Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ORANG TENANG ADA EMAS UNTUK DIGALI


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ORANG TENANG ADA EMAS UNTUK DIGALI

Please Mendaftar To Post


Oleh ORANG TENANG ADA EMAS UNTUK DIGALI

amylela
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5447
Posting: 54
Dari: malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 31-07-08 10:47


“Kalau Nampak air tenang kita patut lebih hati-hati, sebab dalam air tenang macam-macam boleh terjadi. Tapi kalau Nampak orang tenang kita patut dekati, sebab dalam diri orang tenang ada emas untuk digali”


Kita selalu tertipu dalam keadaan kita tidak sangka akan tertipu. Orang jahat tidak akan memilih orang jahat untuk ditipu tetapi akan memilih orang baik. Orang baik pula oleh sebab terlalu baik akan selalu tertipu akibat selalu berbaik sangka.

Selalunya orang yang berniat jahat akan mempamerkan berwajah baik untuk memperdayakan orang baik. Pada zaman ini terlalu kurang orang jahat yang berwajah jahat. Maka itu peratus orang yang baik terpedaya dengan orang jahat semakin ramai.

Suatu hari, dia tawakal dengan untanya yang dibiarkan lepas sewaktu dia bertemu Rasulullah. S.A.W. Disangka semua orang baik sepertinya. Tidak mungkin unta itu akan hilang dikebas orang. Tetapi apabila Rasulullah S.A.W mengetahuinya, baginda menyuruh orang itu menambat untanya dahulu barulah bertawakal.

Bermakna tidak boleh terlalu bersangka baik, adakala perlu juga berasa curiga dan bersikap berhati-hati meskipun dikalangan orang-orang yang boleh dipercayai. Kadangkala apabila terlalu mempercayai disitulah kesilapan akan tiba.

Tatkala berhutang atau memberi hutang, tulislah untuk jadi peringatan. Kalau terlalu percaya ada kemungkinan hutang itu tidak akan dibayar. Menuliskannya bukan tidak percaya, tetapi sebagai peringatan pada saat-saat lupa.

Seseorang berkata kepada kawannya ” Mat, tak guna simpan duit banyak-banyak...Bila kiamat satu apapun tak guna lagi.Lebih baik engkau belanjakan duit tu. Kiamat datang tiba-tiba. Nanti tak sempat engkau belanjakan harta tu, penat saja engkau kerja siang malam selama ini”

Betu juga, fikir Mat. Maka dia membelanjakan semua wangnya. Mat akan berakhir sebagai seorang muflis. Kena ada rasa curiga tak tidak terlalu lurus untuk menikmati hidup yang selesa. Manusia ada pelbagai ragam dan gaya. Sesetengahnya memang mencari kesempatan di atas kedunguan orang lain.

Mat sepatutnya berfikir sebegini ” bekerjalah engkau seoralah-oleh engkau akan hidup 1000 tahun lagi dan beribadahlah engkau seolah-oleh engkau akan mati esok”

Kata orang tua2 air yang tenang usah disangka tida ada buaya. Sememangnya buaya tinggal di dalam sungai yang berarus tenang. Pergerakan buaya juga penuh ketenangan. Kalau ia berehat ditepi sungai, ia seolah-olah kayu mati – cukup tenang dan cukup baik. Namun usah leka, ekornya akan melibas tiba-tiba. Didalam air, buaya boleh muncul di bawah air yang tenang, di daratan pula buaya boleh menyerang walaupun kelihatannya sudah mati.

Berbeza dengan orang tenang, ada emas untuk digali. Orang yang tenang biasanya berilmu. Pergilah berdamping dengan orang yang tenang, sesuatu yang berhagai akan diperolehi. Usah terlalu rapat dengan orang yang senang, sebab senang tidak bermakna tenang.

Orang tenang biasanya berilmu, orang tenang biasanya warak, orang tenang biasanya lunak maka dekatilah dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amylelaProfil   Hantar PM kepada amylela   Pergi ke amylela's Website   Quote dan BalasQuote

Sweetcouple_07
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34143
Posting: 16
Dari: Sandakan,Sabah...

Sabah  


posticon Posting pada: 31-07-08 12:52


Pada 31-07-08 10:47 , amylela posting:

!!! QUOTE !!!

“Kalau Nampak air tenang kita patut lebih hati-hati, sebab dalam air tenang macam-macam boleh terjadi. Tapi kalau Nampak orang tenang kita patut dekati, sebab dalam diri orang tenang ada emas untuk digali”


Kita selalu tertipu dalam keadaan kita tidak sangka akan tertipu. Orang jahat tidak akan memilih orang jahat untuk ditipu tetapi akan memilih orang baik. Orang baik pula oleh sebab terlalu baik akan selalu tertipu akibat selalu berbaik sangka.

Selalunya orang yang berniat jahat akan mempamerkan berwajah baik untuk memperdayakan orang baik. Pada zaman ini terlalu kurang orang jahat yang berwajah jahat. Maka itu peratus orang yang baik terpedaya dengan orang jahat semakin ramai.

Suatu hari, dia tawakal dengan untanya yang dibiarkan lepas sewaktu dia bertemu Rasulullah. S.A.W. Disangka semua orang baik sepertinya. Tidak mungkin unta itu akan hilang dikebas orang. Tetapi apabila Rasulullah S.A.W mengetahuinya, baginda menyuruh orang itu menambat untanya dahulu barulah bertawakal.

