Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: ...rajinkah anda menulis blog??...


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» ...rajinkah anda menulis blog??...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...rajinkah anda menulis blog??...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 22:04


salam alaik..

dewasa ini makin banyak blogger muncul bagai cendawan lepas hjan..satu perkembangan yang baik..cuma yang tak baiknya blog2 ni macam-macam genre ada..dari yang berdakwah sampai lah ke mengumpat2..

lantak lah depa apa nak tulis..kira mereka ni rajin jugak lah ek..

saya ni...hmm..ada 2,3 blog saya created..tapi semuanya da stop..malah saya sendiri da lupa address nya..huhu...

keinginan nak buat ada..tapi masa saja yang tak bkesempatan..idea banyak tapi tangan rasa malz nak nulis..haha..

so..anda bagaimana pula ye..ada blog sendiri ka? boleh kongsi (apa address/linknya)..rajin update blog? biasanya isu apa kalian muatkan ye..bagaimana nak tarik org baca blog kita ye? hmm..kongsi2kanla ye..saya nak kumpul semangat dan kekuatan ni..huhu...k lah..salam alaik..

jangan blog frenster sudahla..hehe..:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 02:39


'alaykas salaam..
erm ana antara yang rajin update juga dalam seminggu 3,4 tak (tengok pada kelapangan dan kerajinan)

ana suka masukkan isu tarbiah, komputer, palestin dan pengislahan iaitu pembaikan diri untuk menjadi better muslim..

satu lagi, mesti pastikan kita ada kemudahan internet supaya mudah mengepost dan baca isu-isu semasa...

tentang tarik org baca tu, payah juga, ana memang ada ramai lah jugak pembaca(dalam 20 org setiap hari) tapi mereka jarang post komen atau bagi respon terhadap posting so nampak macam tak ada org baca pula posting ana tu..

dalam memblog, betulkan niat kita. kalau nak tulis tentang isu-isu islam atau dakwah, jangan pentingkan ramai ke tak yang nak baca. biar sikit janji berkualiti. maksudnya biar yang baca cuma dua tiga orang tapi mereka semua amalkan apa yang kita sarankan..

setakat tu saja ilmu yang ana mampu kongsi, maaf jika ada kekurangan, so nanti dah buat blog dan istiqamah menulis, inform lah kat semua, boleh lawat blog anta.. datang blog ana, http://kahfi8.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 20:06


em..kekadang ada masa saya post lah artikel kat blog.. ada masa singgah lah kat blog saya http://www.shima-ku.blogspot.com

ada masa sila lah beri komen..insyaAllah saya akan perbaiki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 20:28


salam...betul juga seperti yang saudara katakan.kadang-kadang malas saja tangan nak taip sedangkn idea banyak...bagi saya kalau niat kuat sangat nak taip barulah banyak idea...kadang-kadang saya copy paste juga kalau da malas sangat.... guna blog pun just sekali dengan friendster... http://sureoff.blog.friendster.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 22:44


assalamu'alaikum

nak tulis blog kena istiqomah, nak dapatkan idea rajinlah membaca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 22:48


waalaikummslm..w.b.t
betul tu ya anakpejuang..ehehe..

rajin..malas.. sikap kita.
kekadang kekangan masa yang membataskan untuk meng"update blog tu

tapi.. blog antara cabang 'kreatif untuk berdakwah'
melalui blog..kita smpaikan ilmu.kongsi info. get latest news
tapi AWAS.. kerna blog bersifat di alam maya..
jadi..sumber SOHIh..PAlsu..Benar dan pelbagai maksud lagi..
kita perlu guna AKAL untuk berfikir..

