Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 163
Ahli: 0
Jumlah: 163




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 1 hari, 17 jam, 29 minit yang lalu
wadud: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
kasih_kekasih: 29 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Buat mereka yang masih mencari


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Buat mereka yang masih mencari

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Buat mereka yang masih mencari

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:39


Pada 24-06-08 12:44 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

adui. satu isu pula kat sini. (sakit kepala)

tu tanda ambil berat dan sayangnye saya pada kakak2 saya di sini... tiada sebarang persepsi negatif pun mengenainye... kita memberi dan mendoakan, serta mengharapkan sesuatu yang baik... sekali lagi, saya mendoakan dan mengharapkan yang terbaik... buat kakak2 saya di sini... kenal pun dah lama... jadi saya doakan dan harapkan yang terbaik.. doakan, harapkan dan seterusnya tujukan. harap ambil lah segala yang positif daripada artikel tu. bukannya dari sudut negatif atau memikirkan sebarang agenda yang tersirat (bukan sirat82 ye huhu) di sebalik posting2 saya atau artikel yang dicopypaste.. :(

p/s: pening kepala... pening2

by the way, mereka ok jeq? baru ahad lepas jumpa dengan semua... dah 'kena' dah pun dengan akak2. huhuhu :D (padan muka)


jangan risau2 dan pening,syahidatul..maksudnya dah sampai..insyaAllah kakak2 semua tu musti dah faham..ana pun pernah tengok cerita tu.. ana faham apa yang ingin dikongsikan..

p/s:bersangka baikkan akan antara amalan sifat mahmudah..mari bersangka baik dan bersikap positif..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:50


teman perlukan kompas dan GPS untuk mencarilah, kadang-kadang latitud dan keadaan bentuk muka bumi ni berubah, sesat kang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:53


Pada 25-06-08 15:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman perlukan kompas dan GPS untuk mencarilah, kadang-kadang latitud dan keadaan bentuk muka bumi ni berubah, sesat kang....


apo2 lah daeng oiii....hehehee.......cari dengan mata hati,,xsesat punya...boleh kls kompas dan gps,,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-06-08 15:55


Assalamualaikum
hmm..mesti ramai lagi yang sedang mencari...kerja kosong sekarang susah nak dapat..bayaran pun tak setimpal...kat mana nak cari permulaan kareer yang bagus ni..hmm...buat mereka yang masih mencari...cuba cek di Jobstreet ke, JobsDB ke, ELX ke...P.D..Petronas Carigali ada minyak baru tak??masih mencari sumber minyak ni..uhuk...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:57


hurmm,,,ni da jadi topic apa ni?tujuan mencari apa sebenarnya?huhuhuuhuuhuhu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:57


minyak baru? erm, hal itu moleklah bertanyekan kepade swordofdeen sebab dia lebih tau pasai produk2 minyak yang dihasilkan dari minyak yang baru lahir dari perut bumi.... banyak sangat jenis minyak ni. Minyak nak buat nasik minyak pun ada.

p/s

sekarang kat dunia ni dah mula nak pakai biodiesel pula. semua hijau saja iklan kat TV...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 16:16


tahniah to daeng dan TT sebab ubah topik ni...huhu

tak mahu lah suasana tegang ini....

huhuhu...

kata ada yang nak tukar dari minyak ke air..kan ada dulu-dulu penyelidikan di lakukan..tak jadi ke..ke takut enjin lagi senang berkarat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 16:27


boleh kalau nak tukor ayor jadi minyak dengan syarat H20 tu kena tuko kepada Hidrokarbon.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 16:31


guna tenaga saja....ana pergi kj sekarang naik beskal...lagi best......tapi opis dekat lah...hehehehe.xgune minyak,,badan pun sihat,,,kat jepun pakai blazer pun bawa beskal pergi kj...rilek saja mereka,,maju juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-06-08 17:14


Assalamualaikum
huh..moh dengar lagu ni...

