Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: temuduga SPA


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» temuduga SPA

Please Mendaftar To Post


Oleh temuduga SPA

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 20:14


salam,
ana ingin minta pandangan dan nasihat sahabat semua berkenaan dengan temuduga..
first time dapat temuduga jawatan kerajaan..
apa soalan yang selalu ditanya agaknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 08-07-08 21:02


salam.. u can always google for it lah..
btw baru tigt kawan ana ada pernah p temuduga spa. yang ana paling ingat dia kata
"result spm kamu elok, Kenapa mahu kerja dengan kerajaan?"
oh my god, kerja dengan kerajaan semua result yang tak elok ke? err..

eh terlanjur sudah.. ini tips yang ana dapat hasil google-ing

1. sebut nama anda untuk kenalkan diri, (contoh "Assalamualaikum tuan, semalamt pagi/petang, nama saya XXXXXXX, temuduga untuk jawatan XXXXXXXX) lepas tu bagi set borang tambahan pada mana-mana penemuduga dan clear folder sijil2 asal anda pada penemuduga seorang lagi.

2. kalau ditanya nama2 menteri/jawatan menteri.. cuba sebut pangkat/jawatan/nama dia dengan betul.. contohnya Yang Amat Berhormat Datuk Seri Paduka Samy Velu bin XYZ..

3. prepare about the global and current issues..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 23:16


wah azilla dapat panggilan interview SPA ye.. ni lepas lulus exam SPA ke?

urm... saya lulus exam SPA.. tapi, menurut nasihat IM, tak payah harap pun dipanggil interview.. memang takkan dipanggil pun. huhu.... :(

tak apa lah... kira free lah biasiswa JPA saya dulu.. kui3

interview kakitangan kerajaan, sure kena soal hal-hal yang berkaitan kerajaan dan usaha2 kerajaan.. yang lalu, yang sekarang dan yang akan datang.. bergantung lah pada jabatan mana yang panggil interview.. dia sure akan tanya tentang jabatan tu mostly...

apa pun, semoga berjaya buat azilla... :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 12:57


Pada 08-07-08 23:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


urm... saya lulus exam SPA.. tapi, menurut nasihat IM, tak payah harap pun dipanggil interview.. memang takkan dipanggil pun. huhu.... :(

tak apa lah... kira free lah biasiswa JPA saya dulu.. kui3

erm, saya just nasihat supaya jangan mengharap sangat :jangan:

iyalah, saya pernah lulus exam 14 skim, 2 tahun lepas... lulus 3 jawatan tapi sampai sekarang tak ada pun dipanggil interview :cry:

tapi orang kata, exam 14 skim ni valid sampai 5 tahun, so masih ada lagi harapan, jangan risau :sopan:

p/s: back to the topic, kena cair tentang kenegaraan dan isu-isu semasa, adios...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 09-07-08 14:56


Pada 08-07-08 20:14 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam,
ana ingin minta pandangan dan nasihat sahabat semua berkenaan dengan temuduga..
first time dapat temuduga jawatan kerajaan..
apa soalan yang selalu ditanya agaknya...

Soalan yang akan di tanya...? Yang tu tak berapa penting... Yang penting,ada kabel... Kalau besar pokok kelapa, mesti dapat jawatan tu... Tapi kalau besar cacing kerawit, susahlah sikit...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 14:58


Pada 09-07-08 14:56 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 20:14 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam,
ana ingin minta pandangan dan nasihat sahabat semua berkenaan dengan temuduga..
first time dapat temuduga jawatan kerajaan..
apa soalan yang selalu ditanya agaknya...

