Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 10 jam, 7 minit yang lalu
muslimin23: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
syahidatul: 9 hari yang lalu
raudhahasanah: 10 hari yang lalu
drzul-f: 15 hari yang lalu
hafiz_along_83: 16 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh

yong_wa
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2006
Ahli No: 23491
Posting: 1
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 00:35


kadang-kadang saya terfikir adakah jodoh perlu di cari @ datang sendiri...entahlah konfius bila fikir pasal jodoh ini buat kita tension sometimes takut juga aku ni kahwin ke tak..rimas dan lemas bila tengok kawan-kawan yang dah bahagia tapi aku??? masih mencari-cari dan terus mencari pada pencarian yang langsung tak pasti. :cry: entah apa lah nasib aku ini give up dan kecewa sentiasa menguasai diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For yong_waProfil   Hantar PM kepada yong_wa   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 00:39


Assalamualaikum wr wbt

Err..yong_wa..rasanya yong_wa kena baca psting pasal jodoh ni..
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=75&topic=37966

jangan putus asa ye...ramai yang belum lagi bertemu jodohnya..InsyaAllah..suatu hari akan bertemu jodoh juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 02:36


saudari dah baca novel TAUTAN HATI?

pertanyaan saudari mungkin boleh dijawab dalam novel ni....(hehe promosi lah pula!)
tapi betul saudari...buku ni banyak beri iktibar kepada saya...focus novel ni kepada permasalahan muda/mudi hari ni..salahsatunya tentang jodoh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 09:52


jodoh......ana pun masih mencari...Kalau ada jodoh insya allah tak kemana..
yakin dan redha dengan kekuasaan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-06-08 15:08


Susah kalau belum sampai jodoh.. Tapi kalau dah sampai jodoh, senang saja... Apa yang ana cakap ni pun berdasarkan pengalaman kawan- kawan yang dah kahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 00:07


kekadang hati risau..bila usia meningkat, jodoh masih tak kelihatan kelibatnya sedangkan jiwa begitu inginkan kehadiran insan yang boleh berkongsi kasih dan permata hati yang akan mengubati kesunyian..di saat inilah Allah menjadi tempat mengadu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 00:09


ya Allah..permudahkan segala kesulitan kami..kau hadirkan seorang insan yang akan menjadi pendamping yang akan membimbing kami kepada redhaMu..dan kurniakan kami permata hati yang akan menghiburkan jiwa kami di saat datangnya badai yang menguji ikatan kasih kami..Ameen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:03


alah...kat ukhwah ni ramai muslimin yang tengah mencari.... so ana cadangkan para2 muslimat yang benar-benar bersedia untuk 'berumah', sila buat tindakan yang lebih berani... kalau lambat sangat tunggu muslimin yang datang takdim, apa salahnya muslimat yang mtakdimkan muslimin...

p/s.. yup, boleh baca novel tautan hati dan syabab musafir kasih... tempahan boleh ordar dari saya... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:35


Pada 09-06-08 10:03 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

alah...kat ukhwah ni ramai muslimin yang tengah mencari.... so ana cadangkan para2 muslimat yang benar-benar bersedia untuk 'berumah', sila buat tindakan yang lebih berani... kalau lambat sangat tunggu muslimin yang datang takdim, apa salahnya muslimat yang mtakdimkan muslimin...

p/s.. yup, boleh baca novel tautan hati dan syabab musafir kasih... tempahan boleh ordar dari saya... hehehe...



betul tu, ana pun tengah mencari ni,,,,hehehe


-----------------
Mantapkan Tarbiyah,Pelbagaikan Uslub Dakwah,Ke Arah Generasi Berthaqafah


Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:48


Pada 09-06-08 10:03 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

alah...kat ukhwah ni ramai muslimin yang tengah mencari.... so ana cadangkan para2 muslimat yang benar-benar bersedia untuk 'berumah', sila buat tindakan yang lebih berani... kalau lambat sangat tunggu muslimin yang datang takdim, apa salahnya muslimat yang mtakdimkan muslimin...

p/s.. yup, boleh baca novel tautan hati dan syabab musafir kasih... tempahan boleh ordar dari saya... hehehe...



betul tu...skong2.....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 09-06-08 14:38


to yong_wa...sejak kita di dalam belly mak kita lagi Allah dah tulis nama kita, jodoh, ajal, rezeki... jadi tak payah lah risau2 k....
kalau ada jodoh tu mesti datang saja...rilex saja k...

tapi kalau seseorang tu da datang, jangan lah kita nak memilih pulak...memang lah sometime nak kena pilih, tapi tengok lah pilihan macam mana yang kita nak...
dan sentiasa berfikiran terbuka, dan always think positive in life...sebelum kawin ni, habes kan semua agenda2 yang ada...hidup ni bukan nya setakat untuk kawin saja, kawin memang part of sunnah, but our goal live in dis world kan to seek Allah's redha, dan to do ibadah... dan ibadah tu bukan nya confine untuk after kawin saja, before pun boleh juga perbanyakan...

jadi stay chill...dan perbanyakkan doa pada Allah...tanya lah Allah, bila jodoh awak akan sampai...for sure Allah akan jawap nya...Allah tu kan selalu akan tolong hamba2 dia, HE will not leave us alone except kalau kita syirk kan dia...(wal iayuzu billah)

awak tanya kami kat sini, cuma boleh bagi nasehat saja ah, jwpan tak ada sapa pun yang tau...dan pada sapa yang bagi idea untuk carik pasangan kat sini, dont really think it is a good idea...anyway, its worth trying...

apa-apa pun senyum selalu k...dan be optimitic, dan kind to all creatures... :) gambaru...!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:44


Dan memang telah menjadi sifat manusia, resah dan gelisah apabila tiadk mendapat sesuatu apabila tiba masanya...hanya pada ALLAH tempat kita meminta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:02


tong-ya.. ada bangun malam tak? kita kena belajar dan yakin bahawa Allah akan bagi melalui perantaraan amal

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:19


masalah bagi yang solo..
selalu diasak dengan soalan bila nak kawin kan?!

usia meningkat, tapi jodoh tak kunjung tiba..
tak berkenan..
tak sepadan..
tak sekufu..
macam-macam hal..

berusahalah mencari..tak salah pun..
sebab kita tak boleh harapkan jodoh datang bagaikan hujan turun..
tapi, bukan bermaksud cari bagaikan beli baju..
gunakan sesiapa yang mampu menolong..
paling dekat, pastinya mak ayah kita..
biar mereka yang carikan jika mereka "mendesak" kita untuk segera kawin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 07:49


Berapa umur yang wanita risau bila belum berkahwin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-06-08 17:25


24 dah start risau.
kadang-kadang gadis tu ok saja, tapi bila parents mula bertanya, mulalah terfikir.
Masa mula-mula parents start tanya, sedih jugak, rindu kat jodoh yang tak nampak di mata maupun di hati.
Tapi after a while, ok lah.
Have faith, Jodoh tu akan sampai bila tiba masa.
Semoga dijauhkan hati ni terusik dengan org yang salah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 17:30


harga minyak naik.........semua naik.....nak lewatkan skt saja kahwn..sikit saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 17:59


ala sekarang umur 30 pun, mantap lagi muslimat ni...yang penting ok. Apapun kita kena buat usaha nabi...baru dapat kejayaan, selain dari usahaNabi..tiada janji Allah, jadi kita kena berusahasungguh2 untuk kehidupan akhirat brulah DUNIA akan datang dengan penuh hina dalam kehidupan kita, Tapi jika tak usaha untuk kehidupan akhirat maka, KERISAUAN,, KEBIMBANGAN atas banyak perkara akan datang dalam kehidupan kita...termasuklah jodoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

afnizanfaizal
Warga Rasmi
Menyertai: 10.06.2008
Ahli No: 33700
Posting: 2
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-06-08 18:08


Bersediakah anda untuk berkahwin?
kadang-kadang kita rasa kita dah bersedia, tapi sebenarnya kita tak bersedia lagi...
Hanya Allah Maha Mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afnizanfaizalProfil   Hantar PM kepada afnizanfaizal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 19:50


"jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh"

pada pandangan saya, jodoh ni tak perlu lah kita tercari2, lebih-lebih lagi terhegeh2...

ia akan sampai juga bila tiba masanya :bunga:

p/s: setuju?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-08 01:05


Pada 10-06-08 19:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

"jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh"

pada pandangan saya, jodoh ni tak perlu lah kita tercari2, lebih-lebih lagi terhegeh2...

ia akan sampai juga bila tiba masanya :bunga:

p/s: setuju?



