Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: calon??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» calon??

Please Mendaftar To Post


Oleh calon??

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 18:00


salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 13:08


salam..

itu namanya dugaan..kena ar hadapi...
jangan berserah sahaja
buat ar solat hajat
ingin kan yang baik
kita kena jadi baik...
insyAllah sampai masa nya
ia akan tiba
percaya lah pada Ketentuan Allah swt

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-03-08 13:12


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..calon dah ada pastinya,insyaAllah..cuma belum masanya untuk Allah temukan,mungkin..atau mungkin jugak dah bertemu..mungkin di depan mata..tetapi belum waktunya untuk sebuah ikatan..buatlah solat hajat,minta dimudahkan segalanya,insyaAllah..amin.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 13:16


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..




same lah dengan kita..masih belum bertemu mr.right...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 14:06


adess.... just doa, doa, doa, doa dan doa lagi.. tu saja... don't worry lah.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 14:17


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..



sama lah kita... mas pun macam azilla.. mula-mula tu terasa juga, macam susah nak dapat jodoh, tapi lah kelamaan dah jadi biasa... kalau ada org tanya mas akan jawab esok, siapa calonnye tak tau.. hehe... kadang-kadang tengok kawan-kawan kendong anak seronoknyer... tapi biar saja lah.. :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-08 14:45


Pada 12-03-08 13:16 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..




same lah dengan kita..masih belum bertemu mr.right...



eira...don't worry too much. yakin pada Dia.. insyaALLAH ada yang terbaik untuk diri eira..Amin.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 12-03-08 16:10


emm bila timbul saja topik ini terasa juga hati... bila dah tahun berganti tahun, tapi belum jumpa lagi mr.right, sedih pun ada. Allah belum ketemukan lagi. terasa juga bila ramai kawan-kawan dah kahwin, da ada teman istimewa tapi kita belum lagi...
sama-sama lah kita berdoa moga ALLAH ketemukan pilihanNYA yang terbaik untuk kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 12-03-08 16:27


Pada 12-03-08 16:10 , nur_eiman posting:

!!! QUOTE !!!

emm bila timbul saja topik ini terasa juga hati... bila dah tahun berganti tahun, tapi belum jumpa lagi mr.right, sedih pun ada. Allah belum ketemukan lagi. terasa juga bila ramai kawan-kawan dah kahwin, da ada teman istimewa tapi kita belum lagi...
sama-sama lah kita berdoa moga ALLAH ketemukan pilihanNYA yang terbaik untuk kita...



SALAM..
samerla...benda macam ni tak boleh dipaksa2..tapi jangan sampai tension dan mbebankan diri...kena usaha..selalu doa agar ditemukan dengan pasangan yang telah ditentukan-Nya :-)


-----------------
~biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-03-08 16:31


Assalamualaikum

hik.... :kelip: :sopan:

saya seorang jeq lelaki di sini...hmm...malas nak komen...

P/S : bila nak jadi calon ni ye.... :berfikir: mungkin pada pilihanraya yang akan datang²... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 16:50


terima kasih a lott atas pandangan sahabat-sahabat semua....iyalah kan apa lah yang nak difikirkan sangat...sampai masanya pasti ketemu jua..hehehee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

aifarina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17414
Posting: 30
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 16:55


betul tu.....saya sama jugak....tapi kita kena yakin bahawa setiap sesuatu itu telah dijadikan berpasang-pasang....so pasti kita juga ada pasangannya....Allah pasti akan memberi apa yang terbaik untuk kita pabila tiba masa yang sesuai...InsyaAllah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aifarinaProfil   Hantar PM kepada aifarina   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 16:59


tak mengapa... belum tiba masanya...
bukankah waktunya telah ditetapkan..??
berdoalah... agar yang hadir nanti adalah insan yang soleh dan bertaqwa...
jaga diri, mudah-mudahan dia jug amenjaga dirinya... :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 17:19


bukannya apa ada jugak sahabat ana yang dah masuk 40 an tapi masih belum berjumpa...itulah yang ana agak risau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 23:30


Pada 12-03-08 14:45 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-08 13:16 , sitishairah posting:


same lah dengan kita..masih belum bertemu mr.right...



eira...don't worry too much. yakin pada Dia.. insyaALLAH ada yang terbaik untuk diri eira..Amin.. :-)



Syukran syira...eira memang yakin dengan Qada Allah sebab Allah Maha Adil dalam QadaNya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 23:49


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..



Anda perlu memahami bahawa jodoh dan rezeki seseorang adalah antara perkara yang TELAH ditentukan sebelum kita dilahirkan.
Anda juga perlu memahami konsep tawakal dalam mencari rezeki:
"bertawakallah kamu seperti mana burung bertawakal (dalam mencari rezeki). Keluarnya di waktu pagi dengan perut yang kosong, dan pulang di waktu petang dengan perut yang kenyang"
Gabungkan kedua - dua konsep ini, maka anda akan mendapat jawapan yang anda cari.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 08:24


tak berapa nak faham lah en sirat82...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-08 10:18


hehe..smalah dengan saya juga..kadang-kadang jeles juga..yelah kebanyakkan kawan baik saya dah pun melangkah ke alam perkahwinan...tapi tuelah...jodoh itu Allah telah tentukan..mungkin dia ada depan mata kita,cuma belum masa yang sesuai lagi... jadi xdelah terbukak hati kita untuk menerimanya...kepada Azzilla,terus berdoa..insyallah akan ketemu insan yang tercipta untuk kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

fathifathu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2007
Ahli No: 31078
Posting: 27
Dari: ipt SKUDei

hong_kong  


posticon Posting pada: 22-03-08 10:19


yelah encik sirat..saya pun tak faham.maksudnya perempuan kena mncar ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathifathuProfil   Hantar PM kepada fathifathu   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:19


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!



Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..



salam
ibu bapa bertanya sebab mereka bimbang saudari sengaja tak mahu memikirkannya.

Apa kata minta bantuan ibu bapa mencarikan calon tu?

selebihnya tengok lah keserasian. kalau sama-sama suka boleh diteruskan. kalau tak, jangan dipaksa2

kalau dah usaha...tawakal. Allah lebih mengetahui kesediaan dan kemampuan kita



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:55


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..



hai gundah gulana nampaknya saudari azilla kita ni......

