Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: nak tahu resipi dadih


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» nak tahu resipi dadih

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tahu resipi dadih

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 18:07


salam semua...ana nak tau resipi buat dadih...
kepada siapa yang tau boleh tolong?
:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 18:28


kalau nak cari apa-apa resepi, boleh try website ini:
http://resepi.mesra.net/Detailed/2573.shtml
macam-macam ada

Dadih Istimewa
Sumber: Majalah Jelita Disember 1997
Hits: 6457 Rating: 4.44 Review: 2 Email this Recipe Print this Recipe

Bahan-Bahan:
380 ml krim putar
120 pergi gula pasir
4 camca teh gelatin sayuran (direndam 90 ml air 10 minit)
540 ml dadih
1 camca teh esen vanilla Bahan untuk sos strawberi:

300 pergi strawberi (dikisar halus)
2 camca besar gula halus
1 camca besar perahan limau nipis
Cara:
Jerang krim putar bersama gula pasir di dalam periuk kecil di atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga gula larut. Ketepikan.

Masukkan gelatin sayuran, kacau hingga ia sebati. Tuang ia di dalam mangkuk, biar lima minit. Masukkan dadih bersama esen vanilla, kacau hingga ia sebati. Kocak sedikit air di dalam acuan pilihan.

Buang air (biar acuan basah). Tuang adunan tadi di dalam acuan, biar ia dua jam. Gunakan pisau dicelup di dalam air suam untuk mencungkil tepi dadih supaya ia mudah dikeluarkan daripada acuan. Bubuh dadih di dalam piring dan dihidang.

Untuk sos strawberi pula, gaul strawberi bersama gula halus dan perahan limau nipis hingga ia sebati. Tuang sos di atas permukaan dadih tadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 19:00


erk Kalau basic punya gini saja lah

1liter air susu(beli yang kotak pun boleh,Kalau susu segar,tak kena cara,berketul2)tapi sedap
2 liter air biasa
agar2 kering 20 gram
lepas itu garam sikit
gula sikit
susu pekat 1 tin
susu cair satu tin


cara masak
panaskan agar2 kering tu bersama 2liter air biasa,sampai hancur,lepas itu masukkan susu kotak tadi or susu tepung (Kalau susu tepung,cuba lah bancus jadi 1liter) dan masukkan susu pekat and susu cair seklai,kacau lah hingga masak,lepas itu masuk garam dan gula sikit(garam tu untuk bagi ase dadih tu lemak2 sikit,gula tu,pandai2 lah agak)

erm lepas itu tapis,masukkan dalam bekas
tunggu hingga sejuk
masukkan dalam peti
ni lah yang ana belajar dan buat
setakat tu saja

senang sangat-sangat
tak payah beli yang segera
Kalau yang segera tu,angkat dari dapur ,kejap saja boleh keras,sebab ada gelatin,yang ni memang depend kat agar2 tu saja
tapi memang sodap

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 19:22


oh...terima kasih shinfay_de dengan immad....
syukran :-)
nanti ana cuba buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 19:28


nauz
lobihkan sikit air tu ek,dalam 250ml
takut keras,sebab tu resepi mak kawan ana bagi,tapi ana buat,jadi macam keras sikiit,jadinya kena lebihkan sikit air 500 ml pun tak apa
baru lah lembut macam yang dibeli kat kedai tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 21:49


waa.. ni bolehlah try nanti ek..
boleh lah tunjuk kat mak dengan abah nanti..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-08 23:08


Pada 02-03-08 21:49 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

waa.. ni bolehlah try nanti ek..
boleh lah tunjuk kat mak dengan abah nanti..huhu


tapi jangan lupa lbhkan air Kalau guna agar2 kering tu
kadang-kadang keras sikit
Kalau keras ,kena masak balik
tapi Kalau dah 2 kali cuba
dah ok dah
selamat mencuba


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 00:36


wahh..makceh makceh..
senang saja pula buat yeah2 nanti minggu depan pergi rumah kakak
nak cuba buat

saya rasa dadih kat cafe tu kurang susu lah..
nanti saya buat nak letak susu banyak-banyak..hikhik
hampir setiap petang beli dadih kat cafe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 00:52


Pada 03-03-08 00:36 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

wahh..makceh makceh..
senang saja pula buat yeah2 nanti minggu depan pergi rumah kakak
nak cuba buat

saya rasa dadih kat cafe tu kurang susu lah..
nanti saya buat nak letak susu banyak-banyak..hikhik
hampir setiap petang beli dadih kat cafe..


mungkin juga guna yang segera and campur

Kalau tu bawu tahan lama
yang cara kampung ni(walaupun tak kampung sangat)tak tahan sangt,tapi taruk dalam p


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 00:56


segera dan campur?
macamana tu?

takpa tak tahan sangat kut kalau untuk makanan seisi keluarga saja ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 01:00


Kalau pandai adjust sukatan,depa boleh campur serbuh dadih segera tu,Kalau serbuk dadih segera tak rasa susu sangat,

erm
gitula lebih kurang
modified lah kiranya

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 06:20


oh ada juga dadih segera. . . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 21:25


off topic:

wah en shinfay belajar masak nampaknya. siap beri resepi lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-03-08 06:58


Teman biasa beli yang segere punya saja...sonang yo...
budget dalam rm7...
dapat lebih kurang 20 bekas yang biasa jual tu...
emm lau meniaga..kira ada untung juga ma...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 16:24


Maafkan ana semua ye...
rupa2nyer topik dadih ni dah ada dah....
kat sini...