Mencari Yang Maha Satu
Album : Tika itu
Munsyid : Unic feat Cat Farish
http://liriknasyid.com


Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakkan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

(Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju)

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya kau yang memberi ruang
Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau yang Maha Satu)

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan misteri tiap persoalan ini
Ku akui kesalahan dibuat segalanya
Gelap jadinya jiwa seadanya

(rap)
Ku cari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU

Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau Yang Maha Satu)

Apabila tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Mmeohon ampun dariMu

Dan selanjutnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membunuhkan jiwaku
Kini ku mengakui teguranMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini

U.dan.I.C.C.A.T

(rap)

Tak semua yang sempurna nasihat di jalan yang lurus
Cerita yang dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa yang wujud
Aku cinta dan cita
Segala yang ada bermula dari rasa resah
Aku akui harapan kasih dan hasratku tak setajam itu
Yang tak mampu risau lidah mudah di banjari
Fitnah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia dari kata-kata jahat itu
Doa-doa di pohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa daku ke sana
Dewasakanlah pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 18:18


ana buat kesimpulan....... sebenarnya pembuka topik yang mencari.oleh kerana tak mahu dikata dia yang sedang mencarik makanya dia dedicated pada kakak2 yang belum kahwin supaya anggapan kakak2 tu yang mencarik bukan dia.
sedangkan dia sendiri pun masih mencarik2....... sepatutnya dedicated pada diri sendiri lebih dulu....bijak2.....termasuk jugak mencarik perhatian. kalay tak percaya tengok tulisan2 dia sebelum ini.......

trouver69 marah nampak...... hang minat kat syahidatul ghupenye..... hah.. dah ada yang minat tu takyahlah mencarik lagi.... jangan marah.... cuit sikit saja/... be right back...

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 18:42


carbuqem ni 3hunter versi 2.0 ke? perangai nampak sama saja bab tuduh orang sensuka hati dia saja.

tak baik tuduh2 kat orang ni, kalau tuduh tanpa bukti itu sifat orang fasiq, ada disebut dalam Al-Quran supaya apa-apa perkhabaran disertakan dengan bukti, jika tak mahu sesal di kemudian hari.

saya nasihatkan carbuqem minta maaf dulu dengan CS, kan cik SS dah terangkan secara panjang lebar tentang diri CS, Kenapa masih nak teruskan begini dik, atau anda memang kenal CS "in person"?

sudahlah tu akhi/ukhti, jom berukhwah, elakkan berprasangka buruk kat orang, kita hidup di dunia ni sementara saja, buat salah kat orang tak sempat minta maaf, kang (bukan Kang ye) menyesal di akhirat sana dah tak berguna dik...

nasihat untuk saya juga, wassalam.

p/s: back to the topic please.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 18:43


carbuqem,

tak payah susah2 buat kesimpulan, meke duduk kat ukhwah lama sikit lepas tu meke kenailah ahli2 ukhwah ni, ahli ukhwah ni semua ada ikatan, boleh dikatakan ada feromon macam semut....
silekan untuk 'right back', kami kat sini sentiasa menunggu...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 19:32


I'm back....... ewah ramainya pembela...... CS??? counter strike?
terharunyerrrr...jangan membela melulu sudahle.... ghupernyer gini kat ukhwah.... baru teman tau....... lucu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 20:07


memang lucu... :sopan:
...bagi orang yang suka cari gaduh dan suka cari salah orang...

dah nama portal ukhwah, komuniti untuk bersaudara... maksud ayat Al-Quran: "Hanyasanya orang-orang yang beriman itu bersaudara..." itulah yang menjadi core business dalam ukhwah ni, mengikut saranan Al-Quran dari segi persaudaraan dalam Islam, cubit peha kanan peha kiri pun turut rasa sakit...

tuduh orang tanpa bukti dan melulu sensuka hati itu ikut ajaran agama mana ye? maksud hadith: "Orang Islam itu adalah yang memelihara orang-orang Islam yang lain dari lidah dan tangannya".

