Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: ...apa yang tak class jadi guru???...


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» ...apa yang tak class jadi guru???...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...apa yang tak class jadi guru???...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 09:55


salam alaik..

saya tak pasti apa yang org ramai fikir tentang kerjaya perguruan ni..
ye lah sampaikan ada topik di sini mengutarakan pandangan sebegitu rupa..apa tak ada nilaian ke profesyen seorang guru?

hmm..tapi..saya tak menolak jika ada pandangan sebegitu..kita perlu rasional dan analitikal..so..Kalau boleh sesiapa yang boleh beritahu dimana slack kerjaya guru ni..atau tak bestnya..atau silapnya tugas begini..

jika selama ni kita da tahu dan denagr pandangan positif tentang guru, maka apalah salahnya Kalau kita cuba mendengar yang sebaliknya..moga-moga kelak ada inisiatif untuk memperbetulkan mana-mana kelemahan yang ada..sesiapa saja boleh respon..hatta jika anda adalah seorang guru..nyatakan saja..

bukan tujuan nak cari gadoh dan provok sesiapa tapi nak menegnalpasti yang tak berapa nak pasti..bila daa explain tu maybe makin jelas dan nayta..betul tak? :welcome:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 10:01



  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 10:13


....beza..jauh berbeza..

tujuan topik ni wujud untuk menolak tohmahan membuta tuli si pembuka topik..

di sana sahabat2 menafi statement tu..lagi-lagi dengan mmbawa contoh betapa mulianya jadi guru..saya amat2 bstuju dengan senarai kemuliaan seorang guru tu..

tapi di sini,.apalah salahnya jika di kita mendengar pula apa yang sebenarnya tak standard pada kerjaya guru tu tu..mungkin si pembuka topik dan sesiapa saja punya point yang terpendam nak di utarakan..tapi dek kerana 'kemarahan' kita yang memang obses dengan kemuliaan guru sampai menloak sebarang yang negatif pada kerjeya guru (bukan guru..tapi profesenyennye...)..kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 11:59


kiranya kat sini nak senaraikan kelemahan dan kecacatan guru2 lah ek???


:berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

dheya_Idra
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2008
Ahli No: 32209
Posting: 9
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-08-08 22:57


Guru?satu kerjaya yang sangat mulia..sebelum ana masuk dalam bidang medic,ana pernah menjadi cikgu sandaran selama setengah tahun..memang banyak cabaran menjadi cikgu..tapi menyeronokkan..cuma kualiti guru sekarang harus dimantapkan lagi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For dheya_IdraProfil   Hantar PM kepada dheya_Idra   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 10:47


gurulah kerjaya paling mulia...
mungkin org yang tak faham kerjaya guru saja rasa guru tak ada kelas...
bukan senang nak memanusiakan manusia....

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-08-08 11:13


Assalamualaikum
uish...sapa kata tak class..guru lah paling clas..sebab dia lah paling banyak pergi dari kelas ke kelas untuk mengajar bebudak.... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 11:39


yup betul tu....
bukan setakat tu saja....
berjaga sampai tengah-tengah malam nak sediakan bahan mengajar....
pengalaman sendiri lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 97
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 23-08-08 12:10


nak jadi guru kena lah dari hati, bukan semata gaji

dulu ada cikgu kimia kat sekolah, dia cakap macam ni lepas awal-awal masuk kelas, habis kami bagi salam hormat kat dia
"saya nak keluar dulu, ada urusan sekejap"

pas tu nampak dia pergi kantin, lepak dengan geng dia2. gelak2.
tak kurang ajar ke nama dia tu? (walaupun dia tua dr kami, dia kenalah hormat kami para pelajar yang ingin belajar)
hilang rasa hormat kami dengan dia

lepas itu saya dapat tawaran SBP, syukurlah.

dengar cerita kawan, dah tengah form5 silabus form 4 tak habis lagi...

dia dah hancurkan banyak masa depan kawan-kawan saya yang saya rasa sebenarnya mampu untuk berjaya kalau kena tunjuk ajar yang benar dr guru...