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=33193&forum=76

maaf ye...kemaruk sangat nak tau cara buat dadih sampai tak check dulu forum2 sedia ada...


:-(

admin jangan marah ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 17:09


tak ada apa-apa lah nauz
ok lah,adesh,kalau dah banyak sangt yang admin check,
erm rajinnya nauz masak
huhu immad pun jarang buka jejak dapur

tahniah lah ye nauz

tak boleh ajak warga ukhwah makan hasil tangan nauz

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 23:41


cadangnya nak buat niaga dengan rakan....
cari pulus xtra....banyak benda nak kan bayar..
tapi masa tak ada....
bukan tak ada..tapi busy...
mybe sem depan agaknya hehe...

lambat lagi lah immad boleh rasa dadih ana.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 00:17


Pada 09-03-08 23:41 , nauz posting:

!!! QUOTE !!!

cadangnya nak buat niaga dengan rakan....
cari pulus xtra....banyak benda nak kan bayar..
tapi masa tak ada....
bukan tak ada..tapi busy...
mybe sem depan agaknya hehe...

lambat lagi lah immad boleh rasa dadih ana.... :-D


owh gtaw lah nak niaga,huhu baguslah,niaga kat u atau kat lua?
kalau niaga kat u,baik guna susu tepung dutch lady k,apa-apa lah,jimat sikit,bawu budget tak kurang,tapi ubah sukatan saja lah

p/s:takapa,lama pun ana sanggup tunggu,huhu :terliur: :terliur:

buat lah yang simple2,tapi datangkan keuntungan,huhu pas ni boleh minta nauz belanja orang-orang ukhwah
huhuhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 12:05


bagus rsipi ini..immad dah ada pengalaman buatkan..nak cubalah..kalau ada apa-apa masalah boleh tanyakan..:)

memang nak cari resipi ini..ada kakak kat sekolah lama dulu siap jual lagi dadih ini..:)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

cutegurlz
Warga Rasmi
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30857
Posting: 11
Dari: Pasir Puteh tepi pantai...

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-08 10:00


nak lagi senang,pergi kat kedai beli serbuk dadih..siap sekali dengan cara-cara nak membuatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cutegurlzProfil   Hantar PM kepada cutegurlz   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:18


Pada 23-07-08 10:00 , cutegurlz posting:

!!! QUOTE !!!

nak lagi senang,pergi kat kedai beli serbuk dadih..siap sekali dengan cara-cara nak membuatnya...



setuju sesangat sebab dah pernah buat....
pergi kedai... beli serbuk dadih.. kat belakang paket ada cara-cara membuatnya....
lepas itu buat... siap... senang, mudah, pantas
:-D :-D :-D


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

cutegurlz
Warga Rasmi
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30857
Posting: 11
Dari: Pasir Puteh tepi pantai...

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-08 13:54


Pada 23-07-08 13:18 , alam_barzakh posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-08 10:00 , cutegurlz posting:

!!! QUOTE !!!

nak lagi senang,pergi kat kedai beli serbuk dadih..siap sekali dengan cara-cara nak membuatnya...



setuju sesangat sebab dah pernah buat....
pergi kedai... beli serbuk dadih.. kat belakang paket ada cara-cara membuatnya....
lepas itu buat... siap... senang, mudah, pantas
:-D :-D :-D

sodap pulak itu ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cutegurlzProfil   Hantar PM kepada cutegurlz   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 18:12


sekarang ni ada serbuk dadih segera buatan org islam yang memang sangat mudah... cuma perlu masuk air saja...anis dah rasa dadih dia.. memang sedap...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 22:31


Wah...bagusss sekali ada resepi dadih ni....
saya suka sangat makan dadih....tapi beli kat kedai saja....
lepas ni boleh lah try.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-07-08 23:17


Assalamualaikum
tahu makan dadih jeq...suka sangat..tapi, tak pernah pun tahu membuatnya..
P/S : immad macam pakar...tapi, pakarkah immad... :berfikir: nak rasa dadih immad boleh tak... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 10:12


ramai orang suka makan dadih ek...
dedolu masa duduk hostel...memalam ada bebbudak jual dadih dari bilik ke bilik..housemet ku tak pernah miss beli dadih...ada perisa cekelet, jagung, keladi, stroberi, kale putih(tak tahu perisa apa)..hm.. dah tertidur pun boleh bangun balik.. semata-mata kerana dadih...
tapi...mengapakan si atikah itu tidak pernah tertarik pun akan dadih yang dimakan dengan penuh berselera oleh mereka...:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103917 saat. Lajunya....