Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: telan pill sebab gagal ujian bulanan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» telan pill sebab gagal ujian bulanan

Please Mendaftar To Post


Oleh telan pill sebab gagal ujian bulanan

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 09:56


Rujuk NST prime news 13, 4.4.2008 Jumaat.
4 murid primary school di rompin tinggal note "nak mati sebab fail BM test paper...

baca sendiri...
tangkap pengedar supaya hal begini tak berulang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 10:02


kat berita harian pun ada..
pagi tadi baca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:13


Daripada makan pil, lebih baik makan vitamin untuk cergaskan minda tu. Entahlah, sistem pembelajaran sekarang pun terlalu mendesak dan menekan pelajar.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-08 11:25


Pada 04-04-08 11:13 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Daripada makan pil, lebih baik makan vitamin untuk cergaskan minda tu. Entahlah, sistem pembelajaran sekarang pun terlalu mendesak dan menekan pelajar.




betul tu...
baik ambil langkah memajukan diri dari mematikan diri


-----------------
.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:30


Pada 04-04-08 11:13 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Daripada makan pil, lebih baik makan vitamin untuk cergaskan minda tu. Entahlah, sistem pembelajaran sekarang pun terlalu mendesak dan menekan pelajar.



tak juga, kadang-kadang ibu bapa yang terlalu mendesak...
nak anak2 cemerlang tapi dengan cara menekan...
contohnya : ibu bapa ni akan cakap : "mesti lulus cemerlang, kalau tak cemerlang, siap lah"... ni ayat yang biasa ibu bapa gunakan...
bila si anak ni tak lulus, dia akan rasa tertekan lah..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:38


4 orang sekali?ish2..agaknya sebab tekanan dr.cikgu agaknya..Kalau tekanan family takkan lah 4 orang sekali nak telan pil sama-sama..hm.betul kata cik presiden, sistem pendidikan kita TERLALU rigid dengan exam, test dan mengumpul A sebanyak mungkin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-08 11:43


semua faktor tu berkait..

kalau salah satu di tekan,xseimbang lah...xgitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:49


Assalamualaikum..
baru primary school??
nauzubillah..dunia..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-04-08 11:52


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..sepatutnya sesuatu kekecewaan dan kegagalan itu dijadikan semangat dan pendorong untuk buat yang lebih baik..bukan sebagai sebab untuk mengambil nyawa sendiri..nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 13:39


saya masa darjah 2, selalu dapat 29 apa 100 untuk English...alhamdulillah nowaday saya sudah boleh bicara dalam English serta boleh menulis dalam English, pernah stay in Englang 2 tahun, tesis final year dalam English...
maka Doa Usha Iman Taqwa , DUIT perlu di tanam dalam Qalbu...

Taqwa= Sabar, Usaha,Bertanggungjawab, Ikhlas, Amanah, Berani , Sifat Mahmudah.

Taqwa= amal apa yang Allah perintahkan, hindarkan semua larangandari Allah.

better ubah sistem pendidikan arus perdana ke arah lebih ISLAM, Kemahiran, praktikal , saya umpamakan
kita ada Ijazah Sains Perikanan...belum tentu kita mahir mencari ikan di laut...praktikal seperti Nelayan.
Fikirkanlah.
Arus Pendidikan Negara perlu menjurus kepada Pembinaan Insan Muttaqiin. Lihat bekas Pelajar Maahad Muhammad di Kota Bharu, mahir fizik, mahir bahasa Arab...siapa tidak tahu kehebatan bekas pelajar Maahad Muhammadi yang banyak melahirkan Insan Muttaqiin...nak masuk perlu UPSR 5A..., memag pelajar yang sudah cemerlang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 13:39


tadi ada test...sedih tak dapat jawab..assignment banyak nak kena siapkan sampai xsmpt nak study pun..tengok kawan-kawan kiri knn semua pernah ketas jawab...xthn sangat, p toilet nangis..Ya Allah...sedih betul tadi..terbyg saja wajah umi dan baba saya...tak pernah saya jawab test macam tadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 13:58


assalamualaikum, saya nak bagi petua kepada nur Islami..., pakat dengan best friend yang memang baik dengan kita, kuat memori..., kita memang sudah study, cuma sebab stress suasana peperiksaan, gementar.. kadang tu kita lupa...,
pakat dengan sahabat..., kata kat dia jika kawe keluar bilik kelas, demo ikut kawe keluar...jumpa sambil jalan tu, tanya dia, bagaimana nak jawab soalan essey hal bab contohnya elektrolisis...kadang tu bila sahabat kita cakap dalam 1 minit, InsyaAllah kita dapat ingat kembali fakta yang kita lupa masa dalam bilik kelas tadi..., masuk kembali ke dalam kelas, jawab soalan yang kita belum jawab yang sudah diberikan fakta penting oleh sahabat kita...,
sebelum tu, jawab soalan yang mudah kita jawab dahulu...soalan yang sukar nak jawab...pakai kaedah tadi...kira talian Bantuan sahabat.