ooo... lucu ye berukhwah ni bagi sesetengah orang, baru saya tau :berfikir:

maaf ye kalau ada yang terasa, kita sama-sama beri peringatan. wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 21:01


hahahahaha...karbuqem,hang cuit aku ke....tak terasa pun cuitan hang tu....tu lah...lain kali hidup lah sama dengan dunia masyarakat.tau dok syok sendiri dalam dunia khayalan saja.begitu lah jadinya.orang kata "physcho".baca banyak sangat buku novel jiwang buat apa.kan dah jadi mamai semacam saja.jom jom kita join program ukhwah... :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 01:29


glamour juga tajuk ni, dah berapa hari masih pergi buat sentiasa ada orang post thread...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 02:01


Pada 25-06-08 17:14 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
huh..moh dengar lagu ni...

Mencari Yang Maha Satu
Album : Tika itu
Munsyid : Unic feat Cat Farish
http://liriknasyid.com


Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakkan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

(Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju)

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya kau yang memberi ruang
Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau yang Maha Satu)

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan misteri tiap persoalan ini
Ku akui kesalahan dibuat segalanya
Gelap jadinya jiwa seadanya

(rap)
Ku cari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU

Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau Yang Maha Satu)

Apabila tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Mmeohon ampun dariMu

Dan selanjutnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membunuhkan jiwaku
Kini ku mengakui teguranMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini

U.dan.I.C.C.A.T

(rap)

Tak semua yang sempurna nasihat di jalan yang lurus
Cerita yang dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa yang wujud
Aku cinta dan cita
Segala yang ada bermula dari rasa resah
Aku akui harapan kasih dan hasratku tak setajam itu
Yang tak mampu risau lidah mudah di banjari
Fitnah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia dari kata-kata jahat itu
Doa-doa di pohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa daku ke sana
Dewasakanlah pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)



enta, boleh tlong carikan mp3 lagu ni. ana nak lah...


cinta Ilahi memberikan seribu erti,bahwa kita perlu lebih memberi dan memahami. mencari.....kkedang bila semakin laju kita mencari, semakin jauh bayangnya pergi meninggalkan kita. kekdang juga, apabila kita letih dari pencarian, bayang-bayang yang tercipta untuk kita itu hadir tanpa dipinta...


itulah dia, pemberian Allah untuk mereka yang sabar dan tetap yakin pada janji Allah.
selagi kita diberikan nyawa oleh Allah, selagi pencarian kita belum bertemu bayang kebahagian, bukan bererti hidup itu terhenti, bukan juga bererti, bahagia itu tiada. kerna bahagia itu di hati....
walau bahagia itu lebih bererti andai ada pendamping suci menuju redha Ilahi...tetapi hakikatnya...

bahagia itu dari Allah..dan bahagia yang abadi itu disisi RAbbul Izzati di akhirat sana.

hidup ini bukannya 'mencari'..... tetapi menghadapi setiap yang telah tersurat dan tersirat dari Allah yang sedia menanti di depan sana..

kuatkan hati, tetapkan iman.....majulah dalam perjalanan yang singkat ini. bukan mencari sesuatu yang bukan di tangan kita letaknya ketentuan..

kata DR Aidh Abdulllah Qarni, 'usah memikirkan masa depan, kerana masa depan itu akan hadir sendiri tanpa dipinta..' jadi, jadikanlah hari ini hari yang paling bahagia tanpa memikirkan masa depan..


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 09:05


Rasanya apa yang cuba disampaikan org pun dah faham sebab dah dibaca beribu-2 kali ... biasa lah topik macam ni memang kencang saja org nak baca dan balas ... kunci saja topik ni daripada terus melalut dengan posting-2 yang tak bermanfaat ....



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 09:20


salam ya sahabat ukhwah.. seanteronye..
beginilah.... ana hebahkan..
abaikan sahaja posting serta kalam yang
beliau sendiri kurang FAHAM dengan cerita di ATAS sekali..

bukan cerita-cerita yang di bawah daripada di atas..
boleh faham kan??

just ignore benda-benda yang kurang faedahnya..
sts... jwbkan untuk ukhtie cahaya tu ye...

memang best nasyid ni..
kak.. ana ada dalam pc..hehe..
Kalau nak... nak pAs guane ye..??

nanti shida p bangi.next week..
jumpa di pjbt tempat metinglah..

tak pun. nanti shida or sts boleh pAS by email
or in ym nanti ye..
biiznillah..

