Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-06-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: penjejak87
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43055

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
hafiz_along_83: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 14 hari yang lalu
penjejak87: 16 hari yang lalu
Kakngah: 24 hari yang lalu
ezaty: 28 hari yang lalu
Sabila: 33 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Islamic or Academic? Really need your opinion~


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Islamic or Academic? Really need your opinion~

Please Mendaftar To Post


Oleh Islamic or Academic? Really need your opinion~

fainis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7590
Posting: 275
Dari: ardhil-lah

Selangor  


posticon Posting pada: 13-05-08 17:21


Assalamualaikum to all

saya nak minta pendapat semua.

If u were given da opportunity 2 further your study in islamic course and academic course, which would u choose?why?
Let say, for instance, between syariah/usuluddin and architecture.Which would u choose?    

*Hope to hear any comment soon!


Bookmark and Share

  


  Member Information For fainisProfil   Hantar PM kepada fainis   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 18:39


erm, musykil2. bukan ke islamic studies itu sendiri pun termasuk dalam bidang academic juga? :berfikir:

dalam kes di atas, terpulang pada niat kita Kenapa nak pilih sesuatu course itu (jangan sebab nakkan gaji besar, pangkat, harta etc), dan cuba nilai dalam bidang mana yang lebih kritikal dan kita boleh memberi sumbangan yang lebih kepada masyarakat dan agama.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 13-05-08 21:53


Assalamualaikum wbt...

sebenarnya rijaluddin seperti ini tidak sepatutnya berlaku. tetapi kesan penerapan pendidikan sekular, lahirlah maka timbullah masalah seperti ini.

jika dahulu dizaman pemerintahan Islam, kita menjumpai ramai ilmuwan yang faqih dalam pelbagai bidang dari usuludin, syariah, biologis, astromi dan malah kejuruteraan. inilah bentuk ilmuwan yang lahir dari sistem islam.

tetapi situasi begitu jarang berlaku sekarang. sehingga ada timbul pemahaman, mengambil kursus agama itu lebih mulia berbanding kursus2 lain. atau ada yang berpandangan mengambil kursus aliran agama tidak relevan atau kompetitif untuk pasaran kerja.

natijahnya, ramailah lahir ilmuwan islam yang hanya arif dalam bidang2 tertentu saja. malah dalam bidang agama sekalipun, pengkhususan tertentu dalam ushooludin, syariah, da'wah, hadith dll. maka sangat sedikit dijumpai para mujtahid dizaman ini walaupun ramai pemegang PHD.

lebih menyedihkan lagi, kalau idea2 yang disampaikan menunjukkan ketidakpemahaman mereka terhadap realiti, seh8ingga kadang-kadang menimbulkan kelucuan. lebih rancu kalau pemahaman tersebut disampaikan kepada mereka yang jahil.

manakala di satu pihak, lahirnya ramai ilmuwan dan teknokrat yang hanya arif dalam bidang teknologi tetapi sangat jahil dalam bidang agama. akibatnya lahirlah ramai golongan sekular, perasuah dan pelaksana sistem kufur hari ini. ada juga yang mempunyai perasaan islam tetapi pemahaman terhadap agamanya dangkal.

oleh itu, saranan saya jangan menyempitkan pengetahuan kita hanya dalam kursus yang kita ambil di universiti. sekiranya kita mengambil kursus berkaiatan agama, pelajari juga realiti, sains dan teknologi semasa. supaya kita tak jadi ustaz yang jumud. dan perlu kita ingat ilmu yang kita belajar di universiti itu sangat sedikit, banyak lagi yang perlu dipelajari sehingga ke akhir hayat.

sekiranya, kita mengambil kursus2 profesional, menjadi tanggungjawab kita juga untuk mempelajari ilmu2 agama dan berda'wah.mempelajari islam secara istiqamah adalah wajib. sebab itu hari ini tidak hairan ramai profesional hari ini yang mahir bahasa arab, ushool fiqh, fiqh, tafsir dan hukum syariat islam. malah boleh jadi lebih faqih dari mereka yang balik dari timur tengah dsbnya.

oleh itu, jangan sempitkan fikiran kita sama ada agama atau akademik. kita boleh jadi teknokrat hebat dan juga seoarang yang faqih agama. tidak susah asalkan kita berusaha. kalau dah tertegak khilafah islamiah itu adalah kelaziman. wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 22:39


Pada 13-05-08 17:21 , fainis posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum to all

saya nak minta pendapat semua.