Insya Allah, jodoh adalah ketentuan Yang Maha Mengetahui

sabar dan tawakal (orang perempuan perlu berusaha sikit saja, sekiranya diperlukan sahaja)

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:58


Pada 22-03-08 10:19 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!



Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..



salam
ibu bapa bertanya sebab mereka bimbang saudari sengaja tak mahu memikirkannya.

Apa kata minta bantuan ibu bapa mencarikan calon tu?

selebihnya tengok lah keserasian. kalau sama-sama suka boleh diteruskan. kalau tak, jangan dipaksa2

kalau dah usaha...tawakal. Allah lebih mengetahui kesediaan dan kemampuan kita



yup...betul itu...saya bersependapat dengan muslimah_johor...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 11:01


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!


...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..



hehehe.. memang tak boleh beli di pasar malam.. tapi boleh juga terjatuh hati di pasar malam.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 11:18


assalamualaikum...
hmm...kalau ikut situasi anti sekarang ni...ana rasa buat solat hajat banyak-banyak...
bagi ana,tak usah duduk fikir-fikir,buat pening kepala saja...baik fikir benda lain...huhu..:)
yang terbaik,pas jumpa saja,kahwin...kalau nak jadi anak solehah,suruh saja parent carikan...
hehe,ana just bagi cadangan saja...mana tau parent ada calon yang lebih baik...try suarakan kat parent...
good luck my frend..
:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 09:52


emm...tak ada lah sampai gundah gulana...kadang-kadang keadaam & persekitaram yang ,membuatkan kita jadi macam tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

wiwie
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6963
Posting: 11
Dari: pasirmas

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-08 15:41


saya pun macam itu juga.. kita tak boleh lari daripada memikirkan perkara neh.. tapi, bila terfikir saja, bla lah? bla lah? terus saja saya btau diri sendiri... bersabarlah...dia ada di luar sana.. cuma Allah nak duga kita saja.. teruskan berdoa, mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah jodoh kita itu.. insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiwieProfil   Hantar PM kepada wiwie   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 17:27


sebenarnya....
ramai lagi yang mengahdapi masalah macam ni...
termasuklah saya....
so anda tak bersendirian....
ajal maut,jodoh pertemuan semua Allah tentukan...
yang penting kita usaha....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 17:58


Salam,


Hmm, yang kukejar tak dapat..

Rupanya silap diriku tak bersandarkan sepenuhnya pencarian itu

keranaNYA..

Moga ALLAH mempermudahkan jalanku.. Ameen.

Perbetulkan niat ini Ya ALLAH untuk memelihara pandanganku dan

untuk memelihara silaturrahim keranaMu Ameen.


Insya-ALLAH.



Off topik:

Untuk muslimah, amalkan surah An-Nur, Insya-ALLAH dipermudahkan ALLAH mudah-mudahan.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 10-04-08 11:08


Salam... Just nak kongsi pandangan... pasal jodoh ni.... kalau rasa tak boleh nak cari sendiri, minta ar tolong mak dengan ayah carikan.... sebab, keluarga ana, 4 beradik, 3 dijodohkan oleh family.... jumpa pun sekali saja, time kursus kahwin, pas itu jume time akad saja lah....tengok kakak2 dan abag hidup bahagia saja.... seorang lagi, analah...heheh... erm...berserah pada keluarga jugak... insyaALLAh, ibu ayah tahu apa yag terbaik untuk diri kita...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 11:38


kadang-kadang memang terfikir juga bagaimana seorang perempuan ini akan berkahwin. tu lah sebabnya bila mereka bercinta, kebnyakan sangat setia pada pasangan masing-masing.tapi semua takdir manusia adalah baik-baik belaka.tak lama lagi tu sseorang akan datang.kadang-kadang cinta perlu dicari kadang-kadang juga cinta datang sendiri...namun berusaha ke arahnya...pasti ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mass
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20072
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 12:11


salam
saya tau bagaimana
bacala surah yasin
sambil berniat moga dipermudahkan jodoh
and dapat jodoh baik
yasin itu menurut hajat si pembacanya
antara satu kelebihannya mudah dapat jodoh
amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For massProfil   Hantar PM kepada mass   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 12:23


Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..



kalau parents sibuk 88x tanya, tanya lah balik mereka dah ada calon ke??kalau dah ada, teruskan saja lah, kalau tak ada minta lah parents guna aerial, surface and underground network mereka untuk cari....

mungkin mereka dah ada calon yang bermain dalam fikiran, cuma takut cik azilla kita ni ada calon sendiri, ye lah mereka pun nak tengok anak gadis mereka membina kebahagiaan bersama calon suami tercinta..

takut kalau dijodohkan pulak, bila rumahtangga tak bahagia dan kucar kacir, mulalah ada orang saling menuding jari dan menyebabkan banyak perkara negatif yang tak sepatutnya berlaku......

memang kita semua tak nak perkara seperti tu berlaku kan kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-04-08 14:08


jadikan dirimu seorang yang penuh kasih sayang dan cinta maka akan datanglah sayang dan cinta yang tidak disangka2........

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 16:00


insyAllah sampai masa nya
ia akan tiba
percaya lah pada Ketentuan Allah swt

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

reyn
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2004
Ahli No: 10048
Posting: 11

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-08 16:45


assalammualaikum wbt...
buat pertama kali saya hendak memberi komen di sini.
buat pengetahuan kawan-kawan,
baru 20 hari yang lalu
saya terpaksa "lepaskan" seseorang
yang saya baru ingin mengenali dia dengan lebih rapat.
tentu kawan-kawan faham maksud saya.
ianya kerana tentangan daripada ibu bapa
mungkin boleh dikatakan "darjat" yang memisahkan kami.
saya tidak layak untuk dia kerana saya seorang insan yang
tidak berpelajaran "tinggi".
tetapi akhirnya saya redha
tapi dugaan yang paling hebat yang terpaksa saya hadapi
adalah boleh ke saya menahan diri apabila berjumpa dengan dia?
ini kerana kami memang selalu berjumpa.
insyaALLAH saya akan cuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For reynProfil   Hantar PM kepada reyn   Pergi ke reyn's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 16:53


ya,ana lelaki yang kedua..hehe..