OK.. teruskan berposting dengan nada yang
setara dengan ana..
jangn lari pitching ya!!
ehehe...

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-06-08 14:51


Ayat presiden clinton ketika turun dari takhta presiden US...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 21:47


Assalamu'alaikum, bagi ana lah Kalau nak couple2 ini baik pergi masjid kawan dengan kucing. lagi best.tapi carilah cinta Allah dulu...cinta manusia tu sementara saja..bila2 masa boleh hilang dalam hati manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-07-08 11:34


Assalamualaikum
huhu...ada amanat pula daripada kak shida..uhuk...moh sini.. :welcome:
P/S : kak shida..kalau nadanya setara saja..tu kira sore third...uhuk..habis lagu jadi mendatar jeq..apakata saya jadi harmoni...huhu...baru best sikit...(tafsiran tersirat bagi setiap posting saya di sini..huhu...) :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-07-08 22:20


salam
bagi saya isu ini satu yang penting dan bertepatan dengan diri saya.Bagi saya, think positive,rasanya syahidatul tak maksudkan apa2kan.banyak pengajaran yang diperolehi daripada cerita tadi.
Dikala kawan-kawan saya sibuk ingin berkahwin, mak saya dah bising2(pekak telinga ini) baru saja tadi kawan anak mak datang dirumah mengadu susah dapat jodoh.Bagi saya, saya percaya Allah itu adil,kita akan berjumpa dengan ramai org yang salah sebelum berjumpa dengan org yang betul.jadi, saya selalu positifkan diri.ada jodoh tak ke mana,jika tak kawin pun, mungkin Allah memberikan saya masa untuk berbakti kepada ibubapa saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-08 22:55


adoi...ni apa kes pula ini...kalau masuk parlimen ukhwah boleh jadi macam parlimen Malaysia juga ini...uhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

QISTINA-ALEA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3561
Posting: 38
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 22:42


SALAM
Cerita yang banyak membawa pengajaran.
Ikut nasihat ibuayah walaupun kita rasa mugkin keputusan yang dibuat membuatkan kita kecewa.tapi di akhirnya ada hikmahnya.yang kita rasa baik untuk kita belum tentu baik bagi ALLAH.DIA akan jodohkan yang sesuai dengan diri kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QISTINA-ALEAProfil   Hantar PM kepada QISTINA-ALEA   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 12:38


Pada 04-06-08 16:59 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Khas buat mereka yang masih mencari-cari.... ni copy paste dari forwarded email... selamat membaca.

(boleh tak nak dedicate ni pada kak Hanan, kak simple_shida, dengan kak sadiqah,.. hehehe habis lah saya kena cubit lepas ni)



ooo... nanti.. kita ligan adik shye ni..
sadiqah.hanan.. siap.. lari berganti ana pAS batonn ni..
:roll: :oops:




lah
ni nak main polis sentry, ajak lah kami sekali.......
dah lama kami tak main tau.....

Pas baton???? ni pas baton apa?
ke 'baton' a.k.a kad kenduri kawin????


huhuhuhuhu

p/s:jangan lupa hantar (bukan pas) 'baton' kat kami tau.....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 14:38


Pada 15-06-08 20:06 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-06-08 14:29 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Khas buat mereka yang masih mencari-cari.... ni copy paste dari forwarded email... selamat membaca.

