Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: please...someone help me....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» please...someone help me....

Please Mendaftar To Post


Oleh please...someone help me....

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 15-04-08 10:30


assalamua'laikum wbh....sahabat2 semua....

Saya cuma...nak berkongsi sedikit masalah....dont know nak share dengan siapa....


Saya rasa cdih sangat....kadang-kadang terfikir Kenapa saya selalu begini...semua yang saya buat ....semua famly saya tak suka....dont know why...

lately...saya plan nak bertunang...so famly lelaki ni dah kol mak saya...dan mak saya dah setuju...saya pun alhamdlulllah ...feling happy dan lega sangat...

tapi tiba-tiba terpaksa ditangguhkan..cos sblah pihak lelaki ada masalah sikit....

saya bagitahu mak saya....then last nite...dah dapat tarikh yang tetap..saya inform mak saya...mak saya setuuju. mula-mula....lepas itu sekarang dia tak setuju...

yang buat saya sedih...mak saya tak setuju sebab no reason....mak saya terlalu ikut cakap adik saya...saya ada adik lelaki..umur 24 tahun...tapi dia selalu tak suka dengan semua yang saya buat...dan mak saya suka ikut cakap dia....

mlm tadi memula mak saya setuju....then adik saya tak suka...lepas itu mak saya terus tak nak....adik saya mesej cakap...famly lelaki tu menghina mak saya sebab merisik guna telefon saja....

saya sabar lagi...saya explain kat adik saya....kata famly laki org jauh... (kelantan)...saya perak...so mereka susah nak datang...tak salah...buat sekali saja..tunang dan merisik....then...saya cakap...apa salahnya kita mudahkan urusan org lain....nanti nex time Allah mudahkan urusan kita...

Adik saya...hasut juga mak saya...dia kata mak saya tak redha....tapi saya tau mak saya tak macam tu....saya kol mak saya....mak saya cakap...mak memang tak suka...tapi kalau saya suka...mak saya terima....dulu mak saya suka...boleh adik saya tak suka...mak saya terus jadi tak suka

mak saya suka ikut cakap adik saya....saya bagitahu mak saya...sepupu saya ktunang pun sekali merisik...sebab lelaki tu jauh....ramai org buat begitu...


kadang-kadang saya cdih ...kenapa adik saya begini....padahal adik saya tak pernah jumpa lelaki tu.....kenapa dia tak suka.....

saya tak pernah halang dia nak kawan dengan siapa....time susah...dia selalu pinjam duit dan kereta saya....tapi saya tak pernah ungkit...xsuruh bayar pun....

dulu time saya belajar....saya kawan dengan lelaki sorng ni....dia tak suka juga....dia siap kol laki ni....mak saya pun jadi tak suka....last2 saya break terus dengan laki ni...sebab nak happy kan famly saya....


saya ingat boleh saya dah kerja...everything ok....tapi sama juga....

kenapa saya xberhak nak pilih sendiri...kenapa mak saya terlalu ikut cakap adik saya.....


kadang-kadang saya terfikir...kalau saya tak jadi tunang dan kahwin dengan org pilihan saya....
saya tak nak kahwin sampai ble2...biar mak dan adik saya puas hati....
saya masih waras....tak nak malukan famly....tak nak kahwin tanpa restu....

i'm already 26..dan nex year 27....

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 10:45


teman paham perasaan meke. lagipun meke seurang perempuan. Umur 26tahun.
Ok, pertamenye mak suka tak orang pantai timur, terutame Kelantan? sebab kekadang menjadi budaye setempat yang tak berapa suka bermenantukan orang Kelantan. Maap lah cakap, itu hakikat.
Meke tanya mak meke betul-betul dan berhubung direct terus dengan mak.

ataupun meke ni ada masalah dengan adik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 10:57


wa'alaikummussalam wr wbt..

huhu.. lagu mano nak buat ini...

rileks2.. tammo sedih2. masih boleh diikhtiarkan, kan? boleh selesai satu-satu segala masalah yang ada. kalau itu alasan yang diberikan oleh adik dan mak, cuba lah juga minta pihak lelaki tu hantar rombongan untuk bertemu dengan mak... perak dengan kelantan takderlah jauh mana.. kan sekarang dah ada highway yang baru siap tu??

sikit jeq lagi untuk maju selangkah bagi membina rumahtangga tapi ni pulak alasannya... tak boleh diterima betul.

macam yang dikatakan Daeng, discuss terus dengan mak.... hati wanita ni biasa lah mudah dipengaruh dan kadang-kadang tak yakin dengan keputusan yang dibuat.. agaknya macam tu lah mak enggang.. mudah terpengaruh dengan adik... discuss lah bebaik semula... Insya Allah mak dapat accept setelah dapat keyakinan daripada enggang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 11:52


Pada 15-04-08 10:30 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!


