Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Tolong Owl - Cant connected to network group. ARRGGH!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Tolong Owl - Cant connected to network group. ARRGGH!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Tolong Owl - Cant connected to network group. ARRGGH!!

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 09:26


Asssalamualaikum...
Ke hadapan warga-warga ukhwah yang baik, comel dan
dihormati sekalian... Owl baru saja setup network pada laptop
kaatt Department of Operasi Dan Seranta, lepas tuue Owl
masuk balik kaat bilik Owl... Yess!! Connection can be
established and I can ping that laptop(192.168.1.5)... Include
can view shared files/folders... Berjayaa!!! Tapi bila check PC
Owl.... AARRGGH!!! Cant be accessed from other PC... or from
the network.... Sddeeyy betuull.... Yes, I enable Firewall, tapi
Owl tak masukkan File and printer Sharing dalam Exception
puunn... Kiranya the Windows not suppose to block incoming
network connection of file or folder sharing... Tolonglaah Owl..
dah puas setup network PC orang lain.. tapi PC sendiri kaat
office niiee yang sengal... Tennsseenn betul...

Info tambahan:
Setting of my PC -
1. Obtain an IP address automatically....
2. Obtain DNS server address automatically....
3. Authentication : Enable IEEE 802.1
4. Subnet mask: 255.255.255.0

p/s: AARRGGHH!!! Tekanaannn!!! I dont mind and not a big
deal for me if someone call me a stupid programmer that
dunnno even a simple network stuff... Im really superb
ignorant... :bunga: :bunga: ..
Thanks korraanngg yang cuba membantu.. Walaupun network
stuff ini adalah tidak terlallu comel untuk dibincangkan.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 10:19


maybe ip address u ada sama dengan other pc ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:26


Pada 29-05-08 10:19 , searchforguidance posting:

!!! QUOTE !!!

maybe ip address u ada sama dengan other pc ke??


Kalau ada IP yang sama windows akan bagi tahu...Lagipun guna DHCP...Tak mungkin ada duplicate IP...

Cuba disable firewall...boleh tak...ataupun workgroup tak sama...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:28


Opsss...baru perasan...owl_UM dah adi Pengarah rupanya...Boleh lah belanje makan lepas ni...heheh


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 29-05-08 16:29


Pada 29-05-08 09:26 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Yes, I enable Firewall, tapi
Owl tak masukkan File and printer Sharing dalam Exception
puunn... Kiranya the Windows not suppose to block incoming
network connection of file or folder sharing... :-D


Lor kalau tak masuk macam mana nak lepas firewall?
Dah enable file sharing?
Dah install protocol kat networking? IPX/SPX?
Kalau guna wireless kena check bebetul router?
Esp kalau guna vista kena tengok public atau private?


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:56


Daahh... dah enable fire sharing..But still cannot... wwaaa...
wwwaaa...Sedih betul... Not wireless.. but cable.. UUIIKSS???

!!! QUOTE !!!


Esp kalau guna vista kena tengok public atau private?

EERRM.. niihh saya tak paham skeett... maklumlaahh....
Im quite stupid a little bit in network stuff..
HEEHHEE.. Ampunn... Jangan marah...
Is this private network means something like all PCs in the company just
using an internal network address? Means not connected to the World Wide Web??
AARRGGH!!! Pening...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 17:00


Protocol??? Niih which part of Windows nak check niieehh..
Kaaatt Internet option?? Protocol TCP/IP ke niieehh..?
Confuse betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 29-05-08 17:06


double klik kat lan connection
properties
install
select protocol
pilih ipx/spx

cara lain
pergi kat control panel
pergi network setup wiizard
pilih ignore disconet network adabpter (wifi)
pilih ohter
pilih dis komputer konetly directly to hub
lepas itu letakkan nama pc
letakkan workgroup yang sedia ada dengan pc lain.
juest enable file shaaring
just finished network wizard

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 16:07


Pada 29-05-08 16:56 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


Is this private network means something like all PCs in the company just
using an internal network address? Means not connected to the World Wide Web??


Komputer dalam private network guna private IP...Private network bersambung dengan Internet melalui router dan firewall...Maknanya router dan firewall ni orang tengah antara private network dan public network(Internet)...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 23:42


ibnu_musa nak tawarkan bantuan, macam mana ye? (tolong tengok saja...)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 01:09


kalau windows xp yang baru dia ada boleh enable terus.tak payah nak setting apa dah.....

*eh lah,owl pun naik pangkat juga.tengah dok syok nak kejar jadi ahli lagenda sekali ada pangkat pula dah..... :-D


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 01:32


Windows XP yang baru? Niiee XP yang mana niiehh... Pro dan Home sajaa
kaann.. Or you mean Service Pack 1 or Service Pack 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 03:22


Just simple matter (berdasarkan pengalaman saja)... cuma nak tau, owl pakai window vista ke window xp? lepas itu komputer satu lagi tu (yang di test tu..) pakai vista ke xp?

lepas itu networking kat situ pakai simple networking or pakai enterprise networking (siap ada domain server)?

ps:- kalau nak lagi cepat add YM aku. Kalau dah setel abaikan posting ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106829 saat. Lajunya....