Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Khuza
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43056

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 86
Ahli: 0
Jumlah: 86




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 9 jam, 29 minit yang lalu
samudra: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 18 hari yang lalu
MuRfiQaH_saHiRa: 21 hari yang lalu
mawardah_ilmi: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Industri Minyak dan Gas


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Industri Minyak dan Gas

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Industri Minyak dan Gas

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 15:14


Terima Kasih hafezzul sebab mempelawa...

p/s

Nak tanya, ada sesiapa tau tentang teknologi Cristmas tree? teman bab piping, flowing dan lelain ni memang tak tau.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ustazfirdauss
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29635
Posting: 55
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 06-06-08 15:25


rasanya christmas tree tu sebenarnya valve (gelaran dipanggil christmas tree sebab bentuk macam pokok christmas). christmas tree ni digunakan bila well yang dah digunakan, ditutup pakai christmas tree ni lah telaga tu. untuk senangkan geng2 carigali ni, bila nak guna balik well tu. wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ustazfirdaussProfil   Hantar PM kepada ustazfirdauss   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-06-08 09:02


salam...thankz kepada abang-abang yang bagi email kat sini..hope semuanya tabah dalam kerjaya masing...2..cerita lah pengalaman pertama time naik offshore dulu..mesti exited gila kan..nak tanya,bila gas asli d klatan nak explore?nak tunggu sampai pemerintahan bertukar dulu ke?hope abang-abang dapat bagi info..salam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 20:26


gas kat kelantan? kalau kat laut tu dah mula proses dah. kat darat tak buat lagi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-07-08 20:32


Pada 06-06-08 15:25 , ustazfirdauss posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya christmas tree tu sebenarnya valve (gelaran dipanggil christmas tree sebab bentuk macam pokok christmas). christmas tree ni digunakan bila well yang dah digunakan, ditutup pakai christmas tree ni lah telaga tu. untuk senangkan geng2 carigali ni, bila nak guna balik well tu. wallahua'lam.


betul lah itu...ni semu under subsea engineering....termasuk lah sikit pakej riser dan mooring...PETRONAS sekarang berminat dalam industri subsea ini sebab industri ni tengah high market sekarang...deepwaater telaga cecah 1.2km...siapa yang sanggup nak kerja dalam kedalaman macam itu..high presure..boleh pecah sistem badan kerana pressure terlampau kuat...untuk industri subsea ini boleh dapat maklumat daripada FMC.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 20:35


teman teringin nak menceburi bidang ROV ni. kat malaysia tak berkembang lagi, pilot ROV pun rasanya kurang orang Malaysia.

ye, teman setuju dengan Hafezzul. FMC memang menonjol dalam bidang ni khasnya bidang piping ni, kat project Petronas Carigali yang baru lepas ni, dia contract buat compact manifold.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-07-08 07:30


Petronas ke-8 paling untung di dunia

PETRONAS berada pada kedudukan kelapan syarikat paling untung di dunia tahun lalu dalam senarai Fortune Global 500 majalah perniagaan Fortune.

Di Asia pula, ia muncul syarikat paling untung, mengambil tempat pengeluar kereta terbesar dunia, Toyota Motor dari Jepun, yang mendahului senarai itu pada 2006.

Dalam senarai keseluruhan Fortune Global 500 yang menyenaraikan 500 syarikat terbesar dunia berdasarkan jumlah pendapatan pula, Petronas berada di kedudukan ke-95.

