Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 2 hari yang lalu
nabilah: 2 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Makanan HALAL dan HARAM


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Makanan HALAL dan HARAM

Please Mendaftar To Post


Oleh Makanan HALAL dan HARAM

edm_gurlz87
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2006
Ahli No: 27483
Posting: 19
Dari: Bumi ku MALAYSIA

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 11:01


Salam...
benarke mkanan seperti KFC, pizza dan mcD tak boleh di makan..
saya ada dengar cerita ia tak boleh dmakan.
sebab:
1. makanan ini adalah keluaran yahudi. Malahan jika kita membelinya seperti menyokong orang yahudi.
2. mengikut apa yang dipelajari hingga kini.hehehe
    makanan segera memang xelok dimakan sebab boleh bawa kanser.
3. ada penceramah yang berkate bahawa HALAL daripada jakim Malaysia perlu ada 2syarat sahaja. Iaitu
     i) mempunyai pekerja yang beragama islam.
     ii) pusat pemprosesan, pengilangan, pembungkusan nya bersih.
sekadar ingin bertanyer...
harap semua boleh mjawab... : :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For edm_gurlz87Profil   Hantar PM kepada edm_gurlz87   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 12:52


sekarang kita dah ada alternatif lain....
RFC - radix fried chicken keluaran sebuah syarikat mlm Melayu ISlam iaitu HPA.....
macam mana nak try????

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 13:04


salam...ni RFC adik beradik dengan kopi radik ke??sama keluarannya ye??


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 13:14


Pada 28-06-08 13:04 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ni RFC adik beradik dengan kopi radik ke??sama keluarannya ye??



ya betul......
kalau nak detail check out hpa.com.my....
siap dia ada tunjuk menu lagi tu
kalau jadi ahli, dapat mata kalau pergi makan kat sana
1st grand opening kat Sg Petani, dirasmikan oleh MB Kedah, ustaz Azizan....
Insya Allah...menjelang akhir tahun ni 30 cawangan lain akan menyerang bandar2 utama seluruhh malaysia
tapi kalau malas tunggu....dah kebuluq sangat
pergi lah Sg Petani.....

p/s: kalau pagi jangan lupa ajak teman ye....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 16:31


Assalamualaikum

seperti yang kita maklum, banyak hasil pengeluaran makanan seperti makanan segera, air gas dan lain lain adalah keluaran yahudi... tetapi, apakan daya kita untuk mnegelk dari memakan atau meminumnya??? Janji ia bersih dan halal mengikut syarak, tak salah kalau kita memakan dan meminumnya... tapi, perlu ada batas untuk menjaga kesihatan kita.. Walau apa pun terjadi, makan bila lapar... berhenti sebelum kenyang... ikutilah amalan sunnah.. Insya Allah, hidup kita pasti akan diberkati oleh Allah swt

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 16:37


Pada 28-06-08 12:52 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang kita dah ada alternatif lain....
RFC - radix fried chicken keluaran sebuah syarikat mlm Melayu ISlam iaitu HPA.....
macam mana nak try????


yup setuju sesangat...dah ada cawangan kat s.petani kedah...bila lah cwgan dia nak datang johor ini....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 07-07-08 18:14


Pada 28-06-08 13:14 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Insya Allah...menjelang akhir tahun ni 30 cawangan lain akan menyerang bandar2 utama seluruhh malaysia


encik ni ada pertalian ke dengan hPA ni?
tau tak kat mana kawasam yang mereka nak serang tu?
kawan saya, mak nya nak buka cwgn kat ipoh. da ada tempat ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 18:48


ana dah jadi ahli hpa..tapi sg.petani jauh lah...alamak,terasa lapar pulak sebut pasai RFC ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 21:39


masih lagi menunggu agar..rfc dapat menapak di Skudai......dengan jayanya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 01:04


geram bila ada pihak yang mempermainkan logo halal pada makanan.. logo halal yang ditiru sangat merisaukan. seringkali terdetik mengenai logo halal yang terdapat pada makanan & minuman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 01:06


m.. nampaknya..kena log on laman web HPA ni.. banyak produk terbaru yang belum diambil tahu lagi ni.. (^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117503 saat. Lajunya....