Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: couple dan hubungan s***s


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» couple dan hubungan s***s

Please Mendaftar To Post


Oleh couple dan hubungan s***s

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 13:51


salam...
sekadar ingin meminta pendapat
apa pandangan tentang couple yang melakukan hubungan s***s atau lebh tepat lagi berzina sebelum kahwin?
apa agaknya terjadi kepada mereka setelah berkahwin..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:45


perhubungan mereka tak dirahmati oleh Allah...
malah masyarakat sekeliling akan memandang serong kepada mereka...
"Ya Allah jauhilah diriku dr kemaksiatan"....ameennn

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:52


erm....
kalau mereka dah bertaubat selepas kahwin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 16:03


salam..
kalau mereka dah bertaubat Alhamdulillah baguslah.mulakan hidup baru dengan azam yang baru.kisah hitam simpan jdkn teladan.didik keluarga mengenal Islam yang sebenar.belajar dari kesilapan lampau dan perbaiki lagi diri.istiqamahla di jalan Allah.sedangkan Allah lagi Maha Pengampun siapala kita manusia untuk menghukum mereka.mungkin mereka terlalai dr jalan Allah dan terpengaruh dengan bisikan syaitan & nafsu.mudah-mudahan ia menjadi iktibar buat kita semua.mudah-mudahan Allah pelihara kita dan keluarga dari terpedaya dengan tipu daya syaitan dan keindahan duniawi yang merosakkan..Allahumma Ameen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 16:12


ada juga kes dekat dengan rumah....
pasangan kahwin lepas perempuan tu dah pregnant..
kira anak luar nikah lah...lepas u si anak pun ikut jejak mak ayah mereka
nauzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 16:36


betul tu...dari my observation...apa yang ibu/bapa buat kebanyakannya akan diikut oleh anak-anak

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-02-08 22:41


banyak dah berlaku...berlambak2....anak luar nikah pun dah memenuhi pasaran....nauzubillah...inilah bala Allah...ramai yang tak sedar benda ni berlaku...khususnya orang-orang luar bandar...
apa yang jadi pada mereka???kalau yang sempat kahwin masa tau perut ada isi selamatlah...xbertaubat,tunggu sajalah balasan Allah...
yang xsempat???kena tinggal???duduk lah kat Universiti Asmara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 23:43


kasihan dekat anak luar nikah....
kalau hidup pun...hidup terbiar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 00:47


ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 07:11


Pada 18-02-08 00:47 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....


oh ye ke....
daripada cerita2 kat magazine pun tengok banyak juga anak luar nikah yang pandai2
tapi masyarakat pulak yang pandang serong..
ada yang mak bapak dah insaf..
sampai bapa da jadi imam masjid...
tapi time anak tu nak kahwin...keluarga lelaki tahu dia anak luar nikah...sebab bapa dia tak walikan...
mak si lelaki suruh dia ceraikan perempuan tu waktu tu juga...huhuh
ciannya :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 08:33


Pada 18-02-08 07:11 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-08 00:47 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....


oh ye ke....
daripada cerita2 kat magazine pun tengok banyak juga anak luar nikah yang pandai2
tapi masyarakat pulak yang pandang serong..
ada yang mak bapak dah insaf..
sampai bapa da jadi imam masjid...
tapi time anak tu nak kahwin...keluarga lelaki tahu dia anak luar nikah...sebab bapa dia tak walikan...
mak si lelaki suruh dia ceraikan perempuan tu waktu tu juga...huhuh
ciannya :-(


pernah jadi macam tu ke? ciannyer...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 08:39


yang salah ibu bapa 2..anak tu tak salah,,sebab baby yang lahir tu adalah fitrah..suci dr dose..tapi 2 lah mentaliti masyarakat terhadap mereka..tu yang tak best

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 10:02


kadang-kadang pandangan yang menjadi kebiasaan dalam masyarakat
menyebabkan jika seorang dalam keluarga buat "masalah" satu keluarga dipandang serong..
begitu juga ibubapa yang buat zina anak sekali boleh jadi sampai mati dipandang hina..

dalam kes zina biasa perempuan yang dicaci oleh masyarakat..
seolah-olah hanya perempuan yang buat dosa..
tapi di sisi Allah tak kira perempuan ke lelaki - berdosa

saya: tak sangat kut memikirkan mereka lepas berkahwin..
tapi memikirkan anak yang dilahirkan itu sangat kasihan..
sebab nanti dia yang jadi mangsa dalam masyarakat di samping konflik dalam dirinya sendiri..
dari mula mengenal dunia, membesar hinggalah berkahwin..


