Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Penggunaan Bahan Api Mengikut Kenderaan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Penggunaan Bahan Api Mengikut Kenderaan

Please Mendaftar To Post


Oleh Penggunaan Bahan Api Mengikut Kenderaan

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 09-06-08 13:48


Senarai pengeluar kenderaan, jenis kenderaan dan penggunaan bahan api (kilometer/liter)

Alfa Romeo 146 11.50
Alfa Romeo 147 8.97
Alfa Romeo 156 9.47
Alfa Romeo 159 10.00
Alfa Romeo 75 11.50
Alfa Romeo GT 11.10
Audi A4 13.00
Audi TT 9.40
BMW 3 Series 10.18
BMW 5 Series 8.15
BMW Mini Cooper 12.20
Chevrolet Aveo 11.40
Chevrolet Captiva 10.28
Chevrolet Optra 10.42
Citroen C3 13.00
Citroen exam 7.00
Daewoo Lanos 10.00
Daewoo Nexia 11.00
Daewoo Nubira II 9.67
Daihatsu Copen 12.40
Daihatsu Sirion aka Perodua Myvi 15.37
Daihatsu Terios 11.75
Daihatsu YRV 11.61
Datsun 120Y 8.00
Fiat Idea 13.50
Fiat Panda 14.80
Fiat Punto 13.66
Fiat Stilo 10.00
Ford Cosworth 6.00
Ford Escape 8.50
Ford Fiesta 12.00
Ford Focus 10.83
Ford Laser 11.71
Ford Mondeo 9.03
Honda Accord 10.35
Honda Airwave 15.07
Honda City 14.44
Honda Civic 12.14
Honda Concerto 10.50
Honda cari-V 9.25
Honda CrossRoad 12.80
Honda Edix 12.17
Honda Elysion 13.46
Honda Fit 14.93
Honda Integra 11.15
Honda Jazz 13.56
Honda Odyssey 9.85
Honda Prelude 9.50
Honda Stream 12.74
Hyundai Accent 13.52
Hyundai Avante 12.42
Hyundai Coupe 10.80
Hyundai Elantra 13.50
Hyundai Getz 13.20
Hyundai Matrix 10.56
Hyundai Santa Fe 7.67
Hyundai Sonata 10.50
Hyundai Trajet 8.56
Hyundai Tucson 9.44
Hyundai Tuscani 10.29
Hyundai Verna 11.88
Isuzu Elf 11.00
Jaguar tak-Type 7.50
Kia Carens 8.43
Kia Carnival 8.40
Kia Cerato 11.47
Kia Magentis 9.67
Kia Optima 10.80
Kia Picanto 14.87
Kia Rio 13.06
Kia Sephia 12.00
Kia Spectra 11.41
Kia Sportage 8.00
Lexus ES300 9.30
Lexus IS200 9.73
Lexus IS250 10.20
Lexus RS200 9.60
Mazda 121 11.00
Mazda 2 12.32
Mazda 3 11.28
Mazda 323 13.08
Mazda 6 10.25
Mazda CX7 7.55
Mazda MX-5 10.00
Mazda Premacy 9.57
Mazda Protege 14.00
Mazda RX7 6.80
Mazda RX8 7.00
Mercedes Benz C-Class 8.50
Mercedes Benz E-Class 8.88
Mercedes Benz SLK 9.50
Mercedes Benz Vito 28.00
Mitsubishi Airtrek 9.76
Mitsubishi Colt 12.94
Mitsubishi EVO 5.50
Mitsubishi Galant 10.54
Mitsubishi Grandis 8.50
Mitsubishi Lancer 12.68
Mitsubishi Outlander 10.16
Mitsubishi Pajero 7.00
Mitsubishi Space Wagon 8.17
Nissan Cefiro 9.02
Nissan Lafesta 11.00
Nissan Latio 13.89
Nissan March 13.23
Nissan Murano 8.36
Nissan Prairie 8.83
Nissan Presage 10.60
Nissan Presea 9.30
Nissan Primera 10.00
Nissan Pulsar 11.00
Nissan Silvia 8.21
Nissan Sunny 16.27
Nissan Sylphy 10.76
Nissan Twin Cab 14.00
Nissan tak-Trail 10.50
Opel Astra 12.45
Opel Combo 17.00
Opel Corsa 12.50
Opel Meriva 10.97
Opel Omega 7.85
Opel Tigra 14.00
Opel Vectra 10.47
Opel Zafira 9.60
Perodua Kelisa 16.98
Peugeot 206 13.53
Peugeot 207 11.00
Peugeot 307 10.18
Peugeot 406 11.90
Peugeot 407 9.67
Porsche 911 8.00
Proton Arena 11.50
Proton Gen-2 11.43
Proton Iswara 15.00
Proton Saga 15.00
Proton Satria 14.00
Proton Waja 12.77
Proton Wira 13.87
Renault 19RN 12.00
Renault Clio 11.25
Renault Kangoo 17.72
Renault Laguna 10.40
Renault Megane 12.49
Renault Scenic 12.25
Saab 9-3 7.00
Saab 9-5 7.76
Seat Ibiza 15.00
Seat Toledo 10.48
Skoda Fabia 11.50
Skoda Octavia 11.46
Skoda Superb 10.50
Skoda Tour 11.20
Ssangyong Musso 9.80
Ssangyong Rexton 6.00
Subaru Forester 8.65
Subaru Impreza 10.97
Subaru Impreza WRX 8.67
Subaru Justy 12.50
Subaru Legacy 9.41
Subaru R2 16.00
Subaru Vivio 15.50
Suzuki Every 15.35
Suzuki Grand Vitara 9.00
Suzuki Ignis 13.24
Suzuki Jimny 12.00
Suzuki Liana 12.30
Suzuki Swift 13.48
Suzuki SX4 12.25
Suzuki Vitara 9.03
Suzuki Wagon 15.50
Toyota Belta aka Vios new version 17.00
Toyota Caldina 11.33
Toyota Camry 11.11
Toyota Celica 11.33
Toyota Corolla 13.35
Toyota Corolla Altis 11.81
Toyota Corolla Axio 14.00
Toyota Corona 9.50
Toyota Estima 8.50
Toyota Fortuner 6.20
Toyota Harrier 9.00
Toyota IST 15.46
Toyota Picnic 8.30
Toyota Prius 23.80
Toyota RAV4 9.94
Toyota Rush 11.25
Toyota Starlet 13.12
Toyota Vios 14.55
Toyota Vitz 17.00
Toyota Voltz 12.50
Toyota Wish 12.41
Toyota Yaris 14.80
Volkswagen Beetle 7.00
Volkswagen Bora 10.50
Volkswagen Caddy 11.00
Volkswagen Golf 10.33
Volkswagen Passat 8.57
Volvo S40 9.87
Volvo S60 8.18
Volvo S70 8.75
Volvo S80 8.57