ALLAH berfirman, berdoalah,nescaya akanKU perkenankan...maka berdoalah cepat atau lambat adalah kerja ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:25


mudah-mudahan muslimin yang lalu kat sini dapat ambil seorang dua kat sini jadi calonnya. Insyallah.... Selaku team kebajikan di ukhwah ni...apa peranan yang boleh ana mainkan untuk bantu sahabat2 disini....kasihan jugak depa2 ni....nak buat bagaimana ek??? ada idea?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:44


Pada 22-07-08 17:25 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

mudah-mudahan muslimin yang lalu kat sini dapat ambil seorang dua kat sini jadi calonnya. Insyallah.... Selaku team kebajikan di ukhwah ni...apa peranan yang boleh ana mainkan untuk bantu sahabat2 disini....kasihan jugak depa2 ni....nak buat bagaimana ek??? ada idea?????



erm,tak silap ana..dulu ana dengar ada baitulmuslim yang diuruskan oleh ukwah.com...betul ke???


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 18:36


Emm.. samalah kita masih mencari tapi belum dipertemukan lagi.. so teruskan usaha,doa dan tawakal padaNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-07-08 18:42


Assalamualaikum
hepp....jangan bercakap soal baitul muslim di dalam uhwah ni..nanti...... :jangan:
P/S : jangan jadikan ia isu utama...nanti kena sembur dengan ridsect...uhuk...kepada arepis, jalankan tugas anda di belakang tabir...kalau promo depan², ada can nanti topik ni kena masuk dalam sangkar emas...wahaha... :lol:
P/S : calon PM ke-6 dah ada..hm..macam mana agaknya ye... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:07


Pada 22-07-08 17:25 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Selaku team kebajikan di ukhwah ni...apa peranan yang boleh ana mainkan untuk bantu sahabat2 disini....kasihan jugak depa2 ni....nak buat bagaimana ek??? ada idea?????


erkk.. akh arepis..tiba-tiba rasa macam ada kaitan pulak ek.. :berfikir:
jangan kecewa azilla...
bukankah bila waktunya dah ditetapkan.. berusahalah perbaiki diri kita dan berdoalah sesungguhnya..agar yang bakal menjelma adalah yang terbaik.. insyaAllah..

p/s: cakap kat org pandaila si atikah tu.. dushh..dush...:hammer:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:26


Pada 12-03-08 13:16 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-08 18:00 , azilla posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

semakin hari semakin meningkat usia kita...sebagai seorang perempuan hati ana betul-betul tersentuh tatkala mendapat jemputan sahabat2 yang ingin mengakhiri zaman bujang mereka..alangkah gembiranya...bukannya apa ketika mereka telah benar-benar menemui calaon terbaik mereka tetapi ana masih lagi tercari2..
pernah satu ketika merasa sangat kecewa dengan apa yang ana lalui..& merasa teramat berputus asa sehinggakan ana sudah menjadi malas untuk memikirkannya lagi..

Perasaan ini akan muncul lagi bila parents pulak yang sibuk tanya..bila lagi??..ish3x susah betul nak jawab..ana faham mereka risau..

ada tak sahabat2 kat luar sana yang macam ana...kadang-kadang rasa runsing sangat..iyalah bukannya boleh beli kat pasar malam ye tak? hehehe..sekadar berkongsi cerita..




same lah dengan kita..masih belum bertemu mr.right...




sama erk..saya pun ;D.....bila kawan-kawan cakap bila kawin..senang saja jwpan.. saya cakap "ESOK"...heeh.tanya kita macamlah kita tau bila...tau2 esok dah myahut seru Ilahi kankan2


8-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:43


salam alaik..
wah.. ramai pakar dlmm mencari caLOn ni..dalam ukhwah..
aik..arepis selaku kebajikan dah bersuara tu..
haa.. ana menyokong yang arif..hehe..

tapi...ana tidak menyokong dengan penubuhan baitul muslim yang secara spesifik..
kalau ada yang nak bantu.. boleh pm pada pemburu..eh.. pada yang masih tercari..
( maaf andai ayat ana ni kurang sedap dibaca..)

moreover.. insyaallah..jodoh kita sudah termaktub..
cuma kita kena cari yang mana satu..
cari jilid berapa.. helaian berapa.. ups..
( interpretasikan maksud ana dalam perspektif lain ya.. )

ana pun alami..
bila jumpa sahabat lama..dll..
haa..bila lagi... ana pun bagi date numerik tu..eheheh.

insyaallah.. doa banyak-banyak.. ALLAH akan tolong pada yang ingin tolong dirinya..
ALLAH will help for those who wanna helps themselves.. ;)
so.. caiyOkk..hihii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 16:51


soal jodoh kalau di fikirkan takkan habis lah...
so berserah lah pada jodoh yang telah termaktub dalam loh mahfuz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-08 21:39


salam
saya pun sama.semua dah risau dah tapi saya buat tak pot saja.buat tak tahu saja.yang pasti janji Allah tu pasti.kalau dah jodoh tak kemana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 01-08-08 22:16


kepada Azilla, ana pun alami keadaan yang sama. kadang-kadang kita boleh sabar, boleh buat cool saja...tapi keadaan sekeliling yang buat ana pening kepala.. sedara mara dok tanya bila lagi nak naik pelamin...kerja dah ok tapi tak kawin2..tambahan pulak sedara yang kerja biasa-biasa, umur muda2 dah kawin, mulalah mereka nak membanding2kan dengan ana...kadang-kadang tu memang boleh jadi tertekan kan? bukan tak teringin, tapi calon yang sesuai belum jumpa lagi...sabar saja lah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 23:38


salamun alaik..
byk2kn sabar ye kakak2 sekalian..jangan sedih2 kalau tak kahwin lagi..jdhnya belum sampai kok..yakinlah dengan janji Allah..setiap mnusia diciptakn berpasang-pasangan..kalau bukan jdh didunia mungkin bertemu di akhirat..ramai kawan-kawan kat tempat kerja ana tak kawin lagi..ada yang da umur nak dekat 40 an pun tak kawin lagi..tapi mereka tak pernah ambil kisah..ada seorang akak 2 da umur lnjut lepas itu ana terlepas cakap tanya pasal anak..ana igtkn dia da kawin..lepas itu bila dia beritahu dia belum kawin ana minta maaf..lepas itu dia cakap "tak apa akak tak kisah pun".so jangan lah sedih2..buat tak tahu saja dengan cakap-cakap org..mulut mnusia mana boleh tetapi..mulut tmpayan bolehlah..hehe..