Assalamualaikum wr wbt

Saya setuju dengan ibnu_musa..tak payah cari2..(dulu lah..hehe)
Tapi bila dah makin meningkat usia ni..entahla..dengar pulak org kata kena usaha...tak boleh tunggu saja..
Semoga Allah permudahkan urusan jodohku..ameen.. :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-06-08 01:13


bila dah jumpa jodoh nanti......jangan pulak disusah-susahkan hal nikah kahwin....jangan disusah-susahkan pihak lelaki.

hantaran itu......kalau berani mansuhkan saja....ambik mahar or maskahwin.

kalau bukan kita yang perlu buat perubahan...siapa lagi kan...jadilah generasi yang ambik Islam 100%

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-06-08 10:44


muslimin cari calon zaujahnya...muslimat pula cari calon zaujdnya..doa,usaha,bangun qiam..tak lama lagi muncullah tu jodoh yang diimpikan...berbaik sangka dengan Allah..yang penting hubungan dengan Allah baik,hubungan dengan manusia pun baik..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 01:25


Dah banyak pendapat yang dikemukakan. Ada yang turut resah (belom jumpa agaknya), dan ada yang masih rileks (mungkin dah 'jumpa'). Maintain cool... (hanya bagi yang masih bujang)

Cuba tanya orang yang dah kahwin. Apa perasaan mereka sebelum kahwin dan selepas kahwin (dalam bab cari jodoh ni lah). Apakah mereka sentiasa risau dalam bab jodoh ni?

Dalam hal ini, sekiranya dipandang dari segi makanan (analogi), waktu lapar tu punya lah rasa nak cari makanan. Nak makan apa saja. Asalkan hilang lapar. Biskut tawar (biskut empat segi yang kecik tu) pun BAU amat sedap (tak percaya try sendiri), apatah lagi kalau dapat makan. Tapi kalau lepas makan nasi or KFC dll, masa dah kenyang tu tak terasa pun nak makan biskut tawar tadi.

Kesimpulannya... buat kesimpulan sendiri. Kesimpulan pun nak kena kasi ke?

ps:- Selagi tak kahwin perasaan tu akan sentiasa ada (bukan semua orang)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 02:10


Pada 11-06-08 01:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah jumpa jodoh nanti......jangan pulak disusah-susahkan hal nikah kahwin....jangan disusah-susahkan pihak lelaki.

hantaran itu......kalau berani mansuhkan saja....ambik mahar or maskahwin.
Kenapa posting naruto-kun selalu ulang bab ni dalam setiap (err... setiap ke..? entah...) topik yang berkaitan jodoh? Ke aku saja yang terperasan ni...

ps:- aku pun sokong pendapat ni.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-06-08 04:01


Pada 13-06-08 02:10 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa posting naruto-kun selalu ulang bab ni dalam setiap (err... setiap ke..? entah...) topik yang berkaitan jodoh? Ke aku saja yang terperasan ni...

ps:- aku pun sokong pendapat ni.



:-P :-P

saja saja.....nak minta umat Islam di malaysia berubah....sampai bila kita nak teruskan adat yang disalahguna sehingga menyusahkan generasi muda untuk elak maksiat???

naruto-san saja saja mencelah dalam topic ini...supaya orang tidak lupa tanggungjawab membasmi maksiat....bukan sahaja tidak berkahwin itu boleh menjurus ke arah masalah sosial...malah menyusah-nyusahkan urusan nikah kahwin juga menjurus kepada masalah zina & maksiat.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:15


naruto-san sangat femilier dengan topik seperti ini...
memang benar apa yang diutarakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:41


( INI PENDAPAT RAMAI MASYARAKAT SEKARANG)

1. kebanyakan lelaki dah bepunya (kaum minoriti...SANGAT MINORITI) jadi wanita pula sekarang belambak kat dunia ni... jadi wujud persaingan sihat dan tidak sihat di kalangan wanita..

2. Wanita cantik dan bekerjaya jadi pilihan ( Jadi yang kurang lawa tu..kena beratur panjang dululah)...


Ini pendapat mereka di luar sana... tapi bagi saya... ia bergantung kepada amal ibadat kita juga... tambah sedikit usaha yang betul maka mudah bertemu... Jodoh tu memang benar semua dari Allah tapi Allah juga perintahkan kita berusaha keras dan menjaga amal ibadat kita..

Ada kawan saya istrinya tak berapa cantik dan tak ada pendidikan walau PMR pun tapi amalan ibadatnya sangat DAHSYAT meneyebabkan kawan saya yang sangat kensem ni tertarik untuk meminangnya dan menjadikan ia istrinya.

Ada juga kawang saya umurnya 24 tahun tapi kahwin engan wanita umur 30an, asbabnya ialah amalan wanita tersebut sangat menyejukkan hati kawan saya hingga membuat keputusan untuk menjadikan ia sebagai istri (Anak dan 2 org Sekarang)

Kesimpulannya, kecantikan dan kehebatan wanita, ada pada amal ibadatnya pada Allah SWT, bukan paras rupa semata-mata. Dan satu lagi, wanita sanggp berpakaian menunjukkan bentuk badan untuk menarik perhatian lelaki tapi bagi lelaki yang baik.. bila melihat wanita sebegini..mereka macam nak " MUNTAH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 17:34


susah atau tak susah, semuanya bergantung dengan usaha dan takdir yang Allah telah tetapkan untuk kita. Ianya akan datang tanpa di jemput. SOAL HATI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 18:06


org lelaki tak serisau org perempuan bab kawin ni..
Kalau dia pilih perempuan umur muda 10 tahun pun org tak kata.. apatah lagi Kalau memilih yang sebaya atau linkungan hampir dengannya..

org perempuan ni lain.. kalau dapat suami 10 tahun muda pun, org cemuh..
dan Kalau tak kawin-kawin jugak menjelang umur 30 dan seterusnya, cepatla menerima tohmahan org..
di cop tak laku lah.. memilih lah..
memang simpati lah pada mereka yang sentiasa menanti jodoh..