Di kalangan syarikat Asia, Petronas yang meraih pendapatan dalam nilai dolar Amerika Syarikat AS$66.218 bilion dan keuntungan AS$18.118 tahun lalu, berada di kedudukan ke-16 senarai berkenaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 07:35


Remote Operated Underwater vehicles (ROVs)

Remotely operated underwater vehicles (ROVs) is the common accepted name for tethered underwater robots in the offshore industry. ROVs are unoccupied, highly maneuverable and operated by a person aboard a vessel. They are linked to the ship by a tether (sometimes referred to as an umbilical cable), a group of cables that carry electrical power, video and data signals back and forth between the operator and the vehicle. High power applications will often use hydraulics in addition to electrical cabling. Most ROVs are equipped with at least a video camera and lights. Additional equipment is commonly added to expand the vehicle’s capabilities. These may include sonars, magnetometers, a still camera, a manipulator or cutting arm, water samplers, and instruments that measure water clarity, light penetration and temperature.


/

/

Contoh ROV


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 07:38


/

Ini dia ROV pilot, teman mengidam nak jadi macam dia ni.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 11:20


/

East Belumut A Platform

Platform description :

The East Belumut A platform will be an integrated production/drilling platform and Chermingat will be a remote wellhead platform.

Chermingat is a conventional tripod with 4 drilling slots and two pipelines. One pipeline will be used as export line to East Belumut and one more will be used to transmit gas lift from East Belumut to Chermingat. Custody transfer metering will be located on BEL-A platform.
East Belumut-A (BEL-A) is a drilling/process/accommodations platform for handling production from up to 20 wells on the platform itself plus incoming production from Chermingat (CHR-A) located approximately 20 km to the northeast.

BEL- A has a design capacity for 50,000 bfpd plus compression facilities to handle 60 mmscfd. The platform will be a four-pile design with a skirt pile support jacket structure. The jacket will support an integrated deck with process, compression and utilities. The design includes support for incoming and export pipeline risers, produced water treatment and disposal, boat landings and a 30-man accommodations module.

Design of both the jacket and deck will ensure they are capable of installation using derrick barges available in the region. The topside structure will be an integrated deck supporting three deck levels, heli-deck, flare boom and a crane.

The deck structure and pile design will accommodate either tender-assist drilling rig or jack-up rig operations and provides space for well servicing equipment such as coiled tubing units, wire line and electric line units.

Chermingat-A (CHR-A) has been designed as an unmanned, remote, minimum facilites location. The platform is a three-legged steel-insert-piled tripod structure with 4 well slots. The jacket design will include support for pipeline risers, oily water caisson and be provided with a boat landing. Drilling at the Chermingat location will be done using a Jack-up rig.

Source: MMC Oil and Gas Engineering Sdn Bhd


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 16:03


Bagi bidang minyak dan gas dunia, cabaran carigali dan produksi (E&P) di lautan lepas (Offshore), Lautan Utara (North Sea) menghidangkan satu situasi kerja yang amat bahaya dan berisiko. Lautan yang sentiasa bergelora dan suhu yang amat sejuk. Dan disebabkan itu, kriteria kursus keselamatan lautan lepas berbeza dengan keperluan kursus keselamtan lautan di lautan tropika seperti Malaysia, popular dengan Boset, Bosiet. Cuma keperluan Lautan Utara lebih spesifik


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 17:15


'Sweet' crude is defined as having a sulphur content of less than 0.5%. (source: BBC, UK)

Producers of sweet crude oil (not limited to):

Angola
Canada
Colombia
Denmark
Indonesia
Libya
Malaysia
Nigeria
Norway
Sudan
United Kingdom (Brent Crude)
United States (Louisiana Sweet)
United States (West Texas Intermediate a.k.a. Texas Sweet Light)

Source: Wikipedia


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 10:00


Kita sering mendengar dalam industri minyak dan gas ini dengan perkataan 'Upstream' dan 'Downstream'.

Terma 'upstream' digunakan bagi aktiviti Carigali dan Produksi (Exploration and Production, E&P) minyak dan gas.

Manakala 'Downstream' terma yang digunakan dalam aktiviti penapisan, penjualan dan pengagihan minyak yang dihasilkan dari penapisan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rezahuzainie
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2008
Ahli No: 34292
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 16:46


...kalau macam tu...saya yang jaga stesen minyak ini....kira downstream lah ek...hehe!!