jadi.. selidik dulu sebelum mentafsirkan sesuatu..;)
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-10-08 08:14


salamualaikum
saya pula..baru saja buat blog..alhamdulillah bulan september hari tu. rasa nya tak buat juga kalau tak ada wifi kat kolej. yang mendorong buat pun sebab wifi baru masuk kat kolej.hu2..
Rajin tak rajin,...bergantung pada masa.kalau ada masa terluang insyaAllah mskkan posting. tapi, dalam seminggu tu adalah dalam 2 atau 3 posting.
anyway, matlamat buat blog pun sebab medan untuk dakwah. nak ajak adk2 dan sahabat-sahabat kat fak..sama-sama amalkan'islam sebagai cara hidup'.saya ada matlamat sendiri..yang susah nak describe. InsyaAllah..satu hari nanti.........
lagipun,masih dalam peringkat belajar. ilmu tak banyak..dan kebanyakkan posting copy&paste. yang ori nya dalam ruang 'khalifah Allah' saja.
InsyaAllah cuti sem ini..try nak buat artikel sendiri..dan kena mentelaah dulu lah dan ty yang lebih arif.
kalau sudi..kut2 lah tangan sahabat-sahabat rajin nak terbukak...sila dan jemputlah ke
http://mylifeis4islam.wordpress.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-10-08 08:17


nak jugak..
ana baru saja created blog smalam
so boleh lah kongsi2 info..
http:// href="mailto:[email protected]"][email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 08:53


salam..
buat masa ni memang agak rajin tulis blog....
tapi tu blog personal...saja nak share kehidupan sendiri dan pengalaman yang dirasa dengan org lain....bukan untuk menunjuk2 atau tujuan yang buruk...
untuk kepuasan sendiri sahaja...
menulis blog ni banyak membantu saya tingkatkan diri saya sendiri, di mana saya belajar mengenali diri saya lebih dan berusaha untuk menjadi lebih baik...
sejak dah buat blog guna multiply.com ni....dah malas nak tukar ke mana-mana blog...walaupun banyak lagi blog net yang lebih baik contoh blogspot or wordpress....guna sajalah apa yang ada....
http://bintukhair.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 10:48


Wawa pernah terfikir nak tulis blogspot just because Wawa nak luahkan rasa sedih d hati tapi .. tu lah .. Wawa takut pula org cakap Wawa ni meraih simpati @ 'mencapap' ... (mencari Publisiti) .. So .. tulis saja lah kat diari usang ni .. Huhu .. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 10:51


Paling penting, kita kena berpegang pada beberapa prinsip;

1. Bertanggungjawab terhadap apa yang ditulis

Segala apa yang kita coret, tidak kira dalam genre apa sekalipun - ilmiah, khabar semasa, perkongsian pengalaman, luahan hati atau lain-lain. Ada di kalangan blogger (lazimnya yang merahsiakan identiti diri) suka membangkitkan suatu isu atau pertikaian, yang akhirnya menimbulkan bermacam spekulasi.

Lebih kritikal apabila khabar yang disampaikan itu tidak diketahui akan kesahihannya, malah ada juga sekadar fitnah yang ditabur! Ini adalah suatu gejala yang cukup merbahaya, dan menjadi wahana kepada perpecahan ummah. Tidak kira sama ada blog politikus atau blog agamawan, jika terdapat unsur sebegini, perlulah diperbaiki.

Hubungan sesama manusia perlu sentiasa jernih, dan inilah yang dituntut oleh agama. Dikhuatiri penulisan yang tidak bersandar pada sumber yang benar, apalagi menyentuh sensitiviti individu akan mengeruhkan ukhwah sesama Muslim. Bukanlah isu yang kontroversi langsung tidak boleh disentuh, cuma perlu berasas dan terbukti kebenarannya. Paling penting, rasa tanggungjawab terhadap penulisan sendiri.

Tanggungjawab ini bukan sekadar di dunia, tetapi juga di akhirat kelak. Apabila kita berdiri di hadapan Allah Ta'ala. Maka pastikanlah penulisan kita tidak memudaratkan agama, kerana kita akan dipertanggungjawabkan terhadap setiap butir kalimah sendiri.

2. Menulislah untuk kebaikan

Ketika menulis, pastikan setiap penulisan itu akan membawa implikasi yang positif. Jika penulisan tersebut bukanlah suatu kajian ilmiah demi merungkai persoalan-persoalan minda, sekurang-kurangnya ada unsur kebaikan yang dapat dikongsikan dengan pembaca.

Adakah sukar untuk menulis demi kebaikan?

