Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 15 hari yang lalu
wyd1014: 23 hari yang lalu
haykal77: 31 hari yang lalu
Kakngah: 31 hari yang lalu
lidah-penghunus: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Sekerap mana kita ke masjid??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Sekerap mana kita ke masjid??

Please Mendaftar To Post


Oleh Sekerap mana kita ke masjid??

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 14:32


Salam Ukhwah Fillah...

Ana saja tambah topik...:)

Sekerap mana antum semua ke masjid??kalau yang dah bekerja Macamana antum semua bhgi2 kan masa?takkan hari Jumaat saja kan..

Kalau kita lihat masyarakat Islam dahulu, mereka berkorban untuk mengimarahkan masjid dan surau. Masjid dahulu kedudukannya agak jauh dari rumah dan hanya menggunakan pelita. Orang tua-tua dahulu pun majoritinya tidak mempunyai kenderaan tetapi mereka tetap berusaha datang berjemaah.

Kini majoriti kita mewah berbanding masyarakat dulu. Masing-masing dah ada kereta dan motor . Jadi, tak ada alasan untuk kita tidak ke masjid solat berjemaah. Malah, Allah juga telah berjanji bahawa setiap sen yang dibelanjakan untuk jalan-Nya akan diganti.

Lagipun, kalau bersendirian, adakalanya datang rasa malas untuk solat pada awal waktu. Sebaliknya apabila berjemaah bukan sahaja kita solat di awal waktu tetapi kita juga lebih khusyuk. Selepas solat, kita boleh pula melakukan ibadat sunat yang lain seperti solat sunat atau membaca al-Quran.

Harap topik ni akan lebih membakar semangat kita semua untuk mengimarahkan rumah Allah ni..InsyaAllah...:)


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 13:45


ana sokong dengan pembukaan topik ni... ana pun sekarang dah jarang2 pergi masjid... nak niat bangun subuh tapi bila terjaga tgk2 dah pukul 6.30... huhu... sem ni pun kerja btambah banyak... agaknya tu sebab letih sangat agaknya... by d way ana tak sepatutnya mnjadikan kerja ni sebagai alasan... ana kena cari kekuatan semula... Ya Allah, I need your help... Give me strength..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 13:50


sama lah saya, susah juga nak bangun solat Subuh, tidur tak menentu..kadang-kadang 2.30, 4 pagi...badan pulak penat, dulu rajin tapi bila masuk U susah saja...maklumlah pengaruh kawan katakan...masyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-08-08 18:27


makin banyak urusan dunia, semakin lalai dan jauh kita dari pencipta...macam mana kita nak sekurang2 menjadi manusia yang at least paling belakang semasa nak masuk syuraga di akhirat kelak ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 20:57


betul tu...urusan dunia yang melalaikan semakin membuat kan jarang2 berada di masjid...harap-harap mampu mejadi lebih baik pas ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-08-08 00:27


Assalamualaikum
bila cakap sekerap mana ni..pedas juga...kalau lewat solat tapi di masjid masih dikira dalam konteks soalan ni ke?? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 23:50


tapi ganjaran berbeza untuk org yang dapat jemah pertama dengan yang terkrmudian... tapi sekurang-kurangnya kita dapat meneruskan amalan ke masjid... namun, jangan berasa sudah senang hati... tingkatkan usaha... nasihat untuk diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 08:45


kekangan kerja, penat, banyak menghalang mereka yang berkerjaya untuk kerap ke masjid.. Bagi lelaki, peluang hari Jumaat untuk bersembahyang dikira bonus,, at least, berjaya jugak ke masjid seminggu sekali..lainla, kalau culas jugak..

tapi hairan kan..bila tiba Ramadhan..segala kekangan tu bagaikan hilang..masjid kian penuh saban malam kecuali penghujung-penghujung Ramadhan..

itulah untung kalau beli rumah yang berhampiran dengan masjid dan surau.. at least peluang yang ada untuk berjemaah terbuka luas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 09:42


Pada 04-08-08 08:45 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

kekangan kerja, penat, banyak menghalang mereka yang berkerjaya untuk kerap ke masjid.. Bagi lelaki, peluang hari Jumaat untuk bersembahyang dikira bonus,, at least, berjaya jugak ke masjid seminggu sekali..lainla, kalau culas jugak..

tapi hairan kan..bila tiba Ramadhan..segala kekangan tu bagaikan hilang..masjid kian penuh saban malam kecuali penghujung-penghujung Ramadhan..

itulah untung kalau beli rumah yang berhampiran dengan masjid dan surau.. at least peluang yang ada untuk berjemaah terbuka luas..




aik,,sempat lagi kak rumaisha,,,kak baby da nagis,ngeeh3x..gurau saja..