Anyway...thanks to those contributing their knowledge here, especially Tuan Daeng Jati. Informative forum, alhamdulillah.

Tuan Daeng di Brunei.....kerja dengan BSP ke?

Anyway... assalamualaikum kepada semua!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For rezahuzainieProfil   Hantar PM kepada rezahuzainie   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-08-08 17:10


jadi underwater welder lah,lagi mencabar....lumayan tu bayaran

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 14:16


Pada 04-08-08 16:46 , rezahuzainie posting:

!!! QUOTE !!!

...kalau macam tu...saya yang jaga stesen minyak ini....kira downstream lah ek...hehe!!

Anyway...thanks to those contributing their knowledge here, especially Tuan Daeng Jati. Informative forum, alhamdulillah.

Tuan Daeng di Brunei.....kerja dengan BSP ke?

Anyway... assalamualaikum kepada semua!!


BSP? teman tak bekerje dengan Brunei Shell Petroleum....

teman kenai Tuan rezahuzainie ni sebab dia ni guru teman. Teman belajar dengan dia. Teman budak mengaji lagi.

Tuan Reza, apa cerita Shell Labuan? Tuan Reza, Brunei kaya dengan gasnye... rasanya BSP ni major concern dia, gas kan?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:36


bagi isu minyak mana...penyelesaian tidak akan selesai jika rakyat tidak mencari jalan lain untuk mengantikan isu minyak naik..galakkan golongan berilmu mengkaji bahan yang ada dibumi yang indah mana ...untuk mencari internatif lain menggantikan minyak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-08-08 08:45


sesiapa sini yang dah pernah pergi OGA atau akan pergi OGA akan datang?

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

rezahuzainie
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2008
Ahli No: 34292
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 18:57


Pada 05-08-08 14:16 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-08-08 16:46 , rezahuzainie posting:

!!! QUOTE !!!

...kalau macam tu...saya yang jaga stesen minyak ini....kira downstream lah ek...hehe!!

Anyway...thanks to those contributing their knowledge here, especially Tuan Daeng Jati. Informative forum, alhamdulillah.

Tuan Daeng di Brunei.....kerja dengan BSP ke?

Anyway... assalamualaikum kepada semua!!


BSP? teman tak bekerje dengan Brunei Shell Petroleum....

teman kenai Tuan rezahuzainie ni sebab dia ni guru teman. Teman belajar dengan dia. Teman budak mengaji lagi.

Tuan Reza, apa cerita Shell Labuan? Tuan Reza, Brunei kaya dengan gasnye... rasanya BSP ni major concern dia, gas kan?

Eh...jangan macam tu. Kawan ini pun masih dalam process belajar lagi. Sama saja kita ini...hehe!!

Shell Labuan...kawan rasa kawan terpaksa withdraw from dierang punya offer lah. Kawan dapat offer kat tempat lain...company biasa-biasa saja...cuma kawan tertarik dengan job-scope dia. Lagipun...offer baru ini kat area KL....tak perlu kawan mob ke Labuan...hehe!! Ehh...ini mana tau cerita ini?

Pasal BSP tu pulak...kawan tak pernah kerja dengan dierang. Tapi...kita tengok dari perspective Brunei punya economy:

1. Negara ketiga terbesar mengeluarkan minyak kat Southeast Asia, average lebih kurang 180,000 barrels sehari.
2. Pengeluar LNG (liquefied natural gas) ke-4 terbesar kat dalam dunia.

Kebetulan pulak BSP tu merupakan joint venture owned in equal shares antara Brunei Government dengan Royal Dutch/Shell Group of Companies. So...realistically, mungkin apa yang Tuan Daeng cakap tu betul agaknya. Kawan ta sure.