p/s:ana pun selalu kena kutuk dengan member2 dan sdara2 sebab single..lagi bagus single dari bercouple tambah dosa berganda2..huhu..pemikiran org sekarang susah betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:28


Assalamualaikum...memang sedih bila melihat kawan-kawan disekeliling telah berpunya.mungkin belum dipertemukan lagi...nak suruh family carikan macam tak sampai hati pula...macam ana rapat sikit dengan ayah, kadang-kadang pun macam payah saja nak lepas anaknya...semoga dapat berjumpa jodoh yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:32


setiap kali orang tanya, suruh doakan.
lagi ramai orang doakan, nanti cepat lah dapat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 02:02


Alamak nak komen apa ini...entahlah..tak tahu nak komen...tapi nak share artikel ni kepada yang tengah mencari menunggu mensurvey pasal jodoh...ehehhee

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 02:04


Subject: jangan Takut K..Sesunggunya jodoh itu telah ditetapkan

Suatu hari. Aku mengunjungi madam Kalsom, seorang kaunselor yang tak asing lagi dikalangn pelajar2 UIA. Setelah memakir motor di Mahallah Ashiah. Aku berjalan riang menuju blok pergi. Terasa ingin mendengar sepatah dua taujihad dari madam yang kukenal sejak di bangku sekolah menenagh. Hari ini, beliau bercerita pada tentang sebuah drama Indonesia d TV9 yang kukira menarik untuk dikongsi bersama. Entah apa tajuk dan jalan cerita sebenarnya, tak dapat kupastikan tapi, tajuknya mungkin…= gadis solehah di lamar 4 pria… denagn suara penuh lemak merdu, madam pun bercerita…

Ada seorang gadis yang sangat solehah, ibu bapanya juga org baik-baik..orgnya solehah, cerdik dan cantik, dia rajin beribadah dan sering mlakukan kbaikan…tapi belum pernah dlamar sesiapa..umurnya dah mncecah umur anak dara tua. Dia sering berdoa pada Allah agar dpertemukan jodoh, sentiasa solat dan memohon penuh harap namun taqdir belum myebelahinya…

Akhirnya, dia berjmpa degn seorang ustaz untuk meminta nsihat. Kata ustaz,"untuk mndapatkan jodoh yang baik, kamu hrs mlakukan amalan2 soleh sebagai tambahan kepada perkara2 kewajipan… kamu harus menunaikan solat nawafil selepas solat wajib".

" itu sudah sentiasa saya lakukan" jawab si gadis.

"jika begitu, sentiasalah berpuasa isnin dan khamis"

"itu juga sering saya lakukan pak ustz"

"jika begitu, kamu hrs sentiasa bersedekah"

"oh, itu jarang2 sekali saya lakukan…baiklah, saya akan lakukannya".

Keesokan harinya dia meminta izin ibu bapa dan keluar berjalan2..dia melihat org susah dan segera mmberi sedekah. Ketika berjalan pulang dari rumah, ada seorang llaki tertarik hati padaNya dan terus mnuju ke rumahnya. lelaki itu kmudiannya melamar si gadis.

Terjadilah perbincagan si ibu bapa…

"Terima ajalah, orgnya pun soleh"kata si ibu.

"tetapi lelaki itu duda, berumur, anak kita masih gadis lagi".

"tapi anak kita kan sedih berumur juga, nngak apa-apa"

"kita tanya anak kita".

Jwblah si gadis…terpulang pada ibubapa, asalkan soleh dan beriman dan boleh mndidiknya. Umur dan duda bukan masalah padaNya…

Si ibu dan ayah menolak lamaran lelaki tersebut. Si gadis berasa sangat sedih. Dia risau tak ada lagi org yang akan melamarnya.Lalu dia mnadah tangan bermohon lagi pada Allah dan terus bersedekah..

Semasa pulang dari masjid dia berselisih dengan seorang llaki yang baru berniaga di kampungnya dengan menaiki van. Llaki muda ini tertarik padaNya dan terus melamarnya. Llaki ini juga seperti llaki tua tadi, perwatakannya baik, sopan santun dan mmpunyai ciri-ciri agama dalam diri. Di samping itu llaki ini juga rajin berniaga dan bekerja.

Berbincanglh sekali lagi si ibu dan bapa..sungguhpun pemuda itu baik, namun entah Kenapa

mereka menolaknya..

Gadis itu sekali lagi patah hati.." Ya Allah, Kenapa sukar sungguh jodohku? Dia menangis hiba…

Namun, dia tetap setia bersedekah di masjid dan melakukan amalan2 sunat dengan harapan,suatu hari nanti, Allah akan menganugerahkannya seorang suami yamg soleh...

Suatu hari, rakan abangnya singgah ke rumahnya.Dia sekadar singgah sebentar untuk bertemu abangnya sementara menunggu penerbangan pulang ke rumahnya di Jakarta kerana dia diminta oleh keluarganya untuk pulang kerana urusan yang penting.Pemuda itu seorang lelaki yang berkarisma, berwajah handsome dan berpelajaran tinggi serta mmpunyai asas agama yang baik juga.

Di rumah, lelaki itu terpandang si gadis dan jatuh hati padanya. Dia mmberitahu hasrat hati kpada abangnya. Si gadis juga merasa gembira…llaki itu pun pulang ke Jakarta..Malangnya, setelah lama menunggu, lelaki itu tidak kunjung tiba. Maka bersedih hatilah si gadis dan meneruskan munajat d tengah malamnya."Ya Allah, apakah aku bukan perempuan solehah, lantas tidak ada jodoh buatku..Ya Allah, ampunkanlah dosa2ku..Bantulah aku bertemu dengan hikmah2 ujian ini..kurniakan aku jodoh yang soleh.."

Selang beberapa ketika, gadis itu dan keluarganya mndapat khbaran..