Tidak sebenarnya. Kerana pada setiap penulisan, tertamsil apa yang ingin disampaikan oleh blogger. Dan dalam setiap penyampaian; sama ada bersifat peribadi atau tidak, tidak salah jika diselitkan mesej-mesej yang dapat membuat para pembaca berfikir atau bermuhasabah diri.

Bukan sekadar tazkirah yang dapat menyentuh jiwa pembaca, tetapi apa saja bentuk penulisan, asalkan kena pada gayanya.

Bagaimana?

Apabila ditanya kepada seorang novelis terkemuka tanahair, jawapannya mudah; menulislah dari hati. Hati yang tulus dan ikhlas. Bersih dari sebarang rasa hasad atau noda mazmumah.

Seposen dua dari saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:02


blog dah lama tak update...tak ada masa lah (kononnya) hehehe..

nantilah ...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:44


tak pernah buat blog tapi suka baca blog orang :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 14:18


tak rajin pun malah tak pernah buat pun..malas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 14:52


Pada 31-10-08 11:02 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

blog dah lama tak update...tak ada masa lah (kononnya) hehehe..

nantilah ...


belum sampai seru nak buka blog, teringin juga tapi tak ada masa lah (kononnya) 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 20:08


Pada 31-10-08 14:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-08 11:02 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

blog dah lama tak update...tak ada masa lah (kononnya) hehehe..

nantilah ...


belum sampai seru nak buka blog, teringin juga tapi tak ada masa lah (kononnya) 8-)



samalah kita.. actly seperti yang cerita, pernah jugak create 2 3 blog..tapi tak ada kesempatan nak update..tu lah jadi bentut nak teruskan..

tapi kan..bagaimana nak tarik org supaya lawat blog kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 20:38


Depends dengan tahap kesibukkan diriku... heh.....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 20:57


salam..ziarah lah ke blog syaa ye..http://eisyaablog.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 02-11-08 21:06


Pada 31-10-08 10:51 , SaLaFiaN posting:

!!! QUOTE !!!

Paling penting, kita kena berpegang pada beberapa prinsip;

1. Bertanggungjawab terhadap apa yang ditulis

Segala apa yang kita coret, tidak kira dalam genre apa sekalipun - ilmiah, khabar semasa, perkongsian pengalaman, luahan hati atau lain-lain. Ada di kalangan blogger (lazimnya yang merahsiakan identiti diri) suka membangkitkan suatu isu atau pertikaian, yang akhirnya menimbulkan bermacam spekulasi.

Lebih kritikal apabila khabar yang disampaikan itu tidak diketahui akan kesahihannya, malah ada juga sekadar fitnah yang ditabur! Ini adalah suatu gejala yang cukup merbahaya, dan menjadi wahana kepada perpecahan ummah. Tidak kira sama ada blog politikus atau blog agamawan, jika terdapat unsur sebegini, perlulah diperbaiki.

Hubungan sesama manusia perlu sentiasa jernih, dan inilah yang dituntut oleh agama. Dikhuatiri penulisan yang tidak bersandar pada sumber yang benar, apalagi menyentuh sensitiviti individu akan mengeruhkan ukhwah sesama Muslim. Bukanlah isu yang kontroversi langsung tidak boleh disentuh, cuma perlu berasas dan terbukti kebenarannya. Paling penting, rasa tanggungjawab terhadap penulisan sendiri.

Tanggungjawab ini bukan sekadar di dunia, tetapi juga di akhirat kelak. Apabila kita berdiri di hadapan Allah Ta'ala. Maka pastikanlah penulisan kita tidak memudaratkan agama, kerana kita akan dipertanggungjawabkan terhadap setiap butir kalimah sendiri.



betul tu..kadang-kadang kita main copy paste dr sesiapa tanpa tau dari mana sumbernye.. :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 21:21


Assalamualaikum

Soalannya: rajinkah anda menulis blog??... :kelip:

Jawapanya: Memang tersangat lah malas. macam tulis diari pula. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 21:34


Pada 31-10-08 10:48 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Wawa pernah terfikir nak tulis blogspot just because Wawa nak luahkan rasa sedih d hati tapi .. tu lah .. Wawa takut pula org cakap Wawa ni meraih simpati @ 'mencapap' ... (mencari Publisiti) .. So .. tulis saja lah kat diari usang ni .. Huhu .. :-(


:jangan: saya pun ada blog juga...blog saya ada sikit-sikit pasal peribadi dan perjalanan seharian...bukan mencari publisiti..dalam blog saya selitkn juga artikel2 keagamaan,tak sepenuhnya pasal diri sendiri..