(boleh tak nak dedicate ni pada kak Hanan, kak simple_shida, dengan kak sadiqah,.. hehehe :D habis lah saya kena cubit lepas ni)

==


Suatu hari. Aku mengunjungi madam Kalsom, seorang kaunselor yang tak asing lagi dikalangn pelajar2 UIA. Setelah memakir motor di Mahallah Ashiah. Aku berjalan riang menuju blok pergi. Terasa ingin mendengar sepatah dua taujihad dari madam yang kukenal sejak di bangku sekolah menenagh. Hari ini, beliau bercerita pada tentang sebuah drama Indonesia d TV9 yang kukira menarik untuk dikongsi bersama. Entah apa tajuk dan jalan cerita sebenarnya, tak dapat kupastikan tapi, tajuknya mungkin…= gadis solehah di lamar 4 pria… denagn suara penuh lemak merdu, madam pun bercerita…

Ada seorang gadis yang sangat solehah, ibu bapanya juga org baik-baik..orangnya solehah, cerdik dan cantik, dia rajin beribadah dan sering mlakukan kbaikan…tapi belum pernah dlamar sesiapa..umurnya dah mncecah umur anak dara tua. Dia sering berdoa pada Allah agar dpertemukan jodoh, sentiasa solat dan memohon penuh harap namun taqdir belum myebelahinya…

Akhirnya, dia berjmpa degn seorang ustaz untuk meminta nsihat. Kata ustaz,"untuk mndapatkan jodoh yang baik, kamu hrs mlakukan amalan2 soleh sebagai tambahan kepada perkara2 kewajipan… kamu harus menunaikan solat nawafil selepas solat wajib".

" itu sudah sentiasa saya lakukan" jawab si gadis.

"jika begitu, sentiasalah berpuasa isnin dan khamis"

"itu juga sering saya lakukan pak ustz"

"jika begitu, kamu hrs sentiasa bersedekah"

"oh, itu jarang-jarang sekali saya lakukan…baiklah, saya akan lakukannya".

Keesokan harinya dia meminta izin ibu bapa dan keluar berjalan2..dia melihat org susah dan segera mmberi sedekah. Ketika berjalan pulang dari rumah, ada seorang llaki tertarik hati padaNya dan terus menuju ke rumahnya. lelaki itu kmudiannya melamar si gadis.

Terjadilah perbincagan si ibu bapa…

"Terima ajalah, orangnya pun soleh"kata si ibu.

"tetapi lelaki itu duda, berumur, anak kita masih gadis lagi".

"tapi anak kita kan sedih berumur juga, nngak apa-apa"

"kita tanya anak kita".

Jwblah si gadis…terpulang pada ibubapa, asalkan soleh dan beriman dan boleh mndidiknya. Umur dan duda bukan masalah padaNya…

Si ibu dan ayah menolak lamaran lelaki tersebut. Si gadis berasa sangat sedih. Dia risau tak ada lagi org yang akan melamarnya.Lalu dia mnadah tangan bermohon lagi pada Allah dan terus bersedekah..

Semasa pulang dari masjid dia berselisih dengan seorang llaki yang baru berniaga di kampungnya dengan menaiki van. Llaki muda ini tertarik padaNya dan terus melamarnya. Llaki ini juga seperti llaki tua tadi, perwatakannya baik, sopan santun dan mmpunyai ciri-ciri agama dalam diri. Di samping itu llaki ini juga rajin berniaga dan bekerja.

Berbincanglh sekali lagi si ibu dan bapa..sungguhpun pemuda itu baik, namun entah Kenapa

mereka menolaknya..

Gadis itu sekali lagi patah hati.." Ya Allah, Kenapa sukar sungguh jodohku? Dia menangis hiba…

Namun, dia tetap setia bersedekah di masjid dan melakukan amalan2 sunat dengan harapan,suatu hari nanti, Allah akan menganugerahkannya seorang suami yamg soleh...

Suatu hari, rakan abangnya singgah ke rumahnya.Dia sekadar singgah sebentar untuk bertemu abangnya sementara menunggu penerbangan pulang ke rumahnya di Jakarta kerana dia diminta oleh keluarganya untuk pulang kerana urusan yang penting.Pemuda itu seorang lelaki yang berkarisma, berwajah handsome dan berpelajaran tinggi serta mmpunyai asas agama yang baik juga.

