Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: KPLI Ambilan Januari 2009


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» KPLI Ambilan Januari 2009

Please Mendaftar To Post


Oleh KPLI Ambilan Januari 2009

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 15:26


Assalamualaikum

sesiapa yang berminat menjadi guru, boleh lah start memohon sekarang... boleh apply di sini:

http://apps.emoe.gov.my/kpli/

mula-mula kena beli nombor pin untuk mohon KPLI di mana-mana bank BSN dengan harga RM6... dah dapat nombor pin baru isi borang dalam website tu... permohonan dibuka dari 27 Mac sehingga 13 April 2008.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-03-08 15:27


Assalamualaikum
no pin apa tu CS.... :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 15:30


nombor pin untuk memohon KPLI...

saya ni pandai jeq cakap macam pernah mohon. sebenarnya tak pernah mohon.. ni pun tak ada lah nak mohon pun sbenonye :D.. huu ntahler..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 29-03-08 17:12


KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm

Bookmark and Share

  


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 17:17


saya tak boleh mohon lah sebab dia nak degree 2007/before saja....sedihnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 18:25


Pada 29-03-08 17:12 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm
sejak bila pula dimansuhkan,,tak pernah dengar pun dimansuhkn....yang selalu dengar,tiap-tiap tahun ada pengambilan.... 8-)


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 19:26


Pada 29-03-08 17:17 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak boleh mohon lah sebab dia nak degree 2007/before saja....sedihnya...


diploma nya bukan ke ada?


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 19:28


KPLI Menengah telah dimansuhkan, tetapi KPLI Rendah tetap ada.... kalau dkeluarkan borang permohonan means, untuk sekolah rendah... menengah akan diberi kepada graduan pendidikan di universiti....
sekadar perkongsian....

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 19:37


tak ada diploma... yang ada sekarang KPLSPM (kursus perguruan lepasan SPM), B.Ed TESL Twinning Programme (program berkembar luar negara), dan lain-lain.... untuk graduan, ada in-service program (itupun untuk guru-guru yang sudah bekerja).

KPLI memang akan mengeluarkan diploma pendidikan... kerana guru2 graduan KPLI sudah punya degree, diploma dikeluarkan sebagai lesen untuk mengajar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 19:52


Pada 29-03-08 19:37 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada diploma... yang ada sekarang KPLSPM (kursus perguruan lepasan SPM), B.Ed TESL Twinning Programme (program berkembar luar negara), dan lain-lain.... untuk graduan, ada in-service program (itupun untuk guru-guru yang sudah bekerja).

KPLI memang akan mengeluarkan diploma pendidikan... kerana guru2 graduan KPLI sudah punya degree, diploma dikeluarkan sebagai lesen untuk mengajar...


owh..macam tu...dulu rasanya ada untuk lepasan diploma kalau tak silap lah..
..kalau KPLSPM tu berapa tahun ek?gian sangat nak jadi cikgu ini.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-03-08 21:11


Pada 29-03-08 18:25 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 17:12 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm
sejak bila pula dimansuhkan,,tak pernah dengar pun dimansuhkn....yang selalu dengar,tiap-tiap tahun ada pengambilan.... 8-)




pernah lah ada ura2 dimasukkan..menurut hshamuddin atau noh omar...masa tu kecoh pasal graduan perguruan susah dapat kerja berbanding denganyang KPLI..2,3 tahun lalu...cuba usha2 berita lama2..


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 21:38


Pada 29-03-08 21:11 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 18:25 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 17:12 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm
sejak bila pula dimansuhkan,,tak pernah dengar pun dimansuhkn....yang selalu dengar,tiap-tiap tahun ada pengambilan.... 8-)




pernah lah ada ura2 dimasukkan..menurut hshamuddin atau noh omar...masa tu kecoh pasal graduan perguruan susah dapat kerja berbanding denganyang KPLI..2,3 tahun lalu...cuba usha2 berita lama2..



memang susah untuk graduan perguruan sebab kena bersaing dengan budak-budak kpli ni..lagipun kpli ni budak-budak yang grad yang kadang-kadang tak ada minat jadi cikgu sebab tak nak menganggur..sebab tu wujud macam-macam masalah kat sekolah sebab kes macam ni..tak ada minat jadi cikgu tapi nak jadi cikgu juga..
sekadar pandangan..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 22:32


Pada 29-03-08 21:11 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 18:25 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 17:12 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm
sejak bila pula dimansuhkan,,tak pernah dengar pun dimansuhkn....yang selalu dengar,tiap-tiap tahun ada pengambilan.... 8-)




pernah lah ada ura2 dimasukkan..menurut hshamuddin atau noh omar...masa tu kecoh pasal graduan perguruan susah dapat kerja berbanding denganyang KPLI..2,3 tahun lalu...cuba usha2 berita lama2..

setahu saya, pembaik pulih ada lah dengar,,kpli just untuk budak sekolah rendah dan graduan U untuk sekolah menengah dan rendah... ok lah tu...


