Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-10-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: rasian
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43063

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
owl_UM: 9 jam, 48 minit yang lalu
rasian: 3 hari yang lalu
a_zar81: 8 hari yang lalu
khalifah: 12 hari yang lalu
talha: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
al-biruni03: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: master by coursework takkan jadi lecturer?


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» master by coursework takkan jadi lecturer?

Please Mendaftar To Post


Oleh master by coursework takkan jadi lecturer?

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:41


salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:49


tak ada lah macam tu...

by coursework pun boleh apply jadi lecturer...
saya buat by research...tapi ada mbr buat by coursework...

dia felo pensyarah kat uni mal terengganu
pas habis master, univ akan hantar buat phd...

pada saya tak ada masalah kalau nak jadi lecturer...

ada kawan saya setakat sarjanamuda pun dah jadi lecturer...

=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-09-08 17:16


...saya rasa untuk jadi lectuer lebih penting coursework sebab pendedahan terhadap teori lebih detail dan amat membantu untuk mengajar dan juga membuat research. Saya pernah dengar yang master by research digallakn atau diperlukan kalau nak bekerja dalam industry atau tempat2 research centre yang spesific seperti SiRIM dan lain-lain. Bidang yang spesific by research biasanya semasa pHd baru penting bergantung kepada minat dan keupayaan individu.

Kalau master by coursework universiti di Malaysia ia akan combine coursewok + projek. Jadi tidak tiada masalah lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 17:33


Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..



basicly memang begitu lah, tapi kat Malaysia ni jumlah graduate master kurang, phd lagi lah ciput, so InsyaAllah boleh dan ada tempat anda....
cuma kena rajin2 study balik tu sajalah....just incase.


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 17:43


by coursework..or by research..kedua-duanya boleh jadi lecturer..asalkan niat memang nak mendidik..memberi ilmu...dan menambah ilmu...=)

saya prefer research..sebab buat research kedua-duanya pun kena 'master'..practical skill pun kena..theory pun kena..alaa..macam sambil mandi telan air di bulan puasa..lala~~

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-08 18:35


sekarang nak jadi lecturer tak kisah samaada master by coursework/by research..tapi lebih elok master by coursework sebab ia gabungan attend kelas + projek..tapi apa-apa pun, walaupun ada master univ still tengok first degree..Kalau yang dapat cgpa 3.50 above + ada master, peluang agak cerah untuk dapat especially univ2 yang baru-baru macam UMP,UNIMAP dll...biasanya Kalau diterima univ akan hantar sambung belajar keperingkat PhD sebab dasar KPT sekarang setiap univ mesti ada sekurang2nya 60% PhD holder by 2010....

Bookmark and Share

  


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-08 22:23


oo.. macam tu ke.. kalau yang dapat below 3.5 apa cerita.. huhu.. kalau kepingin nak sambung Master.. hhu.. nak tau jugak.. manerla.. tau..

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-08 23:30


heeee....ye ke??rasanya by coursework lah lagi senang nak jadi lecturer...kalau master by research belum tentu research topic kita ni ada dalam silibus u o mungkin part of saja dari silibus..so macam lagi susah nak convince yang kita xpert dalam jabatan o fakulti yang kita apply...
allahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-08 01:26


Pada 08-09-08 22:23 , puterilindunganbulan2005 posting:

!!! QUOTE !!!

oo.. macam tu ke.. kalau yang dapat below 3.5 apa cerita.. huhu.. kalau kepingin nak sambung Master.. hhu.. nak tau jugak.. manerla.. tau..



seelok2 nya 3.5 and above...tapi universiti baru range 3.0 til 3.5 still di terima... janji masa interbiu ok... :-P


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-08 01:30


Pada 08-09-08 23:30 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

heeee....ye ke??rasanya by coursework lah lagi senang nak jadi lecturer...kalau master by research belum tentu research topic kita ni ada dalam silibus u o mungkin part of saja dari silibus..so macam lagi susah nak convince yang kita xpert dalam jabatan o fakulti yang kita apply...
allahu'alam



setuju... 8-)


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 09-09-08 08:35


betul lah.. saya setuju dengan kawan-kawan.. saya lebih minat by coursework.. tapi kena buat betul-betul dan sehabis baik.. saya masa 1st dgree dulu ambil sains (biologi).. tapi rasanya, boleh kan kalau master, saya ambil lain? contohnya: enviromental management?.. macam menarik lah tentang environment ni..=)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 09-09-08 08:39


Pada 08-09-08 17:16 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

...saya rasa untuk jadi lectuer lebih penting coursework sebab pendedahan terhadap teori lebih detail dan amat membantu untuk mengajar dan juga membuat research. Saya pernah dengar yang master by research digallakn atau diperlukan kalau nak bekerja dalam industry atau tempat2 research centre yang spesific seperti SiRIM dan lain-lain. Bidang yang spesific by research biasanya semasa pHd baru penting bergantung kepada minat dan keupayaan individu.