semoga sahabat-sahabat ku yang masih mencari pasangan, cepat ditemukan jodohnya.. amin.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

rahimkawi
Warga Rasmi
Menyertai: 08.06.2008
Ahli No: 33674
Posting: 17
Dari: gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 12:51


salam..ramai terutamanya golongan wanita akan risau soal jodoh. jodoh perlu diacari ke tunggu dia datang..itu lah yang membingungkan wanita kini. namun apa yang ana dapat bantu, Allah jadikan kita berpasang-pasangan. jadi sekiranya kita mahukan pasangan kita ditemukan ,kita mohan lah pada Allah untuk ditemukan jodoh kita.InsyaAllah. yang penting pemilihan jodoh mestilah mengikut apa yang telah digariskan Islam iaitu agama diutamakan. berkenaan dengan petua mencari jodoh boleh lah mendengar ceramah Dr fadhilah Kamsah,tajuk dia petu mencari jodoh.carilah kaset ceramah ini.amat bagus untuk semua.kadang-kadang masalah tak temu jodoh itu datang dari diri kita sendiri juga. pesonaliti kita dan penampilan akhlak kita. wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahimkawiProfil   Hantar PM kepada rahimkawi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 16:05


huhuhu..

entah lah.... ada org kisah sesangat hal ni.. sampai tak kisah pun dengan siapa dia approached... walau sampai menjatuhkan air muka dan rasa malu sendiri.... ada pula.. yang pada dasarnya amat kisah.. tapi hanya berdiam diri... sebab mungkin berserah sepenuhnya pada yang lebih MENGERTI... ada juga org yang tak kisah dan tak ambil peduli.. tapi urusan jodohnya.. semudah yang org lain pun tak pernah termimpi.


** adik akak umur 28 tahun.. masih sibuk nak belajar lagi walau dah kerja elok. tak pernah pula dia sibuk hal-hal ni. sebab dia kata, biar susah sekarang, asalkan mudah kemudian. mudah jumpa, mudah waktu nikah dan hingga ke akhir hayatnya daripada mudah awal, lepas itu sibuk mengeluh hal itu ini yang entah apa-apa lepas kawin nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-06-08 16:55


salam
bagi sayalah saya tak kisah pun pasal jodoh.kalau ada jodoh saya kawin.bagi saya perkahwinan bukan satu trend bila kawan kita kawin kita pun sama.for me, perempuan ini kena pilih betul-betul jangan salah pilih padahnya, di bawa sepanjang hidup.mak saya ada juga suarakan kebimbangan dirinya tentang saya yang tidak berpunya,bukan saya memilih tapi kebnyakan lelaki yang saya kawan cakap saya baik sangat....tak pahamlah lelaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 20:45


salam..
mungkin sekarang kita boleh bersenang hati tanpa memikirkan soal ini..tapi soal kahwin ni perkara fitrah, sampai waktunya akan lahir juga rasa ingin berteman walau hati cuba untuk menafikan..

tapi sebagai seorang yang yakin kepada Allah, tak perlulah kita jadikan soal kahwin sebagai objektif utama dalam hidup.. yang lebih penting tawakal kepada Allah, walau apa pun yang Allah tentukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 14:46


saya pun nak kawin tapi tak ada org nak..ada juga org yang nak tapo org utan...hehehehe.... amal tak bagus mungkin, tulah lambat bertemu, padahal jiwa merindui kehadirannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 15:04


Pada 13-06-08 02:10 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa posting naruto-kun selalu ulang bab ni dalam setiap (err... setiap ke..? entah...) topik yang berkaitan jodoh? Ke aku saja yang terperasan ni...

ps:- aku pun sokong pendapat ni.



tak adalah. bukan sirat jeq yang perasan... biasa dah tu.. seorang lagi sailormoon.. huhu. :P

p/s: turut menyokong pendapat tersebut.

==


Pada 21-06-08 16:55 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

mak saya ada juga suarakan kebimbangan dirinya tentang saya yang tidak berpunya,bukan saya memilih tapi kebnyakan lelaki yang saya kawan cakap saya baik sangat....tak pahamlah lelaki


dah umur berapa amilyn ni sampai mak dah bimbang? huhu.

saya, mak tak pernah bimbang pun (ke belum lagi.. :berfikir: )... siap disuruh kalau boleh jangan kahwin lagi... biar duduk rumah lagi.. huuu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 16:49


cepat betul masa berlalu, baru saja masuk tahun 2008, sekarang dah nak bulan 7, rasanya ramai yang sangat risau dan bimbang bila 2009 menghampiri.... tak semua lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 19:10


Pada 23-06-08 15:04 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya, mak tak pernah bimbang pun (ke belum lagi.. :berfikir: )... siap disuruh kalau boleh jangan kahwin lagi... biar duduk rumah lagi.. huuu
Macam ada beberapa maksud tersembunyi tu.. (err.. tersembunyi ke..?)
1) Sama ada mak masih sayang anak perempuan dia dan masih taknak lepaskan lagi. bior bermanje lama siket.
2) Mak tengok 'bakat' nak jadi isteri orang belom cukup lagi. Masak tak berapa cekap lagi. Dan lain-lain hal lagi.

ps:- tapi CS ni orang yang rajin kemas rumah. Nasib baik tengah-tengah malam dia tak buang tebi'at nak kemas rumah (rajin sangat lah kata kan...)



to CS: jange maroh deh... kawe sajo-sajo jah ni....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 23-06-08 19:33


Pada 13-06-08 18:06 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

semoga sahabat-sahabat ku yang masih mencari pasangan, cepat ditemukan jodohnya.. amin.. :)


Amiin.. kawan-kawan dah ramai yang kawin ni.. saya pun ada juga org approached tapi style budak-budak lah.. saya ni jenis penakut (budak-budak juga lah..) tak pandai nak memandai.. huu :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 23:31


Pada 23-06-08 19:10 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!



to CS: jange maroh deh... kawe sajo-sajo jah ni....



hehe. tiada jawapan betul pun di atas. :P


p/s: to sirat: :hammer:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 08:03


gerun dengan jodoh... senang cerita kita semua kawin ramai-ramai. senang cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 10:06


Pada 24-06-08 08:03 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

gerun dengan jodoh... senang cerita kita semua kawin ramai-ramai. senang cerita.

isk macam tak nyempat2 saja... apa, saudara Addey dah tertinggal keretapi ke :sopan:

p/s: gurau saja


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 24-06-08 10:55


Pada 08-06-08 02:36 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

saudari dah baca novel TAUTAN HATI?

pertanyaan saudari mungkin boleh dijawab dalam novel ni....(hehe promosi lah pula!)
tapi betul saudari...buku ni banyak beri iktibar kepada saya...focus novel ni kepada permasalahan muda/mudi hari ni..salahsatunya tentang jodoh....


nak dpatkn buku ni kat mana ya??
erm..sapa pnulis dia?

saya nak cuba dapatkan buku ni lah..
insya-Allah..
:)


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 12:53


diella, duduk kawasan mana..?
kalau kat kl... kebanyakkan kedai bukunya ada novel tu...
ex: minerva, mukmin, mph.. carik lah ek selebihnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-08 13:23


Pada 24-06-08 10:55 , diella posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-06-08 02:36 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

saudari dah baca novel TAUTAN HATI?

pertanyaan saudari mungkin boleh dijawab dalam novel ni....(hehe promosi lah pula!)
tapi betul saudari...buku ni banyak beri iktibar kepada saya...focus novel ni kepada permasalahan muda/mudi hari ni..salahsatunya tentang jodoh....


nak dpatkn buku ni kat mana ya??
erm..sapa pnulis dia?

saya nak cuba dapatkan buku ni lah..
insya-Allah..
:)



penulis dia Fatimah Syarha ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 13:38


Pada 09-06-08 10:48 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-08 10:03 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

alah...kat ukhwah ni ramai muslimin yang tengah mencari.... so ana cadangkan para2 muslimat yang benar-benar bersedia untuk 'berumah', sila buat tindakan yang lebih berani... kalau lambat sangat tunggu muslimin yang datang takdim, apa salahnya muslimat yang mtakdimkan muslimin...