BSP ada a few offshore field kat sana namely Champion, South West Ampa, Fairley, Gannet, Magpie, Iron Duke dan satu sharing production kat area Sarawak water which is Fairley-Baram. kat onshore pulak depa ada Seria dengan Rasau.

sekarang kerja mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For rezahuzainieProfil   Hantar PM kepada rezahuzainie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 11:46


Tuan Rezahuzainie, timakasih sebab berkongsi ilmu.

Marilah kongsi2 lagi. ramai jurutera dan bakal jurutera kat sini. lebih-lebih lagi dalam bidang minyak dan gas ni. Criterlah tentang pelbagai benda dan isu contohnya.....Standard CAP 437 untuk rekabentuk Helideck dan lain-lain.

Teman masi kroje di tempat lama, memang sekaranglah masenye teman mula melebarkan sayap, tapi teman ada misi dan visi yang belum selesai ni. Bukan sekadar mengaut pendapatan dan pengalaman yang lebih, tapi juga apa yang teman boleh sumbangkan kepade ugame, bangse dan tanahair teman ni. Biorlah kroje cikai dan tak best sikit, tunggu bila tibe masa teman melebarkan sayap. heheheheh

buat pengetahuan teman ni pelajar siswazah, masi dalam peringkat awal sangat pengajian. Sekarang dalam proses mengaut dan mencari maklumat dan data untuk penyelidikan. Nak tumpu 101% ni, nak pulun yang terbaik ni...

Ni peluang teman yang teman tak boleh ringan2kan....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 07:14


Disini teman ingin mengucapkan berbanyak tahniah kepada Ummusafiah kerena telah main'join'kan diri dalam industri minyak dan gas. Beliau telah bekerja di syarikat Baker Hughes. Tahniah dan Tahniah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 07:19


All about Baker Hughes

Baker Hughes provides the worldwide oil and natural gas industry products and services for drilling, formation evaluation, completion and production. Create value for oil and gas producers by providing advanced, reliable technology to find, develop, produce and manage oil and gas reservoirs. And also provide reservoir engineering and other consulting services. Baker Hughes operates in over 90 countries serving independent, international and national oil companies.

Scopes of Business

Drilling and Evaluation

Completion & Production

Reservoir Technology and Consulting

Enterprise Solutions

Pipeline Services

Seismic Acquisition & Processing


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 07:25


/

Sempena musim balik raya ni, teman posting gambar ini.

Selamat Balik Ke Kampung....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-08 14:37


selamat hari raya,maaf zahir dan batin..kpada abang-abang yang bekerja di pelantar 2,sabar menghadapi dugaan,pasti ada lebih baik disebalik semua ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 25-09-08 14:48


Daeng Jati .. thank you FYI.. Vry2 good in4 .. even Wawa kerja kat Industri ni tapi..amatlah cetek ilmu wawa ni ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 14:49


!!! QUOTE !!!

selamat hari raya,maaf zahir dan batin..kpada abang-abang yang bekerja di pelantar 2,sabar menghadapi dugaan,pasti ada lebih baik disebalik semua ini..


Seronok apa duduk pelantar, dugaan sikit saja. Laut Malaysia tak seperti laut2 di Eropah dan Teluk Mexico. Boleh mancing lagi, dapat ikan kerapu tu..... hehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 15:00


Pada 25-09-08 14:48 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Daeng Jati .. thank you FYI.. Vry2 good in4 .. even Wawa kerja kat Industri ni tapi..amatlah cetek ilmu wawa ni ...


tak ada apa lah wawa, teman pun amatlah cetek ilmu. Tapi kalau nak belajo boleh saja. Wawa, selamat datang ke dunia minyak dan gas. Dunia minyak dan gas ni singkat saja masanye lagi, rasanya tinggal puluhan tahun saja. Lepas tu tenaga berbentuk lain akan dominasi. Antaranya Tenaga Nuklear, kalau sesiapa ada anak tu, moleklah rancang masa depan mereka, galakkan mereka menceburi bidang nuklear ni.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 16:46