Soalan yang akan di tanya...? Yang tu tak berapa penting... Yang penting,ada kabel... Kalau besar pokok kelapa, mesti dapat jawatan tu... Tapi kalau besar cacing kerawit, susahlah sikit...



yaa..setuju sangat-sangat..... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 20:04


time kasih banyak-banyak ye syahidatul..
emmm...tapi saya percaya kalau ada usaha + doa + tawakkal...pasti dapat Kalau itu dah rezeki kita..lambat atau cepat saja..
saya baru saja ambil exam tu bulan 4 lepas...Alhamdulillah lulus..
tak mengapa , dapat @ tak nombor 2 yang penting mesti cuba..
saya minta kpli dah 4 kali tapi masih tak pernah lulus..
hehehe..tapi tak pernah rasa jemu pergi ambil exam dia...berjuang hingga ke titisan terakhir..kikiki..
Yakin kalau tak dapat mesti Allah dah tentukan rezeki kat tempat lain..ye tak..
"""Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya. ."""

Bookmark and Share

  


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 21:13


pengalaman interview ni kadang-kadang melucukan diri saya sendiri..dapat temuduga SPA memang bertuahlah org berkenaan, daripada banyak permhonan dan exam kita juga tersenarai..syukurlah kan..saya pernah interview jawatan rendah saja gaji ikut SPM, baju entah apa-apa..saya tak pakai tie pun..kawan-kawan yang lain kemas, segak..saya saja simple selamba saja..tapi berkemejalah...lepas itu stokin tak ada..nampak lah tak ada stokin.soalan yang biasa ditnya,kenalkn diri. kenapa nak ambil jawatan tu, keputusan awak baik, kenapa tak smbung study atau kenapa tak pilih jwatan yang lebih baik,lepas itu baru masuk kepada soalan berkaitan jawatan tu lah,kalau jawatan pegawai ekonomi,tentang ekonomilah.. dan last mereka tanya,,,isu-isu semasa..yang penting bagi saya lah, anda bercakap..tu saja.tak tahu jawapan pun jangan duduk diam saja, baik bercakap scara umum atau pendapat...ok...akhirnya saya dapat jawatan tu.syukur sangat-sangat...untuk azilla...good luck...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:11


..hmmm..da bosan dengan SPA..daripada beratus2 saya apply..berpuluh2 saja diapnggil exam..beberpa saja yang dipanggil accesment dan temuduga..satu pun sampai sekarang ni tak dapat2..huh...nasib baik kpli dapat..tak payah beribu2 kali apply..sekali apply terus dapat..sakitnye jiwa..(pasal kena masuk matab balik..hohohoho)

pasal tips..

jawab dengan yakin..bukan belagak tau..tak tau cakap 'maaf tuan, saya kurang pasti" atau sewaktu dengannya..kalau tak faham soalan cakap 'maafkan saya,......" minta ulangi soalan..jangan gabra2..tapi Kalau da banyak kali p inrrvw sure da yakin kan?soalan berputar pada profil diri dan akedemik...current issues dan hal berkaitan jawatan yang d apply tu..Kalau dia tanya soalan tu jawab dengan ringkas dan padat..bukan ringkas semata-mata..tapi berisi..

hmm..lagi? entah lah..nanti ada lah yang sambung lagi tu..saya da malaz nak ingat lagi hal-hal temuduga ni..yang saya tau..kita yang da masuk kerajaan ni kena bersara sampai umur 58 tahun..adoi..lamenyer...(..lamenye kena berdepan dengan karenah pelajar...hohoho...bagi cikgu2 lah..)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:33


Pada 09-07-08 14:56 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 20:14 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam,
ana ingin minta pandangan dan nasihat sahabat semua berkenaan dengan temuduga..
first time dapat temuduga jawatan kerajaan..
apa soalan yang selalu ditanya agaknya...