---Rahmat Allah itu luas.. Dia Maha Pengampun,suka akan keampuanan dan suka hamba yang bertaubat----


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 10:14


sesungguhnya...cinta itu suci...cinta itu indah...
namun pengertian itu acapkali di salah guna...
kufur nikmat yang diberi percuma...
jagalah nama..kita hanya di pementasan drama..
fikir fikirkan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-02-08 11:32


Pada 21-02-08 08:39 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

yang salah ibu bapa 2..anak tu tak salah,,sebab baby yang lahir tu adalah fitrah..suci dr dose..tapi 2 lah mentaliti masyarakat terhadap mereka..tu yang tak best


pada saya, tak kisahlah siapa mereka ..baik ibu bapa serta anaknya, mereka tetap hamba Allah swt.. kita tidak tahu.. mereka mungkin dalam keredhaan Allah swt.. Kenapa perlu menghina?

ya, mungkin dulu mereka mengikut nafsu hingga melahirkan anak luar nikah. TETAPI kita kena ingat.. Allah Maha Penyayang dan Maha Mengasihani.. siapalah kita untuk memandang serong pada mereka ini?? Mungkin mereka jauh lebih baik disisi Allah swt..

(aku tetap menerima mereka -sesiapa sahaja- sebab aku tahu. Aku tidak layak untuk menilai org lain dengan peristiwa lampau mereka-perkara tersebut adalah diantara mereka dengan Allah swt.. )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-02-08 11:36


Pada 18-02-08 07:11 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-08 00:47 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....


oh ye ke....
daripada cerita2 kat magazine pun tengok banyak juga anak luar nikah yang pandai2
tapi masyarakat pulak yang pandang serong..
ada yang mak bapak dah insaf..
sampai bapa da jadi imam masjid...
tapi time anak tu nak kahwin...keluarga lelaki tahu dia anak luar nikah...sebab bapa dia tak walikan...
mak si lelaki suruh dia ceraikan perempuan tu waktu tu juga...huhuh
ciannya :-(


erm, tapi kalau terjadi nanti, anda mendapat tau bakal pasangan anda ialah anak luar nikah, macamana agaknya tindakan anda?

secara lumrah, semua orang nak jaga keturunan, dan salah satu faktor pemilihan pasangan pun atas keturunan. kalau difikirkan mungkin sebagai ibu bapa, salasilah keturunan ni dititikberatkan. macam lojik lah kalau fikir beberapa kali untuk terima menantu anak luar nikah atau mungkin menolakknya.

itu pandangan biasa dari akal saya yang biasa lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

syamhero
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31979
Posting: 25
Dari: PERAK

Perak  


posticon Posting pada: 21-02-08 12:07


bahaya benda-benda camani that why Allah berpesan " jangan kamu menghampiri zina"... bahaya wooo...rosak masyarakat.. jika dia berzina then mengandung lepas itu baru kahwin. tapi kena ingat anak tu anak tak sah taraf. tak boleh d [email protected] d bintikan dengan nama laki tu, dan laki tu tak Boleh jadi wali untuk anak perempuan... tapi org tak sedar. bla da bersalin dia juga nak elak [email protected] tak tahu. so nanti kalau anak perempuan tu nak nikah, dan dia berwalikan laki tadi...so tak sah. jadi boleh berlaku zina si anak perempuan tadi dan laki dia....berapa lama ia akan berterusan????

p/s: SEMOGA ALLAH MEMELIHARA KITA daripada PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamheroProfil   Hantar PM kepada syamhero   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-02-08 12:08


Pada 21-02-08 11:36 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!



erm, tapi kalau terjadi nanti, anda mendapat tau bakal pasangan anda ialah anak luar nikah, macamana agaknya tindakan anda?

secara lumrah, semua orang nak jaga keturunan, dan salah satu faktor pemilihan pasangan pun atas keturunan. kalau difikirkan mungkin sebagai ibu bapa, salasilah keturunan ni dititikberatkan. macam lojik lah kalau fikir beberapa kali untuk terima menantu anak luar nikah atau mungkin menolakknya.

itu pandangan biasa dari akal saya yang biasa lah....