saya paling suka pepatah cina ni

"kalau seorang murid tak pandai2, jangan salahkan murid itu, tapi salahkan lah gurunya"


dan saya rasa setakat ni semua cikgu cina yang pernah ajar saya, semua ok saja, bertanggungjawab

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 12:37


cita-cita tak teringin pun jadi guru tapi masa kat sekolah dan da dekat exam selalu dengan kawan-kawan dok study sama-sama....ajar mereka...mereka minta ajar....dan sekarang tengah study ambil kos pendidikan, harap-harap niat nak jadi guru akan diilhamkan....amin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 16:08


Pada 23-08-08 12:37 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

cita-cita tak teringin pun jadi guru tapi masa kat sekolah dan da dekat exam selalu dengan kawan-kawan dok study sama-sama....ajar mereka...mereka minta ajar....dan sekarang tengah study ambil kos pendidikan, harap-harap niat nak jadi guru akan diilhamkan....amin...


Lebih kurang sama saja cerita dengan saya dengan sya_rin. tak terlintas untuk menjadi guru. namun, ditakdirkan untuk masuk ke bidang perguruan. alhamdulillah, semakin hari semakin bertambah minat menjadi guru. makin sayang dengan bidang ni. kadang-kala rasa macam tak sabar nak masuk sekolah. sahabat ukhwah, doakan agar saya dapat mendidik dengan sebaik-baiknya. moga ALLAH mengurniakan kesabaran yang tinggi dalam diri saya.. :-)

p/s: susah juga, sebab selalu bertegas dengan adik-adik.


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 23-08-08 18:07


Guru, seperti kerjaya lain, boleh jadi sangat mulia atau sangat hina.

Mulia apabila tugas dijalankan dengan sebaik-baiknya, untuk mendidik anak bangsa, demi agama dan negara.

Hina apabila hanya goyang kaki, lantak anda lah apa nak buat, asalkan aku bahagia...

Seperti kerjaya lain juga.
Kerana yang paling penting ialah untuk memahami apa tujuan sebenar bekerja.

Jika kita faham kerja adalah ibadat dan untuk mencari rezeki, kita tidak akan memilih kerja, ataupun tempat kerja.
Contohnya, guru yang mulia tidak akan menolak untuk bekerja di pedalaman, tidak syok sendiri, dan sentiasa memikirkan cara terbaik untuk mendidik, dan bukannya untuk menjahanamkan anak bangsa, seperti memaksa budak kecil ke kelas tambahan pagi, petang dan malam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 23:58


hmmm...komen-komen kat sini sama macam topik2 lain ni..patut statekan mana yang tak class..bukan nak bincang apa yang best..hmm

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 00:19


Pada 23-08-08 23:58 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...komen-komen kat sini sama macam topik2 lain ni..patut statekan mana yang tak class..bukan nak bincang apa yang best..hmm



dah memang kerjaya cikgu ni best. sapa yang ada pengalaman dan pernah jadi cikgu saja tau. sangat-sangat best tau.

syemarly pernah jadi cikgu ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-08-08 10:47


Pada 22-08-08 09:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..

saya tak pasti apa yang org ramai fikir tentang kerjaya perguruan ni..
ye lah sampaikan ada topik di sini mengutarakan pandangan sebegitu rupa..apa tak ada nilaian ke profesyen seorang guru?

hmm..tapi..saya tak menolak jika ada pandangan sebegitu..kita perlu rasional dan analitikal..so..Kalau boleh sesiapa yang boleh beritahu dimana slack kerjaya guru ni..atau tak bestnya..atau silapnya tugas begini..

jika selama ni kita da tahu dan denagr pandangan positif tentang guru, maka apalah salahnya Kalau kita cuba mendengar yang sebaliknya..moga-moga kelak ada inisiatif untuk memperbetulkan mana-mana kelemahan yang ada..sesiapa saja boleh respon..hatta jika anda adalah seorang guru..nyatakan saja..

bukan tujuan nak cari gadoh dan provok sesiapa tapi nak menegnalpasti yang tak berapa nak pasti..bila daa explain tu maybe makin jelas dan nayta..betul tak? :welcome:


