Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 3 hari yang lalu
azemi: 7 hari yang lalu
Firdaus15: 14 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 17 hari yang lalu
secureofficemovers: 18 hari yang lalu
Naqiu: 24 hari yang lalu
nawfaa79: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Kongsi Pengalaman Bercinta Lepas Kahwin


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Kongsi Pengalaman Bercinta Lepas Kahwin

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kongsi Pengalaman Bercinta Lepas Kahwin

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 17:30


Salam. Saya nak kongsi pengalaman bercinta lepas bernikah.

Kami bertaaruf (secara berhijab dan berteman) pada bulan 8 2006.

Bernikah pada bulan 12 2006.
Jumlah sms 25-30 sahaja (bertanya tentang progress pihak masing-masing)
Jumlah call - tiada

Alhamdulillah sehingga hari ni, dah lebi 1.5 tahun kami bernikah. Dan Alhamdulillah, kami juga dikurniakan seorang puteri, http://rajanornasuha.blogspot.com


-----------------
Jom join cabutan bertuah, dapat RM50 seorang .Beri Nama dan Email saja
http://rajakamil.com/percumaaaaa


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 17:59


waah bagusnya. bagaimana boleh kenal?
melalui kawan ke?
both pun time dah bersedia nak nikah baru mencari ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 18:14


erm, melalui kawan yang dah nikah.
dah setel/dapat green light dari parent baru jumpa.

Bukan jumpa dulu baru nak dapat green light.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 18:44


assalamualaikum...

erm bagusnya..
ana teringin sangat nak macam tu..
rasanya ana kena minta kawan tolong carikanlah...
especially yang dah kawenlah...
moga urusan dipermudahkan..

sejuk ana melihat nasuha dalam link blog...
moga nasuha menjadi anak solehah ummi dan abi eh...
permata ummi dan abi..
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 19:37


terima kasih ika, owh ya... masa nikah tu umur saya dah 20, lewat benar dah rasanya nak nikah masa tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 19:50


Pada 05-08-08 18:44 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

erm bagusnya..
ana teringin sangat nak macam tu..
rasanya ana kena minta kawan tolong carikanlah...
especially yang dah kawenlah...
moga urusan dipermudahkan..

sejuk ana melihat nasuha dalam link blog...
moga nasuha menjadi anak solehah ummi dan abi eh...
permata ummi dan abi..
wassalam



hmm..untuk maklumat kat utm pun ada jugak baitul muslim..cuma tak didaftar under HEP saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 19:57


erm, baitul muslim ya lebih kurang macam tu lah.
Tapi saya bukan ikut program baitul muslim cuma cara baitul muslim.

Owh ya, kepada yang ingin tahu lebih lanjut. Mesej/ PM saya.
Nanti saya ceritakan bagaimana....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 20:11


20 tahun da lewat.. huuhuhu. sekarang umur berapa?
saya dah 21.. :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 20:27


22 dah.... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 20:56


Pada 05-08-08 20:27 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

22 dah.... :)


tu kawin awal lah....kalau lewat dalam 29 ke atas....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 21:10


Pada 05-08-08 19:50 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!



hmm..untuk maklumat kat utm pun ada jugak baitul muslim..cuma tak didaftar under HEP saja


assalamualaikum...

kat utm tau memang ada baitul muslim...
tapi dari dulu lagi segan nak daftar :)
lagipun time dulu memang niat nak study tak nak fikir kahwin dulu..
tapi sekarang hati dah terbuka..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 21:15


bagi ana sendiri...

topik macam ni baru sesuai dibincangkan..sebab ana yakin lagi percaya warga ukhwah.com mesti ada couple..

mudah-mudahan

topik ni menjadi satu alsebab remaja sekarang tidak bercinta dulu sebelum kawin

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 21:22


bagi ana janganlah bercouple..
tanamkan niat brcinta selepas kawn..
ini matlamat ana sekarang..
moga Allah permudahkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 21:25


Pada 05-08-08 20:27 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

22 dah.... :)


mesti jenis yang serius kan?
wife dah pandai masak semua lah eh?
both kerja ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 22:38


Pada 05-08-08 20:27 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

22 dah.... :)



lor..baru 22...ingat akhir 20 an...saya pun baru 22....tapi kekadang terlintas juga pasal-pasal kahwin (almaklumla dah tahun akhir pengajian)....bila ingat tanggungjawab besar..fuh tak mampu lagi rasanya..hihi...tapi menarik topik ini untuk saya dan sahabat-sahabat....mudah-mudahan dipermudah seperti enta...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:01


Pada 05-08-08 20:11 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

20 tahun da lewat.. huuhuhu. sekarang umur berapa?
saya dah 21.. :(


salamun alaik..
huhu..sama lah umur kita amreenhakeem..bgsnya..kawin muda..nanti anak2 besar cepat..tapi jarang jumpa lah muslimin yang kawin muda..slalunya tunggu da stabil kerjaya dan ekonomi baru nak fikir pasal kawin..
-off topic..abang ke2 ana da masuk 27 pun tak kawin2 lagi..calon da ada..bakal kak ipar sama umur ana..huhu..-

hmm memang niat di hati mahu bercinta selepas kawin..baru best..semua da halal..kalau bercinta sebelum kawin buat tambah dosa saja..lagipun ana pernah terbaca lagi banyak madu cinta yang kita teguk sebelum kawin tak jadi manis perkahwinan kita nanti..

p/s:nak rncg dengan besfren ana..paling lwt kawin umur 27..kalau dia tak ada calon lagi ana kena carikan untuk dia..kalau ana tak ada calon lagi dia pula carikan..hehe.. :-D


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 02:35


bercinta lepas kahwin memang best!!!

nak berjalan, berdating ke mana-mana, gaduh2 manja.. berpimpinan tangan.. ada teman di kala suka dan duka, tanpa rasa dosa dan takut fitnah manusia.. indahnhya.

saya diperkenalkan dengan suami dan beberapa bulan terus bertunang dan nikah. tak ada sms sangat dan call.. maklumlah hubby tu pemalu. alhamdulillah berkat ajaran guru, ibu bapa bila selama ini kita menjaga diri kita sebelum kahwin dengan mana-mana lelaki, kita pun dapat lelaki yang sama juga, menjaga kehormatan diri, nama dan maruahnya selama ini... sayang sangat kat dia yang banyak berkorban walaupun dah nak 4 tahun kahwin in tak ada cahaya mata lagi.. tapi org sekeliling asyik ingat kami ni pengantin baru! hehehe.. semoga dikekalkan ....

semoga semua sahabat juga akan dapat pasangan yang soleh dan solehah. yang penting mesti doa dari sekarang. niatkan kita nak lahirkan zuriat yang soleh dan solehah selain untuk menjaga diri kita daripada fitnah dunia ni yang memang membimbangkan dan tidak menenangkan hati saya dulu

Bookmark and Share

  


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 07:56


ya, memang best....dan sudah pasti mencabar.
Katakan selamat tinggal pada orang yang berkapel.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 08:00


alhamdulillah....murah rezeki bagi mereka-mereka yang kahwin awal...cepat jodoh... saya ini entah lah bila nak kahwin ini..siapa lah bakal suami saya itu...namun saya kena redha atas segalanya...belum masanya lagi untuk saya bertemu insan yang mampu menjadi suami saya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-08-08 08:11


tak sabo2 saja nak kawin bulan 10 ini....lamenye rasa penantian ini....setiap hari asyik bilang hari saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 09:33


Pada 06-08-08 08:11 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

tak sabo2 saja nak kawin bulan 10 ini....lamenye rasa penantian ini....setiap hari asyik bilang hari saja...


assalamualaikum..

erm banyakkan sabor eh..
banyak dugaan tu..
syaitan suka sangat di saat2 hamba Allah nak..
membuat kebaikan...
jadi kuatkan semangat..
moga urusan enta dipermudahkan...
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 09:51


just nak kongsi pengalaman...
senang tengok abang sulung saya bahagia...
berkahwin dah lama...anak dah masuk empat.

