Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: tolong jelaskan...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» tolong jelaskan...

Please Mendaftar To Post


Oleh tolong jelaskan...

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-08 22:54


salam...
saya ni seorang yang agak cetek tentang agama..tapi saya ingin mengetahui tentang kesahihan ajaran Rufaqa' ( atau dulu dikenali sebagai aL-Arqam)..
adakah pengikut ajaran ini dikatakan sesat???
adakah ajaran itu sendiri sesat??? :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 05:37


Malaysia dah isytihar arqam sesat. rufaqa tu arqam jugak, cuma rebranding saja. ajaran dan fungsi masih sama macam arqam

kalau diperhatikan macam banyak pengaruh syiah (bukan ahlu sunnah wal jamaah) dalam ajaran dan kehidupan harian orang rufaqa.

hamapir semua ajaran rufaqa aku tak setuju (kecuali yang basic). mereka kalau nak 'berniaga' mereka tawassul kat sahabat yang kaya2 (salman al farisi / abdul rahman auf ;kalau tak silap (dah lupa sejarah ni)).

" ...kengan kemulian sahabat xxxxx aku bertawasul bla bla bla......, dengan kekayaan xxxxxx aku bertawasul bla bla bla. ". nak detail cari saja pamplet arqam / rufaqa.

ps:- sekiranya diperhatikan 'ibadat' mereka pasti anda akan dapati mereka ini tergolong dalamgolongan 'aabid' dan 'aalim (walaupun banyak sangat-sangat bid'ah dalam ibadat mereka). Ini hanya pandangan peribadi berdasarkan pemerhatian sendiri.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-04-08 17:00


apa pendapat org lain pulak???
adakah arqam atau rufaqa' ni betul-betul sesat??
saya ada kwan..dia arqam...
so perlukah saya berkawan dengannya lagi???

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 20:24


Pada 23-04-08 17:00 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!


so perlukah saya berkawan dengannya lagi???


pendapat saya

pertubuhan itu sahaja yang diharamkan.
bukan silaturrahim sesama mereka


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 21:00


Berkawan dengan siapa pun tak kesah. Nak berkawan dengan orang kristian pun tak kesah. cuma janagn terpengaruh dah lah. Biar dia dipengaruhi. Itu baru betul berkawan.

ps:- betul ke idok aku ni. Pendapat peribadi saja ni.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 21:19


Pada 23-04-08 21:00 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Berkawan dengan siapa pun tak kesah. Nak berkawan dengan orang kristian pun tak kesah. cuma janagn terpengaruh dah lah. Biar dia dipengaruhi. Itu baru betul berkawan.

betul tu.






p/s: tunjukkan dia jalan yang benar, bukan tinggalkan dia dalam kesesatan.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 21:53


Mengenai ajaran Rufaqa, seperti yang dikatakan oleh Mr sirat82, memang
Malaysia daahh haramkan ajarannya, serta sebarang perkumpulan ahlinya yang
berbentuk penyebaran... Di Ipoh, yang saya agak kagum skeett, berhampiran
rumah saya dulu ada kedai-kedai seperti Restoran Rufaqa, Dobi Rufaqa, Rufaqa
Digital and so on... dorangg punya bussiness network di Ipoh, bandar yang
perniagaannya dimonopoli oleh orang Cina pun Rufaqa still can survived...
PEERRGHHH!!! Jaringan perniaagaan mereka maju sebelum govern , jabatan
agama established - Rufaqa itu haram... Barulaah nampak skeett kemerosotan
perniagaan doraang yang maju sebelum itu... Empayar perniagaan mereka agak
goyaahh... dan terus break apart.. ABIISS!!!!

p/s: AAAIKK!!! Mr sirat82 niiee pun ex-student UM jugaakkk rupanya...
ghazi... dio niihh set-set UM seghhuuppoo muu jugookk...
HHIIHHIIEEE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 02:30


Rupaqa' ni memang bagus dari segala-galanya...apa masalah mereka sebenaqnye adalah masalah dari segi AKIDAH...
Teringat seorang kawan ana yang merupakan antara ahli rufaqa', ana pernah bertikam-lidah dengan nya tentang beberapa perkara termasuklah mengenai suara wanita sebagai aurat....
Erm..dulu banyak kali dah kami btau dia macam-macam hal..minta dia balik ke pangkuan jalan... tapi masih macam tu..cumenye tak ramai yang tau dia ahli rufaqa' melainkan beberapa org sahaja...
Sekarang ni tak tahu lah...ana tinggalkan uitm srwk tu 1 semester sebelum budak batch ana yang lain sebab ana praktikal kat KL. So tak tahu sangat news dia.
moga-moga dah berubah...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-04-08 09:55


Assalamualaikum
sokong kata niza_ati, memang Rufaqa' ni sangat bagus dari banyak aspek..dan kita boleh jadikan mereka contoh dalam mereka mempertingkatkan ekonomi mereka..sosial, dan berbagai lagi sudut...dan sokong kata IM dan sirat...jangan tinggalkan mereka dalam kesesatan, dan jangan pula terpengaruh dengan mereka...mereka ni, kalau dibawa mereka ke jalan yang benar, insyaAllah pasti hebat...tak ada masalah nak kawan dengan mereka...
P/S : orang di keliling saya ni banyak sungguh pengalaman berkawan dengan orang Rufaqa'..termasuk adik saya sendiri...hm..saya? tak pernah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11243 saat. Lajunya....