Kalau master by coursework universiti di Malaysia ia akan combine coursewok + projek. Jadi tidak tiada masalah lah.



stuju2.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

nasrah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4512
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-09-08 10:43


salam..saya berminat nak sambung master tapi mcamana dengan loan ya?anda semua buat loan or bayar fees sendiri?saya berminat sangat..huhu tapi tak tahu macam mana dengan byran yuran yang agak mahal..ada sesiapa boleh tolong bagi info?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrahProfil   Hantar PM kepada nasrah   Pergi ke nasrah's Website   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 09-09-08 11:50


untuk sambung master rasanya banyak loan sekarang yang disediakan..antaranya JPA, MARA dll..tapi Kalau nak buat master under research grant, better buat master by research..contact lecturer yang ada grant research (MOSTI,FRGS dll) then apply jadi RO dulu..then baru bncang dengan lecturer tersebut untuk buat master by research under grant yang sama..tapi Kalau coursework memang xdalah under grant..biasanya master by research sahaja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:58


Pada 09-09-08 11:50 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

untuk sambung master rasanya banyak loan sekarang yang disediakan..antaranya JPA, MARA dll..tapi Kalau nak buat master under research grant, better buat master by research..contact lecturer yang ada grant research (MOSTI,FRGS dll) then apply jadi RO dulu..then baru bncang dengan lecturer tersebut untuk buat master by research under grant yang sama..tapi Kalau coursework memang xdalah under grant..biasanya master by research sahaja..


oo.. macam tu.. jadi mstr by coursework prefer ptptn lah ye?


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-08 23:00


nampak nya macam tulah melainkan guna biasiswa JPA,MARA atau pun SLAB..tapi SLAB khas untuk staf akademik saja...tapi situasi sekarang ramai yang prefer buat master by research...mungkin sebab ada grant..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 07:38


both ada pro and contra
by research, major satu bidang saja
by coursework pelbagai bidang boleh belajar
by reseach senang untuk postgrad student nanti
by coursework ada course and reserch
pendekatan untuk ajar undegrad adalah coursework
so theory coursework lebih bagus
sebab tu Phd US by coursework...3 tahun pertama buat coursework
then assesment..jika melepasi syarat baru boleh buat reseach..lama sikit jangkamsa pengajian

btw..i.m doing master by coursework..so far ok saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 07:46


saya buat master by research..tapi Kalau ada peluang memang nak buat by research..macam nurulain cakap lah..lebih pendekatan untuk mengajar undergrad..
tapi disebabkan saya tuko bidang untuk master ini, memang tak boleh lah saya nak juin course work..lain bidang..memang kena belajar thro research saja....

BSc biomedical Sc+MSc in Dentistry = lain bukan...huhuhuhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 07:56


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Teman suka tengok Discovery Channel, NatGeo, History Channel, Discovery Science....

semuanya ada penyelidikan dan teman memberi hipotesis yang menyatakan penyelidikan mereka adalah secara Kerja Kursus....

Bagi pendapat teman pula, ada kursus yang mempunyai kerja kursus dan ada yang tidak. Contohnya, biar teman bawekan dari UKM;

Sarjana Sains Entomologi (Kajian Serangga)
Sarjana Sains Penilaian dan Pemantauan Persekitaran
Sarjana Sains Sains Marin
Sarjana Sains Biologi Pemuliharaan
Sarjana Sains Pengurusan Sumber Genetik Tumbuhan
Sarjana Sains Geofizik Kejuruteraan dan Persekitaran
Sarjana Sains Mineral Industri
Sarjana Sains Geologi Kejuruteraan
Sarjana Sains Sistematik Tumbuhan

