Oleh |
awas asid borik dalam mi kuning... boleh test tengok kalau tak percaya |
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 29-02-08 13:40
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendedahkan isu lebih menakutkan apabila jenama mi terkenal dikesan mengandungi bahan kimia berbahaya asid borik. Apabila ujian dilakukan terhadap mi terbabit, warna kuningnya bertukar menjadi merah hingga boleh digelar ‘mi darah’. Dua jenama mi terkenal yang diambil dari dua kilang berasingan di Kampung Baru Sungai Buloh dekat sini, semalam, didapati mengandungi asid borik apabila warna mi terbabit bertukar menjadi merah pekat selepas dicampur air kunyit. Ini menunjukkan pengilang mi dan kuetiau terbabit masih berdegil menggunakan asid borik dan asid benzoik walaupun mereka pernah diberi amaran berulang kali oleh Kementerian Kesihatan. Difahamkan asid borik dan asid benzoik yang digunakan sebagai pengawet dianggap berbahaya kerana boleh menyebabkan kanser dan menjadi antara punca lelaki mandul. uhuuuu..saya baca muka depan harian metro. Geli tengok mi kuning yang bertukar jadi warna darah. rasa dah serik nak makan mi kuning. Walaupun hal ni memang banyak kali dah dibangkitkan, ada sesetengah pengilang mi masih degil menggunakan asid-asid ini yang memang ternyata boleh menyebabkan KANSER. Petang tadi abah decide untuk masak mi hailam. Mi hailam? Memang perlu guna mi kuning. Tadi baru terbaca pasal mi kuning..Tanpa buang masa, mak terus jalankan eksperimen. Bancuh air kunyit dan rendam mi kuning ke dalamnya. Tunggu 5 minit dan..taddddaaaaaa....di bawah ini adalah hasilnya ! ewwww! Ajaib ..memang ajaib. Terus rasa mual tekak...Abah tengok, geleng kepala dan..minta adik lelaki saya beli 3 bungkus mi kuning yang lain..Sekali lagi eksperiman dijalankan..dan hasilnya sama! Nak tak nak, abah masak juga mi asid borik tu..dan jadilah ianya mi hailam. Saya tak tahu siapa yang makan, tapi..saya sudah tentu tak lalu! Lepas ni kalau terasa nak makan mi goreng atau mi rebus atau apa-apa jenis masakan mi, saya perlu pastikan mi tersebut adalah daripada jenis mi lidi (yang keras), mi siput (yang bergulung macam siput), mi maggie ( 5 minit saja rendam) atau..spaghetti(ala-ala barat pula)...tak pun makan saja bihun Kejam betul mereka ni..tak tau berapa banyak asid-asid merbahaya ni saya dah telan Lagi-lagi saya memang penggemar mi goreng telur mata! Adussss............
|
mas_ayu
WARGA SETIA Menyertai: 30.01.2007 Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:
|
Posting pada: 29-02-08 13:42
thank you atas info tu yerkk anis_zulaikha.. mujur lah mas tak suka makan mee kuning... kalau makan nanti takut sakit nak buang air kecil..
|
Martyr
:WARGA AWAL BERJASA: Menyertai: 31.10.2003 Ahli No: 4810
Posting: 1099
Dari: Hujung Sana
|
Posting pada: 29-02-08 13:52
tukar lah pula guna spageti.. mee kunin ni banyak sangat kesnyer.. ni asid lah pula..ada setengah tu tak suka sebab kapur pula. boleh jugak agaknya guna nak buat mee goreng.. -----------------
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 29-02-08 17:00
Pada 29-02-08 13:52 , Martyr posting:!!! QUOTE !!! tukar lah pula guna spageti.. mee kunin ni banyak sangat kesnyer.. ni asid lah pula..ada setengah tu tak suka sebab kapur pula. boleh jugak agaknya guna nak buat mee goreng..
ahh... anis suka kalau buat mi basah pakai mi kering macam lidi tu.... lagi sedap...
|
sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 21.08.2007 Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku
|
Posting pada: 29-02-08 21:31
baru tadi dengan kawan makan mi kuning.. kak anis Kenapa rendam dengan air kunyit baru jadi merah?
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 29-02-08 22:52
Pada 29-02-08 21:31 , sakinahazzahra posting:!!! QUOTE !!! baru tadi dengan kawan makan mi kuning.. kak anis Kenapa rendam dengan air kunyit baru jadi merah? hemm tu kena tanya org sains ni...kak anis pun musykil
|
nauz
Warga 2 Bintang Menyertai: 17.10.2006 Ahli No: 27003
Posting: 61
|
Posting pada: 01-03-08 09:23
nasib baik ana tak berapa gemar makan mee kuning ni... alhamdulillah..
|
sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 12.05.2004 Ahli No: 8934
Posting: 5682
|
Posting pada: 01-03-08 13:52
ehem...kak anis...saya rasa semua mi pun ada kandungan yang bebukan....macam mi maggi tu kan ada wax.....sama saja bahayanya....mi lain² tu saya tak tahu lah..yang pasti...saya yakin, semuanya ada kandungan asid yang 'mengagumkan'...
|
ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 14.12.2003 Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH
|
Posting pada: 01-03-08 16:06
erkk.. kalau bihun...?? tak ada kan asid borik ni... p/s: malu bertanya sesat jalan...
|