Kenapa saya xberhak nak pilih sendiri...


don wori we're in ada same situation but from different kind of measure, so i do know how much you were felt, feel and will feel

!!! QUOTE !!!


saya tak nak kahwin sampai ble2...biar mak dan adik saya puas hati....


that is an option and not and option, the option is you may get your revenge, but at the cost of yourself, revenge is bitterseet you know

!!! QUOTE !!!


saya masih waras....tak nak malukan famly....tak nak kahwin tanpa restu....
i'm already 26..dan nex year 27....


baguslah sebab awak still ada lagi perasaan belas kasihan pada orang lain, tapi sampai bila ye mampu awak tanggung..saya taknak tanya, awak yang menanggungnya, awak lebih tahu......

p/s: perbanyakkan doa dan Yassin,istikarah, keraskan hati(not really an option)

:berfikir: :berfikir: :berfikir:

:roll:

bersabar saja lah (easy to say than done, i know)

selain mak, ada tak sesiapa yang ada pengaruh besar kepada mak awak, macam adik beradik atau suku sakat dia ke...rasanya ada yang kuat gu-nya dengan mak awak dan boleh pengaruhi fikirn dan keputusan mak awak, bawa dia kepada mak awak untuk berbincang........
InsyaAllah, perbincangan dan musyawarah tu ada keberkatannya
pasti ada keputusan yang pasti

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 15-04-08 14:39


em...
jangan sedey2...
sabar...saya pun setuju dengan daeng dan syahidatul..
kena bawa family laki datang jumpa mak...
suruh bakal tunang 2 yakin kan mak yang dia mampu bhgia kan awak...
InsyALLAH...
semua nya akan selesai..
mak tak yakin mebi dia tak jumpa bakal tunang 2 lagi...
lagi-lagi adek 2 dok hasut saja si mak..
memang lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 15-04-08 15:33


thansss untuk semua advise.....
sebelum ni saya ok saja dengan adik saya...
tapi kalau bab jodoh ni....memang dia selalu anda sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 15:40


mungkin adik meke sayang kat meke. dia tak mo sebarangan orang ambik kakak dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 17:18


adik awak sayang kakak dia 2,2 dia tak nak bagi kakak dia kawin lagi agaknya...lagi pun mak awak nak bagi laki 2 pergi rumah awak sendiri agaknya,bagi nampak kesungguhan..Kalau telepon jaa,nampak macam tak besungguh sangat..ajak lah famili pergi risik,jangan telepon jaa..insyaAllah,ok pas 2..doa banyak-banyak..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 18:32


Susah.... susah...
Kalau dok baca sejarah dan kisah2 zaman nabi Muhammad SAW dulu (termasuklah hadis dan quran), nabi amat menyukarkan dan amat melarang perhubungan antara lelaki dan permpuan SEBELUM kawin. Tapi kalau datang saja sahabat jumpa nabi kata dia nak kahwin, baginda pula amat menyenangkan hubungan itu, mempercepatkan, malah menolongnya, walaupun lelaki itu seorang yang miskin berkulit gelap dan tidak berharta. Malahan baginda juga marah jika seseorang menyusahkan hubungan tersebut (nak kahwin tu leeer)

Adakah zaman ini dah terbalik......?

ps:- akan terhapus satu sunnah di atas satu bid'ah yang di hidupkan.......
(betulkan kalau tersilap)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 20:14


bubuh saja penampaq arab kat adik tu............macam big boss pula dah.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 21:16


Pada 15-04-08 20:14 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

bubuh saja penampaq arab kat adik tu............macam big boss pula dah.....



haihs...

sorry to say, im the one dalam siblings yang VERY PARTICULAR about bakal2 ipar ini(kena pepaham lah.. anak kedua ++ kakak sulung)

saya tak kisah kalau abang frust dengan buah hati lama(memang dia pun balik Malaysia nak suruh mak pergi pinang perempuan tu) sebab calon sebegitu tak sesuai dengan jiwa saya (dah awak nak jadi kakak so u shud be betterest than me - nak menyerah KUASA bukan senang.. ;)) begitu juga bakal adik ipar sebab awak akan berkahwin dengan the whole fam bukan seorang

tapi.... bukanlah membangkang sepenuhnya.. bersebab...dan sebab sebab itu semestinya akan berkait dengan masa depan sekeluarga... dunia & akhirat kelak.(saya tamau abang saya jadi alqamah.. :( )

ginilah enggang... pada pendapat akak.. cuba bincang elok-elok dengan adik Kenapa dia sentiasa menolak calon abang ipar dia... akak yakin, dia mesti ada sebab tersendiri.dan akak pun tak rasa yang dia sesaja buat begitu sebab tak nak tengok kakak dia bahagia