Abang sulung saya ini berkahwin atas "campurtangan" kakak.
keluarga kami lapan beradik.
yang sulung abang, kedua, kakak, ketiga kakak dan seterusnya.,
abang saya ini jenis yang macam saya jugak...hehe tak reti nak berkawan dengan perempuan, dia seorang yang baik.
sampai umur 27 tahun, xjugak ada calon.
last2 kakak saya aturkan.
Kakak saya ini kenalkan kawan lama dia sewaktu sekolah dulu,
dulu mereka dua kawan baik. tapi dah terputus hubungan dekat 3tahun lepas akak saya ini berkahwin.
kakak ipar ini sebaya umur dengan kakak saya. muda 2tahun dr abang sulung.
sebelum kahwin, akak ipar dan abang tak pernah kenal dan bercinta.
tak pernah meseg dan call.
setelah urusan merisik dijalankan, pertunangan dan Alhamdulillah.
anak 4, bahagia saya tengok.
bergurau.
masak sama-sama.
yang paling best, petang-petang bawa bini nek moto pusing kampung dengan anak2 penuh dalam raga.
rumahtangga lebih bahagia dari org yang bercinta sebelum kahwin.

jodoh ini kita tak tahu...
yang penting kita jaga agama dan hati kita bersih. insyaALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 09:59


Pada 05-08-08 19:37 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih ika, owh ya... masa nikah tu umur saya dah 20, lewat benar dah rasanya nak nikah masa tu....


Assalamualaikum..
Ana rasa kita sebaya agaknya..
Alhamdulillah,tahniah kepada enta..
Hajat dihati ana pun nak nikah awal..tapi sampai sekarang ana masih tak dapat green light dari family..mesti ada hikmahnya..Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hamba-Nya..
Allahua'lam..

:kelip: :kelip:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 10:13


lor...baru 22.tak lah lewat...ana 23...baru nak kukuhkan kerjaya dan ekonomi...kadang-kadang terfikir juga pasal jodoh ni..bagaimana lah bakal isteri nanti..hmmm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 15:11


erm, baiklah di sini ana ingin offerkan sebuah panduan kahwin awal.
Huhu, tak ada pun lagi. Kalau ada demand, insya Allah saya akan buat panduan ni. Di sebabkan ingin menyara keluara saya , saya terpaksa kenakan bayaran untuk panduan ni. TAPI, untuk ahli ukhwah yang dicintai semua, saya bagi diskaun 50%.
Tu pun jika ada permintaanlah.

Antara isi kandungan yang terlintas dalam fikiran ialah.

1. Mengapa kahwin awal?
2. Bagaimana mendapat green light dari family?
3. Cara Islam , bercinta lepas nikah
4. Cerita kawan-kawan kita yang bercinta lepas bernikah. (saya cadang untuk muatkan cerita-cerita kawan-kawan kita, pengalaman dan lain-lain).

Itu hanya cadangan, sekali lagi. Jika ada permintaan, baru saya buat panduan ni.

Sebarang idea/masukan boleh reply atau mesej saya.

Wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 19:20


Chapter akhir dah siap.... ada sesiapa yang nak. Ingat nak bagi chapter ni PERCUMA

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-08 21:24


salam
kawin awal. kalau dekat uia, kalau dah kawan-kawan selalunya mereka nak lekas2 kawin.jadi masa study, saya tak berkawan serius dengan lelaki sebab mak memang tak bagi kawin masa belajar.kawin awal...interesting,mungkin saya juga akan berkawin dengan pilihan keluarga,its depends on the time...
pray me luck. i do not trust coupling.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 21:27


Pada 06-08-08 19:20 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

Chapter akhir dah siap.... ada sesiapa yang nak. Ingat nak bagi chapter ni PERCUMA


assalamualaikum..

nak bagi FREE ke...
erm kalau begitu ana nak, boleh??


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 01:05


;)

alhamdulillah

memang indah cinta selepas pernikahan ini...

terutama yang sentiasa MENJAGA DIRI DARI PERNAH BERCINTA SEELUM BERNIKAH ;) (waima dengan orang-orang lain)
alhamdulillah, kak dengan hubby pun di atur juga.. tapi oleh moderator sebuah forum muslimah suatu ketika dahulu (lah ni dah tak ada dah forum tu)

jumpa dah terus ikat ;) alhamdulillah dah jejak 2 tahun lebih dah pernikahan ni.. dan hingga kini sebab tak ada anak.. org ingat couple lagi.. sAMpai jenuh juga kena marah dengan orang-orang yang SALAH FAHAM ;))

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 02:10


salam..ana pun teringin nak bercinta selepas berkahwin.:-)
alangkah bahagianya..amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-08-08 08:49


insya Allah percuma. Sekarang ni nak tambah lagi artikel. Macam tak cukup saja.... jadi kena lah tunggu dulu ye. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 12:13


bagi ana janganlah bercouple..
tanamkan niat brcinta selepas kawn..
ini matlamat ana sekarang..
moga Allah permudahkan..




setuju3

Bookmark and Share

  


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 07-08-08 12:37


salam...
alhamdulillah saya dikurniakan Allah untuk mencapai hajat di hati...bercinta lepas kahwin;)
tapi memang diakui,rintangan untuk dapat tu bukan sedikit yang perlu dihadapi...dugaan salam perkenalan dan ajakan dating dari kawan-kawan lelaki yang perlu dihandle sehikmah mungkin, usikan/pertanyaan dr kawan-kawan mengapa kita single lagi(almaklumlah jika nak keluar mana-mana saya lebih rela pergi bersendirian dr ditemani mana-mana lelaki bukan muhrim) walaupun pada masa itu sebenarnya saya telah memberi komitmen untuk menerima someone (suami) sebagai bakal suami....dan yang tak dapat dilupakan,nasihat dari kawan baik yang boleh kata mempunyai asas agama yang kukuh...dia minta saya tarik balik doa yang saya amalkan...doanya..."Ya Allah, hadirkan perasaan cinta sesama insan dalam diriku hanya untuk suamiku,bukan untuk org lain selainnya"....kawan saya kata,saya seolah-olah menganiayai diri sendiri,sebabnya saya jadi seorang yang seolah-olah tiada perasaan untuk itu...

sebenarnya bila dinasihati tu, terfikir gakler pasal tu....tapi saya tak mampu nak ubah hati saya,sebabnya saya tidak rela perasaan itu akan menjauhkan saya dengan kasih sayang Allah...dan saya redha jika itulah cagarannya untuk saya dapat kasih sayang Allah;)

dan sesungguhnya memang sebelum kahwin, saya seolah-olah org yang tidak mempunyai perasaan untuk bercinta...just kawan dengan lelaki boleh,tapi tidak mungkin lebih dari itu...pernah semasa saya edarkan kad kahwin pada kawan lelaki, sempat dia perli,katanya'ingatkan u tak nak kahwin'....dan suami (semasa itu bakal suami) memang dimaklumkan hal ini, dan saya memang nyatakan padanya,jangan harap cinta dr saya seblom kahwin sebab saya tak mampu berikan,jika dia tak mampu bersabar saya sentiasa bebaskan dia untuk mencari pilihan lain (saya tahu suami ramai peminat)....saya terima suami sebab dia adalah pilihan Allah, itu sahaja reasonnya...