sumber : http://www.mycarforum.com/reviews/?action=fc_table

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 07:37


mak oi..

siapa-siapa nak beli kereta..boleh lah buat kiraan sekarang..
baru boleh bajet dengan kewangan dan logistik yang ada :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 10-06-08 17:25


setakat ni yang boleh dibeli, yang saving rasanya untuk kereta malaysia..

perodua myvi
saga baru...

yang ni rasanya praktikal lah untuk orang2 bujang dan fresh graduate, yang ada family kecik pun boleh juga...

kalau dah ada family besar tu, belilah mercedes benz vito, paling jauh kilometer setakat ni, dan juga besar, sesuai untuk family.

kalau banyak duit, beli toyota prius... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-06-08 19:50


waa banyaknye jenis kereta yang tak pernah dengar pun ada...bolehlah buat kira-kira nak beli kereta yang ekonomik sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 20:01


Honda City ada dua...i-dsi dan vtec..penggunaan bahan api untuk kedua-dua jenis enjin ni berlainan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 10-06-08 21:43


kalau nak tau lebih lanjut, klik pada link tu, ada lebih specific lagi penggunaannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 15:53


kalau myvi se bagaimana pulak? sama ke dengan myvi biasa? tak nampak pula viva dan persona....sekarang dah keluar persona se....cun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-08 16:20


Assalamualaikum
tapi rasanya banyak lagi faktor perlu diambilkira ni kan... :kelip: Kenapa Proton Savvy tak ada...bukan ke tu kereta paling menjimatkan? :berfikir: Mercedes B-Class pun tak ada...kereta impian... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-09-08 16:57


Pada 10-06-08 17:25 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

setakat ni yang boleh dibeli, yang saving rasanya untuk kereta malaysia..

perodua myvi
saga baru...

yang ni rasanya praktikal lah untuk orang2 bujang dan fresh graduate, yang ada family kecik pun boleh juga...

kalau dah ada family besar tu, belilah mercedes benz vito, paling jauh kilometer setakat ni, dan juga besar, sesuai untuk family.

kalau banyak duit, beli toyota prius... :)



setakat ini MYVI bukan kereta yang menjimatkan..dulu ana pakai 1.3 MYVI memang kuat juga minyak dia...