:lol:


betul kat kak rumaisha tu....boleh jadi ramadhan yang mejelang tiba tu jadi budaya masyarakat kat bkunjung ke masjid,,,,lagi pun tak ada halangan time tu...sebab syaitan tak ada yang ganggu untuk kat bmalas2 ke masjid,,yang tinggal nafsu,,nafsu ni bila time puasa,seperti trikat lah...tapi sejak akhir2 ramadan 2,,,ada yang slek sikit...ye lah shoping....awal puasa tak ada ingin nak beli itu,,ini...tapi akhir2 ada ujian tak dapat atasi...

sekerap mana kat ke masjid?
hurm.........kadang-kadang malu dengan diri sendiri,,,,azan margrib da bkumandang,,,Kenapa lah kaki ni berat nak ke rumah Allah 2...kadang-kadang tertanya2 kepada dr,,kmana hilangnye kekuatan diri untuk gagah ke masjid,,walaupun jauh dr rumah....lagho2..tapi kalau cuti balik kampung,,,xmis jemaah kat masjid,,maybe kekuatan ayah selalu ke masjid tiap waktu,,buat roh ke masjid 2 turut mngajak ana..walaupun terasa gentar kalau balik pergi masjid kat kg ana,,gentar bila di tolak jadi imam...tu pun kadang-kadang jadi faktor bagi ana alasan kat ayah xikut dia berjemaah,,tapi alasan 2 dia tak nak terima....hurmmmmm..........ayah...anak mu ni perlukan kekuatan seperti mu,,doakan anakmu....

(macam lah ayah aku baca portal ni)..... :-? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 11:30


ramai-ramai lah kita pergi ke masjid..mana-mana waktu yang kita mampu kejar..kita pergi ke masjid...kalau keluar jalan-jalan tu..lalu depan masjid dan waktu pun nak masuk..apa salahnya singgah kejap kat rumah Allah kan??lagi berkat perjalanan kita tu..

yang ada kenderaan pulak..rajin2 lah ke masjid walaupun jauh sedikit dan mnyak pun makin mahal.huhu..InsyaAllah rezeki makin murah...:) yang penting..kita sama-sama mengimarahkan rumah Allah..

pesanan untuk diri ana sendiri dan untuk kita sesama islam..

Allahuakhbar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 15:17


Ana rasa ramai daripada kita sukar untuk ke masjid kerana tiada jadual harian... ataupun banyak sangat perkara2 adhoc berlaku yang menyukarkan kita ke masjid... so disini, ana nak nasihat diri anan dan sahabat kita kena usahakan untuk melapangkan waktu kita daripada krja2 pada waktu2 solat nak masuk... at least, kalau kita disiplinkan perkara ni macam ni, InsyaAllah kita akan berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 14:10


Sapa lagi nak teruskan amalan dan sunnah Rasulullah kalau bukan kita...umatnya...

Saat Rasulullah menghadap Allah, perkara pertama yang Baginda fikirkan adalah kita,umat akhir zaman sekarang.Saat di padang Masyar nanti...Nabi Muhammad s.a.w yang pertama akan dibangkitkan...diikuti dengan umatnya..(kita lah tu).Masa Allah mengarahkan Malaikat Jibril(selepas ia dibangunkan) menjemput Rasul, Baginda tidak mahu bangkit selagi di tidak melihat umatnya dibangkitkan...Begitu sayang baginda kepada kita...