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-08 21:16


ooo kira macam adik lah yang bersalah ini...em suggest bagi saja siku kat adik. kalau tak cukup buek 'smackdown' ke apa ke...macam adik pula nak kawin...huhuhu

ps: cakap kat adik kalau tak berkenan carikan lah kalau berani...hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-04-08 23:11


perbincangan boleh diadakan jika ada pihak yang inginkan perbincanga...tapi kalau memang jenis dah tak suka..memang jenis tak suka lah...

terimalah hakikat dunia semakin hari semakin terbalik..

apa pun berdoa adalah cara yang terbaik kerana hati manusia adik,emak,kakak juga dipegang oleh ALLAH...so banyakkan lah berdoa agar mereka berlembut hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-04-08 09:10


Saya turut bersedih... Saya berpendapat enggang_pink tak payah lah bertunang dulu... Tenangkan suasana dulu... Bila semuanya dah tenang, saya akan hantar rombongan saya.. Hahahah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-08 10:21


adik takutla tu..
nanti tak dapat nak buli akak da..
tak boleh nak pinjam duit & kereta lagi..
gurau saja..
adik nak kahwin dulu agaknya?
bagi dia kahwin lepas tu mesti dia diam...
sebab da sibuk layan bini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 14:55


p/s :

ciannyerr org kelantan..uhuk2!! :-?


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 16:53


Pada 17-04-08 14:55 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

p/s :

ciannyerr org kelantan..uhuk2!! :-?



demo orey kelate jugok koo??


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 17-04-08 21:20


Pada 15-04-08 21:16 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

ooo kira macam adik lah yang bersalah ini...em suggest bagi saja siku kat adik. kalau tak cukup buek 'smackdown' ke apa ke...macam adik pula nak kawin...huhuhu

ps: cakap kat adik kalau tak berkenan carikan lah kalau berani...hmmmm


huhuhuhu...
xbaek lah!
huhuuhu....
:lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 18-04-08 11:14


emmm...sory pada sahabat yang peka...yang bagi rspond.....dah 2 hari tak dapat masuk web ni...

untuk menjawab pada pertanyaan Daeng jati....memang..adik saya pernah state pasal kenegerian...minta maaf....

salah satu sebab dia ...sebab future tunang tu org kelantan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 18-04-08 11:23


mlm tadi saya ....dah try ikut nasihat daeng dengan syahidatul...saya dah discuss dengan mak saya....

saya tanya mak betul-betul kenapa mak susah nak pilih.....
dan saya terus trang dengan mak... kalau betul mak tak suka...tak apa lah....saya ikut lah...saya tak nak
tak dapat restu....saya takkan terus semua benda ni...

seem mak saya...quite sedih...maybe...she tak expert yang saya mengalah....saya memang nak restu mak....kalau tak ada restu mesti xhappy in future

then mak saya cakap....mak saya nak terima....seandainya saya nak....
mak saya dah boleh terima

cuma mak saya nak jumpa dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 18-04-08 11:25


tapi sekarang...masalah saya..susah nak suruh famly laki datang....
famly laki pun take time nak terima saya.....tu yang saya hadapi sebenarnya...


2 bulan 'kawan' saya pujuk famly....

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 13:21


Pada 18-04-08 11:25 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

tapi sekarang...masalah saya..susah nak suruh famly laki datang....
famly laki pun take time nak terima saya.....tu yang saya hadapi sebenarnya...


2 bulan 'kawan' saya pujuk famly....


bagus lah kalau mak da lah terima dia so, just cuba ambil hati bakal mak mertua saja lah. pergi lah rumah mak mertua, suruh bakal suami bawa jumpa... kalau mak mertua dah lah terima suruh lah pula bakal suami anta rombongan pinang.. yang pasal adik tu dah lah tolak ketepi sebab mak awak dah bagi greenlight. kalau betul bakal hubby awak tu tol2 nak jadikan awak isteri dia...lautaan api sanggup di renangi...chewahhhh... saya muda lagi so, banyak tak tahu sangat... ni pendapat saja k... saya doakan perjalanan awak selepas ini berjlancar

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 10:54


Pada 18-04-08 13:21 , *******7 posting:

!!! QUOTE !!!



pergi lah rumah mak mertua, suruh bakal suami bawa jumpa... kalau mak mertua dah lah terima suruh lah pula bakal suami anta rombongan pinang..


erkk!!~~

jangan sesekali pergi menyerah diri dik... aduish! kalau ye pun nak berkenal2.. pihak muslimin yang akan ke rumah kita bawa keluarga dia. bukan kita yang ke rumah depa. bebetul mereka serius nak ke kita, insya allah mereka akan datang tanpa di suruh

**pandangan orang tua....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 10:56


enggang, jika rasa susah sangat urusan.. buatlah solat hajat & solat istikharah. mana-mana yang di gerakkan untuk dipilih, isyaALLAH itulah pilihan yang terbaik.

pada pandangan akak, biarlah menyesal sekarang jangan menyesal sepanjang hidup atas pilihan yang salah. perkahwinan bukan untuk sehari dua.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 14:03