saya pernah amalkan...saya dapat A untuk subject tersebut, Alhamdulillah.

saya adalah bekas pelajar Kolej Islam Kelang...sampai sekarang saya masih bersahabat rapat dengan sahabat saya yang jua asal dari Kelate...,

pernah saya bertemu sahabat rakyat Sabah... dia ni kelebihan dia, boleh projection soalan mana nak masuk periksa..., biasanya apa yang kami bincang akan InsyaAllah masuk dalam kertas peperiksaan final...,
Sejak tu, saya selalu menziarahinya semasa minggu peperiksaan tiba..., pakai Firasat...

Hadith Riwayat Imam Ahmad daripada Abu Hurairah:
Kalaulah tidak kerana syaitan itu sering berputar di sekeliling hati anak Adam nescaya mereka akan dapat melihat kerajaan langit dan bumi.

Riwayat daripada Anas bahawa beliau berkata:
“Sewaktu aku masuk menemui Othman dan sebelum itu aku telah menemui seorang perempuan dalam perjalananku. Aku melihat perempuan itu dengan penuh cemik dan kuamati kecantikannya. Apabila aku masuk Othman terus berkata “Seorang dari kamu masuk (menemui aku) sedang di kedua matanya (terdapat) kesan-kesan zina. Tidakkah kamu mengetahui bahawa zina kedua mata itu ialah pandangan? Hendaklah engkau bertaubat atau engkau kuhukum dengan hukuman takzir” Lantas akupun berkata “Adakah wahyu setelah Rasulullah? Othman menjawab “Tidak, tetapi itulah penglihatan nurani, tanda-tanda dan firasat yang benar.

Kisah ini disebut oleh AtTajasSubki dalam AtTabaqat.Lihat Tafsir Ibnu Kathir, Surah al Hijr:75.

Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda kekuasaan kami bagi Insan yang memperhatikan tanda-tanda (mutawassimin)
Ustaz Hasan alBanna menjelaskan bab
Ilham, lintasan hati, mimpi dan firasat dalam Usyul # 3, Usyul 20nya.
dimana saya nak dapatkan semua usul 20 AsSyahid Hassan AlBanna Rahimahullah ini...

Firasat ni adalah ilmu halus dalam membaca character, bisikan hati dan sifat orang lain, hatta ilmu tadbir mimpi pun sejenis firasat juga. Ini definasi Raghib Asfahani. dalil AQ ialah akan keujudan firasat ialah:

"Kamu kenal mereka dengan sifat-sifatnya" AQT 2:273

Dikalangan sahabat yang masyhur memiliki firasat ialah Uthman alAffan.

Maka menurut Ustaz alBanna , firasat mukmin itu benar tapi dia tidak boleh dijadikan sumber hukum syara'

Kasyaf dan firasat ni apakah berbeda atau sama?
mengikut Imam Raghib Asfahani, ia sama sahaja. kalau ahli sufi, kasyaf ni ialah ilmu ladunni untuk para wali.
Kalau nak kata firasat sebagai sebahagian (subset) dari kasyaf pun boleh juga. Kasyaf ni maksudnya tersingkapnya tabir kesamaran atau juga dinamakan penglihatan ainulBasyirah. melihat dengan qalbu yang BERSIH.

Rumusan:
firasat adalah benar tetapi ia bukan dalil syara', kerana dalil syara' yang kukuh hanyalah AQ dan Sunnah sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 14:12


Pada 04-04-08 13:58 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

pakat dengan sahabat..., kata kat dia jika kawe keluar bilik kelas, demo ikut kawe keluar...jumpa sambil jalan tu, tanya dia, bagaimana nak jawab soalan essey hal bab contohnya elektrolisis...kadang tu bila sahabat kita cakap dalam 1 minit, InsyaAllah kita dapat ingat kembali fakta yang kita lupa masa dalam bilik kelas tadi..., masuk kembali ke dalam kelas, jawab soalan yang kita belum jawab yang sudah diberikan fakta penting oleh sahabat kita...,
sebelum tu, jawab soalan yang mudah kita jawab dahulu...soalan yang sukar nak jawab...pakai kaedah tadi...kira talian Bantuan sahabat.