Soalan yang akan di tanya...? Yang tu tak berapa penting... Yang penting,ada kabel... Kalau besar pokok kelapa, mesti dapat jawatan tu... Tapi kalau besar cacing kerawit, susahlah sikit...



yup...setuju!!!

ada soalan bocor pun..tak berapa boleh pakai sangat juga...memang dah lumrah..kena ada kabel besar batang kelapa..

tapi rezeki masing-masing...kan... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-08 11:06


saya da lulus exam untuk jawatan peg hal ehwalislam s41..tunggu nak panggil assesment..kalau lulus baru pergi temuduga...doa2 lah yee

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-08 11:47


memang rezeki lah siapa dapat SPA ini...

baru jeq semalam, dapat tahu kawan saya dapat jawatan PTD...

mula-mula dulu, dia pergi exam SPA untuk jawatan PTD.. dah exam katanya tawakal jeq. dah lulus exam, tunggu assessment. dok nervous lah kejap. lepas itu pergi assessment, balik assessment katanya susah jugak lah dan sebagainya. lepas itu tawakal jeq dapat dipanggil interview atau tak. lepas itu dapat pergi interview... dah balik interview, tawakal jugak entah dapat ke tak.. then semalam baru jeq saya dapat tahu dia akhirnya dapat jawatan PTD tu.. sekarang ni tengah tunggu surat rasmi dari SPA... still tak tahu lagi masuk department mana dan negeri mana...

tu lah kalau dah rezeki.. agaknya sebab tahun depan dia nak kahwin... huhu. rezeki lah.. bakal isteri pulak doktor perubatan... tengah kerja dengan kerajaan jugak (baru start posting untuk HO)...

hai. rezeki masing-masing.. :)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-07-08 16:25


usaha+doa+tawakkal..insyaAllah..
Rezeki Allah ada di mana-mana..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 04:27


ana dah 2,3 kali dapat temuduga jawatan SPA bahagian Pembantu hal ehwal islam.tapi ana xpi temuduga tu pun.Insyaallah rezeki ana xsampai lagi agaknya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 14:43


Pada 09-07-08 14:56 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!


Soalan yang akan di tanya...? Yang tu tak berapa penting... Yang penting,ada kabel... Kalau besar pokok kelapa, mesti dapat jawatan tu... Tapi kalau besar cacing kerawit, susahlah sikit...



Macam tu ke?Kalau tak ada kabel mesti susah nak dapat kan ...kat rumah saya ada kabel biasa saja...Kan best kalau ada kabel TNB yang ditanam bawah tanah tu... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 15:24


Pada 08-07-08 21:02 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

2. kalau ditanya nama2 menteri/jawatan menteri.. cuba sebut pangkat/jawatan/nama dia dengan betul.. contohnya Yang Amat Berhormat Datuk Seri Paduka Samy Velu bin XYZ..

Lau macam ni exam SPA...comfirm ana fail :lol: teruknya lah ana ni...pangkat/jawatan/nama menteri pun tak tahu... :-D
Ni memang ana kena kerja swasta ni...tapi lau malas sangat nak kerja swasta...boleh saja tumpu kat sek kafa sekarang... tak pun ana buka bisness lain lagi...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 15:32


Kawan saya pernah hadir temuduga SPA...Antara soalan yang ditanya ialah:

-antara kementerian dan jabatan mana lebih besar?Kenapa?
-sebutkan rukun negara


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 16:08


haha..kelakar lah pulak bila baca..
nak beritahu jgkk lah.. hee(walaupun cik diatas dah lama pergi interview ni)

-sebutkan rukun negara
-apakah yang dimaksudkan dengan integriti?
-soalan berdasarkan situasi, setiausaha-boss.

yang lain-lain.
-nama menteri siap bin/binti pangkat semua.
-isu semasa

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-08 22:25


salam
takutnya...bulan ini saya dapat dua interview...satu untuk kerajaan tempatan and satu lagi kerajaan persekutuan untuk jawatan pen pegawai sistem maklumat...aduss....tak sedia langsung ini..saya kena study banyak pasal IT..semua nak ingat...kalau dia tanya soalan database...saya tak habis study lagi,sql..networking dan so on...aduss..aapapun kalau ada rezeki tak kemana....