-Si duda sudah menikahi seorang janda……

-Lelaki peniaga tadi ditanggap oleh pegawai agama dan polis kerana berniaga vcd lucah. Di dalam van lelaki tersebut dipenuhi gambar2 porno.

-Rakan abangnya pula, rupa-rupanya di minta pulang segera oleh keluarganya kerana ingin menikahkan dia dengan seorang gadis Jakarta.


Sedarlah si gadis, bahawa ketiga3 pria itu bukan jodohnya, mestipun hatinya myukai mereka.Lelaki pertama dan ke3 sebenarnya sudahpun di taqdirkan Allah untuk org lain, maka Allah tidak mnjodohkan mereka untuknya. Sementara, llaki kedua, kelihatan baik dan soleh pada pandangan umum namun bukanlah seorang llaki yang soleh malah mlkukan kmunkarn, maka kerana itulah, Allah mnjauhkan gadis dr keburukan yang tersembunyi…

Suatu hari..si gadis mndapat jemputan dr pihak masjid. Sebuah jemputan khas buat semua penderma2 tetap tabung masjid. Di dalam majlis, terdapat seorang penderma yang warak, handsome dan bijaksana..hatinya telah terpikat pada si gadis.

"sebelum saudara memanah hati saya, bertnyalah kepada org tua saya"

Akhirnya, segala persetujuan tlhpun di capai…

Janji telah bersimpul ikat.

Menunggu masa dan waktu untuk dimeterai…

Tiba di hari yang di nanti2..si gadis memakai pakaian yang cukup indah, mnyerlahkan kecantikan dirinya..para tamu sudahpun memenuhi undangan..pengapit siap sedia menanti…

Lama menunggu, pengantin llaki belum tiba..

1 jam berlalu

semua di ulit resah, si ibu tidak sudah2 mmbebel..si ayah mula berpeluh2,si gadis menanti penuh debaran..

2 jam berlalu..

tamu mula berbincang sesama sendiri, wajah si ibu penuh kecewa,si ayah mundar-mandir, wajah si gadis muram lagi suram..

masa terus berlalu,makin laju..

pengantin belum kunjung tiba, si gadis, lantas berwudhuk dan menunaikan solat serta memanjatkan doa. Air matanya bercucuran..

"Ya Allah, apakah aku ni sememangnya tidak berjodoh?

"Ya Allah, apakah ini ujianMu buatku?

"Apakah ini yang Kau taqdirkan utukku?

"Jika beginilah sebuah taqdir yang sengaja Kau letakkan untukku…Aku redha,Wahai Allah..Aku redha pada kehendakMu…Aku redha pada taqdirMu…"


Pengantin llaki pun tiba…,sejurus selepas doa ini…

Emmmm….

kadang-kadang, dalam hidup kita, akan sentiasa ada perasaan aneh yang datang mengetuk dan mengunjungi hati kita…dan hati kita akan terpanah dengan kebaikan, keindahan, kesolehan dan keluhuran yang di miliki…

Tapi, jika itu bukan jodoh kita, lambat laun ia tetap akan pergi dan berlalu begitu sahaja…

Jika ketika ia bertandang sekadar seperti rama2 yang terbang berehat seketika menghilangkan kepenatan dan kita menggengam perasaan itu dengan sepenuh hati kita, dengan penuh keyakinan melangkaui perbatasan iman, kadang kala ia mengundang duka dan keperitan yang cukup-cukup mndalam…

Semoga kita dapat meneruskan sesi2 doa, memperbanyak amalan2 soleh, sentiasa tawakkal dan redha dengan segala ujian serta kurniaan-Nya……Yakinlah sahabat-sahabat tersayang, Allah swt itu Maha Adil dan Maha Pemurah. Dia akan menghadiahkan kita sesuatu yang terbaik mengikut qadar dan masa yang sesuai untuk kita, provided that….kita berusaha menjauhkan diri dari dosa2 dan kesalahan2 yang mampu kita jauhkan ..

" Alkhabithatu lil khabithin…wal khabithuna lilkhabithat…

perempuan yang berakhlak buruk untuk lelaki yang berakhlak buruk, lelaki yang berakhlak buruk juga untuk perempuan yang berakhlak buruk…

"Atthayyibatu litthayyibin. .buat tayyibuna littayyibatt. .

Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik…

(an-Nur 26)

===

Dari Abu Hurairah .a bahawa nabi SAW telah bersabda: "Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan." Lalu baginda ditanya oleh seseorang: "Apa maksudnya meminta dicepatkan?" Jawab baginda: "Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya: "Aku telah berdoa. Aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa."

(Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-08 10:29


sama-samalah kita berdoa..
insya-Allah..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-08 21:32


salam
artikel yang baru saya baca mengenai jodoh.kalau orang tanya,bila nak kawin.cakaplah rahmat Allah tak sampai lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 09:08


salam..
kalau dah memang jodoh..segalanya pasti akan dipermudahkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

nurafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19332
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 10:35


salam...
saya pun ada kakak yang susah untuk mdapat jodoh..kasihan tengok dia, bila menepis pertanyaan org soal kahwin...bukan dia tak usaha, dah bmacam cara, tapi jodohnyer belum tiba...
kepada masyarakat di luar sana, janganlah senang3 saja nak bagi tittle anak dara pada seseorang..bukan dia yang minta jodohnya lambat, tapi takdir yang tentukan segalanya...syukurlah krb]dan anda telah brtemu jodoh.. dan doakan yang belum bertemu jodh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafiProfil   Hantar PM kepada nurafi   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-08-08 10:27


Kita bukan hidup sendirian menanggung permasaalahan di dunia ni..Mintalah pada-Nya...minta juga bantuan dari keluarga,saudara atau sahabat2 yang boleh dipercayai untuk membantu kita..bukan nak kata 'desperate'..tapi dalam konteks ni,kita juga harus berusaha tapi dengan cara yang betul dan tak melanggar syara'... :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 08:11


saudara hafeezzul...saya tertarik dengan cerita yang anda kongis ini..sungguh menyentuh jiwa dan memberi sepenuh pengajaran...ambillah iktibar dari kisah ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 08:54


calon? erm... penat rasanya nak menjawab persoalan ni...