Sekadar berkongsi ucapan dr Mufti Perak...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 16:22


kaum adam memang patut pergi ke masjid. gunakanlah peluang untuk dapat pahala tu sebaik-baiknya. sebab dah digalakkan untuk kaum adam...


p/s: saya teringat akan topik "di mana nak cari lelaki soleh?" ke apentah lebih kurang.. something like that lah. jawab salah seorang warga ukhwah (Meow) adalah: "tengok jeq kat masjid time solat subuh berjemaah. siapa yang datang tu, yang tu lah lelaki soleh.." :sopan:


p/s lagi: ha nak tambah. pernah saya dengar kata-kata ustad, anak2 yang dah reti untuk bangun sendiri sembahyang subuh tanpa perlu dikejut sesiapa, tu menunjukkan fikirannya dah matang...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 07:59


Pada 05-08-08 16:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: saya teringat akan topik "di mana nak cari lelaki soleh?" ke apentah lebih kurang.. something like that lah. jawab salah seorang warga ukhwah (Meow) adalah: "tengok jeq kat masjid time solat subuh berjemaah. siapa yang datang tu, yang tu lah lelaki soleh.." :sopan:



agree with this statement. kalau ditanya Kenapa tengok time solat subuh berjemaah sahaja...sebab yang subuh tu lah yang liat nak bangun. ahaks... betul tak? :-P uhuk..uhuk.. So, kalau org laki yang ikut solat subuh berjemaah di masjid or surau...tu dah kira bagus. errr...bagus ke? huhu... Wallahua'lam.. 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 08:33


huhu. biasa terjadi waktu kat surau kolej dulu, memang ada muslimin yang turun solat subuh berjemaah di surau. tapi..... pengerusi surau tu sahaja. dia lah muazzin, dia lah imam... makmumnya semuanya muslimat. apa kes ni ye? huuu

kadang-kadang tu muslimat nya seorang jeq... macam solat jemaah laki bini pula.. :sopan:

pernah juga muslimat yang jadi imam untuk semua muslimat yang turun surau.... sebab imam muslimin tak turun2 lagi... waktu subuh dah makin lewat... tunggu punya tunggu... last2 sembahyang jemaah dengan muslimat jeq.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 09:18


uhu..segan saja kat muslimat...bagaimana? tu ye....malu pun ada juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 12:46


assalamualaikum....
huhuhu..dah lama tak pergi masjid..
masa kat u dulu rajin juga pergi masjid..
tapi bila dah tak dok kat u dah tak p lag.. p pun jarang..huhu
tapi kalau muslimin memang kena selalu pergi masjid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 14:17


.. jarang sangat-sangat.. "kaw2" kopi kapal api punya jarang.. solat Jumaat saja kut :berfikir:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 15:00


Pada 06-08-08 08:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

huhu. biasa terjadi waktu kat surau kolej dulu, memang ada muslimin yang turun solat subuh berjemaah di surau. tapi..... pengerusi surau tu sahaja. dia lah muazzin, dia lah imam... makmumnya semuanya muslimat. apa kes ni ye? huuu

kadang-kadang tu muslimat nya seorang jeq... macam solat jemaah laki bini pula.. :sopan:

pernah juga muslimat yang jadi imam untuk semua muslimat yang turun surau.... sebab imam muslimin tak turun2 lagi... waktu subuh dah makin lewat... tunggu punya tunggu... last2 sembahyang jemaah dengan muslimat jeq.



itu lah sebab nya ganjaran solat subuh ni banyak dr solat biasa,,,,,sebab payah nak dbuat,,,apatah lagi nak berjemaah,hatta solat fardhu lain pun jk berjemaah da dapat 27 ganda ganjaran..,,apa sebab terjadinye liat semua ni?sebab banyak dosa agaknya,,,salah 1 faktor juga,,kegelapan hati tu agak sukar untuk iman mbatasi nafsu....

ana da lupa,,ni qiyas,or hadith,,,tak ingat sangat,,tapi lebih kurang begini lah bunyi nya,,,
"ketika anak adam tidur,,syaitan akan mngikat 3 rantai ke anak adam 2,,rantai yang pertama akan terputus apabila ia bngun tidur dan berdoa mngucapkan syukur,,rantai ke 2 terputus apabila anak adam itu bangun bwuduk untuk solat,,rantai k3 akan terlerai apabila kakinye melangkah ke masjid untuk berjemaah".....
ana dapat ni dr imam kg ana,,tapi ana lupa,ni hadith ke,,qiyas ke,,pkataan ulama ke,,

kongsi untuk dr sendiri juga yang tenggelam timbul istiqhamahnye....