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 07:50


jangan risau tak dapat bersaing, kalau ada peluang, grab terus.... uhrm KPLSPM tempohnya selama 5 1/2 tahun.... mula dengan foundation 1 1/2 tahun, masuk year one (tahun satu degree) selamat 4 tahun... bila keluar dapat diploma pendidikan sekali...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-08 08:31


Pada 30-03-08 07:50 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

jangan risau tak dapat bersaing, kalau ada peluang, grab terus.... uhrm KPLSPM tempohnya selama 5 1/2 tahun.... mula dengan foundation 1 1/2 tahun, masuk year one (tahun satu degree) selamat 4 tahun... bila keluar dapat diploma pendidikan sekali...


KPLSPM aka PISMP aka Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.
strawberry batch 1st..dijangka grad nxt year..(ya Allah semoga dipermudahkan urusan ) kalau program KPLSPM ni had umur masa memohon ialah tak lebih 21 tahun. :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 10:32


oh, tahniah... huhu.. lebih senior dari saya... hihi... ya, nama PISMP adalah nama yang diberikan kepada batch generasi pertama hingga tiga... mulai yang keempat tahun lepas dipanggil KPLSPM iaitu apabila KPLI menengah dimansuhkan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 10:43


Pada 29-03-08 15:30 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nombor pin untuk memohon KPLI...

saya ni pandai jeq cakap macam pernah mohon. sebenarnya tak pernah mohon.. ni pun tak ada lah nak mohon pun sbenonye :D.. huu ntahler..


erm...betul ke ini tak nak mohon CS.. :berfikir: dah fikir semasak-masak nya ke? erm..better CS fikir balik... takkan nak lepaskan peluang yang ada CS..... :-P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 10:48


hihi... tapi kalau nak mohon, make sure ada minat bebetol nak mengajor... kalau tak sian kat anak murid...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-08 12:28


Pada 30-03-08 10:48 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

hihi... tapi kalau nak mohon, make sure ada minat bebetol nak mengajor... kalau tak sian kat anak murid...



:-D :-D sebab tugas guru bukan sekadar mengajar saja..guru mendidik..bila tak laksana amanah, kesannya besar..sebab kita menbina generasi akan datang..minat boleh di pupuk..tanamkan keikhlasan.. :bunga: ..ohh..

p/s : emirmizan KPLSPM atau PISMP?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 16:54


betul itu, setuju sangat... uhrm.. bukan, saya B.Ed TESL Twinning Programme... cohort 4

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-08 17:43


Pada 30-03-08 16:54 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

betul itu, setuju sangat... uhrm.. bukan, saya B.Ed TESL Twinning Programme... cohort 4



ohh..begitu..junior sungguh ni..hehe...english teacher-to-be lah ni..good luck.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 03:55


huhuhu.... agak ah... huuhu.. insya Allah, to you too... kat IPTI ke mana???

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 06:52


kepada sesiapa yang berminat bolehlah apply
saya pernah apply KPLI dari 2004-2006
tak ada rezeki...rezeki di tempat lain
but i'm still become a teacher. :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-08 09:09


Pada 31-03-08 03:55 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu.... agak ah... huuhu.. insya Allah, to you too... kat IPTI ke mana???


bukan kat IPTI...huhu..tapi, anyhow still kat malaysia :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Putribonda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2007
Ahli No: 32085
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 09:38


nak try mohon lagi..tak mahu berputus asa walaupun dah tiga kali minta..harap-harap kali ni ada rezeki..

Bookmark and Share

  


  Member Information For PutribondaProfil   Hantar PM kepada Putribonda   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:10


Pada 31-03-08 09:38 , Putribonda posting:

!!! QUOTE !!!

nak try mohon lagi..tak mahu berputus asa walaupun dah tiga kali minta..harap-harap kali ni ada rezeki..


All ada Best & Tawakkal

Insya Allah dapat...

erm tips minta lah kat sabah atau sarawak.......

huhuhuhuhuhu

:sopan: :sopan: :sopan:

gurau saja

jangan mara ek....

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Nurmawardah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.04.2005
Ahli No: 15641
Posting: 7
Dari: Bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-08 12:57


kepada graduan azhari + azhariah apply kpli/jaqaf secara online bermula 27/3-13/4/08
''man jadda wa jadda''
usaha+tawakal+redha

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurmawardahProfil   Hantar PM kepada Nurmawardah   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 13:14


insya Allah, jangan mengalah.,.... permohonan bukan atas negeri, tetapi atas bidang wahai al-walid.... masa time posting baru mohon negeri... uhrm... insya Allah, jangan give up,... akak ana mohon sampai lapan kali baru dapat.... huhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 17:07


Biar saya jelaskan:

DPLI - Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah

Khas untuk mengajar sek. main, kolej komuniti dan politenik.
Dijalankan di universiti-universiti tempatan.
Corak pengajian macam universiti. Mengikut sistem semester.
Lebih bebas.