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:59


hmmm,bagaimana pula yang gagal SPA?ada siapa pernah?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 07:50


berjuta orang pernah gagal SPA.
kasihan juga saya dengar, habis nak buat bagaimana..bukan rezeki kan..
kalau yang dah memang dah ditakdirkan dapat, sekali tmu dga pun dapat.

cik amilyn i/v ktne?saya sekarang di bahagian BTMK juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 07:54


hari tu dapat kat putrajaya...tapi tak pergi pun. huhu... dan yang paling best...ana tak bagi tahu sesiapa pun yang ana dapat interview. huhu...



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 08:00


oh iyakah?i/v SPA kat putrajaya?kenapa tak pergi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 08:37


Pada 09-07-08 21:13 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman interview ni kadang-kadang melucukan diri saya sendiri..dapat temuduga SPA memang bertuahlah org berkenaan, daripada banyak permhonan dan exam kita juga tersenarai..syukurlah kan..saya pernah interview jawatan rendah saja gaji ikut SPM, baju entah apa-apa..saya tak pakai tie pun..kawan-kawan yang lain kemas, segak..saya saja simple selamba saja..tapi berkemejalah...lepas itu stokin tak ada..nampak lah tak ada stokin.soalan yang biasa ditnya,kenalkn diri. Kenapa nak ambil jawatan tu, keputusan awak baik, Kenapa tak smbung study atau Kenapa tak pilih jwatan yang lebih baik,lepas itu baru masuk kepada soalan berkaitan jawatan tu lah,kalau jawatan pegawai ekonomi,tentang ekonomilah.. dan last mereka tanya,,,isu-isu semasa..yang penting bagi saya lah, anda bercakap..tu saja.tak tahu jawapan pun jangan duduk diam saja, baik bercakap scara umum atau pendapat...ok...akhirnya saya dapat jawatan tu.syukur sangat-sangat...untuk azilla...good luck...



BETUL22 SETUJU.dan TAK SEMESTINYA KENA ADA KABELL.SEMUA REZEKI DARIPADA ALLAH.SAYA LEPAS 3 TEMUDUGA BARU DAPAT kerja SPA.


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:33


sebelum temuduga spa kena duduki exam dulu kan
saya terus dapat surat panggilan temuduga
entah dapat pergi ke tak sebab baru saja cuti semalam..
isk kalau ikutkan hati memang dah pilih kerja yang ini tapi famili mengharap saya pergi
pergilah kut tapi tak tahu dapat pergi
surat pun baru saja dapat sabtu lepas, temuduga minggu ni
doakanlah saya..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:35


pagi tadi baru saja lalu kat tempat interview SPA jalan cendasari...
ramai orang interview hari ni...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:37


oh ya Kenapa saya tak exam dulu?
check sms dan laman spa tak ada nama
tapi dapat surat dan call spa memang panggil interview
adui salah kah surat tu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

meqyah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2008
Ahli No: 35556
Posting: 1
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 12:58


salam azila...


hmmm bab temuduga ini...ikut nasib juga...banyak yang kata pakai kabel senang dapat...ada btulnya juga...tapi anti jangan fikir semua tu..yang pentg cuba...and doa...ana dah pernah intvw spa ini....tip nya anti kan stanby untuk pengetahuan am...and pengetahuan tentang jawatan yang anti dapat...contohnya pegawai sains..anti kan tau jabatan,ketua,dan....yang paling pentg dekripsi tgs tu kan tau...3 kali intvw 2 kali ana kan tanya...slalunya penemuduga 2 org...1 org spa 1 lagi bahagian jbtan yang kita dapat...so stanby..jawab dengan confident..selamat berjy...

Bookmark and Share

  


  Member Information For meqyahProfil   Hantar PM kepada meqyah   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 13:02


Pada 04-11-08 12:37 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

oh ya Kenapa saya tak exam dulu?
check sms dan laman spa tak ada nama
tapi dapat surat dan call spa memang panggil interview
adui salah kah surat tu?


kinah interview untuk post apa? kadang-kadang ia berdasarkan post juga.



