Dapat suami yang pandai "order" kekadang mencemaskan,
kekadang apa yang diordernya masakan yang kita tak berapa tahu nak buat&bahan tak ada kat rumah..
"yang.. nak makan mee udang pakngah, yang.. nak char keow teow penang.."
apa lagi, time ni lah nak menggaru kepala dan muncullah resipi resipi baru ciptaan sendiri
berikut adalah resipi ciptaan mee udang yang menjadi kegilaan suami
sebungkus mee kuning
taugeh(20sen)
udang besar setengah kilo, separuh dibuang kulit separuh disiang biasa.
sebelah bawang besar (saiz standart)
sebelah tomato (tukaran untuk tomato soup tin)
7 tangkai cabai kering
sedikit sos cili
2,3 ulas bawang putih & merah
sebiji telur ayah
gula & garam secukup rasa
minyak untuk menumis
daun bawang&sup
hirisan cili merah&bawang goreng untuk hiasan dan pembangkit selera.
cara-caranaya ialah..
udang yang disiang direbus dengan air dan sedikit gula diperiuk berasingan
kisar bawang besar,tomato,cabai kering dan isi udang yang dikopek kulit.
panaskan minyak dan tumis bawang putih&merah yang telah ditumbuk
bila naik bau, masukkan bahan2 yang telah dikisar dan biarkan masak sedikit.
bila naik minyak masukkan sedikit sos, gula dan garam secukup rasa.
masukkan mee kuning dan sebatikan, masukkan taugeh dan pecahkan telur ditengah-tengah kuali.
masukkan air rebusan udang dan udang yang direbus berasingan tadi mengikut sebayak kuah yang diingini.
akhir sekali taburkan hirisan daun sup dan bawang
hidangkan dan tabur bahan hiasan.
insyaAllah sedap dipandang dan dimakan.
untuk resipi char keow teow ciptaan yang menjadikan suami tertunggu didapur dan mertua mengintai ditingkap, tunggu dilain masa..
maassalamah...
-----------------