Industri kejuruteraan minyak dan gas telah maju dengan gah nya dengan pembinaan struktur kejuruteraan yang lebih mudah alih dan efektif. Dulu struktur minyak dan gas lebih merupakan plantar tetap (fixed platform). Kini struktur2 seperti MOPU, FPSO, Drilling Vessel dan pelbagai lagi telah dibangunkan secara aktif, Petronas Carigali Sdn Bhd misalnya telah memperbanyakkan pembinaan struktur berjenis ini untuk kegunaan laut dalam, Subsea.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-08 09:10


salam...ada sesiapa boleh tolong saya tak?bulan 7 next year saya nak practical,so tengah mencari company untuk LI ni...kalau boleh oil dan gas company lah sebab pas ni nak kerja terus...ada safety pasport...hope abang-abang yang dah kerja offshore boleh tolong..salam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 10:59


Pada 12-10-08 09:10 , bahrin posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ada sesiapa boleh tolong saya tak?bulan 7 next year saya nak practical,so tengah mencari company untuk LI ni...kalau boleh oil dan gas company lah sebab pas ni nak kerja terus...ada safety pasport...hope abang-abang yang dah kerja offshore boleh tolong..salam..

rasanya kalau nak praktikal kat offshore memang lah susah. Itu kawasan merah tu, 'major hazard installation area'. Safety Passport tu yang Offshore Safety Passport ke atau Niosh Petronas Passport? dah hadiri program BOSIET ke apa ke yang melibatkan kecemasan ketika di luar pantai ataupun helicopter terhempas?

kalau nak praktikal company macam Petronas kena ada cable.. hehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-08 19:01


Salam...oo ye ke..ada Offshore Safety Passport....walaupun tak dapat p offshoe time practikal pun tak apa...at lest company 2 terlibat dengan kerja-kerja kat pelantar...nanti dah habis practikal boleh lah kerja terus dengan company 2...saya punya practikal last semester...kalau abang daeng jati ada alamat company boleh kasi tak?he..he...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 16-10-08 19:35


Daeng_Jati, nak practical ek.? Wawa kerja Syarikat Oil dan Gas .. under Ptronas juga tapi bukan Petronas lah .. kalau nak join Offshore biasanya awak kena ambil course BOSIET, BOSET, HUET, Sea Survival ETC .. Company Wawa ada buat untuk permanent, contract ETC ..

Hehe .. Pening juga kepala ni kadang-kadang kalau nak meng'Offshore' dan 'onshore' kan staff2 ni .. Ada yang tak hendak international lah, ada yang tak hendak domestik lah .. AduSsS..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-08 02:00


Company apa 2 kak wawa?PBJV ke?kalau saya nak fowordkn resume boleh tak?tengah mencari tempat practikl ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-09 00:23


Salam..minta tolong sahabat-sahabat ukhwah semua..ada sesiapa tau tak tempat untuk budak practical especially in oil dan gas industry...sangat memerlukan tempat practical ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-02-09 08:29


try cuba company2 ni,tapi operation area kat east coat lah:-

Vastalux Sdn.Bhd ( 03-9172 6666 )
Carimin Sdn.Bhd ( 09-826 6022 / 09-859 4397 )
Local Engineering Sdn.Bhd ( 09-827 5691 )
Shapadu Eng. Sdn.Bhd ( 09-863 1341 )
HIGHBASE STRATEGIC SDN.BHD ( 09-827 7152 )
MUSHTARI ENGINEERING & TRADING SDN BHD ( 09-863 1305 / 1564 / 1945 )

Kalau nak cuba trylah call company2 ini....ini company yang biasa yang biasa handle projeck2 besar carigali,talisman,exxon mobil dll...