tidak dapat dinafikan, bahkan jika terjadi pada saya sendiri berpinau juga kepala berfikir.. Tapi, kita ada Allah swt.. Istikharah pada-Nya.. apa lagi yang boleh kita buat?? menyisihkan mereka? (baik sangatkah keturunan kita ini?)

sepertimana post saya sebelum ni.. mereka juga seperti kita HAMBA! ujian yang kita terima mungkin tidak sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-02-08 12:16


Pada 21-02-08 12:07 , syamhero posting:

!!! QUOTE !!!

bahaya benda-benda camani that why Allah berpesan " jangan kamu menghampiri zina"... bahaya wooo...rosak masyarakat.. jika dia berzina then mengandung lepas itu baru kahwin. tapi kena ingat anak tu anak tak sah taraf. tak boleh d [email protected] d bintikan dengan nama laki tu, dan laki tu tak Boleh jadi wali untuk anak perempuan... tapi org tak sedar. bla da bersalin dia juga nak elak [email protected] tak tahu. so nanti kalau anak perempuan tu nak nikah, dan dia berwalikan laki tadi...so tak sah. jadi boleh berlaku zina si anak perempuan tadi dan laki dia....berapa lama ia akan berterusan????

p/s: SEMOGA ALLAH MEMELIHARA KITA daripada PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR...


benar!.. ada diantara mereka yang mungkin tidak dapat menerima hakikat bahawa anak yang dilahirkan adalah tidak sah taraf.

Apa boleh buat.. mereka hendak atau tidak terpaksa menerimanya, menghadapi kebenaran dan itu lebih baik daripada menutup malu dengan cara melanggar 'lagi' hukum Allah swt.

"mereka bertaubat, pintu taubat masih terbuka dan Ingat, Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani"

*Insyaallah. Aku tidak akan sama sekali menyisihkan mereka, mungkin itu adalah ujian untuk kita pula(?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-02-08 13:33


Pada 18-02-08 00:47 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....



Aikk???anak2 lain pun bukan lahir atas dasar cinta dan kasih sayang ke???pelik ni...tapi wallahualam


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 14:22


Assalamualaikum...
bagi ana perkara yang berkaitan dengan hubungan yang bercouple and yang sebalinye adalah rasa tak elok bagu kita umat isla ini kan...
bagi saya kalau nak sangat bercinta lebih baik kawin terus lagi tak melakukan dosa yang banyak.... kita kenalah ingat bahwa kita hidap kat dunia ini pun dah melakukan dosa tak kira lah dosanye banyak atau pun sebalinye...
lagi pun jika kita bercouple pun belum tentu ag yang kita akan berkawin dengan pasangan kita itu... kadangkala apa yang kita rancang tak semesti nya akan menjadi kenyataaan....
jagi lebih elok dan bermanfaat nya kita elakkan diri dari bercouple ini daripada kita lakukan lebih banyak dosa....
Itu lebih bahagia bagi pendapat ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 15:53


slunye...mereka akan clash...cari pasangan lain....lepas itu enjoy lagi....clash...sampai satu tahap...d sex party dalam gelap...bangun esoknya berzina dengan abang kandung sendiri.....selagi nak bertaubat tu no masalah...tapi taubat tu apa ertinya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-08 15:58


Pada 18-02-08 07:11 , zatie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-08 00:47 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

ustazah kat sekolah dulu cakap...anak luar nikah ni pandai.....sebab hubungan tu di buat atas dasar kasih sayang....tapi tak tau lah kesahihannyer....


oh ye ke....
daripada cerita2 kat magazine pun tengok banyak juga anak luar nikah yang pandai2
tapi masyarakat pulak yang pandang serong..
ada yang mak bapak dah insaf..
sampai bapa da jadi imam masjid...
tapi time anak tu nak kahwin...keluarga lelaki tahu dia anak luar nikah...sebab bapa dia tak walikan...
mak si lelaki suruh dia ceraikan perempuan tu waktu tu juga...huhuh
ciannya :-(


talak xjatuh sebab atas dasar paksaan ....tolognlah masyarakat,,,jangan berfikiran smpit sangat...&jangan open sangat,,,please b Islamic minded...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 20:37


...
sebnarnya ada kawan saya yang alami masalah macam ni
tapi dia dah nak berubah..
macam mana caranya?
gime suggestion

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116185 saat. Lajunya....