alhamdulillah proses pernikahan kami berjalan dengan cukup mudah...ramai kawan-kawan baik saya terkejut bila tahu saya akan berkahwin,maklumlah tempoh saya terima suami dan tarikh nikah adalah tepat2 enam bulan...sebelum ni mereka tak pernah tahu saya dengan someone,tup2 tiba-tiba nak kahwin...sebenarnya bukan mereka saja,saya pun terkejut juga dengan tindakan drastik itu sebabnya kahwin ni bukan benda main-main....selalu juga terdetik difikiran, 'betul ke aku ni'...almaklumlah memang dalam diri saya tiada perasaan,cumanya saya just sandarkan semuanya pada Allah...jika itulah yang Allah dah tetapkan untuk saya lebih dekat padaNYA, saya redha...tambah2 pula, proses kearah kahwin berjalan dengan cukup smooth...

dan satu benda yang tak mampu saya lupakan, bila sahaja selesai akad nikah,tiba-tiba saya merasakan satu hembusan perasaan menyelinap dihati saya...tak tahu datang dr mana,tapi datangnya tepat bila sahaja pernikahan itu disahkan oleh saksi...satu perasaan yang tak pernah saya rasakan sebelum ini...rasa sayang sangat pada suami dan rasa tak mampu kehilangannya....dan alhamdulillah dari hari ke hari kami makin serasi...serasi dr segi pemikiran dan juga matlamat hidup:)

cuma di sini,buat sesiapa yang ingin bercinta selepas kahwin, jagalah hati dan bersabarlah atas setiap dugaan yang semestinya wujud dalam menguji kekuatan ijtihad anda itu...tak perlu dirisaukan sama ada serasi atau tidak pas kahwin, cinta akan akan wujud ke tidak lepas itu....sebab semuanya dibawah kekuasaan Allah, dan DIA adalah pemilik hati makhluk2NYA...kuatkanlah mujahadah dan bersabar serta redha atas setiap ketentuanNYA,insyaAllah kita akan rasai hidup ini cukup indah:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 13:56


Pada 06-08-08 19:20 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

Chapter akhir dah siap.... ada sesiapa yang nak. Ingat nak bagi chapter ni PERCUMA



Assalamualaikum..
ana pun nak jugak boleh??
tapi if enta nak letakkan bayaran pun,insyaAllah,ana ok saja..
dapat jugak membantu enta mnyara keluarga di usia muda ni..
ana ada jugak kawan sekampus yang kahwin muda ni..pasangan tu masih belajar dan dikurniakan seorang mujhidah..dari pengalaman dia, ada lah jugak dia critakan,cbrn kahwin awal semasa belajar ni,kewangan..insyaAllah,apa yang boleh dibantu,ana bantu..allahua'lam..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-08-08 17:01


Assalamualaikum
tahniah lah kerana dapat berkahwin awal..saya yakin ia tidak mudah untuk dilaksanakan bagi sesetengah orang lain...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 07-08-08 19:54


Pada 07-08-08 12:37 , nilam3_6 posting:

!!! QUOTE !!!



akak kawin umur berapa? hehe off-topic

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

umminurin
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33849
Posting: 14
Dari: JOHOR

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 22:48


salam,

bagi yang masih belum berkahwin carilah pasangan apabila anda benar sudah bersedia untuk berumahtangga. .. tempoh perkenalan sama ada lama atau sekejab bukan menjadi kayu pengukur kepada sesuai atau tidak kita dengan pasangan kita.
Ana berkenalan dengan suami pada bulan oktober, bertunang bulan november dalam bulan ramadhan... dan diijabkabulkan bulan disember selepas raya.. tiga bulan sahaja ...
Dalam tempoh tersebut tidak pernah fikirpun calon suami itu sesuai atau tidak. tak tahupun latarbelakang pendidikan, tak tahupun apa pekerjaannya. bila ditanya mengenai hal tersebut... Suami ana kata: Jangan jadi macam orang Yahudi yang suka sangat bertanya sehingga susah mencari lembu untuk dikorbankan... bila fikir-fikir ada hikmahnya dia cakap macam tu.

Cuma setiap kali solat berdoa kepada Allah dikurniakan suami yang sesuai dengan kita sikap kita, seorang yang berjuang dijalan Allah...

Alhamdulillah.. kini setelah 5 tahun berkahwin semua kretaria seorang suami yang diidamkan suatu masa dahulu...ada pada suami ana.. sama ada dari segi kerjaya, pendidikan, perjuangan,dan kasih sayang. yang paling penting romantis dan penyabar... Ayat yang dipegang oleh suami... "Suami yang sabar dengan kerenah isteri akan dapat banyak pahala"... kerenah dua orang anak , ana pulak yang kena bersabar. he he.

Apa yang penting buat yang belum berkahwin jagalah syariat sepanjang pengenalan ataupun berkawan kerana itu juga akan memberi kesan dalam hidup berumahtangga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For umminurinProfil   Hantar PM kepada umminurin   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 23:06


Pada 05-08-08 18:14 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

erm, melalui kawan yang dah nikah.
dah setel/dapat green light dari parent baru jumpa.

Bukan jumpa dulu baru nak dapat green light.


Alhamdulillah ana setuju sangat cara begini...tahniah ustaz dan ustazh...cara begini boleh jadi role model untuk kita....dalam masa 4 bulan kenalan ...tempoh yang tak lama....selepas itu tanya keluarga....ok lah tu...lepas tu baru jumpa....dalam tmph kenalan tu pula xtpn pun kan....wow mantap lah...just mesej saja.....selalunya proses yang begitu kita jaga insyaAllah ALLAH akan mudah untuk kita ke arah matlamat kita.....iaitu khawin kan...bagusnya ...doa untuk ana juga dapat cara sedemikian......


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 23:15


Pada 05-08-08 21:22 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana janganlah bercouple..
tanamkan niat brcinta selepas kawn..
ini matlamat ana sekarang..
moga Allah permudahkan..


ALHAMDULILLAH ana setuju sangat dengan cara sedemikian....bercinta selepas khawin rahmat dan berkat lebih banyak berbanding sebelum khawin.....dalam islam pun menuntut kita bercinta selepas khawin...kalau kita bercinta sebelum khawin xsyara' satu masalah lepas tu itu adalah budaya barat...so tak payah lah ikut....bercople sebelum khawin pun hati kotor....belajar pun xtenang....belum tentu lagi ALLAH redho....muslimah Alquran takkan bercinta sebelum khawin....doa ana supaya jadi mukminah soleheh Alquran....


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 12:00


umur dah 25 tahun, tapi tak dapat jodoh lagi... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

khumaira_84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34352
Posting: 20
Dari: bumi Allah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 13:11


itulah yang sepatotnya,bcinta after kahwin..berkat dan halal...insyaAllah kita semua jugak akan menuju ke arah itu...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For khumaira_84Profil   Hantar PM kepada khumaira_84   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-08 00:29


Ya, itu lah yang sepatutnya, jadi tak perlulah timbul isu couple islamik ya .... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-08 10:10


kadang benda macam ni yang jadi susah sebab keluarga agaknya.... dan masalah kewangan sedikit sebanyak..tapi parent yang tak kasi green lite kahwin awal tu biasanya dia banyak fikir takut anak dia tu ada problem selepas kahwin saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-08 11:15


Pada 10-08-08 10:10 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

kadang benda macam ni yang jadi susah sebab keluarga agaknya.... dan masalah kewangan sedikit sebanyak..tapi parent yang tak kasi green lite kahwin awal tu biasanya dia banyak fikir takut anak dia tu ada problem selepas kahwin saja...


ya.. setuju. jadi apa komen encik kamil?
saya tak ada masalah ni.. jadi tak tahu nak hadapi bagaimana..
rasa the best reason, tak payah bercinta. dengar cakap parents suruh study dulu.
kat sini lah mendidik kematangan dan tanggungjawab kat parents, sterusnya gerenti boleh bina family sebab dah setel dengan parents. betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-08 14:34


Er, nak dapat green light dari parent ni ada banyak trik-triknya. Insya Allah, saya akan muatkan dalam eBook saya tu nanti.

