...

cuma gunakanlah internet tu untuk kebaikan2 semata-mata...

sakit yang tak boleh diubati ialah mati....


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-09-08 15:36


Assalamualaikum
saya!!! (dengan mengangkatkan tangan... :roll: )
kenok hep lah...olwes laik det...

P/S : bagaikan kekasih hati pulak si budak internet ni... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 13:42


dedolu ye...
sekarang ni mungkin dah bersnsur sembuh agaknya...
kira kalau ada best.. kalau tak ada tak mengapa...

caranya... sibuk kan diri dengan kerja lain..
kalau dah ada kerja lain, tak kan nak duduk ngadap jugakkan... :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nahdatul_adawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5697
Posting: 79

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-08 00:33


saya ni boleh kre sebok juga lah.tapi dalam sari tu mesti kena ngadap juga lptp tu. xkre lah surf apa-apa pun.tapi memang online saja.kalau siang kan ada kuliah.mlm pula kerja ptime tapi balik saja kerja saya on terus lptp then online lah sampai xsdr dah nak pagi.serius tak masalah ni?huhu..ada hari tu online pye lah lama..sdr2 dah nak sahur dah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nahdatul_adawiyahProfil   Hantar PM kepada nahdatul_adawiyah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 08:33


kalau internet rasanya boleh hidup kalau tak ada dia...belum sampai tahap serius lagi...

tapi bila ada benda yang nak carik pasti mengadap sampai tak ingat siang malam...(tapi kewajipan tu tetap ingat)...gunakanla ia sebaiknya...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:12


Berbanding InterMilan dengan Internet...
Prof suka tengok Internet walaupun masih buta kayu ...kira banyak lagi tidak tahu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104293 saat. Lajunya....