tapi InsyaAllah setiap kita ada dan pastinya ada jodoh masing-masing.mungkin ada hikmahnyer Kenapa tak bertemu lagi...

berdoala...InsyaAllah Allah akan mempermudahkan jalan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-08 09:47


Setiap insan telah ditentukan pasangan masing-masing..cuma Allah tak tunjukkan lagi, entah-entah dah ada depan mata cuma Allah tak bukakan pintu hati kita untuk melihat pasangan kita. Apapun usaha, doa dan tawakkal..insyaAllah akan dipermudahkan olehNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 20:56


assalammualaikum....sedari jangan risau dan rungsing ye...jangan putus-putus berdoa...insyaAllah sedari akan ketemui org yang dapat menjadi suami....yakinlah dengan ketentuan Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 13:38


Pada 06-09-08 20:56 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum....sedari jangan risau dan rungsing ye...jangan putus-putus berdoa...insyaAllah sedari akan ketemui org yang dapat menjadi suami....yakinlah dengan ketentuan Allah....


Waalaikumsalam
betul tu.. kadang-kadang jodoh ni datang pada tempat dan waktu yang tidak disangka2. Nyk berusaha, berdoa dan bertawakal. yang penting jangan terlalu memilih dan terima pasangan seadannya. Terima kelebihan dan kekurangannya. sama-sama saling lengkap melengkapi.
Saudari Najah Musla ni nampak gaya sudah ketemui insan yang dan dapat dijadikan suami. Betul tak? Hehehehe!
8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-09-08 18:36


Hmm.. bk saudari sahaja menghadapi masalah ni.. saya rasa ada jugak kawan 2laen..hehe. saya pun turut serta tapi.. itulah.. terima sajalah.. nak risau sangat.. pun semua dah tertls.. cuma kita hanya mampu meminta yang terbaik untuk dr kita insya Allah.. semoga diperkenankan doanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-08 20:29


Lambat bertemu jodoh merupakan antara masalah yang dihadapi oleh sebahagian kita. Bila dikategorikan sebagai masalah maka ia merupakan suatu perkara yang mengganggu. Ia tidak menyeronokkan kerana ia bertentangan dengan kehendak kita. Walaupun begitu, ia merupakan sunnatullah, iaitu suatu ketetapan daripada Allah.

Dunia ini ibarat dewan peperiksaan. Masalah pula adalah ibarat kertas soalan. Bila dapat menjawab dengan betul soalan-soalan di dalam dewan peperiksaan, seseorang itu dikira lulus. Kalau salah menjawabnya, maka dikira gagal. Dalam konteks hidup di dunia, berjaya menangani ujian atau masalah bermakna Syurga ganjarannya. Gagal menanganinya bererti Neraka padahnya.

Kejayaan menghadapi masalah diukur pada sejauh mana seseorang dapat mengekalkan rasa kehambaan dalam proses menangani masalah hidupnya. Contohnya seperti rasa-rasa syukur, sabar, redha, tawakkal dan berlapang dada. Lawan rasa kehambaan ialah rasa ketuanan seperti tidak sabar, kecewa, marah-marah, keluh kesah dan berputus asa.

Dalam menghadapi masalah jodoh misalnya... kalau dapat berkahwin belum bererti ia satu kejayaan sekiranya ia bakal membuatkan seseorang lalai dan bersifat ketuanan. Apalagi kalau tidak bertemu jodoh yang boleh menyebabkan timbul bermacam-macam penyakit hati lagi dalam diri...

Tetapi sekiranya dalam proses bertemu dengan jodoh itu kita sentiasa sabar, tawakkal, berlapang dada, redha dan tidak berputus asas daripada rahmat-Nya, maka kita dikira berjaya menangani masalah tersebut sekalipun hingga ke akhirnya kita tidak juga diketemukan dengan jodoh kita... Apalagi lah kita akhirnya bertemu jodoh seperti yang dihajatkan... tentulah ia lebih patut dikatakan satu kejayaan.

Yakinlah... tiap apa yang Allah tetapkan buat diri kita adalah yang terbaik untuk kita...

Wallahu'alam.


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 01:03


Things happen because of the reason..setiap apa yang Allah caturkan dalam hidup kita, ada sebabnya.

Saya pun masih belum berjodoh walaupun dah 27 tahun(nasib baik awet muda, tapi masih nampak umur macam 20 tahun):D

Saya ikut pesan ayahnda, "Tak payah risau tak tentu hala, tak payah cari, biarkan Allah yang carikan untuk kita"...bagaimana tu? pandai-pandai lah translate kata-kata yang mendalam maksudnya tu..:)

Apa guna kawin cepat, kalau dapat jenis yang suka lipat,
Biarlah terlambat sedikit asalkan kita tak dapat sakit:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 08:14


salam...mak saya cakap, jangan pening2 sangat pasal jodoh...sebab Allah dah tentukan sapa jodoh kita...dan sebagai perempuan, insyaAllah akan ada orang tanya kita nanti...ni memang terbukti...akak saya yang tak pernah bercinta...masa tengah tunggu surat posting...tiba-tiba ada orang bertanya pasal akak saya...kawan ayah saya bertanya untuk anak dia...so akak saya terima...diaorng ambil masa lebih kurang 2 bulan untuk berkenalan...insyaAllah lepas raya ni nak bertunang...saya tumpang bahagia...mak ayah ay lagi lah rasa seronok sebab dapat besan kawan rapat sendiri....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 08:21


:-) Assalamualaikum


Samalah kita...saya tak fikirkan sangat bab ni..kalau ada jodoh...adalah...tapi bila kita tak fikirkan benda ni...orang lain sibuk bertanya...tu yang parah...kadang-kadang rimas dibuatnya..yelah...mungkin mereka ambil berat...umur dah berapa....kahwin pun belum...umur baya2 saya ramai dah kahwin...dan ada anak....tapi nak buat macam mana kan...belum ada rezeki....hati perempuan...bila tengok orang dukung anak...hati cepat tersentuh..cuba pujuk hati....hanya doa insyaALLAH.... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-09-08 09:20