Bermakna tidak boleh terlalu bersangka baik, adakala perlu juga berasa curiga dan bersikap berhati-hati meskipun dikalangan orang-orang yang boleh dipercayai. Kadangkala apabila terlalu mempercayai disitulah kesilapan akan tiba.

Tatkala berhutang atau memberi hutang, tulislah untuk jadi peringatan. Kalau terlalu percaya ada kemungkinan hutang itu tidak akan dibayar. Menuliskannya bukan tidak percaya, tetapi sebagai peringatan pada saat-saat lupa.

Seseorang berkata kepada kawannya ” Mat, tak guna simpan duit banyak-banyak...Bila kiamat satu apapun tak guna lagi.Lebih baik engkau belanjakan duit tu. Kiamat datang tiba-tiba. Nanti tak sempat engkau belanjakan harta tu, penat saja engkau kerja siang malam selama ini”

Betu juga, fikir Mat. Maka dia membelanjakan semua wangnya. Mat akan berakhir sebagai seorang muflis. Kena ada rasa curiga tak tidak terlalu lurus untuk menikmati hidup yang selesa. Manusia ada pelbagai ragam dan gaya. Sesetengahnya memang mencari kesempatan di atas kedunguan orang lain.

Mat sepatutnya berfikir sebegini ” bekerjalah engkau seoralah-oleh engkau akan hidup 1000 tahun lagi dan beribadahlah engkau seolah-oleh engkau akan mati esok”

Kata orang tua2 air yang tenang usah disangka tida ada buaya. Sememangnya buaya tinggal di dalam sungai yang berarus tenang. Pergerakan buaya juga penuh ketenangan. Kalau ia berehat ditepi sungai, ia seolah-olah kayu mati – cukup tenang dan cukup baik. Namun usah leka, ekornya akan melibas tiba-tiba. Didalam air, buaya boleh muncul di bawah air yang tenang, di daratan pula buaya boleh menyerang walaupun kelihatannya sudah mati.

Berbeza dengan orang tenang, ada emas untuk digali. Orang yang tenang biasanya berilmu. Pergilah berdamping dengan orang yang tenang, sesuatu yang berhagai akan diperolehi. Usah terlalu rapat dengan orang yang senang, sebab senang tidak bermakna tenang.

Orang tenang biasanya berilmu, orang tenang biasanya warak, orang tenang biasanya lunak maka dekatilah dia....

begitu padat maksud ayat ini...
kita haruslah m'gambil iktibar daripada maksud ayat ini...
kerana manusia ini begitu leka tentang perkara yang da kat s'keliling kita...
hayati maksud ayat ini & ambil iktibar daripada maksud ayat ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sweetcouple_07Profil   Hantar PM kepada Sweetcouple_07   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:18


hmmm... kalau dikaitkan dengan alam realiti...
memang benar apa yang diperkatakan...
tapi, orang yang tenang, jangan disangka sentiasa bertenang... adesss... :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-08-08 15:26


Kalau sentiasa tenang pun susah juga.....macam tak ada perasaan . Risau dibuatnya.

Memang sifat tenang tu amat baik.....
Orang yang tenang akan sentiasa bersabar dan bertindak dengan akal yang waras.

Yang baik jadikan tauladan..yang buruk jadikan sempadan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-08-08 15:30


Assalamualaikum
wah...saya cair dengan artikel ni..best..best...nak copy lah.. :welcome: pendekatan artikel yang sangat baik, mengambil kira kemaslahatan semua pihak..win-win situation..lovely sight.. :bunga:
(jarang saya bagi bunga.. :sopan: )



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amylela
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5447
Posting: 54
Dari: malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 15-08-08 01:12


opss lupa nak bagitahu artikel tu hasil karya Dr HM Tuah kalau tak silap

Bookmark and Share

    


  Member Information For amylelaProfil   Hantar PM kepada amylela   Pergi ke amylela's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 10:49


saya... sejak kawan baik dengan kak simple_shida yang sentiasa cool.. maka saya pun terikut-ikut jadi cool dan relaks.. tak cepat gelabah kalau ada kekalutan yang timbul... huhu...

kak shida memang cool dan tenang... :) :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 09:05


Assalamualaikum...

hhmm... memang payah nak jadi seorang yang cool dan tenang dalam saat kelam kabut ini...

Ramai juga sahabat yang ana pernah jumpa, mempunyai criteria seperti ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 09:23


Bismillah...

hmm..sebenarnya besar manfaatnya buat org yang sentiasa tenang hadapi setiap situasi...

ana selalu praktik kan dalam diri sendiri...think positif..fikir dan sematkan dalam hati..'takkan ada yang boleh memudharatkan diri selain dari Allah'...

bagi ana..ketenangan ni ada kaitannya dengan soal keimanan..kalau kita meletak pengharapan sepenuhnya pada Allah...insyAllah..kita takkan gusarkan dengan yang lain...

tapi xbermakna kita terus diam..tenang tanpa usaha...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 09:32


wah...bestnya jadi orang yang cool ni kan... apa-apa ujian yang datang, senyum saja. seorang mukmin itu pasti akan diuji. dan ujian itu datang dalam pelbagai bentuk...so,pandai2 lah nak settlekan

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 11:47


BERINGAT2 sebelum kena? SEDIAKAN PAYUNG SBELUM HUJAN?? ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shezrin
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2009
Ahli No: 36753
Posting: 9
Dari: klumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 13:51


minum air ais selalu biar SEJUK badan :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shezrinProfil   Hantar PM kepada shezrin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113873 saat. Lajunya....