KPLI - Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah

Khas untuk sek. rendah sahaja
Dijalankan di IPG (maktab)
Corak pengajian macam sekolah. Kalau sekolah cuti dia akan cuti.
Maknanya selalu kelas pukul 8 pagi dan kokurikulum setiap petang.


:::untuk pengetahuan saya kini sedang belajar di UPSI (DPLI)


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 13:09


salam..bila ye keluar keputusan mtest kpli?

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 13:22


Pada 15-07-08 13:09 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam..bila ye keluar keputusan mtest kpli?


rasa tak boleh lagi agaknya hari ni nak cek...
dah 2,3 jam try cek
tak ada apa-apa pun

sigh............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 13:58


salam...

kptsan untuk KPLI ditangguh..24hb Julai baru boleh tau...(dalam web ada bagitahu)
so sama2laa bersbr ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 14:01


lah lambat lagi. sementara tu boleh doa-doa lagi bagi sesiapa yang sedang menanti jawapan... ;)

p/s: baru jeq nak tanya alwalid... hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 14:02


Pada 15-07-08 14:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

lah lambat lagi. sementara tu boleh doa-doa lagi bagi sesiapa yang sedang menanti jawapan... ;)

p/s: baru jeq nak tanya alwalid... hehe


posto nya sudah sampi.....
time kasih.....

doakan.....berjaya


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 14:28


lah ye ke result mtest keluar 24hb????

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 15:07


yep..seperti DPLI..KPLI juga ditangguh..sabor2 banyakkan doa ye
ini linknya
http://www.moe.gov.my/tayang.php?laman=pemberitahuan&unit=utama&bahasa=my&info=114&mod=baca

Bookmark and Share

  


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 15:15


saya doakan agar kalian berjaya.. ingat.. bukan mudah untuk menjadi seorang guru.. banyak perkara yang perlu dipelajari.. bersiap sedia lah dengan pelbagai kekuatan.. fizikal dan paling utama sekali..kekuatan emosi. terutama kursus perguruan yang melibatkan masa yang lama.. KPLSPM,PISMP..PPRET..

p/s:juga peringatan untuk diri sendiri yang masih setahun jagung..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 12:59


em...tak apa lah kan asal saja kita dapat tau resultnya...mudah-mudahan kita semua berjaya...insyaAllah...terima kasih kepada dinnafatiha sebab bagi link itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 18:08


Assalamualaikum

Semoga berjayalah kepada yang memohon... semoga lebih ramai lelaki yang memohon dan dapat...
susah juga nak lepas tapisan KPLI ni...sebab ramai minta..
Bersyukur sangat-sangat kepada Allah kerana saya terpilih menjadi guru...
Alhamdullilah...atas nikmat yang diberi...
Rezeki saya menjadi seorang pendidik.....

:-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 15:58


Pada 29-03-08 19:28 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI Menengah telah dimansuhkan, tetapi KPLI Rendah tetap ada.... kalau dkeluarkan borang permohonan means, untuk sekolah rendah... menengah akan diberi kepada graduan pendidikan di universiti....
sekadar perkongsian....


sebenarnya...kpli sek menengah tak dimansuhkan. Kerajaan hanya tuko nama saja. Dituko pada DPLI (diploma pendidikan lepasan ijazah). KPLI akan belajar kat institut perguruan (dulu maktab) manakala DPLi akan belajar di ipta. tak silap..DPLI juga mendapat kemudahan sama seperti KPLi..dapat elaun bln2, tempoh pengajian setahun, terus kursus induksi dan btn dan sebulan selepas tamat pengajian terus posting. KPLI khas untuk sek ren manakala DPLI untuk sek menengah. mungkin untuk elak kontroversi. jadi bila DPLI pun belajar di ipta..taklah nampak ketara sangat. Ni terjadi ekoran rungutan pelajar jurusan pendidikan ipta yang lama menunggu posting dan mereka tidak mendapat kemudahan seperti terus kursus induksi dan btn. malahan, mereka juga kena interview dulu sebelum diberi posting.

rezeki masing-masing.


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 16:01


sesiapa yang ada mohon...
semakan panggilan temudga boleh d buat mulai 24 julai.
sekiranya anda betul-betul nak jadi cikgu...teruskanlah.
sekiranya hanya kerana tiada kerja...hentikanlah.

sekiranya memang itu cita-cita anda...watlah solat hajat banyak-banyak...dan bersedekah selalu..agar allah permudahkan segala urusan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

asrar_83
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2008
Ahli No: 34064
Posting: 5
Dari: PASIR GUDANG

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-08 17:22


pohon lah bagi sesiapa yang berminat....
tak rugi kalau jadi cikgu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asrar_83Profil   Hantar PM kepada asrar_83   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:43


Pada 22-07-08 16:01 , cikgu84 posting:

!!! QUOTE !!!

sesiapa yang ada mohon...
semakan panggilan temudga boleh d buat mulai 24 julai.
sekiranya anda betul-betul nak jadi cikgu...teruskanlah.
sekiranya hanya kerana tiada kerja...hentikanlah.

sekiranya memang itu cita-cita anda...watlah solat hajat banyak-banyak...dan bersedekah selalu..agar allah permudahkan segala urusan.