Assalamualaikum...
Tak macam meniru ke ni??? :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 14:18


mana meniru, kita cuma nak fresh mind kembali apa yang telah kita baca...just 1 to 3 minit, kita bicara dengan sahabat, idea InsyaAllah akan kembali.

cari sahabat baik yang Ikhlas.
meniru jika kira bawa nota dalam kelas..., ini hanya untuk fresh the mind...,
contoh dalam menhafal..kadang tu kita lupa dua atai 3 fakta...,

bukan semua...kita lupa...,

kita jua bukannya tak study, kita dah study, cuma gemtar tekanan masa nak jawab soalan SPM saja...,

habis , apa alternatif Rijaluddin jika lupa masa exam..., atau tak jawab terus soalan tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 14:20


boleh makan examo...gingko...untuk kuatkan memori...cuma perlu ada budget...,

Harga boleh tahan mahal..,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 14:26


oh..macam tu ke.. :berfikir: :berfikir:
kat kampus ana mana boleh buat macam tu..nak pergi toilet pun,pgawas exam bagi keluar seorang-seorang saja..Kalau yang seorang tu xbalik lagi,jangan harap lah nak keluar..cuba jugak lah jawab,sampai habis 3 jam kat dalam dwan exam tu..sampai dah nak beku kat dalam dwan tu..istighfar lah banyak-banyak..Kalau tak dapat nak buat macam mana..jwab saja lah apa yang tau..Allahua'lam..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 16:59


terima kasih banyak-banyak pada saifudin sebab sudi bagi tips untuk saya..saya sedih bila pkkn solan senang saja masuk tadi..tapi sbbkn xsempat nak study saya tak boleh jawab..kecewa sangat-sangat...mlm ni pun ada test lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 18:05


Pada 04-04-08 16:59 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih banyak-banyak pada saifudin sebab sudi bagi tips untuk saya..saya sedih bila pkkn solan senang saja masuk tadi..tapi sbbkn xsempat nak study saya tak boleh jawab..kecewa sangat-sangat...mlm ni pun ada test lagi...


assalamualaikum..
adik.. jangan sedih sangat-sangat tau... akak pun pernah rasa apa yang adik rasa.. ralat sangat kalau tak dapat jawab soalan sebab tak sempat study... dah.. jangan fikir paper yang lepas.. focus pada paper seterusnya... tenang2 kan fkiran.. yang dah berlaku biarkan berlalu.. ada hikmahnya.. tentunya selepas ini adik prepare lebih awal tau.. tak mo nangis2 lagi.. tabahkan hati.. nak berjaya memang banyak ujiannye... sabar ye.. semoga adik berjaya capai cita-cita adik..

senyum lah sikit... :-) :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 01:27


Pada 04-04-08 11:38 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

4 orang sekali?ish2..agaknya sebab tekanan dr.cikgu agaknya..Kalau tekanan family takkan lah 4 orang sekali nak telan pil sama-sama..hm.betul kata cik presiden, sistem pendidikan kita TERLALU rigid dengan exam, test dan mengumpul A sebanyak mungkin..


yap sistem pendidikan yang terlalu mengejar A, bukan pelajaran yang diperolehi, sistem pendidikan yang perlu dikaji semula keupayaannya dalam meningkatkan modal insan.......

p/s: zalim adalah meletakkan sesuatu pada bukan tempatnya, kalau menteri pelajaran bukan dari golongan pendidik, maka dah kira zalim lah tu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 07-04-08 10:20


primary school makan pill,secondary school nanti mesti terus bunuh diri tuu..astaghfirullahalazim..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 10:25


Sistem pendidikan malaysia yang dibanggakan? adalah hsilnya ini?

Pada 04-04-08 13:39 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

tadi ada test...sedih tak dapat jawab..assignment banyak nak kena siapkan sampai xsmpt nak study pun..tengok kawan-kawan kiri knn semua pernah ketas jawab...xthn sangat, p toilet nangis..Ya Allah...sedih betul tadi..terbyg saja wajah umi dan baba saya...tak pernah saya jawab test macam tadi...


maaf, dalam hal ni tak dapat ay menolong sebab kaedah study saya study HARD. by hook, or by crook (zaman belajar dulu-dulu lah). Kalau kita tahu kita tak dapat jawab sebab tak study awal-awal, so kita study lah awal-awal. Kalau kita tak faham fahamkanlah awal-awal.

(RijaludDeen boleh faham agaknya..heheh)

Kalau nak setakat jawab soalan peperiksaan, maka kalau kita engineer, jadilah paper engineer, Kalau nak jadi accountant, jadilah paper accountant.