Di rumah, lelaki itu terpandang si gadis dan jatuh hati padanya. Dia mmberitahu hasrat hati kepada abangnya. Si gadis juga merasa gembira…llaki itu pun pulang ke Jakarta..Malangnya, setelah lama menunggu, lelaki itu tidak kunjung tiba. Maka bersedih hatilah si gadis dan meneruskan munajat d tengah malamnya."Ya Allah, apakah aku bukan perempuan solehah, lantas tidak ada jodoh buatku..Ya Allah, ampunkanlah dosa2ku..Bantulah aku bertemu dengan hikmah2 ujian ini..kurniakan aku jodoh yang soleh.."

Selang beberapa ketika, gadis itu dan keluarganya mndapat khbaran..

-Si duda sudah menikahi seorang janda……

-Lelaki peniaga tadi ditanggap oleh pegawai agama dan polis kerana berniaga vcd lucah. Di dalam van lelaki tersebut dipenuhi gambar-gambar porno.

-Rakan abangnya pula, rupa-rupanya di minta pulang segera oleh keluarganya kerana ingin menikahkan dia dengan seorang gadis Jakarta.




Sedarlah si gadis, bahawa ketiga3 pria itu bukan jodohnya, mestipun hatinya myukai mereka.Lelaki pertama dan ke3 sebenarnya sudahpun di taqdirkan Allah untuk org lain, maka Allah tidak mnjodohkan mereka untuknya. Sementara, llaki kedua, kelihatan baik dan soleh pada pandangan umum namun bukanlah seorang llaki yang soleh malah mlkukan kmunkarn, maka kerana itulah, Allah mnjauhkan gadis dr keburukan yang tersembunyi…

Suatu hari..si gadis mndapat jemputan dr pihak masjid. Sebuah jemputan khas buat semua penderma2 tetap tabung masjid. Di dalam majlis, terdapat seorang penderma yang warak, handsome dan bijaksana..hatinya telah terpikat pada si gadis.

"sebelum saudara memanah hati saya, bertnyalah kepada org tua saya"

Akhirnya, segala persetujuan tlhpun di capai…

Janji telah bersimpul ikat.

Menunggu masa dan waktu untuk dimeterai…

Tiba di hari yang di nanti2..si gadis memakai pakaian yang cukup indah, mnyerlahkan kecantikan dirinya..para tamu sudahpun memenuhi undangan..pengapit siap sedia menanti…

Lama menunggu, pengantin llaki belum tiba..




1 jam berlalu

semua di ulit resah, si ibu tidak sudah2 mmbebel..si ayah mula berpeluh2,si gadis menanti penuh debaran..

2 jam berlalu..

tamu mula berbincang sesama sendiri, wajah si ibu penuh kecewa,si ayah mundar-mandir, wajah si gadis muram lagi suram..

masa terus berlalu,makin laju..

pengantin belum kunjung tiba, si gadis, lantas berwudhuk dan menunaikan solat serta memanjatkan doa. Air matanya bercucuran..

"Ya Allah, apakah aku ni sememangnya tidak berjodoh?

"Ya Allah, apakah ini ujianMu buatku?

"Apakah ini yang Kau taqdirkan utukku?

"Jika beginilah sebuah taqdir yang sengaja Kau letakkan untukku…Aku redha,Wahai Allah..Aku redha pada kehendakMu…Aku redha pada taqdirMu…"




Pengantin llaki pun tiba…,sejurus selepas doa ini…:-)







Emmmm….

kadang-kadang, dalam hidup kita, akan sentiasa ada perasaan aneh yang datang mengetuk dan mengunjungi hati kita…dan hati kita akan terpanah dengan kebaikan, keindahan, kesolehan dan keluhuran yang di miliki…

Tapi, jika itu bukan jodoh kita, lambat laun ia tetap akan pergi dan berlalu begitu sahaja…

Jika ketika ia bertandang sekadar seperti rama2 yang terbang berehat seketika menghilangkan kepenatan dan kita menggengam perasaan itu dengan sepenuh hati kita, dengan penuh keyakinan melangkaui perbatasan iman, kadang kala ia mengundang duka dan keperitan yang cukup-cukup mndalam…

Semoga kita dapat meneruskan sesi2 doa, memperbanyak amalan2 soleh, sentiasa tawakkal dan redha dengan segala ujian serta kurniaan-Nya……Yakinlah sahabat-sahabat tersayang, Allah swt itu Maha Adil dan Maha Pemurah. Dia akan menghadiahkan kita sesuatu yang terbaik mengikut qadar dan masa yang sesuai untuk kita, provided that….kita berusaha menjauhkan diri dari dosa2 dan kesalahan2 yang mampu kita jauhkan ..