Berat jadi cikgu ni..kena betul-betul minat baru sesuai..Kalau sekadar nak dapat kerja saja tok sah lah..akak saya dapat KPLI..mujur dia betul-betul minat..ada batch dia yang quit sebab tak mampu bertahan..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 08:57


Assalamualaikum..
KPLI dah boleh check...macam mana dengan adik2 kat ukhwah ni..moga berjaya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 12:47


alhamdulillah saya dapat temuduga. insyaAllah mga dipermudahkan...doakan ek

bagi sesiapa yang tak dapat. try lagi dan lagi. insyaAllah pasti dapat....:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 13:02


semoga berjaya... best jugak ek dapat jadi cikgu... best...best...best..

p/s: pening layan kerenah budak-budak darjah 2-3... berpinar2 terasa telinga ni.. adess..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-07-08 13:44


tumpang tanya..dekat mana nak cek ye??
mewakilkan opismet ummu..huhu..
sebab ummu tak aply :kelip:

p/s: da ada experience kena intebiu nak jadi ckgu..2jam 36min yang lalu kat um :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-07-08 14:59


Pada 24-07-08 13:02 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

semoga berjaya... best jugak ek dapat jadi cikgu... best...best...best..

p/s: pening layan kerenah budak-budak darjah 2-3... berpinar2 terasa telinga ni.. adess..

Sebab apa rasa macam tu..? Sebab tak ikhlas kan...? minta guru pun sebab tak ada kerja kan...? 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 09:00


Pada 24-07-08 13:44 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tanya..dekat mana nak cek ye??
mewakilkan opismet ummu..huhu..
sebab ummu tak aply :kelip:

p/s: da ada experience kena intebiu nak jadi ckgu..2jam 36min yang lalu kat um :-P


Check result KPLI di sini

ummu dah pergi interview DPLI semalam ye.. hehe.. so how? ada harapan? :kelip:

siap 30 enam minit lagi tu.. :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 09:49


assalamualaikum...

mabruk buat yang berjaya pergi interview..
make sure antum berjaya untuk seterusnya...
ana dah merasai dahulu..
apa-apa pun good luck for all of u..
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 25-07-08 14:29


!!! QUOTE !!!

ummu dah pergi interview DPLI semalam ye.. hehe.. so how? ada harapan?


:kelip: ada harapan kan sebab interbiuer tak cakap saya tak dapat..hehh perasan..

entahlah..tetap berharap ni..isyaAllah..
Kalau tak dapat bermakna saya tak layak.bukan rezeki agaknya..huhu..
tapi nak juga..nakkk...
nasib baik lepas ujian rabun wrna :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 15:33


Pada 24-07-08 14:59 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-07-08 13:02 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

semoga berjaya... best jugak ek dapat jadi cikgu... best...best...best..

p/s: pening layan kerenah budak-budak darjah 2-3... berpinar2 terasa telinga ni.. adess..

Sebab apa rasa macam tu..? Sebab tak ikhlas kan...? minta guru pun sebab tak ada kerja kan...? 8-)




kenapa hafiz cakap begitu dengan ismi? tak baik lah buruk sangka dengan org... :jangan:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

insangembira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34056
Posting: 27
Dari: Keningau, Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-07-08 20:20


Assalamualaikum.ada sesiapa yang dapat panggilan temuduga KPLI januari 2009?syabas diucapkan,yang tidak berjaya,kemukakan rayuan,jika gagal,teruskan mencuba.yang penting,sabar menunggu

Bookmark and Share

  


  Member Information For insangembiraProfil   Hantar PM kepada insangembira   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-08 21:04


kepada graduan pendidikan universiti teruskan usaha (4 tahun) sehingga memiliki ijazah pendidikan walaupun terasa p'saingan semakin sengit sekarang ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

insangembira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34056
Posting: 27
Dari: Keningau, Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 25-07-08 21:28


dimana-mana saja persaingan sengit.dimana ada kemahuan disitu ada jalan

Bookmark and Share

  


  Member Information For insangembiraProfil   Hantar PM kepada insangembira   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-08 17:24


Assalamualaikum... hmm, selamat maju jaya kepada semua calon2 temuduga KPLI dan DPLI..

Saya baru menamatkan KPLI ambilan JULAI 2007 dan insya ALLAH akan dipostingkan ke SARAWAK..alhamdulillah...