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 17-02-09 08:31


Buat insan2 yang tetiba cerita pasal politik dalam thread ni dah2 lah tu, dah cukup dah thread politik, pekate bincang benda-benda ilmiah saja dalam ini. lagi elok dari politik tak habis-habis padahal sembang dalam forum saja pun.bukan boleh ubah dunia ke apa

Bookmark and Share

  


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 08:42


Corporate Office

Kencana Petroleum Berhad

50-2-2, Level 2, Wisma UOA Damansara
50, Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel : (6)03-2093 2280
Fax : (6)03-2092 1180

Kencana HL Sdn. Bhd.
(Lumut Fabrication Yard)

Plot D1, Lumut Port Industrial Park
Kampung Acheh, Mukim of Lumut
Daerah Manjung
32000 Sitiawan
Perak Darul Ridzuan, Malaysia
Tel : (6)05-692 3071
Fax : (6)05-692 2609

Engineering/Services

Kencana Bestwide Sdn. Bhd.
Best Wide MCCS Sdn. Bhd.
Best Wide Engineering (M) Sdn. Bhd.

Unit B-11-11, Megan Avenue II
No. 12 Jalan Yap Kwan Seng
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel : (6)03-2713 2218
Fax : (6)03-2713 2558

Kencana Pinewell Sdn. Bhd.

K 9595, Taman Chukai Utama
Jalan Kubang Kurus
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman, Malaysia
Tel : (6)09-859 2955
Fax : (6)09-859 1603

Operation Services

Kencana Petroleum Ventures Sdn. Bhd.
Kencana Mermaid Drilling Sdn. Bhd.

50-2-2, Level 2, Wisma UOA Damansara
50, Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel : (6)03-2093 2280
Fax : (6)03-2092 1180


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:48


Sekadar ingin berkongsi aktiviti kritikal HUC J4 Jacket PCSB. Projek yang saya sertai di daratan (onshore) dan bersedia untuk dipindah.

/

J4 Jacket berada di atas 'barge' dan bersedia untuk dipindahkan ke lautan lepas.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:50


/

Sesi taklimat akhir penting aktiviti. Setiap individu yang berkaitan perlu memegang tanggungjawab yang tinggi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:51


/
Aktiviti mengangkat telah dimulakan. Amat berisiko dan bahaya... tiada kesilapan dibenarkan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:55


/

Akhirnya Jacket berjaya diletakan di atas permukaan laut dan sedia untuk ditegakkan. 'Buoyancy tank' akan diisi dengan air laut untuk memberatkan mudmat supaya ianya tegak.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:57


/

Jacket sikit demi sedikit mula tenggelam secara menegak sambil dibantu oleh kren.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:59


/

Jacket telah berada di posisi terakhir dan sedia untuk aktiviti menukul.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:01


/

Aktiviti menukul cerucuk ke dalam jacket dimulakan. Penukul itu berkapasiti 500T.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:04


/

Selesai aktiviti menukul, pasukan kimpalan memulakan langkah. Setiap pekerja yang bekerja di lautan lepas diwajibkan memakai 'Coverall' dan juga 'Work vest' bagi tujuan keselamatan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:06


/

Kerja kimpalan yang berlarutan dalam jangkamasa yang lama. Pasukan yang bergilir-gilir mengambil bahagian.

Sesi memeriksa dan memantau keadaan jacket dilaksanakan dengan menggunakan ROV (Remote Operator Vehicle). Gambar di atas menunjukkan sebuah ROV.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 00:22


thank you banyak-banyak kat pejuang terakhir dan abang daeng sebab bagi info...nanti saya cuba apply..he..he..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 18:09


Sama-sama. Diharap dapat menjalani latihan praktikal dengan baik dan mencapai cita-cita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-09 14:30


Salam..insyalah...kami budak-budak fresh grad ni sangat memerlukan tunjuk ajar dan ilmu dari abang-abang semua yang dah lama dalam oil dan gas ni...segala ilmu dan nasihat yang diberikn harap dijadikan panduan nanti...insyalah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 09:39


Minyak pertama dari MAARI Wellhead Platform. Project saya ketika fabrication (Onshore) dulu.

/

All,

I am pleased to announce that yesterday, first oil has now been produced on the Maari project.

