Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Juruterbang


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Juruterbang

Please Mendaftar To Post


Oleh Juruterbang

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1534
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 14:47


Assalamualaikum...

Ada tak ahli-ahli ukhwah kat sini yang berminat untuk menceburi kerjaya sebagai seorang juruterbang? Tak kisahla yang private atau commercial pilot. Jom kita sama-sama konsi info. Silakan... :)

Ana dulu pernah dipanggil interview oleh MAS untuk cadet pilot intake, tapi terkandas kat ujian psychomotor :(. Sekarang tengah menunggu untuk panggilan kedua...harap-harap dapatla... ;-)


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-08-08 14:49


Saya doakan anda berjaya.

Suka kerjaya pilot..tapi tak berpeluang.

Kalau dapat kawan pilot pun ok juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1534
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 15:08


Kenapa pula tak berpeluang? Peluang ada di mana-mana, cuma kita kena pandai cari peluang tu saja...Perempuan pun dah ramai jadi pilot sekarang..:)

Ok...ana jelaskan...Peluang untuk ceburi kerjaya ni ada dua saluran setahu ana lah...Satu melalui TAJAAN dari mana-mana pihak seperti syarikat penerbangan itu sendiri seperti MAS atau AIRASIA, dan yang kedua melalui kemasukan terus ke kolej penerbangan dengan menggunakan duit poket kita sendiri.

Untuk tajaan tu, biasanya syarikat penerbangan akan siarkan iklan kat akhbar2 harian untuk tajaan cadet pilot, dan segala perbelanjaan pembelajaran kita nanti di akademi akan ditanggung oleh syarikat penerbangan tu.

Untuk kemasukan terus ke akademi penerbangan swasta, jangan risau pasal kewangan sebab sekarang dah ada 2 cara untuk membiayai kos pembelajaran kita kat sana nanti. satu melalui pinjaman dari MARA dan yang kedua melalui pengeluaran caruman KWSP penjaga kita.

Mungkin ada ahli2 lain yang boleh tambah info ni..silakan :)


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1534
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 15:23


kat bawah ana sertakan link website 2 kolej penerbangan yang ada kat negara kita ni :

1. Malaysian Flying Academy--->Klik Di Sini

2. Asia Pacific Flight Training--->Klik Di Sini

Moga dapat membantu :)


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1534
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 15:26


MAS-Mara Pact To Assist Aspiring Pilots

MALAYSIA Airlines (MAS) has formed an alliance with Majlis Amanah Rakyat (Mara) to provide financial assistance to aspiring pilots.

Entreprene and Cooperative Development Minister Datuk Noh Omar said each student can apply for a RM200,000 loan for three years and are required to pay back the agency once they are fully employed at any airline.

"This scheme helps financially tight students as well as churn good quality pilots who can work at any airline company in the world and make Malaysia proud," Noh told reporters in Selangor yesterday after awarding 46 graduate pilots their "wings".

The alliance, which also involves flying school Asia Pacific Flight Training, is the first of its kind to offer undergraduates financial assistance.

MAS operations director Datuk Tajuden Abu Bakar said the partnership is in line with the national carrier's business transformation plan to forge alliances and is similar to an earlier partnership with the Federal Land Development Authority to fund settlers' children to be trained as licensed aircraft engineers.

** From Asia pacific Flight Tranining

Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 14:19


saya pun nak juga kerja ni uwaaaa selalu saja terlepas.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 15:50


semoga berjaya..nak pas kat adik ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 21:10


saya memang minat pilot terutama berada dalam tudm tapi mungkin tak kesampaian sebab saya ni pakai spek tapi tak pelah sekarang ni dah sertai anggota sukarela tentera darat :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 23:09


elok keje2 macam ni..sesiapa yang ada kawn dengan mat rempit yang suka fly tengah-tengah jalan raya tu..promote lah.. semoga mereka boleh terbang di tempat yang betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 22-08-08 00:25


boleh lah selalu pergi holiday free~
company bayar
kawan ana ayah dia kerja MAS
every yr bawa balik adiah dr serata negara
wuu

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 21:21


Pada 24-08-08 14:06 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-08-08 23:09 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

elok keje2 macam ni..sesiapa yang ada kawn dengan mat rempit yang suka fly tengah-tengah jalan raya tu..promote lah.. semoga mereka boleh terbang di tempat yang betul..



rasanya kalau mat rempit masuk sekolah terbang..hari -hari makang penyepak jurulatih.....hehehe




ya ke?Kenapa sampai macam tu sekali?.mereka buat masalah ke?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 02:11


Pada 21-08-08 23:09 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

elok kerja-kerja macam ni..sesiapa yang ada kawn dengan mat rempit yang suka fly tengah-tengah jalan raya tu..promote lah.. semoga mereka boleh terbang di tempat yang betul..


nak jadi pilot pun akademic mesti tip top. mat rempit???? i don't think so....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 08:29


Pada 28-09-09 02:11 , zc posting:

!!! QUOTE !!!


nak jadi pilot pun akademic mesti tip top. mat rempit???? i don't think so....


akademik mantap..... :berfikir: ..pilot tudm mungkin ye....kalau pilot mas dan air asia..............................................


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 28-09-09 16:21


saya minat kerja ni..tapi tak budak rezeki..hhuuhuu..
sedih..


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

  


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 07:38


juruterbang ye..mencabar juga kerjaya tu..tapi saya tak layak lah..jadi pilot untuk kapal terbang kontrol tu boleh lah.. :lol: tu pun belum tentu dapat terbang dengan baik.. :-P entah-entah tak tentu hala terbangnya.. :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 07:40


Pada 21-08-08 14:19 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun nak juga kerja ni uwaaaa selalu saja terlepas.


Kenapa terlepas??? tak cukup syarat ke??? :-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

taishiez
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2009
Ahli No: 37630
Posting: 2
Dari: ampang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:06


saya berminat juga tapi nak buat macam mana mata rabun tu tak cuba apply hehe


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For taishiezProfil   Hantar PM kepada taishiez   Pergi ke taishiez's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 15:52


saya minat pilot tapi famly tak bagi...apa nak buat kan...tapi insyaAllah bulan 6 2011 bakal ditauliahkan leftenan muda...harap-harap tak ada halangan... :-)


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-09 19:25


seronoknya kerja pilot! =) ...drebar airbus, coool~ hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

lost_ikhwan
Warga Rasmi
Menyertai: 30.03.2011
Ahli No: 41188
Posting: 3
Dari: Negeri Sembilan

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-04-11 13:10


Pilot kerja tidak boleh melebihi limit tertentu. Sebulan mungkin 100 jam sahaja. So sebulan mungkin kerja 12 hari sahaja bagi yang flight oversea. Sebagai contoh flight ke London 12 jam, tinggal di London 2 hari kemudian balik semula 12 jam ke KL. Seminggu 24 jam. So ada 18 hari lagi buat aktiviti lain di rumah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lost_ikhwanProfil   Hantar PM kepada lost_ikhwan   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 04-04-11 00:52


sama banyak cuti dengan kerja tak bestnya tengah tidur pun orang datang angkut dari rumah,



Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

azam_pejuang_tErAkHiR
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2010
Ahli No: 40479
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-04-11 08:01


jadi fighter pilot lah best....boleh bawa jet laju2 sampai sonic boom

Bookmark and Share

  


  Member Information For azam_pejuang_tErAkHiRProfil   Hantar PM kepada azam_pejuang_tErAkHiR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113682 saat. Lajunya....