" Alkhabithatu lil khabithin…wal khabithuna lilkhabithat…

perempuan yang berakhlak buruk untuk lelaki yang berakhlak buruk, lelaki yang berakhlak buruk juga untuk perempuan yang berakhlak buruk…

"Atthayyibatu litthayyibin. .buat tayyibuna littayyibatt. .

Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik…

(an-Nur 26)

===

p/s: Janganlah cepat berputus asa dalam pencarian hidup ini, andai anda terasa kecewa di dalam perjalanan... kerana pasti ada sesuatu yang lebih baik yang Allah telah sediakan buatmu pada masa hadapan... hanya masanya belum tiba, kerana terdapat hikmah di sebaliknya...


Dari Abu Hurairah .a bahawa nabi SAW telah bersabda: "Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan." Lalu baginda ditanya oleh seseorang: "Apa maksudnya meminta dicepatkan?" Jawab baginda: "Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya: "Aku telah berdoa. Aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa."

(Muslim)


salam...
artikel yang menarik, cerita yang menyentuh hati.

Mencari? perlukah kita mencari @ perlukah kita dicari?
adakala kita mencari tetapi ia tidak hadir, adakalanya kita tidak mencari tetapi ia hadir... dalam pencarian kita kan bertemu dengan hitam dan putih kehidupan. kita boleh mencari tetapi jangan membina 'harapan'. kerana membina harapan itu akan membuatkan kita tidak dapat menerima kenyataan jika kita dikecewakan. oleh itu, berharap hanya pada Allah, mencari hanya disandarkn kepada Allah.. kerana yang dicari itu adalah milik Allah, yang diharap itu juga milik Allah. jangan takut untuk mencari dan dicari kerana dalam pencarian itu akan brtemu harapan, dalam kekecewaan dan kedukaan disebalik pencarian itu terhimpun hikmat tersirat di sisi Allah Yang Maha Kuasa.


Hakikatnya kita tak perlu mencari,kerana ia sudah tertulis.
hakikatnya yang ada pada insan brglar manusia hanya segengam usaha, dan sekudus doa yang dihamparkan hanya pada ILAHI.
usah takut untuk menghadapi masa depan,
usah juga mengira2 apa yang akan berlaku di masa hadapan,
yang penting kita telah hadapi ujian dan dugaan ILAHI dengan buah kesabaran, cuma masanya belum tiba..

wanita yang beriman adalah untuk lelaki yang beriman..
jika sebaliknya itu adalah satu 'ujian' yang Allah tahu kita mampu untuk menghadapinya,

JANGAN MATI SEBELUM MATI YANG SEBENARNYA,
kerana mati dalam kesabran dijalan Allah itu adalah lebih baik, dari mati dalam keadaan putus asa dan kecewa.


amin.. min ana ila antunna.


Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. Syukran ukhti penyampai posting. Benar-benar terkesan kepada hati pembacanya.

100% agreed pendapat cahayakuiman.
Renungan & motivasi buat yang bergelar wanita.
Jadikan sebagai panduan & semangatmu dalam meniti hari-hari yang telah dijanjikan Rabbul Izzati, kerana itu Lebih Bermakna.

Wahai ukhti yang dikasihi & dirahmati Allah sekelian,
bergantung harap dan serahkanlah dirimu kepada-Nya, Sesungguhnya Dia Lebih Mengetahui apa yang tersembunyi didalam hati dan kehendakmu.
Usah pertaruhkan harapanmu kepada yang bergelar insan, kerana dunia fitrahnya penuh dengan kepalsuan & permainan,
maka mohon & teruskan munajatmu kepada-Nya.