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:23


Pada 03-11-08 22:25 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

untuk jawatan pen pegawai sistem maklumat...aduss....tak sedia langsung ini..saya kena study banyak pasal IT..semua nak ingat...kalau dia tanya soalan database...saya tak habis study lagi,sql..networking dan so on...aduss..aapapun kalau ada rezeki tak kemana....


Ye ke...Sama lah kita..Minggu depan dah nak temuduga ni...Macam nak final exam pulak rasanya... :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 13:38


kak kinah, naz i/v pun tak ada exam dulu. ikut post naz rasa..lagipun kami ni mereka yang datang kat poly lepas habis final exam sem akhir..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

mrweirdo83
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35821
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 09:16


nak tanya ckt,,,,

ada sesiapa tau tak...temuduga untuk pelbagai jawatan dalam kumpulan pengurusan dan profesional? yang ni SPA yang panngil tok interbiu...

jawatan apa ek biasanya yang dia offer?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mrweirdo83Profil   Hantar PM kepada mrweirdo83   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:23


hari tu pergi temuduga dia suruh sambung phd pula
mereka nak cari orang muda dalam bidang tu
yang datang temuduga pun muda2
antara satu dalam 57 orang terpilih pergi temuduga daripada 20 ribu lebih pemohon
kalau rezeki dapatlah..tapi makin suka dengan kerja sekarang


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:32


salam..

saya gagal dalam tmuduga peringkat kedua inspektor..tapi alhmdulillah dapat rezeki kija kija lain dalam gov...
-cuma ye ritu saya buat confident sikit..padahal tak tahu pun..eheh
-cakap minat dengan kija..yang kita inteview
-study sikit tentang kija yang kita inteview
-jawab apa yang d tya..dan ceyum....
last twkal lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

mrweirdo83
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35821
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:16


ada sesiapa yang tau tentang masalah saya 2?anyone?clarify for me.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mrweirdo83Profil   Hantar PM kepada mrweirdo83   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:18


Ana pernah di panggil interview SPA bagi jawatan Pegawai Penyelidik Q41 kementerian kesihatan walaupun ana tak pernah ambil exam SPA pun.

Tapi ana terpaksa tolak interview tu dengan kata lain tak pergi interview lah sebab masa tu ana dah kerja pun. Jawatan sekarang pun sama juga Pegawai Penyelidik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 13:55


Saya baru habis temu duga untuk jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat...tak ada satu soalan pun pasal isu semasa ataupun soalan berkaitan kerajaan...Semua soalan pasal IT...huhu...Buat penat saja hafal nama menteri-menteri kabinet... :oops:

Banyak soalan pasal sistem dan database...Saya tak study pun...Tapi saya pernah buat benda tu...Boleh lah jawab sikit-sikit...lepas itu dia ada tanya pasal LAN, antivirus, dan fishing...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 12-11-08 16:05


tak pernah2 dapat pun SPA..
entah bila lah boleh dapat..
tentang tips, kita just yakin dengan jawapan yang kita beri...
cara percakapan kita melambangkan keyakinan kita..
kena fokus..

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

amil_mukhlis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34966
Posting: 27
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 17:41


salam semua..
saya pernah hadiri tmuduga PTD tahun lepas,tapi oleh kerana tak berharap pun dapat result yang baik,last2 memang tak dapat pun ;) hmm..lastly buat lah bsnes sdiri,minat sdiri..lagi baik kan!

Bookmark and Share

  


  Member Information For amil_mukhlisProfil   Hantar PM kepada amil_mukhlis   Pergi ke amil_mukhlis's Website   Quote dan BalasQuote

AhliSeumurHidup
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2009
Ahli No: 37161
Posting: 1
Dari: Selatan Uganda

uganda  


posticon Posting pada: 13-02-09 16:25


Nak senang download saja ebook ni: http://tinyurl.com/temudugaSPA

Ebook yang membongkarkan teknik-teknik dan rahsia menghadiri temuduga SPA agar anda dapat lulus dan berjaya bekerja di sektor kerajaan.