Cuma saya agak terkilan lah ada segelintir pendapat yang mengadakan ramai calon2 yang ambil KPLI semata-mata kerana tiada peluang pekerjaan..fakta mana yang diambil tu..? Ingin dimaklumkan bahawa kebanyakan guru2 KPLI dahulunya dah berkerjaya dalam pelbagai bidang..ada yang dah jadi lawyer, eksekutif, akauntan namun kerana minat dan nak bantu anak bangsa kami rela menjadi guru..tolong jangan buat survey atas angin sahaja..

Minat jadi guru boleh dipupuk..janji ada azam nak berubah..kita bukan boleh jangka masa depan kita kan..jadi pada pandangan saya tidak salah mencuba menjadi guru..KPLI dan DPLI akan diteruskan kerana negara kita masih memerlukan guru2 untuk gantikkan guru2 yang dah bersara.. kemungkinan KPLI akan diadakan 2 tahun sebagai langkah penambahbaikan kualiti..

terima kasih..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

aiLa89
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34160
Posting: 7
Dari: damansara damai..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 00:34


assalamualaikum semua..
untuk pengetahuan semua..
kpli akan bakal dmansuhkan..
ini kerana mulai tahun 2010..bakal guru berijazah akan keluar dari institut perguruan setelah belajar selama 5thn setengah di institut perguruan..
dan tahun2 berikutnya..
inilah hasil daripada program ijazah sarjana muda perguruan kementeriaan pendidikan malaysia di bawah bahagian pendidikan guru setelah menamatkan 1thn setengah foundation dan 4 tahun ijazah..yang ini mgajar sekolah rendah yang keluar maktab

so kpli maybe dah tak ada lepas tahun ini..mungkinlah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aiLa89Profil   Hantar PM kepada aiLa89   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-08 10:25


harap ijazah mereka akan diiktiraf..sebab baru nak masuk parlimen kan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 27-07-08 11:55


Pada 26-07-08 17:24 , sahabatku posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... hmm, selamat maju jaya kepada semua calon2 temuduga KPLI dan DPLI..

Saya baru menamatkan KPLI ambilan JULAI 2007 dan insya ALLAH akan dipostingkan ke SARAWAK..alhamdulillah...

Cuma saya agak terkilan lah ada segelintir pendapat yang mengadakan ramai calon2 yang ambil KPLI semata-mata kerana tiada peluang pekerjaan..fakta mana yang diambil tu..? Ingin dimaklumkan bahawa kebanyakan guru2 KPLI dahulunya dah berkerjaya dalam pelbagai bidang..ada yang dah jadi lawyer, eksekutif, akauntan namun kerana minat dan nak bantu anak bangsa kami rela menjadi guru..tolong jangan buat survey atas angin sahaja..

Minat jadi guru boleh dipupuk..janji ada azam nak berubah..kita bukan boleh jangka masa depan kita kan..jadi pada pandangan saya tidak salah mencuba menjadi guru..KPLI dan DPLI akan diteruskan kerana negara kita masih memerlukan guru2 untuk gantikkan guru2 yang dah bersara.. kemungkinan KPLI akan diadakan 2 tahun sebagai langkah penambahbaikan kualiti..

terima kasih..

80% yang mohon KPLI/ DPLI sebab tak ada kerja tetap... Ini realiti... :-|


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

aiLa89
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34160
Posting: 7
Dari: damansara damai..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 14:50


insyaallaH DIIKTIRAF..dan sentiasa dipantau untuk mencapai standard ISO..
semakin ramai juga yang apply jadi ckgu untuk lepasan spm..setiap tahun mningkat..

bagi pandangan saya kbanyakkan yang apply kpli ini nak kerja yang tetap dan kerja dengan kerajaan..ini bdasarkan ptanyaan saya kepada abang-abang dan kakak kpli kat maktab saya..
kebanyakkan macam itulah..tapi bukan semua..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aiLa89Profil   Hantar PM kepada aiLa89   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-08 16:20


iye ke realiti buktikan dengan fakta...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

A4_paper
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32078
Posting: 30
Dari: bpmlk

malaysia  


posticon Posting pada: 27-07-08 22:28


adakah kerjaya guru bukan bidang profesional?ada sesiapa boleh bagitahu?

ye, betul di mana ada kemahuan di situ ada jalan...bagi mereka yang ada kemahuan untuk m'capai cita sebagai guru di situlah jalan pertama mereka mengambil bidang pendidikan

sekarang ini,kepada mereka yang m'ambil bidang pendidikan belum tentu akan menjadi seorang guru sebab itu kelulusan ijazah pendidikn bertukar nama Ijazah dengan pendidikan, sama ada menjadi seorang guru or try another market.

p/s:kepada mereka yang bercita- cita seorang guru teruslah berusaha kerana anda akan menempuh banyak interview beserta ujian bertulis sebelum menjadi guru tetap. 1. interview untuk masuk bidang pendidikan di univrsiti..2. interview untuk posting..3. interview sah jawatan sebagai guru

di mana ada kemahuan di situ ada jalan

Bookmark and Share

  