p/s.. yup, boleh baca novel tautan hati dan syabab musafir kasih... tempahan boleh ordar dari saya... hehehe...



betul tu...skong2.....



amboi..akhi mujahid.hehehmmm


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 13:52


Pada 07-06-08 00:35 , yong_wa posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang saya terfikir adakah jodoh perlu di cari @ datang sendiri...entahlah konfius bila fikir pasal jodoh ini buat kita tension sometimes takut juga aku ni kahwin ke tak..rimas dan lemas bila tengok kawan-kawan yang dah bahagia tapi aku??? masih mencari-cari dan terus mencari pada pencarian yang langsung tak pasti. :cry: entah apa lah nasib aku ini give up dan kecewa sentiasa menguasai diri


salam alaik..
hai ukhti yong wa...sabarlah janganlah panik..cuma masanya saja belum sampai..biar lambat asal slmat.tak begitu hehehh...SABAR erk..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-06-08 14:16


Assalamualaikum
diella : kan aye dah promote tu..belilah jeq pada dia....
yong_wa : waduh..bahaya ayat yang dikeluarkan tu..seolah² menyalahkan taqdir yang telah ditetapkan oleh Allah... :jangan: janganlah sampai macam tu...cuba berfikiran positif...ramai lagi yang lebih tua tapi masih belum sampai ke tempat tersebut..bukankah Allah telah menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita....dan janganlah hendaknya oleh kerana kita bersikap demikian, nanti Allah kurniakan jeq yang lelebih kurang jeq...nak?

"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(Surah al-Baqarah:216)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 15:00


nth.. tak ada pengalaman... doala banyak-banyak, itu jlnnya..setiap org ada jdhnye k... saya faham ek..
sme2la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-08 20:48


Pada 24-06-08 12:53 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

diella, duduk kawasan mana..?
kalau kat kl... kebanyakkan kedai bukunya ada novel tu...
ex: minerva, mukmin, mph.. carik lah ek selebihnya...



saudari ismi_atikah..
saya dok kedah..
hehee..
macam mana nak dapatkan ek??
saya baru p cari tadi..
tapi tak jumpa..
huhuu..


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-08 20:50


Pada 24-06-08 14:16 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
diella : kan aye dah promote tu..belilah jeq pada dia....
yong_wa : waduh..bahaya ayat yang dikeluarkan tu..seolah² menyalahkan taqdir yang telah ditetapkan oleh Allah... :jangan: janganlah sampai macam tu...cuba berfikiran positif...ramai lagi yang lebih tua tapi masih belum sampai ke tempat tersebut..bukankah Allah telah menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita....dan janganlah hendaknya oleh kerana kita bersikap demikian, nanti Allah kurniakan jeq yang lelebih kurang jeq...nak?

"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(Surah al-Baqarah:216)




ya tak ya jugak kan..
ok..saya ingat nak beli kat dia
kalau tak jmpa2..
tapi nak try cari dulu
kot2 ada kat area Kedah ni..
hehe..


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-08 20:54


Pada 24-06-08 13:23 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-08 10:55 , diella posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-06-08 02:36 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

saudari dah baca novel TAUTAN HATI?

pertanyaan saudari mungkin boleh dijawab dalam novel ni....(hehe promosi lah pula!)
tapi betul saudari...buku ni banyak beri iktibar kepada saya...focus novel ni kepada permasalahan muda/mudi hari ni..salahsatunya tentang jodoh....


nak dpatkn buku ni kat mana ya??
erm..sapa pnulis dia?

saya nak cuba dapatkan buku ni lah..
insya-Allah..
:)



penulis dia Fatimah Syarha ;-)



owh..pnulis dia Fatimah Syarha..
syukran tau beritahu saya..
ok2..esok nak cari pergi..
insya-Allah..
:)


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 09:42


Pada 25-06-08 20:50 , diella posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-08 14:16 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
diella : kan aye dah promote tu..belilah jeq pada dia....
yong_wa : waduh..bahaya ayat yang dikeluarkan tu..seolah² menyalahkan taqdir yang telah ditetapkan oleh Allah... :jangan: janganlah sampai macam tu...cuba berfikiran positif...ramai lagi yang lebih tua tapi masih belum sampai ke tempat tersebut..bukankah Allah telah menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita....dan janganlah hendaknya oleh kerana kita bersikap demikian, nanti Allah kurniakan jeq yang lelebih kurang jeq...nak?

"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(Surah al-Baqarah:216)




ya tak ya jugak kan..
ok..saya ingat nak beli kat dia
kalau tak jmpa2..
tapi nak try cari dulu
kot2 ada kat area Kedah ni..
hehe..




nte PM saja litlemuslimat.... dia jadi dealer ana kat uia... :-D
sekarang dia tgah belajar mmasak kat kampung (penang),
contac dia terus ye.. :kelip:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 13:42


Pada 09-06-08 10:03 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

so ana cadangkan para2 muslimat yang benar-benar bersedia untuk 'berumah', sila buat tindakan yang lebih berani... kalau lambat sangat tunggu muslimin yang datang takdim, apa salahnya muslimat yang mtakdimkan muslimin...




betul lah tu .. kalau betul-2 teringin sangat tak ada salahnya diri sendiri mulakan ... ni ramai yang tak nak mulakan seolah-2 nak
kata :

"no way I'm going to make a move first, no way for me to send SMS or YM him first"

ego atau malu ? malu bertanya sesat jalan .. malu mencuba confirm tak dapat .... sebab lelaki pun ada juga jenis tak kisah, nak berkenalan silakan kalau tak nak sudah ....

p/s : saya tertarik dengan falsafah "minta belum tentu dapat tapi tak minta sudah tentu tak dapat" ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 14:18


erm.. ego..malu..
erm.. istilah sesat jalan agak kurang bertepatan dengan tema di atas..
ni bagi pendapat dhaif ana en trans..eheheh..

kisah dengan tak kisah tu..
let be saja lah..hihi..

minta belum tentu dapat..?
tak minta memang lah.. tak dapat walau ke berkali-kali jarum jam putaq..
ehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 19:09


Pada 26-06-08 13:42 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!


p/s : saya tertarik dengan falsafah "minta belum tentu dapat tapi tak minta sudah tentu tak dapat" ...


falsafah siapa tu...? banyak saja yang kita tak minta tapi dapat sama ada nak ke tak hendak :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 22:38


nO KomeNNN......tak berani komen,nanti menyindir diri sendiri dan pihak lain. Apapun, semoga warga ukhwah akan terus maju dan berjaya mencari jodoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 08:42


Pada 26-06-08 19:09 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


falsafah siapa tu...? banyak saja yang kita tak minta tapi dapat sama ada nak ke tak hendak :berfikir:



ni merujuk kepada kes-2 tertentu yang berkaitan (tak semestinya merujuk kepada topik yang dibicarakan) terutama sekali berkaitan urusan kerja dan pejabat ... contoh macam minta cuti ... kalau dalam keadaan kritikal kemungkinan cuti beku atau tak dapat tapi belum minta belum tau .. hantar borang cuti dulu, mungkin tak dapat dan kalau ada rezeki dapat .. tapi kalau tak minta, tak hantar borang langsung sudah tentu takkan dapat .... sama juga macam minta apa-2 peruntukkan kewangan, nak beli barang ke, nak minta elaun perjalanan ke ... kadang-2 mungkin tak diluluskan tapi kalau tak minta langsung memang dah sah tak dapat ...

jadi falsafah ni sesuai digunakan untuk urusan-2 macam tu .. sama juga macam nak cari jodoh ... kalau dah yakin itulah jodoh yang bersesuaian, cuba masuk line dan bertanya ... tak cuba tak dapat ... ni tak dikhususkan kepada sesiapa, umum untuk semua manusia lelaki dan perempuan ....