I thank you all for your efforts over the course of the project which has culminated in this significant milestone for both Clough and OMV. You should all be proud of your contribution and achievement.

The project will continue with closeout of minor punchlists and hook-up of the second well by the end of March.

Regards

Adrian Hopkins
Project Manager
Maari WHP Project
Clough Projects International Pty Ltd

Thursday, 26 February 2009 04:39 AM


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:20


Industri minyak dan gas ni adalah industri yang paling meletup dan paling banyak buat duit, dan engineer yang terlibat dengan industri ni kebanyakannya bergaji besar.saya ada kawan yang kerja dengan kencana petroleum yang gajinya mencecah 35,000 sebulan, berdasarkan speciality beliau dalam bidang ni. dan pengalaman selama 15 tahun. tapi penyesuaian dan pengorbanan masa yang beliau buat amatlah berbaloi, dan katanya anak melayu Islam kalau nak berjaya mereka kena ada pikiran internasional dan jangan malu untuk memajukan diri dan bersedia untuk merasa susah.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-09 22:12


Pada 22-10-09 15:20 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Industri minyak dan gas ni adalah industri yang paling meletup dan paling banyak buat duit, dan engineer yang terlibat dengan industri ni kebanyakannya bergaji besar.saya ada kawan yang kerja dengan kencana petroleum yang gajinya mencecah 35,000 sebulan, berdasarkan speciality beliau dalam bidang ni. dan pengalaman selama 15 tahun. tapi penyesuaian dan pengorbanan masa yang beliau buat amatlah berbaloi, dan katanya anak melayu Islam kalau nak berjaya mereka kena ada pikiran internasional dan jangan malu untuk memajukan diri dan bersedia untuk merasa susah.



Ramai lagi yang berpendapatan lebih dr itu..oil and gas memang lubuk duit....tapi bagi org yang gila duit lah...and mereka deserve for it...

Bagi aku, hanya manusia biasa yang meneruskan kehidupan kehidupan mendatang...

Yang penting sebagai manusia pilihlah teori SKM

Sihat...Kaya....Masa... (susah nak dapat ketiga-tiga ni sekaligus)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-09 23:03


Sabah has potential of becoming biggest oil and gas producer

June 2, 2008 Filed Under: Oil and Gas

Sabah can be a major economic force in the country if the plan to build a 300mw power plant by Petronas and Yayasan Sabah as well as the emphasis on downstream oil and gas industry with the proposed construction of a petrochemical plant in Kimanis materialise.

The announcement on the two mega projects by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has brought about much promise of a vibrant future as this will create substantial economic and industrial spin-offs by opening doors to business opportunities and providing employment opportunities.

Assistant Minister of Resource Development and IT, Donald Mojuntin also said Sabah has the potential of becoming the biggest oil and gas producer not only in Malaysia, but in the whole of South East Asia.

It has the potential to produce 1 million barrels of oil a day,” he said. “The estimated reserves from the present Sabah oilfields is 1.4 billion barrels of oil and 7.7 trillion scf of gas.”

With that in mind, it is only logical and fair that Petronas should develop the oil and gas industry in Kimanis.

Donald said Petronas had done so in Terengganu, transforming, Kertih, a former fishing village to a vibrant and thriving oil and gas industrial site. It has also benefitted Bintulu and Miri in Sarawak .

“With the Prime Minister’s announcement, at last PETRONAS is showing that it is sensitive to the economic wellbeing of Sabah and the needs of her people,” he said.

Donald also said that PETRONAS would support those who were willing to invest for the long term to build capacity and human capital.

Meanwhile, Donald suggested that the State Government relook and restudy the 1976 agreement with Petronas to find out whether natural gas extraction was also part and parcel of the oil agreement.

It is possible that the 5 apa cent oil royalty is calculated solely on the volume of crude oil production.