Assalamualaikum..memang penat nak fikir isu-isu macam ni...macam family ana, taklah asyik tanya bab macam ni..mereka pun faham belum sampai jodohnya...cuma ada seorang mak cik ni yang suka perli & membandingkan dengan anaknya..muda2 dah kahwin, pl tu anak dia sekolah sampai SPM saja tapi dapat jodoh baik-baik..anaknya memang baik..maknya yang perangai pelik. hidup mash panjang...banyak perkara yang kita tak tahu yang kita akan lalui...anggap saja semua ni dugaan ALLAH...semoga kalian semua mendapat jodoh yang baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nurafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19332
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 13:10


biasa lah tu..selau org akan tanya kita pasal jodoh..Kalau macam saya pula, org jarang tanya bila nak kahwin, sebab saya baru 22thn..tapi org akan selalu tanya, bila nak ada pakwe?.bukan seorang dua saja yang tanya begitu, penting jumpa mmber lama, mesti soalan tu yang dtanya..hhuhuu..tgelak saya dengan soalan 2..maklumlah, mereka semua dah ada pkwe, saya saja yang tak ada..huhu..saya jawab saja lah, pkwe saya kat angkasa, belum turun lagi..hehehe..tapi sebnarnya, saya memang tak nak pakwe, sebab saya yakin jodoh dtentukan allah..sekalipun saya couple, belum pasti lagi, yang org tu akan jadi suami saya..so, saya tak nak buang masa dengan org yang salah..lagipun, saya memang niat nak couple after kahwin, sebab yang tu jauh lebih baik..insyaallah...

p/s: cari suami untuk d jadikan pakwe, bukan cari pakwe untuk d jadikan suami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafiProfil   Hantar PM kepada nurafi   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 14:12


Sama lah kita.... Emak selalu tanya bila nak dapat jodoh. Tapi tak tau nak jawab apa... hu hu hu hu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 10:57


assalammualaikum semua.....
tentang jodoh,yakin lah dengan kekuasaan Allah...banyak-banyak kan solat hajat..insyaAllah akan bertemu jodoh terbaik untuk kita...ingatlah...jodoh pertemuan,ajal maut semua di tangan Allah...jangan rasa putus asa atau kecewa bila melihat kebahagiaan org lain...satu hari kebahagiaan pasti bersama anda...ingat,kesedihan tu kena kawal,kerana kalau tak terkawal boleh menyebabkan kita tak yakin dengan kuasa Allah....banyak2kan doa dan solat hajat..insyaAllah jodoh yang terbaik untuk kita pasti ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 11:25


Pada 22-09-08 10:57 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum semua.....
tentang jodoh,yakin lah dengan kekuasaan Allah...banyak-banyak kan solat hajat..insyaAllah akan bertemu jodoh terbaik untuk kita...ingatlah...jodoh pertemuan,ajal maut semua di tangan Allah...jangan rasa putus asa atau kecewa bila melihat kebahagiaan org lain...satu hari kebahagiaan pasti bersama anda...ingat,kesedihan tu kena kawal,kerana kalau tak terkawal boleh menyebabkan kita tak yakin dengan kuasa Allah....banyak2kan doa dan solat hajat..insyaAllah jodoh yang terbaik untuk kita pasti ada...


setuju dengan pendapat najah musla....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 12:01


salam...

bersama-samalah kita berdoa & berusaha untuk menjadi insan yang taat akan perintah Allah... kerana Allah akan berikan kita pasangan yang sama dengan cara & perangai kita...

jika kita baik, maka Allah akan kurniakan kita pasangan yang baik atau lebih baik dr kita...

jika kita jahat, maka Allah akan kurniakan kita pasangan yang tidak baik atau lebih buruk dr kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 12:12


bagus betul cerita dari hafeezul...
semakin yakin dan bersemangat pulak nak semakin bersungguh-sugguh berusaha menjadi baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 12:24


"Beri hatimu hanya untuk Allah,
pasti Allah temukan mu dengan pemilik trbaik,
hamparkan masa mu seluasnya hanya untuk Allah,
pasti Allah aturkan seluruh kehidupan mu sebaiknya"

insyaallah..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 13:04


Usaha + doa...InsyaAllah bertemu jodoh...

kalau tak usaha..tak boleh jugak... :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 13:56


Pada 22-09-08 10:57 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum semua.....
tentang jodoh,yakin lah dengan kekuasaan Allah...banyak-banyak kan solat hajat..insyaAllah akan bertemu jodoh terbaik untuk kita...ingatlah...jodoh pertemuan,ajal maut semua di tangan Allah...jangan rasa putus asa atau kecewa bila melihat kebahagiaan org lain...satu hari kebahagiaan pasti bersama anda...ingat,kesedihan tu kena kawal,kerana kalau tak terkawal boleh menyebabkan kita tak yakin dengan kuasa Allah....banyak2kan doa dan solat hajat..insyaAllah jodoh yang terbaik untuk kita pasti ada...


.. terima kasih atas nasihat saudari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 16:52


betul-betul kakisamun....setuju...
bukan boleh terburu... bukan senang nak pilih...
kdng2 nak pergi beli bazar ramadhan pun... terkial-kial nak beli apa...bukan mudah....
bukan nak hidup sehari dua dengan jodoh kita....
kawin ini bererti kita berkahwin juga dengan keluarga jodoh kita...
asalkan jodoh kita boleh terima segala kekurangang kita dan keluarga kita begitu juga pihak dia...
keluarga masing-masing restu... itulah jodoh...
apo2lah... setuju dengan saudara kakisamun....

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 17:02


Teman sebagai urang yang baru lepas remaja dan awal dewase amat memahami hati-hati kita semua ni. kita sentiasa sahaja akan memikirkan soal calon ataupun secara generiknya memikirkan seseorang yang berlainan jantina dengan kita. Itu sememangnya lumrah manusia. sesiapa yang tiade sifat ni dia bukan urang lah tu heheheheheh

bila bercakap soal calon ni, kita terlampau mendominasikan Nafsu dari aspek2 lain. Percayelah hatta urang yang kuat ugame pun akan begitu. Dan teman pun same sentiasa tewas, betul tak kawan-kawan ukhwah sekalian?