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:31


iyakah kalau tak apply tak dapat cuti :berfikir:

habis tu, EL & MC kena apply dulu ke, huhuhu

kalau nak sebut tentang elaun, saya tak pernah claim pun elaun sebab takut termakan apa yang kita tak berhak, tapi kalau memang dah rezeki kita akan sampai juga tapi mungkin dalam cara lain.

orang yang curi duit kita atau rampas hak kita, dia takkan kurangkan rezeki kita yang Allah dah tetapkan, betul tak? sama ada itu bukan rezeki kita, atau ia akan diganti melalui cara lain, so tak perlu risau sangat.

ops, off topic. ada seorang imam kat kg saya, lepas isteri dia meninggal, tak lama lepas tu dia kawin dengan seorang dara yang dah berumur... erm, dah jodoh memang dah ditetapkan, cuma lambat ke cepat saja.

bukannya tak perlu usaha, perlu juga, usaha + usha... tapi jangan sampai perempuan pula yang melebih2 dalam hal ni, tak sesuai... tapi kalau setakat bagi "hint" tu pun dah ok, kalau orang laki tu suka mesti dia faham apa yang anda "hint"kan ;-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-06-08 10:46


macam suam2 hot pula kat sini..dah..dah.. mari kita berdoa kejap :-D


Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Tetapi ya Allah… Seandainya telah engkau takdirkan… dia bukan miliku… Bawalah ia jauh dari pandanganku… Luputkanlah ia dari ingatanku… Dan peliharalah aku dari kekecewaan….
Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti… Berikanlah aku kekuatan… Melontar bayangannya jauh ke dada langit… Hilang bersama senja nan merah… agar aku bahagia… Walaupun tanpa bersama dengannya…
Dan ya Allah yang tercinta… Gantillah yang telah hilang… Tumbuhkanlah kembali yang telah patah… Walaupun tidak sama dengan dirinya…
Ya Allah ya tuhanku… Pasrahkanlah aku dengan takdirmu… Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan… Adalah yang terbaik buat ku… kerana Engkau maha mengetahui… Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…
Ya Allah… Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku… Di dunia dan di akhirat… Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini… Jangan engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat… Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran… Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman… Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup… Ke jalan yang Engkau redhai… dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….
Amin.. Ya Rabbal A’lamin.


p/s:rasanya semua da tau..saja saja..tumpang lalu..ampun :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 11:41


em.. IM..bagi hint saja.. Kalau bunyikan HOn.. tak apa ke..ehehhe..
oo.. begitu yang dimaksudkan en.trans... walu apapun..
kena cari+usaha lah ye..

bak kata IM P kena lah jangan over.. betul tu...
susah juga Kalau P yang over the limit..
itu dah jadi kess kurang malu....bagi certain individu..

apapun.. we just wait and see..
siapa terjah siapa.. eh.. boleh ke..
tak boleh..tak boleh..

kira ginilaa.. ada jodoh dengan dia..
ada lah.. kun fayakun..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-08 12:20


Contoh Job Vacancy (untuk satu kuota) oleh muslimin2 yang masih belum setle:

Jawatan :

Surirumah sepenuh masa (SSM01)@
Surirumah bekerja bersyarat(tertakluk kepada jenis pekerjaan)(SBB01)

Syarat-syarat:

1. Kelulusan minimum STPM/Matrik
2. Umur 21 -24 tahun ke bawah diutamakan.
3. Mahir memasak,fast learner dalam menjaga/mendidik anak2.(2 references diperlukan)
4. Tiada penyakit kronik seperti Siflis/Aids dan seangkatan dengannya.
5. Peramah, sejuk mata memandang (2 references diperlukan)
6. Diwajibkan menutup aurat secara penuh dengan ikhlas.

Keistimewaan :

Rumah dan perbelanjaan bulanan disediakan. Mengikuti pengajian ilmu2 bersama suami.

Berminat sila hantar resume untuk sesi temuduga.


p/s: contoh saja ni ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 12:34


:)) boleh pulak izzul_islam buat begitu...
macam best pulak..

bila baca semula post2 kat atas.. akhirnya jadi gelak sendiri..
kasihan pun ada.. bukan tak memahami.. tapi, situasi bergantung kepada masing-masing lah..

muslimah tak semua yang berani.. yelah, istilah perigi cari timba tu mungkin menebal lagi melekat kat diri.. walhal, memang tak salah bagi hint ke.. takut tak faham ke..

muslimin pulak..takut was-was.. segan lah.. dalam hati mahu.. tak cakap pulak, melepas..

saya suka bagai yang dikata oleh sdra transmissionline tu: "minta belum tentu dapat tapi tak minta sudah tentu tak dapat" ...

cuba lah bertanya.. dah tau tak available, awak puas hati..hehehe
lagipun, semua bersekolah kan.. bukannya kita tanya org tu/ approach seseorang dengan soalan terjah- awak nak kawin dengan saya? awak suka saya?

pastinya, soalan biasa ditanya: bila nak kawin? lepas itu, Kalau dijawab tak ada calon lagi... pandai-pandaila pulak susun ayat..

oppss.. sekadar berkongsi!
main point: jadilah orang yang berani bertindak ;)

jangan marah semua... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 13:58


menariknya iklan jawatan kosong tu, izzul_islam.. macam tak pernah terfikir akan ada org yang akan buat macam tu... adess.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 14:49


izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-06-08 21:10


Pada 27-06-08 14:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......

Daeng_Jati suka sangat lah bab- bab macam ni ye... :-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-08 22:13


Pada 27-06-08 13:58 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

menariknya iklan jawatan kosong tu, izzul_islam.. macam tak pernah terfikir akan ada org yang akan buat macam tu... adess.. :berfikir:



sekarang da terfikir lah ya... :lol:

p/s :

Taraf Jawatan : Tetap

Tangga gaji : P1T1

SSM01 @ SBB01 -

01 untuk jawatan surirumah first daripada empat.. hehe


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-08 22:15


Pada 27-06-08 14:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......



teman pun tumpang gelak jugek... :lol: :lol:, then teman terfikir :berfikir: , lastly teman rasa :-P


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 07:14


Pada 27-06-08 21:10 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-08 14:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......

Daeng_Jati suka sangat lah bab- bab macam ni ye... :-)



mestilah suka, best apa dapat menghiburkan hati yang lara ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 13:09


Pada 28-06-08 07:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-08 21:10 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-08 14:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......

Daeng_Jati suka sangat lah bab- bab macam ni ye... :-)



mestilah suka, best apa dapat menghiburkan hati yang lara ni...



hibur hati yang lara???
blues banget mamat ni...ehem sahabat kita seorang ni....
hati yang dok lara tu bila lagi nak isi????
takkan nak memanjang dok menghiburkan hati yang dok lara tu dengan virtual relationship dan uncertain never ending 'love story'...
teman ni dah jenuh nunggu kebulur beb, nak makan nasik minyak mike ni..........

:grin:
:grin:
:grin:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 15:13


Pada 28-06-08 13:09 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



hibur hati yang lara???
blues banget mamat ni...ehem sahabat kita seorang ni....
hati yang dok lara tu bila lagi nak isi????
takkan nak memanjang dok menghiburkan hati yang dok lara tu dengan virtual relationship dan uncertain never ending 'love story'...
teman ni dah jenuh nunggu kebulur beb, nak makan nasik minyak mike ni..........