wallahua'lam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-08-08 17:40


Assalamualaikum
bila dah bekerja, baru boleh tengok kekonsistenan kita ke masjid...masa belajar tak susah...

pernah perkara ini dibawa berbincang dalam usrah, mana yang lebih perlu diutamakan...sama ada solat jemaah awal waktu atau kerja...hmm..fiqh aulawiyat yang mudah...

jadi, sebab tu saya yakin, ia masih baik jika kita dapat solat berjemaah..di masjid..walaupun telah lewat..jika ada kekangan² yang mewajibkan kita mendahului perkara tersebut contohnya seperti hal kerja..tapi, setuju dengan kata² hanafirazali..cuba sedaya mungkin untuk mendapatkan solat di masjid, secara berjemaah, di awal waktu...okies...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ImamKhalid
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33784
Posting: 6
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 15:05


Boleh tambah sikit?

Masjid tu dekat saja dengan rumah kalau nak dibandingkan dengan pejabat, kedai makan, pasaraya, dan sebagainya. Tapi situlah tempat yang paling payah sekali nak pergi.

Kalau nak pergi kerja tu, sanggup bangun awal, gosok baju, takut lambat bos marah, dan sebagainya. Tapi time nak pergi masjid untuk solat jumaat pun seboleh mungkin dilewatkan.

Kalau nak makan tu cepat saja pergi kedai makan, sanggup pergi jauh2 kononnya nak tukar selera. Tapi masjid yang sedekat tu pun tak kenal lagi jemaahnya.

Oleh itu, marilah sama-sama kita membina kembali semangat orang2 zaman dahulu yang sanggup berjuang untuk ke masjid.

Jadikan masjid rumah kedua. Wallahu a'lam.


-----------------
ImamKhalid dari Soleh.Net


Bookmark and Share

    


  Member Information For ImamKhalidProfil   Hantar PM kepada ImamKhalid   Pergi ke ImamKhalid's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 17:15


a

DAPATKAN DI PASARAN SEKARANG!!...

BACA...HAYATI...AMALKAN...



-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 11:38


Salam, Alhamdulillah sejak dah resigned & jadi fulltime hsewife...saya berkesempatan menghadiri majlis ilmu 4 tak seminggu di masjid...semoga Allah sentiasa kurniakan saya kelapangan waktu untuk menjadikan rumah Allah itu rumah ke2 saya...sungguh-sungguh rasa ketenangan apabila berada di sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 11:48


Pada 20-12-08 11:38 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, Alhamdulillah sejak dah resigned & jadi fulltime hsewife...saya berkesempatan menghadiri majlis ilmu 4 tak seminggu di masjid...semoga Allah sentiasa kurniakan saya kelapangan waktu untuk menjadikan rumah Allah itu rumah ke2 saya...sungguh-sungguh rasa ketenangan apabila berada di sana....


Hmm...sorry ada corrections...4x seminggu..(tried to edit...but does'nt work)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 11:55


Pada 20-12-08 11:48 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-12-08 11:38 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, Alhamdulillah sejak dah resigned & jadi fulltime hsewife...saya berkesempatan menghadiri majlis ilmu 4 tak seminggu di masjid...semoga Allah sentiasa kurniakan saya kelapangan waktu untuk menjadikan rumah Allah itu rumah ke2 saya...sungguh-sungguh rasa ketenangan apabila berada di sana....


Hmm...sorry ada corrections...4x seminggu..(tried to edit...but does'nt work)..


Tak mengapa ibusoleha.. Kami paham apa yang ibusoleha postingkan.. hehe :-D

Kekerapan? memang tak kerap pun untuk bersolat jemaah di masjid tapi saya ada juga mengikuti ceramah2 kat masjid di sini.. Biasanya saya rujuk pada banner2 yang bergantung di sekitar ini.. mana-mana yang ada ceramah tu,jika tiada halangan memang saya join sekali..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 20-12-08 12:11


Hm .. :-D pergi Masjid/surau time suami ada kat rumah saja .. (Sabtu dan Ahad) ..

Kekerapan... 1 bulan 8 Kali agaknya..? Best pergi Surau/Masjid sebab rasa macam dalam kelompok 'kasih sayang' ..