Anyone who appreciates the economic and developmental needs of the State has to ask the question whether Sabah has thus far received anything from the sales of gas whether in LNG or in other processed form.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-12-09 15:33


salam semua...dah lama tak menlawat dalam web ni...just nak tanya kepada abang-abang dan kakak2 dalam ukhwah ni yang berkerja dalam ong company,tau tak mana-mana company yang buat pasal vibration analysis?more pada aligment,pump,compresor and rototing equipment..harap dapat memberi info dari sahabat-sahabat semua..salam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 03-12-09 15:38


Cuba masuk company supplier pump/compressor or rotating equipment ini..
Normally big name macam Otec Kemajuan group of Roll Royce, ManTurbo Sdn Bhd/Powertium/Sapura/GE Motor/ABB/Solar Turbine dan banyak lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 01:20


salam...
kita ada ambil course ndt ut (3.1,3.2) baru ni,tapi fail examnya.nak repeat belum cukup duit lagi..
boleh tak bagi info kalau-kalau ada company ndt yang boleh ambil kita kerja bagi mncukupkn keduitan nak repeat exam sekali lagi & terus boleh kerja kat company tu lau lulus nanti, insyallah.
kerjasama anda didahulukan ribuan malahan jutaan terima kasih.

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-12-09 12:28


thank you abang hafeezul...nanti saya try ushakn..he..he..abang sebenarnya kerja apa ya?maksud saya company yang buat services pasal apa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-09 18:39


Madyie,

NDT-UT demanding sekarang ini...gaji pulak dibayar ikut hour sekarang..jarang betul anak melayu ada certificate ini...cuba usaha lagi..

Bahrin,

Saya kerja dengan main contractor for fabrication...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 21:14


Pada 03-12-09 15:33 , bahrin posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua...dah lama tak menlawat dalam web ni...just nak tanya kepada abang-abang dan kakak2 dalam ukhwah ni yang berkerja dalam ong company,tau tak mana-mana company yang buat pasal vibration analysis?more pada aligment,pump,compresor and rototing equipment..harap dapat memberi info dari sahabat-sahabat semua..salam..


Kompeni tempat aku kerja. Emerson Process Management (subang). Cari dept Asset Optimization (AO).


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-10 10:32


salam kak...ooo emerson..tempat akak kerja ke 2?dengan sapa ya saya boleh send email kat company ni?boleh tak bagi alamat person in charge?sory ye kalau menyusahkan..he..he..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-01-10 11:56


kalau company care ion sdn.bhd ada buat agaknya u.t.tapi kena check dulo


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 20:24


siapa nak try adventure Subsea Project...jointla project GUMUSUP KAKAP...heheh..


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-10 19:43


Assalamualaikum,
sahabat-sahabat...disini ana ingin umumkan kekosongan jawatan di Kencana HL Sdn Bhd. Position QA Engineer|(2 vacancies) & QC Engineer (2 vacancies). Kepada sahabat-sahabat yang ada degree especially in engineering dialu-alukan.


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-10 21:54


Pada 20-12-10 19:43 , Nurul_Amin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,
sahabat-sahabat...disini ana ingin umumkan kekosongan jawatan di Kencana HL Sdn Bhd. Position QA Engineer|(2 vacancies) & QC Engineer (2 vacancies). Kepada sahabat-sahabat yang ada degree especially in engineering dialu-alukan.



Assalamualaikum...

macam mana nak apply ni? based kat kl or kg Acheh,sitiawan..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-11 03:23


salam ukhwah semua..lama teman tidak buka web ini..Hope semua teman-teman ukhwaj sihat hendaknya..amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 02-11-11 07:09


MUHIBBAH ENGINEERING....BUAT STRUCTURE...tapi SAYA MUHIBBAH MARINE BUAT OFFSHORE SUPPPLY VESSEL...sekarang tengah BUAT PSV...untuk PROJECT TANJUNG KAPAL

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Industri Minyak dan Gas

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207755 saat. Lajunya....