:grin:
:grin:
:grin:



hihihi.. teman tompang setuju juga.. :D :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-08 19:12


insyaallah..Kalau dah ditakdirkan jodoh kita bertemu awal,taklah kita lama menanti..tapi Kalau dah ditakdirkan kita bertemu jodoh lambat,banyakkan bersabar kerna mungkin ada hikmah disebalik semua itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-06-08 12:36


salam
syahidatul tanya berapa umur saya?saya dah 25 tahun dah.Next year become 26.Tua dah.kelakar baca posting di atas.nak gelak dah.for me, sekarang banyak perempuan dah move first tapi kdgkala lelaki ini pun satu,bila perempuan move first dia tak suka, cakap macam gatal lah, terhegeh2 lah.kalau kita diam, dia buat tak tahu.kita pandai sangat pun susah, dia cakap tak sekufulah, kita ada agama pun dia takut, cakap kita ini baik sangatlah.susah2.kadangkala saya geram dengan lelaki ni.hehee
lagi satu bila tengok ramai kawan-kawan saya yang berkawin tapi bermasalah menyebabkan saya takut.kalau kawin tapi tak bahagia kan susah.daripada tak ada masalah cari masalah.menyeksa diri namanya.puas dah berusaha,akhirnya give up bila all main are acting the same action and behavior and i already set in my minds that all main are same.Bila mereka nak kawan, fuh ayat mereka boleh tahan and when we asked for marriage, they slow down and try to run aways,so how about it?they just want us to wait until when?alasan mahar mahalla.yang penting nikah saja,tak payah nak buat grand2.sometimes tak paham mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 19:57


teringat ceramah dalam bentuk mp3 yang kakak bagi..uhu..
tajuknya..cinta menurut islam...
penyampai..ustaz ismail..dari UTM...ada sesiapa kenal..?

erm pasal jodoh ni..teringat cerita ustaz ni tentang seorang doktor...
dia ni budak asrama pernah...dia ambil ijazah perubatan kat UK..so untuk praktikal...dia pilih mesir...sebab nak duduk dengan kawan-kawan dia masa zaman sekolah dulu..huhu..jadi sekali tu..dia ni diminta bagi ceramah untuk nisa'(bukan nisayang kat malaysia ye)..hehehe..dia pun bagilah ceramah..sekali tu..ada seorang muslimat bangun..bertanyakan kepada doktor muda tadi ni...

nak dijadikan cerita..pas balik...Dr ni bertanya kat kawan dia..hai sapalah muslimat tadi ni ye..ana dah berkenan dah ni..tak pnah2 hati ana ase gini(dia dah selalu bagi ceramah..tapi tu 1st time dia tengok saja..terus terpikat)..kawan dia pun kata kat dia..erm tak apa..t ana cubalah minta tolong sahabat2 yang dah berumah tangga tanyakan..huhu..dah tanya semua..tanpa pengetahuan pihak perempuan..si Dr ni terus merisik..

kasihan..risikan ditolak..sebabnya..ayahnya hanya nak USTAZ sahaja sebagai menantu..jadi..sebab dia dah terpikat dengan perempuan ni..dia sanggup sambung ijazah lam bidang agama pulak 4tahun..huhu semangt nak kahwin..dia tak pernah pun gtaw perempuan tu..puas dia istikoroh semua..moga allah sediakan perempuan tu untuk dia..last2..dapat jugak dia kahwin...

huhu seronok ek Kalau dapat org gini..hehehehhe..entah relate ke tak dengan tajuk..tapi nasihat ustaz...dalam bab cinta ni

Kalau dah berkenan..kat min au mat..risik dulu..bukannya dah berkenalan baru nak risik..antalah mana-mana batalion tentera..heheheh..sebab sebaik-baiknya..jangan samapai muslimat tahu..sebab hati perempuan ni lain..bukan macam lelaki ustaz kata...muslimat..biasanya..Kalau dah tahu..mulalah hatinya jadi tak tenteram dan banyak gangguan...ni nasihat ustaz....jadi Kalau merisik tu..dah tahu berpunya..tak payah nak teruskan..kadang-kadang dan selalunya..ustaz kata..lelaki salah guna cara risik..tulah yang jadi putus cinta..hati kecewa..merana dan sebagainya..

huhu.jadi sapa nak ceramah tu..boleh saja minta kat imad..seronok dengar...

nak sambung lagi..heheheh..yang penting..cinta mestilah atas landasan yang betul..tak pasti ustaz ismail ke sapa cerita...ni pasal khalifah umar abdul aziz..pas dilantik menjadi khalifah..dia tanya kat isteri dia..aku akan jadi khalifah..jadinya..aku akan tidak ada masa untuk bersenang2 dan sebagaunya..adakah kau masih sanggup bersamaku..?isterinya jawab..ya ..sebab dasar cinta itu betul...

bila kematian khalifah umar..seorang sahabat bertanya..apakah perkara yang paling ajaib ke apatah soklanya..tapi jawapan dari isteri khalifah..sepanjang khalifah dilantik menjadi pemerintah..aku tidak pernah mandi junub....

huhuhu..sebab tu nasihat ustaz..landaskan cinta atas dasar yang bnar..pilih jodoh pun sama..if muslimin ada diminati dan dirisiki oleh muslimat..tapi ase tak berkenan..carikanlah untuk muslimat tu galang gantinya yang mungkin lebih baik..supaya si wanita ni tak kecewa..ni semua nasihat ustaz juga...huhu

jadi ..tu saja...renung2kan..dan selamat beramal....heheheh

p/s:sapa nak ceramah PENGURUSAN CINTA MENURUT ISLAM ni..bolehlah minta ye..Kalau yang ada ym..imad boleh bagi ikut ym..yang tak budak..i dun no how to give..heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 07:52


Pada 28-06-08 13:09 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-06-08 07:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-08 21:10 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-08 14:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

izzul islam ,izinkan teman bergelak sekejap....

hehehehehehehehe......

Daeng_Jati suka sangat lah bab- bab macam ni ye... :-)



mestilah suka, best apa dapat menghiburkan hati yang lara ni...



hibur hati yang lara???
blues banget mamat ni...ehem sahabat kita seorang ni....
hati yang dok lara tu bila lagi nak isi????
takkan nak memanjang dok menghiburkan hati yang dok lara tu dengan virtual relationship dan uncertain never ending 'love story'...
teman ni dah jenuh nunggu kebulur beb, nak makan nasik minyak mike ni..........


alwalid,

teman ni tak matang lagi, masi tak ambik serius isu ni. 'Habis manis, sepah dibuang'...Ramai dah jadi mangse hehehehehe....

Semalam masa teman balik dari surau, ada pakcik tu tanya "Cuti ke? belajar kat mana?" - nampak sangat teman ni tak matang lagi. Jadi pendek katanya selagi sepah tu manis, selagi tu kita isap manisan tu sampai habis, ala macam semut yang menghisap embunan madu (honey dew) untuk nutrien.

p/s

sebut pasai virtual tu, teman minat main game virtual fighther. Teman suka Kagemaru...

sebut pasai uncertain never ending 'love story' ni, erm... teman ni suka mengelamun dan berkhayal.....
:-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 11:55


Tidak Ada Pembujangan Dalam Islam

ISLAM berpendirian tidak ada pelepasan kendali gharizah seksual untuk dilepaskan tanpa batas dan tanpa ikatan. Untuk itulah maka diharamkannya zina dan seluruh yang membawa kepada perbuatan zina.     Tetapi di balik itu Islam juga menentang setiap perasaan yang bertentangan dengan gharizah ini. Untuk itu maka dianjurkannya supaya kahwin dan melarang hidup membujang dan kebiri.     Seorang muslim tidak halal menentang perkahwinan dengan anggapan, bahawa hidup membujang itu demi berbakti kepada Allah, padahal dia mampu kahwin; atau dengan alasan supaya dapat seratus persen mencurahkan hidupnya untuk beribadah dan memutuskan hubungan dengan duniawinya.     Nabi memperhatikan, bahawa sebahagian sahabatnya ada yang kena pengaruh kependetaan ini (tidak mahu kahwin). Untuk itu maka beliau menerangkan, bahawa sikap semacam itu adalah menentang ajaran Islam dan menyimpang dari sunnah Nabi. Justru itu pula, fikiran-fikiran Kristian semacam ini harus diusir jauh-jauh dari masyarakat Islam.    