Sebenarnya, kahwin awal (aka nikah semasa study), bukanlah tujuan utama. Sebaliknya, kawin awal ni hanya untuk mengelakkan diri dari terjebak ke lembah maksiat. Kiranya salah satu 'ilaj (penyembuh) dari berbuat maksiat.

Bagi yang kuat dan hebat menahan diri, mungkin tidak perlu ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-08 21:03


Pada 05-08-08 21:10 , ika2410 posting:

kat utm tau memang ada baitul muslim...



erm..bagaimana nak daftar? jumpa ustaz mana? :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-08-08 01:25


Cara nak nikah tanpa bercinta (ni saya bocorkan sedikit dari eBook saya tu)
1. serahkan kepada ibu bapa/keluarga
2. minta kawan yang baik carikkan (kalau dapat, yang sudah bernikah)
3. minta ustaz carikkan
4. bagi yang berjemaah minta jemaah carikkan
5. cari sendiri (ops, ni ada penerangan yang agak panjang.......yang penting ia bukan couple/bukan juga "saya nak berkenalan dengan awak sebab saya nak bernikah dengan awak",bila tanya bila? Dia jawab 5 tahun lagi...........)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 01:38


Pada 10-08-08 21:03 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 21:10 , ika2410 posting:

kat utm tau memang ada baitul muslim...



erm..bagaimana nak daftar? jumpa ustaz mana? :sopan:



assalamualaikum..

aik nak daftar jugak ke :)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 07:43


Pada 10-08-08 21:03 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 21:10 , ika2410 posting:

kat utm tau memang ada baitul muslim...



erm..bagaimana nak daftar? jumpa ustaz mana? :sopan:



boleh jumpa ustaz ismail mustari, atau pun org tengah tu MSI tu sendiri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 13:43


owh...jumpa ustaz ismail.....ok2...selain ustaz ismail ada...?

p/s: kawan kepada kawan minta tolong tanyakan..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-08 14:24


Pada 11-08-08 13:43 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

owh...jumpa ustaz ismail.....ok2...selain ustaz ismail ada...?

p/s: kawan kepada kawan minta tolong tanyakan..hehehe


amboih... :-P bagus2...da jadi tu, raya ni buat majlis kat Alumni utm ya...boleh makan ns minyak juga...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-08 14:26


- - - - - - - - - - deleted, same post - - - - - - - -


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-08 14:26


Pada 11-08-08 01:25 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

Cara nak nikah tanpa bercinta (ni saya bocorkan sedikit dari eBook saya tu)
1. serahkan kepada ibu bapa/keluarga
2. minta kawan yang baik carikkan (kalau dapat, yang sudah bernikah)
3. minta ustaz carikkan
4. bagi yang berjemaah minta jemaah carikkan
5. cari sendiri (ops, ni ada penerangan yang agak panjang.......yang penting ia bukan couple/bukan juga "saya nak berkenalan dengan awak sebab saya nak bernikah dengan awak",bila tanya bila? Dia jawab 5 tahun lagi...........)



the most prefered no 2, no 5 susah nak apply..


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 11-08-08 15:19


Pada 07-08-08 19:54 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-08-08 12:37 , nilam3_6 posting:

!!! QUOTE !!!



akak kawin umur berapa? hehe off-topic


salam...
alhamdulillah saya kahwin umur 26...standard org sekarang kahwin:), tapi ramai lagi kawan-kawan baik saya belum kahwin...masa saya kahwin tu,saya dah agak stabil dr segi kerjaya + mak ayah pun dah xralat ngat nak lepaskan saya kepada suami....memang saya cukup bersyukur, kerana DIA hadirkan saya teman hidup pada masa yang tidak mampu dipertikaikan kesesuaiannya, walaupon jika difikirkan logik akal,macam xlogik saya boleh kahwin masa tu...Saya sebenarnya xkesah ngat pasal jodoh ni, yang penting bagi saya kasih sayang Allah...dan disebabkan kasih sayangNYA jugalah, DIA tahu yang saya lebih baik berteman bila mencapai umur itu;)

so kepada mereka yang masih mencari, xyahler riso ngat kalau tak ada jodoh lagi...xyahler nak berkapel disebabkan riso kot2 nanti tak ada jodoh...simpanlah perasaan dan kemesraan itu untuk insan yang berhak, dan walaupun dah sampai tahap bertunang, jangan terlalu yakin itu jodoh kita selagi tidak dinikahkan... insyaAllah, Allah jaga hak kita bila kita cuba seboleh mungkin untuk jaga hakNYA...kan ke pasangan hidup hanyalah jalan untuk dekat dengan Allah,bukannya matlamat dalam hidup...insyaAllah jika itu diterapkan dalam minda, hidup jadi tenang;)
~sekadar pandangan peribadi~


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 17:27


Pada 11-08-08 13:43 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

owh...jumpa ustaz ismail.....ok2...selain ustaz ismail ada...?

p/s: kawan kepada kawan minta tolong tanyakan..hehehe


assalamualaikum..

erm kalau betul kawan kapten06 bersedia nak kahwin..
kena pastikan lengkap 3 perkara seperti yang disebut oleh..
ustaz mustari pada malam ceramah di pusat koQ..
3 perkara tu ialah ilmu, kewangan dan restu kedua org tua kita..

satu lagi bila mana hati kita sudah terbuka untuk..
mendirikan rumahtangga..
maka jangan tinggal solat istikharah dan solat hajat..
pohonlah dengan hati yang ikhlas..
dan banyakkan bersabar..
insyaAllah kalau dah jodoh tak ke mana..

p/:cerama pada hari khamis ini di padang kawad sempena konvokesyen ke 41..mai pakat pergi ramai-ramai
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 17:31


Pada 11-08-08 15:19 , nilam3_6 posting:

!!! QUOTE !!!



salam...
alhamdulillah saya kahwin umur 26...standard org sekarang kahwin:), tapi ramai lagi kawan-kawan baik saya belum kahwin...masa saya kahwin tu,saya dah agak stabil dr segi kerjaya + mak ayah pun dah xralat ngat nak lepaskan saya kepada suami....memang saya cukup bersyukur, kerana DIA hadirkan saya teman hidup pada masa yang tidak mampu dipertikaikan kesesuaiannya, walaupon jika difikirkan logik akal,macam xlogik saya boleh kahwin masa tu...Saya sebenarnya xkesah ngat pasal jodoh ni, yang penting bagi saya kasih sayang Allah...dan disebabkan kasih sayangNYA jugalah, DIA tahu yang saya lebih baik berteman bila mencapai umur itu;)

so kepada mereka yang masih mencari, xyahler riso ngat kalau tak ada jodoh lagi...xyahler nak berkapel disebabkan riso kot2 nanti tak ada jodoh...simpanlah perasaan dan kemesraan itu untuk insan yang berhak, dan walaupun dah sampai tahap bertunang, jangan terlalu yakin itu jodoh kita selagi tidak dinikahkan... insyaAllah, Allah jaga hak kita bila kita cuba seboleh mungkin untuk jaga hakNYA...kan ke pasangan hidup hanyalah jalan untuk dekat dengan Allah,bukannya matlamat dalam hidup...insyaAllah jika itu diterapkan dalam minda, hidup jadi tenang;)
~sekadar pandangan peribadi~



assalamualaikum..

erm betul tu kak..
tak payahlah kita nak riso..
banyakkan bersabar dan elakkan diri dari melakukan..
perkara-perkara yang dilarang oleh Allah..
satu ujian bagi kita bila mana kita menahan perasaan..
dari melakukan perbuatan-perbuatan maksiat..
itu kan satu jihad juga..
jihad perasaan..
ingat Allah selalu dan yakin Dia sentiasa bersama dengan kita..

wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 17:40


rasanya tidak lengkap kalau khalifah dan Rumaishaaa tidak respon....

bagaimana kemanisan bercinta selepas kawin tu sendiri....