Yang ini pula yang Thesis

Sarjana Sains Geologi
Sarjana Sains Sains Laut
Sarjana Sains Sains Sekitaran
Sarjana Sains Botani
Sarjana Sains Genetik
Sarjana Sains Biologi
Sarjana Sains Zoologi
Sarjana Sains Fizik
Sarjana Sains Sains Bahan
Sarjana Sains Sains Nuklear

p/s

Kerja Kursus best! kerja kursus pun ada penyelidikan dan yang seronoknye sebab ianye tidak terlampau objektif. Kita dapat berfikir secara tidak sempadan.... lagi pula boleh guna banyak analisis kualitatif hehehehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 08:13


Pada 11-09-08 07:46 , syna posting:

!!! QUOTE !!!

saya buat master by research..tapi Kalau ada peluang memang nak buat by research..macam nurulain cakap lah..lebih pendekatan untuk mengajar undergrad..
tapi disebabkan saya tuko bidang untuk master ini, memang tak boleh lah saya nak juin course work..lain bidang..memang kena belajar thro research saja....

BSc biomedical Sc+MSc in Dentistry = lain bukan...huhuhuhuhuh


rasanya boleh saja tukar bidang master especially coursework
ada ramai saja kawan-kawan saya memang lari bidang
btw..uni mana ek?
under USIM ke?


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 08:16


undegrad of coursework
master by coursework
Phd by research..

good combination..ada both skills...research and coursework
pada pandangan saya..he..he..
sebab my lecturer suggest me to do that
maybe sebab i have working experience as a Research Officer

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 08:18


Pada 10-09-08 23:00 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

nampak nya macam tulah melainkan guna biasiswa JPA,MARA atau pun SLAB..tapi SLAB khas untuk staf akademik saja...tapi situasi sekarang ramai yang prefer buat master by research...mungkin sebab ada grant..


ramai yang buat master by reseach sebab ada grant, FRGS, IRPA, NSF etc
ada saja tutor or skim akademik yang buat master..bergantung kepada keperluan masing-masing

yang buat master by coursework...tajaan, self sponsored and loan ptptn, MARA etc


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-08 08:55


tq2.. :-)
banyak input saya dapat dr ukhwah ni..
alhamdulillah.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 09:31


Terkisah membicarakan mengenai Penyelidikan, saya terasa ingin berkongsi berkenaan kaedah penyelidikan.

Kaedah Penyelidikan

Saya begitu mengagungkan analisis kualitatif, salah satu kaedahnya ialah Pemerhatian Ikut Serta. Kaedah ini mengkehendaki penyelidik mengumpul data dengan cara menyertai kegiatan ataupun memerlukan kajian lapangan yang begitu banyak. Saya petik kata-kata Robinson (1998) yang menyenaraikan tiga (3) peranan yang boleh dimainkan oleh penyelidik semasa menjalani kajian:

1) Peserta Penuh (Total participant)

Yang ini memerlukan pengkaji menyertai sepenuhnya dalam kumpulan kajiannya. Maklumat yang kita dapat adalah berstatus data primer yang sangat kaya.

2) Penyelidik – Peserta (Researcher – participant)

Yang ini pula berbentuk seakan kaedah yang pertama tadi, cuma penyelidik sentiasa mempunyai pandangan kritikal dan boleh membezakan pola dan proses di sebalik kehidupan seharian dan aspek yang hendak dikaji. Oleh itu penyelidik perlu berada di luar kumpulan buat seketika bagi membolehkan mereka membuat refleksi penyelidikan.

3) Penyelidik Penuh (Total researcher)

Penyelidikan jenis ini yang berbentuk kuantitatif. Kelemahan menjadi Penyelidik Penuh menjadikan penyelidik dan kumpulan kajian jauh. Banyak maklumat2 basah dan penting tidak dapat diperolehi. Penyelidik yang menjadi Penyelidik Penuh biasanya bertujuan untuk menyelidik secara objektif sepertimana saranan kajian saintifik yang memerlukan analisis statistik kuantitatif. Kedudukan Penyelidik Penuh ini tidak membantu untuk mengumpul dan menginterpretasi maklumat kualitatif. Malah dalam keadaan beberapa kes kedudukan Penyelidik Penuh ini memperlihatkan bias kerana penyelidik gagal memahami isu sebenar kajian..

p/s

ini cuma sekadar pendapat daif teman dan terkeluar topik buat seketika.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-09-08 09:46


Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..



salam... fhr_ms, ada seorang kawan saya bagitau, 'seseorang yang mempunyai kelulusan dalam bidang yang sama bagi master dan degree nya, mempunyai kelebihan untuk dipilih menjadi lecturer, tak kisah lah sama ada org tu buat master by research or master by coursework'..

yang penting, masa interview tu kena lah confident sikit :) all the best!