Abu Qilabah mengatakan: "Beberapa orang sahabat Nabi bermaksud akan menjauhkan diri dari duniawi dan meninggalkan perempuan (tidak kahwin dan tidak menggaulinya) serta akan hidup membujang. Maka berkata Rasulullah s.a.w, dengan nada marah lantas ia berkata: 'Sesungguhnya orang-orang sebelum kamu hancur lantaran keterlaluan, mereka memperketat terhadap diri-diri mereka, oleh kerana itu Allah memperketat juga, mereka itu akan tinggal di gereja dan kuil-kuil. Sembahlah Allah dan jangan kamu menyekutukan Dia, berhajilah, berumrahlah dan berlaku luruslah kamu, maka Allah pun akan meluruskan kepadamu.'"     Kemudian turunlah ayat: “Hai orang-orang yang beriman! Jangan kamu mengharamkan yang baik-baik dari apa yang dihalalkan Allah untuk kamu dan jangan kamu melampaui batas, kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas.” (al-Maidah: 87) -- (Riwayat Abdul Razzaq, Ibnu Jarir dan al-Mundziri)     Mujahid berkata: Ada beberapa orang laki-laki, di antaranya Usman bin Madh'un dan Abdullah bin Umar bermaksud untuk hidup membujang dan berkebiri serta memakai kain karung goni. Kemudian turunlah ayat di atas .     "Ada satu golongan sahabat yang datang ke tempat Nabi untuk menanyakan kepada isteri-isterinya tentang ibadahnya. Setelah mereka diberitahu, seolah-olah mereka menganggap ibadah itu masih terlalu sedikit. Kemudian mereka berkata-kata satu sama lain: di mana kita dilihat dari pribadi Rasulullah s.a.w. sedang dia diampuni dosa-dosanya yang telah lalu mahupun yang akan datang? Salah seorang di antara mereka berkata: Saya akan puasa sepanjang tahun dan tidak akan berbuka. Yang kedua mengatakan: Saya akan bangun malam dan tidak tidur. Yang ketiga berkata: Saya akan menjauhkan diri dari perempuan dan tidak akan kahwin selama-lamanya. Maka setelah berita itu sampai kepada Nabi s.a.w. ia menjelaskan tentang kekeliruan dan tidak lurusnya jalan mereka, dan ia bersabda: 'Saya adalah orang yang kenal Allah dan yang paling takut kepadaNya, namun tokh saya bangun malam, juga tidak, saya berpuasa, juga berbuka, dan saya juga kahwin dengan perempuan. Oleh kerana itu barangsiapa tidak suka kepada sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.'" (Riwayat Bukhari)     Said bin Abu Waqqash berkata: "Rasulullah s.a.w. menentang Usman bin Madh'un tentang rencananya untuk membujang. Seandainya beliau mengizinkan, niscaya kamu akan berkebiri." (Riwayat Bukhari)    


Dan Rasulullah juga menyerukan kepada para pemuda keseluruhannya supaya kahwin, dengan sabdanya sebagai berikut: "Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah mampu kahwin, maka kahwinlah; kerana dia itu dapat menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan." (Riwayat Bukhari)     Dari sini, sebahagian ulama ada yang berpendapat: bahawa kahwin itu wajib hukumnya bagi setiap muslim, tidak boleh ditinggalkan selama dia mampu.     Sementara ada juga yang memberikan pembatasan --wajib hukumnya-- bagi orang yang sudah ada keinginan untuk kahwin dan takut dirinya berbuat yang tidak baik.     Setiap muslim tidak boleh menghalang-halangi dirinya supaya tidak kahwin kerana khuwatir tidak mendapat rezeki dan menanggung yang berat terhadap keluarganya. Tetapi dia harus berusaha dan bekerja serta mencari anugerah Allah yang telah dijanjikan untuk orang-orang yang sudah kahwin itu demi menjaga kehormatan dirinya. Janji Allah itu dinyatakan dalam firmanNya sebagai berikut:    



“Kahwinkanlah anak-anak kamu (yang belum kahwin) dan orang-orang yang sudah patut kahwin dari hamba-hambamu yang laki-laki ataupun hamba-hambamu yang perempuan. Jika mereka itu orang-orang yang tidak mampu, maka Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari anugerahNya.” (an-Nur 32)     Sabda Rasulullah s.a.w.: "Ada tiga golongan yang sudah pasti akan ditolong Allah, iaitu: (1) Orang yang kahwin dengan maksud untuk menjaga kehormatan diri; (2) seorang hamba mukatab yang berniat akan menunaikan; dan (3) seorang yang berperang di jalan Allah." (Riwayat Ahmad, Nasa'i, Tarmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:11


salam..menarik topik ini...
saya snd risau akan perkara ini..tapi selagi kita yakin dengan janji Allah pasti DIA akan hadirkan jua siapa yang ditetapkan buat kita 1hari nanti..dilambatkan sesuatu kerana Dia nak bagi yang terbaik so kita kenalah perbaiki kelemahan diri..

kalau kita caripun tapi dia memang bukan untuk kita maka tak guna juga sakit lagi dapat adalah so teruskan keyakinan terhada Allah jangan putus asa!! sama-sama kita berusaha dapatkan cinta Allah agar Allah pertemukan kita dengan insan yang juga cintakan Allah..
wa Allah hu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

zahrawani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2007
Ahli No: 30970
Posting: 41
Dari: gombak @KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 08-07-08 13:44


terkadang rasa sedih penat mencari...
buat hati makan tluka saja...
jdh yang dinanti2....bila lah kan kunjung tiba?huhu...
berdoa dan terus berusaha...mampu kah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrawaniProfil   Hantar PM kepada zahrawani   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 13:49


ada sesiapa kat sini pakai purdah?..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-07-08 13:52


persoalan hati ni tak ada abisnya..
xpala tumpang lalu..:sopan:
nanti mak marah ni...:D

p/s:sentiasa yakin dengan janjiNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 14:57


Pada 08-07-08 13:49 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa kat sini pakai purdah?..........
saya! :terliur:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 15:58


Pada 27-06-08 12:20 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Contoh Job Vacancy (untuk satu kuota) oleh muslimin2 yang masih belum setle:

Jawatan :

Surirumah sepenuh masa (SSM01)@
Surirumah bekerja bersyarat(tertakluk kepada jenis pekerjaan)(SBB01)

Syarat-syarat:

1. Kelulusan minimum STPM/Matrik
2. Umur 21 -24 tahun ke bawah diutamakan.
3. Mahir memasak,fast learner dalam menjaga/mendidik anak2.(2 references diperlukan)
4. Tiada penyakit kronik seperti Siflis/Aids dan seangkatan dengannya.
5. Peramah, sejuk mata memandang (2 references diperlukan)
6. Diwajibkan menutup aurat secara penuh dengan ikhlas.