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 11:46


bgusnye.... bukan senang nak jumpa macam mana....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:27


ehe...ana tengah kumpul duit...
kalau banyak duit...dah lama dirikan masjid...dan baru brcinta..
bestnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:55


Bercinta lepas kahwin seronok... Lagi 2 kalau dapat pasangan yang memahami...

Bookmark and Share

  


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:57


hmmmm.... jdh di awal atau tak di jdk persooalannya... bgusnya, bercinta lepas berkawin.. lebih-lebih lagi dapat green light dr parennt kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-08-08 15:02


Pada 11-08-08 14:26 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

- - - - - - - - - - deleted, same post - - - - - - - -



Assalamualaikum
nak delete ke taknak ni sebenarnya..uhuk..bukankah boleh delete terus..tak payah tulis macam ni... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-08-08 18:16


afwan lah, ni sekadar pandangan peribadi.... bagi yang dah dapat green light Parent, janganlah jadikan alasan duit tak ada tu satu halangan. Terutama yang sudah terlajak berkapel. Segerakanlah..... fastabiqul khairat (berlumba-lumbalah ke arah kebaikan...)

Insya Allah rezeki tu milik Allah. Ana masa nikah dulu tu, tak ada satu sen pun. Bila dah decide hari pernikahan, masa tu lah Allah buka jalan. Orang bayar hutang, org bagi hadiah, adik beradik tiba-tiba nak tolong. Mak ayah pun gembira bukan main terus diberi duit. Yang bestnya, hantaran ana hanya RM1k. Tapi, sebab ada lebihan dan muakan wang, kami sekeluarga bersetuju beri RM4k.

Percayalah akan janji Allah (cuma jangan tak buat apa, kemudaian sibuk kata rezeki dari Allah, dah lee....)

Sekadar cebisan pandangan
-http://rajakamil.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 23:19


Pada 13-08-08 15:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-08-08 14:26 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

- - - - - - - - - - deleted, same post - - - - - - - -



Assalamualaikum
nak delete ke taknak ni sebenarnya..uhuk..bukankah boleh delete terus..tak payah tulis macam ni... :sopan:



ni saja nak tarik perhatian, ni? :lol:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-08 02:00


Hahaha...teringin nak berkahwin ke....fikir-fikirkanlah....bagi syah sebelum syah habiskan degree farmasi ini...tak nak kawin....dah siap semua,dah ada income yang bagus...barulah suruh mak carikan...tak nak lah menyusahkan org lain bila nak kawin...


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-08 23:15


Pada 16-08-08 02:00 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha...teringin nak berkahwin ke....fikir-fikirkanlah....bagi syah sebelum syah habiskan degree farmasi ini...tak nak kawin....dah siap semua,dah ada income yang bagus...barulah suruh mak carikan...tak nak lah menyusahkan org lain bila nak kawin...



salamun alaik..
anta ambil dgree farmasi?jangan rsaula gji time PRP masyuk gila..time 2 kawin lah..banyak PRP masa ana praktikal dulu buat macam itu..hehe..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 11:13


rasa cinta tetap ada, bila dah hati berpaut hati mengisyaratkan ke akal untuk membenarkan perasaan diluahkan. perasaan terluah bila selesainya pernikahan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 15:52


Assalamualaikum...

Ya Allah, ana selalu berdoa agar Allah kurniakan ana perasaan cinta selepas pernikahan,,,tapi sering kali cinta sebelum kahwin itu hadir...seronoknya sekejap saja, berbanding sleps kahwin..kerana cinta after kahwin adalah satu nikmat, satu nikmat dari syurga, kerana ia diredhai Allah...namun ramai tak yakin, sebab mereka tak nampak...bila baca kisah or pengalaman orang lain yang bertemu cinta seleps kahwin, ana pun jadi teruja..

Doakan ana moga hajat ana tercapai...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-08 03:40


Pada 17-08-08 23:15 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-08-08 02:00 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha...teringin nak berkahwin ke....fikir-fikirkanlah....bagi syah sebelum syah habiskan degree farmasi ini...tak nak kawin....dah siap semua,dah ada income yang bagus...barulah suruh mak carikan...tak nak lah menyusahkan org lain bila nak kawin...



salamun alaik..
anta ambil dgree farmasi?jangan rsaula gji time PRP masyuk gila..time 2 kawin lah..banyak PRP masa ana praktikal dulu buat macam itu..hehe..



huhu...insyaAllah...tunaikan mana yang perlu dulu..


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-08 04:46


haisshhh,,
semua dok cakap best saja kawin ni..teringin pulak nak kawin.. tapi tak ada calon..lepas itu risau lah nak kawin2 ni.. :-o :-o


-----------------
call free


Bookmark and Share

  


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 10:08


bercinta sebelum berkahwin tu jauhkanlah. tapi berkenalan sebelum kahwin tu sangat-sangat perlu.

itu pendapat saya.

p/s: tak kenal maka tak cinta. tapi berkenalan tak semestinya bercinta. ekekek :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-08-08 10:20


Pada 05-08-08 20:56 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 20:27 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

22 dah.... :)


tu kawin awal lah....kalau lewat dalam 29 ke atas....


ana teringat masa umur 22 tahun dulu tak pernah terfikir nak mendirikan rumah tangga waktu tu..sebab tengah belajar, dan alhamdulillah sekarang dah dapat seorang puteri..baru berusia 2 bulan lebih.


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 11:30


Membaca pada perjalanan cinta mu...itu lah lambang bagi kejernihan cinta seorang insan manusia bermakna hamba...cinta yang tak tergoda pada bujukan hawa nafsu...InsyAllah cinta sebegini akan tetap dalam limpahan rahmat Allah...akan lahir juga zuriat dari kalangan pencinta begini insan yang soleh dan soleha..dan ini lah cinta yang akan tetap menuju pada kebenaran...


-----------------
Kebaikan hidup ini hanya akan ujud bilamana kita tetap dalam makna hamba nya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 21-08-08 12:25


Pada 05-08-08 20:56 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 20:27 , kamil023 posting:

!!! QUOTE !!!

22 dah.... :)


tu kawin awal lah....kalau lewat dalam 29 ke atas....


ha ah...
ya ampun..
sabar saja lah..
ingat ke da 29 ke..
30 ke...
awal nya kahwin..
alhadulillah...


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-08-08 17:42


Pada 21-08-08 10:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta sebelum berkahwin tu jauhkanlah. tapi berkenalan sebelum kahwin tu sangat-sangat perlu.

itu pendapat saya.

p/s: tak kenal maka tak cinta. tapi berkenalan tak semestinya bercinta. ekekek :sopan:



hmm...piriango des melatus komprisa alovi jengo...?? :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 16:51


saya ada masalah dalam bab ini..saya rasa seru untuk berkahwin dah sampai kerana dalam fikiran ini asyik fikir untuk berkahwin dan menjadi seorang isteri namun permasalahan saya....saya belum ada calon suami kerana saya tak mempunyai teman lelaki yang special... Tapi akhir-akhir ini perasaan untuk berkahwin semakin bertambah apabila saya berkenalan semula dengan kawan sekolah dulu... saya rasakan semacam dialah calon suami yang paling layak..
Saya serahkan semua urusan dan permasalahan ini pada Yang ESA namun dalam jiwa saya sering tertanya-tanya adakah dia insan itu yang bakal membawa saya ke jalan bahagia dunia dan akhirat.. kepada semua ahli ukhwah yang ada mengalami masalah macam saya sila lah bagi nasihat dan panduan kepada saya..hantalah PM agar saya dapat menenangkan jiwa yang gelisah ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 18:10


ana belum berkahwin..
tapi insyaAllah tak lama lagi..
dah bertunang..
bakal suami ana pun ana tak berapa kenal bagaimana orangnya..
sampai keluarga ana risau dengan keadaan kami yang jarang berhubung..keluarga ana aturkan ana untuk berjumpa dengan tunang ana, tapi ana menolak..abang saudara ana yang perkenalkan ana dengan tunang ana..
pakcik ana pelik hinggakan dia cakap dalam zaman moden pun ada orang macam ni..huhuhu..
kami memang inginkan cara yang begini..
bercinta selepas berkahwin..
bertunang tidak menghalalkan sebarang tanggungjawab..
bertunang juga tidak menghalalkan perkara yang sedia diharamkan..
doakan kami..
insyaAllah..