Wawa if nak buat blog kena bijak dalam mentadbir blog tersebut.. Renung-renungkan...fikir-fikirkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 21:39


betul tu..kadang-kadang kita main copy paste dr sesiapa tanpa tau dari mana sumbernye.. :-?

:berfikir: saya if copy paste akan make sure letak dari sumber mana kat bawah artikel tersebut..mudah-mudahan apa yang ada dalam blog itu dapat di manafaatkan bersama2..insyAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 11:49


Pada 02-11-08 21:21 , eira posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Soalannya: rajinkah anda menulis blog??... :kelip:

Jawapanya: Memang tersangat lah malas. macam tulis diari pula. :sopan:

ye lah... dah tu, memang blog tu adalah "online diary" :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 03-11-08 12:57


erm,dah lama tak update..malaslah.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 23:20


haa.. IM.. sebelum ni tanya ss..
nak buat blog mana..
blogspot au wordpress..

apa ceritanya..??
ada perkembangan ke..
au menguncup saja..ehehe..

bolehlaa sebarkan maklumat tentang pelbagai info dalam blog..
rajin tak rajin saja nak update..macam blog ss juga..
em.. depends pada tahap kemampuan masing-masing..

pada yang belum ada lagi..
sahutlaa cabaran..
seorang satu Blog :-D

selamat mencipta blog sendiri.. caiyokkk!! :sopan:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 23:46


jawapannya ialah malas. blog tu ada tapi jarang2 update. update blog is not my priority


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 23:51


Rasanya yang rajin update blog ni..kak shye..ngeh3..ada blog tapi habuk pun tak ada..belum tiba masanya nak mencoret sesuatu..insya allah cuti sekooah yang panjang nanti akan diusahakan.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:07


Pada 03-11-08 12:57 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

erm,dah lama tak update..malaslah.. :-D



:lol: kita serupa....kita serupa...malas nak update blog..singgah kat ukhwah lagi seronok..wah gituuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:33


Blog? Dulu pernah buat blog kat Friendster. rasa macam tak best pulak buat blog pakai Friendster. Bertahan pun cuma beberapa bulan saja. Ingat nak buat blog baru tapi macam tak ada idea pula. Cadang nak buat blog pelbagai macam isuhangat.blog tapi idea utama nak tiru failblog. Entahlah. Tak ada selera lagi bila tak ada PC sendiri...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-08 08:30


Assalamualaikum

Ada certain pemilik blog peribadi..masa-masa kesedihan tu lebih banyak memberi ilham untuk update kan blog :-D

Kenapa ye.. ;-) Agaknya bila sedih kita lebih banyak monolog sendiri dalam blog sebab berasakan kita keseorangan..Bila happy kita lebih suka dengan teman-teman :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

adha01
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2008
Ahli No: 35791
Posting: 5
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 11:56


bagaimana nak maintain rajin tulis blog ni .. kadang kadang 1 bulan sekali saja lih update .. dok reti nak menulis blog .. :-(


-----------------
Rahsia Jana duit


Bookmark and Share

    


  Member Information For adha01Profil   Hantar PM kepada adha01   Pergi ke adha01's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 12:12


!!! QUOTE !!!

bagaimana nak maintain rajin tulis blog ni .. kadang kadang 1 bulan sekali saja lih update .. dok reti nak menulis blog .. :-(


Ada entri menarik mengenai penulisan blog ini. Saya tak mahu tiru tampal di sini. Jadi, jom ke sana!