  Member Information For A4_paperProfil   Hantar PM kepada A4_paper   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 10:25


mungkin betul ramai yang mohon kpli/dpli sebab tak dapat kerja lain, kiranya profession perguruan ini last option lah. tapi bagi saya, sejak dulu lagi memang minat menjadi cikgu. minat sangat-sangat. tapi before masuk u dulu dah minta, tapi tak dapat. so saya teruskan dengan pengajian saya.. sekarang baru minta balik. harap-harap dipermudahkan dan dimurahkan rezeki. insyaAllah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 12:49


Pada 27-07-08 22:28 , A4_paper posting:

!!! QUOTE !!!

adakah kerjaya guru bukan bidang profesional?ada sesiapa boleh bagitahu?

ye, betul di mana ada kemahuan di situ ada jalan...bagi mereka yang ada kemahuan untuk m'capai cita sebagai guru di situlah jalan pertama mereka mengambil bidang pendidikan

sekarang ini,kepada mereka yang m'ambil bidang pendidikan belum tentu akan menjadi seorang guru sebab itu kelulusan ijazah pendidikn bertukar nama Ijazah dengan pendidikan, sama ada menjadi seorang guru or try another market.

p/s:kepada mereka yang bercita- cita seorang guru teruslah berusaha kerana anda akan menempuh banyak interview beserta ujian bertulis sebelum menjadi guru tetap. 1. interview untuk masuk bidang pendidikan di univrsiti..2. interview untuk posting..3. interview sah jawatan sebagai guru

di mana ada kemahuan di situ ada jalan


untuk kpli...tidak perlu temuduga untuk posting. Tamat sahaja pengajian...anda akan ditempatkan untuk posting. Paling lama pun menunggu sebulan. Temuduga untuk posting hanya untuk mereka yang ambil pendidikan di universiti.


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 08:17


minta tips untuk attend interview kpli boleh tak? harap ada yang sudi kongsi ek...syukran jazilan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-08-08 08:55


ni yang suka nak merespon kat sini ni..da ada eksperien da kena itebiu jadi ckgu..so agak-agak boleh lah agaknya bagi pandangan dan cdgan pada destinasi_abadi

baru saja menghadiri intebiu DPLI pada 24julai...
(KPLI dengan DPLI hampir sama kan :kelip: )

sesi intebiu bermula dalam pukul 9 pagi..sampai kat pusat intebiu ( UM ) dalam 8.05 pagi.. taklah tersesat cari tempat tu..sebab asal UM juga..tjumpa calon lain yang sibuk mencari tempat intebiu..dengan bangganya memimpin dia bejalan ke fakulti penddikan..:-P

agak-agak awal juga tapi da ada dalam seploh org da yang sampai..
konfiden kena lebih even takut2..heh..

seploh minit sebelum sesi bermula..ketua pusat intebiu datang memmberi taklimat..dia pun cakap lah..bla..bla..bla..
sampai ayat yang d takuti.. " nanti bila panel suruh mengajar olok-olok, buat saja..panel bukan nak tengok isi apa yang kita nak ajar tapi nak tengok kita ni konfiden ka tidak" ..dengar ayat tu jadi cuak..tak prepare apa-apa pun untuk mengajar main-main ni..dengan segera ku capai hp dan menghantr sms kepada org tertentu untuk meminta idea tajuk apa yang sesuai d ajr..minta bagi topik..huhu..


menungu punyala lama..dalam 11.15 baru namaku d panggil..masa juga tunggu kat luar tu..ada hikmahnya juga nama last2 ni..bila org keluar dr bilik intebiu sempat juga mereka berkongsi pengalaman berada d dalam bilik tu..

ada yang cakap mereka kena tanya cekodok in english apa(bagi calon yang memilih untuk mengajar ERT) perghh!! dengan tu jadi takut..penant fikir..cekodok dalam english apa..malas nak pening2kan kepala..tawakal saja lah..huhu..ada yang kena suruh mengajar..sebab masa panel tanya Kenapa nak jadi ckgu..calon tu jawab sebab puasa hati bila org datang minta ajar dan kita tonlong ajr..so panel pun apalagi suruhla dia kedepan suruh mengajar..panel tu nak tengok dia puas tak kena ajar oleh calon tu..huhu..(memang ramai juga yang kena surh mengajar) kami calon yang teringgal semua da bekira-kira nak buat topik apa bila kena suruh mengajr..