:-|


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-08-08 11:25


Pada 22-08-08 09:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..

saya tak pasti apa yang org ramai fikir tentang kerjaya perguruan ni..
ye lah sampaikan ada topik di sini mengutarakan pandangan sebegitu rupa..apa tak ada nilaian ke profesyen seorang guru?

hmm..tapi..saya tak menolak jika ada pandangan sebegitu..kita perlu rasional dan analitikal..so..Kalau boleh sesiapa yang boleh beritahu dimana slack kerjaya guru ni..atau tak bestnya..atau silapnya tugas begini..

jika selama ni kita da tahu dan denagr pandangan positif tentang guru, maka apalah salahnya Kalau kita cuba mendengar yang sebaliknya..moga-moga kelak ada inisiatif untuk memperbetulkan mana-mana kelemahan yang ada..sesiapa saja boleh respon..hatta jika anda adalah seorang guru..nyatakan saja..

bukan tujuan nak cari gadoh dan provok sesiapa tapi nak menegnalpasti yang tak berapa nak pasti..bila daa explain tu maybe makin jelas dan nayta..betul tak? :welcome:


Cakap elok- elok sikit....! :-| :-|


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 15:44


Biar Ku Menjadi Lilin

Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Terangi sekeliling dengan diri terbakar
Tak siapa yang sedar
Disaat kegelapan rela aku berkorban
Demi satu harapan

Biar masa berlari
Dan kau terus mendaki
Aku tenang disini dengan sabar menanti
Tanpa dendam dan benci
Andainya kau terjatuh terluka dan tersungkur
Kurawat biar sembuh

Aku tak kan bertanya
Apakah nanti balasannya
Setiap pengorbanan setiap pemberian
Demi satu ikatan

Keikhlasan dihati
Walaupun kau ragui
Pada suatu masa dan suatu ketika
Akan ketara jua

Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Saat kau kesepian saat kau kegelapan
Kurela menerangkan

Aku senang begini dapat terus berbakti
Dengan cara sendiri


khas buat guru-guru malysia........ :welcome:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 19:22


Pada 24-08-08 00:19 , nie_nadia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 23:58 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...komen-komen kat sini sama macam topik2 lain ni..patut statekan mana yang tak class..bukan nak bincang apa yang best..hmm



dah memang kerjaya cikgu ni best. sapa yang ada pengalaman dan pernah jadi cikgu saja tau. sangat-sangat best tau.

syemarly pernah jadi cikgu ke?


bukankah telah saya nyatakan before ni bukan saya nak ngutuk profesyen pguruan..tak sama sekali..cuma saya ada terbaca baca satu posting lain yang nyatakan 'apa standsard jadi guru'..so saya nak pjelasan pada statement tu lah..bukan nak provok..Kalau ada sila nyatakan..mudah-mudahan akan ada mereka-mereka yang di aliran begini cuba memperbaiki kelemahan2 yang ada..

dan buat pengetahuan..sebebnarnya saya juga merupakan salah seorang guru diantara beribu2 guru yang ada seantero malaya ni..dan saya amat2 terasa pada mereka-mereka yang naytakan tak ada class jadi guru..so saya nak tau lah dimana tak standardnye tu...jelas??

(rasanya ini ayat yang terbaik boleh saya jelaskan pada yang tak faham-faham.. 8-) )


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-08 20:08


saya rasa mungkin dari segi gaji..
guru yang paling bersusah payah sekali melahirkan insan2 lain seperti doc, enginr etc
tapi pangkat dan gaji guru paling susah sekali nak naik
penat bersengkang mata, kena jaga ribuan anak didik, malah apa salah sikit, semua disalahkan guru. org atasan pun nak marah guru. tapi gaji tetap rendah..

p/s : tak dapat nak selami hati guru

p/s : pernah jadi guru tapi hanya sandaran dan suka-suka untuk didik kesabaran. for entire life tak mampu agaknya. huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

adh_ham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13658
Posting: 37
Dari: Tsik Pmysuree, Cheras

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-08 07:34


Pendapat saya, guru dulu dan guru sekarang jauh bezanya..guru dulu menunaikan tanggungjawab dengan penuh keikhlasan. namun dukacita pada masa kini, hanya segelintir guru yang rela berkorban demi anak bangsa.