Bookmark and Share

  


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-08 10:25


Pada 11-09-08 09:46 , fateha_82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..



salam... fhr_ms, ada seorang kawan saya bagitau, 'seseorang yang mempunyai kelulusan dalam bidang yang sama bagi master dan degree nya, mempunyai kelebihan untuk dipilih menjadi lecturer, tak kisah lah sama ada org tu buat master by research or master by coursework'..

yang penting, masa interview tu kena lah confident sikit :) all the best!


oo.. macam tu ye..
thank you ye fatiha..

:berfikir: :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

nasrah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4512
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-08 10:35


alhamdulillah,saya banyak dspst info di sini..kawan-kawan..anda semua habis degree terus further ek?or prefer kerja dulu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrahProfil   Hantar PM kepada nasrah   Pergi ke nasrah's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-08 11:46


Pada 11-09-08 10:35 , nasrah posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah,saya banyak dspst info di sini..kawan-kawan..anda semua habis degree terus further ek?or prefer kerja dulu?


insyaAllah bulan 12 ni saya sambung mster, tapi smntara tunggu bulan 12, saya kerja partime sebagai pembantu tadbir.. skrg2nya ada pngalaman bkeje.. :-)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 17:41


rasanya boleh saja tukar bidang master especially coursework
ada ramai saja kawan-kawan saya memang lari bidang
btw..uni mana ek?
under USIM ke?



hehhheheh..tak pasti mender itu...yang pasti dentistry by coursework hanya untuk org dengan BDS saja (dentist)....
yup2 USIM... uni yang ramai org tak tau...muda sangat...


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............


Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 17:46


Pada 11-09-08 09:46 , fateha_82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..



salam... fhr_ms, ada seorang kawan saya bagitau, 'seseorang yang mempunyai kelulusan dalam bidang yang sama bagi master dan degree nya, mempunyai kelebihan untuk dipilih menjadi lecturer, tak kisah lah sama ada org tu buat master by research or master by coursework'..

yang penting, masa interview tu kena lah confident sikit :) all the best!


yup2 konfident memang kena ada..tapi jangan sampai over ek...hehheheheheeh..... ikut pengalaman saya, tak kesah lah awak ada degree or master dan degree bidang sama or master dan degree len2, ada saja peluang nak jadi lecturer..as long as memang awak ada minat nak mengajar..sebab Kalau kita pergi interbiu just nak tangkap muat saja...akan terpancar lah cahaya tak konfident kita itu....


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............


Bookmark and Share

  


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 10:52


Pada 11-09-08 17:41 , syna posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya boleh saja tukar bidang master especially coursework
ada ramai saja kawan-kawan saya memang lari bidang
btw..uni mana ek?
under USIM ke?



hehhheheh..tak pasti mender itu...yang pasti dentistry by coursework hanya untuk org dengan BDS saja (dentist)....
yup2 USIM... uni yang ramai org tak tau...muda sangat...



salam min
btw salam perkenalan
keciknya dunia..
kak nurul under USM
btw izza your colleague is my roomate here
kecik nya dunia...:D
jom lah datang sydney..he..he..


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 11:50


Pada 11-09-08 09:46 , fateha_82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..



salam... fhr_ms, ada seorang kawan saya bagitau, 'seseorang yang mempunyai kelulusan dalam bidang yang sama bagi master dan degree nya, mempunyai kelebihan untuk dipilih menjadi lecturer, tak kisah lah sama ada org tu buat master by research or master by coursework'..

yang penting, masa interview tu kena lah confident sikit :) all the best!


tak semestinya nak jadi lecturer kena buat master by research
bergantung kepada bidang dan keperluan universiti
saya buat by master by coursework sebab my coordinator suruh buat coursework..strengthen theory
sebab balik nak mengajar undegrad..btw the time dah jadi lecturer.boleh sambung semual buat research..
then Phd buat by research

kelulusan dalam bidang yang sama. dari degree, master and Phd
of course mempunyai kelebihan dlaam pemilihan sebagai lecturer
sebab nampak kelebihan dia dari satu aspek..specialization dalam bidang tu, pakar dalam bidang tersebut
kerana telah specific to that area

contoh scenario
kes 1 : lulusan bachelor of environmental and occupational health (towards OHS). master of safety science (coursework), Phd in safety science

kes 2 : bachelor in human resource, master in env mgt (coursework), Phd in environmental and Occupational health (research)

kes 3: bachelor in biomedical sc, Master of Medical statistics (coursework), Phd in environmental toxicology

berdasarkan 3 kes..calon mana peluang untuk dipilih masa tapisan pertama, screening masa application
of course interview juga merupakan kriteria dalam pemilihan


