Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62
  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Di mana kuasa Melayu


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Di mana kuasa Melayu

Please Mendaftar To Post


Oleh Di mana kuasa Melayu

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 15:36


MENJELANG tengah malam 8 Mac 2008, dengan jatuhnya Pulau Pinang, Perak, Selangor dan juga Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ke tangan bukan Melayu, dominasi kuasa politik Melayu terhakis dengan ketara sekali. Ini juga jadi titik bermulanya percaturan kuasa politik baru di negara kita.

Perubahan besar ini, sekali gus menyerlahkan bermacam persoalan politik yang sekian lama menghantui kita. Dalam masa dua minggu saja banyaklah terjadi kejutan politik yang belum pernah berlaku.

Tahun lalu, ketika merayakan 50 tahun merdeka, dengan penuh semangat dan kepuasan, Perdana Menteri kita mengatakan: “Sekarang kita memandang dan merancang untuk 50 tahun akan datang!”

Waktu itu terlintas dalam kepala saya: 50 tahun lagi, dominasi atau keutuhan kuasa politik Melayu atau pribumi negara ini, tidak akan ada lagi.

Kira-kira lima bulan yang lalu, ketika ‘kerajaan BN’ sedang hebat berkempen – untuk pilihan raya yang belum lagi ditetapkan tarikhnya - saya berbincang dengan kawan-kawan lama.

Dan setelah melihat realiti politik negara kita, lunturnya semangat kebangsaan – terutama di kalangan pemimpin generasi baru UMNO – dan melihat keterlaluannya BN, terutama UMNO, memperalatkan media miliknya dan meriahnya kerajaan membahagi-bahagikan wang, kami sependapat: Bahawa bukan 50 tahun, tetapi paling lama 20 tahun saja lagi, keutuhan kuasa politik Melayu akan tinggal jadi sejarah.

Rupa-rupanya dugaan kami meleset sekali. Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 menunjukkan ia akan jadi kenyataan pada pilihan raya ke-13 – empat atau paling lama lima tahun lagi. Bahkan melihat banyaknya terjadi peristiwa politik yang luar biasa dalam masa tiga minggu selepas pilihan raya ini, bukanlah mustahil, jika dominasi politik Melayu berkubur lebih cepat lagi.

Bersamanya UMNO pun akan ikut berkubur atau akan jadi tidak relevan lagi. Kecuali jika parti Melayu ini, dengan segera dapat diberikan wajah politik yang betul-betul baru dan punya kredibiliti.

Dua puluh lapan tahun lalu Pulau Pinang jatuh ke tangan bukan Melayu, tetapi parti yang menang (Gerakan) segera bergabung dalam BN. Kali ini Pulau Pinang jatuh ke tangan bukan Melayu lagi.

Melihat komposisi dan taburan penduduknya, Pulau Pinang dan Seberang Perai akan kekal diperintah bukan Melayu kerana DAP tak akan mungkin menyertai BN.

Kita tidak akan mungkin ambil balik Pulau Pinang! Dulu kerajaan Kedah ditipu oleh Inggeris untuk ambil Pulau Pinang, kali ini rakyat pula menolak kita. Barangkali tak sampai 20 tahun lagi, Pulau Pinang akan jadi Singapura yang kedua! Rakyat yang majoriti akan membuat pilihan!

Tak munasabah

Sekarang, kita mempunyai Perdana Menteri Melayu, dari negeri yang bukan saja dikuasai bukan Melayu, tetapi juga diperintah oleh parti pembangkang. Bunyinya aneh dan tak munasabah, tetapi benar!

Demikian pulalah Perak dan Selangor – komposisi dan taburan penduduknya dan perubahan semangat dan sikap generasi baru Melayu sendiri – akan menyebabkan sukar sekali untuk menegakkan kembali kerajaan negeri yang dikuasai Melayu.

Lihatlah berapa jumlah wakil rakyat dan Exco Melayu di kedua-dua negeri ini? Dan jika kedua-dua Tuanku Sultan tidak menggunakan kebijaksanaan dan kuasa Perlembagaan negeri, Menteri Besar pun sudah dimiliki bukan Melayu.

Di kedua-dua buah ‘negeri Melayu’ ini, usaha mengembalikan kuasa Melayu akan semakin sukar, apabila kawasan perindustrian atau bandar baru terus bertambah dan membesar. Di mana saja wujud perindustrian dan bandar baru, majoriti penduduknya pastilah bukan Melayu.

Dan kalau ada Melayu pun, adalah ‘Melayu Baru’ yang semangat dan sikap budaya politiknya tidak sama lagi dengan generasi ‘Melayu Lama’.

Sekarang pun ada generasi baru yang mendapat pendidikan tinggi, pangkat dan kedudukan ekonomi yang baik, merasa tidak pernah terhutang budi kepada sesiapa.

Ada pula orang Melayu, terutama generasi muda, yang tiada kisah siapakah yang akan memerintah, asalkan sesuai dengan selera dan kehendak mereka. Bagi mereka, Melayu atau Cina atau India sama saja. Apa guna Melayu jika tidak dapat memenuhi selera dan kehendak mereka!