Pada 19-04-08 10:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-08 13:21 , *******7 posting:

!!! QUOTE !!!



pergi lah rumah mak mertua, suruh bakal suami bawa jumpa... kalau mak mertua dah lah terima suruh lah pula bakal suami anta rombongan pinang..


erkk!!~~

jangan sesekali pergi menyerah diri dik... aduish! kalau ye pun nak berkenal2.. pihak muslimin yang akan ke rumah kita bawa keluarga dia. bukan kita yang ke rumah depa. bebetul mereka serius nak ke kita, insya allah mereka akan datang tanpa di suruh

**pandangan orang tua....



macam TU serah diri ye kak nur... Kenapa kat tempat saya belajar ramai yang buat begitu... depa kata bawa kakak senior jumpa mak ayah dulu... pelik pulak... kata depa tu tradisi before meminang... tak tahu lah kak ... muda lagi...wawawaw...kalau begitu, bawa makwe jumpa mak ayah si lelaki itu tak boleh lah ye... pepandai saja saya ini... maap lah kak pink sebab salah bagi pendapat....k

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 19:50


Pada 19-04-08 14:03 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!




hmm...

akak tak tahu Kenapa dah jadi seperti trend pergi bertandang ke rumah lelaki ni... :roll: menyerah diri tu bahasa paling molek berbanding terhegeh2...jika sudah sebelum bkahwin sudah mengadap.. maka sudah tiada makna bertandang @ berkenal2 selepas akad nikah...

nak tahu juga, bila dah pergi kerumah lelaki tu... kalau dedekat mungkin(agaknya) boleh dimaafkan lagi. Kalau jejauh ni.. nanti tidur mana ye..?lepas itu mengadap tu dengan siapa..adakah kesana berdua-duaan(kang bawa kawan perempuan kang takut bakal terberkenan dengan yang kawan tu pulak ;) )... lepas itu kat rumah tu (yang diistilah berkenal tu)... buat apa ye untuk tambat hati 'bakal' mertua dengan ipar'..?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 21-04-08 15:33


time kasih akak nur kamar...saya pun...tak nak pergi rumah laki...xsedap mata memandang......

nanti mesti mak saya marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 21-04-08 15:38


....

saya ingat problems...saya dah nak sttle....benda ni lagi parah bila adik saya...tak putus-putus kirim mesej kat saya....so saya inform... 'kawan ' saya...
dia kol adik saya dan bincang...dan dia minta mafff... then dia kol mak saya....


so saya ingat dah sttle.....
this moring....boleh saya kol mak saya....dan saya cakap dengan adik perempuan saya...
dia bagitahu....adik laki saya...tak nak jadi wali masa saya nak kahwin nanti...
saya sedih sangat.....kenapa sampai macam tu....
for all infmation...ayah saya dah lama meninggal...dan adik saya...anak lelaki sulung... so dia...memang wali saya lah...


saya sedih dengar statement dia....dia tak nak jadi wali...dan takkan datang masa saya kahwin dan tunang.....


yang saya sedih...salah ke saya nak kahwin....sampai bila saya nak hidup bujaang....
saya nak buat benda elok...bukan nak buat maksiat.....

dia nak tanggung ke dosa saya... kalau saya xkawen...tapi sentiasa berhubung dengan lelaki bukan muhrimmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 21-04-08 15:42


calon yang saya pilih...bukan org jahat pun....bukan lah drug addict,....bukan perompak ke....

dia cuma lelaki yang kerja sebagai juruteknik...dan parents dia dr pantai timur....


saya dah selidik latar belakang dia...saya tanya kawan-kawan dia...tanpa pengetahuan dia... dan majoriti kawan-kawan dia kata dia ok.....


dan now...i really dun know what to do...

saya ada buat isthikrah....tapi hati saya still nak truskn benda ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 17:31


alamak taknak jadi wali?????di dah jatuh kes besar ni.........
pekes yang sampai adik awak tu taknak awak kawin dengan laki tu?????
betul ke budak tu adik awak????adakah dia dari kalangan family awak????
saya geram ni, kenapa benda yang elok kadang-kadang orang lain boleh terima, tapi family paling susah nak terima.....
nampak gaya awak kena kasi bubuh sama adik awak, baru padan muka dia....
mungkin dah sampai masa awak approach dengan cara yang lain....
sebab kebanyakan manusia ni dah terantuk baru tergadah...itupun kalau tergadah (sedor diri), kalau jenih yang tak sedor tu macam mana.....

saya di belakang awak dalam hal ni......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-04-08 21:59


Pada 21-04-08 15:42 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

calon yang saya pilih...bukan org jahat pun....bukan lah drug addict,....bukan perompak ke....

dia cuma lelaki yang kerja sebagai juruteknik...dan parents dia dr pantai timur....