So piluhlah, nak jadi student kertas atau student yang membawa manfaat. atau student pill macam cerita awal topik ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-04-08 11:33


nur Islami, jika ada budget beli examo...katanya khasiat dari telur burung unta ada dalam examo Dr Azizan Ismail, pakar ubat...
cuma perlu ada DUIT.
ana jua pernah study di UPM...dugaan masa dalam bilik kuliah...MasyaAllah.

perlu ada study group...Muafakat bawa Berkat...Ittifaqiah. dari kata dasar Ittifak

masa study group kita boleh discuss...dalam ukhwah ni boleh jadi medan untuk discusion. cuba cara teman yang sama bidang di UiTM, UUM,UM,UKM.
dalam Ukhwah ni ramai pelajar Universiti. boleh PM saya jika nak minta nasihat...saya ni dah nah masuk usia 40. kira senior. pernah menuntut di Kolej Islam Kelang...near to Masjid Sultan Sulaiman. Kenangan menyentuh jiwa ketika zaman abang Anwar Ibrahim menjadi Menteri Pendidikan. Tahniah Abang Anwar Ibrahim...zaman sistem pendidikan mengalami Islah setelah dihapuskan tulisan Jawi...Maka Abang Anwar Ibrahim mewujudkan kembali Tulisan Jawi.
Tahniah jua kepada Pak Lah yang melahirkan murid yang pandai baca Al Qur'an menerusi projek Jawi AlQur'an Arab Fardhu Ain. Tahniah pemimpin yang Berjasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 11:40


Pada 07-04-08 10:25 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!



maaf, dalam hal ni tak dapat ay menolong sebab kaedah study saya study HARD. by hook, or by crook (zaman belajar dulu-dulu lah). Kalau kita tahu kita tak dapat jawab sebab tak study awal-awal, so kita study lah awal-awal. Kalau kita tak faham fahamkanlah awal-awal.

(RijaludDeen boleh faham agaknya..heheh)



erm...patut lah macam pernah dengar saja ye dr abang sword...
:-D :-D


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-08 12:55


kadang budak-budak mudah terpengaruh dengan crita2 tv yang mengajar mereka cara-cara menyelesaikan masalah dengan kaedah membunuh diri...bagi mereka cara ni lebih mudah dan tidak menyusahkan keluarga..ditambah pula dengan tekanan dari ibu bapa dan sistem pendidikan yang terlalu mementingkan A berbanding akhlak dan agama..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

permysury
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29601
Posting: 3
Dari: [email protected]

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 11:35


salam,
pendidikan harus bermula dari rumah..anak2 di ibaratkan kain putuh kan.maka tanggngjawab ibu bapa dalam mncorakkan anak mereka.corak yang dilukis perlus seimabang dan cukup untuk bekalan hari muka.InsyaAllah,corak lukisan itu akan melahirkan hasil yang menjamin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For permysuryProfil   Hantar PM kepada permysury   Quote dan BalasQuote

permysury
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29601
Posting: 3
Dari: [email protected]

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 11:35


salam,
pendidikan harus bermula dari rumah..anak2 di ibaratkan kain putih kan.maka tanggngjawab ibu bapa dalam mncorakkan anak mereka.corak yang dilukis perlus seimabang dan cukup untuk bekalan hari muka.InsyaAllah,corak lukisan itu akan melahirkan hasil yang menjamin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For permysuryProfil   Hantar PM kepada permysury   Quote dan BalasQuote

permysury
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29601
Posting: 3
Dari: [email protected]

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 11:35


salam,
pendidikan harus bermula dari rumah..anak2 di ibaratkan kain putih kan.maka tanggngjawab ibu bapa dalam mncorakkan anak mereka.corak yang dilukis perlus seimabang dan cukup untuk bekalan hari muka.InsyaAllah,corak lukisan itu akan melahirkan hasil yang menjamin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For permysuryProfil   Hantar PM kepada permysury   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 09:15


Assalamualaikum..
Apabila Islam xditerapkan dalam diri,xdijadikan landasan dalam hidup,ni lah jadinya..
Ujian adalah perkara biasa bagi seorang manusia..
dari situ,kita diberi 2 pilihan untuk mengatasi ujian atau masalah tu..sama ada ke arah yang positif ataupun ke arah negatif..
jika dipandu oleh iman,sudah pasti ia akan meletakkan masalah tu sebagai ujian dari Allah dan akan mencari jalan penyelesaian yang postif..
jika sebaliknya,inilah yang berlaku..bunuh diri,telan pill dan sebagainya...

P/S: Kita jarang belajar sesuatu jika kita sering berjaya...tapi kita selalu akan belajar sesuatu jika menghadapi kegagalan..

Allahu'alam...


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119414 saat. Lajunya....