sekarang pakai kereta 1.5 lagi jimat minyak rasanya...

my suggestion kalau nak save minyak dalam 1.5cc pakai Honda City or Toyota Vios...lebih jimat even dr Myvi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-09-08 17:12


Pada 06-09-08 16:57 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-08 17:25 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

setakat ni yang boleh dibeli, yang saving rasanya untuk kereta malaysia..

perodua myvi
saga baru...

yang ni rasanya praktikal lah untuk orang2 bujang dan fresh graduate, yang ada family kecik pun boleh juga...

kalau dah ada family besar tu, belilah mercedes benz vito, paling jauh kilometer setakat ni, dan juga besar, sesuai untuk family.

kalau banyak duit, beli toyota prius... :)



setakat ini MYVI bukan kereta yang menjimatkan..dulu ana pakai 1.3 MYVI memang kuat juga minyak dia...

sekarang pakai kereta 1.5 lagi jimat minyak rasanya...

my suggestion kalau nak save minyak dalam 1.5cc pakai Honda City or Toyota Vios...lebih jimat even dr Myvi.



hmmm...Honda City or Toyota Vios tu kereta malaysia ke? erk....tak tahu lah pula.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 17:15


Pada 10-06-08 20:01 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Honda City ada dua...i-dsi dan vtec..penggunaan bahan api untuk kedua-dua jenis enjin ni berlainan...


for greater millage, i-dsi is the engine
for greater power, v-tec engine is for you

tapi dua-dua safe minyak, cuma i-dsi lagi safe lah, sebab engine dia memang untuk millage


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-09-08 18:24


macam mana dengan proton savvy?rasanya ia lebih jimat dari MYVI...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-09-08 18:47


savvy dikatakan kereta proton yang paling rendah fuel consumption...
saya pernah memandu savvy, semuanya dalam auto manual transmission (A M T)
boleh dikatakan sedap lah juga...sekarang ni kalau antum semua perasan, proton tengah promotekan savvy ni di pasaran...cuba tengok iklan2...

ayah housemate saya jurutera di proton, di bagi housemate saya pakai savvy,
maknanya betul lah tu gamaknya savvy ni lagi saving, tapat dengan namanya...
hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-09-08 19:02


Pada 06-09-08 17:12 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!



hmmm...Honda City or Toyota Vios tu kereta malaysia ke? erk....tak tahu lah pula.....






owh bncg pasal kereta malaysia ke..alamak silap topik lah pula...ehhehe.. :-D :-D

tapi apa pun savy dengan myvi...nak save minyak pakai savy...tapi kalau tak nak masalah pakai lah myvi...sebab dah tau proton sure akan ada masalah...tapi kalau patriotik nak tolong industri kereta...pakai lah savy...ehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 07-09-08 00:02


Pada 06-09-08 18:47 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

savvy dikatakan kereta proton yang paling rendah fuel consumption...
saya pernah memandu savvy, semuanya dalam auto manual transmission (A M T)
boleh dikatakan sedap lah juga...sekarang ni kalau antum semua perasan, proton tengah promotekan savvy ni di pasaran...cuba tengok iklan2...

ayah housemate saya jurutera di proton, di bagi housemate saya pakai savvy,
maknanya betul lah tu gamaknya savvy ni lagi saving, tapat dengan namanya...
hehe....


saya memang memakai savvy...jimat...RM40 sahaja dari Penang ke Seremban...


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 07-09-08 06:18


fuh...jimat sungguh...dari penang ke seremban tu ada lah dalam +-450km....jimat juga tu....

kalau rm40 minyak harga lama (rm1.92) dapat 20.83 liter
kalau macam tu +-21.6km / liter...jimat sungguh...

kalau rm40 minyak harga sekarang(rm2.55) dapat 15.68 liter
kalau macam tu +-28.7km / liter.....lagi efisien..


!!! QUOTE !!!



saya memang memakai savvy...jimat...RM40 sahaja dari Penang ke Seremban...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 07:34


Pada 07-09-08 06:18 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

fuh...jimat sungguh...dari penang ke seremban tu ada lah dalam +-450km....jimat juga tu....

kalau rm40 minyak harga lama (rm1.92) dapat 20.83 liter
kalau macam tu +-21.6km / liter...jimat sungguh...

kalau rm40 minyak harga sekarang(rm2.55) dapat 15.68 liter
kalau macam tu +-28.7km / liter.....lagi efisien..