Tajuknya ialah SENI MENGARANG BLOG

Mudah-mudahan menjadi pemangkin semangat untuk pemblog-pemblog mengemaskinikan blog masing-masing termasuklah saya.heh.

My blog>>HERE


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 12:21


Pada 31-10-08 10:48 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Wawa pernah terfikir nak tulis blogspot just because Wawa nak luahkan rasa sedih d hati tapi .. tu lah .. Wawa takut pula org cakap Wawa ni meraih simpati @ 'mencapap' ... (mencari Publisiti) .. So .. tulis saja lah kat diari usang ni .. Huhu .. :-(


Cuba baca entri saya di SINI. Mungkin boleh dapat idea untuk menulis blog barangkali.

!!! QUOTE !!!

betul tu..kadang-kadang kita main copy paste dr sesiapa tanpa tau dari mana sumbernye..

saya if copy paste akan make sure letak dari sumber mana kat bawah artikel tersebut..mudah-mudahan apa yang ada dalam blog itu dapat di manafaatkan bersama2..insyAllah..


Jom baca nasihat Mufti kepada penulis di entri saya>>Klik di sini


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 09-11-08 12:58


bagus..bagus...

tapi kan encik sunan_faqih..bagaimana kita nak 'lindungi' tulisan kita drpada diciplak ek? saya pasti ramai yang punya idea dan bahan menarik tapi tak mahu dikongsi disini kerana takut kalu2 idea mereka dicedok org..dan saya pun rasa begitu jugak..ada yang punya kolexi cerpen..novel...piusi..kajian ilmiah dan lain-lain, tapi hanya disimpan tanpa dipaparkan..entahla.. takut adie tu dieksploitasi dan disetak rompak ke seantero dunia..yang rugi kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 14:34


1. Boleh guna pilihan invited reader kalau di blogspot.
2. Boleh guna pilihan entri berpassword kalau di wordpress
3. Kalau taknak orang baca dan ciplak dari blog, buatlah buku..betapa banyak orang dah bercerita di blognya kemudian terbit sambungannya di buku..tak ada masalah ciplak pun, sebaliknya bukunya senang dijual...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 09-11-08 18:55


ada blog..guna wordpress, ada sistem password kan entry. malas tak malas, depends, kalau rasa ada cerita best yang nak disimpan dalam blog tulis, kalau tak, tak tulis, tapi selalu nya tak...malas...huhu


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Helmisuhaimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3855
Posting: 111
Dari: Kuala Lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 11:45


Rajin ke tak eh...

Alhamdulillah..baru-baru ni juga saya dah start rajin tulis blog..
Plan nak sentiasa aktif InsyaALLAH..
setakat ini nak fokus pada dua blog juga..

http://helmisuhaimi.blogspot.com
http://malaysianeconomist.blogspot.com

Sokonglah blog ya..
huhuhu


-----------------
keindahan & kecantikan diri bukan hanya terletak pada rupa luaran, tetapi hakikinya keindahan itu terletak pada akhlak & hatinya...




Bookmark and Share

    


  Member Information For HelmisuhaimiProfil   Hantar PM kepada Helmisuhaimi   Pergi ke Helmisuhaimi's Website   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:54


salam..

sebut pasal blog ni memang best..tapi kadang-kadang idea yang datang tak cukup..so,banyakkan membaca..selamat berblogger untuk isalam itu sendiri..

http//:www.zalai87.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 15:09


sekarang ni dah malas dah nak tulis blog..
dulu baru-baru tahu buat blog, rajin lah tulis,,
sekarang ni rasa macam buang masa pun ada..huhuuhuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 23:01


sempena azam baru d tahun baru saya cuba untuk merajinkan diri menulis blog..before ni da ada tapi zero.. btw Kalau rajin datang lah ke blog saya.. http://www.mymindstories.blogspot.com/


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Muslim_Cute95
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2008
Ahli No: 36500
Posting: 41
Dari: Jelapang Padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 23:43


Saya pun malas juga nak update.Selalu copy & paste saja.
Apa-apapun jemput ke blog saya --> http://thelittlekhalifah.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muslim_Cute95Profil   Hantar PM kepada Muslim_Cute95   Pergi ke Muslim_Cute95's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 23:52


