Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Tayu
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43072

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 16 jam, 47 minit yang lalu
Tayu: 2 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
muslimiman: 11 hari yang lalu
SaLaFiaN: 13 hari yang lalu
Bubnowie: 15 hari yang lalu
tereturubuzu: 18 hari yang lalu
khalifah: 23 hari yang lalu
RedPetunia: 24 hari yang lalu
kaze: 27 hari yang lalu
Daeng_Jati: 30 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Variasi Warna Jubah Konvokesyen


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Variasi Warna Jubah Konvokesyen

Please Mendaftar To Post


Oleh Variasi Warna Jubah Konvokesyen

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 13:54


Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhwahfillah,

Bersempena musim Konvokesyen Universiti-Universiti di Malaysia mahupun luar negara,

Ayuh kita berkongsi mengenai Jubah Konvokesyen Universiti2 kalian semua.

Dengar kata, Universiti Islam Antarabangsa akan menggunakan jubah yang baru.

Mari kita berkongsi...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 15:00


unimas:
degree---> blue black
master---> pink

upm:
degree, master, PHD--> maroon (yang bezakan antara degree, master dan PHD cuma line kat tangan jubah saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 23:43


Universiti Sains Malaysia....
Jubah tetap warna ungu biji kundang.(warna rasmi universiti dalam taman ini)..yang membezakan pengajian adalah selimpang dibahu saja....
p/s:rasanya memang sampai tahun ini memang jubah USM mcmnla..kalau dah bertkr sila btlkan ek...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 11:21


Ya, UIAM dah tukar jubah baru berwarna biru..TIADA lagi songkok malah semua akan memakai mortar board atas alasan ingin menyeragamkan pemakaian antara lelaki dan wanita. Sedihnya warga UIAM... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-08-08 16:21


Pada 08-08-08 11:21 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Ya, UIAM dah tukar jubah baru berwarna biru..TIADA lagi songkok malah semua akan memakai mortar board atas alasan ingin menyeragamkan pemakaian antara lelaki dan wanita. Sedihnya warga UIAM... :-(


kenapa pulak nak sedih...? 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 18:19


Pada 08-08-08 16:21 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 11:21 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Ya, UIAM dah tukar jubah baru berwarna biru..TIADA lagi songkok malah semua akan memakai mortar board atas alasan ingin menyeragamkan pemakaian antara lelaki dan wanita. Sedihnya warga UIAM... :-(


Kenapa pulak nak sedih...? 8-)



da xunik lah kat uia neh....


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 218
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-08-08 01:25


Pada 08-08-08 18:19 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 16:21 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 11:21 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Ya, UIAM dah tukar jubah baru berwarna biru..TIADA lagi songkok malah semua akan memakai mortar board atas alasan ingin menyeragamkan pemakaian antara lelaki dan wanita. Sedihnya warga UIAM... :-(


Kenapa pulak nak sedih...? 8-)



da xunik lah kat uia neh....



Sangat setuju.. Tradisi yang dipegang selama 25 tahun dipecahkan.. The only U yang pakai songkok pun kena pakai mortar. macam hilang identiti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-08-08 13:07


tak ingat lah jubah warna apa, sebab pagi konvo bukan sebab konvo...............
banyak krisis berlegar sekitar konvo tahun lepas...

not the moment i really wanna remember.....................

kalau tak salah maroon agaknya????

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 17:03


Assalamualaikum
UTM..warna merah gelap...ke maroon..?? :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-08-08 02:01


Pada 09-08-08 17:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
UTM..warna merah gelap...ke maroon..?? :berfikir:



tak ingat lah akhi.....
my convo is not a grand time in my life
happy on the face,not the brain and heart.............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-08-08 11:09


Pada 06-08-08 15:00 , masya_brywest posting:

!!! QUOTE !!!



upm:
degree, master, PHD--> maroon (yang bezakan antara degree, master dan PHD cuma line kat tangan jubah saja...



tapi tak nampak juga bezanya kalau tiba-tiba jubah tak cukup.... ada juga kawan-kawan dahulu yang dapat sarung '2 line' waktu konvo 1st deg dulu....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Haq
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33776
Posting: 12
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 15:10


UNITEN - hitams... black is always smart.. hehehe

yang membezakan, line @ tangan dan kat jubah tu sendiri... engineering, kuning di raja, IT - baby blue, yang lain-lain tah tahu den deh

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_HaqProfil   Hantar PM kepada Nur_Haq   Pergi ke Nur_Haq's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 09-09-08 15:51


UUM - jubahnye warna biru...

biru warna UUM...
logo pun biru...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 23:51


UTM - jubahnya wrna maroon atau merah darah ikan. :D . tantek!

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 09:17


Pada 09-09-08 15:10 , Nur_Haq posting:

!!! QUOTE !!!

UNITEN - hitams... black is always smart.. hehehe

yang membezakan, line @ tangan dan kat jubah tu sendiri... engineering, kuning di raja, IT - baby blue, yang lain-lain tah tahu den deh


dan tok business wrn kuning cair..(2 stated dalam bk convo) tapi bila pakai wrn macam coklat cair..tak tahulah kalau trun wrn sebab basuhh banyak kali,hehe..



Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 09:21


mei sini ukm pula..(mana spesis ukm yang lain ini?)

jubah kami semua berbeza ikut fakulti..Kalau FEP(ekonomi) warna biru...Kalau law warna hijau tua, Kalau FSSK (sains sosial) warna purple..Kalau FPI warna hitam..
dan lelain pun ada..ada oren..meroon..pink..blue..very colorfull lah..semua sama caler dr degree sampai phd...beza nya adalah pada line dan krawang/sulam benang eman pada tangan dan leher..but topi mortar tetap sebiji..huhu..,

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-08 10:09


UM - jubah biru tua..
yang membezakan setiap fakulti adalah warna selendangnya..

UM IS ONE!!! :kelip:


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21764 saat. Lajunya....