Tambah2 lagi bila kita pergi dengan org yang nak bawa kita cari Redha ALLAH SWT .. Ya ALLAH SWT .. Bhagianya rasa hati ni ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Balada_95
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2008
Ahli No: 36448
Posting: 27
Dari: Bandaraya Bersejarah

Melaka  


posticon Posting pada: 22-12-08 15:00


Kita perlulah selalu ke Masjid/surau kerana 27 ganjaran pahala bila dapat berjemaah......Rasulullah sendiri tidak pernah tinggalkan solat berjemaah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Balada_95Profil   Hantar PM kepada Balada_95   Pergi ke Balada_95's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 15:06


Tempat mengisi perut (kedai makan) banyak yang buka 24 jam. Seolah-olah sentiasa dikunjungi manusia dari pagi-petang-malam-pagi. Tempat membaiki dan mengisi hati (masjid) masih jauh ketinggalan dari segi itu. Lepas subuh ia akan kesunyian. Lepas Isya, memanglah ia ditinggalkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-08 16:20


tapi yang peliknya ada surau dan masjid di kunci...apa motif mereka agaknya?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-08 16:30


Salam,

         Sekerap mana pergi ke masjid?....Saya mengaku, saya jarang-jarang pergi ke masjid tambahan pula saya ni hanya orang biasa saja, pendidikan agama pun kurang....Tak tahulah bilalah nak berubah ni.... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 20:59


Mesjid/surau itu dkatakan taman taman syurga,beruntung benar lah pada diri yang tetap selalu mendatangi mesjid untuk bersolat secara berjemaah atau pun menghadari kelas kelas ugama...dan dalam sebuah hadis juga ada mengatakan,salah satu dari tujuh golongan yang mendapat naungan dibawah araz Allah adalah hati hati yang tetap terpaut pada mesjid.Semuga amalan ini akan kekal dalam hidup saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 21:38


allahu akhbar.. moga Allah mudahkan hambanya untuk ke masjid.. jauhi lagho dunia..... astaghfirullah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 22-12-08 22:24


Jarang sangat syah ke masjid...tapi bila dah rindu sangat tu...start moto terus pergi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-08 22:29


Astagfirullah!!!, barulah saya teringat, pada tujuh golongan yang mendapat naungan Arasy yang tiada setanding dengan naungan seperti-NYA di Padang MAsyhar kelak ...Kenapalah saya boleh lupa semuanya.........sebab lalai...Terima kasih unanjaga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 23:53


APA pun KENA ADA PENGORBANAN, MUJAHADAH PADA MASA DAN DIRI SENDIRI..INSYA'ALLAH...
sama-sama KITA HIDUPKAN MASJID ITU DENGAN TAQWA SEBAGAI RUMAH KEDUA KITA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 04:45


masa di kampus dulu selalu juga saya pergi surau..
tempat muslimat kat atas, kadang-kadang tengok juga kat bawah tu
suka tengok orang solat :-P

kalau nak pergi solat subuh kat masjid
kalau dah tahu selalu sakit perut waktu pagi
bangunlah awal lagi :kelip:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 06:55


ye lah, memang kena bangun awal kalau nak solat subuh berjemaah..
mana tahu tiba-tiba pula emergency... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 07:14


tempat paling tenang kat malaysia ni..masjid & surau..
boleh tenangkn hati dan dapat rasa kehambaan padaNya...
alahai masjid, mengapalah kosong..

'kalau manusia tu tau hikmah menunaikn solat jemaah di masjid, sudah tentula mereka akan beramai2 pergi ke masjid walau tpakse merangkak'...maksud hadis..maaflah tak berapa lengkap, terlupa daa....

tapi bukan wajib bagi muslimat..untuk jemaah di masjid..boleh pergi kalau nak dan jika tak mendatgkn fitnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-08 08:38


Hmm masjid dah jarang pergi...cuma kat surau ada juga lah jemaah...tappi bukan on time dah sekarang..insaf nya diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 09:37


Huhu..sekarang ni dah terlalu jarang ke surau dan masjid..=(..entah mengapa diri ini terlalu lemah bermujahadah..outstation bukan alasan..masih banyak masijd dan surau ditempat kita bermusafir..tapi lemahnya diri..saya setuju dengan wawa, bila kita ke masjid or ke surau, kita bergaul dengan kelompok kasih-sayang..walau ada jemaah yang tidak dikenal..aura kasih sayangnya sampai cukup dirasakan..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:13