If u were given da opportunity 2 further your study in islamic course and academic course, which would u choose?why?
Let say, for instance, between syariah/usuluddin and architecture.Which would u choose?    

*Hope to hear any comment soon!


wa'alaiku mus salam wbt.

1stly i'll solah istikharah 1st, ask guidance from ALLAH...

then, 2ndly i would choose architecture as long as there is Islam inside of me, as long as there is need for me to do dakwah in architecture, as long as there is need for me to turn conventional architecture into islamic architecture...then, inshaALLAH, i'll choose architecture with the niat LILLAHI TA'ALA.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 13-05-08 22:49


assalamualaikum...yup im totally agree with ibnu..islamic is such academic field..so its depends..up to u...but the important things here is your interest...no matter buat course do u take..as long it can encourage u to furhure your study...if u like both islamic course and architecture..in my opinioun..is better to u to take islamic..benefit duniawi ukhrawi

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 01:09


Pada 13-05-08 21:53 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt...

sebenarnya rijaluddin seperti ini tidak sepatutnya berlaku. tetapi kesan penerapan pendidikan sekular, lahirlah maka timbullah masalah seperti ini.

jika dahulu dizaman pemerintahan Islam, kita menjumpai ramai ilmuwan yang faqih dalam pelbagai bidang dari usuludin, syariah, biologis, astromi dan malah kejuruteraan. inilah bentuk ilmuwan yang lahir dari sistem islam.

saya percaya pemula topik bukan bermaksud memilih salah satu bidang lalu mengabaikan yang lain, contohnya kalau ambil bidang architecture lalu abaikan ilmu agama, atau lain-lain.

zaman sekarang pun dah ada, di UM ada bidang syariah + bidang2 keduniaan seperti ekonomi, pengurusan, undang-undang, falak syar`i, dan pentadbiran (siyasah). malah ada jurusan sains gunaan seperti pengajian Islam dengan IT, sains dll.

di UIAM boleh ambil double degree, contohnya IR atau psikologi dengan ilmu wahyu. di IPT2 lain saya tak sure, maybe ada juga peluang.

satu lagi, jangan kata bidang pengajian Islam itu tidak akademik, malah jangan keluarkan ia dari bidang profesional sebab para ulama' juga boleh profesional. jangan samakan agama kita dengan agama2 lain yang jumud, semua bidang2 kehidupan di dunia ni terikat dengan hukum hakam Islam, betul tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fainis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7590
Posting: 275
Dari: ardhil-lah

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-08 10:37


!!! QUOTE !!!


saya percaya pemula topik bukan bermaksud memilih salah satu bidang lalu mengabaikan yang lain, contohnya kalau ambil bidang architecture lalu abaikan ilmu agama, atau lain-lain.



yup! ni lah maksud saya...
sekarang saya dah ambil archi dan cdg nak ambil minor(or smthg like dat) irk time degree nanti..doakan saya dapat bertahan dalam archi ini...agak berat juga...

salam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainisProfil   Hantar PM kepada fainis   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 12:20


SALAM...

if fainis student UIA...rasanya tak ada masalah...
stdent KAED pun perlu ambil beberapa subjek agama secara elective...kan..
if interested nak minor IRK...sangat dialu2kan....
ramai course lain juga yang ambil minor dalam IRK...
cuma...perlukan bahagikan masa belajar dengan baik....sebab student KAED biasanya banyak projek (mengikut pengalaman kawan)...

so...all d best... :-)

ilmu agama ni....bahagia DUNIA & AKHIRAT....insyaAllah amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 12:22


SALAM...

if fainis student UIA...rasanya tak ada masalah...
stdent KAED pun perlu ambil beberapa subjek agama secara elective...kan..
if interested nak minor IRK...sangat dialu2kan....
ramai course lain juga yang ambil minor dalam IRK...
cuma...perlukan bahagikan masa belajar dengan baik....sebab student KAED biasanya banyak projek (mengikut pengalaman kawan)...

so...all d best... :-)

ilmu agama ni....bahagia DUNIA & AKHIRAT....insyaAllah amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098988 saat. Lajunya....