bila sampai turn sendiri..nama kena panggil..masuk bilik yang bukan dalam slip..sebab bilik yang dalam slip tu lama sangat..depan pintu ketuk pintu..macam org dalam tak dengar saja..so buka saja pintu..huhu..masuk dalam ada 3 org panel tengah duduk..2 perempuan 1 laki..pergi ke panel yang tepi sekali..bagi fail dan borang2 yang d isi tadi..panel tu suruh duduk..so .pergilah duduk..hanbag letak kat lantai..cuba buat selesa kat tempat tu..jarak panel dengan tempat duduk calon agak jauh juga..soalan pertama d tanya..ni untuk subjek apa ni..so jawab lah dengan lengkapanya..sebut pilihan pertama dan kedua..beserta universiti yang berkaitan..lepas itu tanya lagi..dulu belajar kat mana..jwbla..dia pun jawab o yaa?aku pun senyum-senyum..hehe..(rasanya panel tu dr um agaknya..hehe)..lepas itu teringat yang ori transkrip tak ada lagi..so minta maaf kat panel sebab ori transkrip tak ada lagi sebab baru habis belajar..grad pun belum lagi..huhu..dia pun angguk2...

masuk kat sesi formal sikit..dia tanya apa kaitan bidang yang kita belajar dengan kurusus yang diplih..pergh!soalan yang da d jangka..jawab lah apa yang telah d karang dalam kepala..panel tak paus hati juga tu..jawab lagi dengan kofiden..last2 kami bersembang sambil gelak senyum dengan panel2 tu..huhu..

soalan dalam BI yang tanya.." how to be a good teacher " time ni macam dengar-dengar tak dengar saja..huhu..sebab dia tanya dalam english ummu pun jawab in english juga lah...dia pun angguk2..pas dengan panel sebla suruh tanya soalan..panel sebla tanya "ada nak tanya apa-apa ka" ummu jawab saya taknak tanya apa-apa..saya harap saya dapat saja" sambil tersenyum..panel tu pun senyum.......

sebenarnya ada sesi pedebataan ( ka perbincagn :berfikir: ) tapi tak nak lah cerita kat sini..Kalau dapat lah baru cerita..huhu..

last sekali di apnggil untuk sesi ujian warna..nak tengok rabun warna ka tak.. dengan konfiden.. :-P lepas itu sesi tamat..ucap terima kasih dan keluar...

p/s: semua yang d baca pasal KPM, menteri..PIPP etc semua tak d tanya..huhu..bergantung pada panel agaknya....nasib baik tak kena suruh mengajar..lega sikit..huhu..

selamat berjaya kepada calon temuduga KPLI :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-08-08 09:03


nak menambah lagi..mugkin link ni boleh membantu

http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=31452&forum=12

sebab sebelum hari intebiu dulu membaca juga kat topik tu..

p/s; baca doa lah banyak-banyak..semua ni bergatung pada rezeki..ada yang bersunguh tapi tak dapat..ada yang buat biasa-biasa tapi dapat..tapi rasanya puas hati lagi Kalau kita bersungguh dan kita dapat..puas hati...baca saja apa yang berkaitan..kita tak tau apa yang bakal d tanya..Kalau dapat yang simple2 alhamdulilah..Kalau dapat yang susah..atleast kita da prepare..usaha doa tawakal

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 10:03


Pada 01-05-08 17:07 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Biar saya jelaskan:

DPLI - Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah

Khas untuk mengajar sek. main, kolej komuniti dan politenik.
Dijalankan di universiti-universiti tempatan.
Corak pengajian macam universiti. Mengikut sistem semester.
Lebih bebas.

KPLI - Kursus Pendidikan Lepasan Ijazah

Khas untuk sek. rendah sahaja
Dijalankan di IPG (maktab)
Corak pengajian macam sekolah. Kalau sekolah cuti dia akan cuti.
Maknanya selalu kelas pukul 8 pagi dan kokurikulum setiap petang.


:::untuk pengetahuan saya kini sedang belajar di UPSI (DPLI)



assalamualaikum...

ye pnjelasan yang betul mengenai dpli dan kpli...
mihar123 ambil couse apa di upsi..
ana pun dpli juga tapi di utm..
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 14:38


salam..syukran kepada yang sudi berkongsi tips
saya baru lepas interview kpli tadi...agak mencabar. siap kena kutuk lagi dan memang diprovoke....

lagi satu saya ini sebenarnya tak cukup syarat, tak ada degree lagi. minggu depan baru konvo,jadi peluang untuk dapat amatlah tipis...:(

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

aiLa89
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34160
Posting: 7
Dari: damansara damai..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 16:18


seMoga berjaya kepada kpli yang ingin dtemuduga dan sudh dtemuduga..
gunakan kesempatan ini dengan sebaiknya..
mungkin selepas kpli xakan ada lagi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aiLa89Profil   Hantar PM kepada aiLa89   Quote dan BalasQuote

al-muslim84
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34585
Posting: 6
Dari: Kuching, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 09:38


Pada 29-03-08 17:12 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI bukan dah dimansuhkan ke?bagaimana boleh ada balik?emmm


kpli mansuh sepenuhnya 2012.sekarang dalam usaha pengurangan..sekarang.kekurangan guru agama. sebab itu, KPLI-JQAF akan membuat intake yang agak ramai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-muslim84Profil   Hantar PM kepada al-muslim84   Quote dan BalasQuote

Putribonda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2007
Ahli No: 32085
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 11:55


Pada 06-08-08 14:38 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam..syukran kepada yang sudi berkongsi tips
saya baru lepas interview kpli tadi...agak mencabar. siap kena kutuk lagi dan memang diprovoke....

lagi satu saya ini sebenarnya tak cukup syarat, tak ada degree lagi. minggu depan baru konvo,jadi peluang untuk dapat amatlah tipis...:(


kalau tak keberatan boleh tak share pengalaman waktu inteviu hari tu??soalan apa yang ditanya..thank you..