saya dah selidik latar belakang dia...saya tanya kawan-kawan dia...tanpa pengetahuan dia... dan majoriti kawan-kawan dia kata dia ok.....


dan now...i really dun know what to do...

saya ada buat isthikrah....tapi hati saya still nak truskn benda ni

Teruskan ajerlah kalau rasa dia sesuai... Buat apa nak sedih- sedih..? kalau keluarga awak nak buang awak pun, buang saja lah... Yang penting awak dapat kahwin dengan lelaki pilihan awak tu... Saya nak tanya awak... Awak nak keluarga ke, nak lelaki tu..? Hah... Jawab... Jawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 22:15


assalamualaikum.....

saya rasa, bagi pendapat saya untuk melembutkan hati seseorang tu, cuba banyakkan doa, buat sembahyang hajat tiap-tiap mlm. spy hati mak tu dapat dilembutkan. slain dr tu, cuba bincang dengan ibu betul-betul Kenapa boleh jadi sampai macam tu. kita sebagai anak, jangan ada sedikit pun perasaan tak suka sebab sekali kita melukakan hati ibu dan sekali kita benci pada ibu tak berkat kita. banyakkan sabar dan terapkan nilai2 positif dalam diri. cuba sedaya upaya ambil hati ibu. mungkin ini semua ada hikmah dan semua ni mungkin ujian dr allah swt untuk menguji kita.

wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 00:54


kan dah cakap awai awai,bubuh penampaq arab saja budak tu....

suruh dia baca buku who moved my cheese.boleh taip kat youtube,ada juga klip video tu.setiap orang kena berubah.bukannya sentiasa berada dalam takuk lama dan keadaan yang sama setiap masa.sebab takut perubahan kalau awak kawin nanti kurang bagi tumpuan kat dia kut,tu pasal lah tu....tak berani terima pembaharuan....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 01:05


Pada 21-04-08 15:38 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

....

adik laki saya...tak nak jadi wali masa saya nak kahwin nanti...
saya sedih sangat.....Kenapa sampai macam tu....
for all infmation...ayah saya dah lama meninggal...dan adik saya...anak lelaki sulung... so dia...memang wali saya lah...

saya sedih dengar statement dia....dia tak nak jadi wali...dan takkan datang masa saya kahwin dan tunang.....

yang saya sedih...salah ke saya nak kahwin....sampai bila saya nak hidup bujaang....
saya nak buat benda elok...bukan nak buat maksiat.....

dia nak tanggung ke dosa saya... kalau saya xkawen...tapi sentiasa berhubung dengan lelaki bukan muhrimmm


ish ish ishh....

apa masalah sebenarnya dengan adik awak ni cik enggang pink? huhuhuhu... cuba try fikir dalam2 satu-satu apa masalah yang mengganggu fikirannya tu...

pasal kes pihak lelaki tak datang jumpa sendiri mak ke?

aduhai, suruh lah jugak kawan awak tu hantar rombongan...

try to dig every root of the problem and solve it... there must be a way... sekarang tumpuan kita adik cik enggang ini... kalau betul tu masalahnya, hantar lah juga rombongan... kalau bukan, or ada benda lain yang dia tak puas hati, tanya lah betul-betul dengan adik tu..... "awat lah hang ini... habaq maihh kat kakak pasai pa yang dok tak puah hati ini ha?...huk huk"

try tanya betul-betul dengan adik lepas itu kita discuss sini pulak.. cari jalan penyelesaiannya. huhuhu

p/s: mahram cik enggang, bukan muhrim... :jangan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 22-04-08 07:24



Teruskan ajerlah kalau rasa dia sesuai... Buat apa nak sedih- sedih..? kalau keluarga awak nak buang awak pun, buang saja lah... Yang penting awak dapat kahwin dengan lelaki pilihan awak tu... Saya nak tanya awak... Awak nak keluarga ke, nak lelaki tu..? Hah... Jawab... Jawab...



emmmm...tu satu benda yang susah nak jawab....sekarang ni saya betul-betul berduka lara.... bagi saya mak saya tu lembut hati....dia senang di pujuk...
masalah sekarang...mak saya banyak dengar cakap adik.....adik saya ni macam org kuat dalam rumah tu....
saya nak kedua-duanya...
famly dan my frenz

and last nite...saya dah discuss dengan 'kawan' saya....
dia dah cakap....apa-apa nak buat biar kita dapat redha mak dan ayah...

dan dia cakap...dia dah cuba sedaya upaya...sekarang ni...cuma saya kena pujuk mak.... andaikata..mak dan adik still begitu...kita kena redha...
mybe kita tak ada jodoh....
tapi sekurang2nya kita dah cuba.dan dah usaha....

tapi saya sedih lah....barang2 semua dah beli...termasuk cincin dan kain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-04-08 07:39


Pada 22-04-08 07:24 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!