Kerjaya guru hanya merupakan pilihan terakhir bagi graduan yang tidak mempunyai kerjaya tetap dan ada juga menjadikan kerjaya perguruan sebagai inisiatif untuk lari dari tekanan kerjaya.

Disiplin guru amat kurang menyenangkan. Kes2 penipuan dan meniru dalam dewan peperiksaan peringkat universiti (bagi guru yang menyambung pengajian peringkat ijazah) adalah didominasi oleh para guru. Begitu menyedihkan. Di mana contoh melalui teladan yang perlu kita ambil?

Bookmark and Share

  


  Member Information For adh_hamProfil   Hantar PM kepada adh_ham   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-08 10:58


Pada 02-12-08 07:34 , adh_ham posting:

!!! QUOTE !!!

Pendapat saya, guru dulu dan guru sekarang jauh bezanya..guru dulu menunaikan tanggungjawab dengan penuh keikhlasan. namun dukacita pada masa kini, hanya segelintir guru yang rela berkorban demi anak bangsa.

Kerjaya guru hanya merupakan pilihan terakhir bagi graduan yang tidak mempunyai kerjaya tetap dan ada juga menjadikan kerjaya perguruan sebagai inisiatif untuk lari dari tekanan kerjaya.

Disiplin guru amat kurang menyenangkan. Kes2 penipuan dan meniru dalam dewan peperiksaan peringkat universiti (bagi guru yang menyambung pengajian peringkat ijazah) adalah didominasi oleh para guru. Begitu menyedihkan. Di mana contoh melalui teladan yang perlu kita ambil?



betul tu..saya setuju sangat... kerjaya guru ini pilihan terakhir kebanyakan org yang bukan kos perguruan...

tapi saya memang tak ada hati nak jadi guru pun...
1st sb saya tak pandai nak ajar org ini...
2nd sb saya takut tak boleh nak kontrol perasaan...iyalah..bebudak bukannya ajar sekali boleh terus faham...kengkadang dah ajar berkali2 tapi masih tak faham...heheheh

tapi saya sangat sanjung org yang jadi guru...
mereka mempunyai tahap kesabaran dan ketabahan yang tinggi
mereka perlu mengubah attitude student tanpa menyentuh dengan rotan

susah tu nak ajar budak nakal tanpa paksaan... sebab cikgu rotan kat sekolah lah kebanyakan kita lebih berdisiplin

kalau dulu mana berani student nak pukul guru...semua hormat...
kalau ada pun kutuk kat belakang tu biasa lah
bagi gelaran tu biasa lah...

jadi guru ni hari2 org doakan..setiap kali lepas solat didoakan...
banyak pahala...

cuti pun banyak....
gaji pun besar sekarang....
untuk yang belum kerja lagi... pilih lah kerjaya perguruan...selain banyak pahala...gaji pun besar... masa pun banyak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 11:24


teringat ana diantara salah seorang sahabat ana yang bekerja sebagai cikgu....

satu waktu dia sangat marah dengan ana, terkeluar ucapan dari mulutnya " well. Aku cikgu....orang2 baik-baik....orang berpelajaran..."

pas tu dekat setahun kami tak bertegur....
pada masa yang sama terlintas kat fikiran ana....
Mengapa dia cakap macam tu :berfikir:
adakah golongan cikgu sahaja yang baik-baik dan berpelajaran..... :-?
adakah ana yang bukan cikgu ni orang yang jahat dan tidak berpendidikan..... :-?

tapi terfikir juga, mungkin time tu dia dah tak dapat kawal perasaan marah dia dan mungkin apa yang dikatakan tidaklah membawa maksud sebenar apa yang nak di sampaikannya itu....

sampai sekarang ana terfikir adakah semua cikgu anggap diri dia macam tu??