Pada 05-08-08 16:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s lagi: ha nak tambah. pernah saya dengar kata-kata ustad, anak-anak yang dah reti untuk bangun sendiri sembahyang subuh tanpa perlu dikejut sesiapa, tu menunjukkan fikirannya dah matang...


salam...

owh... begitu ek?

baru tahu..

kalau yang masih payah nak bangun sendiri, belum matang sepenuhnya lah ya?.

hhmm... menarik ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:20


Jk masjid pun rajin2 lah buat program / kuliah selepas maghrib...barulah jemaah tak terasa penat bekerja petang nya tadi sambil menunggu isya'.

sapa sini Jk masjid???heh..:)

tempat ana..ustz rmi cuti lah... :-P


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 24-12-08 23:04


Ayah syah ajar....kalau kita nak Allah taala jaga hidup kita...cuba try solat jemaah 40 hari setiap waktu tanpa tinggal....insyaAllah...tapi syah tak pernah berjaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-08 20:21


salam ukhwah..
ana ni teruk, hari jumaat baru nak pergi masjid.
kalau hari jumaat tak ada, mybe ana tak pergi agaknya..huhuhuhuuh
ana mmng lah niat nak pergi masjid selalu..tapi 2 lah..
ana dah berazam nak pergi masjid selalu 2009 ni...huhuu
doa2 kan lah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 16:39


Pada 26-12-08 20:21 , solehen posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah..
ana ni teruk, hari jumaat baru nak pergi masjid.
kalau hari jumaat tak ada, mybe ana tak pergi agaknya..huhuhuhuuh
ana mmng lah niat nak pergi masjid selalu..tapi 2 lah..
ana dah berazam nak pergi masjid selalu 2009 ni...huhuu
doa2 kan lah ye..


huhu semoga diri anda menjadi sbhgian dari golongan yang mengimarahkn rumah2 Allah...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-08 16:43


dulu masa muda remaja rajin dan selalu juga pergi ni....
tapi bila usia keremajaan semakin meningkat semakin kurang pula...
sebab satu masa study dulu surau jauh dari rumah sewa...masa kerja sekarang pula
surau dekat saja tapi....ehehehe jarang2 pula pergi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 17:26


Pada 06-08-08 07:59 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 16:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s: saya teringat akan topik "di mana nak cari lelaki soleh?" ke apentah lebih kurang.. something like that lah. jawab salah seorang warga ukhwah (Meow) adalah: "tengok jeq kat masjid time solat subuh berjemaah. siapa yang datang tu, yang tu lah lelaki soleh.." :sopan:



agree with this statement. kalau ditanya Kenapa tengok time solat subuh berjemaah sahaja...sebab yang subuh tu lah yang liat nak bangun. ahaks... betul tak? :-P uhuk..uhuk.. So, kalau org laki yang ikut solat subuh berjemaah di masjid or surau...tu dah kira bagus. errr...bagus ke? huhu... Wallahua'lam.. 8-)




sebab di antara tanda-tanda kekuatan dan solehnya seseorang itu adalah berjama'ah ketika subuh dan isya' kerna pada waktu itu kita paling kuat dugaan untuk melakukannya.....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 17:42


Pada 05-08-08 16:22 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



p/s lagi: ha nak tambah. pernah saya dengar kata-kata ustad, anak-anak yang dah reti untuk bangun sendiri sembahyang subuh tanpa perlu dikejut sesiapa, tu menunjukkan fikirannya dah matang...



.. patutlah aku tak matang:cry:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 17:59


emmm..betul tu Alhamdulillah sekarang rumah baru dekat dengan masjid ..dapat jugaklah sabtu ahad atau hari cuti pergi solat berjemaah di masjid....

hari kerja macam tak sempat pergi awal pagi pukul 6, balik sampai rumah masuk isyak ....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Hati_Bonda
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2008
Ahli No: 36444
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:21