Keistimewaan :

Rumah dan perbelanjaan bulanan disediakan. Mengikuti pengajian ilmu2 bersama suami.

Berminat sila hantar resume untuk sesi temuduga.


p/s: contoh saja ni ye...


KOMPLETED NYA..... MACAM BERSUNGGUH2 DALAM GURAUAN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:07


Pada 08-07-08 14:57 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 13:49 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa kat sini pakai purdah?..........
saya! :terliur:




ibnu musa?ngeh3x................uwekkkkkkkkkkk...... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:39


Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:42


Pada 08-07-08 16:39 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:





betul 2 kak sahirah..tak salah lagi,,,akak menunggu ke mencari?soalan cepu emas...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-07-08 16:42


masih belum bertemu jodoh.................

Emmmmmmmm....tetap yakin setiap insan dijadikan berpasangan dan seandainya telah tersurat begitu...akan ku tempuhi dengan redha. Insya-Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:44


Pada 08-07-08 16:42 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:39 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:





betul 2 kak sahirah..tak salah lagi,,,akak menunggu ke mencari?soalan cepu emas...



:sopan: kedua-duanya agaknya..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:50


kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 16:55


Pada 08-07-08 16:50 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...



bagus cdgan anta 2 mujahid....dalam rakaman 2 ada tak petua mencari jodoh bpurdah?wakakakakaakaka....penting juga petua 2... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:06


Pada 08-07-08 16:42 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:39 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:





betul 2 kak sahirah..tak salah lagi,,,akak menunggu ke mencari?soalan cepu emas...


tak kena soalan tu... patutnya kena tanya macam ni: "akak ni pakai purdah ke?" :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:09


haha..hehe..betul tu ibnu_musa...patut tanya "akak ni pakai purdah tak"..hehe.......jeng..jeng.jeng........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:10


Pada 08-07-08 16:55 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:50 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...



bagus cdgan anta 2 mujahid....dalam rakaman 2 ada tak petua mencari jodoh bpurdah?wakakakakaakaka....penting juga petua 2... :lol: :lol: :lol:



tak pun ukhwah.com pun boleh anjurkan...jika ada yang sokong dan setuju,nt kita boleh usulkan pada MT...mana tau kat pgram macam tu boleh bertemu jodoh..hehe..suka tak umar???


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:24


Pada 08-07-08 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:42 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:39 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:





betul 2 kak sahirah..tak salah lagi,,,akak menunggu ke mencari?soalan cepu emas...


tak kena soalan tu... patutnya kena tanya macam ni: "akak ni pakai purdah ke?" :lol:





ye tak ye pula eh,,,,,da kenal dah,,,,,,,tau tak pakai purdah,,,,,bagi lah seribu wanita bpurdah,,,ku takkan bpaling....chewah....

sila layariiii;http://www.youtube.com/watch?v=_N_VmSfWjvY



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 17:26


Pada 08-07-08 17:10 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:55 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:50 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...



bagus cdgan anta 2 mujahid....dalam rakaman 2 ada tak petua mencari jodoh bpurdah?wakakakakaakaka....penting juga petua 2... :lol: :lol: :lol:



tak pun ukhwah.com pun boleh anjurkan...jika ada yang sokong dan setuju,nt kita boleh usulkan pada MT...mana tau kat pgram macam tu boleh bertemu jodoh..hehe..suka tak umar???





suka,,suka,,,sukee,,, :lol: :lol: :lol: ....ahye,,,kang dicop gatal ni ana ni kang,,,,huhuhuhuhu...masuk topik balik lah!!!!!!!!

boleh tengok video ni...

http://www.youtube.com/watch?v=_N_VmSfWjvY
http://www.youtube.com/watch?v=jvfS2wv2enU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=jvfS2wv2enU&feature=related



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mia_amora
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33783
Posting: 18
Dari: perak

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-07-08 19:24


bagaimana nak tentukan dia jodoh kita....apabila terdapat pelbagai dugaan dan cabaran yang dihadapi...?...

:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_amoraProfil   Hantar PM kepada mia_amora   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 04:25


jodoh pertemuan,ajal,maut semua nya di tangan Allah.kita hanya merncang hanya Allah yang menentukan.sama-sama kita brdoa supaya ditemukan jodoh yang sesuai dengan kita.amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 08:39


Pada 08-07-08 16:50 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...


rakaman eh? :berfikir: saya ada CD nya... bukan disampaikan oleh Dato' Mashitah tapi Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzillah Kamsah.. sesiapa nak boleh lah kalau nak pinjam.. nak saya send mp3 nya pun tak mengapa... demi sahabat2.. free jeq... ;) tapi melalui YM sahaja..

dalam tu, seingat saya lah.. ada tips2 bukan sahaja untuk mendapat jodoh tapi ada banyak nasihat dan pengetahuan yang berguna buat para pasangan yang dah berkahwin juga...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 09:24


Pada 08-07-08 19:24 , mia_amora posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana nak tentukan dia jodoh kita....apabila terdapat pelbagai dugaan dan cabaran yang dihadapi...?...

:-(

erm... :berfikir:

kalau anda berjaya tempuhi dugaan dan cabaran itu, maka insya4JJ1 anda ada can berjodoh dengan dia (yang anda maksudkan). tapi kalau anda awal-awal dah fail, tak ada jodohla itu...

senang saja kan? tak payah nak pening2kan kepala :jangan: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 10:01


Pada 09-07-08 08:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:50 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

kepada sahabat2 yang masih belum bertemu jodoh boleh menontoh rakaman PETUA MENCARI JODAOH kalau tak silap lah dari dato fadzilah kamsah dan dato mashitah...


rakaman eh? :berfikir: saya ada CD nya... bukan disampaikan oleh Dato' Mashitah tapi Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzillah Kamsah.. sesiapa nak boleh lah kalau nak pinjam.. nak saya send mp3 nya pun tak mengapa... demi sahabat2.. free jeq... ;) tapi melalui YM sahaja..

dalam tu, seingat saya lah.. ada tips2 bukan sahaja untuk mendapat jodoh tapi ada banyak nasihat dan pengetahuan yang berguna buat para pasangan yang dah berkahwin juga...



erm, itu yang CD ek...yang ana tengok ni forum yang dianjurkan oleh,tak ingat lah.....moderatornyetr aziz desa...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 13:25


Pada 08-07-08 17:24 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 17:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:42 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-07-08 16:39 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

lor...masih di ranking teratas rupanya tajuk ni..hehe...kiranya ramai lagi lah dalam ukhwah ni yang belum bertemu jodoh ye..:kelip:

org kata kena cari...ada org kata tunggu saja..so, fikir-fikirkanlah...


cari-cari carila..
pasangan hidup betul-betul oh kawan..
bahagia berseri..
rumahtangga akan harmoni..


**betul ke tidak lirik tu tah..:sopan:





betul 2 kak sahirah..tak salah lagi,,,akak menunggu ke mencari?soalan cepu emas...


tak kena soalan tu... patutnya kena tanya macam ni: "akak ni pakai purdah ke?" :lol:





ye tak ye pula eh,,,,,da kenal dah,,,,,,,tau tak pakai purdah,,,,,bagi lah seribu wanita bpurdah,,,ku takkan bpaling....chewah....

sila layariiii;http://www.youtube.com/watch?v=_N_VmSfWjvY



:sopan:..kita tak pakai purdah lah..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» jodoh....susah sangat ke nak dapat jodoh

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.22025 saat. Lajunya....