Malas nak menulis2...copy&paste saja lah sonang...hehe

http://www.muhamadazrulali.blogspot.com/

"blog untuk semua"

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 00:03


.. serius buta IT aku ni:cry:.. nak buat blog pun tak reti.. adehh:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 00:14


kakisamun..
tak apa saja bute IT, jangan bute hurup, buter ilmu..hehehe..
kalau teringin buat blog boleh saja belajar...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 13:41


..Kalau asik nak mengopy apa sebenarnya yang mahu ditonjolkan melalui blog sendiri ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 13:51


Pada 03-01-09 00:03 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. serius buta IT aku ni:cry:.. nak buat blog pun tak reti.. adehh:lol:..


hahaha aku pun same..bukan pun rajin sangat..blog pun tak ada macam mana nak rajin tulis blog... nak buat blog tak reti wooo..baca blog orang reti lah

:-D


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

mie_sya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31925
Posting: 27
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 02:02


salam...
jika ada kelapangan..
saya akan update bog setiap hari...
tapi saya lebih suka melepak di blog org...
heheehehhe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie_syaProfil   Hantar PM kepada mie_sya   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 12-01-09 05:10


hahaha kalau ada masa update ar.. tapi blog yang baaru ni igtkn nak diam-diam saja, sekali teramai pula yang tau, haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 09:54


Assalamualaikum

Setakat ni saya ada tiga blog yang saya kendalikan...

1. Blog Muqaddimah - untuk diri saya sendiri, kebanyakannya lebih kepada cerita-cerita agama, motivasi untuk diri... hampir semuanya copy & paste    :-D tapi ada juga lah pandapat saya sedikit... jadilah daripada tak ada langsung.. :-D

http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/

2. Blog Online Job @ Home Business - lebih kepada bisnes online, yang ni tak perlu update apa-apa sangat, sebab saya hanya perlu respons kepada pelanggan sahaja.. kadang-kadang tu kena juga menaiktaraf persembahan blog yang sedia ada.. bukan apa, nak tarik pengunjung kan... :-D

Sekiranya berminat nak joint, jangan malu2, jangan segan... saya sedia membantu... :welcome: just klik

http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/

3. Blog Kelas - yang ni blog khas untuk kawan-kawan masa study upper six dulu... tapi tak banyak sangat posting, biasa-biasa saja.. sebab kawan-kawan pun malas nak update :cry: :cry: ... nak tengok klik saja..

http://alkhawarizmi03.blogspot.com/

Saya ucapkan selamat datang ke blog tersebut...
8-) 8-)


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 10:29


Cuba nak merajinkan diri untuk menulis di blog..
biasanya saya akan menulis jika ada kelapangan dan dipenuhi dengan idea2 tertentu.. kadangkala saya tuliskan catatan pengalaman saya untuk dikongsi bersama.. kerana itu secara tak langsung kita boleh mengenali seseorang dengan lebih dekat lagi.. :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-09-09 10:10


since puasa hari tu terasa rajin sikit nak aktv semula.. tapi tak pasti lah sampai bila..lepas raya ni program da sibuk balik macam biasa...erm.. nasib lah..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-09-09 16:22


salam alaiykh...
susah nak istiqamah untuk update blog...kadang-kadang idea ada tapi bukan waktu tak sesuai. mungkin saya perlu main set satyu masa bagi update blog yang da lama terbantut....


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:50


Pada 27-09-09 16:22 , miftahul_jannah posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaiykh...
susah nak istiqamah untuk update blog...kadang-kadang idea ada tapi bukan waktu tak sesuai. mungkin saya perlu main set satyu masa bagi update blog yang da lama terbantut....



samalah..dengan saya..hinggakan terlupa passwordnya...tuelah pasal sampai sekarang nda update.. :cry:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:59


!!! QUOTE !!!



samalah..dengan saya..hinggakan terlupa passwordnya...tuelah pasal sampai sekarang nda update.. :cry:



lah.. lain kali password janganla macam-macam sangat.. lupa kan dah payah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172656 saat. Lajunya....