Teruskan ajerlah kalau rasa dia sesuai... Buat apa nak sedih- sedih..? kalau keluarga awak nak buang awak pun, buang saja lah... Yang penting awak dapat kahwin dengan lelaki pilihan awak tu... Saya nak tanya awak... Awak nak keluarga ke, nak lelaki tu..? Hah... Jawab... Jawab...



emmmm...tu satu benda yang susah nak jawab....sekarang ni saya betul-betul berduka lara.... bagi saya mak saya tu lembut hati....dia senang di pujuk...
masalah sekarang...mak saya banyak dengar cakap adik.....adik saya ni macam org kuat dalam rumah tu....
saya nak kedua-duanya...
famly dan my frenz

and last nite...saya dah discuss dengan 'kawan' saya....
dia dah cakap....apa-apa nak buat biar kita dapat redha mak dan ayah...

dan dia cakap...dia dah cuba sedaya upaya...sekarang ni...cuma saya kena pujuk mak.... andaikata..mak dan adik still begitu...kita kena redha...
mybe kita tak ada jodoh....
tapi sekurang2nya kita dah cuba.dan dah usaha....

tapi saya sedih lah....barang2 semua dah beli...termasuk cincin dan kain...


and last nite...saya dah discuss dengan 'kawan' saya....
dia dah cakap....apa-apa nak buat biar kita dapat redha mak dan ayah...
Hah... Tahu tak mengapa...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 12:36


dan awak hanya perlu redha ibu awak sahaja...
awak tak perlu redha adik awak....
adik awak orang kuat dalam rumah???
kata awak yang paling banyak tolong adik awak, so ada ke orang yang kuat minta/ambil pertolongan orang lain....
pasal adik awak taknak jadi wali, tak perlu risau
saudara lelaki awak yang lain yang mahram oleh gantikan,
bapak saudara, datuk (paling bagus dari belah arwah ayah awak) dan seangkatan dengannya.....

awak kena berani membangkang, kalau tak awak takkan dapat apa-apa walaupun ianya sememangnya hak awak.....
ambil suatu masa bersendirian dengan ibu awak....tanpa sesiapa yang masuk campur....erm try bawa mak awak pergi shopping boleh dijadikan alasan..

dari situ awak boleh buat perkiraan....lagipun bila di tempat awam, manusia akan berubah sama sekali begitu juga ibu awak....

cuba try test....

p/s: berat mata memandang, pedih telinga mendengar, panas hati mengenangkannya, berserabut akal fikiran memikirkannya, berat lagi bahu, hati, jiwa, roh dan perasaan menangungnya....saya sekadar memberi bantuan dengan sewajarnya..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-04-08 12:40


Pada 22-04-08 12:36 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

dan awak hanya perlu redha ibu awak sahaja...
awak tak perlu redha adik awak....
adik awak orang kuat dalam rumah???
kata awak yang paling banyak tolong adik awak, so ada ke orang yang kuat minta/ambil pertolongan orang lain....
pasal adik awak taknak jadi wali, tak perlu risau
saudara lelaki awak yang lain yang mahram oleh gantikan,
bapak saudara, datuk (paling bagus dari belah arwah ayah awak) dan seangkatan dengannya.....

awak kena berani membangkang, kalau tak awak takkan dapat apa-apa walaupun ianya sememangnya hak awak.....
ambil suatu masa bersendirian dengan ibu awak....tanpa sesiapa yang masuk campur....erm try bawa mak awak pergi shopping boleh dijadikan alasan..

dari situ awak boleh buat perkiraan....lagipun bila di tempat awam, manusia akan berubah sama sekali begitu juga ibu awak....

cuba try test....

p/s: berat mata memandang, pedih telinga mendengar, panas hati mengenangkannya, berserabut akal fikiran memikirkannya, berat lagi bahu, hati, jiwa, roh dan perasaan menangungnya....saya sekadar memberi bantuan dengan sewajarnya..........

Al- Walid rasa si enggang ni dengar tak nasihat dan pandangan kita...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:38


salam ukhwah
bro mizie_hafiz80 lek lah,
itu lah guna nya kita memberi nasihat esp onlinely..
lagipun kita mesti beri masa untuk dia berfikir dan bertindak...
sebagai , kita kenalah sentiasa menolong dan menyokong (ikut situasi).........
pernah tak bro tak ikut nasihat orang...rasanya pernah kan kan???
kerana kita (empunya badan) merasa tak wajar diikuti selepas penilaiannya (empunya badan)

so jangan lah terasa bro, lagipun masalah yang dihadapi enggang_pink bukannya masalah kecik.......

so give it a rest for a while ok..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 23-04-08 13:24


saya minta maaff pada semua..kalau...ada pihak yang rasa saya xdengar nasihat.....

benda quite heavy bagi saya... dan saya perlu masa....