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-09-08 14:19


Selain dapat membantu perkuatkan teori, master by coursework ni bagusnya sebab tak ambil masa yang panjang. Biasanya setahun atau setahun setengah bagi kebanyakan course... Ia akan mempercepatkan proses pengajian kita... maka cepat juga dapat berkhidmat sebagai pensyarah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-09-08 14:31


Sebenarnya perkara yang dipertimbangkan dalam pemilihan sebagai pensyarah antaranya ialah minat yang mendalam dalam bidang akademik dan penglibatan serta penghasilan penulisan akademik dan penyelidikan. Memang tak dinafikan sesiapa yang buat master by research mempunyai sedikit kelebihan dari sudut pengalaman penyelidikan... Walau macam mana pun, master by coursework tetap ada kelebihan bila dapat hasilkan disertasi yang bermutu... don't worry..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 22:09


Pada 13-09-08 14:19 , nurul_syifa posting:

!!! QUOTE !!!

Selain dapat membantu perkuatkan teori, master by coursework ni bagusnya sebab tak ambil masa yang panjang. Biasanya setahun atau setahun setengah bagi kebanyakan course... Ia akan mempercepatkan proses pengajian kita... maka cepat juga dapat berkhidmat sebagai pensyarah...


setuju sangat
but mine is 2 years coursework..
the longest master by coursework i ever heard
biasa research mode saja 2 years


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 22:12


Pada 13-09-08 14:31 , nurul_syifa posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya perkara yang dipertimbangkan dalam pemilihan sebagai pensyarah antaranya ialah minat yang mendalam dalam bidang akademik dan penglibatan serta penghasilan penulisan akademik dan penyelidikan. Memang tak dinafikan sesiapa yang buat master by research mempunyai sedikit kelebihan dari sudut pengalaman penyelidikan... Walau macam mana pun, master by coursework tetap ada kelebihan bila dapat hasilkan disertasi yang bermutu... don't worry..


betul lah master by research ada kelebihan dalam penghasilan penulisan akademik da penyelidikan.
Sebelum saya mengikuti pengajian master coursework, saya bekerja sebagai Resarcher Assistant selama 3 tahun. Terlibat secara langsung dengan penyelidikan juga penulisan dan pembentangan akademik.
So, bila disuruh untuk buat master, saya memilih untuk mengikuti master coursework , juga atas arahan pusat pengajian.

apa-apa pun..keduanya ada kelebihan masing2x.


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-08 23:17


betul tu..dalam situasi sekarang sesiapa nak jadi lecturer kena ada thesis master yang berkualiti + good dgree CPA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-09-08 10:35


Pada 08-09-08 15:41 , fhr_ms posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

mggu lepas, saya ada berbincang dengan kawan saya tentang mster by coursework ni.. dia kata, pemilihan seorang lecturer lebih kepada stdnt yang buat mster by tesis.. by coursework kurang di pandang.. betul ke kawan-kawan? sebab saya baru selesai buat permohonan master by coursework.. saya bercita2 nak jadi seorang pndidik..


siapa kawan awak tu..? Pandai2 saja... Macam mana pulak kalau mode campuran...? Mesti dia cakap layak jadi kerani saja, kan...? Jangan percaya lah cakap kawan awak tu... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nasrah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4512
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-08 10:48


insyaAllah bulan 12 ni saya sambung mster, tapi smntara tunggu bulan 12, saya kerja partime sebagai pembantu tadbir.. skrg2nya ada pngalaman bkeje..


awak..awak apply u mana ya?apply scholarship juga ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasrahProfil   Hantar PM kepada nasrah   Pergi ke nasrah's Website   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-09-08 11:48


bagus lah anda semua...tak semua anak melayu yang berminat nak sambung master ni...haku dah nak habis dah master..hahahahaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.15008 saat. Lajunya....