Hari ini kita lihat masjid-masjid dibina begitu banyak, cantik, indah malah begitu besar lagi luas. Berlumba-lumba untuk membina masjid yang tercantik, tetapi jemaahnya tak seberapa sahaja. kalau ramai pun sesetengah tempat saja itu pun majoriti orang tua sahaja. Golongan muda entah kemana, hati mereka tidak tetarik untuk kesana walaupun mungkin dalam hati mereka tahu bahawa pentingnya solat berjemaah di masjid. Ulama dari arab ada mengatakan bahawa "umat Islam hari ini tidak akan berjaya atau menang dalam menewaskan musuh-musuh islam seperti yahudi dan nasrani ataupun dari tentera-tentera syaitan yang lain melainkan kamu melihat solat Subuh berjemaah di masjid seperti kamu bersolat pada hari Jumaat"...fikirkan sejenak teman-teman....dalam azan ada dilaungkan dengan ayat "Marilah Menuju Kejayaan"...beruntunglah bagi mereka yang diberi kekuatan oleh Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hati_BondaProfil   Hantar PM kepada Hati_Bonda   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:52


Pada 22-12-08 16:20 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

tapi yang peliknya ada surau dan masjid di kunci...apa motif mereka agaknya?????


Ada orang kata; "kami terpaksa kunci masjid kerana tiada orang".

Ada pula;

"Macamana kami nak masuk masjid, masjid kena kunci."

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 12:05


Pada 31-12-08 11:21 , Hati_Bonda posting:

!!! QUOTE !!!

Hari ini kita lihat masjid-masjid dibina begitu banyak, cantik, indah malah begitu besar lagi luas. Berlumba-lumba untuk membina masjid yang tercantik, tetapi jemaahnya tak seberapa sahaja. kalau ramai pun sesetengah tempat saja itu pun majoriti orang tua sahaja. Golongan muda entah kemana, hati mereka tidak tetarik untuk kesana walaupun mungkin dalam hati mereka tahu bahawa pentingnya solat berjemaah di masjid. Ulama dari arab ada mengatakan bahawa "umat Islam hari ini tidak akan berjaya atau menang dalam menewaskan musuh-musuh islam seperti yahudi dan nasrani ataupun dari tentera-tentera syaitan yang lain melainkan kamu melihat solat Subuh berjemaah di masjid seperti kamu bersolat pada hari Jumaat"...fikirkan sejenak teman-teman....dalam azan ada dilaungkan dengan ayat "Marilah Menuju Kejayaan"...beruntunglah bagi mereka yang diberi kekuatan oleh Allah...



Hati_Bonda.. cuba buat general introduvce sikit..ramai yang nak kenal..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 12:12


Dalam buat masjid kita punya pemikiran yang pelik.

Kita tidak akan buat kilang besar yang yang cuma punya production yang sangat kecil.

Kita tidak akan buat sekolah yang punya 100 bilik kelas, setiap kelas hanya hanya diisi 5 murid sedangkan ia muat 30 murid.

Kita tidak membina jambatan besar dan mahal, yang mana jambatan ini hanya dilalui 30 kereta sehari.

Kita tidak membuat kilang kereta proton kalau hanya akan keluarkan 50 biji kereta setahun, tiap kereta berharga RM50,000.

Kita amembuat masjid besar dan mahal, apakah kita berpuas hati kalau ketika dipanggil datang masjid hanya 15 orang yang datang berjemaah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 23:46


Pada 31-12-08 12:12 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Dalam buat masjid kita punya pemikiran yang pelik.

Kita tidak akan buat kilang besar yang yang cuma punya production yang sangat kecil.

Kita tidak akan buat sekolah yang punya 100 bilik kelas, setiap kelas hanya hanya diisi 5 murid sedangkan ia muat 30 murid.

Kita tidak membina jambatan besar dan mahal, yang mana jambatan ini hanya dilalui 30 kereta sehari.

Kita tidak membuat kilang kereta proton kalau hanya akan keluarkan 50 biji kereta setahun, tiap kereta berharga RM50,000.

Kita amembuat masjid besar dan mahal, apakah kita berpuas hati kalau ketika dipanggil datang masjid hanya 15 orang yang datang berjemaah.
Hwah. Aku suka gaya pemikiran macam ni.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 23:55


(dalam pemikiran rasyid rida)rasyid rida ada menyebut,,,apalah guna pemerintah membuat masjid yang boleh mendatangkan pembaziran,,,jika ia hanya dipenuhi orang-orang yang fasik,,elok lah dana itu disalurkan kepada pendidikan anak-anak muslim...hurm...da nampakkan apa yang terjadi sejak akhir2 ini.....

masjid tersergam...malah pembinaannya bukan kos yang sikit,,,tapi ROHnya??kadang-kadang masjid tu di jadikan tempat perlancongan,,,,,sedih ar,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 16:56


Doa masuk masjid...

