Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Kelakar
Topik: ::Suami, Isteri dan Cermin::


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» ::Suami, Isteri dan Cermin::

Please Mendaftar To Post


Oleh ::Suami, Isteri dan Cermin::

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 01:01


Assalamualaikum

Ini kisah pasal sepasang suami dan isteri orang asli yang tinggal di dalam hutan. Rumah mereka ni dibina di atas pokok... 2 tingkat lagi tu. Si suami kerja nya mencari makanan di hutan, sama ada dengan pergi berburu ataupun memetik buah-buah hutan. Si isteri pula tinggal mengemas dirumah.

Suatu hari, Si suami pergi mencari makanan dihutan. Sedang mencari-cari.. tiba-tiba dia terjumpa cermin. Dia pun bawa balik cermin tu dan disimpankan cermin tersebut di tingkat atas rumahnya tanpa pengetahun isterinya.

Setiap hari sebelum pergi keluar mencari makanan, dia akan masuk ke bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari, si isteri naik pelik melihat telatah suaminya tu..

Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki oleh suaminya..bimbang-bimbang kalau suaminya menyimpan perempuan lain di bilik tersebut tanpa pengetahuannya..

Dan punyalah terkejut beruk.. dia masuk saja bilik tu.. dia ternampak cermin suaminya. Oleh kerana si isteri ni tak tau cermin tu apa.. so, dia ingat orang dalam cermin tu memang perempuan simpanan suaminya.

Apa lagi.. habis berlari dan meraung menangisla dia cari maknya..

Lepas berjumpa dengan maknya.. mak dia cakap nak lihat sendiri perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu..

Lalu maknya pun masuk ke bilik tersebut.

Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa terbahak-bahak..

Isteri: Kenapa mak ketawa?..
Mak: Apa teruk benor selere suami anda tu.. kalau ye pun nak kawin lain.. carik lah perempuan yang elok sikit.. Ini tak.. aku tengok perempuan kat bilik tu.. dah lah tua.. hodoh pulak tu..

:lucu: :lucu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 09:36


hahahaha...huhu...
lagilah lawak.........
burok bebenor ke?
cermin punya pasal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 11:24


hahahahahahaha
dalam tak sedor ngutuk diri sendir

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 11:52


hahahaha..lawak, lawak juga..tapi tak perlu lah letak msyrakt orang asli,,sebab mereka sekarang dah bijk..takut-takut ada yang terbca, terguris pulak...afwan, sekadar trgrn saja...dalam kita melwak, kena hati-hati juga dengan lawak kita..

Waalahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

haz_lynn
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2008
Ahli No: 34346
Posting: 9
Dari: bumi berkat

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-09-08 12:46


mm... memang lawak:-)
dalam tak sedar kutuk diri sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For haz_lynnProfil   Hantar PM kepada haz_lynn   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 15:57


Pada 07-09-08 11:52 , NisaAdDeen posting:

!!! QUOTE !!!

hahahaha..lawak, lawak juga..tapi tak perlu lah letak msyrakt orang asli,,sebab mereka sekarang dah bijk..takut-takut ada yang terbca, terguris pulak...afwan, sekadar trgrn saja...dalam kita melwak, kena hati-hati juga dengan lawak kita..

Waalahua'lam


lawak...
tapi setuju dengan pendapat NisaAdDeen...
buatlah lawak sekadar hiburan..tapi berhati-hati..gunakan cerita generak, jangan spesifik pada mana-mana pihak...
terima kasih...


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 22:17


Assalamualaikum
hmm..bagi meredakan keadaan dan isu 'kaum' ni ye..terima kasih atas keprihatinan ahli ukhwah yang dihormati..apapun, mungkin boleh dijadikan pengajaran..cuma moh saya bagi sedikit penerangan mengenai lawak ni ye..hmm...

1. ini hanya kopi pes, maka saya pun tak tahu nak kata bagaimana keadaannya..
2. mungkin nak menunjukkan ketika mana orang asli adalah paling kurang berpelajaran (hanya ingin menggambarkan..), maka barulah cerita ini boleh dijadikan cerita..kalau guna orang Melayu, mungkin sangat tak logik pula kan..dan mungkin tak jadi pula cerita sebegini...niway, kalau guna orang Melayu tak dikira timbul isu 'menyebelahi mana² pihak pula' eh?? :berfikir:

apapun, terima kasih atas rasa tanggungjawab terhadap masyarakat..semoga kita lebih merasakan tanggungjawab mempertahankan agama dan bangsa kita yang tercinta..insyaAllah... :welcome: ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 07:45


:lucu: kelakarnya... nasib baik bulan poasa, kalau tak, mesti dah sakit2 perut ketawa... :lucu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 10-09-08 17:21


alhamdulillah ..he he.. lawak2....
alhamdulillah ..he he.. lawak2....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 18:14


boleh tahan lawak....
tapi dapat satu pengajaran...
jangan kutuk orang....
nanti kena kat diri sendiri balik.....
kan..kan...kan....?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 11-09-08 09:21


ciannyer ngutuk diri sendiri...
so, kita kena selalu cerminkan diri sendiri dahulu sebelum melakukan sesuatu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 12:50


uhuk...
tapi, ismi pelik.. kenapa suaminya nak surukkan cermin tu dari isterinya...?
suaminya tahu ke yang itu cermin...?:berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

najdahsuraya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol

mexico  


posticon Posting pada: 21-10-08 10:01


hak...hak...hak.....punya lah lawak cerita ini.......:lucu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For najdahsurayaProfil   Hantar PM kepada najdahsuraya   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 14:13


:lol::lol::lol::lol::lol:
:lucu::lucu::lucu::lucu::lucu:

spe pernah tengok vdeo lawk beruk tengok cermin..??
haha..:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:13


aduh. kutuk diri sendiri lah pula.

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 22:17


nasib baik bini dia tak ngadu kat bapak dia..Kalau bapak dia yang tengok cermin tuu..... huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 09:40


:lol: :lucu: :lucu: :lucu:

lah...siannya...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-08 14:36


and :-D :jangan:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-09 12:11


Assalamualaikum
a'ah..Kenapa agaknya dia surukkan cermin tu??sebab pelik kut...takut kena buang dek isterinya.. :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-09 12:48


Kena cermin diri sendiri dulu sebelum kutuk-kutuk orang lain.. hahahaaa
memang terkutuk diri sendiri..kuikuiii...lagi lah lawakkk

Bookmark and Share

  


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 13:03


Iye.. dalam sedar tak sedar dia mengutuk diri sendiri.. Agak sadis juga lah bila diri sendiri pun tak kenal..1jari tunjuk ke orang,4jari ke diri sendiri walaupun hakikatnya kelima lima jari untuk diri sendiri.. :sopan:

p/s: Di luar sana,berapa ramai sangat yang mengenal diri sendiri? Berapa kerat yang menuding jari ke diri sendiri tanpa melemparkan kesalahan pada orang lain? renung2kan dan selamat beramal.. :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 18:31


hehehe...memang lawak
ngah tension ni.hilang kejap tension nya..
kuno betul si istri dan mak dia. tak kan tak cuba lempang perempuan dalam cermin tu..


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 19:17


hahaha...nasib2...terkutuk diri sendiri...apa nak buat...tak kenal cermin tu apa...memanglah jadi begitu...


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12542 saat. Lajunya....