:kelip:


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 21:59


alahai...semua nya nak berkawin ye...
sunnah nabi...
insyALLAh, akan sampai seru nya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 09:46


Pada 22-08-08 17:42 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


hmm...piriango des melatus komprisa alovi jengo...?? :berfikir:



TT... mu kecek gapo ni?? huhu... ambo ddok pehey. kita kecek melayu deh.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

simple_girlz
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34003
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 11:29


salam...

ana setuju kalau bercinta selepas berkahwin...macam cerita ayat-ayat cinta tu...hehe...;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For simple_girlzProfil   Hantar PM kepada simple_girlz   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 11:30


ia,memang benar..setuju....sunnatullah...memang ramai yang setuju bercinta lepas kahwin,tetapi berapa ramaikah yang setuju untuk melaksanakannya?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 13:27


Nak lari topik siket.
Aku sebenarnya konpius. Apa yang dimaksudkan dengan bercinta sebelum kahwin?
Apakah dengan sekadar aku suka kat hang, hang suka kat aku?
Atau sekadar aku kenal hang, hang kenal aku?
Atau dengan keluar dating pegang tangan?
Atau dengan berbalas sms atau bergayut guna telipon?
Atau saling menyukai, tapi tak pernah keluar bersama?
Atau dah anggap pasangan tu calon kita yang kompem kita nak kahwin dengan dia?
Atau ~~ bermacam - macam lagi yang aku tatau

Atau setelah bertunang dan saling mengenali dan saling caring (ambil berat).....?


ps:- Sapa tau sila cakap.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 27-08-08 13:32


Pada 27-08-08 13:27 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Nak lari topik siket.
Aku sebenarnya konpius. Apa yang dimaksudkan dengan bercinta sebelum kahwin?
Apakah dengan sekadar aku suka kat hang, hang suka kat aku?
Atau sekadar aku kenal hang, hang kenal aku?
Atau dengan keluar dating pegang tangan?
Atau dengan berbalas sms atau bergayut guna telipon?
Atau saling menyukai, tapi tak pernah keluar bersama?
Atau dah anggap pasangan tu calon kita yang kompem kita nak kahwin dengan dia?
Atau ~~ bermacam - macam lagi yang aku tatau

Atau setelah bertunang dan saling mengenali dan saling caring (ambil berat).....?

ps:- Sapa tau sila cakap.


konpius juga~ perlukan explaination dari pakar2 sekalian :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 13:36


Pada 27-08-08 13:27 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Nak lari topik siket.
Aku sebenarnya konpius. Apa yang dimaksudkan dengan bercinta sebelum kahwin?
Apakah dengan sekadar aku suka kat hang, hang suka kat aku?
Atau sekadar aku kenal hang, hang kenal aku?
Atau dengan keluar dating pegang tangan?
Atau dengan berbalas sms atau bergayut guna telipon?
Atau saling menyukai, tapi tak pernah keluar bersama?
Atau dah anggap pasangan tu calon kita yang kompem kita nak kahwin dengan dia?
Atau ~~ bermacam - macam lagi yang aku tatau

Atau setelah bertunang dan saling mengenali dan saling caring (ambil berat).....?

ps:- Sapa tau sila cakap.



memang berbeza................


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 20:06


tak tau nak komen..
tak kahwin lagi :sopan:
tumpang lalu dan baca saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-08-08 22:14


Pada 27-08-08 09:46 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


TT... mu kecek gapo ni?? huhu... ambo ddok pehey. kita kecek melayu deh.



Assalamualaikum

gapo gapo lah CS...buek pehey doh lah.. :sopan:

P/S : sebenarnya..hm..malas nok kecek...setuju dengan mujahid katakan..best jeq pelbagai impian dan luahan hati, tapi berapa ramai yang sanggup melaksanakannya..bertanam tebu di pinggir sungai..indah kabar dari henfon... :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 01:13


alhamdulillah dah 2 bulan lebih kahwin. :)
nak kata kahwin muda pun tak jugak, bagi saya 23 tu kira sesuaila tapi mungkin sebab saya masih belajar so saya dikira kahwin muda. kami berkenalan di sini pada 2005. cuma sekadar tukar2 komen. tak niat nak cari pasangan pun, bertukar2 email tapi tak pernah beremail pun. Disember 2006 dapat email dari suami minta nombor telefon. untuk pengetahuan, dia bekerja sebagai pelaut yang tugasnya berbulan2 dilaut dan alat telekomunikasi yang boleh digunakan cuma satelite phone itupun RM9 seminit. so memang jaaaaaaaaaaaarang berhubung. Bila suami cuti september 2007 kami jumpa pertama kali di rumah keluarga dia. kali kedua dirumah keluarga saya. kemudian bertunang raya ke 5 tahun lepas. kemudian dia belayar semula bulan April 2008 balik ke darat dan kami nikah Jun 2008. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Sebelum kahwin kami memang sedar yang kami tak kenal antara satu sama lain dan sama-sama yakin dengan keputusan untuk sama-sama membina keluarga dengan sebaiknya. Dan sememangnya bercinta lepas kahwin sangat membahagiakan dan sekarang sedang merindu suami yang jauh di mata dekat dihati.. Yang penting kita harus bergantung sepenuhnya kepada Allah bukan kepada manusia. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 01:22


Pada 27-08-08 13:27 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Nak lari topik siket.
Aku sebenarnya konpius. Apa yang dimaksudkan dengan bercinta sebelum kahwin?
Apakah dengan sekadar aku suka kat hang, hang suka kat aku?
Atau sekadar aku kenal hang, hang kenal aku?
Atau dengan keluar dating pegang tangan?
Atau dengan berbalas sms atau bergayut guna telipon?
Atau saling menyukai, tapi tak pernah keluar bersama?
Atau dah anggap pasangan tu calon kita yang kompem kita nak kahwin dengan dia?
Atau ~~ bermacam - macam lagi yang aku tatau

Atau setelah bertunang dan saling mengenali dan saling caring (ambil berat).....?


ps:- Sapa tau sila cakap.

tak ada orang boleh jawab ke...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 01:57


bercinta itu adalah berkasih sayang.
kasih sayang itu melibatkan perasaan.
perasaan itu perkara dalam-dalaman. orang yang bercinta terasa ingin menyayangi dan disayangi. Tapi soalnya bagaimana mereka berkasih sayang kerana bercinta itu maknanya luas. dan yang atau-atau di atas tu adalah cara-cara berkasih sayang.

bagi saya, bercinta sebelum kahwin tu maknanya berkasih sayang sebelum sah dijabkabulkanlah.. Cuma cara berkasih sayang tu berbeza antara satu pasangan dan pasangan yang lain. Mungkin sama macam orang yang dah kahwin cuma bezanya yang dah kahwin tu hukumnya sah yakni halal. Yang belum nikah tu dosa iaitu haram. simple kan?