"Ya Allah, jadikanlah pada hatiku cahaya, pada lidahku (percakapanku) cahaya, pada pendengaranku cahaya, pada penglihatanku cahaya, dari atasku cahaya, dari bawahku cahaya, dari kananku cahaya, dari hadapanku cahaya dan dari belakangku cahaya, Jadikanlah dalam diriku cahaya, besarkanlah cahaya bagiku dan agungkanlah cahaya bagiku. Jadikanlah bagiku cahaya serta jadikanlah diriku cahaya. Ya Allah, berikanlah kepadaku cahaya dan jadikanlah dalam urat sarafku cahaya, dalam dagingku cahaya, dalam darahku cahaya, pada rambutku cahaya dan pada kulitku cahaya"...

Doa Keluar masjid..

"Dengan nama Allah dan selawat serta salam ke atas Rasulullah. Ya Allah. Aku memohon kepadaMu limpah kurniaanMu. Ya Allah, Peliharalah daku dari syaitan yang direjam".

marilah kita mengimarahkan masjid selagi sempat...dan selagi masih ada pinjaman nyawa dari Allah s.w.t.


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 22:44


Pada 29-01-09 16:56 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Doa masuk masjid...

"Ya Allah, jadikanlah pada hatiku cahaya, pada lidahku (percakapanku) cahaya, pada pendengaranku cahaya, pada penglihatanku cahaya, dari atasku cahaya, dari bawahku cahaya, dari kananku cahaya, dari hadapanku cahaya dan dari belakangku cahaya, Jadikanlah dalam diriku cahaya, besarkanlah cahaya bagiku dan agungkanlah cahaya bagiku. Jadikanlah bagiku cahaya serta jadikanlah diriku cahaya. Ya Allah, berikanlah kepadaku cahaya dan jadikanlah dalam urat sarafku cahaya, dalam dagingku cahaya, dalam darahku cahaya, pada rambutku cahaya dan pada kulitku cahaya"...

Doa Keluar masjid..

"Dengan nama Allah dan selawat serta salam ke atas Rasulullah. Ya Allah. Aku memohon kepadaMu limpah kurniaanMu. Ya Allah, Peliharalah daku dari syaitan yang direjam".

marilah kita mengimarahkan masjid selagi sempat...dan selagi masih ada pinjaman nyawa dari Allah s.w.t.



dah hafal doa da??
ayuh, kita ke masjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

assyuhadah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22854
Posting: 3
Dari: srambi macca

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 14:01


assalamualaikum untuk sahabat seaqidah semua.. smmgnya solat jemaah tidak boleh lari dr khdpn seorang insan yang bukan hanya bergelar muslim tapi kita sebagai daie.. kalau kita kaji sejarah nabi s.a.w , perkara utama nabi tekankan ialah solat jemaah, sebab 2 nabi mendirikan masjid quba' terlebih dahulu dalam peristiwa hijrah baginda.. jikalau kita inginkan hidup kita teratur dan disiplin, cuba kita ihtimamkan solat jemaah, dan smmgnya bila solat jemaah , maka sudah semestinya kita akan solat awal waktu kan.. kita cuba bayangkan kalau kita m'utamakan perkara yang paling kekasih kita cintai semestinya Dia akan jaga kita kan dan penuhi harapan kita kan. begitulah dengan Allah s.w.t ..
sebagai renungan bersama :
ukhti,
jangan kau merungut, tkut2 kau tak redha pada ketentuan Allah,
jangan kau berkeluh kesah, kerana ujian itu tapisan Allah untuk menentukan martabat &
darjat insan,
jangan kecewa, pts harapan, tkut2 kau pts asa pada rahmat Allah s.w.t,
sdgkan Dia memerhati dan menyayangimu sebagai seorang pejuang.,...
SALAM TAQARRUB ILALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For assyuhadahProfil   Hantar PM kepada assyuhadah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189357 saat. Lajunya....