Sabarlah Wahai Hati, pandulah Iman & akhlakmu sebaiknya dalam menggapai redha & keberkatan dari Ilahi. :bunga:

Jazakallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-10 08:30


alhamdulillah..tenang rasa hati..
its a good motivation 2 read this kind of story..
untuk insan yang telah dan sedang melalui keadaan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 24-04-10 00:20


assalamualaikum...

bestnya baca kisah tu..
tapi walau apa pun, jodoh sudah ditentukan oleh ALLAH swt. cuma kita saja tak tahu siapakah pasangan jodoh kita tu.. hanya dengan doa, usaha dan tawakal insyaallah kita akan dipertemukan dengan jodoh yang sesuai dengan diri kita.. INSYAALLAH.. sekiranya pernah kecewa sebelum ini mungkin ALLAH SWT ingin kurniakan kita dengan jodoh yang lebih baik dr dia...

tapi saya agak pelik sekarang ni.. Kenapa ada sesetengah warga ukhwah yang jdkn web ni sebagai tempat untuk berkenalan??? kadang-kadang siap hantar mesej @ pm. kononnya nak berkenalan lah. saya rasa tak sesuailah warga ukhwah macam tu.. ingat perempuan ni tempat untuk bersuka .a ke??? hate it.. lelaki macam itu..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-10 08:21


Pada 24-04-10 00:20 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!


tapi saya agak pelik sekarang ni.. Kenapa ada sesetengah warga ukhwah yang jdkn web ni sebagai tempat untuk berkenalan??? kadang-kadang siap hantar mesej @ pm. kononnya nak berkenalan lah. saya rasa tak sesuailah warga ukhwah macam tu.. ingat perempuan ni tempat untuk bersuka .a ke??? hate it.. lelaki macam itu..


:-) pandangan yang sangat tajam dan ada benarnya. Betul3 ana setuju, mungkin ada yang benar-benar ingin cari pasangan, tapi agaknya ye pun biarlah dengan orang tengah itu yang baik kan.. daripada p direct beritahu perempuan itu. (dalam ni kan ramai mod ada, minta bantuan mereka)

kalau sekadar nak berkenalan biasa & nak 'testing' @ bermain-main tak perlu lah. Wanita ini satu, bila dia kawin.. suami itulah kawan dia, rakan dia, sahabat dia, teman & segala-galanya. Other than that.. "nothing"..


p/s: maaf, pandangan peribadi sahaja.:bunga:


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 24-04-10 11:37


:-) pandangan yang sangat tajam dan ada benarnya. Betul3 ana setuju, mungkin ada yang benar-benar ingin cari pasangan, tapi agaknya ye pun biarlah dengan orang tengah itu yang baik kan.. daripada p direct beritahu perempuan itu. (dalam ni kan ramai mod ada, minta bantuan mereka)

kalau sekadar nak berkenalan biasa & nak 'testing' @ bermain-main tak perlu lah. Wanita ini satu, bila dia kawin.. suami itulah kawan dia, rakan dia, sahabat dia, teman & segala-galanya. Other than that.. "nothing"..


p/s: maaf, pandangan peribadi sahaja.:bunga:

ye betul.. saya setuju. macam nak main-main pulak. ingat perempuan ni tempat untuk ditesting @ main-main ke? saya rasa tak perlulah buat macam tu.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 17:39


salam saya pun suka baca ni sebab saya belum kahwin lagi.. saya sebenarnya baru juga melihat gambar 2 kawan-kawan saya yang telah kahwin .. rasa jeluos juga.. tapi dengan membaca kisah ni buat saya lega juga. dan mengajar saya tentang ujian yang menimpa saya suatu tika dahulu. saya juga ingin bertemu denagn himah ujian itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 11:58


siapa yaknak kahwin woo...belum sampai masa saja lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Buat mereka yang masih mencari

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184425 saat. Lajunya....