kenapa saya meluahkn everything dalam ukhwah...sebab saya rasa ukhwah ni the right place untuk share everything...dan nobody knows me...thats the important thing

tapi saya amat menghargai.....respond kalian semua...semoga Allah melimpahkan rahmat dan berkat pada semua yang meringan kan beban saya....

for those yang dah bagi jalan penyelesaian..terima kasih banyak-banyak...saya rasa lega.....
at least i've shoulder to cry on

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 23-04-08 13:28


dan..saya dah postpone tarikh tunang...before ni should be next week... 3 mei....
boleh dah postpone......tak tahu lah boleh nak buat....

dan saya rasa..semua yang berlaku ada hikmah...maybe Allah nak saya jadi kuat...
dan maybe ada sinar kebahagiann menanti saya dihadapan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 10:49


tiada perkara dalam dunia ni yang senang untuk capai kesenangan ........
teruskan berusaha selagi mampu...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-04-08 11:01


Pada 23-04-08 13:24 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

saya minta maaff pada semua..kalau...ada pihak yang rasa saya xdengar nasihat.....

benda quite heavy bagi saya... dan saya perlu masa....

Kenapa saya meluahkn everything dalam ukhwah...sebab saya rasa ukhwah ni the right place untuk share everything...dan nobody knows me...thats the important thing

tapi saya amat menghargai.....respond kalian semua...semoga Allah melimpahkan rahmat dan berkat pada semua yang meringan kan beban saya....

for those yang dah bagi jalan penyelesaian..terima kasih banyak-banyak...saya rasa lega.....
at least i've shoulder to cry on

Jangan ambil hati ye... :-( Kalau nak ambil hati jugak, saya relakan... Apa kurangnya saya ini... handsome, berkuku pendek, berkerjaya pulak tu, ramai anak murid... :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 12:01


Pada 24-04-08 11:01 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 13:24 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

saya minta maaff pada semua..kalau...ada pihak yang rasa saya xdengar nasihat.....

benda quite heavy bagi saya... dan saya perlu masa....

Kenapa saya meluahkn everything dalam ukhwah...sebab saya rasa ukhwah ni the right place untuk share everything...dan nobody knows me...thats the important thing

tapi saya amat menghargai.....respond kalian semua...semoga Allah melimpahkan rahmat dan berkat pada semua yang meringan kan beban saya....

for those yang dah bagi jalan penyelesaian..terima kasih banyak-banyak...saya rasa lega.....
at least i've shoulder to cry on

Jangan ambil hati ye... :-( Kalau nak ambil hati jugak, saya relakan... Apa kurangnya saya ini... handsome, berkuku pendek, berkerjaya pulak tu, ramai anak murid... :-D



haah ambil lah hati dia ni buat rendang tok
huhuhuhuhuhu

nanti anak2 murid akan dapat seorang guru yang tiada hati...

:lol: :lol: :lol:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

enggang_pink
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33219
Posting: 12
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 24-04-08 16:03


tak apa....saya dah biasa...tak apa lah...
xkesah...its okay...
small matter...
;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For enggang_pinkProfil   Hantar PM kepada enggang_pink   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 16:13


tabah lah kak enggang...
ustaz saya selalu pesan BUKAN SENANG NAK JADI SENANG dan BUKAN SUSAH nak jadi SUSAH. so kena bersusah-susah lah dulu sebelum senang... Allah tak kan bagi dugaan tu melebihi kemampuan kita sebab Dia maha tahu segala aturan dunia ni...
semoga akak enggang menemui kebahagiaan....amin
walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 12:28


Pada 24-04-08 11:01 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 13:24 , enggang_pink posting:

!!! QUOTE !!!

saya minta maaff pada semua..kalau...ada pihak yang rasa saya xdengar nasihat.....

benda quite heavy bagi saya... dan saya perlu masa....

Kenapa saya meluahkn everything dalam ukhwah...sebab saya rasa ukhwah ni the right place untuk share everything...dan nobody knows me...thats the important thing

tapi saya amat menghargai.....respond kalian semua...semoga Allah melimpahkan rahmat dan berkat pada semua yang meringan kan beban saya....

for those yang dah bagi jalan penyelesaian..terima kasih banyak-banyak...saya rasa lega.....
at least i've shoulder to cry on

Jangan ambil hati ye... :-( Kalau nak ambil hati jugak, saya relakan... Apa kurangnya saya ini... handsome, berkuku pendek, berkerjaya pulak tu, ramai anak murid... :-D




sungguh tak sangka ana si miezy ni rupa-rupanya kuat prasan... hahaha.jangan marah. nanti cepat tua....k.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-04-08 15:26


Pada 29-04-08 12:28 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!




sungguh tak sangka ana si miezy ni rupa-rupanya kuat prasan... hahaha.jangan marah. nanti cepat tua....k.