Petaling Jaya dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) syarikat kepunyaan kerajaan negeri Selangor, sekarang majoriti penduduknya bukan Melayu. Maka tidak pernah, dan tidak mungkin akan ada wakil rakyat Melayu dari Petaling Jaya.

Di seberang Taman Tun Dr. Ismail dan Kampung Sg. Pencala, dulunya ladang kelapa sawit, hutan dan kampung Orang Asli.

Sekarang dalam masa kira-kira 10 tahun saja, jadi kawasan perumahan dan perniagaan baru. Majoriti penduduknya bukan Melayu. Maka wakil rakyatnya pun pastilah bukan Melayu.

Demikianlah yang telah, sedang dan akan terjadi di seluruh negara apabila saja ada pembanguan. Akan wujud kawasan majoriti pengundi bukan Melayu dan generasi ‘Melayu Baru’. Dan proses ini sedang berjalan pesat di negeri Perak dan Selangor.

Kesan politiknya telah kita lihat dari pilihan raya 2008 – kehakisan dominasi politik Melayu dan telah tercipta percaturan kuasa politik baru di negara kita. Adakah dan apakah persediaan kita untuk menghadapi realiti politik baru ini?

Kejutan

Di Perlis dan Terengganu telah terjadi kejutan politik yang menyenangkan dan juga menyedihkan. Di kedua-dua ‘negeri Melayu’ ini kita menyaksikan kuasa istana dan Perlembagaan negeri mengatasi kuasa politik ketua parti yang menang dan Perdana Menteri dalam lantikan Menteri Besar. Dan ini berlaku dalam konfrontasi persaingan kuasa yang tegang dan terbuka.

Kita merasa sedih dan malu kerana kekuatan UMNO dicabar secara terbuka dan tewas.

Namun kita senang kerana istana untuk pertama kalinya dalam masa 5o tahun telah menggunakan kuasa dan kebijaksanaan untuk kepentingan negeri dan rakyat – bukan kepentingan parti politik.

Kita tidak tahu apa sebab sebenarnya maka Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh – yang berjaya mempertahankan negeri masing-masing – tidak diterima perkenan oleh istana.

Pastilah ada sebab-sebab yang besar sehingga kedua-dua sultan begitu gigih mempertahankan keputusan mereka. Alangkah baiknya jika rakyat dapat tahu sebab itu!

Bagaimanapun campur tangan istana yang cukup jelas di empat negeri ini, menjadi salah satu aspek dalam percaturan politik baru negara kita.

Para sultan generasi baru telah memperlihatkan peranan politik yang tegas dan positif. Menjadi bukti bahawa kuasa politik menerusi pilihan raya bukanlah segala-galanya. Sejauh mana dan sampai bilakah kuasa istana ini boleh berperanan untuk kepentingan kuasa politik Melayu?


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 07-04-08 10:07


Pada 05-04-08 15:36 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!


Namun kita senang kerana istana untuk pertama kalinya dalam masa 5o tahun telah menggunakan kuasa dan kebijaksanaan untuk kepentingan negeri dan rakyat – bukan kepentingan parti politik.

Kita tidak tahu apa sebab sebenarnya maka Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh – yang berjaya mempertahankan negeri masing-masing – tidak diterima perkenan oleh istana.

Pastilah ada sebab-sebab yang besar sehingga kedua-dua sultan begitu gigih mempertahankan keputusan mereka. Alangkah baiknya jika rakyat dapat tahu sebab itu!


seorang member emel saya..
4 Sebab mengapa Tuanku sangat murka Idris!
Posted on Monday, March 24 @ 17:58:44 MYT by greenboc
http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?

Oleh kerana Idris Jusoh dan kuncu-kuncunya sudah terlalu biadap dan derhaka pada Sultan, maka disini diperturunkan sebahagian sebab musabab mengapa Tuanku sangat murka kepadanya. Maklumat ini diperolehi dari sumber yang sangat rapat dengan pihak Istana Terengganu!

Tuanku SANGAT MURKA kerana :

1) Idris Jusoh memasukkan duit royalti minyak sebanyak RM800 juta ke dalam akaunnya. Duit itu diuruskan oleh Wan Farid, Wan Hisham & Khairy Jamaluddin!

2) Projek Monsoon Cup adalah silap mata sahaja. Ia untuk Idris dan puak-puaknya mengaut duit dengan sebanyak-banyaknya

3) Sebelum PRU-12, Idris telah menjual seluas 30,000 ekar tanah pada tauke cina dengan mengambil jutaan duit lagi untuk diri dan kroninya!

4) Dan ada sebanyak 25 KES lagi dalam tangan Tuanku Sultan!

Tuanku Sultan melantik Datuk Mat Said kerana hanya beliau seorang sahaja yang berani melawan Idris Jusoh dan puak puaknya. Pak Lah pula pertahankan Idris kerana beliau mempunyai kepentingan dalam projek-projek untuk baham duit rakyat!

wallahua'lam..nilai dan kajilah sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.106077 saat. Lajunya....