Assalamualaikum
ada yang salah ni..takkanlah dengan harga minyak seliter RM2.55 boleh dapat +-28.7km/liter, dengan harga RM1.92 boleh dapat +-21.6km/liter sahaja...cuba fikir kat mana salah pengiraan ni... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 07-09-08 13:48


Pada 07-09-08 07:34 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-09-08 06:18 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

fuh...jimat sungguh...dari penang ke seremban tu ada lah dalam +-450km....jimat juga tu....

kalau rm40 minyak harga lama (rm1.92) dapat 20.83 liter
kalau macam tu +-21.6km / liter...jimat sungguh...

kalau rm40 minyak harga sekarang(rm2.55) dapat 15.68 liter
kalau macam tu +-28.7km / liter.....lagi efisien..


Assalamualaikum
ada yang salah ni..takkanlah dengan harga minyak seliter RM2.55 boleh dapat +-28.7km/liter, dengan harga RM1.92 boleh dapat +-21.6km/liter sahaja...cuba fikir kat mana salah pengiraan ni... ;-)




hmmm...cuba fikir, lebih banyak liter minyak yang digunakan pada suatu jarak, lebih kurang jarak kilometer / liter.

antara 15.68 liter dan 20.83 liter, yang mana lebih jimat pada suatu njarak yang sama?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:39


Assalamualaikum
kalau saya kata ustazfirdaus salah boleh terima tak... :berfikir:
sebabnya..RM40 tu hanya valid untuk satu nilai sahaja..sama ada solskjaer sebut RM40 tu masa harga minyak RM1.92 atau masa ia berharga RM2.55 (harga diesel ni.. :berfikir: ) tak percaya tanya solksjaer... ;-)

nisbah penggunaan minyak/liter sepatutnya sama bagi jenis kenderaan yang sama..macam mana tiba-tiba dia boleh jadi lagi efisien pula...melainkan ada sesuatu yang solksjaer buat dengan keretanya...

maknanya jika solksjaer menggunakan RM40 masa harga minyak RM2.55, pastinya masa harga minyak RM1.92, solksjaer menggunakan lebih sedikit petrol...

ok, mengambilkira RM40 tu masa harga petrol RM2.55, solksjaer akan dapat 15.68liter kan...pastilah masa harga petrol RM1.92, petrol yang perlu digunakan hanyalah

=RM1.92*15.68
=RM30.11

tapi saya faham comparation yang cuba dibuat oleh ustazfirdaus..

P/S : sekadar brainstorming, sebab saya suka matematik... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 08-09-08 17:14


Pada 08-09-08 15:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kalau saya kata ustazfirdaus salah boleh terima tak... :berfikir:
sebabnya..RM40 tu hanya valid untuk satu nilai sahaja..sama ada solskjaer sebut RM40 tu masa harga minyak RM1.92 atau masa ia berharga RM2.55 (harga diesel ni.. :berfikir: ) tak percaya tanya solksjaer... ;-)

nisbah penggunaan minyak/liter sepatutnya sama bagi jenis kenderaan yang sama..macam mana tiba-tiba dia boleh jadi lagi efisien pula...melainkan ada sesuatu yang solksjaer buat dengan keretanya...

maknanya jika solksjaer menggunakan RM40 masa harga minyak RM2.55, pastinya masa harga minyak RM1.92, solksjaer menggunakan lebih sedikit petrol...

ok, mengambilkira RM40 tu masa harga petrol RM2.55, solksjaer akan dapat 15.68liter kan...pastilah masa harga petrol RM1.92, petrol yang perlu digunakan hanyalah

=RM1.92*15.68
=RM30.11

tapi saya faham comparation yang cuba dibuat oleh ustazfirdaus..

P/S : sekadar brainstorming, sebab saya suka matematik... :welcome:



hmm...maksud saya lebih efisien bukan pada capacity enjin yang menggunakan bahan bakar tersebut, tapi lebih efisien terhadap harga bahan bakar.

kalau harga dulu isi rm40, guna sampai seremban
tapi kalau sekarang isi rm40, kalau sampai seremban juga maknanya savvy tu dapat lebih mileage / liter berbanding harga dulu,
itu yang saya maksudkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 17:17


Assalamualaikum
ok, saya faham..saya faham.. ;-) cuma rasanya takkan berlaku perkara tu melainkan seperti saya kata sebelum ni, ada perubahan dibuat pada kereta..huhu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-09-08 18:17


bawa dengan speed optimum kereta.....so semua jenis kereta akan save....
terutamanya kereta 2.0cc ke bawah....tapi kalau pakai kereta 3.0cc tak guna jugak sebab confirm sedut minyak nya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135517 saat. Lajunya....