Buat adindaku riniey... ye ke saya perasan..? :berfikir: Mana ada macam tu... Saya cuma nak hiburkan hati si enggang ni saja... Kalau dia menangis, siapa yang susah...? Syahidatul jugak... Hehehehe:-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 18:18


Pada 29-04-08 15:26 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-08 12:28 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!




sungguh tak sangka ana si miezy ni rupa-rupanya kuat prasan... hahaha.jangan marah. nanti cepat tua....k.



Buat adindaku riniey... ye ke saya perasan..? :berfikir: Mana ada macam tu... Saya cuma nak hiburkan hati si enggang ni saja... Kalau dia menangis, siapa yang susah...? Syahidatul jugak... Hehehehe:-D



yerler2... kita saja juga gurau2 manja begitu... nanti kalau si enggang menangis banjir susah pula kang... hehe.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 21:57


amboi cikgu mizie ingat saya tak perasan lah tu eh... tentiba saja sebut nama orang ni... nah ambil ni :hammer:

apa cerita cik enggang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 22:02


mizie_hafiz80 macam Mr kakisamun plaak.
Ke mizie_hafiz80 niiie memang kakisamun?
Orang yang same kee? EEHH... Betul kee?
HHIIHHUUEEHHOOEEE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 22:13


kenapa mizi asyik sebut syahidatui saja sejak akhir2 ni?
mula-mula suruh syahidatui pilih antara 2, teman atau meke....
erm, bior lah meke memetik bunge di taman, teman tak mo merampas hak meke, mizi... ambil lah.... biorlah teman membawe diri dengan semut2nye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 23:32


Pada 22-04-08 12:36 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



pasal adik awak taknak jadi wali, tak perlu risau
saudara lelaki awak yang lain yang mahram oleh gantikan,
bapak saudara, datuk (paling bagus dari belah arwah ayah awak) dan seangkatan dengannya....



kalau orang yang sepatutnya jadi wali tak nak jadi wali,
bolehke orang lain jadi wali?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 06:11


psywar balik adik nanti tu.. convincekan mak.. buatlah pakatan dengan orang pilihan nanti untuk datang ziarah rumah dan perkenalkan diri kepada family nanti.. biar mak nanti yang suka..

1st things 1st: perkenalkan laki tu face 2 face dengan mak asap.. hilang segala propaganda adik nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 11:52


salam..

pertama sekali nak minta maaf Kalau saranan dan kata-kata saya lepas ni tak sesuai atau tak berkenen dihati, tapi mana yang tak bertentangan dengan Islam, cuba saudari pertimbangkan

saya pun menghadapi kes yang lebih kurang sama. tapi kes ni terkena pada kakak saya. Ia berkenaan adat. perlu merisik, bertunang and so on. padahal Kalau ikutkan, adat tu bukan saranan Islam pun. cukuplah kalau bertunang and terus ijab. padahal kakak saya dan bakal suami dia tak ada kat sini pun. mereka akan kawin kat mesir. tapi, disebabkan silap faham and communication breakdown, ada yang terasa pula. kalau fikir balik, adat ni tak penting, tapi tak dapat tidak orang akan mengata. jadi saya ambil keputusan mendiamkan diri. tapi, walau apa yang kita buat, tak kira betul atau salah, orang akan tetap mengta.

yang kedua, sebagai seorang muslimah (pendapat peribadi) kita perlu minta izin dulu sebelum memulakan sesuatu hubungan untuk mengelakkan tidak mendapat izin di saat untuk menikah. padahal pada waktu itu, jika tak dapat izin, lukanya lebih parah. jadi, selepas ini, minta izin semua ahli keluarga dulu sebelum memulakan sebarang hubungan. pada saya, ahli keluarga lebih penting sebelum seorangb wanita berumah tangga.

yang ketiga, jika sekiranya kita kecewa dengan ahli keluarga, hukum denganan cara lain, bukan dengan menidakkan sunnah Nabi, itu bukan cara yang betul. Hiduplah dimuka bumi ini dengan menjadi hamba yang bersyukur.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-05-08 04:01


mulakan dengan mesyuarat, panggil semua famili member, libatkan semua sekali seboleh2nya, lantik ketua keluarga sebagai amir(ketua)...

minta syor&pendapat dari semua famili member...amir kena buat keputusan, lawan amir, lawan Nabi, lawan ALLAH....

sebaik-baiknya amir jangan buat keputusan dengan terburu2, solat sunat istikharah, tak lupa juga si dia yang nak berkahwin,

ini baru cara yang betul, baru ikut sunnah, mula-mula mesyuarat, kemudian solat istikharah...

saya pun sedih, adik awak mempengaruhi mak awak...sebab itu kita kena bermesyuarat....& jangan kita kecewa dengan Mak kita,guna cara berhemah untuk mendekati Mak awak, sebab syurga di bawah tapak kaki Ibu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166569 saat. Lajunya....