saya dah kahwin, saya suka suami saya dia pun suka saya.. :)
saya kenal suami saya, dia pun kenal saya.
kami pun keluar dating berpegangan tangan dengan bebasnya..(dah kahwin kan..)
kami juga bersms dan bergayut maklumlah suami saya jauh.
kami saling meyukai dan caring antara satu sama lain...

maknanya perasaan kasih sayang itu akan lebih selamat dan membahagiakan jika sah dengan akad. Sebab halal selain menyempurnakan tuntutan fitrah dan agama.

menjawab tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 03:09


Pada 28-08-08 01:57 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Mungkin sama macam orang yang dah kahwin cuma bezanya yang dah kahwin tu hukumnya sah yakni halal. Yang belum nikah tu dosa iaitu haram. simple kan?
Errr... betul ke berkasih sayang bagi yang belum berkahwin tu haram? Atau ia sekadar harus? Ikut dalil ke ikut logik? Macam mana bagi orang yang telah bertunang, dalam tempoh perkenalan mereka berkasih sayang (aku suka hang hang suka aku)? (tapi tak keluar dating pegang tangan tu lah). Sedangkan mereka tak pernah bertemu dan berkenalan dan bersua muka sehingga hari pertunangan. Maka apakah haram mereka berkenalan untuk kenal hati budi dalam tempoh pertunangan?....

ps:- jadi macam mana pula dengan kisah hijrah ummu qais (syarah hadis pertama dalam hadis 40 imam nawawi)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

kamil023
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13451
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-08-08 07:40


Pada 28-08-08 03:09 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-08-08 01:57 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Mungkin sama macam orang yang dah kahwin cuma bezanya yang dah kahwin tu hukumnya sah yakni halal. Yang belum nikah tu dosa iaitu haram. simple kan?
Errr... betul ke berkasih sayang bagi yang belum berkahwin tu haram? Atau ia sekadar harus? Ikut dalil ke ikut logik? Macam mana bagi orang yang telah bertunang, dalam tempoh perkenalan mereka berkasih sayang (aku suka hang hang suka aku)? (tapi tak keluar dating pegang tangan tu lah). Sedangkan mereka tak pernah bertemu dan berkenalan dan bersua muka sehingga hari pertunangan. Maka apakah haram mereka berkenalan untuk kenal hati budi dalam tempoh pertunangan?....

ps:- jadi macam mana pula dengan kisah hijrah ummu qais (syarah hadis pertama dalam hadis 40 imam nawawi)



Pernah dengar tentang zina hati ?
Memang Rasulullah pun menganjurkan kita untuk melihat apa yang akan menimubalkan rasa kasih ketika meminang.
Sekali lagi, ketika meminang.

Tapi, antum(untuk semua yang membaca) kena tahulah, perasaan kasih sayang sebelum nikah ni, memang besar mihnahnya(ujiannya). Syaitan sentiasa bermain di hati.
Dah tengok, kemudian suka dah lah.
Tak payah terbawa-bawa dalam solat. Tak payah terbawa-bawa melayankan perasaan.

Wallahua'alam.


-----------------
Jom join cabutan bertuah, dapat RM50 seorang .Beri Nama dan Email saja
http://rajakamil.com/percumaaaaa


Bookmark and Share

  


  Member Information For kamil023Profil   Hantar PM kepada kamil023   Pergi ke kamil023's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 11:06


Pada 28-08-08 03:09 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-08-08 01:57 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Mungkin sama macam orang yang dah kahwin cuma bezanya yang dah kahwin tu hukumnya sah yakni halal. Yang belum nikah tu dosa iaitu haram. simple kan?
Errr... betul ke berkasih sayang bagi yang belum berkahwin tu haram? Atau ia sekadar harus? Ikut dalil ke ikut logik? Macam mana bagi orang yang telah bertunang, dalam tempoh perkenalan mereka berkasih sayang (aku suka hang hang suka aku)? (tapi tak keluar dating pegang tangan tu lah). Sedangkan mereka tak pernah bertemu dan berkenalan dan bersua muka sehingga hari pertunangan. Maka apakah haram mereka berkenalan untuk kenal hati budi dalam tempoh pertunangan?....

ps:- jadi macam mana pula dengan kisah hijrah ummu qais (syarah hadis pertama dalam hadis 40 imam nawawi)



soalan yang ditanya apa itu bercinta sebelum kahwin kan? Secara simplenya yang dah kahwin tu sah, yang belum tu belum sah dan ada batasan. Kalau lebih batasan jadi dosa..bila berkasih sayang terdorong rasa untuk berdekatan, bersentuhan, tapi kalau tak ada akad bila selalu berdekatan atau bersentuhan tu dosalah.

boleh bezakan perasaan suka yang biasa dan cinta. Kalau setakat suka dan ingin mengenali kita mungkin tak terdorong untuk berdekatan dan merinduinya. Tapi kalau namanya 'cinta' fitrahnya mahu dekat-dekat selalu, mahu mesra2 sentiasa, bergurau senda dan saling melafazkan cinta.


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 14:55


Tajuknye ekslusif...bukan calang2 orang boleh bagi komen ni so saya taknak komen tapi pastekan apa yang kawan saya coretkan di blog beliau....

-----------

Alhamdulillah seorang sahabat ana baru sahaja malangkah ke dunia baru. Shuhaib dan Uswah moga Allah mencucuri keberkatan dan rahmat ke atas mereka berdua .


Ana terfikir satu soalan yang agak ‘bombastik ‘. Bolehke seorang bujang berkahwin tapi dalam masa yang sama dia masih ingin menjadi bujang? Mungkin agak mengelirukan dan pelik soalan ini, namun bila ana fikirkan semula seorang bujang perlu berkahwin sebelum berkahwin, maksud ana sebelum akad nikah dengan seorang wanita.


Baiklah sebelum itu, kalau kita dengar perkataan kahwin, tentu terbayang bagi kita hidup sepasang suami isteri yang bahagia dengan penuh kemesraan, ana tak nafikan kerana ianya kebiasaan. Namun sedar tak kita ia menuntut untuk kita mencurahkan cinta kita dengan sepenuh raga, ia menuntut kita berfikir lebih daripada biasa dan menuntut pengorbanan yang tinggi untuk insan bernama isteri. Yup, itu merupakan tuntutan perkahwinan seorang yang berkahwin secara biasa, maknanya bila dah kahwin maka title bujang gugur dari dia namun persoalannya bagaimanakah pula tuntutan kahwin dan perkahwinan seorang bujang? Ketahuilah seorang bujang perkahwinannya begini:


Risikannya; bisikan hati - adakah amalku hari ini diterima rabbi
Lamarannya; azan subuh setiap pagi - yang memanggilnya menyambut cinta ilahi
Tunangnya; adalah penantiannya dalam menanti - bilakah seruan solat akan kedengaran lagi
Hantarannya; adalah zikir dinihari - yang sentiasa dihitung adakah mencukupi
Akadnya; adalah janjinya pada ilahi - dengan shahadatulhaq terikat dihati
Kluhwahnya; adalah qiam thuluth allayli - dengan tangisan menginsafi diri
Cintanya; jelas suci dan murni - cinta terhebat cinta ilahi
Isterinya, itulah yang dimusykali ?

Nah, jalan dakwah ini ku jadikan isteri.


Jelas? Maka perkahwinan inilah yang ingin digariskan oleh islam, ramai yang gagal dalam perkahwinan kerana mereka tidak mempunyai ‘isteri’ pertama. Maka mereka akan menghadapi masalah kerana mereka gagal dalam ‘perkahwinan’ semasa bujang.


