Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 34 hari yang lalu
azemi: 38 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: Mengape pelajar madrasah sekarang menunjukkan imej yang tak baik kepada masyarakat


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» Mengape pelajar madrasah sekarang menunjukkan imej yang tak baik kepada masyarakat

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengape pelajar madrasah sekarang menunjukkan imej yang tak baik kepada masyarakat

anaksoleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7759
Posting: 32
Dari: Sigapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 13:16


Assalamualaikum
:-P

:sopan:
hmm saya juga antara pelajar madrasah........tapi kemusykilan bagi saya.....
saya menuntut di madrasah s'pura dan ramai antara kita ,da makin kurang adab dan sopan...akhlak dan imej pun tak tunjuk yang baik... :-o



kadang sedih juga tengok........kat dalam train,lei ketawe2 terbahak2 tanpe segan dan silu.....haiz............

sampai sini saja....
sembarang komen. reply kae kae......... :bye:

Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehProfil   Hantar PM kepada anaksoleh   Pergi ke anaksoleh's Website   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 19:53


Pada 06-04-08 13:16 , anaksoleh posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:-P

:sopan:
hmm saya juga antara pelajar madrasah........tapi kemusykilan bagi saya.....
saya menuntut di madrasah s'pura dan ramai antara kita ,da makin kurang adab dan sopan...akhlak dan imej pun tak tunjuk yang baik... :-o



kadang sedih juga tengok........kat dalam train,lei ketawe2 terbahak2 tanpe segan dan silu.....haiz............

sampai sini saja....
sembarang komen. reply kae kae......... :bye:


Assalamualaikum ...

pertama sekali...ana nak bagitahu yang sbnrya ada bukan dr latar belakang sek agma.tegur ana jika ada yang tersilap...

pada mulanya...ana mungkin katakan tak semua pelajar madrasah mempunyai akhlah yang kurang baik. pada ana sendiri...ana respect dengan sahsiah yang mereka tnjukkan.buktinya...depan rumah ana merupakan tempat dar-rul quran dan madrasah...dan ana kawan dengan mereka sejak kcil lagi...rata-rata nya asal dr KL...memandangkan ana pun asal dr KL...

memang benar apa yang dikatakan oleh anaksoleh....dan ana sendiri akui sepertimana yang berlaku di tempat study ana di UIA.memang ada kawan ana yang belajar di madrasah di johor...mereka mnunjukkan akhlah yang kurang manis...cma ana sendiri trfikir....Kenapa?....Kenapa?....dan Kenapa?

baiklah....kalau nak dirungkaikan masalah ni...mungkin memakan brpuluh2 page....tapi apa yang ana boleh katakan....mereka mudah trpengaruh dengan kawan-kawan mereka dan prsekitaran.mungkin itu antra fktor utma.tapi bagi ana sendiri...mereka sendiri telah dididik dengan sahsiah yang mulia sejak kecil...jadi...mereka mampu menilai mana yang baik ...dan mana yang buruk.cuma...kalau dah tau..Kenapa buat jugk?

mmm....pelik kan?...sbnrya tak pelik...sebab ia brgntung sjauh mana kita nak letakkan diri kita.jika kita nak letakkan diri kita di tempat yang baik...insyaALLAH...secara automatiknya kita akan sentiasa menerapkan cara hdup yang islamic...tapi kalau kita ingin hanyut dan merasai kemanisan nafsu dunia...tmbul lah perkara yang tak diingini...

wallahu'alam...


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 18:00


berkemungkinan, pelajar madrasah merasakan mereka lebih terkongkong... sebab 2, kelakuan mereka lebih teruk dari pelajar bukan madrasah... sebab 2.. saya pun menuntut di salah sebuah madrasah di singapura

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 21:45


Assalamualaikum..saya sekolah madrasah juga dulu..
memang saya dah lihat sendiri isu ni..
dan dah lali pun...

Salah satu sebab yang saya nampak:
Parents hantar anak ke sekolah agama bila anak bermasalah..
Depa anggap sekolah agama ni macam pusat pemulihan..
So mana budak-budak yang kira ok, memang terpengaruh punya..
yang tak tahu punk, skin head semua da tau da..
Siap join lagi tu..
macam-macam lagi lah..

Apekah Kesudahannya??~

Bookmark and Share

  


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 03:30


syaitan memang tak suka tengok kelangsungan akidah islamiah umat.
yang beramal pun beres, lagi mudah yang dalam proses belajar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 06:23


Benda ni bukan pada pelajar MADRASAH saja (madrasah = yang ada didikan agama bukan maksud mdrasah translate jadi bahasa melayu).

Ramai Orang islam yang jadi macam ni.

Cuma, yang dah diajar sebegitu dan sebegini, kemudian buat juga walaupn dah belajar, pepandai lah jawab...

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 09:22


Pada 11-04-08 03:30 , irfanmh posting:

!!! QUOTE !!!

syaitan memang tak suka tengok kelangsungan akidah islamiah umat.
yang beramal pun beres, lagi mudah yang dalam proses belajar.


Syaitan sememangnya sentiasa mencuba sedaya upaya mengganggu atau menghalang manusia dari menjadi taat kepada Allah. Sepertimana yang kita tahu madrasah atau sekolah agama ni merupakan tempat di mana ilmu agama menjadi mata pelajaran teras dan juga tempat untuk mendidik manusia menjadi insan yang taat kepada Allah. Syaitan tidak akan duduk diam melihat perancangan mereka untuk menyesatkan manusia terbantut dek kerana adanya tempat-tempat sebegini. Maka akan dihantar syaitan yang berpangkat jeneral (bertaraf tinggi maksudnya) ke tempat ini untuk sedaya upaya menghalang aktiviti dakwah di sana. Ini sekadar pandangan saja.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

anaksoleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7759
Posting: 32
Dari: Sigapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 23:03


Ana dari madrasah,sedih lah juga tengok macam niyy........



Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehProfil   Hantar PM kepada anaksoleh   Pergi ke anaksoleh's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094268 saat. Lajunya....