-----------------
Mengharap Redha Ilahi....


Bookmark and Share

  


  Member Information For PutribondaProfil   Hantar PM kepada Putribonda   Quote dan BalasQuote

al-muslim84
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34585
Posting: 6
Dari: Kuching, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 12:30


maaf..info ana kurang tepat..ana terbaca berita harian hari ni..guru keluaran KPLI akan dikurangkan sepenuhnya pada 2011..maaf..terkhilaf..hehe..selamat menjalani intebiu kepada semua yang dapat temuduga..insya Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-muslim84Profil   Hantar PM kepada al-muslim84   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 17:42


Pada 23-08-08 11:55 , Putribonda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-08-08 14:38 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam..syukran kepada yang sudi berkongsi tips
saya baru lepas interview kpli tadi...agak mencabar. siap kena kutuk lagi dan memang diprovoke....

lagi satu saya ini sebenarnya tak cukup syarat, tak ada degree lagi. minggu depan baru konvo,jadi peluang untuk dapat amatlah tipis...:(


kalau tak keberatan boleh tak share pengalaman waktu inteviu hari tu??soalan apa yang ditanya..thank you..



mintk maaf baru perasan posting ni, lma tak masuk sini. masih perlukan tips ke?



Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 15:42


Baru lepas interview 26ogos lepas..memang kena provokasi saja.hehe..hm.entah macam mana keputusannya..ada rejeki adalah..Kalau tak ada cuba lagi..=)..selamat berjaya kepada sahabat-sahabat ukhwah yang interview kpli..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 18:49


huhuhuhu cuak nak dengar xp diorang2 yang dah kena torcher dalam interview KPLI...
saya 15 September ni......bagaimana lah nanti gamaknye....
takut nebes saja.....minta sahabat2 kat Ukhwah tolong doa untuk saya.....semoga Yang Maha Esa berikan jalan yang terbaik..........
pada yang dah interview, good luck...Insya Allah kalau dah tertulis rezeki anda takkan lari gunung diligan.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 03-09-08 12:16


Pada 29-08-08 18:49 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhuhu cuak nak dengar xp diorang2 yang dah kena torcher dalam interview KPLI...
saya 15 September ni......bagaimana lah nanti gamaknye....
takut nebes saja.....minta sahabat2 kat Ukhwah tolong doa untuk saya.....semoga Yang Maha Esa berikan jalan yang terbaik..........
pada yang dah interview, good luck...Insya Allah kalau dah tertulis rezeki anda takkan lari gunung diligan.............



salam..
al-walid, tak apa, cuba saja yang terbaik.. jawab dengan penuh keyakinan.. bersemangat.. sentiasa senyum.. yakin diri.. insyaAllah boleh..=)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 15:07


salam..bila ye keluar result kpli ini?

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

fhr_ms
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34758
Posting: 74
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 13-10-08 10:50


Pada 06-10-08 15:07 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

salam..bila ye keluar result kpli ini?



insyaAllah, 24 disember nanti..=)


-----------------
DIA sentiasa bersama dirimu..('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fhr_msProfil   Hantar PM kepada fhr_ms   Quote dan BalasQuote

adh_ham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13658
Posting: 37
Dari: Tsik Pmysuree, Cheras

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-08 07:26


bagi sahabat-sahabat yang memang bercita2 nak jadi pendidik, tapi tak ada peluang masuk KPLI..apa kata kita sambung Master...lepas itu apply untuk post lecturer pula

Bookmark and Share

  


  Member Information For adh_hamProfil   Hantar PM kepada adh_ham   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 07:34


Keputusan KPLI keluar hari ni 24 Disember 2008, boleh disemak disini. Selamat berjaya..

http://apps.emoe.gov.my/kpli/tawar/index.cfm

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 09:39


RESULT DAH keluar.. congrats to those yang dapat.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 09:53


temang lepas ni kena kecek ganu pula.....
huhuhuhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:07


Pada 24-12-08 09:53 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

temang lepas ni kena kecek ganu pula.....
huhuhuhuhuh


makang makang..jangan tak makang..makang ikang cicah budung lah alwalid.hehe..tahniah alwalid..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 15:55


alamak treed lama lah..hu hu hu hu

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.212096 saat. Lajunya....