Ingatlah bahawa hanya Allah yang boleh menyelesaikan semua masalah kita dan alam perkahwinan menuntut pasangan menghadapi pelbagai bentuk cabaran dan aspek terbesar yang perlu dijaga adalah hubungan dengan Allah, kerana masalah antara suami dan isteri (masalah antara manusia) semuanya berpunca dair masalah dengan Allah. Jika sebelum kita mulakan percintaan dengan makhluk pun kita sudah susah untuk mencintai Allah, fikirkan adakah lebih mudah untuk kita mencintai Allah lebih dari segalanya apabila hati kita sudah ber’punya’?


Jika lebih mudah maka Allah takkan turunkan ayat:
قل ان كان اباؤكم وأبنآؤكم واخوانكم وأزواجكم وعشيرتكم وأموال اقترفتموها وتجــرة تخشون كسادها ومساكن ترضونها أحب أليكم من الله ورسوله وجهاد في سبيله , فتربصوا حتي يأتي الله بأمره……التوبة- 24-

“Katakanlah ‘jika bapak-bapak kamu ,anak-anak kamu, saudara-saudara kamu, ISTRI-ISTRIkamu, keluargamu, harta kekayaanmu yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuwatir kerugiannya dan rumah-rumah yang kamu sukai, lebih kamu CINTAI dari pada Allah dan Rasulnya serta berjihad dijalannya, Maka TUNGGULAH sampai Allah memberi KEPUTUSANNYA.”

------------------------------------
fikir-fikirkan lah..............

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 17:18


Pada 28-08-08 11:06 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

boleh bezakan perasaan suka yang biasa dan cinta. Kalau setakat suka dan ingin mengenali kita mungkin tak terdorong untuk berdekatan dan merinduinya. Tapi kalau namanya 'cinta' fitrahnya mahu dekat-dekat selalu, mahu mesra2 sentiasa, bergurau senda dan saling melafazkan cinta.


ada beza tak antara cinta dan kasih sayang? :berfikir:

ada beza tak antara bercinta dan mencintai? :berfikir:

adakah mempunyai rasa cinta kepada seseorang itu pun sudah dikira tak boleh? :berfikir:

adakah saling mempunyai rasa cinta itu pun dikira bercinta yang dilarang?

p/s: soalan tambahan untuk soalan2 sirat di atas, ngeh3 :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 17:27


Pada 21-08-08 10:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta sebelum berkahwin tu jauhkanlah. tapi berkenalan sebelum kahwin tu sangat-sangat perlu.

itu pendapat saya.

p/s: tak kenal maka tak cinta. tapi berkenalan tak semestinya bercinta. ekekek :sopan:


saya agak setuju dengan CS... :welcome:

apakata kita tukar ayat sikit, jadi "berkawan sebelum kahwin", barulah orang tak salah anggap atau salah tafsir kalau compare dengan ayat2 cinta, lagipun rata2nya termasuk warga ukhwah ni memang ada kawan dengan lain jantina kan?

ke berkawan tu pun tak boleh juga? (soalan tambaha lagi, kikiki)

pandangan saya, "at least" kita kena lah kenal juga hati budi bakal pasangan tu, kalau tak berkawan atau bercinta pun, kena selidik juga atau berkenal2an, jangan baru kenal sikit atau tak sempat kenal terus nak kahwin.

sebab ada juga kes di mana walaupun kahwin dengan orang yang ada ilmu agama tapi sebab tak berapa kenal, last2 bila dah kahwin, hampeh juga...

so, berkenal2anlah ye sebelum kahwin, tak kenal maka tak cinta, tapi berkenalan tak semestinya bercinta (pinjam ayat CS, ngeh3)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-08-08 01:34


Pada 21-08-08 10:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta sebelum berkahwin tu jauhkanlah. tapi berkenalan sebelum kahwin tu sangat-sangat perlu.

itu pendapat saya.

p/s: tak kenal maka tak cinta. tapi berkenalan tak semestinya bercinta. ekekek :sopan:


betul-betul sebab cinta itu buta.... :-P

ha nak tambah sikit lah.....hujah dari kawan-kawan kita

dalam tempoh perkenalan tu akan ada macam-macam dugaan. Bagi saya lah kalau dalam tempoh berkawan bakal kita tu minta nak bersentuhan....dan yang sewaktu dengan

nya....eloklah..jangan...nak kawan, nak tau hati budi, nak selidik tu memang perlu.... cuma kena tau batasan-batasan nya....kita akan ada agama.... :kelip:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-08 01:46


Pada 31-08-08 01:34 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-08-08 10:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta sebelum berkahwin tu jauhkanlah. tapi berkenalan sebelum kahwin tu sangat-sangat perlu.

itu pendapat saya.

p/s: tak kenal maka tak cinta. tapi berkenalan tak semestinya bercinta. ekekek :sopan:


betul-betul sebab cinta itu buta.... :-P

ha nak tambah sikit lah.....hujah dari kawan-kawan kita

dalam tempoh perkenalan tu akan ada macam-macam dugaan. Bagi saya lah kalau dalam tempoh berkawan bakal kita tu minta nak bersentuhan....dan yang sewaktu dengan

nya....eloklah..jangan...nak kawan, nak tau hati budi, nak selidik tu memang perlu.... cuma kena tau batasan-batasan nya....kita akan ada agama.... :kelip:



betul tu...


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 31-08-08 02:15


ustaz saya cakap.. kalau nak berkenalan ( nak tahu hati budi bakal pasanan kita). tak perlu lah bercouple dengan dia.. Dia cakap.. cara yang paling baik.. tanya dr jiran2 dia, sahabat2 dia.. dan bila nampak sesuai tu.. tanya mak bapak dia pula..hehehe

p/s - zaman sekarang..kena berkenalan juga ( bertaaruf)... kalau tak, tentu perempuan tu reject macam tu saja.. huhu.. ada member kena.. peringatan..jangan main masuk meminang saja.. malu tak pasal2 nanti


-----------------
call free


Bookmark and Share

  


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-09-08 00:00


salam
emak saya risau tengok saya masih single sedangkan kawan-kawan saya yang seusia semua dah kawin.dulu risau juga masa umur 24 bila masuk 25 dah tak risau,mungkin fokuskan dekat kerja dulu...for me, kawin ini kena betul-betul sedia...kalau tak sedia susah....tanggungjawab lebih banyak daripada keseronokkan,bak kata kawan saya"yang seronok tu satu saja yang lain tanggungjawab.jadi isteri penuh dengan tanggungjawab...takut juga........
so...nak kawin kena fikir dulu...
saya tenang sekarang tak pikirpun masalah kawin sebab banyak lagi nak kejar...mak dah selectkan calon but tak pernah jumpa sebab dia selalu travel.tengoklah nanti...kalau ada jodoh tak kemana............

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 03:42


Pada 06-09-08 00:00 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
emak saya risau tengok saya masih single sedangkan kawan-kawan saya yang seusia semua dah kawin.dulu risau juga masa umur 24 bila masuk 25 dah tak risau,mungkin fokuskan dekat kerja dulu...for me, kawin ini kena betul-betul sedia...kalau tak sedia susah....tanggungjawab lebih banyak daripada keseronokkan,bak kata kawan saya"yang seronok tu satu saja yang lain tanggungjawab.jadi isteri penuh dengan tanggungjawab...takut juga........
so...nak kawin kena fikir dulu...
saya tenang sekarang tak pikirpun masalah kawin sebab banyak lagi nak kejar...mak dah selectkan calon but tak pernah jumpa sebab dia selalu travel.tengoklah nanti...kalau ada jodoh tak kemana............
janagn jadi andartu dah lah...

ps:- orang tua - tua kata, kalau sekali orang masuk meminang lepas itu pinangan di tolak, lepas itu dah susah orang nak masuk minang. entah betul entah idok


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Kongsi Pengalaman Bercinta Lepas Kahwin

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.238766 saat. Lajunya....