Link untuk download : http://tinyurl.com/temudugaSPA

Ia adalah berdasarkan:

1) pengalaman sendiri lebih daripada 100 orang mereka yang telah lulus temuduga SPA dan kini bekerja di sektor awam di pelbagai kementerian dan juga jabatan kerajaan

2) rahsia yang didedahkan sendiri oleh bekas-bekas panel penemuduga SPA berdasarkan pengalaman mereka sendiri ketika menemuduga calon

3) kajian terperinci saya selama 7 bulan mengenai bagaimana untuk lulus temuduga SPA

4) dan 'rahsia yang sebenarnya' iaitu rahsia yang dibongkarkan sendiri oleh seorang "otai" ataupun pakar dari INTAN yang mana kerjanya adalah sebagai penceramah dalam kursus dan bengkel buat para panel penemuduga SPA selama beberapa tahun sehinggalah masa ini.

Ebook ini mengandungi 61 muka surat yang ditulis dengan kemas serta tersusun.
Tengok sendiri kat sini: http://tinyurl.com/temudugaSPA

Semoga berjaya :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AhliSeumurHidupProfil   Hantar PM kepada AhliSeumurHidup   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-04-11 12:40


aduih,memang sangat bengang bila mikirkan spa ini..


-----------------
jangan menyesal jadi manusia


Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-04-11 11:09


Assalamualaikum

macam mana nak mudah dapat kerja gov?
:berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-11 13:12


albarlasy...kan..rasa macam tension saja bila fikir spa ini...
fardina..saya pun sampai sekarang tak berjaya menapakkan diri dalam sec.gov ni lagi..banyak-banyak temuduga dan exam,,tapi masih belum ada rezeki lagi...isk...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

EndsAreForever
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3392
Posting: 12
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-11 16:40


Sebelum hadir temuduga :

1. Pastikan semua dokumen yang diperlukan sebagaimana yang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga SPA dibawa semasa hadir temuduga.

2. Jika jawatan yang kita pohon itu kelayakannya hanya SPM, JANGAN BAWA Diploma atau Ijazah walaupun kita ada memilikinya dan PASTIKAN dalam resume jangan ditulis ada DIPLOMA ATAU IJAZAH dan ke atas.

3. Cari dan study tentang skop tugas jawatan yang dipohon itu.(Senarai Tugas).

4. Mesti tahu Jabatan dan kementeriannya, termasuk kena ambik tahu siapa menterinya, ketua pengarahnya.

5. Jangan terlalu gugup, jangan terlalu confident, jangan bertengkar dengan penemuduga.

6. Soalan temuduga meliputi pengetahuan umum & isu semasa, pengetahuan tentang skop tugas jawatan tersebut, soalan-soalan berhubung dengan pandangan kita tentang sesuatu perkara.

Bookmark and Share

  


  Member Information For EndsAreForeverProfil   Hantar PM kepada EndsAreForever   Pergi ke EndsAreForever's Website   Quote dan BalasQuote

EndsAreForever
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3392
Posting: 12
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-11 16:43


Nota tambahan :

Selain panel penemuduga adalah dari kalangan pegawai SPA sendiri, namun ada jawatan yang penemuduganya dari Jabatan lain yang berkaitan dengan Jawatan yang ditawarkan.

(Saya selalu menjadi urusetia temuduga lantikan SPA - bagi sesiapa yang mahu bertanya lebih detail tentang selok belok temuduga di jabatan kerajaan, saya boleh berkongsi sedikit sebanyak.Tak jadi masalah.hantar ke email saya di [email protected]. Terima kasih.

Bookmark and Share

  


  Member Information For EndsAreForeverProfil   Hantar PM kepada EndsAreForever   Pergi ke EndsAreForever's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148773 saat. Lajunya....