P/S : tapi sahabat-sahabat ana yang berkerjaya sebagai cikgu selain dia ini tak ada pulak berperangai aneh macam dia yang sangat membanggakan dirinya kerana status mulianya sebagai seorang cikgu.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 11:53


Biasanya bila ada yang menyatakan title guru tak ada class tu dari golongan yang hanya mahu menjadikan kerjaya guru sebagai batu loncatan ataupun pilihan yang terakhir.

Bagi saya,kerjaya cikgu sunnguh mulia. Saya akui dan saya nampak bila ayah sendiri bersusah payah memikirkan tentang kenakalan anak muridnya..

Berjayanya seseorang itu adalah bermula dari seorang guru yang mendidik. Tugas mendidik bukan hanya kepada ibu bapa bahkan juga guru. so sayangi guru anda..:)



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:31


ok apa, cikgu....
mungkin tidak minat agaknya....
bagus bidang perguruan ini...
:-D :-D :-D
bukan senang nak didik orang...
ilmu kena penuh...
:-D :-D :-D
mungkin pandangan orang saja,
orang lebih pandang pada tutor atau pensyarah saja...
nampak gah agaknya...
tapi sebenarnya sama saja...
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:32


orang memang macam itu...
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:17


Pada 22-08-08 09:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..

saya tak pasti apa yang org ramai fikir tentang kerjaya perguruan ni..
ye lah sampaikan ada topik di sini mengutarakan pandangan sebegitu rupa..apa tak ada nilaian ke profesyen seorang guru?

hmm..tapi..saya tak menolak jika ada pandangan sebegitu..kita perlu rasional dan analitikal..so..Kalau boleh sesiapa yang boleh beritahu dimana slack kerjaya guru ni..atau tak bestnya..atau silapnya tugas begini..




assalamualaikum syemarly,

saya tak pasti sama ada tajuk posting kurang sesuai untuk nyatakan pandangan saudara atau saya kurang faham maksud saudara

ada class atau tak ada class selalunya kita tujukan untuk profesion keguruan dari aspek standard gaji & tugas cikgu yang sesetengah individu perlekehkan & mungkin juga cikgu bukanlah kerjaya yang mesti ikut ofis hour

by the way, sekarang ni jatuhnya nilai kerjaya cikgu pada pandangan masyarakat bukan sebab tidak class nya profesion keguruan tetapi jatuhnya nilai moral dalam diri seorang cikgu

tak sedikit student yang mengambil jurusan pendidikan punya nilai moral yang rendah, social life yang tak terbatas.

saya setuju andainya syarat & prasyarat interview untuk ambil jurusan pendidikan tidak hanya dinilai dengan peperiksaan atas kertas semata-mata tetapi kena ada unsur-unsur realiti yang lain



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:27


Pada 23-08-08 11:13 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
uish...sapa kata tak class..guru lah paling clas..sebab dia lah paling banyak pergi dari kelas ke kelas untuk mengajar bebudak.... :sopan:



:-D hehe..setiap tahun dia jadi cikgu kelas darjah 5, darjah 6..setiap kelas ada cikgunya.hehe..sory, sekadar selingan..

siapa kata begitu?bagi saya, kerjaya guru sangat mulia..semakin pedalaman letak duduknya seorang cikgu, semakin kelas, dan tinggi nilai pengorbanannya..siapa lagi yang sanggup mengajar anak-anak di pedalaman sana? cikgu juga yang sanggup demi memberikan pendidikan kepada anak-anak bangsa..ada saya dengar, sesetengah guru yang bertugas di sabah..nak pergi pekan ambil masa 2 hari..siap kena bermalam kat rumah tumpangan..esok pagi baru dapat balik ke sekolah..sapa yang sanggup begini??jadi, usah pandang cikgu tak ada kelas, kerana betapa mulianya menjadi seorang guru..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 15:37


Pada 02-12-08 15:27 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 11:13 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
uish...sapa kata tak class..guru lah paling clas..sebab dia lah paling banyak pergi dari kelas ke kelas untuk mengajar bebudak.... :sopan:



:-D hehe..setiap tahun dia jadi cikgu kelas darjah 5, darjah 6..setiap kelas ada cikgunya.hehe..sory, sekadar selingan..