Itu lah dek sebabnya campur tangan urang tua ni amatlah penting. Urang tua ni sudah berpengalaman dan sudah terasa masinnye garam. Keduanye ada keseimbangan, 'check and ballance'. Dari aspek nafsu dan fikiran. Ingin dijelaskan lagi nafsu bukan hanya nafsu seks semata, tapi boleh di difinisikan dengan lebih kompleks...

p/s

sekadar wasiat dari urang yang pernah melalui liku2 remaja yang hebat ini heheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 11:36


salam saudari azilla...

andai saya di tempat saudari...
tak payah gusar...
hidup ini serba indah sebenarnya, lebih-lebih lagi siapa yang menghayati dan menyusuri JADUAL TUHAN...

andai saya di tempat saudari
akan ku serahkan segala keringat dan tenaga untuk kedua ibu bapaku yang
telah membesarkan aku dengan kedua tangan mereka
akan ku hamburkan titisan airmata kerana dosa-dosa yang telah berlalu,
yang sedang dilalui dan dosa akan datang
akan ku sujud demi sujud untuk meraih cinta ILAHI seperti Rabiah
akan ku berukhwah demi keutuhan sebuah kasih sayang
akan ku bina mahligai bagi mereka yang memerlukan
khidmat perjuanganku...

janganlah sedih dan tatapi nasibmu...
berbanggalah dengan gelaran Hamba TUHAN lebih-lebih
yang bernama wanita...untuk menjadi wanita solehah

cuba keluarkan dirimu dari nasib kebanyakan wanita ke neraka
kerana mereka mengingkari nikmat yang telah dianugerahi
TUHAN melalui suami dengan kufur nikmat

-salam mawaddah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:06


hehehehhe..
ha ah...
tkot juga...
umur semakin hari semakin meningkat..
tapi tak ada lagi calon...
wiso2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-10-08 09:54


ooo...sabar...mably jepe orang-orang yang betul iklas...mana tahu..jodoh dah ditentukan cuma tunggu masa saja....heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 08-10-08 14:04


Pada 12-03-08 16:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

hik.... :kelip: :sopan:

saya seorang jeq lelaki di sini...hmm...malas nak komen...

P/S : bila nak jadi calon ni ye.... :berfikir: mungkin pada pilihanraya yang akan datang²... :welcome:



oit.. aku pun lelaki juga...
ala biasa lah soalan macam tu...memula bila nak kawin..lepas itu bila nak dapat anak...lepas itu bila nak tambah anak...last2 bila nak tambah seorang lagi....

jawapan aku bila org tanya bila nak kawin... aii takkan tanya saja..tolong lah rekemen kalau tanya saja mana boleh kawin....ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

aquazia1702
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35288
Posting: 16
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 17:07


Pada 08-10-08 14:04 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-08 16:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

hik.... :kelip: :sopan:

saya seorang jeq lelaki di sini...hmm...malas nak komen...

P/S : bila nak jadi calon ni ye.... :berfikir: mungkin pada pilihanraya yang akan datang²... :welcome:



oit.. aku pun lelaki juga...
ala biasa lah soalan macam tu...memula bila nak kawin..lepas itu bila nak dapat anak...lepas itu bila nak tambah anak...last2 bila nak tambah seorang lagi....

jawapan aku bila org tanya bila nak kawin... aii takkan tanya saja..tolong lah rekemen kalau tanya saja mana boleh kawin....ehehhe


haa..betul tu..dah alang2 tanya tu biorla tolong sekali carikan calon..ni tidak..menanya saja...hmm..itulah manusia..soalan tak kan habis sampailah mata tertutup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aquazia1702Profil   Hantar PM kepada aquazia1702   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-08 17:31


Pada 10-10-08 17:07 , aquazia1702 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 14:04 , saha11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-08 16:31 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

hik.... :kelip: :sopan:

saya seorang jeq lelaki di sini...hmm...malas nak komen...

P/S : bila nak jadi calon ni ye.... :berfikir: mungkin pada pilihanraya yang akan datang²... :welcome:



bila suruh tolong cari memang diaorng cari lah pulak...lagi pening nak pilih...hahahah

oit.. aku pun lelaki juga...
ala biasa lah soalan macam tu...memula bila nak kawin..lepas itu bila nak dapat anak...lepas itu bila nak tambah anak...last2 bila nak tambah seorang lagi....

jawapan aku bila org tanya bila nak kawin... aii takkan tanya saja..tolong lah rekemen kalau tanya saja mana boleh kawin....ehehhe


haa..betul tu..dah alang2 tanya tu biorla tolong sekali carikan calon..ni tidak..menanya saja...hmm..itulah manusia..soalan tak kan habis sampailah mata tertutup..


Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

nithtah_hujannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2008
Ahli No: 34427
Posting: 89
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 10:26


tak apa.. bersabar dan bertawakal.. yakin dengan Qadaq dan Qadar yang Maha esa..

tapi, macam mana pula ek kalau dah jumpa.. tapi tak tahu sama ada dia tu yang terbaik tok kita atau tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nithtah_hujannahProfil   Hantar PM kepada nithtah_hujannah   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 15:46


Pada 01-08-08 22:16 , annamuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

kepada Azilla, ana pun alami keadaan yang sama. kadang-kadang kita boleh sabar, boleh buat cool saja...tapi keadaan sekeliling yang buat ana pening kepala.. sedara mara dok tanya bila lagi nak naik pelamin...kerja dah ok tapi tak kawin2..tambahan pulak sedara yang kerja biasa-biasa, umur muda2 dah kawin, mulalah mereka nak membanding2kan dengan ana...kadang-kadang tu memang boleh jadi tertekan kan? bukan tak teringin, tapi calon yang sesuai belum jumpa lagi...sabar saja lah...:-)



sabar saja lah..ada tu calon ye sheshuwai..tapi kalau ada org yang ikhlas sayang pun masih buat tak reti buat perangai apa kejadahnye tu..silap-silap; tak pasal2 ada yang kena libas dengan payung sebab emosi sangat dengan perasaan marah..


-----------------
Rindukan Syahid


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-08 21:00


lebih baik tak ada calon dari tersalah pilih calon..at least nasib badan tak lah merana..sekadar kesunyian saja sekarang,bersabar lah..mungkin ada hikmahnya nanti..

fahami kembali matlamat untuk berumah tangga,pasti ianya bukan sekadar untuk suka-suka..Biar lambat,asal bahagia..hehe ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.222083 saat. Lajunya....