siapa kata begitu?bagi saya, kerjaya guru sangat mulia..semakin pedalaman letak duduknya seorang cikgu, semakin kelas, dan tinggi nilai pengorbanannya..siapa lagi yang sanggup mengajar anak-anak di pedalaman sana? cikgu juga yang sanggup demi memberikan pendidikan kepada anak-anak bangsa..kwan saya ada bertugas di sabah..nak pergi pekan ambil masa 2 hari..siap kena bermalam kat rumah tumpangan..esok pagi baru dapat balik ke sekolah..sapa yang sanggup begini??jadi, usah pandang cikgu tak ada kelas, kerana betapa mulianya menjadi seorang guru..




sebab ada yang berpendapat begitulah saya utarakan isu tu...lihta, semua org yang berakal memuliakan guru..namun pada konteks berkerjaya sebagai guru, banyak juga yang seboleh2nya tak mahu jadi guru..even ada kelayakan...kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 13:38


Orang haji dari Jeddah,
Buah kurma berlambak-lambak,
Pekerjaan guru bukanlah mudah,
Bagai kerja menolak ombak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

fiza8373
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2007
Ahli No: 31589
Posting: 20
Dari: Aloq Setaq to Ipoh

Kedah  


posticon Posting pada: 11-12-08 13:44


apa-apa profession pun akan ada "class" kalau yang menceburkan diri serta memilih kerjaya itu punya "class" yakni... ikhlas, sabar dan rajin. its mean, cikgu itu memang profession yang amat mulia andainya yang memilih untuk menjadi guru itu begitu ikhlas mengajar dan mendidik, ikhlas, sabar dan benar-benar sayangkan professionnya... dan bukan kerana terpaksa, tiada pilihan atau tiada pekerjaan lain... apa-apa pekerjaan pun sama saja kerna pekerjaan yang baik, jika diperkuatkan dengan keikhlasan dan kerajinan pasti kan membuahkan sesuatu yang baik juga... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiza8373Profil   Hantar PM kepada fiza8373   Pergi ke fiza8373's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:19


Pada 23-08-08 23:58 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm...komen-komen kat sini sama macam topik2 lain ni..patut statekan mana yang tak class..bukan nak bincang apa yang best..hmm


memang banyak best dr tak best tentang kerjaya ckgu ni. tak best nya ialah ada ckgu yang tak berapa ikhlas nak jadi ckgu.contohnya yang ambil second degree or diploma or second choice course ckgu ni.bila niat dr awal dah kurang minat dan masuk bidang ckgu sebab tak ada kerja lain or kerja tu saja yang ada or parents paksa or gaji ok tapi kerja tkdela teruk sangat sebab students cuti ckgu pun cuti sama, yang jenis gini lah yang biasanya tak berapa rajin nak ngaja or kurang skill. kalau belajar jadi ckgu selama setahun setengah, seriously not enough for people to be very skillful in teaching! pernah saja dengar ckgu2 rungut malas betul nak masuk kelas..selalu saja dengar mereka rungut2 begitu..cakap tak minat sebenarnya jadi ckgu ni..tapi dah belas tahun jadi ckgu.yang mgsa anak murid sebab bila ckgu kurang minat, akan kurang lah kualiti teaching nya dan kuranglah input yang bkualiti for students..

sesiapa yang nak jadi ckgu, ambil ckgu dr lepas matriks or lepas spm.jangan ambil ckgu bila dah ada degree.sebab biasanya kurang kualiti.ambil kpli atau dpli sebab tak ada pilihan lain.di hari itu seorang pegawai atasan jabatan pendidikan di sebuah negeri pun cakap ckgu2 begini kurang kualiti.

saya hanya quote dr dia saja..

jangan marah ye ckgu2 ustaz ustazah kpli dan dpli.. :-)


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:07


ala bising2 sangat pasal class ni....berenti kerja sama ada dengan gomen atau swasta........
buat bisness...........tutup mulut
tak pasal2 boleh jadi jutawan senyap2 hehehehehehe
tak sapa pun bising..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127073 saat. Lajunya....